KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

18 February 2013

Tutorial Letak Lagu di Blog (versi simple)

7 Rabiul Akhir 1434H

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Ok la, saya nak kongsi satu tutorial iaitu, tutorial letak lagu di blog versi simple punye tapi cute.

Tanpa membebel lebih panjang, jom kita mulakan...


1. Mula2 klik SINI. 
    Anda nampak button ni tak?

Klik register now tu...


2. Anda isi borang kat situ untuk register atau nak mudah, log in dengan menggunakan facebook atau twitter (klik button fb atau twitter)





3. Selepas dah siap register, klik upload (ada kat tepi sidebar belah kiri). Klik 'upload'.


dan akan keluar camni....


klik button 'BROWSE' dan cari lagu kesukaan anda di komputer anda (lagu yang da memang ada dalam laptop anda). Da pilih lagu, tekan button 'start upload'.

Bila upload dah complete, klik ikut gambar..




Kemudian klik pada lagu tu, contoh:



dan akan keluar camni, dan copy 'direct link'




4. Klik link ni, MINI MP3 PLAYER.


Category: ganeral
Untuk kotak mp3: paste code 'direct link' yang anda dah copy tadi.
Tukar autoplay kepada 1




Dah selesai tu, klik semula category: colour.
Anda ubahlah warna2 kat situ, klik yang bulat tu (anak panah ungu).


Dah siap semua tu, copy semua code HTML (seperti dalam gambar)


5. Pergi ke Add a gadget > HTML/Javascript > paste code tadi.



Siap !


Selamat mencuba ^_^


Sebarang pertanyaan, tanya je di ruangan komen ni ye.

Kongsikan

Artikel berkaitan

Tutorial Letak Lagu di Blog (versi simple)
4/ 5
Oleh

Langgan melalui email

Suka dengan artikel di atas? Tambahkan email Anda untuk melanggan.

15 komen

Tulis komen
avatar
19.2.13

tau x cre nk msok kn lgu kt 1 entry je ? entry yg lain xde yg asl nye dri youtube ? tuto plisss

Reply
avatar
25.2.13

@eqa sulaika


maksudnye nk masukkan video ke?

Reply
avatar
20.5.13

bagus la..info ni sngt membantu aimi..
aimi dh berjaya masuk kan lagu dalam blog...hehe.. :)

Reply
avatar
30.5.13

tak boleh punn ==' saya dh cuba...erm..kotak muziknye ade tapi..asal tak bunyi ape2 lagu..tak utoplay pon

Reply
avatar
Anonymous
27.2.15

Terima kasih :)

Reply
avatar
21.8.16

Terima kasih kak! Menjadi pun :)

Reply

Terima kasih atas komen anda