31 Julai 2015

Pengalaman Aku Didenda


Aku didenda... Zaman sekolah pernah la merasa jugak. Kena denda sebab tak dapat hafal semua apa yang cikgu suruh. Waktu sekolah rendah dan menengah, denda yang saya pernah kena, berdiri di luar kelas. Bukan saya sorang je tapi satu kelas. hahaha. Sepakat membawa berkat. Bahasa Arab perlu banyak menghafal perkataan, memang banyak tapi usaha itu perlu. Denda itu mengingatkan kita supaya kita tidak mengulangi perbuatan yang sama.

Ingatkan dah beso ni takde la kena denda. Rupanya kena jugak. ngeeeee... Lambat tanda kehadiran di group whatsapp Exchange Feed Group (EFG). Dendanya karang entri ini. hehe. Takpelah. Jadi pengajaran supaya lebih menepati waktu. Bukan sengaja saya melewatkannya. Selalunya saya tanda awal. Tapi semalam terbabas pulak. Pagi ini baru tanda kehadiran. Semalam tertido awal kerana sakit perut. Perut kembung. muahaha. Macam baby pulak dah. Kalau salah makan, begini la jadinya.

p/s: Minta maaf ye puan pengetua EFG yang comel dan cantik lagi menawan hati plus gojes. Lepas ni tak nak buat dah. Muah ciked.


Nak tempah design/customize blog murah?



Petua Jika Tercekik Tulang

Petua Jika Tercekik Tulang

Petua Jika Tercekik Tulang

Tercekik tulang secara tiba-tiba membuatkan kita menjadi panik. Apa yang kita selalu buat apabila tercekik, spontan kita memasukkan jari ke dalam mulut untuk muntahkannya atau nak keluarkan sendiri tulang yang melekat itu. 

Berikut adalah cara yang kita boleh lakukan jika tercekik tulang:

1. Nasi atau pisang :

Kepal-kepalkan nasi atau pisang dan terus telan. Sebaiknya baca basmalah (Bismillahirrahmanirrahim) dan 3 Qul dan bertawakal sambil makan pisang atau nasi kepal.

2. Madu :

Celupkan jari ke dalam madu, selawat 3 kali dan hisap jari tersebut. InsyaAllah tulang ikan akan terkeluar.

3. Air basuhan tangan kita :

Caranya cuci tangan bersih dan ambil air masak dan basuh tangan anda menggunakan air tersebut dan minum semula air yang basuh tangan tu. InsyaAllah mujarab dengan izin Allah.

4. Minyak masak :

Celupkan jari telunjuk dengan minyak masak, sapukan pada dubur. Rasa tercekik tulang akan beransur-ansur reda.

Jika tidak berkesan, dapatkan rawatan di klinik/hospital.


Sumber: Rahsia Hawa

Nak tempah design/customize blog murah?



30 Julai 2015

Tempahan Design Blog The Dinar & Dirham Island

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog The Dinar & Dirham Island bertemakan warna emas, perak dan putih, siap akhirnya. Blog The Dinar & Dirham Island bertujuan menyampaikan ilmu emas yang betul, tepat, selamat dan menguntungkan (fokus terarah kepada perkongsian berkaitan ilmu asas dalam simpanan, pelaburan dan perniagaan emas dan perak) kepada masyarakat, insyaAllah.

Anda teringin nak beli emas? Sila ke blog The Dinar & Dirham Island untuk dapatkan maklumat lanjut.

Blog pakej 5: Blog The Dinar & Dirham Island (klik url untuk paparan penuh dan lebih jelas)

Tempahan edit/design/customize blog murah
Tempahan edit/design/customize blog murah
 Template

Tempahan edit/design/customize blog murah
Banner blog
Tempahan edit/design/customize blog murah
Watermark
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




29 Julai 2015

Tempahan Design Blog TLTS Wedding Gift

Tempahan edit/design/customize blog murah

TLTS Wedding Gift, menyediakan perkhidmatan cenderahati perkahwinan dengan harga yang amat berpatutan. Macam-macam ada tau. Nak tau lebih boleh pergi ke page Facebook TLTS Wedding Gift.

Blog pakej 5: Blog TLTS Wedding Gift (klik url untuk paparan penuh dan lebih jelas)

Tempahan edit/design/customize blog murah
Template blog

Tempahan edit/design/customize blog murah
Banner blog
Tempahan edit/design/customize blog murah
Watermark

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




28 Julai 2015

Senarai Kabinet Malaysia Terkini Julai 2015

Senarai Kabinet Malaysia Terkini Julai 2015

Senarai Kabinet Malaysia Terkini Julai 2015

28 Julai 2015, Datuk Seri Najib Razak telah membuat pengumuman senarai anggota Kabinet baru. Beliau berkata rombakan Kabinet dilakukan adalah untuk memperkukuhkan barisan dalam menghadapi cabaran dalam menguruskan negara sebelum PRU14.

Berikut adalah senarai penuh anggota jemaah Menteri dan Timbalan Menteri Persekutuan berkuatkuasa mulai 29 Julai 2015:

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan: Datuk Seri Najib Razak

Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri: Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi

Timbalan Menteri Kewangan:
Datuk Chua Tee Yong
Datuk Johari Abd Ghani

Timbalan Menteri Dalam Negeri:
Datuk Nur Jazlan Mohamed
Tuan Masir Anak Kujat

Menteri Kewangan II: Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Menteri Pengangkutan: Datuk Seri Liow Tiong Lai
Timbalan Menteri Pengangkutan: Datuk Seri Abdul Aziz Kaprawi

Menteri Kesihatan: Datuk Seri Dr Subramaniam
Timbalan Menteri Kesihatan: Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya

Menteri di Jabatan Perdana Menteri: 
Datuk Mah Siew Keong
Datuk Joseph Entulu Anak Belaun
Datuk Seri Dr Shahidan Kassim
Datuk Azalina Othman
Nancy Shukri
Datuk Seri Abd Wahid Omar
Datuk Dr Wee Ka Siong
Datuk Paul Low Seng Kuan
Mejar Jeneral Datuk Seri Jamil Khir Baharom
Senator Datuk Seri Idris Jala
Tan Sri Panglima Joseph Kurup

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri: 
Datuk Razali Ibrahim
Senator Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki
(Hal Ehwal Agama)

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan: Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz
Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan: Datuk Mas Ermieyati Samsudin

Menteri Pertahanan: Datuk Seri Hishammuddin Hussien
Timbalan Menteri Pertahanan: Datuk Wira Mohd Johari Baharum

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri: Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri: 
Senator Datuk Lee Chee Leong
Datuk Ahmad Maslan

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II: Datuk Seri Ong Ka Chuan

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi: Datuk Amar Douglas Uggah Embas
Timbalan: Datuk Noriah Kasnon

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: Datuk Seri Panglima Dr Maximus Ongkili
Timbalan Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: Datuk Seri Dr James Dawos Mamit

Menteri Belia dan Sukan: Khairy Jamaluddin
Timbalan Belia dan Sukan: Datuk Saravanan Murugan

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Datuk Abdul Rahman Dahlan
Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Datuk Halimah Mohd Saidique

Menteri Komunikasi dan Media: Datuk Seri Panglima Dr Mohd Salleh Keruak
Timbalan Menteri Komunikasi dan Media: Datuk Jailani Johari

Menteri Pendidikan: Datuk Seri Mahdzir Khalid
Timbalan Menteri Pendidikan:
P. Kamalanthan
Senator Chong Sin Woon

Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK): Datuk Hamzah Zainuddin
Timbalan KPDNKK: Senator Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah

Menteri Sumber Asli dan Sekitar: Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar
Timbalan Menteri Sumber Asli dan Sekitar: Datuk Dr Ir Hamim Samuri

Menteri Petanian dan Industri Asas Tani: Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Timbalan: Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Timbalan: Datuk Alexander Nanta Linggi
Timbalan II: Datuk Ahmad Jazlan Yaakub

Menteri Luar Negeri: Datuk Seri Anifah Aman
Timbalan: Datuk Seri Reezal Merican

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi: Datuk Wilfred Madius Tangau
Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi: Datuk Dr Abu Bakar Mohd Diah

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat: Datuk Seri Rohani Abdul Karim
Timbalan Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat:
Datuk Azizah Mohd Dun
Senator Datin Paduka Chew Mei Fun

Menteri Kerja Raya: Datuk Seri Fadillah Yusof
Timbalan Menteri Kerja Raya: Datuk Rosnah Shirlin

Menteri Sumber Manusia: Datuk Seri Richard Riot
Timbalan Menteri Sumber Manusia: Datuk Seri Ismail Muttalib

Menteri Wilayah Persekutuan: Datuk Seri Tengku Adnan Mansor
Timbalan: Senator Datuk Dr Loga Bala Mohan

Menteri Pengajian Tinggi: Datuk Seri Idris Jusoh
Timbalan: Datuk Yap Kain Ching

Sumber: AstroAwani

Nak tempah design/customize blog murah?


Tempahan Design dan Cetak Kad Bisnes Dunia Zumal

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Merah dan hitam menjadi warna tema pilihan oleh pelanggan kali ini. Nak cetak sekali, jenis material kad 260gsm glossy. 

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card dengan harga yang amat berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com



25 Julai 2015

Penyakit dan Penawar yang Paling Mujarab

Penyakit dan Penawar yang Paling Mujarab

Anda sering berdepan dengan tekanan di tempat kerja? Gaji besar tapi cepat habis? Rasa tidak bahagia dan asyik gelisah tidak bertempat? Mudah jatuh sakit? Dan pelbagai penyakit lagi . . .

Sebenarnya dugaan, masalah atau penyakit yang menimpa adalah ujian daripada Allah. 

Firman Allah Taala yang bermaksud :
“Dan sesungguhnya kami akan berikan cubaan kepada kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar iaitu orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan, Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiun, maka itulah mendapat berkat dan rahmat daripada Tuhannya dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk.” - Surah al-Baqarah : 155-157

Kita adalah manusia yang dikurniakan akal perlu menempuh ujian Allah dengan sabar. Apabila diberi ujian penyakit, itu bermakna Allah sayangkan kita, mungkin sebelum ini kita leka dengan dunia. Ujian ini lebih mengingatkan dan mendekatkan kita kepadaNya. Ketahuilah bahawa sakit itu penghapus dosa-dosa kita.

Sebagaimana hadis daripada Abu Hurairah r.a. dan Abu Sa’id r.a, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Tidaklah seorang Muslim ditimpa keletihan, penyakit, kesusahan, kesedihan, gangguan, kegundah gulanaan hingga duri yang menusuknya melainkan Allah akan menghapuskan sebagian dari kesalahan-kesalahannya (dosa-dosanya)."
(Hadis Riwayat Bukhari)

Jangan risau, setiap penyakit ada penawarnya kecuali mati. Jom periksa diri kita. Ada tak penyakit-penyakit di bawah ni dalam diri saya dan anda? Kalau ada, ubatinya dengan segera dengan penawar-penawarnya.









Semoga saya dan anda dapat mengamalkan apa yang baik dan meninggalkan apa yang buruk. InsyaAllah.

Kredit: imuslimshop.com, Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah. Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian.

Nak tempah design?


Tempahan Design Blog Faez Ramly

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog milik Faez Ramly, seorang blogger dan juga seorang yang berbakat. Lihat sahaja blognya, anda pasti tahu ceritanya.

Blog pakej 4: Blog Faez Ramly (klik url untuk paparan penuh dan lebih jelas)
Tempahan edit/design/customize blog murah
Tempahan edit/design/customize blog murah
Tempahan edit/design/customize blog murah
Template

Tempahan edit/design/customize blog murah
Banner blog
Tempahan edit/design/customize blog murah
Watermark

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com



24 Julai 2015

Tempahan Design Kad Bisnes 12LoveStreet4 Boutique

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Pemilik 12LoveStreet4 Boutique nak design yang simple. Warna coklat cair dan merah jambu dipilih sebagai warna tema kad ini.

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card 
dengan harga yang amat berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




23 Julai 2015

Tempahan Design Kad Raya Mimin Adam

Design Kad Raya Murah

Design Kad Raya Murah
Kad raya Mimin...pink dan turquoise menjadi warna pilihan
Anda berminat untuk membuat tempahan design dan cetak 
pelbagai jenis kad jemputan dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




Tempahan Design Kad Raya Kak G

Design Kad Raya Murah

design kad raya murah
Kad Raya Kak G..merah gitteww
Anda berminat untuk membuat tempahan design dan cetak 
pelbagai jenis kad jemputan dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




22 Julai 2015

Tempahan Design Blog Mommy Razim & Sarhan

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog biru ini milik Mommy Razim & Sarhan, blog tentang produk Shaklee. Anda nak dapatkan nasihat dan produk Shaklee?  Sila ke blog Mommy Razim & Sarhan segera.

Blog pakej 5: Blog Mommy Razin & Sarhan (klik url untuk paparan penuh dan lebih jelas)

Tempahan edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
Tempahan edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
Tempahan edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
Template blog
Tempahan edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
Banner blog
Tempahan edit/design/customize blog murah, maisarahsidi.com
Watermark
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




Milik Kita Belum Tentu Rezeki Kita

maisarahsidi.com, rezeki

Ya. Milik kita belum tentu rezeki kita. Kenapa begitu? Sebagai contoh, anda baru sahaja mengeluarkan wang gaji daripada mesin ATM. Anda keluarkan wang berjumlah RM1000. Banyak kan? Hasil daripada penat lelah bekerja selama sebulan. Ketika anda sedang memandu kereta untuk pulang ke rumah, tiba-tiba kereta anda hilang kawalan lalu terlanggar tiang elektrik di tepi jalan. Bahagian hadapan kereta anda remuk dan perlu dibaiki. Lalu wang gaji anda digunakan untuk menampung kos membaiki kereta itu.

Wang gaji itu adalah milik kita. Itu apa yang kita kata. Hakikatnya, apa yang kita ada, bukanlah semuanya rezeki kita. Sebahagiannya adalah rezeki pemilik bengkel kereta yang membaiki kereta itu.
Seperti saya juga, duit raya pemberian saudara-mara digunakan untuk membaiki laptop. Maka, duit itu adalah rezeki orang yang membaiki laptop saya.

Jadi, perlukah kita sombong dengan apa yang kita miliki? Perlukah membandingkan pencapaian kita dengan orang lain? Kita perlu sentiasa ingat bahawa rezeki itu adalah daripada Allah.

Kita selalu melihat bahawa orang kaya itu banyak rezekinya, mungkin perniagaannya selalu untung. Orang miskin pula kurang rezekinya, kerja menoreh getah yang amat bergantung kepada keadaan cuaca. Siapa tahu mungkin si kaya itu sering menhabiskan wangnya kerana penyakit yang dihidapinya. Mungkin si miskin itu sihat tubuh badannya daripada penyakit walaupun keadaan seperti itu. Semuanya berlaku atas izin Allah.

Rezeki juga adalah apa sahaja yang memberi manfaat kepada kita. Setiap hari kita bernafas, menyedut oksigen dan menghembuskan gas karbon dioksida. Mungkin ada di antara kita yang tidak perasan tentang ini. Suka mengeluh tentang rezekinya yang sikit padahal masih dapat hirup udara yang Allah kurniakan. Rezeki bukan sekadar yang nampak di mata kita. Udara, kesihatan tubuh badan, gembira, senyum..itu juga adalah rezeki. 

Apa pun sentiasalah bersyukur dengan apa yang dimiliki. Jangan banyak mengeluh dan merungut tetapi banyakkan usaha dan doa serta tawakal kepada Allah.


Nak tempah design?


21 Julai 2015

Laptop Overheating Rupanya!

Petang tadi lebih kurang pukul 5 petang, pihak kedai komputer menghubungi saya dan memberitahu bahawa laptop dah siap dibaiki. Dia beritahu lagi, laptop saya ni overheating. Panas melampau. Patutlah asyik terpadam je. Sebabnya habuk banyak berkumpul pada kipas laptop.

Apabila habuk banyak berkumpul pada kipas laptop, ia akan menyukarkan pengaliran udara untuk mengalir dengan baik. Mujur ini je masalahnya. Risau juga kalau ada masalah lain.

Solusinya, kipas laptop perlu dibersihkan supaya pengaliran udara dalam keadaan yang baik. Semua tu saya serahkan pihak kedai yang uruskan. Kalau saya buat sendiri memang jadi macam tikus membaiki labu la nanti. Selain itu, saya juga perlu beli bateri laptop yang baru. Ini juga mungkin jadi penyebab terjadinya overheating.

Esok akan ambil laptop di kedai. Tak sabar nak mula kerja ni.

Laptop Masuk Wad

Assalamualaikum dan salam sejahtera . . .

Hari ini sudah pun 5 Syawal. Bagaimana sambutan raya anda? Meriah? Alhamdulillah. Walau apa pun keadaan, bersyukurlah selalu.

Hari ni, pagi2 lagi laptop saya 'dimasukkan ke wad'. Baru nak mula kerja, laptop buat hal. Dugaan . . . harap2 takde lah rosak atau apa2. InsyaAllah esok laptop keluar wad. Bateri laptop pun macam kena beli baru je. huhu.

Takpelah..dugaan raya ni. Sabar. Lepas ni bolehlah mula kerja dengan aman.

Selamat makan kuih raya, jangan sampai tercekik.


20 Julai 2015

Tempahan Design Facebook Cover Photo 12Lovestreet4 Boutique

Design cover photo murah dan cantik

Tempahan design cover photo untuk page bisnes Facebook. Ilustrasi kedai dan yang lain dalam cover photo FB ni saya sendiri lukis.

Nak cover photo FB comel macam ni? Apa lagi, jom la tempah sekarang! Setiap tempahan cover photo FB akan dapat profile picture percuma tau.
design cover photo fb murah
Cover Photo di Facebook
design cover photo fb murah
Cover photo
design cover photo fb murah
Profile picture
Anda berminat untuk membuat tempahan design Facebook Cover Photo 
dengan harga yang amat berpatutan? 
Untuk akaun FB peribadi, bisnes dan sebagainya.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com


Andai Kata Bakal Isteri Tak Pandai Masak . . .




Andai kata dapat lelaki seperti ini . . . syukur.
Kalau tak dapat pun, kena syukur juga. Sama-sama betulkan keadaan dan diri. Itu lebih manis.
InsyaAllah. Segalanya Allah swt dah tetapkan.
Kita cuma perlu usaha untuk dapat seperti yang diinginkan.

Kredit gambar: Firaz Azzahra

Nak tempah design?



18 Julai 2015

Siapa Kata Dah Besar Tak Dapat Duit Raya?

Siapa kata dah besar tak dapat duit raya? 

Gambar hiasan
Hehehe. Alhamdulillah. Tak sangka dapat jugak duit raya walaupun dah besar ni. Tu maknanya rezeki tau. Tak percaya jugak diri ni 'dah besar' walaupun sebenarnya kecik je ;)

Orang ikhlas nak bersedekah, apa salahnya kita terima dengan hati terbuka. ehehehe. Anda pula bagaimana? Dapat duit raya jugak?

Nak tempah design?

17 Julai 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1436H


Saya Maisarah, pemilik blog MaisarahSidi.com (Blog BingkisanHati) menyusun doploh jari termasuk jari kaki, memohon maaf dan ampun sekiranya pernah terbuat salah atau silap sepanjang berada dalam dunia blog. 

Raya baik-baik ye.

Salam.


16 Julai 2015

#Cabaran20Hari | Pengalaman Main Mercun Masa Raya

#Cabaran20Hari | Pengalaman Main Mercun Masa Raya


Raya je mesti ada mercun, mercun mesti ada masa raya. Kalau masa raya zaman kanak-kanak, selalunya saya dan sepupu main mercun pada malam raya. Malam raya pertama dan kedua saudara-mara masih di kampung. Jadi memang kami pulun main mercun habis-habisan. 

Mercun papan yang warna merah tu, sepapan dibakar. Meriah betul. Antara jenis mercun yang kami main, mercun papan, mercun padi, mercun mancis, mercun telur ayam, mercun bawang (yang budak-budak selalu main..haha), mercun roket, mercun naga, mercun gasing, bunga api besar berwarna-warni dan ada lagi yang lain, lupa namanya . . . Walaupun kami seronok bermain, namun keselamatan tetap diutamakan.

Suasana pada waktu itu sangat meriah, semua orang gembira. Sekarang ni jarang buat macam tu dah sebab kami pun dah meningkat dewasa. Anak buah pula ramai yang masih kecil. Setakat bermain bunga api je.


#Cabaran20Hari yang lain:

15 Julai 2015

#Cabaran20Hari | Senarai Kuih Raya Pilihan Hati

#Cabaran20Hari | Senarai Kuih Raya Pilihan Hati

Hari raya kalau tiada kuih raya, macam raya tak jadi je. Sebut je semperit, teringat hari raya. Hari raya je teringat semperit. Kuat betul hubungan kuih raya dengan hari raya ni . . .

Senarai Kuih Raya Pilihan Hati

Kuih raya apa yang menjadi kegemaran anda? Macam-macam nama kuih raya yang ada. Kenal dengan tak je. Bagi saya, antara kuih raya yang menjadi pilihan hati:
#Cabaran20Hari, Kuih Raya Paling Best
Biskut arab sedap yang cair di mulut...nyummmsss
Kredit foto: Fried Chillies
#Cabaran20Hari, Kuih Raya Paling Best
Popia Simpul Kasih
Kredit foto: Simpul Kasih Abadi
Kuih sepit
Kredit foto: Raimeh's
Biskut mazola
Kredit foto: resepibiskut
Biskut semperit atau dahlia
Kredit foto: Mat Gebu
Itulah antara kuih raya yang menjadi pilihan hati. 
Anda pula bagaimana? Jom kongsikan bersama.

#Cabaran20Hari yang lain:

14 Julai 2015

Resepi | Popia Nestum Rangup dan Sedap

Popia Nestum Rangup dan Sedap

Popia nestum yang rangup dan sedap ini sesuai dimakan bila-bila sahaja. Popia nestum ni juga popular masa hari raya. Antara kuih raya yang mudah dan senang disediakan. Kalau jual, cecah hingga RM15 untuk satu balang kecil. Agak mahal harganya. Jadi, apa kata kita buat sendiri popia nestum ni untuk lebih jimat.

Popia Nestum

Popia Nestum Rangup dan Sedap

Bahan-bahan yang diperlukan:

1 bungkus kulit popia
1 cawan Nestum (Dikisar halus)
1/2 cawan Horlicks
1/2 cawan gula castor
Lidi satay atau chopstick ( Untuk menggulung, kalau takda takpe)
2 sudu besar tepung gandum dicampur sedikit air (Sebagai pelekat)
Minyak masak (Untuk menggoreng)

Cara-cara membuatnya:

1. Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi satay atau chopstick (supaya mudah gulung, kalau taknak guna pun takpe). Tinggalkan sedikit hujung kulit popia untuk dilekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Buat sehingga habis.

* Semasa menggulung kulit popia, pastikan nampak lubangnya. Jika terlalu rapat, kena goreng lama supaya bahagian dalam gulungan kulit popia tu masak.

* Tutup bekas berisi kulit popia dengan kain lembab untuk mengekalkan kelembapan (supaya senang gulung dan dipotong)

2. Kulit popia yang telah siap digulung, dipotong serong menggunakan gunting.

3. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing, kacau rata supaya tidak ada yang hangus. Angkat dan toskan.

4. Biarkan kulit popia yang telah siap digoreng sejuk seketika. Apabila sudah sejuk, tabur Nestum, Horlicks dan gula kastor ke atas kulit popia. Gaul rata agar semua kulit popia disaluti bahan-bahan tersebut. Simpan dalam bekas kedap udara.

Siap!

Popia Nestum
Ini hasilnya. saya buat sendiri je. Boleh dapat banyak


#Cabaran20Hari | Nostalgia Kad Raya

#Cabaran20Hari | Nostalgia Kad Raya

Zaman sekolah dulu aktiviti 'balas-balas' kad raya ni memang wajib buat. Tengok dalam laci meja, ada kad raya. Buka beg sekolah, ada kad raya. Selit kat mana-mana je. haha. Anda pernah macam ni tak? Memang seronok sangat waktu tu. 

Antara kad raya zaman sekolah yang masih ada dalam simpanan. Yang lain hilang entah ke mana.
#Cabaran20Hari, Nostalgia Kad Raya

#Cabaran20Hari, Nostalgia Kad Raya

Seronok dapat kad raya macam ni tau. Rajin kawan-kawan saya mengarang. hehe. Ini adalah salah satu kenangan manis waktu sekolah. Kalau dapat kad raya yang siap ada lagu raya tu lagi best. Jarang buka kad tu sebab tak nak bagi bateri untuk mainkan lagu tu habis. haha. Pernah juga dapat kad raya yang siap ada bedak dalam sampul kad tu. 'Secret admire' la kononnya sebab tiada nama disertakan. Ayat yang ditulis pun semacam je..hahaha. 

Nostalgia kad raya . . .

#Cabaran20Hari yang lain: