31 Januari 2013

LIKE DAN MENANG !



Klik sini untuk ke fanpage Blog BingkisanHati
Pada sesiapa yang menjadi liker fanpage Blog BingkisanHati ke-1000 dan dapat printscreen nombor tu, ada hadiah menarik menanti anda ^_^
(pritscreen dan post di wall fanpage Blog BingkisanHati)

Jangan lepaskan peluang menarik ni !


# Kepada sesiapa yang berminat nak tempah design/customize/edit blog, boleh baca di sini ye


26 Januari 2013

Alhamdulillah | pertandingan fotografi sempena sambutan Hari Warisan Audiovisual Sedunia 2012

26/1/2013
14 Rabiulawal 1434H

Assalamualaikum semua. 
Design. Blog. Fotografi....yang selalu buat time cuti sem.

Dah seminggu jugak la cuti sem berlalu. Sampai je rumah terus check sampul dari pakcik posmen. Sampul bersaiz A4. Bukak2 tengok ada surat dan sijil dari Arkib Negara Malaysia. Tiba2 terus teringat pertandingan fotografi tu. 

Di bawah ini ialah sijil penghargaan pertandingan fotografi sempena sambutan Hari Warisan Audiovisual Sedunia 2012. Walaupun hanya dapat sijil, tak kisah. Yang penting dah berusaha. Ini menjadi batu loncatan untuk berusaha lebih lagi pada masa akan datang dalam bidang fotografi ini.



Klik gambar untuk tumbesaran berganda-ganda


Ya, yang penting usaha. 



Antara menarik untuk anda:


24 Januari 2013

Segmen Khas : Islam Itu Indah

24/1/2013
12 Rabiulawal 1434H


klik banner untuk join. Bersama hidupkan Islam !



A. Senaraikan Rukun Islam? 

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.


B. Senaraikan Rukun Iman? 

1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.


C. Bilakah Al-Quran diturunkan? 

Terdapat 2 pendapat:
1. Dinyatakan bahawa Al-Quran diturunkan pada malam Isnin tanggal 17 Ramadhan, 13 tahun sebelum hijrah (6 Ogos 610 M), berdasarkan ayat 41 dari Surah Al-Anfaal.
2. Dinyatakan bahawa Al-Quran telah diturunkan pada malam Isnin, tanggal 24 Ramadhan (13 Ogos 610 M) , berdasarkan ayat 1 Surah Al-Qadr dan ayat 1-4 Surah Ad-Dukhan.


D. Berapakah ayat dalam Al-Quran 

6236 ayat.

E. Berapakah surah-surah dalam Al-Quran 

114 surah.

F. Surah apakah yang paling teragung dalam Al-Quran?

Surah Al-Fatihah

saya tag semua bloglist saya ^_^
jom sama2 hidupkan ISLAM.



23 Januari 2013

PESANAN RASULULLAH KEPADA SAIDATINA AISYAH

23/1/2013
11 Rabiulawal 1434H





Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : “Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu:

1. Sebelum mengkhatamkan Al Qur’an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum melaksanakan haji dan umrah.

Bertanya Aisyah:
“Ya Rasulullah, bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara tersebut?”

Rasulullah tersenyum dan bersabda : “Jika engkau tidur bacalah: Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau khatam Al Qur’an.

Membacalah selawat untukku dan para nabi sebelumku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai mu.

Dan perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah”

.:Hayati sirah dan amalkan sunnah Rasulullah:.
Salam Maulidur Rasul 1434H

-Allahumma salli ‘alaa saidina Muhammad wa’ala ali saidinaa Muhammad-


Menarik untuk anda:



19 Januari 2013

Sesuatu menarik menanti anda di sini ! | Fan Page Blog BingkisanHati

19/1/2013 
7 Rabiulawal 1434H


Jom singgah fanpage Blog BingkisanHati


Assalamualaikum...sobahal khair, selamat pagi, good morning, zaoshang hao  ^_^
Alhamdulillah masih lagi bernafas pada pagi Sabtu bersamaan 7 RabiulAwal 1434H. Bersyukur pada Allah Yang Maha Esa.

Semalam adalah hari terakhir exam untuk sem ni. Cuti sem bermula *_^ . Kerja2 men'design' juga bermula. 

Alhamdulillah,likers sekarang mencecah angka 768. Baru nak meningkat naik kn :) .  Pada sesiapa yg menjadi liker fanpage Blog BingkisanHati ke-1000 dan dapat printscreen nombor tu, ada hadiah menarik menanti anda :)

Jangan lepaskan peluang menarik ni !


# Kepada sesiapa yang berminat nak tempah design/customize/edit blog, boleh baca di sini ye >>> Tempahan untuk EDIT/DESIGN/CUSTOMIZE BLOG !



Antara yang menarik untuk anda:


12 Januari 2013

THE WINNER & THE LOSER




THE WINNER
IS ALWAYS PART OF THE ANSWER

THE LOSER

IS ALWAYS PART OF THE PROBLEM

THE WINNER
ALWAYS HAS A PROGRAM

THE LOSER
ALWAYS HAS AN EXCUSE

THE WINNER
SAYS "LET ME DO IT FOR YOU"

THE LOSER
SAYS "THAT IS NOT MY JOB"

THE WINNER
SEES ANSWER FOR EVERY PROBLEM

THE LOSER
SEES A PROBLEM FOR EVERY ANSWER

THE WINNER
SAYS "IT MAY BE DIFFICULT BUT IT IS POSSIBLE"

THE LOSER

SAYS "IT MAY BE POSSIBLE BUT IT IS DIFFICULT"

THEN YOU MUST CHOOSE WHO YOU WANT TO BE, A WINNER OR A LOSER
"THERE IS NO BAD OR GOOD ONLY THINK MAKE IT SO"



07 Januari 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......

7/1/2013
24 Safar 1434 H

Nak join jugak? klik banner ni.

Teman blogger dari PERAK. kejor yop kejor. ehehe

Apa yang menarik terdapat di Perak?

Review sebahagian tempat menarik di Perak . . .

Kellie Castle. Dah sampai ke belum? Kalau belum meh datang Batu Gajah, Perak.

Istana Kuning di Kuala Kangsar. uniknya tak menggunakan paku dalam pembinaan istana tu.

Labu sayong dibuat di sini.


Masjid Ubudiah Kuala Kangsar



Taiping 



Sungai Perak yang permai la sangat. ahakkss


kebanyakan gambar di atas ni di Kuala Kangsar sebab teman ni orang kuale. ahakss..
banyak lagi tempat yang menarik di Perak ni, nak senarai, nanti penat mata nak baca.

Kalau bab makanan memang banyak.
Tempoyak. Tau tak? 
Mi udang di Kuala Gula...pergghh
Durian . . . macam2 ade.
Rendang tok.

macam2 la lagi..nak tau lebih, datang Perak ye. ehehe

Blogger yang ditag:
Syahmi 




05 Januari 2013

Exam Fever..

5/1/2013
22 Safar 1434 H


kredit: Doodle Dakwah


Exam fever..

Time-time ni lah cari 'penghilang stress'..
copy cerita dari kawan..
copy game dari kawan...
lepak-lepak dengan kawan...

Tapi kita terlupa satu perkara tu..
Al-Quran, terapi jiwa terbaik...

Allahu...camanelah boleh lupa..

Saya sedang menghadapi minggu peperiksaan akhir, berlangsung sehingga 18 Jan 2013. Hari ni lepas 1 paper, ada 4 lagi.  Doakan kami semua yang sedang menjalani peperiksaan. 
Perjuangan telah lama bermula dan tidak akan ada pengakhirannya. 
InsyaAllah, segalanya tidak mustahil.



Antara yang menarik menanti anda !