31 Disember 2011

2011 pergi . . . 2012 datang

31/12/2011
12:49pm

Assalamualaikum sume :)



Hari ni merupakan hari terakhir bagi tahun 2011. Selamat datang tahun 2012 ! . . . maknenye umur pun bertambah la setahun lagi...huhhhhh...tidak perlu mengeluh kerana sume yang hidup pasti menempuh tua.

Nak masuk tahun baru ni mesti ade yang da menyenaraikan azam-azam baru kan?...kan3?..kan3? (suda la tu...) . .sampai buat senarai tu. Mesti belambak ni. Yang tahun sebelum ni punye azam da tertunai ke? ehehe . Nak senarai berapa banyak pun tak pe..sendiri punye hal kan :)

Saya jugak seperti orang lain. Ade azam (bukan pakwe sebenar . . .). Azam saya biasa je. Tahun ni program ijazah sarjana muda bermula. Jadik, saya berazam nak dapat Anugerah Dekan SETIAP SEMESTER. InsyaAllah...dan jugak azam sampingan yang lain.hehe.

Ok la ... SELAMAT TAHUN BARU untuk sume pembaca. :)
moge tahun yang mendatang ni lebih baik daripada tahun yang sebelumnye...

28 Disember 2011

Antara Yang Terbaik 2011 . . .

Antara Yang Terbaik 2011 . . .
pix_middle




1. Xperia Play, edisi terkini telefon pintar Sony Ericsson yang menggunakan sistem operasi Android dan dilengkapi kamera 5.0 megapiksel dan keunikan utamanya adalah pad kawalan permainannya yang boleh lungsur keluar dari bahagian belakang.

2. Acer mencuba nasib dengan teknologi terbaru yang ‘dua alam’, nak kata tablet pun tak, netbook pun tak dengan model Iconia Tab W500 yang menggunakan sistem operasi Microsoft Windows 7 dan lengkap memori RAM yang ditawarkan pada 2GB.

3. Telefon pintar Samsung Galaxy S II tampil lebih menarik - rekaannya senipis 8.49 milimeter, digabungkan dengan teknologi dual core yang tiada tandingannya ditambah sistem operasi Android 2.3 Gingerbread dan paparan bersaiz 4.27 inci berkuasakan AMOLED.

4. Blackberry tampil dengan model Bold 9900 menyokong OS BlackBerry 7 baru, mempunyai pelbagai perkakasan tambahan berkuasa termasuk pemproses 1.2 GHz, rakaman video HD, grafik resolusi tinggi 24-bit dan bersaiz nipis iaitu hanya 10.5mm.

5. HTC mencipta telefon baru iaitu EVO 3D yang memaparkan skrin 3D tanpa menggunakan kaca mata khas dibangunkan pada platform Android Gingerbread (2.3) dengan sistem skrin qHD 3D 4.3 inci.

6. Lenovo memperkenalkan tablet perniagaan berasaskan Android pertama di dunia bersaiz 10.1 inci iaitu ThinkPad Tablet yang membolehkan akses kepada 250,000 aplikasi dalam Android Market.

7. Acer menghasilkan ultrabook pertama di negara ini dengan kerjasama Intel yang mempunyai tahap kenipisan 13mm menerusi Aspire S3 menampilkan dua inovasi baru.

8. Samsung memperkenalkan Galaxy Note iaitu telefon bersaiz 5.3 inci yang mengejutkan membolehkan anda melukis sesuatu di atasnya menggunakan pen stylus yang ditawarkan bersama telefon ini.

9. Kamera Nikon D1500 adalah produk pertengahan yang boleh dimiliki jika anda peminat yang mahu bermain dengan fotografi tapi pada masa sama tidak mahu menggunakan ciri DLSR seperti kelajuan shutter, aperture secara manual.

10. Nokia N9 petunjuk positif kepada Nokia hingga sukar untuk melepaskannya yang nyata berbeza jika dibandingkan model terdahulu dengan skrin peka sentuhan.


memang terbaik la deme ni . . .


25 Disember 2011

"LEPASKAN SAJA GELAS ITU"

"LEPASKAN SAJA GELAS ITU"
Seorang guru memegang segelas air dan bertanya kepada anak muridnya. “Berapa beratkah air ni?”

“10 ml!” “15ml!”, “50ml!” “100ml!”

Murid-murid menjawab.

Bagus! tetapi saya sendiri tidak pasti berapa berat air ni kerana saya tidak menimbangnya. Ok bagaimana kalau saya memegang gelas ini selama seminit?

“Tiada apa-apa!” Murid menjawab

Kalau saya memegang selama setengah jam?

“Tangan lenguh!” Murid menjawab,

Ok adakah berat gelas ini berubah, bertambah berat misalnya?

“Tidak!” murid menjawab.

Ok bagaimana pula kalau saya memegang setengah hari?

“Tangan cikgu boleh kebas dan kena hantar ke hospital kerana lumpuh”, salah seorang murid menjawab diikuti dengan gelak ketawa satu kelas.

Guru tersenyum, “Bagus! Hmm bagaimana pula kalau saya pegang cawan ni satu hari? dua hari? seminggu? setahun?”

Murid-murid mula pening, gile ke apa?

Ok kalau macam tu bagaimana nak mengelakkan saya dimasukkan ke hospital?

“Lepaskan sahaja gelas itu!”

Ya , itulah jawapan yang saya cari. Begitulah ibarat dengan masalah yang kita hadapi. Kita masih bertahan jika kita menanggung beban satu masalah itu dalam masa yang singkat tetapi kalau masalah itu dibawa ke satu masa yang lama, ia akan menjadi berat walau pun sebenarnya beratnya adalah sama.

Jadi setiap masalah yang kita hadapi tu janganlah dibawa, segala masalah hendaklah diselesaikan atau dilupakan selewat-lewatnya sebelum kita tidur supaya masalah itu tidak menghantui kita keesokan harinya. Jadi pada setiap pagi kita bangun otak kita jadi fresh dan bersedia menghadapi hari baru dengan lebih ceria dan penuh semangat.

Ini dapat mengelakkan stress dan kemurungan yang silap-silap boleh menyebabkan kita ke hospital sakit jiwa.

Ada Apa Dengan Lirik 'It Will Rain' ?

Assalamualaikum :)

Semua tau tak lagu 'It Will Rain' nyanyian Bruno Mars tu ?
Kalau tak tau, kat bawah ni klip video dan lirik lagu nye . . .





If you ever leave me baby
Leave some morphine at my doorCause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have we don’t have it anymore

There’s no religion that could save me
No matter how long my leaves are on the floor
So keep in mind all the sacrifices I’m making
Will keep you by my side, will keep you from walkin’ out the door

Cause there’ll be no more sunlight if I lose you baby
There’ll be no clear skies if I lose you baby
Just let the clouds, I.. I will do the same if you walk away
Everyday it will rain.. eh eh eh..

I’ll never be your mother’s favorite
Your daddy can’t even look me in the eye.. Oooh..
If I was in their shoes, I’d be doing the same thing
Saying there goes my little girl walkin’ with that troublesome guy

But they’re just afraid of something they can’t understand.. Oooh..
Well little darlin’ watch me change their minds
Yea for you I’ll try I’ll try I’ll try..
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding that’ll make you mine

Cause there’ll be no more sunlight if I lose you baby
There’ll be no clear skies if I lose you baby
Just let the clouds, I.. I will do the same if you walk away
Everyday it will rain.. eh eh eh..

I’ll do the same (do the same)
Goodbye (goodbye), don’t just say (don’t just say), goodbye (goodbye)
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding
That’ll make it right

Cause there’ll be no more sunlight if I lose you baby
There’ll be no clear skies if I lose you baby
Just let the clouds, I.. I will do the same if you walk away
Everyday it will rain.. eh eh eh..



Sedap jugak didengar kan? ..
TETAPI kita mesti peka dengan maksud lirik lagu tersebut.
Kat bawah ni adalah mesej yang telah disampaikan di FB .

Perhatian Semua hanya untuk PERINGATAN:
Umat Islam yang dikasihi, pernah dengar lagu It Will Rain - Bruno Mars ? Lagu tu boleh memurtadkan seseorang melalui percakapan. Contoh baris yang terdapat dalam lagu tersebut : 'There's no religion that could save me' (tiada agama yang boleh selamatkan aku), 'No matter how long my knees are on the floor' (tak kira berapa lama melutut di lantai). Ingat, murtad boleh berlaku melalui pertuturan juga. ♥Sebarkan demi akidah♥

Ingat yek semua, tak salah nak dengar lagu tapi fahami liriknya. Lebih-lebih lagi lagu bukan bahasa sendiri . . .

Ok la sume....nak pi kenduri ni... ;)

Kenapa Umat Islam Dilarang Mengucap Selamat Terhadap Perayaan Agama Lain?

Kenapa Umat Islam Dilarang Mengucap Selamat Terhadap Perayaan Agama Lain?
Assalamualaikum :)

Sobahal khair...selamat pagi maksudnye..da lama saye tak berbahasa arab. hehe.
Hari ni saye nak kongsi sikit sebab kita umat Islam dilarang mengucap selamat terhadap perayaan lain (selain yang berkaitan dengan Islam). Di bawah ni adalah satu dialog ringkas yang menerangkan sebab tersebut. Jom . . .


David   : Morning.. what a great day..
Muslim : Morning.. so, how's your Christmas?
David   : Great.. will be enjoying very soon...
Muslim : Good..
David   : No wish for me?
Muslim : Islam respects the non Muslim, but to greet other religion is not allowed.
David   : But why?
Muslim : Seems like we can't stop you to drink liquor, but we can't drink it..
David   : But many of Muslim did wish for me..
Muslim : Can you confess our confession of faith? (syahadah)?
David   : No!..Cannot!.. It will effect my faith..
Muslim : But why? just a word..:) say it.. :)
David   : Now I am understand :)



Da faham sebabnye?  Alhamdulillah :) . . .

Cukup sekadar ini perkongsiannya. Nak blogwalking jap...hehe

22 November 2011

Bola oh bola... Tahniah Malaysia

22/11/2011
1:40 PM

Assalamualaikum sume :)

Mesti hari ni sumenye senyum memanjang je kan? hehe.. Mungkin ade jugak yang "takde" suare hari ni, mane tak nye, semalam menjerit tak ingat akhirat. (keh3..dunia kompom la ntah ke mane da..hehe) . Biase la tu, bersorak untuk kemenangan. Tak de sape pun nak kalah.



Jutaan tahniah untuk pasukan Harimau Muda, ngauman anda dah berjaye menghalau sang garuda...hehehe. Emas menjadi milik pasukan Malaysia. Syok habis tengok bola semalam. Prnuh dramatik, nebes..macam2 ade. Tak sia2 bil elektrik yang kene bayor nanti. Tak sia2 kalau dapat sakit tekak pun. keh3...

Huhu..time cuti ni, blog ni tak selalu di'hapdet' cam time kat U .. bese la, keje part time sekarang ni.

Ok la sume, nak masuk keje balik ni .. gunekan mase rehat anda sebaiknye. keh3..

p/s : ade sape2 nak bagi jersi Team Malaysia Panthera kat teman tak?

18 November 2011

Vatican berang Pope dipersenda

Vatican berang Pope dipersenda
Assalamualaikum sume :)
Hari ni time rehat 1 jam ( I keje tau) bukak laptop bace Metro online je.. Tetibe terbace la yang ni....

uihhhhhhh  . . . . .
CETUS MARAH...antara imej dimanipulasi (dari atas kiri), Obama bersama Chavez, Angela dan Sarkozy, Ahmed dan Benedict serta Hu dan Obama.

ROME: Vatican semalam mengeluarkan kecaman terhadap kempen global syarikat pakaian Benetton kerana turut memaparkan imej Pope Benedict XVI bercium dengan Imam Masjid al-Azhar, Sheikh Ahmed el-Tayyeb.

“Kita mesti menyatakan bantahan sekeras-kerasnya terhadap penggunaan melampau imej ketua paderi yang dimanipulasi dan dieksploit secara terbuka demi memenuhi kehendak kempen komersial,” kata kenyataan itu dibuat jurucakap Vatican, Federico Lombardi.
Menurut Lombardi, kempen komersial berkenaan menunjukkan rasa tidak hormat syarikat terbabit kepada pemimpin tertinggi Kristian serta menghina perasaan penganut agama itu.
Katanya, ia menunjukkan bagaimana sesuatu publisiti boleh dibuat secara provokatif tanpa menghormati orang lain yang menjadi peraturan asas demi menarik perhatian awam.

“Vatican mengkaji apa langkah sewajarnya perlu diambil bagi menjamin pembelaan adil terhadap imej Pope,” katanya.

Melalui iklan itu, Benedict dipaparkan berkucupan dengan Ahmed - seorang imam di Kaherah, Mesir, serta pemimpin Sunnah disegani.

Selain itu, Benetton juga menerbitkan imej lain yang turut memberi kejutan, membabitkan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, berkucupan dengan Presiden China, Hu Jintao.
Turut dimanipulasi, imej pemimpin Venezuela, Hugo Chavez.
Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, pula dipaparkan berkucupan dengan pemimpin Fatah Palestin, Mahmoud Abbas, manakala Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy, berpasangan dengan Canselor Jerman, Angela Merkel.
Imej bekas Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi, mengucup Angela ditarik di saat-saat akhir selepas bilionair kaki perempuan itu mengemukakan surat peletakan jawatan minggu lalu.
Poster itu adalah sebahagian daripada kempen pengiklanan Benetton berjudul UNHATE dan dipaparkan di kedai di seluruh dunia, media cetak dan Internet.
Sementara itu, Timbalan Pengerusi Benetton, Alessandro Benetton, berkata iklan itu adalah “provokasi membina” untuk mempromosi sikap toleransi.
“Kami memilih isu sosial dan aktif mempromosi isu kemanusiaan ke seluruh dunia,” katanya. - AFP 


* ape pendapat kome?  jangan garu dagu, kat dagu takde jawapannye. 

Susuk Kuat Sembahyang?

Susuk Kuat Sembahyang?
KUALA LUMPUR: “Niat saya hanya untuk mendalami agama dan melakukan ibadat. Tidak sangka pula jalan yang saya ambil bukan cara yang sebenarnya, sebaliknya memesongkan akidah,” kata Zaki, 34, yang memakai ‘susuk kuat sembahyang’ kira-kira setahun lalu, diperoleh daripada seorang individu mendakwa sebagai ustaz di Kelantan.

Menurutnya, dia ditemukan dengan lelaki itu oleh seorang rakan selepas mendengar cadangan daripada sahabatnya itu yang didakwa turut menggunakan susuk berkenaan.

Tambahnya, ustaz itu memasukkan serbuk campuran tertentu pada tapak kakinya, di bahagian belakang badan dan tapak tangan menggunakan bacaan tertentu seperti mantera yang sukar difahami kononnya untuk merawat hatinya yang dipenuhi dosa.

Katanya, selepas ustaz itu memasukkan serbuk campuran berkenaan, dia merasakan kelainan pada tubuh badannya dan setiap kali ingin menunaikan ibadat, dia berasakan seperti ada suara ghaib membisikkan ke telinganya supaya melakukan ibadat.

Zaki berkata, susuk itu juga mempunyai larangan tertentu yang perlu dipatuhi sepanjang tiga bulan pertama pemakaiannya, termasuk tidak boleh menjejakkan kaki di tanah perkuburan dan sekiranya dia tidak mematuhi syarat itu, ustaz terbabit mendakwa dia akan menghidap penyakit misteri yang sukar diubati.


p/s: pakai susuk, kome tertusuk.


13 November 2011

Elak Syubhah

klik gambo untuk tumbesaran berganda2



p/s : Elakkan SYUBHAH dicintai ALLAH...gunakn barang yang dijamin HALAL..♥♥ AWAS umat ISLAM jangan MUDAH terpedaya..BERHATI-HATILAH..


Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. beliau berkata:


Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang / jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang / jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara SYUBHAH yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara SYUBHAH maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara SYUBHAH, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.
( Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim )


*Maaf jika gambar kurang menyenangkan..sebagai peringatan bersama.

04 November 2011

Alhamdulillah . . .



Assalamualaikum sume :)

Gambar di atas ialah email yang dihantar oleh pihak UiTM kepada saye. Email tu ialah keputusan peperiksaan untuk sem sebelum ni. Tetapi, saye tak ambik peperiksaan pada sem lepas.haha... Bukan saje2, sebabnye, pelajar final sem (sem 6) kos yang saye ambik, akan menjalani latihan indutsri (LI). Alhamdulillah, setelah hampir 3 bulan menjalani latihan industri, keputusan yang saye dapat adalah seperti dalam gambar di atas.

Ini juga bermakna saye telah tamat program diploma dengan jayanya. Alhamdulillah... Tak kire la sijil ke, diploma ke, ijazah ke, yang penting usaha kite membuahkan hasil. Pada kawan2, sikap putus asa perlu ditolak ke tepi demi kejayaan yang mahu dicapai. Ingat! Mak abah kite da bersusah payah demi kite, jangan sia2 kan pengorbanan mereka. Tu yang paling penting.

Kalau diikutkan, tangan ni gatal nak menaip panjang2. hehe... tapi cukuplah setakat ni je...
Ok la sume.

Assalamualikum :)

30 Oktober 2011

Who Know Everything?


Wikipedia : I know everything !
Google : But I have everything !
Facebook : So what? I know everybody !
Internet : Hey without me, you all are nothing !
Electricity : Silent ! Who's The Boss now ?!!
Benjamin Franklin: Ehem..ehem..Who's discover Electricity?
Allah : Well,well. I created all of you...


Love ALLAH, will you? (:



26 Oktober 2011

Selamat Hari Lahir Maisarah

Selamat Hari Lahir Maisarah
Assalamualaikum sume :)

Tanggal 26, bulan Oktober tahun 1990, telah dilahirkan seorang bayi perempuan yang agak cute *haha* oleh seorang insan yang bergelar ibu. Bayi perempuan cute tersebut telah diberi name Maisarah. Pendek je namenye, senang..hehe. Bayi tu sekarang ni telah pun menjengah ke usia remaja, so tak boleh la nak panggil baby lagi.hehe

Hari ni, 26 Oktober 2011, genaplah 21 tahun umur remaja tersebut. Selamat Hari Lahir Maisarah.

Maisarah a.k.a tuan punye blog 'Bingkisan Hati' ni la...hehe..

Terima kasih kepade sume yang wish besday kat saye. Syukran kathiiran . . . :)


* tetibe mak tanye soalan ni, bila nak kawin?....keh3

22 Oktober 2011

Muammar Gaddafi | Tembakan di Kepala Punca Kejadian

Muammar Gaddafi | Tembakan di Kepala Punca Kejadian
GADDAFI kelihatan melihat kesan darahnya dengan dikerumuni penentangnya.
GADDAFI kelihatan melihat kesan darahnya dengan dikerumuni penentangnya.

MISRATA: Seorang saksi berkata, kesan peluru boleh dilihat dengan jelas di sisi kepala bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.

Selain kesan tembakan di kepala, mayat Gaddafi yang ditunjukkan kepada pemberontak dan seorang saksi Reuters juga mempunyai kesan calar, juga di kepala.

Ada beberapa kesan darah pada tubuhnya meskipun ia tidak sebanyak seperti yang diilihat pada video sejurus beliau ditangkap.

Sementara itu, terdapat tanda-tanda pertelagahan antara pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) dengan pejuang dari Misrata mengenai tempat pengebumian Gaddafi.

Tidak dapat dipastikan sama ada pejuang di Misrata merasakan mereka mempunyai kata putus untuk menentukan pengebumian bekas pemimpin Libya itu memandangkan mereka yang berjuang untuk menggulingkannya dan kemudian memburunya hingga kepada kematiannya.

“Mereka tidak bersependapat mengenai tempat pengebumian,” kata seorang pegawai NTC yang enggan namanya disiarkan.

“Menurut Islam, Gaddafi sepatutnya dikebumi segera tetapi sehingga ini masih belum ada persetujuan dicapai sama ada mayatnya akan dikebumikan di Misrata, Sirte atau tempat lain,” katanya.

Gaddafi masih hidup ketika ditangkap tetapi kemudian mati di tangan pemberontak dalam keadaan yang masih tidak jelas.

Pegawai NTC, Ali Tarhouni yang juga Menteri Minyak dalam kerajaan sementara berkata, keputusan mengenai tempat pengebumian masih belum dicapai. “Saya mengarah mereka menyimpan mayat itu dalam setor beku selama beberapa hari bagi memastikan semua orang tahu Gaddafi sudah mati,” katanya kepada Reuters.
Ketika ditanya mengenai urusan pengebumian, termasuk di mana bekas pemimpin itu akan dikebumikan, dia berkata: “Belum ada keputusan lagi.” Ali juga memberitahu, satu keputusan mengenai siapa yang akan menjadi perdana menteri kerajaan sementara Libya akan ditentukan, kemungkinan minggu depan. — Reuters

21 Oktober 2011

Gaddafi terbunuh di Sirte


KUBU...seorang pegawai NTC menunjukkan saluran pembetungan tempat Gaddafi bersembunyi.


TRIPOLI: Terkulai di kaki pejuang Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), gambar Muammar Gaddafi itu menjadi bukti terhadap dakwaan kematian bekas pemimpin Libya berkenaan, semalam.

Menurut laporan awal, Gaddafi ditemui berlindung dalam saluran sistem pembetungan di tengah Sirte sejurus selepas pejuang NTC memasuki bandar kelahirannya itu dalam serangan terakhir.

Seorang daripada pejuang NTC berkata, Gaddafi merayu supaya tidak ditembak ketika cuba menyerah diri.

Beberapa laporan media Arab melaporkan, Gaddafi, 69, menemui ajal akibat kecederaan pada kakinya.
Imej rakaman kamera telefon bimbit yang dikeluarkan sejurus selepas penangkapannya tersebar menunjukkan Gaddafi ditawan.

Pemberontak berkata, Gaddafi bersenjata sepucuk pistol bersadur emas ketika ditemui.

Pemimpin NTC, Abdel Majid Mlegta, berkata selain kaki, Gaddafi turut ditembak di kepala.

“Berlaku tembak-menembak sengit di antara pejuang NTC dengan penyokong Gaddafi sebelum dia mati,” katanya.

Menurut Abdel Majid, Gaddafi ditembak ketika cuba melarikan diri, manakala sumber lain mendakwa, bekas diktator Libya itu cedera terkena tembakan sekurang-kurangnya sekali di perut.

Gaddafi dan keluarganya melarikan diri sejak Nato dan pemberontak mula menguasai Tripoli pertengahan Ogos lalu.
Laporan penahanan Gaddafi yang memerintah selama 42 tahun muncul tidak lama selepas tentera NTC mengumumkan mereka menawan Sirte.

Laporan awal CNN dan NTC mendakwa, Gaddafi berjaya ditahan, manakala al-Jazeera menyatakan, “pemimpin utama” Libya diberkas kerajaan baru Libya, tetapi tiada butiran diberi.

Pada awal pagi semalam, NTC mendakwa, sekurang-kurangnya lima kereta membawa pejuang yang setia kepada Gaddafi cuba melarikan diri dari Sirte.

Pegawai NTC sebelum itu memberitahu Reuters, Gaddafi ditahan berhampiran Sirte ketika dia menyertai konvoi cuba melarikan diri sebelum diserang jet Nato.

Katanya, panglima tentera era Gaddafi, Abu Bakr Younus Jabr, terbunuh dalam operasi itu. - DM


KREDIT

20 Oktober 2011

Tutorial | Page FB Untuk Blog . Cantik !

Assalamualaikum. Salam sume. :)

FB adalah salah satu cara untuk membuatkan blog kite lebih dikenali ramai. Lebih baik lagi jika blog tersebut memiliki fan page nye sendiri. Kalau nak tau cara buat fan page FB blog korang, sila klik link ni yek. tutorial cara letak like box facebook atau fan page FB. Tapi yang tu jenis yang biase kite tengok. Kali ni saye nak ajar camne kite nak buat fanpage FB blog kite jadi lebih menarik, macam yang ade kat sidebar blog saye ni :)

Tanpa menaip lebih merepek lagi, jom start.

Step 1

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript.

2. Copy dan paste code di bawah ke dalam ruangan HTML/javascript dan ubah seperti yang dinyatakan dalam nota di bawah.


<center>
<iframe style="height:250px; width:85%; " scrolling="no" frameborder="0"href=" 
URL PAGE 
"src="http://www.facebook.com/plugins/fan.php?id= 
NO ID PAGE 
&width=292&height=250&connections=25&stream=false&header=false&logobar=false&css=https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/fblike.css" ></iframe></center><center><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href= 
URL PAGE 
&send=false&layout=standard&width=292&show_faces=false&action=like&colorscheme=light&font&height=40" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:250px; height:40px;" allowtransparency="true"></iframe></center><p align="right"> <small><a href="http://maisarahmyblog.blogspot.com/2011/10/page-fb-untuk-blog-cantik.html
">Get tutorial here </a></small></p>


Penting !!!

 * Sila LETAK URL PAGE FB anda pada URL PAGE dalam coding kat atas tu. Seperti gambar di bawah:


 * Nak cari ID PAGE ?  , sila bukak page fb anda tu, pastu amik nombor je pada URL page blog anda. Sila tengok gambar di bawah:

amik nombor seperti yang diwarnakan je.


Step 2

Preview dulu, kalo sempurna klik save.

Untuk sebarang pertanyaan, sila berhubung dengan tuan punye blog....hehe

09 Oktober 2011

Mana Mak?

Jam 6.30 petang. 

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.


Dua puluh tahun kemudian


Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “mana mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “mana mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “mana mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "mana mak?"

Ateh menjawab, “entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “mana mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu. Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak. Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "mana mak?"

Tiba-tiba adik bongsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.
Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.
Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya "Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur. Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan. Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam. Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telefon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "saya dah suruh Uda telefon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telefon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telefon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan. Kuih koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.


Beberapa tahun kemudian


Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.” Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telefon untuk beritahu mak sakit tenat.
Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak.
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai. Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,
"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..
Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. Ibu 3 ka
li lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?




* share la yer...moge citer ni dapat memberi teladan pada kite sume.

RM11.311 Bilion Untuk Rakyat

RM11.311 Bilion Untuk Rakyat
KUALA LUMPUR – Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menggunakan peruntukan Belanjawan 2012 berjumlah RM11.311 bilion bagi melaksanakan pelbagai inisiatif membabitkan usaha memelihara keamanan, keselamatan dan kesejahteraan rakyat serta negara.

Ketua Setiausahanya, Tan Sri Mahmood Adam berkata, komitmen tersebut juga selari dengan iltizam Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berhubung Belanjawan 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat pada Jumaat lalu.

“Menerusi belanjawan tersebut sejumlah RM249.85 juta diperuntukkan bagi pelaksanaan inisiatif Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Mengurangkan Jenayah.

“KDN menerusi Bahagian NKRA akan memanfaatkan jumlah tersebut bagi memperhebatkan pelbagai agenda yang dikenal pasti mampu menyumbang matlamat kepada pencapaian sasarannya,” katanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Mahmood berkata, pelbagai inisiatif akan diperhebat antaranya termasuk usaha pembangunan bandar selamat; menyediakan laluan pejalan kaki serta laluan bermotor berasingan bagi mengurangkan risiko jenayah ragut.

Inisiatif lain adalah meningkatkan sistem peralatan penggera keselamatan serta pemetaan berkomputer menggunakan Sistem Maklumat Geografi (GIS) bagi membantu operasi polis membanteras kegiatan jenayah secara lebih berkesan.

Beliau seterusnya berkata, inisiatif tersebut juga akan digerakkan menerusi komitmen Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang menerima RM442 juta untuk perbelanjaan pembangunan dan tambahan RM200 juta lagi yang diumumkan sebagai peruntukan khas untuk tujuan transformasi menjadikan PDRM sebagai pasukan keselamatan lebih moden dan selari keperluan semasa.

Jelasnya, KDN menerusi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) turut diperuntukkan sejumlah RM7.56 juta bagi memperkasa Unit Khas Bergerak (UKB) yang berfungsi melaksanakan program `outreach’ memproses permohonan dokumen pengenalan diri di lokasi pendalaman dan pesisir pantai.

“Pendek kata RM10.49 bilion yang diperuntukkan kepada KDN bagi belanja mengurus dan baki RM821 juta untuk perbelanjaan pembangunan ini akan dimanfaatkan sepenuhnya bagi menggerakkan segala usaha yang mampu menjamin impak maksimum kepada usaha memelihara keamanan, keselamatan dan kesejahteraan rakyat serta Negara,” jelasnya lagi. – mynewshub.my

06 Oktober 2011

Hati-hati Dengan Aircond Kereta !!!




JANGAN hidupkan penghawa dingin sebaik menaiki kereta!

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan penghawa dingin. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen – ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika difikir di kawasan berbumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini daripada berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila sudah memasuki tubuh kita.

p/s: sentiasa berhati-hati dengan sume situasi.
       kongsi dengan sume yek.

05 Oktober 2011

Hukum Wanita Mengukir Hiasan Pada Tangan Menggunakan Inai

Hukum Wanita Mengukir Hiasan Pada Tangan Menggunakan Inai
Assalamualaikum. 
Hari ni jom same2 kite belajar sedikit tentang ilmu agama. Kepada wanita khususnye termasuk la saye ni.....

Sekarang ini ramai perempuan (pengantin) memakai inai dengan mengukir ala tatu di tangan berupa awan larat ataupun daun. Kita lihat dan nilai berdasarkan hadis Nabi ini :

Dari Ibnu Umar r.a katanya: "Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan. Dan Baginda mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu." [hadith bil. 2003 : Sahih Muslim]

Dari Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Allah mengutuk wanita yang mempergunakan (memberikan) rambutnya untuk (menyambung) rambut wanita lain,wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain, wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)" [hadis bil. 1685 : Sahih Bukhari]

Jelas Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz: "Inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah. Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu adalah kategori tatu,kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul di hujung jari."

Mengenai penjelasan hukum memakai inai baik lelaki mahupun wanita samada di hujung jari mahupun ukiran awan larat atau gambar,sudah jelas hukumnya berdasarkan pendapat ulama' dan dalil yang diberikan. Tetapi masih ada lagi dikalangan masayarakat yang melakukannya. Nak kata tidak diberi penjelasan, saya kira sudah berbuih mulut ustaz-ustaz mahupun ulama'-ulama' mengatakan tentang hukum tersebut.

Jangan sampai kita menolak syariat semata-mata untuk mengikut adat. Apa gunanya kita beragama Islam, apa gunanya kita bermazhab jikalau kita tidak mengikuti syariat dan hukum yang telah ditetapkan. Same2 kita renungkan wahai pembaca yang budiman.

04 Oktober 2011

Darjat seorang isteri

Darjat seorang isteri
Assalamualaikum .

Entry kali ni ditujukan khas untuk insan yang bergelar wanita termasuk la saye yang bakal bernikah dengan insan yang bakal menjadi penyeri hidup * insyaAllah pada mase akan datang ni...hehehehehe * . Pada yang da ade bakal ehem2, yang bakal bernikah, yang baru bergelar pasangan suami isteri dan juge yang telah lame hidup berpasangan ni, elok la same2 kite mengambil pengajaran dan muhasabah diri ten

1. Isteri Siddiqin
Isteri yang tidak akan meminta apa-apa dari suaminya sekalipun yang perlu (dharuri). Apa yang disediakan suaminya, dia terima dengan penuh malu dan bersyukur. Kalau ada, adalah. Kalau tidak ada, dia bersabar. Tapi meminta tidak. Apatah lagi yang tidak perlu, kalau diberi pun dia tolak bahkan adakalanya yang perlu pun dia tolak dengan baik, dia lebih suka menolong suaminya. Itulah golongan yang bersifat orang yang Siddiqin. Golongan ini payah hendak dicari terutama di akhir zaman ini, macam hendak mencari belerang merah atau gagak putih. Ini adalah perempuan luar biasa.

2. Isteri Muqarrobin

Isteri yang tidak meminta dari suaminya kecuali yang perlu sahaja. Yang tidak perlu dia tidak akan memintanya bahkan kalau suaminya memberi yang tidak perlu dia tolak dengan baik. Tapi kalau yang diperlukan pun tidak ada, dia tetap sabar. Namaun dia tidak akan mendesak suaminya. Dia tetap bersabar dengan keadaan itu. Itulah golongan Muqarrobin. Golongan ini juga susah hendak dicari di zaman kebendaan ini, di zaman orang memburu dunia, di zaman orang memandang dunia adalah segala-galanya.

3. Isteri Solehin
Isteri yang meminta kepada suaminya yang perlu dan juga sekali-sekala meminta juga yang tidak perlu seperti ingin sedikit kehidupan yang selesa sama ada dari segi makan minum, tempat tinggal, kenderaan. Namun kalau suaminya tidak memberi, dia tetap sabar dan tidak pula menjadi masalah. Itulah dia golongan orang yang soleh.

4. Isteri Fasik
Isteri yang selalu sahaja meminta-minta bukan sahaja yang perlu, yang tidak perlu pun dia suka meminta-minta juga. Kalau diberi pun tidak pernah puas-puas, tidak pernah rasa cukup, sudah mewah pun tidak rasa cukup. Kalau tidak diberi menjadi masalah, dia merungut-rungut, marah-marah, sakit hati, merajuk hingga menjadi masalah dalam rumah tangga. Inilah dia golongan yang fasik. Isteri ini selalu sahaja derhaka dengan suami, apatah lagi dengan Tuhan.

Semoga Allah menyatukan hati-hati kita, menjadikan kita saling mencintai karena Dia; sebagaimana dalam hadits yang diriwayatkan oleh Tirmidzi Rasululllah saw bersabda:

"Di sekitar Arsy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada'. Para nabi dan syuhada' iri kepada mereka. Ketika ditanya para shahabat, Rasulullah menjawab, "Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat kerana Allah dan saling kunjung mengunjungi kerana Allah."


Kepada yang bakal mendirikan istana bersama yang tercinta, pilihlah yang mana yang anda akan jadi untuk suami anda.
Kepada yang telah lame berumah tangga, muhasabah diri anda.

p/s: sebarkanlah ilmu walaupun sepotong ayat.

Jom Belajo Loghat Perak #2

Jom Belajo Loghat Perak #2
Assalamualaikum sume :)
Huuu...semenjak cuti ni, saye jarang hapdet blog ni. Almaklum la . . . line berukband incik maxis punye tak bape laju. Di tempat tinggal ni wilayah incik celcom barangkali..huhu. Nasib baik ade jugak peluang yang incik celcom beri kat incik maxis untuk berlari laju walaupun kura-kura lebih laju rangkaknye. *merepek pulak dah....* . Salah satu cara untuk melepaskan tension terhadap signal berukband yang tak berape laju. hoho.

Ok la.. hari ni, moh kite belajo bercakap menggunekan loghat Perak dalam bahagian kedua ni. ( sambungan daripada bahagian pertama ).


Kebanyakkan perkataan yang mempunyai hujung ‘ING tinggal ‘IN saja:

Contoh seperti di bawah ni:

Kambing = kambin
Kucing = kucin
Lembing = lembin
Dacing = dacin
Cacing = cacin
Guling = gulin
Pusing = pusin
Bising = bisin


Kebanyakkan akhiran ‘IR diganti dengan ‘IO, ‘ AR diganti dengan O :
Acar = aco
Air = ayo
Ajar = ajo
Akar = ako
Asar = aso
Fikir =pikio
Pasir =pashio
Putar = puto..........ada ungkapan orang marah.....puto dek hawa taun lah kamu..makna nya biar kamu.
Kena taun
Kikir=kikio
Cicir = cicio
Kafir=kapio
Lendir = lendio
Hanyir= hanyio
Bibir = bibio.................tapi kalau bebio dah jadi cacing halus seperti hampas kelapa selalu kedapatan pada dubur kanak kanak.
Biar=bio...........sebab itu ada kata kata orang tua bebio kalu di bio naik ke mata buta.
Makna nya sakit cacaing pada bebudak ne tak bleh di biar kan begitu saja tanpa diubati kerana kalau sudah sampai naik kemata boleh mengakibatkan buta.

Bakar = bako
Belukar = beluko
Tikar = tiko
Seluar = seluo
Ular = ulo
Sambar = sambo
Selimbar = selimbo
Takar = tako
Besar = beso.........itu chik beso maknanya encik besar..panggilan kepada abang sulong dalam sesetengah keluarga sadah diperak (mungkin tak semua mengamal nya), anak-anak saudaranya pula akan memenggil ayah beso.

Chegar=chego (batu bulat lonjong didalam sungai ).

* itu yang ada nama kampong chego galah (chegar galah) di kuala kangsar, penempatan keluarga sadah di hulu perak selain di sebelah hilirnya di kampung pulau pisang di daerah parit.

Zikir = jikio

Ce kome try bercakap dalam loghat Perak... jom buat ayat :)

Ni ayat teman :
Teman jumpe ulo dalam beluko dah kene bako.


Bersambung dalam bahagian ketiga (akan datang).

Peace.

29 September 2011

Best ke Windows 8 ???

Best ke Windows 8 ???


Dua minggu lalu, Microsoft melancarkan Developer Preview untuk Windows 8 di persidangan pemaju BUILD. Sebagaimana namanya, Developer Preview ialah untuk pemaju-pemaju untuk mendapat tahu persekitaran dan struktur Windows 8 dan membina aplikasi dan perisian untuk sistem operasi (OS) Microsoft berikutnya.

Jadi, apa yang baru dalam Windows 8?

1. Metro User Interface (UI)
Secara teknikal, ini bukanlah sesuatu yang baru kerana Metro UI mula-mula diperkenalkan dalam Windows Phone 7. Ramai orang yang sangat menyukainya, pemaju-pemaju memutuskan melaksanakannya dalam Windows 8. Tambahan juga, Microsoft menyasarkan untuk satu OS untuk semua yang bermaksud Windows 8 akan dapat beroperasi pada komputer peribadi (PC) dan komputer tablet.

Pada skrin Start yang menggunakan Metro UI, Microsoft telah menyediakan semua live apps seperti Weather, Tweet@rama dan Sudoku. Anda boleh buat mengubah tiles (menukar saiz, mengatur semula dan menambah) malah buang apps dengan satu klik kanan. Metro UI benar-benar kelihatan cantik dan kemas dengan tiles disusun dengan rapi pada satu skrin mengufuk. Tetapi saya tidak faham mengapa Microsoft menggunakan Metro UI untuk menggantikan Start Menu.


Ya, tiada lagi Windows Start Menu klasik. Bila anda menekan kunci Windows pada papan kekunci anda, Metro UI akan muncul. Bila anda menggerakkan penunjuk tetikus pada sudut bawah kiri (di mana butang Start berada), satu menu Start yang telah dikurangkan dengan empat pilihan akan muncul - Search, Share, Devices dan Settings.


Mana butang shut down?

Ia terletak di bawah Settings. Jadi, setiap kali anda mahu menutup PC anda, daripada dua klik pada Windows 7, anda perlu menggerakkan kursor anda dengan tepat ke sudut bawah kiri skrin (yang semoga akan membuka Start Menu), klik Settings kemudian Power dan akhirnya Shut down. Mengapa susah sangat nak tutup Windows 8, Microsoft? Saya rasa pelancaran peluru berpandu nuklear Korea Utara tidak sesusah ini.


Tetapi sakit kepala anda akan berterusan apabila anda mahu mencari program Windows (Paint, Notepad, Disk Defragmenter dan lain-lain.). Memandangkan Start Menu baru telah membuang senarai All Programs, anda perlu mencari aplikasi dan perisian pada PC anda. Kesemua aplikasi dan program-program anda boleh didapati pada PC anda di Search>Apps. Dicadangkan kesemua aplikasi anda yang kerap digunakan diletakkan pada skrin Start (ia akan menjimatkan anda banyak masa). Tiada masalah mencari program yang baru dipasang kerana ia secara automatik akan muncul pada skrin Start.



2. Ribbon UI

Mula-mula diperkenalkan dalam Office 2007, Microsoft telah memutuskan untuk menyepadukan Ribbon UI ke dalam Windows Explorer. Satu langkah yang baik kerana Ribbon UI membuat perubahan seting dan ciri-ciri kelihatan mudah dan terancang. Sesetengah orang tidak sukanya kerana ia mengambil sedikit ruang pada skrin atas anda. Tetapi anda boleh meminimumkan dan melihatnya apabila perlu.



3. Picture password

Ini adalah mungkin jalan paling hebat untuk memastikan keselamatan PC anda dan tablet. Saya pasti semua orang biasa dengan gerakan swipe untuk membuka srkin kunci alat anda. Pada Windows 8, pemaju-pemaju telah pergi selangkah seterusnya dengan Picture password. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih sebarang gambar kesukaan anda dan wujudkan satu kombinasi gerakan tap, garis lurus atau bulatan. Anda boleh menggabungkan sehingga tiga gerakan dengan sebarang saiz dan panjang gerakan.



4. Refresh & Reset

Pengguna telefon bimbit mungkin mendapati ciri-ciri ini sama seperti soft reset dan hard reset. Jika anda membuat Refresh pada Windows 8, anda boleh muat semula Windows tanpa menghilangkan fail peribadi anda. Ini ialah sebagaimana system restore pada Windows sebelumnya. Jika anda mahu memulihkan Windows kembali pada keadaan asalnya, anda boleh lakukan Reset. Tetapi berhati-hati, ini akan menghilangkan kesemua fail-fail anda.

Jika anda tertanya-tanya apa agaknya keperluan peralatan untuk menggunakan Windows 8, anda tidak perlu bimbang. Jika PC anda dapat beroperasi dengan Windows 7, maka tidak ada masalah menggunakan Windows 8. Ia serasi dengan mana-mana perisian dan permainan video Windows 7. Jika difikirkan, Windows 8 kelihatan hampir serupa dengan Windows 7 (selain Metro UI, sudah tentu).

Sila ingat, Windows 8 masih dalam peringkat pembangunan awalnya. Ia belum peringkat Beta lagi. Jadi, jika anda berasa berani dan mahu mencuba Windows 8, saya mencadangkan anda buat satu install bersih pada satu partition baru dan tidak upgrade dari Windows anda sekarang. Semoga Microsoft akan menyelesaikan isu menu Start. Saya tidak kisah menggunakan Start Menu klasik, selagi kesemua program saya boleh didapati dengan mudah.


*artikel ini adalah review seorang editor teknologi, Syah Ismail

27 September 2011

iPad 3: What could Apple be planning?

Now that the iPad 2 has shown its goods, what could Apple be planning for its successor?

As soon as the first credible iPad 2 rumors started pouring in, many of the trusted anonymous sources began to report conflicting information. Some said the iPad 2 would get a redesign, while some argued the insides would be all that would see a change. Some were positive that a higher-resolution screen was on its way, and others said "nay." Shortly thereafter, a consensus began to take shape that not one, but two new iPads were in the works, and it was just a matter of deciphering which features we'd see on the iPad 2 and which additions were being saved for the inevitable iPad 3.

Now that Apple has revealed nearly everything regarding the iPad 2, the picture of what may be in store for the iPad 3 begins to clear up. Let's take a look at what Apple may have kept up its sleeve for its next next iPad.

Higher-resolution screen
Out of all the rumors swirling around the iPad family, screen resolution is by far the biggest that has yet to be addressed. Bumping up the resolution of the next iPad's display would be in line with the upgrade from the iPhone 3GS's 320 by 480 screen to the iPhone 4's 640 by 960 "Retina" display.

The simplest route that Apple could take would be to double the resolution of the 1024 by 768-pixel display on the iPad and iPad 2 to 2048 by 1536. This would achieve a pixel density of 270 pixels per inch (PPI), just a bit shy of the iPhone 4's display which boasts 330 PPI, and would ease the burden on app developers who wouldn't need to modify older apps to work on a new tablet.

Flash for one or both of the cameras
Again, falling in line with the design philosophy of the iPhone, it wouldn't be crazy to see Apple stick an LED flash on the rear camera like the iPhone 4 already sports.

FaceTime is a huge push for Apple right now and is likely to be in the future, so tossing a low-power light on the front-facing camera would solve the problem of making FaceTime calls at night or in a dark room.

SD Card slot
The rumor of an SD card slot coming to the iPad 2 was championed by a small number of sources, and seemed to be supported by early iPad 2 prototype cases. Those rubber iPad 2 enclosures appeared to sport SD card-sized holes, but were later revealed to be the slots that the SIM cards from a wireless carrier like AT&T use to connect a device to their network.

No further evidence has come to light to suggest removable storage options are in the works for a future iPad, and such a move would fly in the face of every mobile device that Apple has introduced in recent memory. The bottom line is this is one of the least likely features you'll see on the iPad 3.

Redesign
The iPad 2 cut both the physical size and weight of Apple's tablet considerably. Apple did this while still bumping up specs such as processing power, and was able to keep the all-important battery life at the same level as the original model.

A further redesign for the next iPad wouldn't necessarily be out of the question, but we're more likely to see subtle changes rather than another completely new enclosure. Apple has been a big proponent of aluminum unibody cases for many of their products such as the MacBook Pro and both iPads, so that trend is unlikely to change.


p/s: is waiting for iPad come to see me. huhuhu


25 September 2011

Jom Belajo Loghat Perak #1

Assalamualaikum .
Hari ni jom kite belajo lohgat perak. Loghat ni mempunyai keunikan yang tersendiri. Sesetengah perkataan ,teman sendiri pun tak tau maksudnye, yang mengetahuinye orang2 yang lame je.hehe. Kalau kome datang ke Perak nanti, boleh la belajo2 cakap pakai loghat Perak yek. menarik tau. hehe.

Nak dengo loghat Perak? Tengok cite ni kat bawah ni . hehe

pebret muvi ni.

Ni teman kongsi serba sedikit loghat perak yang teman selalu cakap hari2. Dalam bahagian pertame ni, moh kite belajo kate ganti name diri dalam loghat Perak .

Kata ganti nama diri:
Awok/Teman = saya
Mike = awak
Kamu=awak
Mengkema = engkau orang(ramai)
Kome = engkau orang/boleh juga pada sorang atau berdua
Kume = kami
Keme = saya (baca dengan e tanda diatas)
Yob/yeop = bagi memanggil lelaki yg kita tak tau namanya 
Yong = bagi memanggil permpuan yg kita tak tau nama nya.
· Kedua dua gelaran ini (yop & yong) juga digunakan didalam keluarga.
Pah/opah = nenek
Tok = datuk
Enda = panggilan ibu yang biasa dipanggil oleh anak2 sadah di perak.....tak semua
Tok enda = panggilan nenek 


Kome try yer bercakap menggunakan loghat Perak ni. hehe.
Bersambung dalam entri akan datang (bahagian kedua)

p/s : praktis cakap loghat ni bersama haiwan peliharaan anda. InsyaAllah boleh. (:

23 September 2011

Moh Mamam Coklat !

meleleh air liur tak???


Coklat cegah sakit kronik 

Sape yang tak suke makan coklat? 
Rasa manis dan lazat yang dimilikinya membuatkan individu tak dapat menahan godaannya. Tidak hanya memiliki rasa enak yang menggoda, coklat jugak memiliki khasiat kesihatan.

Sering dijadikan ramuan di dalam kek, muffin dan biskut, coklat dikenalpasti oleh para penyelidik dari University of Chicago, Amerika Syarikat sebagai penawar kronik. Ketua penyelidik, Dr. Peggy Mason, menjelaskan keupyaan coklat merangsang sistem otak yang mengawal bahagian bawah sedar individu dapat mengurangkan rasa sakit yang dialami individu.

Kandungan flovanols dan flovanoids yang terdapat di dalamnya membuatkan coklat mampu mencegah penyakit kronik seperti strok, tekanan darah tinggi serta jantung. Kaya antiokdisan menjadikan coklat ampuh dalam menurunkan kolestrol dan mengurangkan kerosakan pada pembuluh darah hati.
Kehebatan coklat juga dapat mengubati dan mencegah batuk, kanser, penggumpalan darah, stress dan diabetes. 

p/s : hadiahkan saye coklat juge kalau anda nak sihat sepanjang mase...amal jariah semase idup. peace.hehe

22 September 2011

Korek, Ramas Mata

Korek, Ramas Mata
IPOH: Satu jari tangan kanannya digigit hingga putus, manakala kedua-dua biji matanya dikorek sebelum digenggam sekuat hati hingga hancur.

Itulah nasib menimpa seorang wanita, Kong Ooi Koon, 33, yang dibelasah hingga mati selepas terbabit dalam satu pergaduhan dengan seorang pesakit lain di Hospital Bahagia Ulu Kinta (HBUK) di Tanjung Rambutan, dekat sini, Ahad lalu.

Ibu saudara mangsa, Kong Swee Ying, 40, berkata, mereka mungkin tidak mengetahui tahap kecederaan yang dialami anak ketiga daripada lima beradik itu tanpa campur tangan pihak ketiga.

“Kami mungkin tidak berpeluang melihat kecederaan sebenar dialaminya ketika mahu membuat pengecaman di bilik mayat Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini, pagi Ahad lalu.

“Selepas tempoh masa melihat mayat dilanjutkan, baru kami melihat dengan jelas kesan kecederaan dialami pada bahagian kepala, muka, badan dan tangan kanan,” katanya.


Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Tutorial Letak Ayat di Bawah Post/Entri

Ayat kat bawah setiap post tu camni :






1. Login blogger.com > Dashboard > Design > Edit HTML.

2. Tick 'expand widget template'.

3. Cari kod ni <data:post.body/> (tekan CTRL + F untuk cari kod tu)

4. Kalau da jumpe, copy kod kat bawah ni dan paste kat bawah kod yang korang da cari tadi.

<hr/><center>AYAT YANG KORANG NAK LETAK</center><hr/>


5. Preview dulu, kalau da puas ati save.

20 September 2011

Tutorial Cara Letak Like Box Facebook di Blog

Assalamualaikum .
Kali ni saye nak share tutorial cara letak like box FB di blog memasing. Salah seorang pembace blog ni nak tau camne cara2 nak letak 'like box' pada blog seperti yang ada pada sidebar di blog ni.


Step 1

  • Pertama sekali, korang mesti ade page (fan page) blog memasing kat FB. 
  • Kalau belum ade, korang kene create dulu. Klik link kat ni fan page blog Bingkisan Hati (kalo suke klik like, takde paksaan). Pastu scroll sampai bawah dan akan jumpe ni (footer FB). 
  • Then, klik 'create a page' kat footer tu.





Step 2

  • Pilih 'Artist, Band or Public Figure' dan isikan soalan yang diberikan. Pastu, klik 'get started' .
  • Then, upload profile picture untuk fan page korang. Seterusnya, 'get fans' dan 'basic info'. 
  • Edit maklumat page korang dan fan page blog korang da ciap... 
  • kat fan page tu, scroll bawah sikit sampai jumpe no.5, seperti kat bawah ni :





  • pastu akan keluar camni




STEP 3
  • Pada kotak Facebook Page URL, isikan dengan URL fanpage korang. Untuk dapatkan URL tu, buka fanpage yang korang da buat tadi dan amik URL (highlighted)  *seperti dalam gambar bawah ni*



  • Apabila URL yang sebenar dimasukkan. Korang punya fan page facebook akan bertukar nama kepada nama fan page blog korang. 
  • width, color scheme, show faces, border color, stream dan header, sila adjust mengikut kesukaan korang.

“width”=lebar box fan page

“color sheme”=warna box fan page

“show faces”=akan memaparkan jumlah pemilik fb yang like di depan box fan page

“show stream”= nak tunjukkan aktiviti latest dalam fan page atau tidak.

“show header”=nak tunjukkan header “Find us on facebook” atau tidak.

  • Segala apa yang korang adjust akan di preview di kotak sebelah tu.
  • Sila klik “Get Code“, kalau da puas hati.



Step 4
Code akan keluar (seperti dalam gambar) apabila 'Get Code' diklik.



  • Anak panah yang berwarna biru tu, pilih 'iframe'.
  • Pastu korang pergi pada blogger dashboard>design>page element>add a gadget> HTML/Javascript ,copy code didalam ruangan tu.
  • Save dan preview blog.


* klik gambo untuk tumbesaran berganda-ganda.
* kalau ade sebarang masalh sila tanye yek, di bahagian FB Comment Box bawah entri ni. :)
Selamat mencuba ye.

Entri untuk Follower ke-200

Assalamualaikum . . .
Tq manyak2 sudi jengup dan membace di blog tak seberape ni. Alhamdulillah, follower blog ni da menjangkau ke angka 200.

Ni adalah follower Bingkisan Hati yang ke-200.

mama afifi

header belog mama afifi

untuk mama afifi


syukran sume pembace, sudi jadik follower saye n support saye dalam industri blogging ni (ayat cam artis jek) .ehe. mmmuuahhh

Assalamualaikum. peace.

19 September 2011

M.A.A.F

M.A.A.F
19/9/2011
1:32PM

Di dalam Al-quran, terdapat begitu banyak ayat-ayat tentang sifat yang mulia ini. Antaranya ialah;

Mendapat keampunan daripada Allah SWT.
وَلۡيَعۡفُواْ وَلۡيَصۡفَحُوٓاْ‌ۗ أَلَا تُحِبُّونَ أَن يَغۡفِرَ ٱللَّهُ لَكُمۡ‌ۗ وَٱللَّهُ غَفُورٌ۬ رَّحِيمٌ

"..hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani". (An-Nuur [24] : 22)

Mendapat redha Allah SWT.
فَمَنۡ عَفَا وَأَصۡلَحَ فَأَجۡرُهُ ۥ عَلَى ٱللَّهِ‌ۚ إِنَّهُ ۥ لَا يُحِبُّ ٱلظَّـٰلِمِينَ

"...sesiapa yang memaafkan (kejahatan orang) dan berbuat baik (kepadanya), maka pahalanya tetap dijamin oleh Allah(atas tanggungan Allah dengan diberi balasan yang sebaik-baiknya). Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berlaku zalim". (Asy-Syura [42] : 40)

         خُذِ الْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ
Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah daripada orang-orang yang bodoh (jahil atau tidak mengetahui)
(Surah Al-A'raf 7: Ayat 199)


Entri ini special untuk kome , classmates ASD6Ay sesi Jun'11-Okt'11 . 
Di kesempatan ini, tuan empunye diri ini, MAISARAH BINTI SIDI, ingin memohon infiniti kemaafan andai terdapat khilaf sepanjang perkenalan kite start dari part 1 sampai le part 6. Sedo x sedo, da abis diploma yek. Uhibbukum fillah.



15 September 2011

SELESAI

SELESAI
15/9/2011
4:23pm

Assalamualaikum . . .

Da lame rasenye tak hapdet blog ni. Rindu ... Al-maklum la . . sebelum ni bz dengan report LI, sekarang ni tak lagi :)

13/9/2011, cukup sudah 3 bulan menjadi industrial trainee kat AMREC, SIRIM BHD.
Hari ni, 15/9/2011, presentation dan penyerahan laporan latihan industri. Ngeto juge lutut sebelum mula tadi. Alhamdulillah, semuanya da selesai.

Ok la..nak rehat2. penat . . .
:)
Assalamualaikum . peace

12 September 2011

Tangguh laksana caj 6 peratus !!!!!!!!!

Tangguh laksana caj 6 peratus !!!!!!!!!
Syarikat telekomunikasi tangguh laksana caj 6 peratus telefon prabayar


KUALA LUMPUR -- Syarikat-syarikat telekomunikasi hari ini bersetuju menangguhkan caj cukai perkhidmatan enam peratus terhadap pengguna perkhidmatan talian telefon prabayar yang dijadual dikuatkuasakan Khamis ini.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata persetujuan itu diputuskan secara bersama oleh empat pengendali utama telekomunikasi di negara ini selepas mengadakan perbincangan bersama kementerian itu di pejabatnya di Angkasapuri di sini.

"Setelah mengadakan perundingan dengan syarikat-syarikat telekomunikasi utama yang terlibat dengan isu cukai perkhidmatan, kesemuanya telah bersetuju supaya cukai perkhidmatan enam peratus yang akan dikenakan kepada pengguna ditangguhkan dan tidak lagi dikuatkuasakan seperti yang diumumkan sebelum ini.

"Perbincangan melibatkan pengurusan utama Celcom, Maxis, Digi dan U Mobile berlangsung dalam suasana cukup baik, mereka menerima baik nasihat kementerian, pandangan kerajaan serta sentimen yang dilahirkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," katanya kepada pemberita selepas perbincangan kira-kira sejam bersama wakil pengurusan tertinggi syarikat telekomunikasi itu.

Mereka ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom Datuk Shazalli Ramly, CEO Kumpulan Digi Henrik Clausen, CEO Kumpulan Maxis Sandip Das dan CEO U Mobile Dr Kaizad Heerjee.

Rais berkata penangguhan itu bagi membolehkan kajian semula dibuat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan syarikat telekomunikasi berkenaan bagi menentukan bila perkhidmatan itu wajar dikenakan cukai serta kadar yang boleh dikenakan.

"Saya rasa lega bahawa mereka bersetuju untuk menangguhkannya dan kementerian akan membuat beberapa kajian tentang isu yang dibangkitkan seperti bila waktu terbaik bagi pengenaan cukai perkhidmatan dilaksanakan dan di paras mana pengguna perlu membayar sama ada pada ketika membeli kad prabayar pertama atau pada setiap kali membaharuinya," katanya.

Menurutnya semua perkara yang dibangkitkan itu akan dibawa kepada mesyuarat kabinet akan datang.
Sehubungan itu, beliau berharap isu cukai perkhidmatan itu tidak dibangkitkan lagi kerana syarikat telekomunikasi berkenaan sudah menangguhkan pelaksanaan caj itu.

Rais berkata bagi menghargai syarikat telekomunikasi yang membayar RM6 bilion melalui hasil cukai perkhidmatan kepada kerajaan sejak 1998 serta peranannya dalam memberikan perkhidmatan telekomunikasi kepada hampir 26 juta pengguna telefon prabayar di negara ini, beliau akan menyarankan agar kerajaan memberikan penghargaan atas sumbangan tersebut. -- BERNAMA

11 September 2011

WAH !

haiiiiiiiiii. . . .nga wat keje.



Assalamualaikum. . . ek? ape kene tajuk nye camtu? mengagumi sesuatu? ..

Oh ,bukan tu sebenonye. Yang sebenonye saye sedang terkejut macam beruk memandangkan viva (presentation LI) semakin menghampiri. Next week je kome wei, 15/9/2011 bersamaan hari khamis. Sekarang ni sedang bz menyiapkan report dan slide presentation. Disebabkan tu jugak, saye jarang meng'hapdet' blog ni.

Setakat ni je dulu, kang tak siap pulak report tu...huhu..naye teman. Doakan saye dan kengkawan yang lain juge :)
Assalamualaikum.