27 September 2013

Tazkirah | 19 TANDA KEMATIAN YANG MULIA (HUSNUL KHATIMAH)

21 Zulkaedah 1434 H



Pertama: Mereka yang dapat mengucapkan syahadah menjelang kematian sebagaimana ditunjukkan dalam banyak hadis sahih, antaranya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang ucapan terakhirnya ‘Laa ilaaha illallah’, maka dia masuk syurga.” (Hadis Hasan)

Kedua: Kematian yang disertai dengan basahnya kening dengan keringat atau peluh berdasarkan hadis Buraidah bin Hushaib r.a: Dari Buraidah bin Khusaib RA bahawa ketika dia berada di Khurasan sedang membesuk seorang sahabatnya yang sakit dia mendapatinya sudah meninggal tiba-tiba keningnya berkeringat maka dia berkata: “Allahu Akbar!, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Kematian seorang mukmin disertai keringat di keningnya.” (Hadis Sahih)

Ketiga: Mereka yang (baik-baik dan soleh) meninggal dunia pada malam Jumaat atau siangnya berdasarkan sabda Rasulullah SAW: “Tidaklah seorang Muslim yang meninggal pada hari Jumaat atau malam Jumaat melainkan Allah melindunginya daripada seksa kubur.”

Keempat: Meninggal dalam keadaan syahid di medan perang sebagaimana ertinya: “Dan janganlah sekali-kali kamu mengira bahawa orang-orang yang terbunuh di jalan Allah mati, tetapi mereka hidup diberi rezeki di sisi Tuhan mereka. Mereka bergembira dengan kurnia yang diberikan Allah kepada mereka dan memberi khabar gembira kepada orang yang belum mengikuti mereka di belakang janganlah mereka takut dan sedih. Mereka memberi khabar gembira dengan kenikmatan dari Allah dan kurniaNya dan bahawa Allah tidak mensia-siakan balasan bagi orang-orang beriman.” (QS Ali Imran:169-171)

Rasulullah SAW juga pernah bersabda: “Orang yang syahid mendapatkan enam perkara: Diampuni dosanya sejak titisan darahnya yang pertama; diperlihatkan tempatnya dalam syurga; dijauhkan dari seksa kubur; diberi keamanan dari goncangan yang dahsyat di hari kiamat; dipakaikan mahkota keimanan; dinikahkan dengan bidadari syurga; diizinkan memberi syafaat bagi tujuh puluh anggota keluarganya.”

Kelima: Mereka yang meninggal dunia ketika berjuang di jalan Allah (bukan terbunuh) berdasarkan sabda Rasulullah SAW: “Apa yang kalian nilai sebagai syahid antara kalian? Mereka berkata: Ya Rasulullah, siapa yang terbunuh di jalan Allah, maka dia syahid. Beliau berkata: Jadi sesungguhnya syuhada’ umatku sedikit.” Mereka berkata: “Lalu siapa mereka Ya Rasulullah?” Baginda bersabda: “Barang siapa yang terbunuh di jalan Allah syahid, barang siapa yang mati di jalan Allah syahid, barang siapa yang mati kerana wabak taun syahid, barang siapa yang mati kerana penyakit perut syahid dan orang yang tenggelam syahid.”

Keenam: Mati kerana satu wabak penyakit taun berdasarkan beberapa hadis antaranya: Rasulullah SAW bersabda: “Wabak taun adalah kesyahidan bagi setiap Muslim.”

Ketujuh: Mereka yang mati kerana penyakit dalam perut berdasarkan hadis di atas.

Kelapan dan kesembilan: Mereka yang mati kerana tenggelam dan terkena runtuhan berdasarkan sabda Nabi SAW: “Syuhada ada lima: yang mati kerana wabak taun, kerana penyakit perut, yang tenggelam, yang terkena runtuhan dan yang syahid di jalan Allah.”

Kesepuluh: Matinya seorang wanita dalam nifasnya disebabkan melahirkan anaknya: Dari Ubadah bin Shamit RA bahawa Rasulullah SAW menjenguk Abdullah bin Rawahah RA dan berkata: Beliau tidak berpindah dari tempat tidurnya lalu berkata: “Tahukah kamu siapa syuhada’ dari umatku?” Mereka berkata: “Terbunuhnya seorang Muslim adalah syahid.” Baginda berkata: “Jadi sesungguhnya para syuhada’ umatku, terbunuhnya seorang Muslim syahid, mati kerana wabak taun syahid, wanita yang mati kerana janinnya syahid (ditarik oleh anaknya dengan tali arinya ke syurga).”

Kesebelas dan kedua belas: Mereka yang mati kerana terbakar dan sakit bengkak panas yang menimpa selaput dada di tulang rusuk, ada beberapa hadis yang terkait yang paling masyhur: Dari Jabir bin ‘Atik dengan sanad marfu’: “Syuhada’ ada tujuh selain terbunuh di jalan Allah: yang mati kerana wabak taun syahid; yang tenggelam syahid; yang mati kerana sakit bengkak yang panas pada selaput dada syahid; yang sakit perut syahid; yang mati terbakar syahid; yang mati terkena runtuhan syahid; dan wanita yang mati setelah melahirkan syahid.”

Ketiga belas: Mereka yang mati kerana sakit TB berdasarkan hadis: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Terbunuh di jalan Allah syahid, wanita yang mati kerana melahirkan syahid, orang yang terbakar syahid, orang yang tenggelam syahid, dan yang mati kerana sakit TB syahid, yang mati kerana sakit perut syahid.” (Hadis Hasan)

Keempat belas: Mereka yang mati kerana mempertahankan hartanya yang hendak dirampas. Dalam hal itu ada beberapa hadis di antaranya: Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang terbunuh kerana hartanya (dalam riwayat: barang siapa yang hartanya diambil tidak dengan alasan yang benar lalu dia mempertahankannya dan terbunuh,) maka dia syahid.”

Kelima belas dan keenam belas: Mereka yang mati kerana mempertahankan agama dan dirinya: Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang terbunuh kerana hartanya syahid, barang siapa yang terbunuh kerana keluarganya syahid, barang siapa yang terbunuh kerana agamanya syahid, barang siapa yang terbunuh kerana darahnya syahid.”

Ketujuh belas: Mereka yang mati dalam keadaan ribath (berjaga-jaga di perbatasan) di jalan Allah. Ada dua hadis dalam hal itu salah satunya: Rasulullah SAW bersabda: “Ribath sehari semalam lebih baik dari berpuasa dan qiyamullail selama sebulan, dan jika mati maka akan dijalankan untuknya amalan yang biasa dikerjakannya, akan dijalankan rezekinya dan diamankan dari fitnah.”

Kelapan belas: Mati ketika melakukan amal soleh berdasarkan hadis Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang mengucapkan: ‘Laa ilaaha illallah’ mengharapkan wajah Allah lalu wafat setelah mengucapkannya maka dia masuk syurga, barang siapa berpuasa satu hari mengharapkan wajah Allah lalu wafat ketika mengerjakannya maka dia masuk syurga, barang siapa yang bersedekah dengan satu sedekah mengharapkan wajah Allah lalu wafat ketika mengerjakannya maka dia masuk syurga.”

Kesembilan belas: Mereka yang dibunuh oleh penguasa yang zalim kerana memberi nasihat kepadanya: Rasulullah SAW bersabda: “Penghulu para syuhada’ adalah Hamzah bin Abdul Mutalib dan seseorang yang mendatangi penguasa yang zalim, lalu dia memerintahkan yang baik dan melarang dari yang mungkar lalu dia dibunuhnya.” Hadis dikeluarkan oleh Al-Hakim dan disahihkannya, dan Al Khatib.

Semoga kita dikembalikan dalam Husnul Khatimah dan dijauhkan kematian dalam Suul Khatimah. Amin... InsyaAllah..


24 September 2013

Tempahan Design Blog: My Baby Cool Collection

18 Zulkaedah 1434H

Nak buat tempahan edit/design/customize blog dengan harga yang berpatutan?
Klik sini --> http://maisarahmyblog.blogspot.com/p/editdesigncustomize-blog.html
PM ke Fanpage Blog Bingkisan Hati jika berminat ye ^_^


Template

Banner

Watermark

Watermark



21 September 2013

Tempahan Design Blog: Blog Little Cute Kitchen

15 Zulkaedah 1434H

Nak buat tempahan edit/design/customize blog dengan harga yang berpatutan?
Klik sini --> http://maisarahmyblog.blogspot.com/p/editdesigncustomize-blog.html

PM ke Fanpage Blog Bingkisan Hati jika berminat ye ^_^




Banner blog Little Cute Kitchen


Doodle comel ni telah ditempah daripada Cik Dil 

20 September 2013

Facebook Cover Photo Design | Tempahan Dibuka

14 Zulkaedah 1434H

Facebook Cover Photo untuk akaun FB peribadi, fanpage bisnes, blog dan lain-lain lagi.
 Harga memang berpatutan, bermula dari RM15.
Untuk tempahan, PM ke Fanpage Blog Bingkisan Hati

Contoh design:

Klik gambar untuk lebih jelas

Klik gambar untuk lebih jelas
Ada corak yang lain lagi, design bergantung kepada idea anda.

Nak buat tempahan edit/design/customize blog dengan harga yang berpatutan?
Klik sini --> http://maisarahmyblog.blogspot.com/p/editdesigncustomize-blog.html

PM ke Fanpage Blog Bingkisan Hati jika berminat ye ^_^


Tempahan Design Blog: Blog Celoteh Cik Aries Gurlz

14 Zulkaedah 1434H


Nak buat tempahan edit/design/customize blog dengan harga yang berpatutan?
Klik sini --> http://maisarahmyblog.blogspot.com/p/editdesigncustomize-blog.html
PM jika berminat ye ^_^




Kesan Minum Minuman Berais

14 Zulkaedah 1434H
Jawab soalan mudah dan menang di sini ! --> http://bit.ly/19mtM3r




Meminum minuman berais memberi kesan terhadap kesihatan kita. Kerana itulah kita disarankan meminum minuman panas atau suam selepas makan. Ia memberi kesan terhadap jantung jika diamalkan secara berterusan.

Sememangnya sedap minuman berais selepas makan. Walaubagaimanapun, ais akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai penyakit. Jalan terbaik adalah dengan meminum sup panas atau minuman panas/suam selepas makan.

Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG !!!
  • Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.
  • Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.
  • Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.
  • Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.

Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..
Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup.

Jom like dan share artikel ini, mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda.

19 September 2013

Sorok Mayat Anak Enam Hari

13 Zulkaedah 1434H


Kredit: Sinar Harian

Di Petaling Jaya, sepasang suami isteri bertindak kejam apabila sanggup menyembunyikan mayat anak bongsunya yang reput selama enam hari di kediaman mereka di Sri Manja Square 1, PJS 3, dekat sini.

Perbuatan pasangan itu terbongkar selepas ibu kepada rakan salah seorang anaknya datang ke rumah pagi semalam untuk bertanya khabar setelah kanak-kanak itu tidak hadir ke tadika sejak Jumaat lepas.

Kanak-kanak itu dipercayai mati akibat lemas terhidu asap dalam satu daripada beberapa cubaan membunuh diri oleh ibu bapa kanak-kanak itu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, pasangan itu enggan membuka pintu rumah menyebabkan pengadu terpaksa meminta bantuan polis.

"Anggota yang membuat pemeriksaan menemui mayat seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun ditemui dalam keadaan terlentang di atas tilam dipercayai menjadi mangsa bunuh," katanya.

Menurutnya, kejadian berpunca dari tindakan pasangan itu yang mahu membunuh diri bersama keluarganya disebabkan bebanan hutang.

Arjunaidi berkata, suspek yang mempunyai dua orang anak pernah melakukan tiga cubaan bagi membunuh ahli keluarganya itu.

“Dalam cubaan pertama pada 11 September lalu, pasangan itu membakar arang di dalam bilik utama bagi membolehkan semua ahli keluarganya mati kerana menyedut asap namun tidak berjaya. Mereka kemudian meneruskan niatnya itu pada keesokan hari menyebabkan salah seorang (anak bongsunya) meninggal dunia.

"Pada 13 September, pasangan itu bertindak mencari tempat membunuh diri bersama seorang lagi anak lelaki mereka berusia tujuh tahun di sekitar Klang namun membatalkan hasrat tersebut kerana tidak menjumpai tempat yang sesuai. 

Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk proses bedah siasat.

Tambahnya, abang mangsa itu kini berada di bawah jagaan waris terdekat.

Arjunaidi berkata, pasangan itu mempunyai masalah kewangan yang mendorong mereka melakukan perbuatan itu. Kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan. - Sinar Harian.


# Kerana kesempitan hidup, begini pengakhirannya. Jangan berfikir pendek. Pelbagai usaha lagi boleh digunakan untuk menaikkan taraf hidup. Allah tak suka orang yang berputus asa.


17 September 2013

16 FAKTA MENARIK TENTANG BAYI

11 Zulkaedah 1434H

Jom selesaikan masalah ni --> http://bit.ly/18zcdg5


 

1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.



14 September 2013

Give Away Set Kurus/Diet Shaklee

8 Zulkaedah 1434H


Klik banner untuk join ! 

Jom menangi set diet daripada SHAKLEE!
Produk yang bagus, insyaAllah.

Kedua-dua produk ini membantu untuk anda diet secara sihat. Lecithin berfungsi untuk memecahkan lemak, manakala Alfalfa bertindak sebagai detoks iaitu menyahtoksin yang ada dalam tubuh kita. Produk Shaklee terbukti selamat, berkesan dan 100% semulajadi. 

Segmen GA ini bermula dari 11 September 2013 dan berakhir pada 10 Oktober 2013.


Sebar Syiah Melalui Novel

8 Zulkaedah 1434H

Timbalan Mufti Negeri Kedah, Syeikh Marwazi Dziyauddin


JITRA - Pelbagai kaedah digunakan pendukung Syiah untuk menyebar fahaman itu di negara ini, termasuk menarik ahli baru.

Kini, mereka menggunakan novel pula untuk tarik golongan muda mendekati fahaman itu secara halus tanpa disedari oleh pembacanya sendiri.

Timbalan Mufti Negeri Kedah, Syeikh Marwazi Dziyauddin berkata, seorang novelis terkenal didapati memasukkan unsur-unsur Syiah dan kebaikannya sebagai jalan penyelesaian kepada kemelut yang berlaku dalam kehidupan masyarakat.

Beliau berkata, sebuah novel mengisahkan masalah yang melanda golongan wanita yang tidak dapat diselesaikan melalui pendekatan Ahli Sunnah Wal Jamaah, tetapi berjaya ditangani melalui Syiah.

“Novelis ini bijak menyusun jalan cerita dengan menyelit fahaman Syiah tanpa disedari oleh pembacanya. Ia juga memasukkan petikan hadis untuk memantapkan penulisannya.

“Memang pembaca tidak perasan kerana hero atau penyelamat diceritakan secara bersahaja dengan menggunakan watak baru yang tidak dikaitkan dengan Syiah. Kalau kita perhalusi baru nampak mesej yang tersirat,” katanya selepas menutup Seminar Menangani Isu Syiah di Malaysia peringkat IPT Zon Utara anjuran Jabatan Mufti Kedah dan Universiti Utara Malaysia (UUM), semalam.

Seminar itu berlangsung dua hari dan berakhir semalam. Menurutnya, trend menggunakan novel sebagai medium penyebaran fahaman Syiah dikesan sejak beberapa tahun lalu dengan sasaran kepada golongan muda dan remaja.

“Kita tahu sekarang ini, remaja begitu tertarik dengan novel dan kesempatan ini digunakan oleh pendukung Syiah untuk mempromosikan fahaman mereka kepada anak muda kita melalui pembacaan santai.

“Ada sesetengah remaja menjadikan novelis itu sebagai idola mereka kerana tertarik dengan koleksi novel yang dihasilkan. Dalam ramai-ramai pembaca itu, pasti ada juga yang tersangkut atau terjebak dengan perangkap Syiah,” katanya.

Marwazi berkata, aktiviti novelis itu dan hasil karyanya kini sedang dipantau oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Dalam sesi soal jawab tadi, ada peserta akui baca dan ikuti perkembangan novel dihasilkan novelis ini.

“Jadi tidak hairanlah novel menjadi tarikan untuk remaja masa kini. Jadi mereka perlu lebih berhati-hati memilih bacaan yang sesuai agar tidak menggugat atau memesongkan akidah,” katanya. - Sinar Harian.


# Syiah semakin menular dalam diam. Ayuh umat Islam kita bersatu padu perangi Syiah. Jangan politikkan Syiah. Bersama-samalah kita memperbanyakkan ilmu agama agar tidak sesekali terpesong dengan ajaran Syiah.


13 September 2013

La Tahzan~ Yakinlah Rezeki Itu Jaminan Allah

7 Zulkaedah 1434H

Yakinlah rezeki itu jaminan Allah



"kau x keje lg? kau grad setahun awal dari aku kan.."

"belajar tinggi-tinggi, pakai kete sama je macam aku yang belaja setakat sijil ni.."

"gaji besar tapi aku lagi mewah..ape la kau ni.."

"kau ni bila nak kawin? tengok aku dah masuk anak kedua. kite sebaya kan.."

"aku kawin kemudian dari kau, tapi aku beranak dulu. kau xnak anak ke.."

- - - - - - - 

Biasa tak dengar ayat-ayat di atas?

Mengapa perlu kita bertanya soalan-soalan sebegitu?

Adakah si penjawab tahu apa yang akan terjadi dalam hidup dia?

Siapa tahu masalah di sebalik setiap yang berlaku pada si penjawab?

Mungkin dia sedang menjaga kedua ibu bapanya yang sakit. maka sebab itu dia masih tidak bekerja.

Mungkin dia sedang membantu adik-adiknya meneruskan pelajaran. maka sebab itu dia berkereta dan berbelanja setaraf orang yang sederhana hidupnya walau gajinya jauh lebih tinggi.

Mungkin dia sedang melawan penyakit yang memungkinkan dia tidak mampu beroleh anak, maka sebab itu dia tangguhkan niat untuk memiliki anak.

- - - 

Buat si penjawab yang menghadapi soalan sebegini, tenanglah. dan jangan bersedih. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Dia telah mengatur setiap sesuatu dengan bijaksana.

Mungkin kita memiliki rezeki yang sedikit berbanding orang yang memiliki rezeki yang lebih banyak dari kita. Jangan bersedih kerana rezeki itu luas pandangannya. 

Mungkin agak kasar pandangan ini, tapi sebagai manusia, perbandingan juga kadang-kala boleh memberi kekuatan dalam melawan nafsu dan bisikan syaitan terutama bagi orang yang lemah imannya.

Ingatlah, 
mungkin kamu tidak bergaji besar, tapi kamu mungkin memperoleh kebahagiaan yang lebih.
mungkin kamu berkereta sama seperti mereka yang bergaji lebih kecil dari kamu, tapi mungkin kereta kamu tidak banyak mempunyai masalah berbanding kereta mereka.
mungkin kamu lewat mendapat jodoh, tapi mungkin juga hubunganmu dengan jodohmu itu lebih panjang.
mungkin juga kamu lewat mendapat anak, tapi mungkin juga anakmu itu lebih membawa kegembiraan satu hari nanti.

Allah lebihkan seseorang itu di satu bahagian, dan mengurangkan kamu di satu bahagian. Tapi Allah juga melebihkan kamu di satu bahagian lain, dan mengurangi seseorang itu dengan satu bahagian lain. Itulah keadilan Allah yang sering kita lupakan lantaran sering melihat kelebihan orang lain dan melupakan kelebihan yang Allah berikan pada diri sendiri.

Tanamkan dalam minda, Allah itu Maha Adil, dia memberikan kamu apa yang kamu perlukan, bukan apa yang kamu inginkan. Setiap hamba-Nya punyai bahagian masing-masing. 

Di saat kamu di lontarkan soalan sebegini, atau di saat jiwa kamu sendiri yang bertanyakannya, pejamlah matamu..tarik dan hembus nafas perlahan-lahan sehingga kamu beroleh kusyuk lalu sebutlah Allah..Allah.. Insyaallah kamu akan tenang. Jika orang yang bertanya berada di hadapanmu, jawablah Allah lebih mengetahui segala perancangan untuk hambanya.

Kredit : Aidil Sahipaludin (Pakar Diari Hati)


Jom kutip 20sen. 20sen amat bernilai!
Korang belum daftar 8Share lagi? Rugi kalau tak daftar.
klik sini untuk daftar --> http://bit.ly/110ieOZ



Warga Emas Mati Selepas Langgan Pelacur

7 Zulkaedah 1434H


Anggota polis mengangkat mayat lelaki terbabit sebelum dibawa ke HPSF untuk bedah siasat.

MUAR – Seorang warga emas ditemui mati dipercayai akibat serangan jantung selepas melanggan pelacur di sebuah hotel bajet di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.20 pagi, lelaki berkenaan yang berumur 66 tahun, dilihat sendirian memasuki perkarangan hotel berkenaan pada jam 10 pagi.

Lelaki terbabit yang masih bujang diberitahu mendaftar masuk sebuah bilik yang terdapat lima pelacur, namun pengsan sebaik sahaja selesai melakukan hubungan seks bersama salah seorang daripada wanita terbabit.

Kesemua wanita terbabit yang panik melihat keadaan lelaki terbabit bertindak memanggil pemilik hotel berkenaan untuk memaklumkan insiden berkenaan sebelum menghubungi ambulans.

Hasil pemeriksaan oleh pasukan kesihatan dari Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF), di sini mendapati warga emas berkenaan sudah meninggal dunia.

Timbalan Ketua Polis Muar, Superintendan Sahadan Jaafar ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung perkara itu.

Katanya, mayat mangsa dibawa ke rumah mayat HPSF untuk bedah siasat dan kematiannya diklasifikasikan sebagai kematian mengejut. - Sinar Harian


Terbaik untuk anda:

12 September 2013

Syiah Mula Berkembang di Facebook

6 Zulkaedah 1434H

Dakwah gerakan Syiah cuba mengaburi penggunaan laman sosial dengan menggunakan akaun ‘Syiah tetap Islam’.



Antara akaun Facebook Syiah yang menggunakan nama ‘Ahlul Bait Nabi SAW’



ALOR SETAR – Selepas pendedahan demi pendedahan dilakukan oleh tokoh-tokoh agama, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan ahli politik mengenai kegiatan fahaman Syiah di negara ini, gerakan itu didapati semakin giat mengembangkan fahaman berkenaan kepada golongan belia menerusi laman sosial.

Tinjauan Sinar Harian mendapati ia mula menular di laman sosial dengan pelbagai nama akaun sejak Ogos 2011 dan Mei 2012. Bagaimanapun, penularan itu dilihat semakin aktif sejak kebelakangan ini.

Lebih mengejutkan, akaun tersebut turut menggunakan nama ‘ i’m proud to be Syiah in Malaysia’ sebagai tarikan kepada pengguna laman sosial.

Difahamkan, penggunaan laman sosial itu bertujuan untuk mendedahkan mengenai fahaman dan kegiatan Syiah serta perbezaan Ahli Sunnah Wal Jamaah dengan Syiah.

Bagaimanapun, rata-rata pengguna Facebook (FB) yang beragama Islam mengambil kesempatan untuk meninggalkan komen yang berbentuk kemarahan termasuk mencerca perbuatan dan kegiatan fahaman itu di akaun berkenaan kerana bertentangan dengan ajaran Islam sebenar.

Sementara itu, Pengarah Pusat Islam Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Ismail Ishak berkata, tidak dinafikan pihak berkenaan cuba menggunakan laman sosial sebagai dakwah kepada orang ramai.

Menurutnya, penularan itu bukan sahaja boleh menggugat golongan belia yang sering melayari laman sosial, malah boleh mengancam akidah umat Islam yang lain tanpa mengira pangkat, umur dan jantina.

“Sebelum ini pada 5 Mei 1996, Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia telah memutuskan Syiah adalah haram.

“Keputusan itu juga menetapkan sebarang penerbitan, penyiaran dan penyebaran apa-apa buku, risalah, filem, video dan lain-lain berhubung dengan ajaran Islam yang bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah haram. Oleh itu, perkara ini tidak boleh dibiarkan berleluasa dan perlu tindakan tegas pihak berkuasa,” katanya.

Ismail berkata, biarpun fahaman Syiah itu diharamkan, namun beliau tidak pasti sejauh mana tindakan yang boleh dikenakan kepada mereka yang melanggar larangan fatwa.

“Mungkin kita boleh ambil tindakan mahkamah kepada mereka yang berkenaan kerana melanggar larangan fatwa,” katanya.

Khuatir dengan perkara itu, beliau turut menasihatkan kepada semua pengguna laman sosial khususnya Facebook supaya melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya ada melihat unsur-unsur percanggahan tentang agama Islam.

“Saya tidak nafi kesannya kepada umat Islam boleh berlaku, tetapi yang menjadi persoalan adalah jumlah yang terpengaruh dengan fahaman Syiah. Kita tidak tahu ia boleh memberi kesan kecil atau besar.

“Bagaimanapun, saya menasihatkan kepada pengguna laman sosial supaya lebih berhati-hati sebelum menerima sebarang ajaran baru dan bertentangan dengan ajaran Islam. Mintalah pandangan dan nasihat daripada ustaz dan pakar-pakar agama terlebih dahulu,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menyarankan kepada pihak berkuasa memantau perkara itu dan ambil tindakan tegas sekiranya didapati berlaku perkara yang dilarang Majlis Fatwa Kebangsaan. - Sinar Harian


07 September 2013

Doodle Pertama ^_^

1 Zulkaedah 1434H

Assalamualaikum...

Hari ni bermain dengan photoshop jek..hasilnya... taraaaa...ce komen sikit ^_^


Segmen Sabtu by Emas Putih & Dedeq

1 Zulkaedah 1434H

Klik banner di atas untuk join !

MAXIS


06 September 2013

Kelebihan Minum Air Kosong Ketika Perut Kosong

30 Syawal 1434H





Tabiat minum air kosong ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik. Rasulullah SAW juga sering mengamalkan minum air kosong selepas bangun sahaja dari tidur setiap pagi.

Ia juga baik untuk penyakit antaranya penyakit sakit kepala, sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, kegemukan berlebihan, asma bronkitis, TB, meningitis, buah pinggang dan air kencing, muntah-muntah, gastrik, cirit-birit, buasir, kencing manis, sembelit, semua penyakit mata, rahim, kanser dan gangguan haid, hidung telinga dan penyakit tekak.


Kaedah-kaedah meminum air kosong bagi mendapat keberkesanannya, InsyaAllah :

1. Sebaik sahaja anda bangun pada waktu pagi sebelum memberus gigi, minum 4 x 160ml gelas air.

2. Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit.

3. Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.

4. Selepas 15 minit sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum apa-apa selama 2 jam.

5. Sesungguhnya orang-orang yang sudah tua atau sakit dan tidak mampu minum 4 gelas air pada awal boleh bermula dengan mengambil sedikit air dan secara beransur-ansur meningkat kepada 4 gelas setiap hari.

6. Kaedah rawatan ini akan menyembuhkan penyakit yang tersenarai diatas dan di samping itu anda boleh menikmati kehidupan yang lebih sihat.


Senarai berikut memberikan bilangan hari rawatan yang diperlukan untuk menyembuhkan / mengawal / mengurangkan penyakit utama:
1. Tekanan darah tinggi – 30 hari
2. Gastrik - 10 hari
3. Diabetes – 30 hari
4. Sembelit – 10 hari
5. Kanser – 180 hari
6. Tibi – 90 hari
7. Pesakit arthritis perlu mengikuti rawatan di atas hanya untuk 3 hari pada minggu 1, dan mulai minggu 2 – harian.

Kaedah rawatan ini tidak mempunyai kesan sampingan, namun pada permulaan rawatan anda mungkin perlu kencing beberapa kali.

Adalah lebih baik jika kita teruskn kaedah ini sebagai rutin dalam aktiviti harian kehidupan kita. Ini adalah cara & tradisi orang-orang Cina dan Jepun meminum teh panas selepas mereka makan makanan mereka dan bukannya air sejuk. 

Mungkin tiba masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan! Kita tidak akan hilang apa-apa, segala-galanya untuk mendapat tahap kesihatan yang maksimum .

Bagi mereka yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat berguna kepada anda. Bukanlah tidak boleh atau tidak bagus untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walau bagaimanapun, air sejuk akan melambatkan pencernaan.

Apabila ini ‘enapcemar’ bertindak balas dengan asid, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Apa yang terbaik adalah minum sup panas atau air suam selepas makan.

Ambil perhatian yang serius untuk serangan jantung:

• Wanita perlu tahu bahawa tidak semua simptom serangan jantung akan menjadi sebelah kiri dada,

• Berhati-hati kesakitan yang teramat sangat pada garis rahang.

• Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa serangan jantung.

• Loya dan berpeluh berlebihan juga tanda-tanda lazim.

• 60% daripada orang-orang yang mempunyai serangan jantung ketika sedang tidur dan tidak bangun.

• Sakit di rahang boleh bangun dari tidur yang kukuh. Mari, Kita hendaklah sentiasa berhati-hati dan sedar. 

Lebih banyak kita tahu & pelajari,maka peluang utk hidup lebih panjang dan baik lagi.
Wallahu'alam..kita perlu sentiasa mencuba dan berusaha untuk mendapat kesihatan yang baik.


sumber


04 September 2013

RON97 naik 15 sen mulai tengah malam ini

28 Syawal 1434H







Harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara naik 15 sen seliter kepada RM2.85 seliter berbanding RM2.70 seliter berkuatkuasa tengah malam ini.

Perkara tersebut disahkan oleh presiden Persatuan Pengusaha Petroleum Perak, Lee Chee Seng, ketika dihubungi Malaysiakinisebentar tadi.

Kenaikan itu lebih rendah berbanding peningkatan 20 sen untuk harga diesel dan petrol RON95 yang diumumkan kerajaan semalam.

Harga pasaran RON97 pada kebiasaannya ditentukan secara "apungan terurus" yang melibatkan perubahan mengikut faktor pasaran dan tidak melibatkan subsidi kerajaan.

Kerajaan menetapkan subsidi sebanyak 63 sen seliter untuk RON95 dan 80 sen seliter untuk diesel.

Ini merupakan peningkatan harga pertama untuk petrol RON97 selepas harga runcitnya meningkat 20 sen pada Mac lalu.

Harga runcit berkenaan turun 20 sen selepas pilihan raya 5 Mei.

Harga RON97 mencatat paras tertinggi RM3 seliter pada September 2012. - Malaysiakini



Jom kutip 20sen ! Klik untuk daftar 8Share percuma --> http://bit.ly/110ieOZ
20sen amat bernilai.

Fanpage FB Blog Bingkisan Hati dengan Cover Photo Terkini

28 Syawal 1434H

Assalamualaikum dan salam 20 sen.

Fanpage FB Blog Bingkisan Hati dengan cover photo terkini ^_^


Jom like Blog Bingkisan Hati
(klik gambar untuk tumbesaran berganda-ganda)

Jangan lupa ping blog anda di group Kelab Blogger Bingkisan Hati
Sesiapa yang nak edit/design/customize blog, baca sini ya -> EDIT/DESIGN/CUSTOMIZE BLOG !



# 20sen oh 20sen. Resah gelisah dengan 20sen. Naik awan terbang la lepas ni.

Jom kutip 20sen ! Klik untuk daftar 8Share percuma --> http://bit.ly/110ieOZ
20sen amat bernilai.