30 Mei 2012

Jom melakar dan melukis dengan Odosketch

30/5/2012


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Hari ni masih cuti. Tak ke mane pun. Study je la, minggu depan kuiz dan test menanti. Jadi, hari ni 'menconteng' je kejenye. hehe.

Saya conteng2 guna Odosketch. Jom try. Pastu kite share ape yang kite da lukis. Kat bawah ni adalah hasil contengan saya. hehe... huduh je..




27 Mei 2012

Entri Bergambar | Mencuba dan Berusaha Untuk Berjaya


gambar yang mengandungi mesej yang bagus..
ya...Allah ada segala jawapan kepada setiap soalan yang ade di hati kita.
mencuba dan berusaha adalah penting untuk berjaya.


gambar : terjumpa kat Fb . tqvm kepada designer gambar ni :)

26 Mei 2012

Habis satu badan digigit . . . lovebite ke?

26/5/2012


kredit: myMetro online


TRAUMA...Heng (tengah) dan anggota keluarga kanak-kanak terbabit menenangkan mangsa di HRPB, semalam.


IPOH: Perbuatan zalim seorang ibu mendera anak perempuan berusia dua tahun dengan menggigit seluruh tubuh dan kaki mangsa hingga dipenuhi parut serta lebam terbongkar apabila bapanya yang berusia 49 tahun membawa mangsa ke klinik berhampiran Ahad lalu bagi mendapatkan rawatan selepas mendapati rambut anaknya itu gugur tanpa sebab.

Mangsa yang tinggal di Chui Chak di Langkap, Teluk Intan, diseksa ibunya yang juga suri rumah warga Vietnam berusia 25 tahun yang turut dipercayai menumbuk dan mencucuh tubuh mangsa dengan objek panas.

Suspek sengaja menyorokkan kecederaan mangsa dengan memakaikan anaknya itu pakaian labuh.

Difahamkan, bapa mangsa seorang pekebun sayur bimbang jika anak bongsunya itu menghidap penyakit berbahaya sebelum masalah itu dirujuk ke klinik kesihatan berdekatan.

Hasil pemeriksaan doktor mendapati seluruh tubuh mangsa dipenuhi kesan lebam baru dan lama yang dipercayai didera dengan teruk.


Nak baca lebih lagi?
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

#Ape punye mak le kalau macam ni. Kambing pun sayang anak..haihhh
Kalau nak gigit pun..gigit la bende lain kalau da geram sangat pun..

Muhasabah Cinta

26/5/2012


Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)
Ape kabo semue? Teman ni Alhamdulillah baik2 je.. loghat Perak keluo da. haha. Yela . . . hari ni excited sebab nak balik kampung. ^_^ . Cuti seminggu . Tapi cuti macam tak cuti je. Selepas cuti ni kuiz, test, assignment menanti...woohoo . . . Alaa..normal la untuk manusia yang bernama pelajar ni. Macam mana nak pandai kalau takde semua tu kan?..hihi. Ok la.. pagi ni moh kite layan lagu Muhasabah Cinta . . .




Munsyid : EdCoustic
http://liriknasyid.com


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

20 Mei 2012

Lulus PMR boleh ambil diploma

15 sekolah vokasional jadi perintis kursus Diploma Vokasional Malaysia

NILAI: Pelajar lepasan Penilaian Menengah Rendah (PMR) berpeluang memperoleh Diploma Vokasional Malaysia (DVM) dalam pelbagai kursus di 78 kolej vokasional seluruh negara.
Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata sebagai permulaan sebanyak 15 Sekolah Menengah Vokasional (SMV) dijadikan program rintis bagi melihat keberkesanan kursus selama empat tahun itu.
Katanya, sebanyak 63 lagi SMV termasuk yang dalam pembinaan pada masa ini akan dinaik taraf menjadi kolej vokasional menjelang 2015.

“Pelajar yang mengikuti pelbagai kursus di kolej vokasional akan memperoleh DVM dikeluarkan Kementerian Sumber Manusia.

“Pendaftaran pelajar bagi aliran ini sejak awal tahun ini adalah 107 peratus daripada kapisiti sepatutnya dan ini menunjukkan permintaan adalah tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis perasmian Karnival dan Ekspo Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Kompleks KLIA di sini, semalam.
Mohd Puad berkata, beberapa kursus sudah ditambah untuk memenuhi keperluan semasa antaranya kursus penerbangan.

Katanya, pihaknya juga sedang menimbang untuk mempelbagaikan lagi kursus dari semasa ke semasa bagi meningkatkan lagi tahap kolej vokasional.

“Kurikulum vokasional dirombak secara komprehensif supaya ia mencapai standard bagi memenuhi pasaran semasa pekerjaan seperti yang sudah dilaksanakan di beberapa negara antaranya Finland.

“Pasaran kini semakin memerlukan lebih ramai pekerja yang mempunyai pengalaman bekerja dan di kolej vokasional sebanyak 70 peratus pembelajaran berasaskan kemahiran dan 30 peratus akademik,” katanya. - Berita Harian Online

19 Mei 2012

Penyanyi Asal Lagu Doraemon




Korang suka tak tengok cite Doraemon mase kecik2 dulu? Saya peminat setia katun comey ni. Siap beli komik dia lagi. Tapi entah ke mana peginye komik2 tu..huhu. Bila tengok katun ni mesti nak nyanyi sama. Ni la rupa penyanyi asal lagu Doraemon ni. hihi.

saya peminat makhluk biru dan rakan2 dia ni ^^



Sedikit dari Doraemon Wiki

Opening Theme Song

The opening theme used for the weekly Doraemon series airing between 1979 and 2005 was Song of Doraemon , which was performed by five different performers over the course of its years:

PerformerStarting DateEnding Date
1Komiko OsugiApril 2, 1979October 2, 1992
2Satoko YamanoOctober 9, 1992September 2, 2002
3Tokyo PurinOctober 4, 2002April 11, 2003
4Misato WasanabeApril 18, 2003April 23, 2004
5AJIApril 30, 2004March 18, 2005


5 orang yang da perform lagu ni.

Comel je lagu ni . . jom nyanyi same2 ^^


Doraemon no Uta

konna koto ii na
dekitara ii na
anna yume konna yume ippai aru kedo

minna minna minna
kanaete kureru
fushigina POKKE de kanaete kureru
sora wo jiyuu ni tobitai na

(hai! takekoputaa!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

shukudai touban shiken ni otsukai
anna koto konna koto taihen dakedo

minna minna minna
tasukete kureru
benrina dougu de tasukete kureru
omocha no heitai da

(sore! tototsugeki!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

anna toko ii na
iketara ii na
kono kuni ano shima takusan aru kedo

minna minna minna
ikasete kureru
mirai no kikai de kanaete kureru
sekai ryokou ni ikitai na

(ufufufu… doko demo DOA!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

AN AN AN
tottemo daisukiDORAEMON


Kredit : Doraemon Wiki

Blog Keduaku

19/5/2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua :)
Ape kabo? Sihat? Da lame tak menulis di blog ni. Nasib baik tak bersawang lagi blog ni. Bersih  :)

Sebelum ni agak sibuk tapi takdelah sampai mengalahkan PM .haha. Alhamdulillah. 15/5/2012 bersamaan hari Selasa, saya bersama-sama rakan sekelas diploma telah menghadiri istiadat konvokesyen UiTM ke-76 di UiTM Arau. Seronok dapat jumpe pensyarah2 dan kawan2 kos lain yang sama batch diploma time konvo tu. Rindu zaman diploma. InsyaAllah pasni konvo kat UiTM Shah Alam pulak ^^

Test dan assignment biase la untuk budak2 U ni. Memang ade je. Yang penting sentiasa istiqamah dalam belajo. kan3?

Emm...ape kene mengene tajuk dengan entri kali ni? Ok la. Saya nak beritahu yang saya da ada blog yang kedua. Blog kedua? Nama blog kedua ni ialah Lensa Maisarah.

header blog Lensa Maisarah


Blog ni menghimpunkan gambar2 yang telah saya snap dengan DSLR. Tetibe jatuh cinta dengan dunia fotografi ni. hik3. Saya budak baru belajar. Kalau salah tolong ajarkan. Jom ramai2 singgah kat blog kedua saya ni, Lensa Maisarah sambil mencuci mata.