31 Disember 2011

2011 pergi . . . 2012 datang

31/12/2011
12:49pm

Assalamualaikum sume :)



Hari ni merupakan hari terakhir bagi tahun 2011. Selamat datang tahun 2012 ! . . . maknenye umur pun bertambah la setahun lagi...huhhhhh...tidak perlu mengeluh kerana sume yang hidup pasti menempuh tua.

Nak masuk tahun baru ni mesti ade yang da menyenaraikan azam-azam baru kan?...kan3?..kan3? (suda la tu...) . .sampai buat senarai tu. Mesti belambak ni. Yang tahun sebelum ni punye azam da tertunai ke? ehehe . Nak senarai berapa banyak pun tak pe..sendiri punye hal kan :)

Saya jugak seperti orang lain. Ade azam (bukan pakwe sebenar . . .). Azam saya biasa je. Tahun ni program ijazah sarjana muda bermula. Jadik, saya berazam nak dapat Anugerah Dekan SETIAP SEMESTER. InsyaAllah...dan jugak azam sampingan yang lain.hehe.

Ok la ... SELAMAT TAHUN BARU untuk sume pembaca. :)
moge tahun yang mendatang ni lebih baik daripada tahun yang sebelumnye...

28 Disember 2011

Antara Yang Terbaik 2011 . . .

Antara Yang Terbaik 2011 . . .
pix_middle




1. Xperia Play, edisi terkini telefon pintar Sony Ericsson yang menggunakan sistem operasi Android dan dilengkapi kamera 5.0 megapiksel dan keunikan utamanya adalah pad kawalan permainannya yang boleh lungsur keluar dari bahagian belakang.

2. Acer mencuba nasib dengan teknologi terbaru yang ‘dua alam’, nak kata tablet pun tak, netbook pun tak dengan model Iconia Tab W500 yang menggunakan sistem operasi Microsoft Windows 7 dan lengkap memori RAM yang ditawarkan pada 2GB.

3. Telefon pintar Samsung Galaxy S II tampil lebih menarik - rekaannya senipis 8.49 milimeter, digabungkan dengan teknologi dual core yang tiada tandingannya ditambah sistem operasi Android 2.3 Gingerbread dan paparan bersaiz 4.27 inci berkuasakan AMOLED.

4. Blackberry tampil dengan model Bold 9900 menyokong OS BlackBerry 7 baru, mempunyai pelbagai perkakasan tambahan berkuasa termasuk pemproses 1.2 GHz, rakaman video HD, grafik resolusi tinggi 24-bit dan bersaiz nipis iaitu hanya 10.5mm.

5. HTC mencipta telefon baru iaitu EVO 3D yang memaparkan skrin 3D tanpa menggunakan kaca mata khas dibangunkan pada platform Android Gingerbread (2.3) dengan sistem skrin qHD 3D 4.3 inci.

6. Lenovo memperkenalkan tablet perniagaan berasaskan Android pertama di dunia bersaiz 10.1 inci iaitu ThinkPad Tablet yang membolehkan akses kepada 250,000 aplikasi dalam Android Market.

7. Acer menghasilkan ultrabook pertama di negara ini dengan kerjasama Intel yang mempunyai tahap kenipisan 13mm menerusi Aspire S3 menampilkan dua inovasi baru.

8. Samsung memperkenalkan Galaxy Note iaitu telefon bersaiz 5.3 inci yang mengejutkan membolehkan anda melukis sesuatu di atasnya menggunakan pen stylus yang ditawarkan bersama telefon ini.

9. Kamera Nikon D1500 adalah produk pertengahan yang boleh dimiliki jika anda peminat yang mahu bermain dengan fotografi tapi pada masa sama tidak mahu menggunakan ciri DLSR seperti kelajuan shutter, aperture secara manual.

10. Nokia N9 petunjuk positif kepada Nokia hingga sukar untuk melepaskannya yang nyata berbeza jika dibandingkan model terdahulu dengan skrin peka sentuhan.


memang terbaik la deme ni . . .


25 Disember 2011

"LEPASKAN SAJA GELAS ITU"

"LEPASKAN SAJA GELAS ITU"
Seorang guru memegang segelas air dan bertanya kepada anak muridnya. “Berapa beratkah air ni?”

“10 ml!” “15ml!”, “50ml!” “100ml!”

Murid-murid menjawab.

Bagus! tetapi saya sendiri tidak pasti berapa berat air ni kerana saya tidak menimbangnya. Ok bagaimana kalau saya memegang gelas ini selama seminit?

“Tiada apa-apa!” Murid menjawab

Kalau saya memegang selama setengah jam?

“Tangan lenguh!” Murid menjawab,

Ok adakah berat gelas ini berubah, bertambah berat misalnya?

“Tidak!” murid menjawab.

Ok bagaimana pula kalau saya memegang setengah hari?

“Tangan cikgu boleh kebas dan kena hantar ke hospital kerana lumpuh”, salah seorang murid menjawab diikuti dengan gelak ketawa satu kelas.

Guru tersenyum, “Bagus! Hmm bagaimana pula kalau saya pegang cawan ni satu hari? dua hari? seminggu? setahun?”

Murid-murid mula pening, gile ke apa?

Ok kalau macam tu bagaimana nak mengelakkan saya dimasukkan ke hospital?

“Lepaskan sahaja gelas itu!”

Ya , itulah jawapan yang saya cari. Begitulah ibarat dengan masalah yang kita hadapi. Kita masih bertahan jika kita menanggung beban satu masalah itu dalam masa yang singkat tetapi kalau masalah itu dibawa ke satu masa yang lama, ia akan menjadi berat walau pun sebenarnya beratnya adalah sama.

Jadi setiap masalah yang kita hadapi tu janganlah dibawa, segala masalah hendaklah diselesaikan atau dilupakan selewat-lewatnya sebelum kita tidur supaya masalah itu tidak menghantui kita keesokan harinya. Jadi pada setiap pagi kita bangun otak kita jadi fresh dan bersedia menghadapi hari baru dengan lebih ceria dan penuh semangat.

Ini dapat mengelakkan stress dan kemurungan yang silap-silap boleh menyebabkan kita ke hospital sakit jiwa.

Ada Apa Dengan Lirik 'It Will Rain' ?

Assalamualaikum :)

Semua tau tak lagu 'It Will Rain' nyanyian Bruno Mars tu ?
Kalau tak tau, kat bawah ni klip video dan lirik lagu nye . . .





If you ever leave me baby
Leave some morphine at my doorCause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have we don’t have it anymore

There’s no religion that could save me
No matter how long my leaves are on the floor
So keep in mind all the sacrifices I’m making
Will keep you by my side, will keep you from walkin’ out the door

Cause there’ll be no more sunlight if I lose you baby
There’ll be no clear skies if I lose you baby
Just let the clouds, I.. I will do the same if you walk away
Everyday it will rain.. eh eh eh..

I’ll never be your mother’s favorite
Your daddy can’t even look me in the eye.. Oooh..
If I was in their shoes, I’d be doing the same thing
Saying there goes my little girl walkin’ with that troublesome guy

But they’re just afraid of something they can’t understand.. Oooh..
Well little darlin’ watch me change their minds
Yea for you I’ll try I’ll try I’ll try..
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding that’ll make you mine

Cause there’ll be no more sunlight if I lose you baby
There’ll be no clear skies if I lose you baby
Just let the clouds, I.. I will do the same if you walk away
Everyday it will rain.. eh eh eh..

I’ll do the same (do the same)
Goodbye (goodbye), don’t just say (don’t just say), goodbye (goodbye)
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding
That’ll make it right

Cause there’ll be no more sunlight if I lose you baby
There’ll be no clear skies if I lose you baby
Just let the clouds, I.. I will do the same if you walk away
Everyday it will rain.. eh eh eh..



Sedap jugak didengar kan? ..
TETAPI kita mesti peka dengan maksud lirik lagu tersebut.
Kat bawah ni adalah mesej yang telah disampaikan di FB .

Perhatian Semua hanya untuk PERINGATAN:
Umat Islam yang dikasihi, pernah dengar lagu It Will Rain - Bruno Mars ? Lagu tu boleh memurtadkan seseorang melalui percakapan. Contoh baris yang terdapat dalam lagu tersebut : 'There's no religion that could save me' (tiada agama yang boleh selamatkan aku), 'No matter how long my knees are on the floor' (tak kira berapa lama melutut di lantai). Ingat, murtad boleh berlaku melalui pertuturan juga. ♥Sebarkan demi akidah♥

Ingat yek semua, tak salah nak dengar lagu tapi fahami liriknya. Lebih-lebih lagi lagu bukan bahasa sendiri . . .

Ok la sume....nak pi kenduri ni... ;)

Kenapa Umat Islam Dilarang Mengucap Selamat Terhadap Perayaan Agama Lain?

Kenapa Umat Islam Dilarang Mengucap Selamat Terhadap Perayaan Agama Lain?
Assalamualaikum :)

Sobahal khair...selamat pagi maksudnye..da lama saye tak berbahasa arab. hehe.
Hari ni saye nak kongsi sikit sebab kita umat Islam dilarang mengucap selamat terhadap perayaan lain (selain yang berkaitan dengan Islam). Di bawah ni adalah satu dialog ringkas yang menerangkan sebab tersebut. Jom . . .


David   : Morning.. what a great day..
Muslim : Morning.. so, how's your Christmas?
David   : Great.. will be enjoying very soon...
Muslim : Good..
David   : No wish for me?
Muslim : Islam respects the non Muslim, but to greet other religion is not allowed.
David   : But why?
Muslim : Seems like we can't stop you to drink liquor, but we can't drink it..
David   : But many of Muslim did wish for me..
Muslim : Can you confess our confession of faith? (syahadah)?
David   : No!..Cannot!.. It will effect my faith..
Muslim : But why? just a word..:) say it.. :)
David   : Now I am understand :)



Da faham sebabnye?  Alhamdulillah :) . . .

Cukup sekadar ini perkongsiannya. Nak blogwalking jap...hehe