22 Januari 2012

Tutorial PS | Teknik Selective Colour Effect

15/1/2012

Assalamualaikum sume :)

Da lame tak buat tutorial. huhu . . . Hari ni saye nak kongsi salah satu teknik untuk mencantikkan gambar iaitu teknik selective colour . Selective colour tu bermaksud kita memilih sesuatu objek, dan hanya nak objek tu je yang diwarnai..cam mane ek nak bagi tau ni... ce tengok gambo kat bawah ni :


Da tengok kan? Hanya budak tu je yang ada warna. Yang lain hitam putih.

Tanpa membebel lebih berjela-jela, jom mulakan tutorial ni.


Step 1

Open file ( pergi ke FILE > OPEN . seterusnya pilih gambar yang nak diedit. )



Step 2


Klik 'Create new fill or adjustment layer' . Rujuk gambar di bawah (klik mengikut anak panah biru), Kemudian pilih 'Black & White' :




Kemudian pilih 'Black & White'




Dan gambar tersebut akan jadi seperti di bawah ni:



Step 3


Klik butang 'B' pada keyboard anda atau cari Brush Tool yang berada di tepi sebelah kiri. Anda boleh 'memberus' atau boleh dikatakan mewarna objek yang telah dipilih. Rujuk gambar dalam step 1. Dalam step 1, objek yang saya hendak warnakan ialah budak tu. Faham tak? Bagus kalau faham :)

Untuk memudahkan kerja mewarna objek yang da dipilih tu, zoom kan gambar tersebut. Tekan 'Z' pada keyboard PC anda atau cari 'Zoom Tool' di bar sebelah kiri.

Kalau nak besarkan saiz brush, right click pada gambar dan setkan 'master diameter'.






Step 4


Da puas hati dengan objek yang telah 'diberus' tu? Kalau da puas hati, korang save gambar tu.

Pergi ke File > Save for Web & Devices.  Ataupun klik Alt + Shift + Ctrl + S (ni shortcut nye)

Ni hasil yang saya dapat setelah siap. Tadaaaaaaaaaaaaaa . . .





Kalau tak faham, tanya yek . . . insyaAllah saya sedia menjawab.


Mudah kan? Apa lagi, cuba la... :)
Selamat mencuba ya.

Ahad yang indah . . .

22/1/2012


Assalamualaikum sume :)
Haaaa...jawab2 jangan tak jawab salam tu. hehe.

 Hari ni hari Ahad. Ya, Ahad. Ada apa dengan hari ni? Tak de pape yang menarik pun cuma hari ni kene kerja tapi 4 jam je. Walaupun sekejap je tapi ramai jugak orang datang. Hoho...lupa pulak. Saya kerja part time kat studio foto. Tamat waktu bekerja, terus je kaki ni melangkah laju menuju ke restoran KFC dengan satu tujuan. Nak online je. HAHA. Makan tu belakang kira la. Janji dapat online. keh3...

Ape yang menariknya hari ni? Emmmm . . . hari ni saya dapat angpau! Alhamdulillah! Yes! dapat la lapik perut. hehehe. Rezeki hari ni. Bos Chinese sebab tu la dia bagi angpau. hehe. Terkejut jugak tengok isi dalam angpau tu. Biarlah rahsia ^,^ .

Sempena tahun baru Cina ni, apa kata kita ramai tengok iklan yang menarik bersempena perayaan ini. Jom ramai2 klik link kat bawah ni kalau nak tau iklannya.

IKLAN CNY YANG MENARIK !!!


Camne? Da tengok ke?.... menarik kan?
Ok la, nak blogwalking jap. :)
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.



Antara yang menarik korang mesti tau !!!








15 Januari 2012

Kalau Orang Puji Kita . . .

PENGUMUMAN KEPUTUSAN KEMASUKAN PELAJAR PENERAPAN SEMESTER AKHIR IJAZAH SARJANA MUDA UiTM

15/1/2012

Assalamualaikum semua :)
Da lame tak bukak UiTM Student Portal, semalam tengok belambak pengumuman baru. Salah satu daripadanya adalah seperti di bawah ni (hasil print screen ^.^) .


credit to UiTM Student Portal
Jadi, kepada mana-mana pelajar penerapan semester akhir UiTM ke program ijazah sarjana muda perlu alert ok. 



Dibawah ni pula ialah iklan permohonan kemasukan UiTM sesi akademik 1 2012/2013. Bagi sesiapa yang berminat untuk memohon, sila ke laman sesawang seperti yang tertera pada poster iklan di bawah ni. Cepat yek, sebulan je dibuka. Peka :)





* banyak kelebihan belajo kat UiTM tau. UiTM di hatiku ^-^

11 Januari 2012

.: Wordless Wednesday 11 :.



Tahniah abah !!! Abah tak pernah amik MC selama beberapa tahun abah bekerja (tak ingat berapa tahun da . . .).  Cayalah abah. Terbaik!

08 Januari 2012

Beat Your Problems Today and Move Forward



Betui sesangat la tu . . . setiap masalah ada penyelesaiannya kan. Masalah yang ada ni kalau terlalu difikirkan, boleh buat kita jadi gila. Jangan fikirkan tentang masalah tu tetapi fikirkan solusinya. Ni baru betui.

Terbaik la Matluthfi ni :)



Antara yang menarik korang mesti tau

07 Januari 2012

Apa yang anda nampak???


Senaman mata sebelum tido :)

Cer try julingkan mata anda ( kedua-dua bola mata pandang ke tengah) dan lihat.
Kalau da nampak dengan jelasnye, tinggalkan komen di ruangan FB comment box di bawah entri ni, ape yang anda da lihat tu.

Selamat mencuba :)

01 Januari 2012

Servis Shoutbox Percuma Ciptaan Anak Tempatan

Assalamualaikum sume :)

Rata-rata bloggers da pun tau berita tentang Shoutmix chat yang telah pun memberhentikan servis percumanya. Ya, penggunaan Shoutmix amat meluas pada bloggers. Selain Shoutmix, terdapat juga servis chatbox yang lain seperti Cbox, ishoutbox dan yang terbaru hasil tempatan, FiBox. 


Servis Shoutbox percuma daripada FiBox.ws

Hari ni nak cite sikit tentang FiBox ni. FiBox merupakan salah satu shoutbox online yang percuma untuk digunakan. Fibox telah dibina dan dicipta oleh orang Malaysia sendiri, kagum kan? Dan, yang lebih menariknya lagi, orang yang mencipta fibox ini adalah bangsa dan orang melayu sendiri, bukan setakat melayu je, siap dengan agama Islam lagi tu. Hehe, nampaknye dah maju orang melayu kita sekarang sampai boleh buat shoutbox sendiri.

Di bawah ni, FiBox . Frame shoutbox tu ehsan Wan Hazel :)



Cara-cara nak daftar FiBox.

1. Pergi ke http://www.fibox.ws/ (klik je link tu)
2. Sign up atau log in menggunakan akaun facebook. Log in menggunakan akaun facebook adalah lebih              
      mudah.
3. Ikut arahan seterusnya dan sampai la anda akan dapat paparan seperti di bawah ni:




4. Kemudian, tetapkan ape yang patut ditetapkan seperti width, height, font dan colour dengan mengklik 'customize'. Untuk 'smiley', pilih Yahoo! Messenger dan klik 'setting' sama ada nak display total online user atau tak. Untuk semua ni, jangan lupe klik button save ye.

5. Apabila selesai set sumenye, copy kod kat dalam kotak (tengok anak panah).

   Kemudian paste kat HTML/Javascript dan siap. Preview dulu jadi atau tak. Pastu save.

Moh kite tuko chatbox baru. Free lagi . . . :)
Ok la, setakat ni saje untuk kali ni. 

Assalamualaikum dan salam sejahtera sume.


Macam ni la best!

Ustaz Azhar Idrus Bersama Zizan Raja Lawak Bermain Gitar untuk mendekati anak muda dengan kempen Anti Zina pada malam Sambutan Tahun Baru 2012