30 September 2015

Tempahan Vector Potrait MataCamey

Vector Potrait Cantik dan Murah

Seperti yang diinginkan oleh pelanggan, maka terhasillah lukisan ini . . .

vector potrait murah

Berminat untuk membuat tempahan vector potrait? Untuk pelbagai kegunaan. Boleh letak kat blog, FB, Twitter, banner, bunting, kad jemputan, kad nama dan sebagainya. Pendek kata macam2 boleh.

Untuk tempahan, sila hubungi:

Email : maigraphikdesign[at]gmail.com


Karnival Kerjaya di My Rezeki Fest dan Mini Karnival Kemahiran Kuala Kangsar

Karnival Kerjaya di My Rezeki Fest dan Mini Karnival Kemahiran Kuala Kangsar 

Karnival kerjaya, My Rezeki Fest,Mini Karnival Kemahiran, Kuala Kangsar

Karnival Kerjaya di My Rezeki Fest dan Mini Karnival Kemahiran Kuala Kangsar 

Tarikh : 03 Oktober 2015 (Sabtu)
Masa : 8:00 pagi – 4:00 petang
Tampat : Dewan Jubli Perak, Kuala Kangsar

Lebih 3000 kekosongan jawatan ditawarkan. Jangan lupa datang bawa resume anda ke sini.

Antara syarikat yang turut serta:

1) Movie Animation Park Studios (MAPS)
Position :
- Maintenance
-Show and Entertaiment
-Retail
-F&B

2) Azam Achievers Management
Position :
-Admin Clerk
-Sales Advisor

3) Murata Electronic (M) Sdn Bhd
Position :
-Technician
-Supervisor
-Operator
-Engineer

4) Imperial Garment Sdn Bhd
Position :
-Sewing Trainer
-Quality Control Inspector
-Sewing
-Operator

5) Trendcell Sdn Bhd
Position :
-Butchery Assistant
-Cashier
-Good Receiving Assistant
-Management Trainee
-Operation Assistant
-Sales Assistant

6) Hume Cement Sdn Bhd
Position :
-Engineer Production
-Engineer Electrical
-Engineer Automation
-Executive Mechanical
-Engineer Process
-Engineer Graduate
-Senior Executive Electrical
-Executive Central C.Room
-Executive Electrical
-Setiusaha Sulit
-Executive Mis
-Executive Account
-Executive(Procurement)
-Executive(HR)
-Junior Executive(CM/PP)
-Pegawai Keselamatan
-Pembantu P.Keselamatan
-Officer(Logistic)
-Officer(Mis)
-Technician Mechanical
-Technician Electrical
-Clerk
-Tester(Laboratory)
-Operator
-Driver (Forklift)
-Patroller/Technician

7) Padini Holdings Bhd
Position :
-Retail Sales Advisor
-Executive Retail Sales Advisor
-Juruwang
-Retail Store Operation Executive
-Retail Store- Manager/Assistant Retail Store Manager

8) McDonald's Malaysia Golden Arches Restaurants Sdn Bhd
Position :
-Crew Restaurant
-Supervisor

9) Finisar Malaysia Sdn Bhd
Position:
-Operator
-Technician

10) ExcelVite Sdn Bhd
Position:
-Operator
-HR & Admin Officer
-General Worker
- Mechanical Technician
-Electrical Technician
-Lab Technician

11) Yamaha Electronic Manufacturing (M) Sdn Bhd
Position :
-Supervisor
-Technician
-Engineer
-Clerk

12) Hovid Sdn Bhd
Position:
-Lab Assistant
-Juru DanDang Gred 1
-Lab Technician
-QA Inspector
-Operator
-Machine Specialist

13) Ganetha Super Photos Sdn Bhd
Position:
-Clerk
-Graphic Design
-Lecturer (Vocational)

14) Nando's Chickenland
Position:
-Crew Restaurant
-Supervisor
-Assistant Supervisor

15) MH Sentral Hotel Sungai Siput
Position:
-Secretary
-Guest Service Associate
-Concierge&Guest Info
-House Keeping Supervisor
-House Keeping Assist
-Public Area
-Attendant
-Security
-Maintnance Technician
-Food& Beverage -Waiter/Waitress

16) 7'Eleven Malaysia Sdn Bhd
Position:
-Store Manager
-Assistant Store Manager

17) EI-Fresco Marketing Sdn Bhd
Position:
-Outlet Supervisor
-Outlet Chef
-Assistant Outlet Chef
-Outlet Captain
-Junior F&B Crew
-Cashier Cum Barista

18) Micro Quantech Sdn Bhd
Position:
-Program Perantisan SLDN
(Skim Latihan Dual Nasional)

19) KL Airport Services
Position:
-Ground Support Equipment
-Operator
-Passenger Boarding Bridger
-Document Clerk
-Warehouse Agent
-Security Asistant

20) Safegaurds G4S Sdn Bhd
Position:
-Security Gaurd
-Elit Officer
-Officer
MOH KOME DATANG BERAMAI-RAMAI, PELUANG PEKERJAAN MENANTI ANDA!




Coklat Cegah Sakit Kronik

Coklat Cegah Sakit Kronik 

Ada sesiapa yang tak suka makan coklat? 

coklat, cadbury

Saya hantu coklat. Kalau ada coklat keluaran terbaru, pasti saya akan cuba.

Rasa manis dan lazat yang dimiliki coklat membuatkan individu tak dapat menahan godaannya. Tidak hanya memiliki rasa enak yang menggoda, coklat jugak memiliki khasiat kesihatan.

Sering dijadikan ramuan di dalam kek, muffin dan biskut, coklat dikenalpasti oleh para penyelidik dari University of Chicago, Amerika Syarikat sebagai penawar sakit kronik. Ketua penyelidik, Dr. Peggy Mason, menjelaskan keupayaan coklat merangsang sistem otak yang mengawal bahagian bawah sedar individu dapat mengurangkan rasa sakit yang dialami individu.

Kandungan flovanols dan flovanoids yang terdapat di dalamnya membuatkan coklat mampu mencegah penyakit kronik seperti strok, tekanan darah tinggi serta jantung. Kaya antiokdisan menjadikan coklat mujarab dalam menurunkan kolestrol dan mengurangkan kerosakan pada pembuluh darah hati. 

Kehebatan coklat juga dapat mengubati dan mencegah batuk, kanser, penggumpalan darah, stress dan diabetes. Tapi harus diingatkan bahawa ambil coklat dalam kadar yang bersesuaian. Kalau terlebih makan, bimbang penyakit lain pula datang.




29 September 2015

Tempahan Design Kad Bisnes Dahlia Homestay and Chalet

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Tempahan design dan cetak kad bisnes untuk pemilik Papaglamz.com. Jenis material kad Art Card (260gsm). Warna merah dan sedikit hitam dipilih sebagai warna tema kad ini. 

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak pelbagai jenis kad
seperti kad bisnes, kad nama atau kad jemputan dengan harga yang amat berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com



Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa

Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa

Jom sertai Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa. Rapatkan ukhwah sesama blogger disamping dapat menambah follower dan mengenali antara satu sama lain.
segmen, blogwalking
KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN INI

Nama: Maisarah
Jenis blog: Tentang personal, lifestyle dan graphic design

Tarikh tutup : 30 September 2015 jam 6 petang

Jom sama-sama meriahkan segmen ini!



28 September 2015

Tempahan Design Blog MataCamey

Tempahan edit/design/customize blog, logo, watermark, banner blog murah

Blog MataCamey, bertemakan warna ungu dan meraj jambu. Vector potrait pada header adalah pemilik blog ini. Jom terjah blog miliknya . . .

Blog pakej 4 + vector potrait + logo: Blog MataCamey
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design blog, logo, watermark, banner blog murah
design blog, logo, watermark, banner blog murah
design blog, logo, watermark, banner blog murah
Template
design blog, logo, watermark, banner blog murah
Watermark
design blog, logo, watermark, banner blog murah
Banner blog
design blog, logo, watermark, banner blog murah
Logo

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




26 September 2015

Dia Pergi Meninggalkan Ku

Dia Pergi Meninggalkan Ku

pergi
Kredit gambar: relaksminda

Akhirnya, dia pergi meninggalkan ku buat selama-lamanya
Hanya Allah sahaja yang tahu bagaimana rasanya hati ini
Sedih...itu yang sedang ku rasakan tika ini
Pelbagai rasa lagi muncul...ku hanya menurut

Kau telah pergi buat selama-lamanya
Bertemu pencipta cinta yang hakiki
Kembali kau kepadaNya
Kerana masamu telah tiba

Ku tahu, syurga pasti menjadi tempat tinggal abadimu
Selamat tinggal sayangku, Zorro.

Semalam sempat bawa anak kucing saya ni ke klinik. Tapi sampai ke hari ini, tidak juga mampu menjamah sebarang makanan. Akhirnya kau pergi meninggalkan kami kira-kira jam 5.45 petang, 26 September. Umurmu baru saja menginjak ke usia 3 bulan. Apakan daya, masamu telah tiba. Setiap yang hidup pasti akan mati. Rasa kesal juga ada kerana tak mampu menjaganya sebaik mungkin. Kau dapat bertahan sehingga hari ini, itu menunjukkan bahawa kau kuat. ....Sedih sangat. Moga kau tenang di sana, Zorro.

Sayang Zorro!





Resepi | Agar-agar Santan

Resepi Agar-agar Santan

Agar-agar santan yang sedap berlemak, mudah untuk membuatnya. Saya pasti ramai dah tahu resepi ini. Tapi saya nak kongsi juga resepi agar-agar santan yang mudah ini :)

agar-agar santan

Agar-agar Santan

Bahan-bahan

10 gram serbuk agar-agar (1 paket)
1 liter air
1 cawan gula merah
Setengah cawan gula
2 cawan santan pekat
1 biji telur ayam

Cara Membuat

1. Masak serbuk agar-agar dengan air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula merah dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi.
3. Gaulkan telur dan santan sehingga sebati. Kemudian tapiskan.
4. Masukkan santan dan kacau. Biarkan mendidih seketika.
5. Angkat adunan dan tuangkan ke dalam loyang atau acuan.
6. Sejukkan beberapa jam. Potongkan semasa menghidang.

Siap. Selamat mencuba!



WORLD TOURISM DAY 2015 | 1Billion Tourists, 1Billion Opportunities

WORLD TOURISM DAY 2015 | 1Billion Tourists, 1Billion Opportunities

WORLD TOURISM DAY 2015

KUALA LUMPUR, 21 September 2015 – Being one with the United Nation World Tourism Organization (UNWTO), Malaysia will be celebrating the World Tourism Day which announced on 27 September each year to show the importance of tourism in global economy.

This year’s celebration is themed ‘1Billion Tourists, 1Billion Opportunities’ aimed to foster awareness of the importance of tourism and its contribution to social, cultural, political and economic value.

The global World Tourism Day 2015 celebration will take place in Burkina Faso, West Africa.

Adding colours to the World Tourism Day 2015 celebration, Ministry of Tourism and Culture Malaysia through Malaysia Tourism Centre (MaTiC) is organising #Kolektif1 which is a photography exhibition consists of a total of 78 beautiful pictures taken by 28 professional local photographers starting from 26 September until 30 October 2015.

Other exciting activities during the celebration include the Fuji Global Photo Walk; Photography Talk; Hop on Hop off (HOHO) World Tourism Day 2015 Bus Launch and also the Media City Tour. 

A lot is happening for this year World Tourism day 2015 celebration as the Ministry is also collaborating with Taylor’s University for an institutional level World Tourism Day celebration on 29 September 2015 through the National Blue Ocean Strategy (NBOS). More than 3,000 participants including students, lecturers, representatives from various tourism agencies as well as industry players such as Pacific Asia Travel Association (PATA) and Tourism Educators Association of Malaysia (TEAM) are expected to join the celebration.
WORLD TOURISM DAY 2015

Among the activities are the Cultural Stalls, Orang Asal Demonstration, Cultural Performances, ‘1Billion Tourists, 1Billion Opportunities’ Tourism Talk and many more. It is hoped that this collaboration will help to increase awareness, knowledge and opportunities especially among students about tourism diversification to national development and a key-driver to socio-economic progress.

It has also been an honour and another accolade to Malaysia especially in conjunction with World Tourism Day 2015 celebration as the Minister of Tourism and Culture Malaysia, YB Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz was elected as the Vice President of the 21st UNWTO General Assembly in Madellin, Colombia on 16 September 2015.

To support the local tourism industry as well as heighten up the celebration, public are encourage to upload photos of their visits to local tourist destinations with hashtag, #MYWorldTourismDay. Globally, UNWTO also invites everyone to join them showcasing the power of travel and tourism sector in global conversation using hashtags #1billiontourists and #WTD2015 in social media.



25 September 2015

Disuruh Ambil Vitamin Kerana Terlalu Kurus

Vitamin Untuk Kucing

vitamin

Lebih kurang pukul 10 saya ke klinik haiwan. Tujuannya untuk mengetahui penyakit yang dialami oleh anak kucing saya. Sampai saja di klinik tersebut, ramai betul pemilik kucing sedang menunggu giliran! Kucing tercekik lemang ke? errrr..

Takpelah. Sabar tunggu giliran. Sementara menunggu, sempat bercerita tentang kucing masing-masing. Ada yangnak cucuk vaksin, demam, selsema..dan yang paling teruk seekor kucing ni peranakannya dah berjurai keluar. Saya belek kucing tu. Nampak matanya berair. Mungkin dia sedang menahan kesakitan yang teramat sangat. Sedih sangat tengoknya :( Kucing ni baru je lepas melahirkan anak. Umur kucing tu pun agak banyak dah. Dah berumur la kiranya. Pemiliknya beritahu kucingnya itu kalau melahirkan, sekurang-kurangnya 9 ekor anak. Huiyoooo. 

Tiba giliran anak kucing saya masuk ke bilik rawatan, doktor pun bertanya tentang anak kucing itu. Sebelum ini, badannya berisi dan gebu. Akhir-akhir ini, anak kucing saya jadi kurus sangat sebab dah beberapa hari tak nak makan. Seleranya lari. Najis dan muntahnya terdapat cacing. Kadang-kadang muntah pun keluar darah sikit. Doktor beritahu mungkin anak kucing saya jadi kurus sebab cacing.

Doktor sarankan supaya kebersihan tempat tinggal kucing dan makanan mesti pastikan betul-betul bersih dan terjaga. Anak kucing saya diberikan suntikan dan vitamin supaya dia berselera untuk makan. Semoga anak kucing saya cepat sembuh.

Semoga Zorro cepat sembuh! I love you
Gambar tak cantik pulak dah...



24 September 2015

Selamat Hari Raya Aidiladha 1436H

Selamat Hari Raya Aidiladha 1436H

raya haji, aidiladha, raya korban

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada pembaca dan seluruh umat Islam di muka bumi ini. 
Sama-sama kita teladani kisah Nabi Ibrahim yang sanggup berkorban hanya kerana Allah. 
Semoga kita tidak lupa dengan pengorbanan dan jasa orang sekeliling terhadap diri sendiri.
Berkorbanlah hanya kerana Allah.




23 September 2015

Menang Hadiah 'Giveaway Souvenirs Europe by Jindrisska'

Menang Hadiah 'Giveaway Souvenirs Europe'

Alhamdulillah. Saya salah seorang pemenang Giveaway Souvenirs Europe by Jindrisska. Dapat keychain comel ni haaa.. dari Holland lagi tu. Hepinya!
Holland, Jindrisska, souvenirs
Saya nombor 10 tu... 
Klik SINI untuk lihat senarai pemenang. Mana tau, anda mungkin salah seorang daripada pemenangnya :)

Jazakillah khairan Aisya! Semoga sukses di dunia dan akhirat. InsyaAllah.


HOT: Cara Aktifkan Semula Nombor Prepaid Celcom Tamat Tempoh



HALWA ATTIRE :Only The Best Stylish Maternity Attire

HALWA ATTIRE :Only The Best Stylish Maternity Attire

Assalamualaikum..

HALWA ATTIRE adalah sebuah butik online yang menjual pakaian mengandung untuk wanita dengan pelbagai pilihan warna dan rekabentuk yang menarik dan pastinya menepati citarasa anda.

HALWA ATTIRE adalah milik penuh bumiputera yang telah berkecimpung dalam perniagaan online sejak Ogos 2015.Sebuah butik online pakaian untuk ibu mengandung yang dipercayai oleh ramai pembeli pembeli online diluar sana.

HALWA ATTIRE diwujudkan adalah untuk membantu menyediakan pakaian mengandung terutamanya kepada ibu-ibu yang bekerjaya.Di zaman serba moden dan canggih ini,biasa kita dengar keluhan dan keinginan ibu mengandung :

❤ SUKAR mencari pakaian mengandung yang cantik
❤ DESIGN pakaian mengandung yang sama dikebanyakan tempat
❤ WARNA pakaian mengandung yang mebosankan
❤ Ada yang memilih design ala-ala KOREA tetapi MATERIALnya tidak sesuai dengan SUHU Malaysia
❤Ada yang CANTIK tetapi lengan tiga suku

Menyedari MASALAH dan KELUHAN yang dihadapi oleh mereka,HALWA ATTIRE tanpa untuk MEMBANTU ibu-ibu MENYEDIAKAN pakaian mengandung yang mempunyai:
❤ Design yang cantik
❤ Breastfeeding friendly
❤ Wudhu friendly
❤ Patuh syariah
❤ Material yang bersesuaian dengan suhu Malaysia.


HALWA ATTIRE bukan sahaja menyediakan pakaian mengandung yang boleh dipakai SEMASA MENGANDUNG, tetapi juga anda boleh memakai kembali pakaian dari Halwa Attire SELEPAS melahirkan anak. Selain itu DESIGN yang disediakan sangat EKSKLUSIF dan sesuai dengan cita rasa masakini.InsyaAllah

HALWA ATTIRE sangat sangat mengutamakan kepuasan pelanggan mereka.Mereka telah memberi jaminan 14 HARI (Return Policy https://www.facebook.com/notes/halwa-attire/14-days-return-policy/1450265261967923 ) untuk memulangkan semula pakaian yang telah dibeli sekiranya anda tidak berpuas hati.Apalagi yang kita mahu.Sesungguhnya HALWA ATTIRE sangat mementingkan kepuasan hati para pelanggan mereka.Inilah yang kita cari jika kita ingin membeli belah secara online.Sistem ini membuatkan kita lebih berminat untuk membeli belah bersama HALWA ATTIRE.


MISI Dan VISI Halwa Attire

MISI
❤ Membantu wanita diluar sana untuk BERJIMAT dengan menyediakan pakaian yang BUKAN hanya boleh dipakai semasa MENGANDUNG tetapi juga BOLEH DIPAKAI selepas MELAHIRKAN anak

VISI
❤ - Membantu ibu-ibu untuk kelihatan cantik,anggun dan bergaya walaupun sedang mengandung.
❤- Menyediakan pakaian mengandung yang stylish dan sesuai dengan suhu Malaysia.

Halwa Attire

HALWA ATTIRE adalah pilihan TEPAT untuk anda membeli belah secara online.Tak rugi membeli belah di sini kerana pakaian yang dijual adalah pilihan pakaian dengan fesyen terkini.


Produk Terbaik Dari Halwa Attire 


Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN07
Material: Mixed Cotton
Thickness: Medium
Colour: Pink
Price: RM68.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN07
Material: Mixed Cotton
Thickness: Medium
Colour: Blue
Price: RM68.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN08
Material: Stretchable Cotton
Thickness: Thin - Normal
Colour: Black
Price: RM69.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN08
Material: Stretchable Cotton
Thickness: Thin - Normal
Colour: Pink
Price: RM69.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN03
Material: Cotton + Polyester
Thickness: Medium
Colour: Yellow
Price: RM58.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN04
Material: Mixed Cotton + Lace
Thickness: Thin - Normal
Colour: Red
Price: RM59.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CN04
Material: Mixed Cotton + Lace
Thickness: Thin - Normal
Colour: Dark Blue 
Price: RM59.00

Baju Mengandung Halwa Attire
Code: CH04
Material: Chiffon
Thickness: Thin - Normal
Colour: Yellow
Price: RM69.00

Selain pakaian yang telah dipamerkan di atas terdapat banyak lagi pilihan pakaian mengandung yang menarik terdapat di HALWA ATTIRE.Jom kita usha lagi pakaian yang cantik di FACEBOOK PAGE HALWA ATTIRE .


Maklumat Lanjut Mengenai Halwa Attire

Instagram : halwa attire
WhatsApp: 0168011174
Email : halwaattire@gmail.com


Halwa Attire Stylish Maternity Attire !!!Anggun Bergaya Walaupun Mengandung
•► ••► ••► HALWA ATTIRE :Only The Best Stylish Maternity Attire





22 September 2015

Resepi | Puding Marble Sedap

Puding Marble Sedap

Selalu nampak puding ni dijual di bazar Ramadhan. Rasanya pun sedap. Mudah nak buatnya.

Ini puding marble yang saya buat sendiri . . .
puding marble

Jom cuba resepi mudah ni, resepi daripada Chef Hanieliza...

Puding Marble

Bahan-bahan 

10 gram serbuk agar-agar (1 paket)
4 cawan air
2 cawan gula
1 tin susu cair (400 mililiter)
1 cawan tepung kastard
1 sudu makan serbuk koko dibancuh dengan 1 sudu makan air suam

Cara membuatnya

1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk. Kacau dan masak sehingga mendidih.
2. Bancuhkan susu cair dengan tepung kastard, kemudian tapiskan.
3. Masukkan bancuhan kastard ke dalam agar-agar yang telah dimasak tadi.
4. Asingkan adunan kepada dua bahagian. Masukkan bancuhan serbuk koko ke dalam satu bahagian, kacau dan masakkan sehingga pekat.
5. Sendukkan adunan coklat ke dalam acuan.
6. Lapiskan adunan kuning (kastard sahaja) ke atas adunan coklat tadi. Biarkan keras seketika.
7. Lapiskan sehingga semua adunan habis.

Selamat mencuba!


Jom Puasa Sunat Hari Arafah

Puasa Sunat Hari Arafah

Esok hari Rabu 23 September bersamaan 9 Zulhijjah 1436H, jom kita pakat ajak satu keluarga dan sahabat-sahabat seperjuangan sama-sama menunaikan puasa sunat Hari Arafah.

Puasa Sunat Hari Arafah

Puasa sunat Hari Arafah ini hanya disunatkan kepada mereka yang tidak mengerjakan Haji. Mereka yang sedang mengerjakan Haji tidak disunatkan berpuasa pada tarikh tersebut. Terdapat tegahan dari Nabi s.a.w. sebagaimana yang diceritakan oleh Abu Hurairah r.a.; “Sesungguhnya Nabi s.a.w. menegah dari berpuasa pada hari ‘Arafah bagi jamaah haji yang berada di ‘Arafah” (Riwayat Imam Abu Daud, Ahmad, Ibnu Majah dan al-Hakim).

Hari ‘Arafah ialah hari sembilan Zulhijjah. Ia adalah hari terbaik sepanjang tahun kerana Nabi s.a.w. bersabda; “Tidak ada hari yang paling banyak Allah membebaskan hambanya pada hari tersebut dari neraka dari hari ‘Arafah” (Riwayat Imam Muslim).

Adapun disunatkan berpuasa pada hari tersebut, dalilnya ialah; hadis dari Abu Qatadah r.a. yang menceritakan;
وَسُئِلَ عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَرَفَةَ , فَقَالَ: يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَةَ وَالْبَاقِيَةَ

Nabi s.a.w. ditanya tentang puasa hari ’Arafah. Baginda bersabda;
“(Puasa hari itu) dapat menghapus dosa tahun lalu dan yang akan datang” (Riwayat Imam Muslim).

NIAT: “Sahaja aku puasa sunat hari A’rafah esok hari kerana Allah Ta’ala.”




21 September 2015

Tempahan Design Header Blog Mama Darwiish

Design Header Murah, Cantik dan Kemas

Tempahan design header blog Mama Darwiish. Header yang bertemakan warna merah jambu, hitam dan kelabu menjadi pilihan yang memenuhi citarasa pemilik blog Mama Darwiish ini.

Jom singgah blog Mama Darwiish (klik link untuk paparan header yang lebih jelas)
design header murah, header comel, header elegan
Header blog Mama Darwiish
Inginkan header mengikut citarasa anda dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai tema blog termasuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com





Kaitan Antara Ketawa dengan Kesihatan

Kaitan Antara Ketawa dengan Kesihatan

Anda suka tonton cerita komedi? Suka dengar cerita yang kelakar? Anda suka ketawa? . . . Ketawa menunjukkan seseorang itu tidak berada dalam keadaan sedih.

ketawa, gelak, senyum, kelakar, lawak, komedi

Apa kaitan ketawa dengan kesihatan?


Kita akan ketawa bila merasakan sesuatu perkara itu lucu atau pun ketika kita sedang menonton cerita yang lawak.

Saat berkumpul dan berbual bersama teman-teman dan keluarga juga boleh menimbulkan saat riang ketawa hingga boleh mengeluarkan air mata.

Namun, tidak ramai yang tahu ketawa merupakan satu perkara yang selain mengembirakan, ia juga baik untuk kesihatan kita!

Menurut beberapa kajian yang dilakukan, individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit.

Hal ini terjadi kerana apabila ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung akan meningkat dan kedua-dua kadar ini kemudiannya akan turun lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

Jika kita sedar, kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa dan tidak hairanlah orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami tekanan dan kemurungan.

Antara fakta lain tentang ketawa:
  • Ketawa 100 kali bersamaan dengan 15 minit senam berbasikal.
  • Ketawa mampu mengeluarkan udara di dalam paru-paru dengan kelajuan sehingga 60 mph
  • 17 otot wajah digunakan untuk tersenyum, manakala mengerutkan kening memerlukan 47 otot wajah.
  • Ketawa 17 minit sehari dipercayai memanjangkan waktu hidup selama satu hari.
  • Seseorang yang selalu ketawa memiliki risiko penyakit jantung 40 peratus lebih rendah berbanding orang yang murung.
  • Ketawa selama 10 hingga 15 minit boleh membakar banyak kalori.
  • Ketawa boleh mengurangkan tekanan, melawan jangkitan dan mengurangkan kesakitan.
  • Ketawa menggalakkan tumpuan kepada berfikiran perkara yang baik dari fikiran buruk.
  • Antibodi yang paling kuat ditemui di dalam badan ketika ketawa sepanjang masa.
  • Ketawa mengeluarkan kemarahan, ketakutan, kesalahan, kebimbangan dan ketegangan.
Mungkin ada yang tidak percaya dengan kenyataan ini tetapi, tidak salah untuk kita mencuba dan merasa sendiri nikmat ketawa itu. Semoga ia membawa kebaikan kepada kita ^^.


Sedikit selingan. . .
Jenis-jenis ketawa:

1. Ketawa orang kaya: Muahahhaahaha
2. Ketawa terbahak-bahak: Hark hark hark
3. Ketawa kebaratan: Ha ha ha ha ha
4. Ketawa sambil tutup mulut: Hi hi hi hi hi
5. Ketawa berdekah-dekah: Kah kah kah kah
6. Ketawa Pontianak: Kih kih kih kih
7. Ketawa eksyen: Ek ek ek ek ek
8. Ketawa besar: Muahhaaaaa *ketawa jin/setan*
9. Ketawa panjang: Ha ha ha ha ha ha *ambil nafas* ha ha ha ha ha ha ha
10. Ketawa orang sakit: Kih kih kih kih kih *cough* kih kih kih kih
11. Ketawa maut: Kih kih kih kih kih kih kih kih *kiok*....Neno, neno, neno (Bunyi Ambulans).
12. Ketawa lembu: koh koh koh
13: Ketawakan dia: He he he he he
14. Ketawa jimat cermat: Ahakz
15. Ketawa tak ikhlas: Hahahaahahhaaaaaaampppppppeeeeeeeehhhhhhhh
16. Hampir-hampir ketawa: heheh
17. Ketawa sambil batuk: Kui kui kui
18. Ketawa dalam mabuk: Hik hik hik
19. Ketawa ngada-ngada: hek hek hek
20. Ketawa berguling-guling macam tenggiling dalam piring: wakakakkakaka
21. Ketawa sindir: Eeh heh
22. Ketawa brutal: huargh huargh huargh!!
23. Ketawa sengih: Ngee ngee ngee
24. Ketawa babun : uk ak uk uk ak uk ak ak

Begitulah di antara jenis-jenis ketawa yang kita sendiri tidak sedar ketawa sebegitu.. kahkahkah

# Senyum dan ketawa awet muda. Jadi, lebihkan senyuman dan ketawa. Tetapi janganlah ketawa melebih-lebih, kerana terlebih ketawa membuatkan seseorang itu lupa kerana hatinya hitam. Wallahu a'alam...

rujukan: sini dan sini




20 September 2015

Segmen Ucing Nak Url

Segmen Ucing Nak Url

http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/09/segmen-ucing-nak-url.html
Klik banner untuk sertai segmen ini
Ucing Kadayan
Jom sama-sama meriahkan segmen ini!


HOT6 SEBAB BERUNTUNGNYA PEREMPUAN MEMPUNYAI RAHIM



19 September 2015

Cecair Rokok Elektronik (Vape) Bahaya

Cecair Rokok Elektronik (Vape) Bahaya

Dah namanya rokok, memang bahaya la. Rokok mahal, rokok murah, rokok seludup, rokok wangi...semua sama je. Bahaya! Cuma perokok tegar je yang sering menyangkal fakta bahaya rokok ni. Cakap la ikut mana pun, tetap tak diendahkan. Cuma mampu berdoa semoga mereka berhenti merokok dan sedar tentang bahaya rokok.

vape bahaya, kandungan vape, rokok elektronik
Kredit gambar: astroawani

Petikan dari akhbar The Rakyat Post:

Penggunaan rokok elektronik atau vape adalah berbahaya disebabkan kandungan nikotin yang terkandung di dalam cecairnya.

Pakar Psikiatri dan Pakar Berhenti Merokok di Pusat Pakar Universiti Malaya, Dr Amer Siddiq Amer Nordin berkata lebih membimbangkan apabila penjual membancuh sendiri cecair mengikut permintaan pelanggan tanpa mengetahui isi kandungannya.

“Belum ada bukti mengatakan vape selamat digunakan dan kita risau apabila penjual membancuh cecair tersebut tanpa pengetahuan akan memberi kesan kesihatan kepada pengguna,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Antarabangsa Mengenai Pencegahan dan Rawatan 2015 (ICAPT 2015) di sini, hari ini.

Justeru, Dr Amer Siddiq berkata penguatkuasaan undang-undang terhadap penggunaan vape adalah perlu untuk mengelakkan orang ramai khususnya golongan remaja memulakan tabiat merokok.

Katanya, meskipun ramai beranggapan vape membantu perokok tegar untuk berhenti merokok, namun disebabkan warna dan kepelbagaian rasa yang ditawarkan, vape juga menarik golongan bukan perokok untuk mencubanya.

ICAPT 2015 yang bermula semalam bertindak sebagai pentas perbincangan kepada permasalahan dadah dan yang berkaitannya serta kaedah rawatan yang diperlukan.

Ia disertai pihak bertanggungjawab seperti Agensi Anti Dadah Kebangsaan, Persatuan Mencegah Dadah Malaysia, para pensyarah dan penyelidik tempatan dan antarabangsa.

Sementara itu, undang-undang kawalan hasil tembakau yang sedang dirangka Kementerian Kesihatan untuk dibentang di parlimen bakal mengambil kira kawalan penggunaan vape yang memudaratkan kesihatan pengguna.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata undang-undang sedia ada iaitu Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2011 di bawah Akta Makanan 1983 dilihat tidak begitu berkesan pada masa kini terutama dari segi denda yang dikenakan terhadap pesalah bagi mengawal penggunaan vape dan hasil tembakau seperti rokok.

* * *

Penggunaan vape dikatakan menjadi alternatif kepada perokok tegar untuk berhenti merokok. Mungkin ia satu perkara yang bagus tetapi jangan lupa kaji kandungannya. Jika kandungan vape juga berbahaya, maknanya ia sama saja seperti rokok.

Apa pun, terdapat banyak lagi cara untuk berhenti merokok. Memang mental kena kuat. Fikir tentang masa depan sendiri dan orang disekeliling. InsyaAllah, boleh berhenti dengan jayanya dari kegiatan tersebut.




18 September 2015

Penyakit Anjing Gila Membawa Maut

Jangkitan Penyakit Anjing Gila Membawa Maut

Tiga negeri iaitu Perlis, Kedah dan Pulau Pinang telah diisytihar sebagai kawasan jangkitan panyakit anjing gila berikutan beberapa kes yang telah terjadi di negeri tersebut seperti yang dilaporkan dalam beberapa akhbar.

penyakit anjing gila, rabiea


Sedikit maklumat tentang penyakit anjing gila:

Penyakit anjing gila, gila anjing atau rabies (daripada Latin: rabies, "kegilaan") ialah penyakit virus yang menyebabkan radang otak akut pada haiwan berdarah panas. Penyakit ini ialah zoonosis, bermakna penyakit ini boleh merebak daripada satu spesies kepada satu spesies yang lain, seperti daripada anjing kepada manusia, biasanya dengan gigitan daripada haiwan berjangkit. Untuk manusia, penyakit anjing gila hampir selalunya membawa kematian sekiranya profilaksis pascakededahan tidak diberikan sebelum permulaan gejala teruk. Virus penyakit anjing gila menjangkiti sistem saraf pusat, akhirnya menyebabkan penyakit di otak dan kematian.

Agen penyebab: Virus rabies, sejenis rabdovirus dari genus Lyssavirus

Cara jangkitan: Virus rabies terdapat dalam air liur haiwan dan boleh di jangkiti melalui gigitan atau sebarang kejadian yang menembusi kulit seperti jilatan haiwan di tempat luka.

Tempoh pengeraman: 3 hingga 8 minggu, seawal-awalnya 9 hari atau selewat-lewatnya 7 tahun.

Di kawasan yang biasa terdapat jangkitan rabies (kawasan endemik), pelawat berisiko mendapat jangkitan jika berhubung kait dengan haiwan liar atau haiwan peliharaan termasuk anjing dan kucing.


Jangkitan penyakit anjing gila membawa maut! Bahaya. Apa yang kita perlu lakukan ialah mengambil tahu tentang penyakit anjing gila dan memulakan langkah berjaga-jaga agar jangkitan ini tidak menular dan agar kita terhindar daripadanya.


Tanda dan Gejala Penyakit Anjing Gila

Rabies adalah sejenis penyakit akut yang menyebabkan radang (inflamasi) pada otak dan korda spina (ensefalomielitis)

Tanda-tanda awal termasuk rasa bimbang, sakit kepala, demam, lesu dan perubahan deria di sekitar tempat gigitan.

Mudah terangsang, berhalusinasi dan berasa takut pada tiup­an angin (aerophobia). Sesetengahnya berasa gerun atau bencikan air (hidrofobia) disebabkan kekejangan otot kerongkong yang sakit ketika menelan. Pada peringkat seterusnya, pesakit menjadi celaru, mengalami sawan sehingga boleh membawa maut.

Jenis rabies yang dinamakan paralytic rabies (sawan lumpuh) mempunyai tanda dan gejala seperti kehilangan deria, lemah badan, badan berasa sakit, dan lumpuh.

Komplikasi

Sukar bernafas sehingga menyebabkan kematian.

Rawatan

Rawatan selepas terkena gigitan bertujuan untuk mengelakkan jangkitan rabies. Rawat luka dengan segera, basuh luka dengan sabun dan air atau air sahaja. Selepas itu, sapukan etanol (70%) atau tinktur atau larutan iodin akueus atau iodin povidon.

Rawatan khusus

Antirabies Imunoglobulin (RIG) disapukan pada tempat luka dan tisu di sekitarnya.

Beberapa dos vaksin disuntik ke dalam kulit atau ke dalam otot (bergantung kepada jenis vaksin yang digunakan). Dos pertama mesti diberikan seawal mungkin selepas terkena gigitan dan dos terakhir dalam tempoh 28 hari sekiranya disuntik ke dalam otot atau 90 hari sekiranya disuntik ke dalam kulit.
Pencegahan tetanus dan rawatan anti-bakteria (jika diperlukan)
Elakkan menjahit atau menutup luka (kecuali jika tidak dapat dielakkan)

Pencegahan

Vaksinasi di gunakan untuk mencegah dari dijangkiti rabies

Disyorkan untuk: Semua individu yang berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan rabies dan pelawat kawasan endemik yang tidak mempunyai bekalan vaksin rabies.

Jenis vaksin: Vaksin moden (sel dikultur atau telur berembrio)

Bilangan dos: 3 dos, pada hari: 0, 7 dan 21 hingga 28 hari, disuntik ke dalam otot (1ml/dos) atau kulit (0.1ml/dos).

Dos tambahan : Selepas 1 tahun, dan setiap 5 hingga 10 tahun, bergantung kepada risiko pendedahan.

Kontra indikasi: Pernah mendapat kesan buruk yang teruk terhadap vaksin rabies.

Kesan sampingan: Kesan ringan di tempat suntikan atau seluruh tubuh.

Sebelum berlepas: Individu yang merancang untuk menginap lama atau melawat kawasan yang terdapat banyak kes rabies (hiperendemik) di negara-negara endemik disyorkan mendapat pencegahan rabies

Langkah berjaga-jaga

Elakkan memegang haiwan liar dan haiwan peliharaan yang sesat terutamanya anjing dan kucing di kawasan endemik.

Jika seseorang digigit oleh haiwan yang mungkin dijangkiti rabies atau berhubung kait dengan seseorang yang disyaki menghidap rabies, segera bersihkan luka dengan sabun dan air.

Selain itu, segera dapatkan rawatan doktor.


Semoga kita dijauhkan daripada penyakit ini. 




Cinta Hadir Walaupun Tidak Pernah Bertemu

Cinta Hadir Walaupun Tidak Pernah Bertemu

Rasulullah, Nabi Muhammad
Kredit foto: Google
Dia yang cantik budi pekertinya
Dia yang menjaga tutur katanya
Dia sentiasa menjaga hati orang lain
Dia tidak pernah putus asa
Dia tabah dan sabar menempuh ujian

Dia bersifat siddiq, amanah, tabligh dan fatonah
Dia yang senntiasa mendoakan umatnya
Dia yang memohon keampunan untuk umatnya
Dia pemberi syafaat kepada umatnya di mahsyar kelak

Dialah Nabi Muhammad salallahualaihi wasallam, kekasih Allah.

Jom banyakkan selawat kepada Rasulullah. Amalkan amalan sunnah sebagai tanda cinta kita kepadanya.




HOTTANDA-TANDA HIDUP TIDAK BERKAT



17 September 2015

Tempahan Design Blog Faranina

Tempahan edit/design/customize blog dan header murah

Pemilik Blog Faranina memilih warna kuning sebagai warna tema blog. Jom ke blog kuning milik Faranina ini.

Blog pakej 1 + header: Blog Faranina
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

edit/design/customize blog, header murah

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




Rahsia Tersembunyi Ketika Sujud

Rahsia Tersembunyi Ketika Sujud

hikmah sujud, rahsia sujud

Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai rahsia yang tersembunyi ketika sujud. Padahal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia. Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi laranganNya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara rahsia lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.

Bernafas ketika sujud pula boleh:

- Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

- Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

- Melegakan sakit hernia (burut)

- Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

- Melegakan paru-paru daripada ketegangan.

- Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.

- Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

- Meringankan bahagian pelvis.

- Memberi dorongan supaya mudah tidur.

- Menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

- Pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.

- Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.

- Mengurangkan kegemukan.

- Pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).

- Organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

- Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.

Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang. Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Beruntung umat Islam yang diberi nikmat solat oleh Allah. Solat juga satu senaman mudah. Jadi, solat dengan khusyu', tertib dan yang penting jangan tergesa-gesa nak habiskan solat cepat. Ingat, panjangkan waktu sujud ketika solat. Selain daripada ketika solat juga boleh bersujud.





16 September 2015

Let's Spread Smile

Let's Spread Smile

smile, senyum
Credit: spreadsalam.com

Abdullaah ibn Haarith [PBUH] said: "I never came across a person who smiled as much as Prophet Muhammad [PBUH]. Prophet Muhammad [PBUH] regarded smiling to a brother as an act of charity."
[Tirmidhi]

*** "TO UR BROTHER" = REFERS TO BOTH BROTHERS AND SISTERS IN ISLAM (equivalent to the use of "he/him/his" that sometimes refers to both genders)




15 September 2015

Resepi | Kek Batik Lembap, Rangup di Dalam

Kek Batik Lembap, Rangup di Dalam

kek batik lembap

Bahan-bahan:

1 paket biskut Marie
1 cawan Vico
1/2 cawan air suam
1/2 tin susu pekat manis
3 sudu besar serbuk koko
Sebiji telur
250 gram Buttercup
1 cawan cornflakes yang telah diramas sedikit (atau mengikut kuantiti yang anda suka)
Choc chip dan coklat tabur (sebagai hiasan)


Cara-cara membuatnya:

1. Masukkan vico, air suam, susu pekat manis, serbuk koko dan telur. Kacau sebati. Kemudian masak adunan ini dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau untuk elakkan daripada hangus.

2. Masukkan Buttercup sedikit demi sedikit, sehingga habis. Teruskan kacau sehingga betul-betul sebati, tidak nampak ketulan Buttercup. Apabila adunan telah sebati, tutup api.

3. Biskut Marie direndam seketika di dalam adunan coklat. Kemudian susun di dalam loyang dan padatkan. Tuang sedikit adunan coklat dan ratakan. Selepas itu, tabur cornflakes di atasnya.

4. Ulang langkah 3 sehingga biskut dan adunan habis. Lapisan atas sekali, tabur sedikit choc chip. Setelah siap, simpan di dalam peti sejuk. Boleh dihidangkan selepas beberapa jam.


Selamat mencuba!


Segmen irrayyan | Hari Malaysia 2015

Segmen irrayyan | Hari Malaysia 2015

Meriahkan sambutan Hari Malaysia 2015 dengan sertai Segmen irrayyan | Hari Malaysia 2015.

Segmen irrayyan : Hari Malaysia 2015
KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN
Syarat-syarat segmen yang mudah perlu diikuti:

1. Folow blog irrayyan.com. Yang dah follow, terima kasih.

2. Letakkan banner segmen irrayyan di atas pada permulaan entri.

3. Tajuk Segmen irrayyan | Hari Malaysia 2015 dan linkkan ke entri ini.

4. Letakkan satu gambar anda sempena Hari Malaysia. Gambar boleh secara selfie/wefie atau gambar biasa.

5. Berikan caption ringkas berkaitan gambar tersebut.


Gambar untuk penyertaan ini . . .


Merah, putih, biru dan kuning boleh bersatu dalam satu bendera.
Inikan pula rakyat dan pemimpin Malaysia yang bijak pandai. Bersama-samalah bersatu hati dalam memajukan negara dan bekerjasama demi menjaga keamanan dan keselamatan Malaysia.
We love you Malaysia!

Salam Hari Malaysia 2015


Tarikh tutup penyertaan adalah 16/9/2015 , jam 6 petang. Penyertaan lebih dari jam 6 tidak kira.
Cepat sebelum terlambat!


Tempahan Design Header Blog Mommy's Diary of Life

Kali ini tempahan design header untuk blog Mommy's Diary of Life. Nak header yang simple dan tak serabut, maka jadilah header seperti ini . . .

Jom singgah blog Mommy's Diary of Life (klik link untuk paparan header yang lebih jelas)

design header blog murah
Header Blog Mommy's Diary of Life 
Inginkan header mengikut citarasa anda dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai tema blog termasuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com





14 September 2015

Kelebihan Bulan Zulhijjah

Kelebihan Bulan Zulhijjah

Pejam celik, kita telah melangkah ke bulan Zulhijjah. Sebut saja Zulhijjah, pastinya kita teringat tentang ibadat haji. Apa yang anda tahu tentang bulan Zulhijjah ini? 

Umum mengetahui bahawa ibadat haji ditunaikan bagi yang mampu pada bulan Zulhijjah. Bagi yang tidak mengerjakan ibadat haji, jangan risau. Pelbagai kelebihan yang Allah kurniakan pada bulan ini. Marilah sama-sama kita perbanyakkan amalan kebaikan. Istimewanya bulan Zulhijjah ini! 

zulhijjah

Amalan-amalan pada yang dianjurkan pada bulan Zulhijjah:

1. Disunatkan memperbanyakkan puasa terutamanya pada tanggal 9 Zulhijjah .
Dari Abu Qatadah, dari rasulullah salallahualaihi wasallam  bersabda: "Berpuasa pada hari A'rafah (9 Zulhijjah) kerana mengharapkan pahala dari Allah melebur dosa-dosa setahun yang lalu dan setahun sesudahnya" (Hadis Riwayat Muslim)

2. Disunatkan memperbanyakkan tahmid, tahlil, takbir dan zikir.

3. Yang paling afdhal ditunaikan pada 10 hari pertama bulan Zulhijjah adalah menunaikan ibadat haji ke Baitullah bagi yang mampu.

4. Disunatkan untuk berkorban pada Hari Raya Aidil Adha dan hari-hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah)

5. Bertaubat daripada dosa serta tidak melakukan kezaliman.

6. Memperbanyak amal soleh seperti solat, membaca al-Quran, bersedekah, berdoa, membuat kebajikan dan lain-lain lagi.

* Esok 1 Zulhijjah kan? Jom puasa!