30 November 2015

Tempahan Design Kad Bisnes Rare Print Solutions

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Assalamualaikum.

Kali ini pelanggan daripada Rare Print Solutions menempah kad bisnes separa lutsinar (frosted plastic card). Memilih tema berwarna biru dan hitam untuk kad ini. Logo Rare Print Solutions juga saya design kan. 

frosted plastic card, kad bisnes murah

Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak pelbagai jenis kad
seperti kad bisnes, kad nama, kad jemputan atau tag label dengan 
harga yang amat berpatutan dan berkualiti?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



28 November 2015

Random Giveaway RM100 Follower HASRULHASSAN.COM

Random  Giveaway RM100 Follower HASRULHASSAN.COM

Siapa yang tidak kenal dengan blogger bernama Hasrul Hassan. Nama atau domain yang popular dalam kalangan blogger di Malaysia. Saya sendiri selalu singgah blog HASRULHASSAN.COM dari seawal saya mula berjinak dengan dunia blogger sehinggalah kini.

Sempena meraikan sokongan rakan-rakan follower blog HASRULHASSAN.COM sehingga berjaya mencapai lebih 15 juta pageviews (hits), Bro HH sukacita akan mengadakan satu random giveaway wang tunai berjumlah RM100. Giveaway RM100 ini khas untuk semua pengikut (follower) blognya sejak ia dijenamakan semula pada tahun 2010.
HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower
KLIK BANNER DI ATAS UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI
Mengapa saya follow blog HASRULHASSAN.COM?

Blog HASRULHASSAN.COM menjadi rujukan kepada blogger dengan menyediakan pelbagai tips blogging, tutorial dan juga informasi yang lain. Penulisannya juga mudah difahami dan santai. Yang paling saya ingat tentang blog HASRULHASSAN.COM adalah warna tema blognya, iaitu oren.

Apa pun, semoga bro HH sentiasa menyalurkan ilmu dan pelbagai informasi berguna yang lain kepada pembaca. 



Mini Giveaway YanieYusuf.com

Mini Giveaway YanieYusuf.com

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Selamat menikmati hari minggu!
Blog YanieYusuf.com menganjurkan mini giveaway. Jom sertai sebelum tarikh tutup.
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI

Tarikh akhir: 30 November 2015
(Sehingga jam 1159 malam)

Semoga berjaya!


27 November 2015

Baca Surat Cinta Bila Rindu

Baca Surat Cinta Bila Rindu

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga berada dalam keadaan yang baik hendaknya. Cess..Ayat format karangan surat tak rasmi keluar pulak dah..

surat cinta, al-Quran
Kredit foto: www.kompasiana.com
Rindu..bila sebut rindu, macam-macam jenis rindu bermain di otak kita. Ada yang rindukan zaman kanak-kanak dan muda remaja, rindu dengan seseorang yang jauh di mata tapi dekat di hati dan dan lain-lain lagi. Kalau rindu pada seseorang, agak2 dia rindu kita juga tak? Bila rindu seseorang, baca surat cinta, kiriman SMS, tengok gambar dia..korang buat macam tu tak? hehehe

Selama kita hidup di dunia ini, pernah tak kita terfikir tentang pencipta diri kita? Yang memberi apa sahaja yang diminta. Rindukah kita dengan Dia, Allah subahanahu wa taa'ala? Apakah perbuatan kita selama hidup ini keranaNya? Allahu...

Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang telah mengutuskan 'surat cinta' berupa al-Quranul karim kepada hambaNya. Dengan membaca isi al-Quran dan mengamalkannya, insyaAllah gelisah di hati semakin menghilang pergi. Pahala pun Allah bagi dengan membacanya. Betapa sayangnya Allah kepada hambaNya. Cinta yang tiada penghujungnya.

Apabila kita susah hati, runsing dengan masalah yang melanda dan pelbagai dugaan lagi, kepada siapakah kita tuju yang pertama? Letaklah Allah yang pertama di hati kita. InsyaAllah segala yang baik akan datang kepada kita.

Semoga saya, saya, saya dan kita semua sama-sama memperbaiki diri setiap masa. Semoga Allah mendengar setiap doa hambaNya.





#SURATCINTA nyanyian Inteam

1st Verse
Telah ku terima surat-Mu,
Yang telah Kau utus dahulu,
Ayat-ayat cinta dari cahaya-Mu,
Menyelimuti seluruh hati ku...

2nd Verse
Telah ku terima surat-Mu,
Yang telah Kau utus dahulu,
Berulang-ulang kali di fikiran ku,
Betapa Kau mencintaiku...

Pre - Chorus
Pastinya… bila ku merindu pada-Mu,
Surat-Mu kan ku baca selalu...

Chorus
Ku harap Kau akan menyebut nama ku,
Detik ku rindu,
Saat ku baca surat-Mu...
Hidupkanlah hati ini selalu,
Dengan kalimah-Mu,
Kalimah cinta teragung...

3rd Verse
Telah ku terima surat-Mu,
Yang telah Kau utus dahulu,
Ayat-ayat cinta dari cahaya-Mu,
Sesegar bumi syurga hatiku...

Pre-Chorus
Pastinya… bila ku merindu pada-Mu,
Surat-Mu kan ku baca selalu...

Chorus
Ku harap Kau akan menyebut nama ku,
Detik ku rindu,
Saat ku baca surat-Mu,
Hidupkanlah hati ku ini selalu,
Dengan kalimah-Mu,
Kalimah cinta teragung...

Bridge
Sungguh makna cinta-Mu tiada penghujung,
Surat-Mu kan ku baca selalu...

Chorus (step-up)
Ku harap Kau akan menyebut namaku,
Detik ku rindu,
Saat ku baca surat Mu...
Hidupkanlah hatiku ini selalu,
Dengan kalimah Mu,
Kalimah Cinta Teragung...



26 November 2015

Tempahan Design Blog MBSERUM Ajaib

Tempahan edit/design/customize blog murah

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Alhamdulillah, tempahan design blog MBSERUM Ajaib siap. Kali ini pelanggan nak blognya ala-ala minisite untuk mempromosikan produk jualannya. Pemilihan warna tema mengikut warna logo produk ini.

MBSERUM Ajaib? Apa tu? Sila ke blog tersebut untuk lebih lanjut tentang produk ajaib ini.

(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design blog murah
design blog murah
design blog murah

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



24 November 2015

Tempahan Design Blog Cetak Baju Murah

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog bertemakan warna ungu pilihan pemilik blog Cetak Baju Murah. Pelanggan nak design yang simple, maka terhasillah seperti ini. 

Anda sedang mencari servis cetak baju murah? Jom ke blog ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang servis yang ditawarkan.

Blog pakej 5: Cetak Baju Murah
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design blog murah
design blog murah
Template blog

design blog murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark
Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


23 November 2015

Tempahan Digital Potrait Bertudung Merah

Digital Potrait/Vector Potrait

Dia gadis bertudung merah, hatiku tergoda tergugat...hehe..nyanyi pulak kan. Digital potrait gadis bertudung merah siap akhirnya dan telah diterima oleh pemiliknya. Alhamdulillah, pelanggan suka dengan artwork ini.

digital potrait, vector potrait

Macam2 yang anda boleh buat dengan lukisan comel ni tau. Boleh letak di Facebook sebagai profile picture, di blog, pada kad jemputan, kad bisnes, banner dan lain-lain lagi.

Berminat untuk membuat tempahan digital potrait/vector potrait dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


20 November 2015

12 Barisan Umat Muhammad di Padang Mahsyar

12 Barisan Umat Muhammad di Padang Mahsyar

Setiap detik, umur kita semakin bertambah. Bagaimana dengan amalan kita? Lebih banyak yang baik daripada buruk? Alhamdulillah jika begitu. Jika sebaliknya, masih sempat untuk kita bertaubat mengubah diri supaya menjadi yang lebih baik. Sesungguhnya Allah maha pengampun.

padang mahsyar

Siapa yang tidak mahu ke syurga kan? Jika ditanya si pencuri, mungkin dia juga berkata ingin ke syurga. Namun, bagaimana amalan kita seharian? Layakkah kita ke sana? InsyaAllah kita semua layak ke sana dengan mengikut segala perintah dan tinggalkan larangan Allah.

Jom muhasabah diri dengan 'barisan umat Nabi Muhammad di padang Mahsyar'.

Barisan pertama: Manusia tanpa tangan dan kaki.

Mereka di dunia suka menyakitkan hati jirannya.

Barisan kedua: Manusia berwajah babi hitam.
Mereka di dunia melalaikan solat atau bersolat tetapi masih melakukan kemungkaran.

Barisan ketiga: Manusia seperti baghal dengan perut seperti gunung penuh dengan ular dan kala jengking.
Mereka di dunia enggan mengeluarkan zakat.

Barisan keempat: Manusia yang mengalir dari mulutnya.
Mereka di dunia berdusta dalam berjual beli.

Barisan kelima: Seperti angin yang bertiup berbau sangat busuk.
Mereka di dunia menyembunyikan kederhakaan atau maksiat kerana manusia dan mereka tidak takut kepada Allah.

Barisan keenam: Manusia yang tenggorok dan tengkuknya putus.
Mereka di dunia menjadi saksi palsu, mengadakan cerita yang tidak berlaku menyebabkan orang teraniaya.

Barisan ketujuh: Manusia tanpa lidah dan keluar darah serta nanah dari mulutnya.
Mereka di dunia enggan memberi kesaksian atau menyembunyikan sesuatu kemungkaran menyebabkan hukuman tidak dapat dijalankan.

Barisan kelapan: Manusia yang berjalan terbalik (kaki ke kepala).
Mereka di dunia memakan harta anak yatim.

Barisan kesembilan: Manusia berwajah hitam dan mata serta perutnya berapi.
Mereka di dunia memakan harta anak yatim.

Barisan kesepuluh: Manusia bertubuh penuh dengan lepera dan belak (sejenis penyakit kulit yang amat gatal).
Mereka di dunia menderhaka kepada ibu bapanya.

Barisan kesebelas: Manusia yang buta matanya, giginya seperti tanduk, bibir melebar hingga ke dada, lidah menjulur sampai ke perut bahkan ke peha dan perut keluar kotoran yang sangat jijik.
Mereka di dunia meminum arak.

Barisan kedua belas: Manusia yang berwajah berseri dan bercahaya.
Merekalah golongan yang beriman dan beramal soleh.

Peringatan bersama, untuk diri sendiri juga.
Jom sama-sama sentiasa perbaiki dan muhasabah diri supaya kita termasuk dalam  barisan kedua belas. InsyaAllah boleh.

Sumber: Nota zaman sekolah dulu.


19 November 2015

Keronsang Comel dari Khadijah Wardrobe

Keronsang/brooch Comel

Keronsang comel hadiah Brooch Mini Giveaway selamat sampai lebih kurang jam 11 pagi, 19 November dihantar oleh abam posmen berpakaian merah putih,,,kehkehkeh

Alhamdulillah, terpilih menjadi salah seorang pemenang BROOCH Mini Giveaway. Terima kasih Khadijah Wardrobe atas hadiah comel ni. Lepas ni nak pergi kenduri boleh la letak keronsang comel ni kat tudung :)

keronsang, brooch

keronsang, brooch
Comel kan?



17 November 2015

Tempahan Design Logo dan Stiker Seven Wonders

Tempahan Design Logo dan Stiker Murah

Tempahan design logo dan stiker untuk kedai kek dan biskut, Seven Wonders. Design yang comel ini dan tidak sarat dengan elemen lain menjadi pilihan pemiliknya. Warna tema yang dipilih pula bersesuai dengan kek dan biskut.
 
stiker murah, design logo murah

Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak logo, stiker, tag label dan lain-lain lagi
dengan harga yang amat berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



16 November 2015

Tempahan Design Kad Bisnes Sri Berangan Agro

Design kad bisnes / bisnes kad / kad nama / name card murah

Alhamdulillah..kad bisnes ini dah selamat sampai di tangan tuannya. Kali ini pelanggan ingin design yang simple. Warna tema gelap dan putih menjadi pilihan.

kad bisnes murah

Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak pelbagai jenis kad
seperti kad bisnes, kad nama, kad jemputan atau tag label dengan harga yang amat berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


15 November 2015

3D GIVEAWAY BY IY & SYARIZWAN

3D GIVEAWAY BY IY & SYARIZWAN

3D puzzle menjadi hadiah untuk giveaway ini. Minat 3D puzzle? Jom sertai giveaway ini.
SYARAT-SYARAT 3D PUZZLE GIVEAWAY

  • Korang mestilah mempunyai blog dan buat satu entry yang bertajuk "3D GIVEAWAY BY IY & SYARIZWAN"
  • Tampal banner kat atas kemas-kemas dalam entry dan link ke url ini atau Blog IY.
  • Wajib follow blog Ikhwan Yusuff dan Syarizwan's Blog.
  • Giveaway terbatal jika penyertaan kurang daripada 20 orang.
  • Mempunyai alamat tetap di MALAYSIA sahaja.
  • Giveaway ini bermula pada 2 November 2015 hingga 29 November 2015
  • Last, tinggalkan komen beserta link korang di kotak komen blog Ikhwan Yusuff


14 November 2015

GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN

GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN 

che ta

Rysya Skincare adalah set penjagaan muka premium di mana set kecantikan ini setaraf dengan kualiti dan mutu set premium yang sudah ada lama di pasaran.

Diasaskan oleh pengasas Rysya Skincare, Puan Noorazlina Mohd Noor dan Rozita Che Wan (Che Ta) adalah duta kepada produk ini. Che Ta juga telah menggunakan produk ini selama dua bulan. Dan beliau dapati produk penjagaan kulit Rysya mampu menyerlahkan seri wajahnya. Malah beliau menasihati kaum wanita yang berusia 40an sepertinya jangan asyik sebuk dan tidak menjaga penampilan diri.

“Siapa kata bila dah masuk 40an dah nampak tak cantik. Persepsi macam itulah yang membuat ada wanita lari dan menyorok bawah katil sebab rasa dah tak cantik. Malah ada yang baharu 30 tahun tapi gigi pun dah tak ada sebab abaikan soal penjagaan kecantikan,” kata-kata Che TA sewaktu perasmian produk Rysya Skincare baru-baru ini.

Menurutnya, beliau menggunakan kesemua lima rangkaian produk Rysya seperti cleanser, toner, serum, krim magik dan sabun sarang burung dimana produk berkenaan mampu mencerahkan kulit serta melambatkan proses penuaan.

“Saya syorkan semua wanita menggunakan produk Rysya Skincare ini kerana dengan kandungan vitamin C dan 24 karat emas serta sarang burung boleh menyerlahkan seri wajah anda,” kata Che Ta yang sudah mempunyai tiga orang anak.

Rysya Skincare memasarkan produk halal untuk memenuhi permintaan dan keperluan industri produk Halal malah berkualiti tinggi mengikut piawaian antarabangsa.

Mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), rangkaian produk Rysya Skincare meliputi lima jenis iaitu Cleanser, Toner, 24K Gold Serum, 24K Gold Miracle Cream dan Bird Nest Body Scrub.

Dan, di kesempatan ini mummy nak buka GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN


Produk yang di tawarkan untuk giveaway ini ialah LY TONER DAN LY CLEANSER:-

RYSYA SKINCARE - LY TonerDireka untuk melindungi kulit, menjadikan kelihatan berseri, lembut dan licin. Menegangkan kulit dan mengecilkan liang roma. Menjaga kelembapan kulit, memastikan ia terhidrat dan memelihara kulit daripada menjadi kering. Sesuai untuk sensitif dan semua jenis kulit yang lain.

Arahan: Gunakan dua kali sehari. Sapukan pada waktu pagi dan malam selepas mencuci muka dengan RysyaPenjagaan Kulit Pembersih Muka. Elakkan sentuhan dengan mata.


Kelebihan LY Toner 
Toner ini bersifat lembut dan perlahan-lahan membersihkan kulit. Formula yang sangat efektif dapat menegangkankulit wajah. Diperbuat dengan kacang soya dan ekstrak Phyto Placenta. Memberikan kesegaran kulit, keseimbangan pH lembut, rasa bersih dan sangat selesa.
 

RYSYA SKINCARE - LY Pembersih Muka

Bersifat lembut untuk menanggalkan solekan. Komponen yang menyediakan ciri-ciri kebersihan yang sangat baik, kulit lembut sempurna dan segar "Natural Moisture Barrier". Selepas membilas, ia akan menjadikan kulit licin bersih tanpa mengeringkan kulit.

Arahan: Gunakan dua kali sehari pada waktu pagi dan malam. Letakkan cleanser pada tapak tangan yang basah. Bila berbuih, perlahan-lahan urut seluruh muka, elakkan bahagian mata. Bilas sehingga bersih.

Kelebihan LY Pencuci Muka
Kulit dilindungi, kelihatan berseri, dan terasa lembut dan tenang. Mengimbangi kelembapan kulit, membantu mengekalkan penghidratan dan mengelakkan kulit dari kekeringan .Sesuai untuk semua kulit, termasuk kulit sensitif.

Syarat- syarat GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN :

1. Terbuka kepada penduduk di Malaysia.
2. Buatkan satu entri bertajuk - GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN
3. Follow blog ini.
4.Follow Instagram http://www.instagram.com/rysyaskincareselangor
5. Setelah siap, jangan lupa letakkan di ruangan komen butiran ini :-- URL blog entri - Saya nak menangi GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN ( nama produk - pilih satu dari produk ini - RYSYA SKINCARE LY Pembersih Muka / Toner) - Instagram akaun anda- dan alamat email .

Tarikh berlangsungnya GIVEAWAY ini : 31 OKTOBER 2015 - 30 NOVEMBER 2015

Semoga berjaya !!


13 November 2015

Pernah Terlupa Bilangan Rakaat dalam Solat?

Terlupa Bilangan Rakaat dalam Solat

Terlupa bilangan rakaat, sujud sahwi

Pernah berlaku antara kita yang "TERLUPA BILANGAN RAKAAT' terutamanya ketika solat 4 rakaat, Nabi SAW telah mengajar kita bagaimana hendak mengatasi masalah tersebut di dalam hadis baginda daripda Abdurrahman bin 'Auf*.
  1. Jika dia tidak memilik keyakinan sama ada dia berada di dalam rakaat ke 3 atau 4 (dalam solat Zohor, Asar, Isyak) rakaat ke 2 atau 3 (dalam solat Maghrib) rakaat pertama atau ke 2 (dalam solat subuh) maka perlulah dia memilih rakaat yang paling sedikit. (memilih rakaat yang berwarna merah).
  2. Sesudah dia memilih rakaat yang sedikit, maka perlulah dia meneruskan solatnya seperti biasa sehingga tasyahhud akhir.
  3. Apabila sudah selesai melakukan tasyahhud akhir maka perlulah dia melakukan sujud sahwi (sujud sebanyak 2 kali) sebelum memberi salam. Sesudah melakukan sujud sahwi barulah boleh dia memberi salam seperti biasa.
  4. Tiada bacaan khusus di dalam sujud sahwi. Diam atau membaca tasbih atau membaca seperti sujud biasa sudah memadai.
*Dikeluarkan oleh Ahmad di dalam Musnadnya-hadis no:1656 (Jld.1,ms.190)

Perasaan was-was yang mengganggu ibadah adalah gangguan fikiran dan syaitan. Hindarkan jiwa dari melayannya. Ini kerana melayannya bererti mengikut kehendak syaitan yang cuba menghilang fokus seseorang kepada ibadah dan cuba menjadikan seseorang itu akhirnya bosan, bimbang dan jemu dengan ibadah. Para ulama seperti Ibn Jauzi (meninggal 597H), Ibn al-Qayyim (meninggal 751H) dan ramai lagi sejak dahulu menulis dalam berbagai karya untuk membenteras penyakit yang buruk ini.

Al-Quran menceritakan bahawa senjata was-was ini jugalah yang digunakan oleh Iblis sehingga membawa Adam melanggar arahan Allah. Firman Allah: (maksudnya) “Setelah itu maka syaitan telah mewas-waskan kepada Adam dengan berkata: “Wahai Adam, Mahukah aku tunjukkan kepadamu pohon yang menyebabkan hidup selama-lamanya, dan kekuasaan yang tidak akan hilang lenyap? Kemudian mereka berdua memakan dari pohon itu, lalu terdedahlah kepada mereka aurat masing-masing, dan mereka mulailah menutupnya dengan daun-daun dari syurga; dan dengan itu derhakalah Adam kepada Tuhannya, lalu dia tersalah jalan.”(Surah Taha: 120-121)

Sumber: drmaza.com



12 November 2015

Bahaya Minuman Berkarbonat yang Diremehkan

Bahaya Minuman Berkarbonat Terhadap Kesihatan

Memang telah diketahui umum bahawa air berkarbonat yang juga disebut sebagai minuman bergas adalah bahaya terhadap kesihatan kita. Tapi kini ramai yang mengambil minuman ini sebagai minuman harian. Mungkin disebabkan harganya yang murah, rasa atau warna yang menarik membuatkan seseorang itu suka dan ketagih dengan air ini.


Ketagih dengan air berkarbonat? Ya, memang ada yang ketagih dengan air ini. Diingatkan sekali lagi, air berkarbonat bahaya terhadap kesihatan.

Apa yang membuatkan minuman berkarbonat ini memberi kesan buruk kepada kita?
  • Minuman berkarbonat mengandungi asid fosforik yang mengurangkan penghasilan kalsium dan magnesium. Kekurangan dua nutrien penting ini akan menyebabkan sistem imunisasi tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik. 
  • Minuman berkarbonat juga mengandungi kandungan gula yang amat tinggi dan juga bahan radikal bebas yang akan meningkatkan risiko penyakit kencing manis dan kerosakan tisu kulit. 
  • Botol plastik mengandungi bahan kimia yang dipanggil bisphenol A (BPA). Bahan kimia ini amat mudah diresapi oleh minuman berkarbonat yang akan menyebabkan proses tumbesaran terbantut. 
  • Minuman berkarbonat juga mengandungi sejenis asid yang mampu menghakis usus perut seseorang peminumnya untuk jangka masa panjang.
Mungkin ada yang berkata, "Tak mati pun minum air bergas ni, kalau nak mati tu, dah ajal kan". Apabila bercakap soal mati tiada siapa yang boleh menghindari perkara ini. Semua yang hidup pasti merasai mati. Apa yang penting adalah mencegah sebelum terlambat.

Awas jika ketagih dengan air berkarbonat ini. Pelbagai penyakit datang tanpa kita sedari. Berfikirlah sebelum membeli. Cegah sebelum terlambat. Banyak makanan sihat yang lain lagi boleh kita ambil.


11 November 2015

Permohonan Melanjutkan Pelajaran Secara Manual di UiTM Perlis

Permohonan Melanjutkan Pelajaran di Peringkat Diploma Secara Manual di UiTM Perlis

mohon diploma uitm


Pengumuman daripada Rektor UiTM Perlis melalui akaun Facebook beliau.

Pada 22 November ini pelajar-pelajar baru peringkat diploma akan mendaftar di UiTM Perlis. Masih ada tempat kekurangan calon untuk 7 program pengajian. Oleh itu UiTM Perlis membuka permohonan secara manual untuk calon-calon yang mempunyai kelayakan seperti yang disyaratkan. Sehubungan itu, calon-calon yang layak dan berminat melanjutkan pelajaran di peringkat diploma dijemput hadir ke Kompleks STAR UiTM Perlis pada 12-13 November 2015 ini jam 9 hingga 4 petang untuk proses permohonan dan pemilihan. Sila bawa sijil2 asal dan salinan yang disahkan. 

Tujuh bidang pengajian yang berkenaan adalah:

1. Diploma Sistem Maklumat Perakaunan.
2. Diploma Teknologi Polimer.
3. Diploma Kimia Perindustrian.
4. Diploma Sains.
5. Diploma Sains Komputer.
6. Diploma Sains Matematik, dan
7. Diploma Sains Geomatik.

Untuk syarat kemasukan sila rujuk melalui laman web: pengambilan.uitm.edu.my
Sila klik aplikasi syarat kemasukan.

Rumusan syarat minima adalah seperti berikut.

Diplom Sistem Maklumat Perakaunan (AC120): 5 kredit termasuk BM, Matematik dan BI (B) lulus Sejarah dan Matematik Tambahan.

Diplom Sains (AS120): 5 kredit termasuk BM, Matematik/Matematik Tambahan, BI, 2 kredit dan 1 lulus dalam Biologi, Fizik, Kimia serta lulus sejarah.

Diplom Sains Komputer: kredit BM, lulus Sejarah, kredit mana-mana dua mata pelajaran Sains dan 1 kredit mana-mana mata pelajaran.

Diplom Sains Geomatik: kredit BM, lulus Sejarah, kredit Matematik, BI, Fizik/Kimia/Bio/Sains Tambahan/Sains dan lulus Matematik Tambahan

Diplom Sains Matematik: kredit BM, lulus Sejarah, kredit Matematik, Matematik tambahan, Fizik/Kimia/Bio/ Sains Tambahan/Sains dan kredit BI

Diplom Teknologi Polimer: kredit BM, lulus Sejarah, kredit matematik/matematik tambahan, fizik/kimia dan BI.

Diplom Kimia Perindusterian: kredit BM, lulus Sejarah, kredit dalam Matematik/Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan BI.

Jika anda dan ada kenalan-kenalan yang layak dan berminat, boleh hadirkan diri di UiTM Perlis. Untuk sebarang pertanyaan, hubungi Dr Shaiful, Timbalan Rektor HEA melalui aplikasi Whatsapp atau melalui panggilan di talian 019-474 8234. Insya Allah beliau akan bantu memberi maklumat.

Pelbagai kemudahan yang disediakan oleh pihak UiTM untuk anda. Yang penting anda dapat menuntut ilmu dengan selesa.

UiTM mengubah destini anak bangsa.


Tarikh Keputusan UPSR 2015 Diumumkan

Tarikh Rasmi Keputusan UPSR 2015 Diumumkan

Seperti sebelumnya, keputusan UPSR diumumkan pada bulan November. Beberapa hari sahaja lagi, calon-calon peperiksaan UPSR bakal menerima keputusan masing-masing.

Tarikh Keputusan UPSR 2015 Diumumkan

Calon peperiksaan UPSR boleh mendapatkan keputusan tersebut di sekolah masing-masing. Keputusan tersebut juga boleh disemak melalui sistem pesanan ringkas MySMS 15888.

Tarikh Keputusan UPSR 2015 Dikeluarkan Dan Semakan SMS

Tarikh rasmi: 17 November 2015, Selasa
Semakan guna SMS Taip: UPSR (jarak) ANGKA GILIRAN dan hantar ke 15888.
Contoh: UPSR KC001A040 hantar ke 15888
Tempat / Masa: Sekolah, bermula jam 10 pagi
Nota Calon-calon UPSR perlu hadir pada waktu yang ditetapkan dengan berpakaian sekolah.

Semoga berjaya diucapkan kepada calon peperiksaan UPSR 2015. 

Sumber: mysumber.com



10 November 2015

Promosi Harga RM1 Setiap Barang di 7Eleven

Promosi Harga RM1 Setiap Barang di 7Eleven

7Eleven membuat promosi harga istimewa dengan nilai RM1 setiap satu barang pada tarikh yang telah ditentukan. Seluruh 7Eleven di Semenanjung Malaysia membuat promosi ini .

7Eleven RM1

Dalam pukul 12 tengah hari tadi (10 Nov.), beria nak singgah ke 7Eleven. Masuk je terus juruwang beritahu barangan promosi RM1 dah kehabisan stok. Hampa betul..baru niat nak memborong. Ramai juga pelanggan lain yang datang dan pulang dengan tangan kosong tanpa beli apa-apa. haha. RM1 setiap barang, memanglah laris. Takpelah..boleh cuba lagi untuk tarikh akan datang. hehehe

Antara barang-barang yang ditawarkan dengan harga RM1 mengikut tarikh yang ditetapkan:

10-11 November
- Air kotak vico
- Air lipton
- Air yeo's
- Mister potato
- Maggi hot cup
- Kotex 

17-18 November 
- Kitkat 2 fingers
- Mameebev cool tea
- Air kotak harshey's soyfresh
- Nescafe
- Ubat gigi darlie

 24-25 November
- Air kotak yeo's yeogurt drink
- Goodday UHT milk
- Mister potato crisps
- Garnier men
- Garnier women
- Lingkaran pembunuh nyamuk jenama Fumakilla

1-2 Disember 
- Yeo's laici
- Dutch lady UHT milk
- Mamee monster
- Mamee chef cup
- L'oreal shampoo

HANYA RM1 SAHAJA SETIAP BARANG. TIADA HAD PEMBELIAN.
Bersiap sedia untuk tarikh seterusnya. Semoga berjaya berbelanja di 7Eleven!


09 November 2015

Kenapa Aku Diuji Sebegini?

Kenapa Aku Diuji?

Setiap manusia di muka bumi ini pasti menghadapi pelbagai ujian dalam hidup. Daripada sekecil-kecil ujian sehinggalah menghadapi ujian yang paling besar dan rumit. Namun, setiap ujian ini perlu dihadapi dengan sabar dan tabah.

Kenapa aku diuji? Ingatlah bahawa setiap nikmat dan ujian adalah daripada Allah. Pasti ada sebab mengapa Allah memberi kita peluang untuk merasai nikmat dan ujian. Ujian yang diterima bukan sahaja yang berbentuk kesusahan. Ujian di dalam kesenangan juga ada. Sebagai contoh, seseorang yang hidup mewah lupa akan perintah dan suruhan Allah. Mungkin kita sendiri tidak sedar itu juga adalah ujian bagi kita. Ketahuilah bahawa ujian diberikan supaya kita terus ingat kepadaNya.

ujian, diuji, cabaran, dugaan


Kita selalu tertanya-tanya atau bermonolog tentang itu ini. Mengeluh dengan ujian yang sedang dihadapi. Semuanya telah tertulis dalam kitab suci al-Quran. Ada sesuatu disebalik setiap ujian yang Allah berikan.

KENAPA AKU DIUJI?
Surah Al-Ankabut: 2-3
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta.”

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
Surah Al-Baqarah ayat 216
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
Surah Al-Baqarah ayat 286
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

BAGAIMANA MENGATASI RASA PUTUS ASA?
Surah Al-Imran ayat 139
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.”

SUNGGUH, AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!
Surah Yusuf ayat 87
“Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan orang-orang yang kafir.”

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPI PERSOALAN HIDUP ?
Surah Al-Imran ayat 200
“Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.”

APAKAH ADA JALAN PENYELESAIAN?
Surah Al-Baqarah ayat 45-46
”Dan mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan (solat) itu sungguh berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk, (iaitu) mereka yang yakin, bahawa mereka akan menemui Tuhannya, dan bahwa mereka akan kembali kepada-Nya.”

SIAPA YANG MENOLONG DAN MELINDUNGIKU?
Surah Ali Imran: 173
“Cukuplah Allah (menjadi penolong) bagi kami dan Dia sebaik-baik pelindung.”

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Surah At-Taubah ayat 129
“Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Allah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal, dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arsy (singgahsana) yang agung.”

APA BALASAN ATAU HIKMAH DARI SEMUA INI?
Surah At-Taubah ayat 111
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.

*Semoga kita tetap tabah menghadapi ujian, dugaan dan cabaran hidup. Yang penting kita perlu sentiasa bersyukur. InsyaAllah, Allah bersama kita. Amin ya rabb.


08 November 2015

Resepi | Cupcake Coklat Kukus Lembap Meleleh

Kek Cawan atau Cupcake Coklat Kukus Lembap Meleleh

Kek coklat sememangnya mudah disediakan dan pastinya sedap. Terdapat pelbagai versi resepi kek coklat yang ada. Terpulang kepada kita untuk ikut yang mana, dan yang penting kek itu menjadi.

cupcake coklat lembab


Saya buat kek coklat dalam versi kek cawan atau cupcake. Buat cupcake, mudah dan jimat masa kerana tidak memerlukan masa yang lama untuk mengukus atau bakar. Saya buat cupcake guna kaedah mengukus dan hasilnya memang lembap! Resepi ini saya dapat dari Celoteh Hati Bella, terima kasih banyak-banyak. Jom cuba resepi mudah ini.

cupcake coklat lembab

Cupcake Coklat Kukus Lembap Meleleh

Bahan-bahan: (guna sukatan cawan)

3 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

Cara membuat:

1. Masukkan telur dan gula halus. Kacau sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan susu pekat dan kacau lagi sehingga sebati.
3. Masukkan serbuk koko, tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau sehingga betul-betul sebati.
4. Setelah adunan tadi sebati, masukkan minyak masak dan kacau sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan air panas dan kacau hingga adunan jadi sebati.
6. Masukkan ke dalam acuan mengikut pilihan sendiri.
7. Kukus selama 20 minit.
8. Sedia dihidangkan bersama ganache.

Resepi Chocolate Ganache

Bahan-bahan:

50g serbuk kok
1sb minyak masak
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (mengikut manis yang disukai)

Cara membuatnya:

Campurkan kesemua bahan, panaskan di atas api perlahan sambil kacau sehingga sebati dan likat.

Selamat mencuba!



06 November 2015

Makanan Kesukaan Nabi Muhammad

Makanan Kesukaan Nabi Muhammad

Makanan yang Nabi Muhammad suka makan ini semuanya ada khasiat dan kelebihannya tersendiri. Apakah antara makanan yang menjadi kesukaan baginda Rasulullah?

makanan sunnah

Antara makanannya adalah:

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah , menguatkan buah pinggang , membersihkan perut

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut , membuang kahak . Baik diminum waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (semua jenis) – Nabi berkata wanita mengandung yang mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya.

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak, memperbaharui pandangan mata , membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga .

9. Minyak Zaitun – Sebagai rawatan kulit dan rambut. Selain inti ia juga melambatkan penuaan dan merawat radang perut.

10. Buah Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular ketika ini di restoran-restoran Itali)

12. Air kosong – Minuman terbaik untuk tubuh.

Makanan yang menjadi kesukaan Rasulullah ini mudah didapati di sekeliling kita. Jom sama-sama amalkan makanan sunnah ini. Semoga kita bersama mendapat manfaat daripadanya di samping mengamalkan sunnah Rasulullah sekali gus menambah rasa cinta terhadap baginda Rasulullah. InsyaAllah.


05 November 2015

Giveaway CINTA by CN

Giveaway CINTA by CN


giveaway, giveaway novel, giveaway cinta

Klik banner untuk join


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sempena Jualan Gudang Karangkraf yang lalu, CN telah memborong beberapa novel CINTA. Jadi sukacitanya disini bahawa CN ingin memberi 3 buah novel CINTA kepada peserta Giveaway CINTA by CN melalui random.org. Pemenang novel adalah 3 orang. Bukan itu sahaja, 10 peserta bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Januari 2016 CN. Hah ! Best tak? 


Syarat-syaratnya Giveaway CINTA by CN : 


1. Follow blog CikguNorazimah

2. Add To Circle  G+CikguNorazimah


4. Follow Instagram cikgunorazimah (jika ada)  

5. Buat entri bertajuk "Giveaway CINTA by CN"  

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.  

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini

8. Giveaway ini akan berlangsung dari 1 - 30 November 2015 dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 5 Disember 2015.


Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :


Kredit untuk Kak Mialiana

YES 2015

~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~


04 November 2015

Hadiah Comel dari Jerman

Hadiah Comel dari Jerman

Alhamdulillah rezeki, saya telah terpilih sebagai salah seorang pemenang Giveaway Souvenirs Europe by Jindrisska. Hadiahnya berupa keychain terompah kayu yang comel dari Holland. Sebenarnya dah lama hadiah ini sampai di rumah. Minggu lepas tak silap.

keychain, terompah comel
Bungkusan yang terbang dari Jerman ke Malaysia
keychain, terompah comel
Ini hadiahnya..comel kan
keychain, terompah comel
Boleh gantung kat beg :)
Terima kasih Aisya atas hadiah comel ni. Jauh terbangnya dari Jerman ke Malaysia. Semoga Aisya pemilik blog jindrisska.blogspot.my dipermudahkan dalam segala urusan.


03 November 2015

Tempahan Design Blog Adinda Surie

Tempahan edit/design/customize blog murah

Blog bertemakan warna pastel ini siap juga akhirnya. Jom ke blog ini untuk mengetahui lebih lanjut apa yang disediakan di sini.

Blog pakej 4: Blog Adinda Surie
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

edit blog murah
edit blog murah

design banner murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)




02 November 2015

Tentang Kahwin

Tentang Kahwin dan Nikah

Kahwin.. rata-rata ramai yang suka dengan perkataan ini. Namun, ramai juga yang 'terasa' atau tersentap dengan perkataan ini.

kahwin, nikah, hantaran

KAHWIN HANTARAN MURAH : "Ish! murahnya hantaran dia, ni mesti sengkek ni!"

KAHWIN HANTARAN MAHAL : "Ish! mahalnya? Nak jual anak apa?"

KAHWIN UMUR MUDA : "Ish! muda-muda dah kawen, ini mesti ade buat benda tak baik ni... entah-entah dah termengandung!"

KAHWIN UMUR LAMBAT : "Ish! dah tua baru nak kawen, tu la muda-muda tak nak kawen, orang dah beranak-pinak dia baru nak kawen... tak laku kot!"

KAHWIN BUAT MAJLIS KECIL : "Ish! ni kawen ke ape? Kedekutnya, makanan pun entah pape bukan selalu, buatlah besar sikit!"

KAHWIN BUAT MAJLIS BESAR : "Ish! besarnye majlis... kalah anak DATUK. Nak berlagaklah tu, macam anak die je nak kawen kat dunia ni!"

KAHWIN DUA: "Gatal sangat kot tu.. entah-entah bini yang pertama dibiarkan macam tu je".

Bersangka baiklah, jangan mendengar kata-kata negatif orang lain. Kuatkan mental.  Apa yang penting adalah taati suruhan dan perintah Allah. Segala-galanya akan menjadi mudah dan kebahagiaan akan tiba dengan hidup berlandaskan hukum Allah. 

Saya yang berbicara soal kahwin ini masih belum punya pengalaman. Belum tempuhinya lagi. Apa pun saya pasti, sebelum bernikah sepatutnya sudah mula belajar tentang kehidupan selepas nikah. Asas yang paling utama adalah agama, penting sebagai penunjuk arah dalam pembinaan keluarga Islam. Kahwin dan nikah ini bukanlah seindah cerita novel dan drama cinta yang mengaburi mata kita. 

Kahwin juga bukanlah sekadar suka-suka tetapi untuk kita lebih dekat dengan Allah. 1001 rahsia Allah sediakan di sebalik perkahwinan. Segala susah senang dan suka duka, tempuhilah bersama pasangan. Moga saya juga akan seperti itu nanti.

Semoga setiap insan yang belum ataupun yang sudah berkahwin dikurniakan pasangan yang memahami dan melengkapi diri. Jangan susahkan perkara yang mudah. InsyaAllah, Allah akan sentiasa bantu hambaNya.

“Kalau kita kahwin sebab nak puaskan nafsu, kita akan jemu. Tapi, kalau kita kahwin kerana TAQWA, kita takkan jemu..” - Adnin Roslan, Penulis buku Tarbiah Sentap.



01 November 2015

Semoga Berjaya Calon SPM 2015!

Minggu Peperiksaan SPM 2015 Bermula

Isnin yang pertama dalam bulan November, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bermula. 
Semoga berjaya dan dipermudahkan dalam menjawab soalan peperiksaan diucapkan kepada semua calon SPM. Tenangkan hati, fikiran dan banyakkan berdoa di samping melakukan solat hajat. 

SPM 2015, sijil pelajaran malaysia

Sentiasa ingatkan diri bahawa menuntut ilmu kerana Allah. Jika keranaNya, insyaAllah ilmu itu akan kekal lama di ingatan kita. 

Semoga kejayaan menjadi 'hadiah' yang terindah buat anda. InsyaAllah.



Segmen Bloglist & Blogwalking Sally Samsaiman

Segmen Bloglist & Blogwalking Sally Samsaiman

Sally akan pilih secara rawak 10 blog untuk dimasukkan dalam bloglist blognya. Jom cuba nasib dan dalam masa yang sama dapat berkenalan dengan blogger yang lain.
Nak sertai segmen ini? Klik je banner di atas ini.
Selamat bersegmen dan blogwalking!