31 Oktober 2015

Earning Nuffnang Semakin Bertambah

Earning Nuffnang Semakin Bertambah

Hari ni saja check akaun Nuffnang. Alhamdulillah, earning semakin bertambah. Dah boleh cashout sekarang ni tapi nak tunggu earning banyak, baru nak cashout. heee.

Antara iklan yang sedang berada di blog:

Earning Nuffnang

Ok la. Selamat berhujung minggu ;)




Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih

[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]


Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015


30 Oktober 2015

Tuntut Ilmu dari Buaian Sehingga ke Liang Lahad

Tuntut Ilmu dari Buaian Sehingga ke Liang Lahad

Ilmu. Ada apa dengan ilmu? 

ilmu, knowledge

Dengan ilmu, daripada kurang cerdik akan menjadi lebih cerdik dan berakal.
Dengan ilmu, kita tidak mudah diperbodohkan.
Dengan ilmu, kita dekat denganNya.
Dengan ilmu, kita tidak mudah ditipu.
Dengan ilmu, kita dapat memajukan diri. 
Dengan ilmu, kita dapat bantu orang lain.
Dengan ilmu, hidup akan menjadi senang.
Dengan ilmu, kita dapat kembangkan ilmu itu.
Dengan ilmu, bahagia menanti di akhirat kelak.
Dengan ilmu, segala-galanya mungkin berlaku.

Ilmu boleh didapati di mana sahaja tidak mengira waktu. Bukan hanya belajar di sekolah atau mana-mana institusi pendidikan sahaja kita dapat ilmu, tetapi ilmu juga boleh dapat melalui pengalaman, kegagalan, kejayaan, apa yang kita sedang perhati sekarang mahupun harian, daripada sekeliling kita, masjid, surau dan lain-lain lagi.

Menuntut ilmu wajib ke atas setiap orang Islam. Mengapa? Dengan ilmu kita dapat jaga agama Islam daripada ditindas oleh musuh yang sentiasa mencari peluang untuk runtuhkannya. Sebaik-baik ilmu adalah bersama agama.

Tanpa ilmu, mungkin susah untuk kita menghadapi dunia yang semakin mencabar ini. Ilmu adalah cahaya yang memandu kehidupan kita. Namun jika kita miliki ilmu jangan lokek untuk berkongsi dengan yang lain dan amalkan ilmu itu. Amat rugi jika ilmu yang telah dipelajari, dibiarkan begitu sahaja tanpa amal. Seperti kata pepatah Arab, ilmu tanpa amal ibarat pokok tanpa buah. Ini bermaksud, kita punyai asasnya iaitu ilmu tetapi jika tidak diamalkan mana mungkin ilmu yang kita ada itu akan bertambah atau meluas dan diri kita juga akan kekal berada di takuk lama. 

Kesimpulannya, ilmu amat penting dalam kehidupan seharian. Tuntutlah ilmu sejak dari buaian sehingga ke liang lahad. Jangan pernah kata 'aku tidak cukup masa untuk belajar'. 

Ilmu bukan pada pointer, tetapi pointer ada pada ilmu.
Tuntutlah ilmu kerana Allah.


29 Oktober 2015

Penyelesaian Masalah 'Raise without Handler' ! error message Adobe Reader

Penyelesaian Masalah 'Raise without Handler' ! error message Adobe Reader

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Anda pernah tak mengalami keadaan yang mana Adobe Reader (dokumen berformat pdf) tidak berfungsi? Elok2 nak baca tiba-tiba keluar popup window seperti di bawah ini..
raise without handler
Raise without Handler! 
Anda jangan panik, jangan sepak PC, jangan maki laptop tu. Anda tidak perlu uninstall kemudian reinstall Adobe Reader kat laptop atau PC anda. Cuma ikut langkah mudah di bawah ini supaya ia dapat berfungsi semula.

Langakah-langkahnya:

Pergi ke Local Disk (C:)  > Buka 'Program Files' > Buka file 'Adobe' > Buka file 'Reader 11.0' > Buka file 'Reader' > Cari 'Eula' kemudian double click, klik Accept. 

adobe reader
Tu haa 'Eula'
Siap! Anda boleh buka dokumen pdf dengan senang hatinya sambil goyang kaki minum kopi. 

Selamat mencuba.



28 Oktober 2015

Tempahan Design Kad Bisnes Seven Wonders

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Tempahan design kad bisnes untuk pemilik kedai kek dan biskut, Seven Wonders. Nak design yang comel dan warna tema sesuai dengan kek dan biskut. 


Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak pelbagai jenis kad
seperti kad bisnes, kad nama, kad jemputan atau tag label dengan harga yang amat berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)




27 Oktober 2015

Tempahan Design Blog MJDress Wardrobe

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog MJDress Wardrobe siap design dengan bertemakan warna hijau lembut dan juga merah jambu. Blog ini menyediakan jubah dress yang cantik dan yang penting harganya murah serta berkualiti.

Blog pakej 2: Blog MJDress Wardrobe
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design blog murah

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)

Tentang Seorang Ayah

APA YANG ANDA TIDAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH?

ayah, abah, daddy

Mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadaan kita setiap hari. Tapi tahukah kita,
sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu adalah yang lebih sering mendukung kita. Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yang kita lakukan seharian.

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "Sudah diberitahu! Jangan minum ais!". Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tidak boleh!" Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya. Maka ayahlah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke universiti atau kolej untuk belajar. Pada saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya.

Saat kamu berjaya, ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu. Ayah akan tersenyum dengan bangga.

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah, ayah sangat berhati-hati mengizinkannya. Dan akhirnya. Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangannya, ayah pun tersenyum bahagia.

Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia. Dan dia pun berdoa,

"Ya Allah, tugasku telah selesai dengan baik. Bahagiakanlah putera puteri kecilku yang manis bersama pasangannya".

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk. Dengan rambut yang memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita.

Anda sayang ayah? Doakan untuk mereka.



26 Oktober 2015

Umur Semakin Bertambah

Umur Semakin Bertambah

Alhamdulillah..hari ini dan ketika ini masih lagi dapat merasai nikmat Allah. 26 Oktober, merupakan tarikh lahir saya. Ini bermakna umur saya semakin bertambah. Sebenarnya, setiap hari tanpa disedari umur kita bertambah.

hari lahir, birthday, usia, umur

Umur hanya angka? Ya, betul tu. Umur hanya angka tetapi angka yang semakin bertambah kiraannya. Semakin bertambah umur kita, semakin banyak kita berfikir. Berfikir tentang diri, masa depan dan lain-lain lagi. 

Pertambahan umur mematangkan diri dan fikiran kita terhadap sesuatu perkara. Benarkah begitu? Bagi saya, ia memang benar. Apa yang telah dilakukan sebelum ini menjadi pengajaran buat diri. Perkara lalu menjadi pengalaman adalah 'guru', mengajar kita untuk menjadi lebih matang dan lebih berhati-hati dalam segala hal.

Apa yang telah dilakukan sebelum memasuki umur baru? Banyak mana amalan baik yang telah dilaksanakan sebelum ini? Jom sama-sama 'check' amalan baik yang telah dilakukan sebelum ini dan tingkatkan dari sehari ke sehari. Sentiasa muhasabah diri. Semoga diri kita menjadi lebih baik seiring pertambahan umur. InsyaAllah.



Tempahan Design Doodle Fesyen Muslimah

Design doodle fesyen muslimah

Kali ini pelanggan  nak doodle fesyen muslimah yang sesuai dengan kedai online nya yang menyediakan fesyen muslimah terkini seperi blouse, jubah dress, kurti, selendang dan tudung bawal.

doodle muslimah, doodle comel

Berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan? Macam2 yang anda boleh buat dengan doodle/lukisan comel ni tau. 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



25 Oktober 2015

ENA MENCARI 10 BLOGGER BERTUAH!

ENA MENCARI 10 BLOGGER BERTUAH!

Ena mencari 10 blogger bertuah untuk ena senaraikan dalam blog list di blog ena aeinnamusa.com. Jom seratai, mudah aje. Klik banner di bawah ye.

24 Oktober 2015

Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh

Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh

Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI
Anda peminat novel? Pembaca novel tegar? Jom sertai giveaway mudah ini untuk dapatkan novel 'Kalau Dah Jodoh' hasil tulisan Elee Mardiana.

Nak join? Sila klik banner di atas



23 Oktober 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com

Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com

Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com

Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Oktober 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...



Sihat Sebelum Sakit

Sihat Sebelum Sakit

Ketika sesuatu itu ada di depan mata kita, jarang kita hargainya. Apabila sudah tiada, penyesalan mula terbit kerana kehilangannya. 

sihat, kesihatan, sakit

Sama seperti kesihatan diri. Sewaktu sihat, kita mudah abaikannya. Apabila sakit datang, baru tersedar dari lamunan. Ketika sihatlah kita perlu jaga nikmat kurniaan Allah ini. Menjaga kesihatan bererti kita menjaga dan bersyukur dengan nikmat Allah. Namun sakit pula bukan bermaksud kita tidak bersyukur, mungkin ia adalah kifarah kepada dosa yang dilakukan walaupun kita sudah menjaga kesihatan dengan baik sekali. Takdir Allah. Ingatlah bahawa sakit adalah peringatan daripada Allah supaya kita lebih mengingatiNya.

Apabila tubuh badan sihat, kita lebih fokus dalam beribadah dan melakukan aktiviti seharian. Jadi, jangan sesekali abaikan kesihatan diri. Tetapi jika kita sakit, perlu sentiasa ingat bahawa setiap penyakit ada penawarnya kecuali mati. Jangan berputus asa berusaha untuk sembuh dan pulih. 



Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Oleh: Edcoustic



22 Oktober 2015

Puasa Sunat Hari Tasu'a dan Hari 'Asyura

Puasa Sunat Hari Tasu'a dan Hari 'Asyura

Hari ini bertarikh 9 Muharram (22 Oktober) dan esok pula 10 Muharram (23 Oktober). Umat Islam digalakkan berpuasa pada tarikh ini kerana ia mempunyai kelebihan yang tersendiri disamping kelebihan bulan Muharram itu sendiri.

Hari Tasu'a, Hari Asyura

Antara peristiwa yang berlaku pada 10 Muharram:

  • Nabi Musa dan pengikutnya telah diselamatkan oleh Allah daripada musuh mereka.
  • Pada hari ini juga tercatat peristiwa pahit dalam sejarah Islam iaitu pembunuhan kejam ke atas tubuh yang mulia Sayyidina Husin yang merupakan cucu kesayangan Rasulullah S.A.W di bumi Karbala. Pembunuhan yang kejam ini dilakukan oleh Syiah Kuffah bukannya oleh tentera Yazid bin Mu’awiyah sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak. Walaupun adanya mazhab Syiah yang menyatakan bahawa pada hari ini tidak boleh berpuasa kerana kita semua mesti bersedih dengan pembunuhan Sayyidina Hussin pada 10 Muharram. Kita jawab balik kepada pendapat mereka bahawa kita semua disunatkan berpuasa pada setiap hari Isnin sedangkan pada hari Isnin merupakan hari kewafatan junjungan besar Muhammad S.A.W yang lebih besar kesedihannya tetapi kita semua tetap berpuasa sunat pada hari tersebut.

Kenapa berpuasa sunat Hari Tasu'a (9 Muharram)?

Tasu'a yang berasal daripada perkataan Tis'ah bermaksud sembilan dalam Bahasa Arab. Ulama’ berpesan agar kita turut berpuasa pada hari kesembilan Muharram bagi membezakan antara puasa kita dengan yahudi yang berpuasa pada hari kesepuluh Muharram. Yahudi berpuasa pada hari tersebut kerana pada 10 Muharam adalah hari Nabi Musa dan pengikutnya diselamatkan daripada Firaun dan tenteranya yang zalim.

Kelebihan Puasa Bulan Muharram

Kelebihannya dilihat melalui beberapa hadis Rasulullah SAW.:

1. Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda: Seutama-utama puasa sesudah setelah puasa Bulan Ramadhan adalah puasa di Bulan Muharram, dan sebaik-baik solat setelah solat fardhu adalah solat (sunat) pada malam hari.” (Hadis Riwayat Imam Muslim)

2. Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang berpuasa pada hari akhir Zulhijah dan awal Muharam, nescaya Allah ampunkan segala dosanya walau selama 50 tahun melakukannya. (Hadis riwayat Ibni Abbas)

3. Rasulullah SAW bersabda: “Tiga hari daripada setiap bulan dari satu Ramadan kepada satu Ramadan yang berikutnya adalah menyamai ganjaran berpuasa sepanjang tahun. Berpuasa pada hari 'Asyura juga dihitung di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang berlalu.” (Hadis riwayat Muslim).

4. Kata Ibnu Abbas r.a.: “Tidak pernah aku melihat Nabi SAW menanti-nanti puasa pada suatu hari yang diutamakan lebih daripada hari lain kecuali hari ini, iaitu ‘Hari 'Asyura (10 Muharram), dan bulan puasa iaitu Bulan Ramadhan.” (Riwayat Imam Bukhary dan Imam Muslim)

5. Daripada Abu Qatadah r.a. berkata: “Bahawa Rasulullah SAW pernah ditanya tentang berpuasa pada hari ‘Asyura (10 Muharram). Baginda menjawab: “Akan dapat mengampunkan dosa setahun yang lalu.” (Riwayat Imam Muslim)

Pelbagai fadhilat atau kelebihan yang Allah kurniakan kepada hambaNya. Jadi, jom berpuasa sunat Hari Asyura esok.

Niat Puasa Bulan Muharram (Puasa ’Asyura)

نويت صوم عشر سنة لله تعالى
NAWAITU SAUMA ‘ASYURA LILLAHI TA’ALA
Ertinya: “Sahaja aku puasa hari ’Asyura, sunat kerana Allah ta’ala.”
(Untuk niat puasa Hari Tasu'a, hanya tukarkan perkataan 'Asyura kepada Tasu'a)

Kredit: Shafiqolbu, Islam Itu Indah


21 Oktober 2015

Sekolah Ditutup Esok (22 Oktober) Akibat Jerebu Kuat

Sekolah Cuti Akibat Jerebu Kuat

Kenyataan Media Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berkenaan isu menangani jerebu di sekolah bertarikh 21 Oktober 2015 (Rabu).
cuti jerebu
Sumber: Facebook Kementerian Pendidikan Malaysia
Jerebu bertambah buruk. Bacaan IPU kian meningkat. Semoga cuti yang diberi ini dimanfaatkan sepenuhnya di kediaman masing-masing. Cuti untuk jaga kesihatan bukan bermain di luar rumah. Amalkan pemakaian topeng, minum air putih secukupnya dan kurangkan aktiviti luar. Hmmm...nak keluar rumah pun kena fikir banyak kali. 



Tempahan Design Doodle Pengantin

Design doodle murah, cantik dan comel

Alhamdulillah, siap juga doodle pasangan pengantin ini. Pelanggan nak letak doodle ini pada kad jemputan perkahwinannya nanti. November nanti bermulanya cuti sekolah pasti ramai yang mendirikan masjid kan :) 

Design doodle pengantin seperti yang diminta pelanggan. . . Ala-ala Irma Hasmie dan pasangannya.
doodle pengantin, doodle kahwin

Berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan? Macam2 yang anda boleh buat dengan doodle/lukisan comel ni tau. 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



20 Oktober 2015

Tempahan Design Blog DianaDindotcom

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog bertemakan warna merah, putih dan hitam ini milik DianaDindotcom siap juga. Jom ke blog ini untuk dapatkan pelbagai info menarik.

Blog pakej 2: Blog DianaDindotcom
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

edit,design blog murah

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




19 Oktober 2015

Jom Sihat dengan Petua Imam Syafie

Jom Sihat dengan Petua Imam Syafie

Kesihatan adalah salah satu nikmat kurniaan Allah yang tidak ternilai harganya. Bagaimana kita menikmati sihat itu? Adakah kita benar-benar bersyukur dengan nikmat kesihatan ini? Atau tidak sedar dengan nikmat ini? 

Jadi, syukuri nikmat sihat ini dengan menjaganya sepenuh perhatian. Terdapat pelbagai cara untuk kita menjaga kesihatan tubuh badan. Jom sihat dengan petua Imam Syafie.
petua Imam Syafie

Empat perkara menguatkan badan:
1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. Kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan:
1. Banyak bersetubuh
2. Selalu cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata:
1. Duduk menghadap qiblat
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih

Empat perkara merosakkan mata:
1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi qiblat

Empat perkara menajamkan fikiran:
1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama

Begitulah antara petua untuk kekal sihat dari Imam Syafie. Lakukan perkara yang disuruh dan jauhi atau kurangkan perkara yang tidak baik kepada diri kita. InsyaAllah, semoga kita sama-sama dapat manfaatnya.



18 Oktober 2015

Bercinta Tapi Tidak Bahagia?

Bercinta dan Bahagia

Ada orang sedang bercinta namun tidak temui bahagia atau sering merasa resah gelisah? Terlalu memikirkan tentang diri sendiri atau orang lain? 

bahagia, cinta

Akad nikah adalah pengubatnya. Terdapat pelbagai rahsia dan rezeki seperti kebahagiaan yang terlindung di sebaliknya. InsyaAllah. Moga bahagia jadi milik kita.

Saksikan Da'i - Pendakwah Milenia peringkat akhir pada malam ini di TV3
malam ini jam 9.00 malam.



17 Oktober 2015

Temuduga Terbuka di Pangkor International Development Dialog (PIDD)

Hari terbuka PEKA di Pangkor International Development Dialog (PIDD)

temuduga terbuka ipoh

Program : Temuduga terbuka, forum kerjaya, pameran dan lain-lain lagi
Tempat : Casuarina Meru, Bandar Meru Raya, Ipoh, Perak.
Tarikh : 19 /10/2015 dan 20/10/2015 (Isnin - Selasa)
Masa : 9.00 pagi sehingga 5.00 petang

Bawa resume, sijil-sijil dan berpakaian formal untuk sesi temuduga.

Senarai syarikat yang turut serta:

1 - EASTERN DECORATOR PVT LTD
2 - J.K WIRE HARNESS PVT LTD
3 - CHULIA FACILITIES MANAGEMENT PVT LTD
4 - YAMAHA ELECTRONICS MANUFACTURING (M) PVT LTD
5 - HOVID PVT LTD

Jawatan kosong yang ditawarkan:

1) Assistant Manager - Degree in Engineering Course
2) Executive - Degree in Any Course
3) Junior Executive - Degree in Any Course
4) Engineer - Degree in Mechanical/Electrical/ Electronic/ Civil Engineering or related engineering course
5) Assistant Engineer - Degree in Mechanical/Electrical/ Electronic/ Civil Engineering or Related Engineering Course (Fresh graduate are encourage to apply)
6) Supervisor - Degree / Diploma in Any Course
7) Production Supervisor - Degree / Diploma in Any Course
8) Moulding Supervisor - Degree / Diploma in Any Course
9) Purchasing Supervisor - Diploma in Mechanical/Material Science/ Moulding/Plastics Parts
10) Technician - Diploma /Certificate in Mechanical/Electrical/ Electronic/ Civil Engineering or Related Engineering Course
11) Moulding Technician - Diploma/ Certificate in Manufacturing/ Moulding/ Plastic Parts
12) Electronic Technician - Diploma in Electronics/ Mechatronics Engineering
13) Auto Insertion Technician - Diploma in Mechatronic/ Automation/ Mechanical/ Electronic Engineering
14) Business Inventory Management Senior Executive - Diploma in Business Administrative / Marketing
15) Business Inventory Management Junior Executive - Degree/Diploma in Related Course
16) Clerk – Diploma/ Certificates in Any Course / SPM & Below
17) Logistic Clerk - Diploma/ Certificates in Any Course / SPM & Below (Computer Literate & Fluent Communication in English)
18) Chargeman - Certificates in AO /A1 / A4/ BO
19) Warden - SPM & Below
20) Production Member - SPM & Below
21) Operator - SPM & Below
22) Lorry Driver - SPM & Below (GDL License)
23) Lab assistant - DIPLOMA IN RELATED FIELD

Sumber dari page Facebook Jobs Perak - PEKA

Peluang yang bagus untuk anda yang sedang mencari kerja. Jangan lepaskan peluang ini!



16 Oktober 2015

Tambah Harta dengan Bersedekah

Tambah Harta dengan Bersedekah

Amalan bersedekah, selalu dipandang remeh. Tapi tahukah kita bahawa sedekah tidak mengurangkan harta? Malah amalan ini menambahkan lagi harta kita. 

sedekah, harta

Bagaimana harta kita bertambah dengan amalan bersedekah? Konsepnya mudah sahaja. Apa yang kita beri, kita akan dapat semula. Benarkah begitu? Satu contoh mudah, kita hulurkan sedikit makanan kepada kucing yang bersungguh-sungguh meminta kepada kita. Kerana makanan itu, kucing tersebut mendoakan kita atau ia menjadi penyelamat kita di akhirat kelak.

Nampak mudah bukan? Tetapi sukar kita untuk lakukannya.

Rasulullah salallahu alaihi wasallam bersabda:

"Sedekah itu tidak akan mengurangi harta. Tidaklah seseorang hamba yang mudah memberi maaf melainkan Allah akan menambah kemuliaannya. Tidaklah seseorang bertawaduk kerana Allah melainkan Allah akan meninggikan darjatnya" (Muslim no.2588)

Sedekah adalah satu amalan mulia. Bersedekah dapat mengurangkan beban bagi yang memerlukan. Sedekah juga adalah 'harta' yang menjadi bekalan untuk dibawa ke akhirat. Bukan dengan manusia sahaja kita boleh bersedekah, haiwan juga tidak terkecuali. Terdapat pelbagai cara untuk kita bersedekah. Tiada had. Orang kampung saya cakap 'no limit'. Bersedekah bukan semata-mata dengan mengeluarkan wang ringgit sahaja.  Terdapat pelbagai cara yang boleh dipraktikkan. Senyum adalah sedekah yang paling mudah dilakukan. Mudah dan cepat. Cepat dapat pahala. InsyaAllah. 

Jom gandakan amalan bersedekah dengan niat kerana Allah.  InsyaAllah, Allah akan utuskan nikmat dan rezeki yang tidak disangka kepada kita.



15 Oktober 2015

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Khinzir

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Khinzir atau Babi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Umum mengetahui apa yang dikatakan tentang khinzir atau dalam Bahasa Melayu dipanggil babi. Binatang ini adalah haram dan pengharamannya telah ditulis dalam kitab suci Al-Quran.

Mungkin ramai umat Islam tidak tahu bahawa label bertulis 'This product contain substance from porcine', sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi'.

babi, khinzir, pork

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork: Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine: Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog: Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar: Babi liar.

5. Lard: Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon: Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham: Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow: Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk: Susu babi.

10. Pig: Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11. Porcine: Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Jadi, apa yang kita perlu lakukan adalah melihat label pada bungkusan makanan dan periksa bahan-bahan yang digunakan. Kita mesti berhat-hati kerana apa yang kita makan akan menjadi darah daging kita.

Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati. Moga Allah SWT akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.



13 Oktober 2015

Kisah Duit Syiling dan Batu

Kisah Duit Syiling dan Batu

duit syiling, batu

TINGG!!!...

Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yang sedang asyik membancuh simen. Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama, tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.

TINGG!!!...

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya. Lelaki itu menoleh ke kiri, kanan dan di sekelilingnya. Tiada siapa yang berdekatan dengannya. Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya. Tidak lama kemudian, lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama, dia mengambil dan menyimpannya.“Rezeki aku!” kata lelaki itu dalam hati.

Lelaki itu tidak sedar, logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yang mereka bina itu. Sebenarnya, ketuanya mahu memanggilnya. Ada pesanan yang mahu disampaikan ketuanya itu.

Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan, cuba memanggil lelaki itu yang berada pada aras paling bawah. Namun, jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut. Dek kerana itulah, ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas. Mudah-mudahan, dapatlah dia menyampaikan pesananya kepada pekerjanya itu.

Sayangnya, sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah, lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas. Lantas, ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yang terdapat di lantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.

Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu. Setelah merasa sakit dan terganggu, lelaki itu mendongak ke atas, melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yang menyerangnya tadi. Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yang sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

P/s : Sahabat sekalian, kisah ini sekadar tamsilan antara kita dengan Yang Maha Pencipta. Tanpa sedar, Allah sering menjatuhkan ‘syiling’ lambang rezeki, rahmat atau kesenangan yang tidak terkira banyak kepada kita. Tuhan menjatuhkan ‘syiling’ itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya. Tetapi, kita acap kali lalai untuk ‘mendongak’ ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih.

Seperti kisah ketua dan pekerja tadi, apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian, lalu Dia jatuhkan pula ‘batu’ yang berupa musibah, kegagalan, keperitan dan pengalaman yang menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu, barulah kita teringat untuk mendongak,menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

Begitulah sebuah tazkirah daripada Ustaz Zahazan Mohamed. Jom ambil pengajaran daripada tazkirah ini. Semoga kita bersama-sama mendapat manfaat daripadanya.



12 Oktober 2015

Cara Jimat Minyak Petrol

Cara Jimatkan Minyak Petrol

Minyak petrol adalah bahan-bahan yang sering digunakan untuk kenderaan seperti kereta, motorsikal dan lain-lain lagi. Ini menunjukkan bahawa ia amat penting kepada kita dalam kehidupan seharian. Kalau tangki minyak kenderaan tidak diisi petrol, tak bergeraklah kenderan itu.

jimat minyak petrol

Harga minyak petrol tidak menentu. Kadang-kadang turun, kejap lagi naik pula. Jadi jom kita berjimat. Saya kongsikan beberapa tip untuk berjimatkan. Terjumpa tip ini sewaktu membaca sebuah majalah yang tak ingat tajuknya.

Cara jimat minyak petrol:

1. Isi minyak pada waktu malam
Isi minyak pada waktu malam kerana petrol atau diesel dikatakan mempunyai gas yang kurang bila cuaca sejuk. Kandungan gas dikatakan banyak pada waktu siang yang panas di mana setiap liter yang diisi akan merugikan pengguna kerana haba petrol bercampur dengan lebihan gas di dalam kandungannya.

2. Isi minyak sehingga tangki penuh
Minyak cepat habis jika ruang tangki banyak yang kosong. Semakin besar ruang, semakin banyak minyak minyak meruap. Petrol yang meruap tak dapat dibakar oleh enjin. Dicadangkan pengguna memenuhkan tangki walaupun separuh kosong. Jangan tunggu sehingga meter pada tanda ‘E’ menyala barulah hendak diisi.

3. Pandu kereta dalam kelajuan tetap
Tak perlu terlalu laju & tak perlu terlalu perlahan. 70-90 km sejam adalah kelajuan yang sesuai. Semakin laju kereta dipandu, semakin banyak minyak yang digunakan. Pandu secara perlahan pula menyebabkan bebanan pada kereta. Maka, pandulah pada kadar yang tetap.

4. Patuhi jadual servis
Enjin yang diselenggarakn akan berfungsi dengan baik dan lebih berkesan. Pada jangka masa yang masa yang tetap, gunakan bahan rawatan petrol. Tujuannya adalah untuk cucian pada injap minyak agar ia tidak tersumbat. Pastikan penapis petrol diperiksa atau ditukar jika perlu.

5. Periksa angin tayar
Periksalah tekanan angin tayar seminggu sekali. Penjagaan tayar yang baik dapat memastikan cengkaman tayar yang sesuai dan pada jarak yang jauh, ia menjimatkan minyak.

Pemanasan enjin selama 30 saat
Enjin kereta yang panas lebih berkesan semasa kereta bergerak. Memanaskan enjin lebih 30 saat bukan saja membazir minyak tetapi boleh merosakkan enjin kerana pelinciran enjin lebih berkesan ketika kereta bergerak.

7. Elakkan menunggu
Matikan enjin jika terpaksa menungggu lama. Lebih murah untuk menghidupkan semula enjin daripada menunggu 1 minit di dalam kenderaan dengan enjin yang masih hidup.

8. Kurangkan beban kereta
Barang-barang yang tidak diperlukan di dalam kereta perlulah dikeluarkan. Semakin banyak beban, semakin banyak tenaga dan petrol yang akan digunakan.

Begitulah antara tip atau cara jimat minyak petrol.

Jom amalkan! Semoga kita sama-sama mendapat manfaatnya.


11 Oktober 2015

Nikmat Dunia dari Allah

Nikmat Dunia dari Allah

Alhamdulillah..kita masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk menghirup udara hari ini.

Udara adalah salah satu nikmat dunia dari Allah. Bersyukurlah kita masih diberi peluang merasai nikmat dari Allah yang tidak ternilai harganya. Masih punya masa untuk membetulkan kesilapan lalu...

nikmat Allah, udara




10 Oktober 2015

Bersangka Baik dan Bersabar

Bersangka Baik dan Bersabar

sabar, nikmat, sangka baik

Manusia hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya. Apabila kita sudah berusaha dan terus berusaha, sertakan doa bersama-sama. 

Apa yang kita rancang dan ia menjadi realiti, ucapkanlah syukur kepadaNya. Jika usaha kita belum lagi membuahkan hasil, jangan berhenti mencuba dan terus berusaha dan memohon kepadaNya. Jika apa yang kita rancang tidak menjadi, tanamkan dalam minda bahawa Allah akan memberi sesuatu yang lebih baik kepada kita. 

Sentiasalah bersangka baik pada Allah dan sabar dalam berusaha. Sesungguhnya Allah bersama orang yang sabar.



09 Oktober 2015

Cabaran7hari | Gadget Kesayangan

Cabaran7hari | Gadget Kesayangan 

Cabaran7hari Instablog EFGKBBA telah pun ke cabaran yang terakhir. Ada yang dah selesaikan cabaran ini. 

Cabran yang terakhir, gadget kesayangan. 

dslr nikon, fujifilm, laptop

Inilah gadget kesayangan saya. Laptop dan dua buah kamera. 

dslr nikon, fujifilm, laptop

Untuk pengetahuan, laptop yang saya masih lagi guna sekarang ini sudah berumur 7 tahun. Laptop ini adalah model lama jenama Acer. Apa? Jenama Acer tak ok? Sebenarnya jenama tak salah, yang salah adalah penggunanya. Jangka hayat sesuatu alat ini bergantung kepada cara penggunaannya. Jika baik jagaannya dan cermat penggunaannya, pasti sesuatu alat itu dapat bertahan lama. 

Kerosakan paling teruk dialami laptop ini adalah hard disk rosak. Ia berpunca daripada saya sendiri. Kerap membiarkan laptop dalam mod 'sleep' kadang-kadang sehingga ke pagi. Kalau biarkan sekejap sahaja dalam mod 'sleep', tidak menjadi masalah. Ini kerana laptop masih 'bekerja' walaupun dalam mod 'sleep'. Kalau taknak guna laptop, shut down terus ya. Hard disk rosak masih boleh ditukar dan harganya kira seratus lebih. Kalau mother board rosak, beli baru lah jawabnya.

Kamera DSLR jenama Nikon dan kamera bridge jenama Fujifilm sudah 3 tahun bersama saya. Masing-masing ada kelebihan sendiri. Kamera bridge Fujifilm ini, kalau zoom pun gambar tetap cantik. Kalau bercuti, kedua-dua kamera ini mesti dibawa bersama. Apa yang menarik dengan dslr ini adalah kita akan dapat gambar yang cantik dan berkualiti. Nak gunanya mestilah ada skil. Kalau beli mahal-mahal tapi tiada skil 'tembak' gambar, tak menjadi juga. Jadi, kena belajar kemahirannya.

Bagaimana dengan anda? Gajet apa yang menjadi kesayangan anda?

Cabaran7hari InstaBlog yang lain:


08 Oktober 2015

Cabaran7hari | Menu Sarapan Pagi Wajib Ambil

Cabaran7hari | Menu Sarapan Pagi Wajib Ambil

Agak-agak apa ni ya? 

air madu, madu, honey

Air madu.

air madu, madu, honey

Ini adalah air panas campur madu. Kadang-kadang saya makan terus je madu tanpa dicampur dengan air. Sebelum sarapan pagi, ketika perut kosong elok ambil ini. Kira-kira setengah jam selepas minum, baru ambil sarapan.

Kebaikan air madu:

1. Membantu membersihkan tubuh daripada lendir dan kahak.
2. Menghilangkan zat-zat dan campuran berbahaya dari perut kita.
3. Kesan yang sama turut berlaku kepada ginjal dan hati.

Sumber dari buku Rasulullah is My Doctor tulisan Jerry D.Gray. Sila beli buku ini ya. Memang terbaik.

Madu adalah penyembuh yang bagus diturunkan oleh Allah kepada manusia. Madu juga adalah makanan sunnah Rasulullah. Jom amalkan meminum madu yang mempunyai pelbagai kebaikan sama ada dalam kesihatan atau kecantikan di samping mengikut sunnah Rasulullah. Jadikan madu sebagai pemanis utama.

Apa menu sarapan pagi wajib bagi anda pula?

Cabaran7hari InstaBlog yang lain:
Jom sama-sama sertai dan meriahkan Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA.


07 Oktober 2015

L’AROME SLIMMING SERUM DENGAN HARGA ISTIMEWA

L'arome Slimming Serum Murah

L’arome murah


PROMOSI PENGHABISAN STOK L’AROME SLIMMING SERUM !!

Pasti semua dah kenal dengan L’arome Slimming Serum atau nama barunya L’arome Warm Serum. Bukan sahaja untuk kurus dan pecah lemak. Sebenarnya banyak kegunaanya.

L’arome murah

APA YANG L’AROME BOLEH BANTU LAGI?

LEMAK: pembakaran lemak berlaku sangat pantas

SELULIT: perubahan ketara hanya dalam tempoh 1 minggu

LANGSING: perubahan yang amat ketara dlm 3-7 hari

STRETCH MARKS: hampir 100% hilang dlm masa 1 bulan

BAHAN UTAMA L’AROME ialah dari APPLE STEM CELL. Menggunakan teknologi Apple Stem Cell terkini dari Switzerland dalam membantu membakar lemak berlebihan di sekitar perut, pinggul, peha dan lengan. Menghilangkan selulit, orange peels, strecth marks dan parut.


BAHAGIAN MANA BOLEH DI SAPUKAN L’AROME?

* Boleh disapukan pada double chin.
* Menghaluskan tekstur kulit.
* Mengeluarkan angin-angin dalam badan.

CARA PENGGUNAAN L’AROME :

Untuk pertama kali, cuba dahulu 1pam dan sapukan di bahagian perut tengah sambil sapu. Gosok, urut, tenyeh, dan tepuk-tepuk pada bahagian berlemak atau bahagian yang perlu.

SAPUAN PALING EFEKTIF UNTUK L’AROME:-

- 2 x sehari
- pagi selepas mandi
- malam sebelum tidur

Jika ada masa lapang boleh sapu 3x-4x sehari (lagi cepat nampak keputusannya sambal tepuk-tepu di bahagian yang telah di sapu). Kunci turun berat badan ialah bahagian (urutan dari ulu hati kebahagian perut)

TIPS:

- Kalau boleh hindarkan dari minum kopi/teh (kecuali green tea) kerana gangguan metabolism badan.
- Pakai girdle/korset (jika ada)
- Jika anda banyak lemak tepu, amalkan diet protien (makan Ikan, ayam)
- Kurangkan karbohidrat (nasi, mee, roti, kuih muih dan minuman manis)
- Elakkan makan telur, kacang soya, kentang, durian, minuman manis, sejuk, berais dan bergas
- Perbanyakkan minum air masak.

TINDAK BALAS L’AROME

- kurang selera makan
- lawas buang air besar
- nyah toksid dan lemak
- mungkin aka nada merah2 atau gatal pada bahagian yg disapu. Jangan panik/takut...itu normal...serum sedang meresap dan merungkai lemak tepu.

L’arome murah

Testimoni 1
L’arome murah
"Saya hilang 2.5inci 2 minggu. Selulit makin hilang!!"

Testimoni 2
L’arome murah
"Lengan kecik, perut kempis"

L’arome murah, L'arome selamat

DAPATKAN SEGERA LAROME DENGAN HARGA YANG AMAT BERPATUTAN!

HARGA LAROME:
1 botol RM170
All-in-1 bottle – harga treatment jika di SPA RM1.5K-RM3K, tetapi anda hanya perlu bayar lebih kurang 10% sahaja.

HARGA ISTIMEWA PENGHABISAN STOK RM106 SAHAJA !! TERMASUK KOS PENGHANTARAN (POS)

PM/SMS/CALL/WHATSAPP: 0126460421



06 Oktober 2015

Cabaran7hari | Filem yang Menjadi Pilihan

Cabaran7hari | Filem yang Menjadi Pilihan

Filem ini menjadi pilihan...filem apa? Teruskan membaca . . .


FILEM 3 IDIOTS

3 Idiots

Apa yang menariknya filem 3 Idiots ini? 

3 Idiots bukan cerita orang bodoh tetapi ia berkisar tentang orang yang pandai, bijak serta mampu menyelesaikan masalah yang sukar dengan penuh kesungguhan sehingga berjaya. Ia sarat dengan pengajaran yang boleh kita jadikan ikutan. Yang tak berkenaan tu, jangan la ikut pulak ye ;)

Filem ini memang menghiburkan. Ada masa ketawa, ada masa menangis. Dalam gelak tawa dan tangis, pelbagai mesej tersirat yang disampaikan. 

Apa yang saya dapat daripada filem ini ialah:

1. Lakukan sesuatu perkara atau pekerjaan tanpa putus asa sehingga berjaya dan dapat hasilnya.
2. Dalam menuntut ilmu apa sekalipun, amat penting bagi kita untuk memahami ilmu tersebut. Jangan main hafal dan ikut lurus je.
3. Setiap masalah ada penyelesaiannya walaupun kita merasakan masalah itu tak mampu kita pikul sendiri. 
4. Bersatu dalam menyelesaikan setiap masalah.
5. Mementingkan ikatan persahabatan dan tidak pentingkan diri sendiri.
6. Berusaha untuk membantu orang yang memerlukan...

dan macam-macam lagi mesej tersirat dalam filem ini. Pendek kata, filem ini memang bagus menjadi tatapan umum.

Sebenarnya dah banyak kali saya tonton filem ini. Memang tak jemu. Hinghly recommended..kalau tengah bersedih, layan filem ni, confirm hepi semacam je lepas tu.hehe

Anda pula bagaimana? Filem atau drama tv apa yang menjadi kegemaran anda?

Cabaran7hari InstaBlog yang lain:
Jom sama-sama sertai dan meriahkan Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA.



‎7 Bacaan Pembuka Pintu Rezeki

‎7 Bacaan Pembuka Pintu Rezeki

Kita sering berfikir tentang rezeki. Rezeki tidak hanya pada wang sahaja. Rezeki itu luas. Mungkin kerana kita kerap memikirkan tentang rezeki yang berbentuk wang, kita menjadi susah hati dan gelisah, bimbang tidak mencukupi.

Kita terlupa bahawa segala nikmat yang Allah kurniakan adalah rezeki. Cuma kita tidak menganggapnya bukan rezeki. Jadi, itu adalah salah. Setiap pagi kita dapat menghirup udara segar, itu adalah rezeki Allah yang mungkin kita tidak perasan. 

Rezeki Allah datang tepat pada masanya. Tidak pernah terlewat atau cepat. Jadi, siapa yang berusaha, dialah yang akan dapat apa yang diidamakan iaitu rezeki yang dipohon. 

rezeki, Bacaan Pembuka Pintu Rezeki

Apa yang kita perlu lakukan adalah sentiasa mengikut perintah Allah dan tinggalkan laranganNya. Sentiasa berdoa memohon rezeki yang baik kepadaNya dan ingat Allah selalu.

Antara 7 bacaan pembuka pintu rezeki patut diamalkan yang mendekatkan diri kita dengan Allah:

1. Memperbanyakkan Membaca "La hawla Wala Quwwata Illa billah"
Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan "La hawla Wala Quwwata Illa billah"
( HR. At Tabrani )

2. Membaca "La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin"
Barangsiapa setiap hari membaca "La ilaha illallahul malikul haqqul mubin" maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa takut dalam kubur (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).

3. Sentiasa Beristighfar
"Barangsiapa sentiasa beristighfar nescaya Allah akan mengeluarkan dia dari segala kesusahan dan memberikan rezeki dari arah yang tidak diduga-duga" ( HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah )

4. Membaca Surat Al-Ikhlas
"Barangsiapa mmbaca Surah Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkat bacaan menghilangkan
kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya" ( HR. AtTabrani )

5. Membaca Surah Al-Waqiah
"Barangsiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka tidak akan ditimpa kesempitan hidup"
(HR. Al-Baihaqi dalam Syu’ab AlIman)

6. Memperbanyak Selawat ke Atas Nabi
“Ubai Bin Ka’ab meriwayatkan, apabila telah berlalu sepertiga malam, Rasulullah Salallahu’alaih iwassalam berdiri seraya bersabda : “Wahai manusia berzikirlah mengingati Allah, berzikirlah mengingati Allah. Akan datang tiupan (sangkakala kiamat) pertama, kemudian diiringi tiupan kedua. Akan datang kematian dan segala kesulitan didalamnya”

7. Membaca Subhanallah wabihamdihi Subhanallahil adziim
…dari setiap kalimat itu seorang malaikat yg bertasbih kepada Allah Ta’ala sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu” (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

Sumber : -Ihya Ulumiddin – Imam AL GHAZALI


Sampaikanlah ilmu walau satu ayat. Semoga kita mendapat manfaat daripadanya. InsyaAllah.



05 Oktober 2015

Cabaran7hari | Saya Selalu Cari Benda Ini Dalam Peti Sejuk

Cabaran7hari | Apa saya selalu cari dalam freezer

Saya selalu cari 'benda' ini dalam peti sejuk . . .

kek batik cheese

Inilah yang saya selalu cari dalam freezer. Gambar bawah ini ialah kek batik lapis keju. Bukan kek batik je, macam2 lagi saya cari. Saya suka buat kudapan yang ringkas yang semua orang dalam rumah dapat rasa juga. Cheesekut, puding dan macam2 lagi, itulah yang selalu saya cari dalam peti sejuk.

kek batik cheese

Ummpphhhh...sedapnya!

Anda pula bagaimana? Apa yang anda selalu cari dalam peti sejuk?

Cabaran7hari InstaBlog yang lain:

Jom sama-sama sertai dan meriahkan Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA!



Resepi | Biskut Tiramisu

Resepi Biskut Tiramisu

Jom cuba resepi biskut tiramisu yang lazat ini. Yang penting sedap dan mudah disediakan.


Biskut Tiramisu

Bahan-bahan:

1 paket biskut Duluxe Crackers
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
4 sudu makan tepung kastard
1 cawan air
Secubit garam
Serbuk Vico/Milo secukupnya

Cara membuatnya:

1. Satukan susu cair, susu pekat, tepung kastard, air dan garam di dalam periuk.
2. Masak dan kacau campuran tadi dengan menggunakan api yang perlahan sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat.
3. Setelah pekat (tekstur seperti krim), tutup api.
4. Susun biskut dalam loyang atau bekas.
5. Sendukkan sedikit adunan yang telah masak tadi, letak di atas lapisan biskut dan ratakan sehingga menutupi lapisan biskut. Kemudian taburkan serbuk Vico/Milo.
6. Ulang langkah 5 sehingga biskut dan adunan habis.
7. Lapisan terakhir (paling atas), ratakan adunan dan lebihkan taburan serbuk Vico/Milo.
8. Setelah siap, simpan di dalam peti sejuk selama beberapa jam.
9. Sedia untuk dihidangkan.

Mudah je kan? Selamat mencuba!


Tempahan Design Blog Ruzanaibs.com

Tempahan edit/design/customize blog, banner blog murah

Hitam dan putih sememangnya padan digandingkan bersama. Warna tersebut menjadi warna tema pilihan pemilik blog Ruzanaibs.com. Saya masukkan warna kelabu juga supaya tidak kelihatan terlalu kontra. 

Blog pakej 3: Blog Ruzanaibs.com
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

edit/design/customize blog, banner blog murah
Template

Tempahan edit/design/customize blog, banner blog murah
Banner Blog
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




03 Oktober 2015

Cabaran7hari | Perkara Wajib Buat Setiap Hari

Cabaran7hari | Perkara Wajib Buat Setiap Hari

Cabaran7hari untuk hari ketiga... Perkara yang saya wajib buat setiap hari...
Ehem..ehemmm


Solat sememangnya perkara wajib yang perlu ditunaikan setiap hari. Tengok muka ibu bapa pun wajib. Pendek kata banyak perkara yang wajib dibuat setiap hari.

Bagi saya, kalau sehari tak dapat tengok kucing saya ni rasa macam ada yang tak kena je. Jadi, tengok dan bersihkan kucing sudah menjadi perkara wajib dilakukan setiap hari.

Kenapa kucing? Saya pelihara kucing sebagai terapi diri. Tengok muka kucing yang comel ni buatkan saya rasa gembira. Walaupun kucing tidak dapat berkata-kata tetapi ia sedikit sebanyak memahami manusia. Contohnya, kalau saya sedang bersedih kucing saya akan duduk di riba dengan sendirinya sambil pandang muka saya. Kucing menjadi sebahagian daripada keluarga saya.

Antara kucing yang ada di rumah saya...

kucing, anak kucing, calico

kucing, anak kucing, calico

kucing, anak kucing, calico
Aishhhhhh..cair la I tengok muka U ni...
Ada 5 ekor yang lain tiada dalam gambar..hehehe

Anda pula bagaimana? Apa perkara wajib yang anda lakukan setiap hari?

Cabaran7hari InstaBlog yang lain:
Jom sama-sama sertai dan meriahkan Cabaran InstaBlog 7 Hari EFGKBBA!