Miniature Effect Model (PS) - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

27 June 2011

Miniature Effect Model (PS)

Dalam post untuk photoshop kali ni, jom kite try wat Miniature Effect Model. Ape tu 'miniature effect model' ? efek ni akan nampak macam kite main susun lego tu. Efek ni kalau tak edit gune PS, gune kamera yang ade efek ni pun lagi bagus,tak perlu edit da...so,jom start.




Step 1
 Open file





Step 2
 Tekan Q kat kibod laptop memasing ye ( Q = quick mask)
     
      Step 3
       Pilih gradient (amik yg reflected) > apply kt gambo


      
      Step 4
      Klik Q semula (kt kibod laptop) , then garisan dot akan muncul.

 
                    
               
      Step 5
      Tarik gradient dr target korang (nak tgk part gmbo tu jadi miniature effect) sampai bwh. Pastu akan jadi cam kat bawah ni. 




      
      
      Step 6
       Filter  > Blur >  Lens Blur


     
     


























      Step 7
      Nak bagi pic tu lagi nampak miniature effect, edit colournye…. Go to Images > Adjustment > Curve

     
      














     Step 8
     CTRL + D (deselect…mknenye garisan dot tadi da tak de)


      
     Siap !!! ;)
p/s : klik kat pic untuk tumbesaran berganda-ganda :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda