29 September 2012

DSLR baru Nikon : D600

29/9/2012 
13 Zulkaedah 1433H


NIKON melancarkan kamera terbarunya, D600 yang disasarkan kepada pengguna peringkat pertengahan dengan harapan mengukuhkan kedudukannya di pasaran fotografi yang mana syarikat terbabit kini mengambil alih kedudukan nombor satu daripada pesaing terdekat.

Pengarah Urusan Nikon (Malaysia) Sdn Bhd Masanobu Tsunoda berkata, D600 menjadi produk terkini mampu menarik perhatian pencinta fotografi.

“Kami sudah menduduki tangga pertama untuk kategori DSLR dan CDSC dengan jumlah perkongsian pasaran sebanyak 29.9 peratus secara keseluruhannya di dunia yang dilaporkan agensi penyelidik, GFK Julai lalu.

“Oleh itu, model baru memberi semangat untuk mengekalkannya,” katanya ketika melancarkan D600 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Ia turut dihadiri Pengurus Besar Bahagian Pemasaran Produk Pengguna Nikon Malaysia, David Ng dan Pengurus Kanan Perkhidmatan Profesionalnya, Mahfooz NR.

Beliau turut menjelaskan, pengeluaran produk Nikon kini kembali pulih selepas kilangnya di Bangkok , Thailand yang terjejas ketika banjir Oktober tahun lalu, beroperasi sepenuhnya tahun ini.

D600 dikategorikan sebagai kamera DSLR yang mempunyai saiz 141 x x 82 milimeter seberat 760 gram dengan pengesan imej CMOS 24.3 megapiksel di samping enjin berkuasakan Expeed 3.

Kamera terbabit menggunakan skrin bersaiz LCD 3.2 inci yang kalis debu dan air menyamai produk D800 dan D800E sebelum ini.

D600 dijangka dijual pada harga RM7,998 (badan saja) dan RM9,598 (dengan set kit AF-S 24-85mm f/3.5-4.4G VR).







terbaiklah D600 ni... kena kerja keras nak beli model ni..woohooo...


Kredit:

08 September 2012

Semester Baru Bermula . . .

8/9/2012
21 Syawal 1433H

Assalamualaikum & selamat sejahtera. Ape kabo kome? hehe..keluo doh loghat Perak. 

untuk korang >>> http://bit.ly/P3F59j
Sekarang ni, rata2 IPT memulakan semester baru. Esok, 9 September, saya pulang ke Shah Alam. Melangkah ke semester 4. Azam masih sama seperti semester sebelum ni. Pasti semua pelajar IPT menginginkan keputusan yang terbaik bukan? Yang penting usaha. Setiap usaha pasti membuahkan hasil. Dan yang paling penting niat kita menuntut ilmu kerana Allah. 


Kadang2 terdapat juga yang merasakan bahawa kejayaan yang dikecapi adalah berdasarkan usaha diri sendiri semata-mata. Secara tidak langsung tuntutan wajib agama dikepikan. Kita perlu sentiasa ingat bahawa bahawa rezeki kita di tangan Allah. 

Pernah tak bertemu dengan orang di sekeliling kamu yang berjaya walaupun dia mengabaikan suruhan Allah? Itu adalah istidraj. Apa itu istidraj? klik SINI.

Apa pun yang penting belajar bersungguh-sumgguh, tetapkan niat, insyaAllah dapat apa yang kita inginkan.


HOT !!!


 

07 September 2012

Analogi BOTOL

7/9/2012
20 Syawal 1433H

Assalamualaikum, salam sejahtera & salam penghulu segala hari. 
Hari ni nak cerita sikit tentang botol. Botol? Kenapa dengan botol? Ada apa dengan botol? Kalau jual botol dapat jugak duit kan..hehe. Ok la, tak nak merepek lebih2. Jom . . .




Apabila anda mengisi sebuah botol dengan sos tomato, apabila anda picit botol tersebut, isi yang keluar adalah sos tomato juga kan? Begitu juga dengan madu, cuka dan mayonis, bukan?

Pernahkah anda mengisi botol dengan jus oren lalu apa yang keluar adalah teh tarik? Pastinya tidak.

Manusia tak ubah seperti botol. Setiap kalimah yang diucapkan oleh lidah mereka diumpamakan seperti isi di dalam botol tersebut. Sepanjang hidupnya, botol tersebut (manusia) akan terus diisi sehingga penuh. Apabila sudah tiba masanya, iaitu pada saat2 hembusan nafasnya yang terakhir, botol tersebut akan memuntahkan isinya.

Barangsiapa yang masa hidupnya banyak membasahkan lidah dengan zikrullah dan kalimah tauhid, pasti tidak sukar baginya untuk mengucapkan dua kalimah syahadah sebelum dia menghadap tuhannya. Dapatkah anda bayangkan kesudahan hidup bagi mereka yang sepanjang hidupnya banyak mencarut, berkata lucah, berkata keji atau sia2, berbual kosong, mengumpat, mencaci dan menghina?

Jadi, sama2 lah kita memperbaiki diri ke arah jalan yang diredhai Allah. 

Sampaikanlah ilmu walaupun sepotong ayat.


06 September 2012

SAYS berwajah baru! | Jom Daftar SAYS !

6/9/2012
19 Syawal 1433H

Assalamualaikum & salam sejahtera. Kaifa halukum? Maksudnya 'apa khabar' dalam bahasa Melayu :)
Pasti sekarang ni ada yang dah selesai puasa 6 dan ada juga yang sedang menghabiskannya. 

Hari ni selesai kerja design blog customer, tengok jap SAYS saya. Dah berwajah baru! Ramai yang dah tau apa tu SAYS tdan ada juga yang tak tau. Ok la, kalau nak tau apa tu SAYS, klik SINI.

Apa yang korang boleh buat dengan SAYS ni?

KLIK GAMBAR UNTUK BACA

Senang cakap camni la..korang share, orang lain klik apa yang korang share tu dan korang dapat duit. Korang invite kawan pun korang dapat. 
Nak share kat mana? ---- tak kira kat laman sosial mane pun, blog, bagi yang takde blog jangan risau..korang share je kat facebook ... asalkan korang leh share.

Senang kan? Jadi, apa lagi. Jom la daftar SAYS ni. Saya pun dah cashout, merasa jugak :)

Cara2 daftar SAYS :

1. Klik SINI 


akan keluar macam ni

Selepas tu, klik butang ' SIGN UP', yang warna hijau tu ( ikut anak panah )




2.  Pastu, akan keluar ni.

Isi form kat atas ni, da siap klik button 'Create my account'

Mudah je kan? Korang boleh invite kawan2 korang dan korang akan RM5 untuk setiap invitation yang berjaya dan boleh mula share URL iklan tu. Woww, lumayan tu !!!!

Jom ramai2 daftar SAYS, klik SINI 


Baca sini jugak !

Tutotial cara2 nak iklankan SAYS, CHURPCHURP, HEARTBEAT

http://maisarahmyblog.blogspot.com/2011/07/tutorial-letak-iklan-bergambar-link.html


05 September 2012

Petua Imam Syafie; Empat Perkara untuk Sihat.

5/9/201218 Syawal 1433H

Assalamualaikum & selamta sejahtera ^_^ 
Hari ni nak kongsi tentang petua Imam Syafie; empat perkara untuk sihat.



Empat perkara menguatkan badan:
1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. Kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan:
1. Banyak bersetubuh
2. Selalu cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata:
1. Duduk menghadap qiblat
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih

Empat perkara merosakkan mata:
1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi qiblat

Empat perkara menajamkan fikiran:
1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama


03 September 2012

Samsung Galaxy Camera

3/9/2012
16 Syawal 1433H

Jom menderma >>>http://bit.ly/RApoZC

Samsung Electronics mengorak langkah ke hadapan dengan memperkenalkan Galaxy Camera yang dibangunkan bertujuan memberi satu pengalaman komunikasi cara baru buat pengguna dalam perkongsian imej.

Presiden Divisyen IT & Komunikasi Mudahalih, JK Shin, berkata produk generasi baru itu akan mula diperkenalkan ke dalam pasaran menjelang Oktober depan.


Menurutnya, Galaxy Camera pula menggunakan pelantar Android 4.1 yang dipenggil Jelly Bean selain diselitkan ciri rangkaian tanpa wayar untuk membolehkan perkongsian imej dilakukan dalam kadar segera.

Beliau berkata demikian ketika memperkenalkan Galaxy Note II dan Galaxy Camera di depan kira-kira dua ribu wartawan media cetak dan elektronik, di stadium tertutup Tempodrom, Berlin.

menarik kan?


Spesifikasi


PRODUK: Samsung Galaxy Camera
SENSOR: 16.3MP BSI CMOS
CPU: 1.4GHz Quad-Core
OS: Android 4.1 (Jelly Bean)
SETORAN: 8GB + micro SDSC, micro SDHC, micro SDXC
ISO: 100-3200
SKRIN: 121.2 mm (4.8") HD Super Clear Touch
RANKAIAN: 4G, 3G (HSPA+ 21Mbps), A-GPS, WiFi, Bluetooth
BATERI: 1,650 mAh
DIMENSI: 128.7 x 70.8 x 19.1 mm
BERAT: 305g
BERAT: 262g

Untuk maklumat lanjut, sila ke laman web SAMSUNG GALAXY CAMERA


Segmen : Mari Berkenalan

2/9/2012
15 Syawal 1433H


nak join jugak? klik gambar atas ni 




Jawapan:

1. Maisarah Binti Sidi
2. 22 tahun. nak terbalikkan nombor tu tak boleh da...hihi
3. Orang Kuale Kangsar, Perak.
4. Entah...tak perasan la pulak...hihi
5. Semua yang ada dalam bloglist saya...semua saya suke ^_^
6. Suda jatuh ditimpa tangga..cam peribahasa pulak dah..haha
7. Mei 2008
8. Blog yang simple, blog yang menceritakan tentang apa yang berlaku di sekeliling.. saya tak pandai men'doodle' tapi ada kemahiran fotografi dan photoshop. Ya, setiap gambar ada cerita.
9. Nak sampaikan ilmu kepada semua, nak berkongsi pengalaman sendiri, berkongsi tentang keadaan sekeliling dan juga sebagai mencari customer untuk bisnes blog ni :)
10. Doodle yang comel membuka mata pembaca..ehehehe

Ok. Tu je. Salam perkenalan ye ^_^


01 September 2012

Bapa Benar Lelaki Asing Tiduri Zuriat

1/9/2012
14 Syawal 1433H

kredit : myMetro

‘Jual’ anak untuk rokok

BATU PAHAT: Bagi memastikan bekalan rokoknya sentiasa cukup serta tidak perlu dibeli, seorang bapa menawarkan empat anak perempuannya berusia 17 hingga 25 tahun tidur bersama lelaki hidung belang sebagai tukaran.

Lebih menjijikkan, kegiatan itu dilakukan di rumahnya di sebuah kampung di daerah ini, malah ketika anaknya tidur bersama lelaki, bapa durjana berusia 53 tahun terbabit berada di situ sambil merokok.

Kegiatan itu yang berlarutan sejak dua bulan lalu itu, bagaimanapun hanya membabitkan rakan bapa durjana itu, tetapi tidak dapat dipastikan sama ada keempat-empat anaknya akur perkara itu atau terpaksa melakukannya.

Bagaimanapun, kegiatan keji itu berakhir malam kelmarin, selepas rumah lelaki terbabit diserbu anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Daerah Batu Pahat sempena Ops Ambang Merdeka.


Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.



Sanggup seorang bapa 'menjual' anaknya dengan cara begitu. Kenapa tidak si bapa sendiri yang keluar bekerja untuk dirinya? Tu la... ketagih rokok tapi duit takde nak beli. Akibat cetek pemikiran, penyelesaian begini yang terjadi. Anak-anak menjadi mangsa. Dunia oh dunia.......


Kredit: myMetro


hot stuff untuk anda! klik sini >>> http://bit.ly/OIiyk3