Tutorial Tukar Bullet List Kepada Icon Comel

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bullet list tu yang mane satu haaa? Camne rupenye? Hensem tak? Cantik tak? kahkahkah
Bullet list tu masa anda taip post, anda akan perasan yang dalam bulatan biru tu. (Rujuk gambar di bawah).
Bullet list, icon comel
Kalau klik bulatan biru tu ada bullet akan muncul
Tapi bullet yang keluar tu bulat hitam camni kan . . .
Bullet list, icon comel
Bullet list biasa
Bullet tu boleh ditukar kepada icon yang anda inginkan. Pastikan icon yang nak dimasukkan tu mempunyai saiz yang kecik cinonet. 

Untuk tukar bullet list yang hitam legam tu, ikut cara-cara di bawah ni.

1. Pergi ke dashboard > template > edit html > klik ctrl +f pada keyboard laptop anda dan search kod ]]></b:skin>

2. Copy kod di bawah ni
.post ul {list-style:none;
}
.post ul li {
line-height: 1.4em;
background: transparent url(URL BULLET) no-repeat scroll 0px 4px;
margin: 0.3em 0;
padding: 0 0 0.8em 20px;
}
dan paste di bawah kod ]]></b:skin>

- contoh seperti gambar di bawah
Bullet list, icon comel
Letak kod macam ni ye

* Gantikan URL BULLET dengan url icon yang anda suka.
Anda boleh pilih kat sini --> Icon comel (klik). Nak pilih yang lain pun bolehhh..

3. Anda boleh save. Kemudian cuba guna bullet dan preview post. InsyaAllah jadi.

Bullet list, icon comel
Daripada hitam cenggini
Bullet list, icon comel
Jadi camni haaaa . . .
* Tak semua template sesuai guna tutorial ni. Kalau icon baru tak muncul atau tak keluar seperti sepatutnya, maknanye tak sesuai le tuuu....maap

Selamat mencuba. Dah jadi kabo ek. ehehe

Tutorial Tukar Bullet List Kepada Icon Comel Tutorial Tukar Bullet List Kepada Icon Comel Reviewed by Maisarah Humaira on April 24, 2015 Rating: 5

2 ulasan:

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)

Dikuasakan oleh Blogger.