Nilai Ringgit Malaysia Makin Menyusut Tahun 2015, Bersedia untuk Jimatkan Wang Anda - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

27 January 2015

Nilai Ringgit Malaysia Makin Menyusut Tahun 2015, Bersedia untuk Jimatkan Wang Anda

Ringgit Malaysia, matawang, RM, Nilai Ringgit Malaysia Makin Menyusut Tahun 2015
Ehsan Google
Nilai RM makin menyusut tahun 2015, jom selamatkan wang kita. Ikuti tips yang telah dikongsikan oleh Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang kini juga merupakan seorang penulis buku Mudahnya Beli Rumah.

Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah :

1. Belanja kurang dari pendapatan
2. Cari cara buat duit lebih
3. Ubah gaya hidup
4. Rancang kewangan anda
5. Mulakan menabung
6. Potong kad kredit jadi 2
7. Kurang cakap di handphone
8. Cari hobi yang tambah pendapatan
9. Hadiahkan diri dengan simpanan
10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli
11. Jangan beli kerana “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun”
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa
14. Nikmati hiburan percuma
15. Kekal prestasi cemerlang
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu
17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall
18. Berhenti merokok
19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat
20. Makanan bukan untuk dicuba
21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran
22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan
23. Sediakan dana pelaburan
24. Jangan mudah putus asa
25. Jangan salahkan panda bila kita susah
26. Barang terpakai bukan dosa
27. Beli baju di Mydin pun kacak juga
28. Beli secara tunai
29. Jangan jadi hamba faredadee
30. Jangan jadi hamba honda city
31. Guna moto itu ranggi
32. Jangan berhutang kerana layak pinjaman
32. Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma
33. Lupakan impian tambah Nelopah
35. Kereta kecil tetap bergaya
36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah
37. Lupakan sportrim dan spoiler kereta.
38. Mesyuarat keluarga tentang belanja
39. Kurangkan tengok drama orang kaya kaya
40. Didik nafsu

Siapa yang boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah untuk tahun 2015. Wallahu A’llam

Haaaa..elakkan persaingan yang tah pape tu. Orang ade itu ini, kite nak jugak. Jangan... Ikut kemampuan kita la bro, babe



10 comments:

  1. Really really really good sharing! :D Tahan nafsu hingga promosi tu kita pernah buat hihihi

    ReplyDelete
  2. Suka part :Makanan bukan untuk dicuba:
    Sebabnya, saya sendiri suka habiskan duit untuk mencuba makanan..huhu

    ReplyDelete
  3. ohh maiii i suka cuba makanan baru haha maybe blh try kurangkan insyallah

    ReplyDelete
  4. Mmbnyakkan projek DIY pon boleh mnjimatkan duit :D

    ReplyDelete
  5. Info yang sangat menarik dan sebenarnya memang patut kita lakukan sejak dulu, apa lagi waktu sekarang dengan ekonomi yang semakin menyusut walau pembangunan semakin pesat..
    Minta izin sy nak share dan buat entry....

    ReplyDelete
  6. Nasihat penting nih :D full time student macam saya pun patut mula buat simpanan.

    Salam sis jemput join ya ,
    http://mellyareenza.blogspot.com/2015/02/february-giveaway-by-mellya-and-friends.html
    .

    ReplyDelete
  7. banyakkan berjimat.. kena amalkan puasa kalau camni.. simpan duit utk kawin lgi ni... :(

    ReplyDelete
  8. still it's better than indonesian rupiahs

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda