27 Jun 2011

Miniature Effect Model (PS)

Dalam post untuk photoshop kali ni, jom kite try wat Miniature Effect Model. Ape tu 'miniature effect model' ? efek ni akan nampak macam kite main susun lego tu. Efek ni kalau tak edit gune PS, gune kamera yang ade efek ni pun lagi bagus,tak perlu edit da...so,jom start.




Step 1
 Open file





Step 2
 Tekan Q kat kibod laptop memasing ye ( Q = quick mask)
     
      Step 3
       Pilih gradient (amik yg reflected) > apply kt gambo


      
      Step 4
      Klik Q semula (kt kibod laptop) , then garisan dot akan muncul.

 
                    
               
      Step 5
      Tarik gradient dr target korang (nak tgk part gmbo tu jadi miniature effect) sampai bwh. Pastu akan jadi cam kat bawah ni. 




      
      
      Step 6
       Filter  > Blur >  Lens Blur


     
     


























      Step 7
      Nak bagi pic tu lagi nampak miniature effect, edit colournye…. Go to Images > Adjustment > Curve

     
      














     Step 8
     CTRL + D (deselect…mknenye garisan dot tadi da tak de)


      
     Siap !!! ;)
p/s : klik kat pic untuk tumbesaran berganda-ganda :)

Practical Training

AMREC SIRIM, KULIM

Sedar tak sedar, da sem 6 rupenye... sem 6 = praktikal . Untuk latihan industri ni kami bertige (me, mar & dila)  ditempatkan di Amrec SIRIM, Kulim, Kedah. Kami menyewa sebuah rumah teres double-storey kat Taman KTC (wat2 tau je k...hehe). Latihan kat sini, untuk studen khususnye, lebih kepada reserch. Ate..da dok kat SIRIM  gitu le kojenye..

20 Jun 2011, start, isi borang, jumpe supervisor memasing and kat SIRIM kami ditempatkan kat sebuah bilik, khas untuk studen wat praktikal. Studen yang da lame wat praktikal kat situ (tak de la lame sangat) ramah sumenye :) . Last week, da dapat tugasan sal POLYMER COMPOSITE given by my supervisor. Pastu, supervisor tu mintak wat slide power point. Da sah la kene present depan dia nanti..huhu..
ingatkan kt U je camni..uhuk3..xpe2..sabo...Then, slide power point tu kene present next week nye, yakni diz week...(now...sedang menunggu supervisor for the presentation,,nebes ckit). Last week jugak ade Ujian Penilaian Kecergasan (UPK). Ujian ni macam kat sekolah dulu, subjek PJK (tau kan PJK?),,kene lari 2.4km je, bangun tubi, and memacam lagi. Pas abis ujian tu sume otot cam tegang je..(haha...sebab da lame tak berlari punye pasal)...huhu..

Ok la, setakat ni je kot. Nak surf tenet ni, study cikit :P
papai, babai ... assalamualaikum .

17 Jun 2011

Translator

Translator? Translator tu perterjemah maksudnye. Contohnye, Google Translator. Tapi, pakcik google nye translator kadang2 wat kite tak faham dengan ape yang dah diterjemah. Tambah2 nak translate English ke BM contohnye. Sampai termasuk bahasa Indon sekali ;) 


Ade la satu mase tu, sorang roomate tengah wat assignment English course dia. Pastu dia cakap, lecturer kos tu prefer DICTIONARY.COM untuk keje translation ni. Bile da gune, ok. Ok daripada pakcik google punye translator. ;) 
DICTIONARY.COM bukan setakat wat keje translation ni, ensiklopedia n quotes pun leh cari jugak.
So, sesape nak wat assignment yang berkaitan dengan bahasa tu, cube le DICTIONARY.COM ni  (:

04 Jun 2011

Stardock Fences

Ape tu Stardock Fences?

Stardock Fences adalah software yang digunakan untuk menjadikan dekstop pc or laptop or seumpamanya jadik kemas. Contohnye macam gambar kat bawah ni :


03 Jun 2011

Screen Keyboard

Pernah tak guna keyboard menerusi skrin komputer ? Setiap aplikasi Windows telah tersedia kemudahan keyboard di paparan skrin komputer, untuk menggunakannya, ikuti 2 langkah mudah di bawah ini :
mula2 klik “start” dan pergi ke “run”, kemudian taip “osk” dan klik OK, lihat contoh gambarajah di bawah :





 Hasilnya akan keluar paparan skrin keyboard camni :


Fungsi keyboard skrin ini same je cam keyboard biasa, dan korang boleh setting sendiri kalo nak ubah fungsinya.

Colourful Gradient Effect (ps)

Kali ni jom try wat effect ni..

Step 1

Open file, pastu jadikan pic tu hitam putih. Kalo terlupe care nak wat pic jadik itam putih klik ni.

Step 2

Layer > New Fill Layer > Gradient > Ok


01 Jun 2011

Imej dalam Teks

Imej dalam teks.. simple je nak wat nye..

Step 1

Open file (gambar)



Step 2

pergi ke Edit > Define pattern dan namakan pattern korang..



Step 3

Open new file (anggaran file same besar ngan imej korang)


Step 4

Taipkan teks yang korang nak. contoh :



Step 5

Layer > Layer style > Pattern overlay ( pilih korang nye pattern tadi )



pastu korang tambah effects & hasilnye camni :



Gambar Hitam & Putih (Photoshop)

Nak wat gambar itam putih kat photoshop ni senang je... ikut step kat bawah ni..


Step 1


Open file (buka gambar baru) ... contoh cam kat bawah ni 








Step 2


Image > Adjustment > Black & white




Step 3


Akan muncul window cam kat bawah ni.. then klik 'ok'








siap !!! ;)