31 Ogos 2015

Blog Bertuah 31 Ogos 2015

Blogwalking by MaisarahSidi.com

Lama juga segmen Blog Bertuah menyepi. Agak sibuk akhir-akhir ni. 
Jom tengok senarai, mungkin blog anda dalam Blog Bertuah 
sempena Hari Kemerdekaan 2015 Malaysia

blogwalking, maisarahsidi.com




Jom sama2 blogwalking ke blog bertuah ni sebagai tanda sokongan kepada rakan-rakan blogger.
Anda nak blog anda tersenarai dalam 'Blog Bertuah Harian'? 
Komen di entri ini atau mana2 entri di blog ini.



Nak tempah design?



Pencarian Bloglist September 2015 di Blog Lyssasecret.Com

Harapan Sempena Hari Kemerdekaan 2015 Malaysia

Harapan Sempena Hari Kemerdekaan 2015 Malaysia

Hari Kemerdekaan 2015 Malaysia

Semoga negara Malaysia terus maju ke hadapan dengan kerjasama yang baik dan sepakat antara pemimpin dan rakyat. Bersama-sama berfikir mencari jalan penyelesaian kepada masalah yang melanda Malaysia pada masa kini. Jika niat kita betul keranaNya, insyaAllah negara Malaysia semakin maju menjelang tahun 2020 dan semakin dikenali di persada dunia kerana kecemerlangan dan kemajuan yang dikecapi.


Gambar tahun lepas . . . 

Yang berkaitan:
Lagu Hari Kemerdekaan 2015 Malaysia Sehati Sejiwa

30 Ogos 2015

Tazkirah 6 Pesanan Untuk Wanita

Tazkirah 6 Pesanan Untuk Wanita

wanita, perempuan, maisarahsidi.com


1. Jaga solat pada awal waktu.
Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal solat.

2. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 10 ayat.
Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan membaca surah-surah lazim dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."

3. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga.
Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yang mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.

4. Mendidik anak secara Islam.
Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun. Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami.
Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah.
Seorang isteri yang menggalakkan suaminya untuk solat berjemaah di masjid/surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.

Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat untuk para wanita termasuklah diri saya sendiri. Muzakarahlah bersama teman wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah untuk diamalkan.

Jom kongsikan ilmu ini.




29 Ogos 2015

Resepi | Kek Batik Lapis Keju

Resepi | Kek Batik Lapis Keju

Sedapnya kek batik lapis keju ni! Memang sedap dan sesuai dimakan pada bila-bila masa yang anda inginkan. Cara penyediaannya amat mudah. Bahan-bahannya juga mudah didapati.

Jom cuba resepi kek batik lapis keju yang sedap dan menyelerakan ini.
Kek Batik Lapis Keju
Meleleh coklat dan keju. Sedap!

Kek Batik Lapis Keju

Bahan-bahan

1 paket biskut Marie
1 cawan Vico
1/2 cawan air suam
1/2 tin susu pekat manis
3 sudu besar serbuk koko
Sebiji telur
250 gram Buttercup
250 gram cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis

Cara-cara membuat kek batik lapis keju:

1. Masukkan 250g cream cheese dan 1/2 cawan susu pekat manis ke dalam bekas adunan dan kacau hingga sebati. Boleh pukul adunan guna tangan, blender atau mixer. Apabila sudah siap, ketepikan adunan.

2. Masukkan vico, air suam, susu pekat manis, serbuk koko dan telur. Kacau sebati. Kemudian masak adunan ini dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau.

3. Masukkan Buttercup sedikit demi sedikit, sehingga habis. Teruskan kacau sehingga betul-betul sebati, tidak nampak ketulan Buttercup. Apabila adunan telah sebati, tutup api.

4. Biskut Marie direndam seketika di dalam adunan coklat. Kemudian susun di dalam loyang dan padatkan. Tuang sedikit adunan coklat dan ratakan.

5. Lapisan seterusnya, tuang sedikit adunan cream cheese di atas lapisan biskut tadi. Ratakan.

6. Ulang langkah 4 dan 5 sehingga biskut dan adunan habis. Setelah siap, simpan di dalam peti sejuk. Boleh dihidangkan selepas beberapa jam.


Kek batik lapis keju yang dah siap.  Sedapnya!
Kek Batik Lapis Keju

Meleleh-leleh kejunya . . . ummphhhh
Kek Batik Lapis Keju

Selamat mencuba!


Nak tempah design?



Tutorial | Cara Mengatasi Masalah Bad Request Error 400

Cara Mengatasi Masalah Bad Request Error 400

Baru-baru ini, saya tak boleh upload gambar untuk dimasukkan ke dalam entri blog. Nak sign in Nuffnang pun tak lepas. Asyik keluar 'Bad Request' je.
Nak upload gambar masuk entri asyik keluar ni je..sobss
Jenuh jugak menggodeknya untuk pulihkan. Tapi tetap tak menjadi. Jadi saya terus tanya kawan yang pandai bab IT ni. Rupanya mudah je caranya selesaikannya.

Cara ini boleh digunakan di pelayar atau browser Google Chrome. Untuk pelayar yang lain, saya tidak pasti caranya.

Ikuti cara-cara mengatasi masalah Bad Request Error 400

1. Klik simbol seperti dalam bulatan biru pada gambar di bawah ini.

Masalah Bad Request Error 400

atau simbol di bawah ini

Masalah Bad Request Error 400


2. Setelah klik, akan keluar seperti gambar di bawah ini.

Contohnya, jika anda sedang buka blogger.com, klik semua yang berkaitan dengan blogger.com. Kemudian klik 'Remove' dan akhir sekali klik 'Close'.

Masalah Bad Request Error 400

3. Selesai. Cuba refresh page yang bermasalah tadi. Jika 'Bad Request Error 400' tak muncul dan keluar seperti biasa maknanya dah berjaya selesaikan masalah ini.

Selamat mencuba!


Nak tempah design?



28 Ogos 2015

Itu Bukan Hak Kau! Pulangkan!

Samun, curi dan rompak

Akhir-akhir ini sering kali kita mendengar kes-kes samun, mencuri dan merompak di pelbagai media sosial. Mengapa kerap sangat perkara ini berlaku?

Jangan beri alasan tidak berduit, dibolehkan mencuri. Perbuatan yang salah itu tetap salah dan pasti ada hukumannya. Banyak lagi yang boleh dilakukan untuk mengelakkan diri daripada terjerumus ke dalam kes seperti ini.

Khamis bersamaan 27 Ogos 2015, lebih kurang jam 3.30 petang, telah berlaku kes samun dan bunuh di tempat saya. Seorang warga emas terbunuh dipercayai mukanya ditutup dengan kain dan diikat oleh suspek. Mungkin mangsa sudah lama menjadi target suspek. Dan mungkin juga telah dirancang. Semuanya masih dalam siasatan.

Kes samun dan bunuh di Padang Rengas
Kes samun dan bunuh di Padang Rengas
Kredit foto: BSKH
Dalam kes lain, tanaman penduduk kampung banyak yang 'lesap' begitu sahaja. Buah seperti pisang, kelapa, durian dan getah buku menjadi buruan orang yang tidak berhati perut. Bersusah payah tanaman itu diusahakan, namun hilang begitu sahaja tanpa sempat menikmati hasilnya.

Persoalannya, di manakah sifat keperimanusiaan mereka? Apakah mereka tidak memikirkan tentang akibat daripada perbuatan mereka? Sudah hilang pedomankah mereka? Adakah itu penyelesaian kepada masalah kekeringan wang?

Mereka mungkin nak hasil yang cepat. Jadi curi, samun, rompak adalah perkara pertama yang difikirkan. Memang tidak patut.

"Itu bukan hak kau! Apa yang kau telah ambil itu bukan hak kau! Pulangkan semula!" . . . mahu sahaja berkata begitu kepada mereka yang tidak tahu halal haram lagi.

Kesimpulannya, fikir dahulu sebelum melakukan sesuatu perbuatan. Jangan pentingkan diri sendiri. Setiap perbuatan buruk yang dilakukan pasti ada balasannya.


Nak tempah design?



27 Ogos 2015

Tempahan Design Blog Nikmat Sihat Untuk Semua (Shaklee)

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog milik pengedar Shaklee ini siap juga akhirnya. Anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi tentang produk Shaklee? Hubungi beliau segera di blog Nikmat Sihat Untuk Semua

(klik url untuk paparan penuh dan lebih jelas)

edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
 Template

edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com, banner
Banner blog
edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com, watermark
Watermark

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




26 Ogos 2015

Blog Bertuah 26 Ogos 2015

Blogwalking by MaisarahSidi.com

blogwalking, maisarahsidi.com

Blog yang bertuah hari ini ialah . . .


Jom sama2 blogwalking ke blog bertuah ni sebagai tanda sokongan kepada rakan-rakan blogger.
Anda nak blog anda tersenarai dalam 'Blog Bertuah Harian'? 
Komen di entri ini atau mana2 entri di blog ini.



Nak tempah design?



Jom Bertukar ke Magic Sim

Prabayar Magic SIM daripada Celcom

Nombor telefon Celcom saya yang lama sudah pun bertukar ke pelan Magic SIM. Asalnya adalah pelan prabayar School of X (SOX). Tidak perlu beli sim yang baru pun anda boleh menukar nombor Celcom sedia ada kepada plan Magic SIM.
magic sim, celcom

Sebelum ini memang bercadang untuk menukar kepada Magic SIM tapi masih nak gunakan nombor yang lama kerana tertarik dengan perkhidmatan yang disediakan. Rupanya boleh je nak tukar ke Magic SIM walaupun menggunakan nombor yang lama.

SMS daripada Celcom yang menawarkan perkhidmatan untuk menukar plan sedia ada kepada Magic SIM tiba-tiba menerjah masuk ke dalam inbox. Apa lagi, terus ikut arahan seperti yang diminta. Hanya bayar RM5 sahaja. Memang berbaloi!

magic sim, celcom

Setelah Magic SIM diaktifkan, kita akan dapat internet asas tanpa had dan internet berkelajuan tinggi (200MB) secara percuma. Selain itu, Celcom juga menawarkan masa panggilan percuma dimana untuk pembelian kad sim mereka memberikan masa panggilan selama 20 minit, dan 20 SMS. Internet yang tidak digunakan juga akan dibawa ke depan. Memang berbaloi!

Sebab yang membuatkan Magic SIM ini adalah yang terbaik . . .

magic sim, celcom

Memang berbaloi-baloi!

Jom bertukar ke prabayar Magic SIM untuk lebih penjimatan.
Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.xpax.com.my/magicsim


Nak tempah design?



25 Ogos 2015

PROMOSI KAD BISNES MURAH!

PROMOSI KAD BISNES MURAH

bisnes kad murah, maisarahsidi.com

Anda sedang mencari-cari kad bisnes harga mampu milik?
Anda ingin meluaskan perniagaan anda dan dikenali ramai?
Promosi kad bisnes murah oleh MaiGraphicDesign Enterprise sedang berlangsung!

Promosi kad bisnes murah dengan harga berbaloi-baloi 
sehingga 6 September 2015
Dapatkan segera sebelum terlambat!

Dengan syarat, anda menyediakan design kad bisnes sendiri. Kami hanya cetak dan pos sahaja.
Kos pos adalah percuma. Promosi kad bisnes murah ini sah untuk material 
MATTE/GLOSSY LAMINATE 260 GSM sahaja.

Kelebihan material MATTE/GLOSSY LAMINATE 260 GSM:
1. Kalis air
2. Tahan lama
3. Tidak mudah koyak
4. Perniagaan anda lebih profesional

Tapi, jika . . .

Anda tidak ada idea untuk design sendiri kad bisnes anda?
Atau anda mahukan kami design kad bisnes anda? Jangan risau, kami sedia menbuat design kad bisnes untuk anda. Harga design tidak termasuk harga promosi.

Hasil tempahan kami, boleh lihat sini (klik tajuk album):

Anda boleh menempah Kad bisnes dengan kami. HUBUNGI kami disini di https://www.facebook.com/messages/165903670101048 atau EMAIL kami : maigraphikdesign@gmail.com atau SMS/Whatsapp : 012-5831965
Posted by MaisarahSidi.com on Sunday, June 14, 2015

Untuk tempahan dan sebarang pertanyaan, sila hubungi pihak kami, MaiGraphicDesign Enterprise di:

atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)
atau
Email: maigraphikdesign@gmail.com




24 Ogos 2015

Blog Bertuah 24 Ogos 2015

Blogwalking by MaisarahSidi.com

Blogwalking, MaisarahSidi.com

Jom berkenalan dengan pemilik blog yang tersenarai ini . . .


Jom sama2 blogwalking ke blog bertuah ni sebagai tanda sokongan kepada rakan-rakan blogger.
Anda nak blog anda tersenarai dalam 'Blog Bertuah Harian'? 
Komen di entri ini atau mana2 entri di blog ini.



Nak tempah design?




Apabila Allah Kata "I Love You"

Apabila Allah Kata "I Love You"
                            
maisarahsidi.com, tazkirah

Apabila ALLAH memberimu petunjuk, maka ketahuilah bahawa Dia mencintaimu.

Apabila ALLAH memberimu kesempitan, kesulitan dan musibah, maka ketahuilah bahawa Dia mencintaimu dan merindui suara doa dari bibirmu.


Apabila ALLAH memberimu sedikit, maka ketahuilah bahawa Dia simpankan selebihnya di akhirat.

Apabila ALLAH memberimu rasa redha, maka ketahuilah bahawa Dia telah memberimu nikmat terindah.

Apabila ALLAH memberimu kesabaran, maka ketahuilah bahawa Dia memasukkanmu dalam golongan orang yang beruntung. 

Apabila ALLAH memberimu keikhlasan, maka ikhlaslah kepadaNya.

Apabila ALLAH memberimu kefakiran, maka ketahuilah bahawa Dia telah memberimu sesuatu yang lebih berharga daripada harta.

Apabila ALLAH memberimu nikmat Islam, solat, qiam, al-Quran dan tarbiyah, maka ketahuilah bahawa Dia mencintaimu, jangan kau abaikan dan kerjakanlah.

Apabila kau sudah tahu bahawa ALLAH mencintaimu, maka mengapa kau diam sahaja?Maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan?

Balaslah CINTA mu pada yang HAK...Allahurabbi

Amat rugi jika kita bermain-main cinta pada yang belum tentu menjadi milik kita.


Pesanan kepada diri saya sendiri dan umat Islam yang lain. Bersama-sama memperbaiki diri ke arah kebaikan. InsyaAllah.

*merenung masa depan  . . .



Nak tempah design?



23 Ogos 2015

Blog Bertuah 23 Ogos 2015

Blogwalking by MaisarahSidi.com

Mungkin blog anda tersenarai sebagai Blog Bertuah . . .

maisarahsidi.com, blogwalking

Blog yang sempat singgah hari ini:


Jom sama2 blogwalking ke blog bertuah ni sebagai tanda sokongan kepada rakan-rakan blogger.
Anda nak blog anda tersenarai dalam 'Blog Bertuah Harian'? 
Komen di entri ini atau mana2 entri di blog ini.


Nak tempah design?



Jazakallah Khairan, Lebih Baik Daripada Terima Kasih

Jazakallah Khairan, Lebih Baik Daripada Terima Kasih

Apabila seseorang telah membuat kebaikan kepada kita, tanda kita berterima kasih di atas kebaikan maka Islam menganjurkan kita mengucapkan "Jazakallah khairan" maksudnya: "Semoga Allah membalas kebaikanmu". 
terima kasih, jazakallahu khairan, thank you

Ini adalah antara sunnah-sunnah Rasulullah saw.

Dari Usamah bin Zaid ra bahawa Rasulullah saw bersabda:
"Barangsiapa yang diberikan satu perbuatan kebaikan kepadanya lalu dia membalas dengan menyatakan: "Jaazakallahu khair" (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan), maka sungguh hal itu telah mencukupi dalam menyatakan rasa syukurnya". (Hadis RiwayatTirmidzi (2035), An-Nasaai dalam Al-Kubra (6/53), Al-Maqdisi dalam Al-Mukhtarah: 4/1321, Ibnu Hibban: 3413, Al-Bazzar dalam musnadnya: 7/54. Hadis ini disahihkan Al-Albani dalam sahih Tirmidzi)

Jika ada yang memberi salam, kita akan jawab 'Waalaikumussalam'.

Bagaimana pula untuk membalas ucapan 'Jazakallahu khairan'? Hendaklah kita menjawab dengan ucapan yang sama iaitu 'Jazakallahu khairan'.

Ada beberapa ketentuan dlam mengucapkan jazakallah:
- jazakallahu khairan (engkau, lelaki)
- jazakillahu khairan (engkau, perempuan)
- jazakumullahu khairan (kamu sekalian)
- jazahumullahu khairan (mereka)

Sheikh Ahmad bin Yahya An-Najmi ditanya: Apa hukumnya mengucapkan "Syukran" (terima kasih) bagi seseorang yang telah berbuat baik kepada kita? Beliau menjawab: Yang melakukan hal tersebut sudah meninggalkan perkara yang lebih utama, iaitu menyatakan, "Jazakallahu khairan (semoga Allah membalas kebaikanmu".

*Perkongsian daripada sahabat melalui e-mail. Jazakallahu khairan


Nak tempah design?



22 Ogos 2015

Resepi | Puding Sagu

Resepi Puding Sagu

Puding sagu ini sesuai untuk dijadikan kudapan petang atau pun bila-bila masa sahaja yang anda suka. 
puding sagu
Puding sagu
Jom cuba resepi mudah ini. Bahan-bahannya juga senang didapati.

Puding Sagu

Bahan A

2 cawan sagu
5 cawan air
1 sudu teh pewarna hijau (boleh guna pelbagai pewarna, saya guna dua warna)

Bahan B (Kuah)

Air gula
  • 1 cawan gula merah
  • Setengah cawan gula pasir
  • 1 cawan air
1 tin susu cair

Cara membuat

1. Didihkan air, masukkan sagu dan pewarna hijau. Kacau sehingga sagu masak.
2. Masakkan semua bahan untuk membuat air gula (gula merah, gula pasir dan air) sehingga mendidih dan sedikit pekat.
3. Sejukkan sagu yang siap dimasak tadi di dalam peti sejuk.
4. Sagu yang disejukkan dimakan bersama air gula dan susu cair.

puding sagu
Sagu dimakan bersama air gula dan susu cair. Sedap!
Selamat mencuba!


Nak tempah design?



Jom Cash Out Earnings Nuffnang

CPUV Iklan Nuffnang

cpuv, nuffnang
CPUV (COST-PER-UNIQUE-VISIT) Nuffnang blog MaisarahSidi.com
Ini iklan terbaru dari Nuffnang di blog ini. 

Dah lama jugak tak tengok akaun Nuffnang. Alhamdulillah, dah boleh cash out earnings rupanya. Terima kasih kepada pembaca yang sudi singgah blog MaisarahSidi.com. 

Anda pun boleh letak iklan Nuffnang di blog, yang penting daftar dulu. hehe

Ikuti tutorial mudah untuk meletakkan iklan Nuffnang di blog:
Tutorial | Cara Mudah Letak Iklan Nuffnang di Blog



Nak tempah design?



21 Ogos 2015

Blog Bertuah 21 Ogos 2015

Blogwalking by MaisarahSidi.com

Anda rasa blog anda tersenarai dalam Blor Bertuah hari ini? Jom tengok

blogwalking, maisarahsidi.com

Blog bertuah yang sempat saya singgah hari ni . . .


Jom sama2 blogwalking ke blog bertuah ni.
Anda nak blog anda tersenarai dalam 'Blog Bertuah Harian'? 
Komen di entri ini atau mana2 entri di blog ini.


Nak tempah design?



Jika Diikutkan Hati, Semua Benda Nak Beli Tapi . . .

Jika Diikutkan Hati, Semua Benda Nak Beli Tapi . . .

beli barang, maisarahsidi.com

Jika diikutkan hati, semua benda nak beli tapi . . .
Gaji bulanan banyak pecahan
Bayar kereta, bil elektrik, air, wifi
Baki yang tinggal cuma seciput
Dapat beli apa?

Ya, memang semua benda nak beli tapi . . .
Kena fikir orang lain
Mak, abah, isteri, anak-anak
Semua kena fikir
Itu memang sudah tanggungjawab
Nak tak nak, memang kena fikir

Kalau boleh macam-macam nak beli tapi . . .
Zaman dah berubah
RM50 dapat beli beberapa barang je
Nilai matawang makin merudum

Nak sangat beli macam-macam benda tapi . . .
Harga getah buku naik turun
Harga petrol tak menentu
Harga barang dah nampak beza
Zaman ini zaman jiesti

Apa boleh buat
Saya cuma rakyat biasa
Siapalah nak dengar kata-kata rakyat biasa
Cuma menjadi mainan di telinga

#akuanakkampung sentiasa memerhatikan gelagat manusia.

*Terapkan amalan berjimat-cermat dalam diri. Buatlah sesuatu kerana Allah.



Nak tempah design?



6 SEBAB BERUNTUNGNYA PEREMPUAN MEMPUNYAI RAHIM

Sebab Beruntungnya Perempuan Mempunyai Rahim

Beruntunglah seorang insan bernama wanita atau perempuan . . . Apa yang untungnya? Teruskan pembacaan anda tentang apa yang menyebabkan perempan beruntung memiliki rahim.

rahim, peranakan, hamil


1) Dia bekerja dengan Allah..jadi 'kilang' manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tidak wajib solat tetapi Allah anggap waktu itu adalah solat terbaik darinya.

2) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah. Orang lelaki tak ada cuti dari solat. Solat wajib baginya bermula dari baligh sehingga habis nyawanya..

3) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya. Lahir sahaja bayi, seluruh dosanya habis. Inilah nikmat Allah beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa - dosa suami dia tak tanggung.

5) Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat, dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita dan isteri agar tidak derhaka denganNYA.......

Untungnya menjadi seorang perempuan. Bersyukurlah dengan setiap nikmat yang Allah kurniakan kepada kita.

p/s: Awas, golongan lelaki jangan cuba untuk menukar jantina kepada perempuan.

Kredit: hasil perkongsian sahabat


Nak tempah design?



20 Ogos 2015

Souvenirs dari Europe Giveaway Contest

Souvenirs dari Europe Giveaway Contest

KLIK BANNER UNTUK SERTAI

1. Follow blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM.

2. Buat 1 entri bertajuk ''Souvenirs dari Europe Giveaway Contest''. Tepekkan banner, dan backlinkkan ke blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM. Tinggalkan URL blog korang di ruangan komen entri ni.

3. Komen sekurang-kurangnya 5 entri di blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM. Kasi ar komen yang best-best sikit. Yang penting, ikhlaskan hati anda ketika mengomen. Hihihi :D

4. Disebabkan ini bukan giveaway semata-mata, tapi adalah contest, jadi aku ada sediakan kertas soalan untuk korang semua. Hanya yang menjawab dengan betul berpeluang menang hadiah souvenirs yang aku nak kasi ni. Hihihi. Borang di sini KLIK.

Jom join cepat!




Nak tempah design?



Kaitan Antara Blogger dan Internet

Kaitan Antara Blogger dan Internet

internet, www.maisarahsidi.com

Blogger dan internet memang tak dapat dipisahkan. Yelah, macam mana nak update entri kalau tiada capaian internet kan. Nak cari bahan rujukan tergendala. Macam2 lagi lah kan..

Saya pengguna wifi dotdotdot. Kadang2 buat hal jugak. Kejap ada, kejap tiada. Ada sampai berhari-hari tiada hubungan internet. Memang masalah kalau terjadi seperti ini. Fikir tentang macam mana nak update blog. Waktu itu terpaksalah menggunakan Mobile Internet. Sebelum ini, kalau guna mobile internet di tempat saya, memang sangat2 perlahan. Nak buka blog pun tak dapat. Asyik loading je memanjang. Rasa tak berbaloi guna. Tapi sekarang Alhamdulillah dah laju. Tapi saya tetap gunakan wifi sahaja di rumah. Lebih jimat.

Memang rasa 'sakit' je kan kalau tidak dapat akses internet. Sebabnya kebanyakan kerja saya dilakukakan secara atas talian. Nak balas email, hantar artwork, whatsapp pelanggan dan macam2 lagi. Jadi, internet memang penting dalam kehidupan seharian.

Kesimpulannya, blogger dan internet memang tidak dapat dipisahkan. Bukan blogger sahaja, setiap orang yang menggunakan kemudahan internet ini pasti rasa tidak 'kena' jika tidak dapat akses internet.


Kredit gambar: sdasia.co

Nak tempah design?



Cara Mudah Fahami dan Hafal Doa Dhuha

Cara Mudah Fahami dan Hafal Doa Dhuha

Solat Dhuha adalah solat yang berkait rapat dengan rezeki sama ada dipermudahkan rezeki, rezeki yang diberkati, kemanfaatan rezeki dan pahala yang tinggi nilainya. Manakala di akhirat pula, Allah menyediakan pintu khusus baginya memasuki syurga.

doa dhuha, solat sunat dhuha

Ada kelapangan pada waktu pagi? Tunaikanlah solat sunat Dhuha. Terdapat pelbagai fadhilat atau kelebihan yang kita akan dapat dengan mengerjakannya.  


Selesai solat, diikuti dengan doa khusus iaitu Doa Dhuha. Mungkin tidak semua yang hafal doa ini. Nampak sahaja panjang tapi InsyaAllah mudah untuk difahami dan dihafal. 
doa dhuha, solat sunat dhuha


Mudah untuk difahami dan dihafal bukan?
Nak hafal surah pun macam ni juga. Cuba cari qari yang kita minat dan cuba untuk ikut cara bacaannya. InsyaAllah dipermudahkan untuk mengahafal dan mengingati ayat al-Quran.


Mahu berjaya! SOLAT
Mahu ubati kecewa! SOLAT
Mahu hilang kemarahan! SOLAT
Semuanya bermula daripada SOLAT
Jaga hubungan dengan Allah


Nak tempah design/customize blog murah?



19 Ogos 2015

Blog Bertuah 19 Ogos 2015

Blogwalking by MaisarahSidi.com

Agak-agak blog anda ada tak dalam senarai? Cepat2 tengok

blogwalking by maisarahsidi.com

Tak dapat blogwalking banyak, sikit pun jadilah. hehe



Jom sama2 blogwalking ke blog bertuah ni.
Anda nak blog anda tersenarai dalam 'Blog Bertuah Harian'? 
Komen di entri ini atau mana2 entri di blog ini.


Nak tempah design?



Sedapnya..Merah yang Menggoda...Putih Dalamnya

Rambutan Merah Sedap

Petang-petang macam ni memang sedap kalau dapat rambutan. Rasanya..uummpphh. Berair manis, isi putih yang gebu, memang jadi rebutan rambutan merah yang berbulu ni. 

Alhamdulillah pokok rambutan ada tepi rumah je. Kalau tiba musimnya memang banyak buahnya. Bolehlah dimakan bersama. Nak makan pun senang je, dipetik segar dari pokok. Nak petik tak dapat lah sebab pokoknya tinggi, jadi kena kait buahnya ataupun panjat sahaja pokoknya.

Gigih ambil gambar buah rambutan ni tadi. Gambar blur2 je sebab tangan bergegar. Kamera DSLR berat sangat :D

rambutan

Dapat kait sejambak rambutan ni memang sedap..perghh

rambutan

Pokok rambutan tepi rumah

rambutan

Bergegar lagi tangan ni haa.. asal ada rupa bolehlah..hehe

rambutan

Gambar isi rambutan tiada. Kalau diletak bimbang skrin laptop atau telefon anda pecah sebab imaginasi anda melebihi batasan. Sampai sanggup nak makan laptop. hahaha


Fahami Muafiq dan Masbuq Dalam Solat Berjemaah

Pengertian Muafiq dan Masbuq

Sedang selongkar kotak yang menyimpan buku-buku lama, terjumpa nota zaman sekolah tentang muafiq dan masbuq. Jadi, saya nak kongsikan tentang apa yang dikatakan dengan Muafiq dan Masbuq ini.

Mungkin kadang-kadang kita terlupa atau kurang arif tentang muafiq dan masbuq. Mungkin ada yang tidak mengetahuinya langsung. Jadi, jom sama-sama kita belajar dan tambah ilmu tentang muafiq dan masbuq. Semoga dapat dijadikan panduan bersama.

masbuq, muafiq


Apa yang anda faham dengan muafiq?

MUAFIQ ialah orang yang solat di belakang imam setelah imam mengucapkan takbiratul ihram dan memperolehi waktu hanya sekadar membaca al-Fatihah. Orang ini dikira sebagai orang yang memperolehi jemaah secara sempurna dan tidak perlu menambah rakaat solatnya selepas imam mengucapkan salam.


Bagaimana dengan masbuq?

MASBUQ bermaksud orang yang mengikut imam tetapi tidak sempat membaca al-Fatihah kerana imam telah melakukan rukuk atau imam lainnya. Dalam hal ini terdapat tiga penjelasan:

1. Seseorang terlewat menunaikan solat berjemaah, dia mendapati imam masih berdiri tetapi dia khuatir jika imam segera rukuk sebelum dia selesai membaca al-Fatihah. Dia tidak dikehendaki memutuskan bacaan al-Fatihah tetapi hendaklah diteruskannya dan terus rukuk, solatnya itu dikira 1 rakaat.

2. Seseorang datang berjemaah dan dia mendapati imam hendak rukuk atau sedang rukuk , dia tidak perlu membaca al-Fatihah, malahan dia boleh terus rukuk selepas ucap takbiratul ihram. Dalam keadaan ini, dia mendapat rakaat secara sempurna, dia tidak dikehendaki menambah bilangan rakaatnya kecuali imam telah lakukan rakat 2 dan 3.

3. Seseorang datang berjemaah didapatinya imam sedang sujud atau duduk antara dua sujud atau lain-lain perbuatan selain rukuk, maka sesudah takbiratul ihram, dia hendaklah serta merta mengikut imam sujud atau duduk antara dua sujud atau duduk tasyahhud dengan tidak mengucap takbir lagi. Dan solat itu tidak dikira satu rakaat. Sesudah imam memberi salam hendaklah dia berdiri menyempurnakan kekurangan rakaat solatnya.

Semoga mudah untuk difahami.

Apabila dah ada ilmu, bolehlah kita amalkan dan panjangkannya kepada orang lain. Bak kata pepatah Arab, ilmu yang tidak diamalkan seperti pokok tanpa buah.

Sumber: Nota dan pengetahuan zaman sekolah dulu, Tazkirah masbuq


Nak tempah design?



18 Ogos 2015

Blog Bertuah 18 Ogos 2015

Blogwalking by Maisarahsidi.com

Adakah blog anda pula tersenarai? Jom tengok . . .

blogwalking, bw, maisarahsidi.com

Hari ni agak sibuk, beberapa blog je yang sempat singgah.



Jom sama2 blogwalking ke blog bertuah ni.
Anda nak blog anda tersenarai dalam 'Blog Bertuah Harian'? 
Komen di entri ini atau mana2 entri di blog ini.



Nak tempah design?



Maafkan Aku, Setia Menjadi Nada Dering Telefon

Maafkan Aku oleh Last Minute

Maafkan Aku, Last Minute

Maafkan Aku nyanyian Last Minute. Lagu ini dah ada dalam tahun 2011. Tapi sampai sekarang tetap dengar lagu Maafkan Aku ni. Yela, dah jadi ringtone telefon memang la dengar hari-hari. hehe. 

Mula guna lagu ni sebagai ringtone sejak cerita Setia Hujung Nyawa ditayangkan. Saya tau lagu ini pun daripada cerita tu jugak la. Macam sedap je kan . . . Cari di Youtube, lepas tu dengar setiap hari. haha. 

Saya suka suara vokalis tu. Suara penyanyi ni best. Suka.

Jom dengar lagu ni  . . .




Stylo Outfit - Kedai Jersi Bola Murah

Jersi Bola Murah

Jersi berkualiti, harga murah


jersi murah

Musim bola sepak antarabangsa telah pun bermula. Bagi yang kaki bola, perkara utama yang perlu ada ialah Jersi Bola

jersi murah


Memang wajib pakai jersi bola bila kita nak tengok bola dekat mamak ataupun di bawa pergi jalan-jalan.

Jadi, macam mana nak dapatkan jersi bola ni? Jom kita terjah Stylo Outfit.

Pelbagai jenis jersi

Nak tahu apa yang Stylo Outfit ada? Jom kita tengok.

Antara jersi yang di jual di  Stylo Outfit ialah:

  1. Jersi EPL
  2. Jersi La Liga
  3. Jersi Serie A
  4. Jersi League 1
  5. Jersi kelab Jepun
dan tak lupa juga:-

      6. Jersi kelab Malaysia
     7. Jersi Malaysia

Kalau yang berminat dengan kelab Eropah tu, boleh la beli jersi kelab Eropah. Mana yang suka kelab Malaysia, boleh jugak beli jersi Selangor ke, JDT ke, Kelantan ke, Negeri Sembilan ke.

Harga berpatutan


Dekat Stylo Outfit ni, harga jersi di jual mengikut gred/kualiti jersi itu sendiri. Terdapat 2 jenis gred/kualiti jersi iaitu:-
  1. Gred AAA - RM45.00 (termasuk pos)
  2. Gred PI (player issue) - RM56.00 (termasuk pos)
Macam mana harganya? Ok kan? Murah dah tu. Termasuk pos lagi tu!!!!

Jam tangan tawaf

Selain jersi, Stylo Outfit juga menjual jam tangan tawaf untuk lelaki ada, untuk perempuan pun ada.

jam tawaf

Apa lagi tunggu?

Jom kita terjah Stylo Outfit dengan klik banner kat bawah ni.





Nak tempah design?