30 Mac 2016

Wordless Wednesday | Cara Untuk Khusyuk Dalam Solat

Cara Untuk Khusyuk Dalam Solat

Elok-elok dah angkat takbir, tiba-tiba muncul pelbagai perkara dalam fikiran. Tentang makan, hutang, apa nak buat lepas ni... macam-macam lagi. Pernah jadi pada anda?

Jom cuba dan istiqamah dengan cara untuk membina khusyuk dalam solat :

cara khusyuk dalam solat
Kredit: QuranicGen
Semoga kita dapat manfaat perkongsian ini bersama. InsyaAllah.


28 Mac 2016

Design Vector Portrait Shiemz | Karakter Bersukan

Vector portrait/digital portrait

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Artwork vector portrait karakter bersukan untuk pelanggan, Shiemz. Pelanggan tempah dua vector portrait terus. Terima kasih :)

Alhamdulillah, pelanggan berpuas hati dengan vector portrait ini. Gambar asalnya, tidak ada peralatan seperti dumbbell dan tali skipping dan juga logo pada baju 'Now Everyone Can Kurus' seperti gambar di bawah. Saya tambah sendiri mengikut permintaan pelanggan. Gaya karakter pegang dumbbell juga saya gambarkan design sendiri.

digital portrait, vector portrait

Anda boleh gunakan vector potrait ini untuk pelbagai kegunaan. Contohnya anda boleh letakkan di blog, banner, bunting, kad jemputan, kad nama, facebook dan sebagainya.

Berminat untuk membuat tempahan vector portrait / digital potrait dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai kegunaan, rugi kalau tak order ;)

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)

27 Mac 2016

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY

[by Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd]

Bersempena Musim Mencandat Sotong 2016 dan Tahun Melawat Kelantan 2016 , Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (Peneraju Pakej Kelantan Tours) ADA menganjurkan Give away melalui Blog www.nazlee.com . Tujuan adalah untuk memperkenalkan kepada umum berkenaan pakej-pakej pelancongan yang disediakan oleh Xceltravel seperti di laman web rasmi mereka   xcelltravel.com 

Salah satu daripada pakej-pakej yang ingin diperkenalkan adalah PAKEJ MENCANDAT SOTONG 2016 (KELANTAN) . Jika korang yang berminat 'candat' boleh lah turun mencandat sotong, jika tak dapat turun mencandat tahun ini, kita semua berpeluang menyarung t-shirt mencandat sotong khas daripada penaja (gambar di bawah). Peluang mudah menang dengan cara menyertai MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY ; bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016



Terdapat 10 helai t-shirt tersebut untuk dimenangi (10 pemenang) dengan mengikut syarat-syarat  mudah seperti berikut :

1) FOLLOW PAGE FACEBOOK Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.facebook.com/xcelltravel/)
2) FOLLOW INSTAGRAM Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.instagram.com/xcelltravelofficial/)
3) Buat 1 Entri blog
4) Penyertaan terbuka untuk Blogger Malaysia .
5) Tempoh GA bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016

Ok, selamat bergiveaway !

25 Mac 2016

Cara Mudah Kira Bacaan Zikir

Cara Mudah Kira Bacaan Zikir

Assalamualaikum dan selamat hari Jumaat yang penuh barakah.
Semoga anda sihat selalu :)

Alhamdulillah, kita masih lagi diberikan peluang oleh Allah untuk bernafas di muka Bumi milikNya. Ini bermakna kita masih punya kesempatan waktu untuk memperbaiki diri ke arah yang lebih baik.

Jom banyakkan berzikir setiap hari. Tak dapat banyak, sikit pun ok dah. Zikir mendekatkan diri kita dengan Allah, sentiasa mengingatkan diri kita denganNya. Dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang. Tak percaya? Jom berzikir sekarang :) 

Disertakan cara mudah untuk mengira bacaan zikir secara manual. Sekarang ni dah wujud pun alat untuk mengira bacaan zikir. Guna tasbih pun boleh juga. 
cara kira zikir
Kredit foto: Google 
Jom ikut sunnah Rasulullah!
Tak kisahlah apa cara sekalipun yang kita gunakan untuk kira, asalkan lidah basah dengan zikir. Semoga kita mendapat manfaatnya bersama. InsyaAllah.


23 Mac 2016

Pengalaman Gigi Bongsu Dibedah di Klinik Pergigian Kerajaan

Pengalaman Gigi Bongsu/Geraham Bongsu Dibedah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca semua :)

Alhamdulillah, hari ini 23 Mac 2016, gigi bongsu atau geraham bongsu yang tumbuh di sebelah kiri bawah, selamat dibuang melalui satu pembedahan kecil.

gigi bongsu

Pembedahan gigi ini telah dilakukan oleh doktor gigi di Klinik Pergigian Pekan Kuala Kangsar. Saya tidak perlu ke hospital besar seperti yang pernah diceritakan dalam entri sebelum INI

Sebelum ini, doktor telah mengingatkan saya supaya makan terlebih dahulu sebelum pembedahan dilakukan. Temujanji bersama doktor gigi bermula seawal jam 10 pagi. Walaupun tarikh temujanji telah ditetapkan, tetap kena datang awal juga kerana ramai pesakit datang pada waktu pagi. Berdegup laju jantung ni sementara menunggu giliran. Nebes ooo.. 

Apabila nombor giliran saya dipanggil, terus masuk ke bilik rawatan. Rasa nak keluar balik je... Sebelum pembedahan untuk mengeluarkan gigi bongsu dibuat, doktor menerangkan serba sedikit tentang pembedahan gigi bongsu kepada saya. Menurut doktor tersebut, gigi bongsu saya tumbuh melintang atau dalam bahasa dentistry dipanggil 'Horizontally Impacted 38', 38 tu nama bagi gigi bongsu. Terdapat sedikit ruang antara gigi bongsu dan geraham kekal, jadi memang perlu dibuang untuk elak sisa makanan terkumpul dan jangkitan bakteria. Kedudukan gigi bongsu saya juga terlalu rapat denagn geraham kekal. Doktor membuat lakaran ringkas gigi bongsu saya. Gigi bongsu saya perlu dibahagikan kepada 4 bahagian dan ada tulang yang perlu diubah supaya mudah proses keluarkan gigi bongsu nanti. Ubah tulang? Tak tau tulang mana kena ubah tu. Saya serahkan kat doktor je la.

Doktor juga beritahu, terdapat beberapa kesan yang akan saya alami selepas pembedahan ini. Antaranya ialah rasa sakit selama beberapa hari, pipi bengkak kesan daripada bius dan saraf (mungkin ambil masa beberapa hari untuk surut) dan pendarahan akibat pembedahan.

Untuk makan dan minum, boleh makan dan minum seperti biasa selepas 3-4 jam selepas pembedahan dibuat. Jangan guna straw untuk minum kerana tekanannya boleh melepaskan gumpalan darah pada lubang pembedahan. Hindarkan makanan dan minuman panas dan bergas. Mulut pulak tak boleh nganga luas. Kalau mulut buka luas, akan bagi kesan kepada jahitan. Lagi satu, tak boleh kumur atau gosok gigi selepas 24 jam prosedur tu.

Setelah selesai doktor beritahu semua tu, saya diminta untuk menandatangani surat kebenaran pembedahan. Selepas itu saya diminta untuk baring dan proses pembedahan dimulakan dengan bius setempat. Memang bengkak la muka lepas tu. haha. Tunggu dalam beberapa minit rasa kesan kebas.
Bila dah bius, memang tak rasa apa2 pun semasa gigi bongsu dikeluarkan. Isi ditepi gigi bongsu dibelah sedikit supaya mudah proses potong gigi tu. Yang ni pun tak rasa apa2. Saya banyak pejam mata je. Takut punya pasal. hehehe. Yang saya nampak doktor ada masukkan penyepit, mesin gerudi untk pecahkan gigi. Mesin gerudi tu bunyi dia lebih kurang bunyi KTM Kawasaki Ninja yang sedang merempit laju di lebuh raya. hahaha. Bedengung telinga dibuatnya. Adoii..Semasa proses pembedahan ni memang tak sakit, cuma kena tahan sikit waktu doktor tarik gigi bongsu keluar ikut bahagian. Selepas selesai proses buang gigi bongsu, kawasan yang dibedah perlu dijahit... Susah jugak nak keluarkan gigi bongsu saya ni. Pembedahan mengambil masa lebih kurang sejam. Selepas seminggu dari tarikh pembedahan, saya perlu ke klinik semula untuk membuka jahitan dan pemeriksaan lanjut.

Apa pun, terima kasih saya ucapkan kepada doktor gigi di Klinik Pergigian Pekan Kuala Kangsar atas servis yang baik. Jangan ragu-ragu untuk ke klinik pergigian kerajaan untuk dapatkan rawatan ye :)

Kalau anda sakit gigi, jangan tangguh untuk dapatkan rawatan di klinik pergigian. Cegah sebelum terlambat.


21 Mac 2016

Tips Cegah Boros

Tips Cegah Boros

Assalamualaikum dan selamat sejahtera anda :)

Boros... Boros selalu terjadi kepada sesiapa sahaja apabila duit banyak di tangan kita. Betul tak? Jadi aktiviti 'window shopping' sama ada offline atau online perlu dijauhi agar tidak terbeli barangan bukan keperluan.
tips cegah boros
Kredit Gambar

Boros ada ubat tak?
Ubat penyakit BOROS adalah dengan MENYIMPAN EMAS! Biar betul?

Lawan kepada perkataan BOROS adalah SIMPAN. Menyimpan adalah satu amalan yang mulia dimana para penyimpan itu tahu dan sedar akan kepentingan menyimpan untuk masa depan.

Konsep simpan emas ini sama seperti kita menyimpan duit setiap bulan, banyak cabaran sebenarnya kalau kita simpan duit ni kerana kita dipengaruhi oleh 'ANGKA' duit itu berbanding kita simpan emas.

Contoh:
Kita simpan duit RM200 setiap bulan, cukup setahun kita dah ada RM2400. Banyak bukan? Dah 4 angka kan maka emosi dan nafsu kita boleh tergugat! Nak beli itu la nak beli ini. Lagi2 ada promosi akhir tahun!

Dalam kepala dah set 'Takpe ambil sikit je, nanti ganti balik! Haaa nampak tak permainan dia disitu?
Lagi la kalau duit tu disimpan dalam bank, sekarang zaman teknologi, online shopping bukan sesuatu yang susah untuk dilakukan. Jadi memang ramai yang kecundang termasuklah saya.

Sebab itu saya bersyukur sangat, ditemukan dengan penawar sikap boros saya ini iaitu dengan menyimpan LOGAM EMAS. Emas ini unik, sesiapa pun tidak boleh nafikan ia bernilai sepanjang zaman malah penyimpan nilai yang terbaik.

Daripada konsep simpan duit RM200 setiap bulan itu, saya beli emas 1gram dan simpan sendiri. Cukup setahun dah ada 12gram (angka gram simpanan masih kecil atau sedikit dan perlu diperkukuhkan), sebab itu mmg betul emas ni ada aura penarik atau magnet untuk kita beli dan beli lagi walaupun harga emas ada naik turun. Tapi duit pun kena simpan juga tau.

Tapi, bagaimana nak gunakan emas? Nanti saya kongsikan dalam entri akan datang. Nantikan ye :)

Nak tau tentang cara beli emas? Boleh PM saya di Facebook Maisarah Humaira' untuk lebih lanjut.


20 Mac 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

Assalamualaikum dan selamat sejehtera korang :)

Jom sertai Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih sekarang! Hadiah menarik berupa cash untuk dimenangi. Memang menarik ni. Rugi kalau tak join.

Cepat klik banner di bawah untuk sertai Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih ini.


*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

18 Mac 2016

Empat Jenis Ujian Dajjal Ke Atas Umat Manusia

Ujian Dajjal Ke Atas Umat Manusia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua :)
Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi milikNya. Ini bermakna masih ada masa untuk memperbaiki diri kita.

Jumaat dah hari. Jom baca surah Al-Kahfi yang terkandung pelbagai peringatan, pengajaran dan kelebihan.

Surah Al-Kahfi

Secara ringkasnya, dalam surah al-Kahfi, terdapat empat jenis ujian yang Dajjal cuba kan ke atas umat manusia. Ujian-ujian tersebut ialah:

1. Ujian Aqidah - umat akhir zaman boleh mengambil iktibar dari tindakan pemuda-pemuda yang apabila diasak oleh pemerintah, telah melarikan diri bersembunyi di dalam gua semata-mata kerana berusaha menyelamatkan aqidah mereka. Jika terkepit, demi mempertahankan aqidah, kalau perlu, pergi ke hutan dan gigit kayu sampai mati.

2. Ujian harta benda - umat akhir zaman boleh mengambil pengajaran dari kisah pemilik dua kebun yang kedekut dan terlampau sayangkan harta sampai tidak mahu bersedekah/ mengeluarkan zakat. Dajjal nanti diberi kemampuan oleh Allah untuk menghentikan hujan atau menurunkan hujan dan menggoda manusia dengan ujian harta benda. Mereka yang mengikutinya akan hidup senang lenang, mana kala mereka yang tidak mahu mengikutinya akan hidup susah dan merana. Orang yang hatinya berpaut kepada akhirat tidak akan mudah tertipu dengan ujian harta dunia. Pesan nabi saw, apa yang nampak api sebenarnya air sebab segalanya akan kelihatan berlawanan sewaktu kita teruji dengan tipu daya Dajjal.

3. Ujian ilmu pengetahuan - umat akhir zaman boleh belajar dari kisah Nabi Musa as dan Nabi Khidir yang telah dikurniakan ilmu laduni (ilmu yang didapati tanpa belajar). Akhir zaman akan diuji dengan kepesatan ilmu pengetahuan/kemajuan teknologi. Mereka yang mudah terpana dengan kemajuan teknologi boleh jadi akan mudah tersesat jika tidak beringat dan menghubungkan segalanya dengan Allah Taala.

4. Ujian kekuasaan - umat akhir zaman boleh mengambil tauladan dari kisah Zulqarnain. Dajjal nanti akan menguasai sebahagian besar dunia. Zulqarnian menguasai sebahagian besar dunia tetapi itu tidak menjadi alasan baginya untuk tidak mentaati Allah.

Umat Islam perlu melengkapkan diri dengan beberapa ciri-ciri untuk menghadapi Dajjal sebagaimana yang disarankan dalam ayat-ayat di dalam surah Al-Kahfi:

Jom sama-sama kita amalkan 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir surah Al-Kahfi, maka kamu akan terselamat daripada fitnah Dajjal

1. Dekatkan diri dengan orang-orang yang soleh (Al Kahfi ayat 28).
2. Lengkapkan diri dengan menuntut ilmu yang benar (Al Kahfi ayat 45).
3. Sentiasa merendah diri (Al Kahfi ayat 69).
4. Mengikhlaskan diri (Al Kahfi ayat 110).
5. Menjalankan dakwah (Al Kahfi ayat 27).
6. Banyak mengingati hari akhirat (Al Kahfi ayat 47 - 49)

Akhir sekali, perbanyakkan doa yang pernah dibacakan oleh pemuda-pemuda Al-Kahfi:

"Rabbana aatinaa milladunka rahmatan wa haiyi'lanaa min amrinaa rasyadaa"

("Ya Tuhan kami. Berikanlah rahmat kepada kami dari sisiMu dan sempurnakanlah petunjuk yang lurus bagi kami dalam urusan kami")
al Kahfi ayat 10

Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi

DARI ABU SA'ID AL-KHUDRI R.A bahawa nabi s.a.w bersabda:
Sesiapa yg membaca Surah Al-KAHFI PADA HARI JUMAAT, nescaya akan diterangkan baginya dengan satu cahaya di antara dua Jumaat
( riwayat al-NASAII, al-Baihaqi dan al-Hakim )


Kredit: Muslim4Life


17 Mac 2016

PROMOSI KAD BISNES MURAH MAC 2016

PROMOSI KAD BISNES MURAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Promosi kad bisnes murah kembali lagi!

Anda sedang mencari-cari kad bisnes harga mampu milik?
Anda ingin meluaskan perniagaan anda dan dikenali ramai?
Promosi kad bisnes murah oleh MaiGraphicDesign Enterprise sedang berlangsung!

kad bisnes murah

Promosi kad bisnes murah dengan harga berbaloi-baloi 
sehingga 30 MAC 2016
Dapatkan segera sebelum terlambat!

Apa yang menariknya dengan promosi ini?
DESIGN DAN *KOS POS ADALAH PERCUMA!

Anda tidak ada idea untuk design sendiri kad bisnes anda?
Atau anda mahukan kami design kad bisnes anda?
Jangan risau, kami sedia untuk menyediakan design kad bisnes yang menarik untuk anda.

Promosi kad bisnes murah ini sah untuk material 
MATTE/GLOSSY LAMINATE 260 GSM sahaja.

Kelebihan material MATTE/GLOSSY LAMINATE 260 GSM:
1. Kalis air
2. Tahan lama
3. Tidak mudah koyak
4. Perniagaan anda nampak lebih profesional

Servis dan kualiti terbaik kami berikan kepada anda. InsyaAllah

Hasil tempahan kami, boleh lihat sini:

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan,
sila hubungi MaiGraphicDesign Enterprise di:

atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)
atau
Email: maigraphikdesign@gmail.com

Siapa lambat, melepas lah jawabnya. hehehe


16 Mac 2016

Wordless Wednesday | Bersangka Baik

Bersangka Baik dengan Allah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Pernah rasa menyesal dengan masa silam? Atau takut dengan perkara yang akan berlaku dalam hidup dan takut untuk menghadapinya nanti? Ketahuilah bahawa Allah telah menetapkan sesuatu buat hambaNya dengan bersebab. InsyaAllah pasti indah pengakhirannya :) Bersangka baiklah dengan Allah.

husnu dzon, sangka baik


15 Mac 2016

Design Doodle WAHM

Design Doodle WAHM / Suri Rumah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga anda sihat selalu :)

Doodle Work At Home Mums (WAHM) siap juga akhirnya. Doodle ini ditempah oleh pemilik blog ummumarjaan.com. Pelanggan nak doodle yang bertudung dan ada laptop bersamanya. Bertemakan warna pastel merah jambu dan juga kelabu, maka jadilah doodle nya...

doodle ibu, doodle WAHM
Kaum ibu yang bekerja di rumah :) Kat rumah pun boleh buat duit tau. hehe
Alhamdulillah, pelanggan berpuas hati dengan design doodle ini. Pelanggan gembira, saya lagi gembira :) 

Harga sudah semestinya amat berpatutan. Berbaloi tempah tau. Satu doodle ni untuk pelbagai kegunaan. Boleh letak pada banner, bunting, kad jemputan, button badge, bookmark dan lain-lain lagi. Nak print atas glossy paper dan pasang bingkai pun boleh. Berbaloi ke tidok? hehehe

Anda berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


13 Mac 2016

(OST Filem Munafik) Lirik dan Lagu Kalah Dalam Menang

(OST Filem Munafik) Kalah Dalam Menang

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Saya dah tonton filem Munafik. Memang terbaik filem seram arahan Syamsul Yusof ini. Pelbagai pengajaran yang dapat daripada filem ini. Kerana cintakan dunia, rela meminta kepada selain daripada Allah. Disebabkan perbuatan tersebut, orang lain menjadi mangsa. 


Filem Munafik, filem wajib tonton dan ambil pengajaran daripada ceritanya.

Dengarkan OST Filem Munafik, Kalah Dalam Menang. 



(OST Filem Munafik) Lirik Kalah Dalam Menang - Mawi & Syamsul Yusof 

Yo!
Ya Allah, Ya Rahim
Siapa lebih berkuasa?
Ya Allah, Ya Rahim
Kau, aku atau Dia?
Renungkan

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Kemewahan diri bukanlah tanda kehebatan insan
Berteduh di bumi Tuhan
Fikirkan saat nyawa ditarik keluar badan
Tiada siapapun yang tahu rahsia Tuhan
Siapa dulu pergi dulu mungin aku, mungkin kamu
Kau katakan tunggu dulu, kau belum 50
Sedang kematian lagi mengejarmu
Kerasnya hati masih gagal mengerti
Bangunlah di malam sunyi
Bertanyakan pada Ilahi

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Kalah dalam menang, hatimu takkan senang
Aku bukan hipnotis bukan juga isis
Jauh sekali ekstrimis, aku hanya optimis
Hidup sarat protwist, sama macam sarkis
Dengan Tuhanmu jangan pernah prejudis
Dalam era penuh depresi
Sebenarnya apa yang kau cari
Kononnya nak inspirasi, huh inspirasi
Tak perlu kau tercari-cari
Bangun malam tanya Ilahi
Beribu kali kau diingati
Hidayah itu milik Ilahi

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Mari sini semua dengar ini cerita
Orang kita kata nak senang kena banyak simpan duit
Tapi Islam kata nak senang kena banyak keluarkan duit
Sedekah, amal jariah, senyumanmu itu juga satu dakwah
Orang kita kata sakit itu bala
Tapi Islam kata sakit itu penghapus dosa
Sabarlah walaupun kau sedang kecewa
Biarkan engkau miskin harta dan kuasa
Tapi jangan kau miskin jiwa

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Terbitan: Arteffects International
Pengarah: Syafiq Yusof
Komposer: Syamsul Yusof
Penulis Lirik: Syamsul Yusof / Anwar Fazal
Susunan Muzik dan Rakaman: Arteffects International
Penerbit: Hafiz Hamidun


12 Mac 2016

GIVEAWAY by RosNordin

GIVEAWAY by RosNordin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jom korang ramai-ramai kita sertai GIVEAWAY by RosNordin ni. Hadiah pun best tau! Nak tau apa hadiahnya? Klik banner di bawah. Alang-alang dah klik tu join la sekali giveaway ni ye :)

GIVEAWAY by RosNordin
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI
Hadiah pilihan saya: The Body Shop GIFT

Semoga berjaya!


11 Mac 2016

Tinggal Solat Kerana Kerja?

Tinggal Solat Kerana Kerja?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga sihat selalu :)

Antara solat dan kerjaya...Kedua-duanya sama penting dalam kehidupan. Solat fardhu ditunaikan kerana Allah dan menjadi bekalan utama untuk ke akhirat nanti. Kerja juga penting, sebagai cara untuk meneruskan kelangsungan hidup di atas muka bumi ini. 


Pernah tinggal solat kerana kerja, belajar atau lain-lain lagi? Solat yang hanya mengambil waktu dalam 5 minit pun kita nak tinggalkan? Solat adalah perkara pertama yang akan dihisab di akhirat nanti. Jadi wajarkah kita sehingga meninggalkan solat kerana perkara dunia? 

Solat memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Solat mendekatkan diri kita dengan Allah. Seperti kita berbicara dengan Allah. Solat membuatkan kita tenang. Terdapat pelbagai kelebihan yang ada pada solat. Sayang jika kita sengaja tinggalkannya.

Kepada Allah kita memohon doa dan Allah makbulkan doa kita. Memang tidak patut kita tinggalkan solat hanya kerana perkara dunia. Pelbagai nikmat yang Allah kurniakan kepada kita. Malu pada Allah, kita sibuk cari rezeki sehingga lalai perintahNya sedangkan Allah yang memberi rezeki.

Jadi, solat dan bersyukurlah kepada Allah sebagai tanda kita menghargai nikmat pemberianNya. Mulai saat ini, jom kita sama-sama berazam supaya takkan tinggal lagi solat fardhu.


10 Mac 2016

Design Doodle Kanak-kanak Bertudung

Doodle Kanak-kanak Bertudung

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Artwork kali ini adalah doodle kanak-kanak bertudung. Pelanggan nak doodle ni untuk logo kedai online miliknya. Gabungan beberapa warna pastel menjadi warna tema untuk doodle ini.

Alhamdulillah, pelanggan berpuas hati dengan design doodle kanak-kanak bertudung ni. Senyum lebar je budak dalam gambar ni. hehe.

design doodle murah
Mock up doodle
Macam-macam yang boleh buat dengan doodle ni tau. Boleh letak pada banner, bunting, kad jemputan, button badge, bookmark dan pelbagai kegunaan lagi. Nak print atas glossy paper dan pasang bingkai pun boleh. Berbaloi ke tidok? hehehe

Berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


08 Mac 2016

Cara Pelaksanaan Solat Sunat Gerhana Matahari

Cara Pelaksanaan Solat Sunat Gerhana Matahari

Seperti yang telah dimaklumkan, Fenomena Gerhana Matahari Separa dijangka akan berlaku pada hari Rabu bersamaan 9 Mac 2016 bermula jam 7:24 pagi sehingga 9:31 pagi. Secara amnya, fenomena Gerhana Matahari Separa berlaku ketika fasa bulan baru dan pada masa yang sama Bulan melintas di antara Matahari dan Bumi menyebabkan Matahari tertutup sebahagian seperti yang terdapat dalam gambar di bawah.

gerhana matahari

Menjadi sunnah yang dituntut untuk mendirikan Solat Sunat Gerhana Matahari pada waktu tersebut. Adalah digalakkan untuk umat Islam menunaikan Solat Sunat Gerhana Matahari. 

solat sunat gerhana matahari


Kaifiyyah atau tatacara pelaksanaan solat adalah seperti berikut: 

KAIFIYYAH SOLAT SUNAT GERHANA MATAHARI

Sunat dilakukan Solat Sunat Gerhana Matahari secara berjemaah. Ia mengandungi 2 rakaat, 4 al-Fatihah , 4 Ruku' dan 4 sujud, seperti berikut :

RAKAAT PERTAMA

Lafaz niat :

أُصَلِّى سُنَّةَ الكُسُوْفِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى

Yang bermaksud : Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala

1. Baca Surah al-Fatihah dan surah secara perlahan

2. Ruku'

3. I'tidal

4. Baca Surah al-Fatihah dan surah secara perlahan

5. Ruku'

6. I'tidal

7. Sujud dan seterusnya seperti solat biasa


RAKAAT KEDUA

1. Baca Surah al-Fatihah dan surah secara perlahan

2. Ruku'

3. I'tidal

4. Baca Surah al-Fatihah dan surah secara perlahan

5. Ruku'

5. I'tidal

6. Sujud

7. Tahiyyat Akhir

Sunat membaca 2 khutbah selepas solat sunat gerhana sebagaimana dua khutbah Jumaat dari segi rukun dan syarat-syaratnya.

Begitulah antara tatacara solat sunat gerhana matahari. Jika ada masa lapang pada waktu yang telah dinyatakan, eloklah kita umat Islam menunaikannya.


Design Facebook Cover Photo Ummu 'Ayyash Shoppe

Design Facebook Timeline Cover/ FB Cover Photo

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Satu lagi artwork siap direka, Facebook cover photo untuk page Ummu 'Ayyash Shoppe. Doodle ibu berpurdah dan bayi lelaki yang comel tu pun saya design juga. Logo juga ditempah oleh pemilik akaun Facebook ini. 
design cover photo fb murah
Cover Photo FB Page Ummu 'Ayyash Shoppe


Alhamdulillah, pelanggan sangat berpuas hati dengan design ini. Pelanggan yang juga merupakan pemilik kedai online Ummu 'Ayyash Shoppe menyediakan pelbagai barangan kelengkapan bayi dan kanak-kanak. Jadi kepada sesiapa yang sedang mencari barangan bayi dan kanak-kanak yang berkualiti dan harga yang berpatutan, boleh ke page Ummu 'Ayyash Shoppe.

design logo
Logo Ummu 'Ayyash Shoppe

Berminat untuk membuat tempahan design Facebook timeline cover/ FB cover photo 
dengan harga yang berpatutan? Percuma profile picture.
Untuk pelbagai jenis page seperti personal, bisnes, syarikat dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


05 Mac 2016

Bags Giveaway By Penselduabee

Bags Giveaway By Penselduabee

Assalamualaikum.

Jom sertai Bags Giveaway By Penselduabee. Hadiah sangat menarik! Klik banner cepat untuk sertai giveaway ini.

Bags Giveaway By Penselduabee
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI

Giveaway ini berlangsung dari 1 sehingga 30 March 2016

Senarai Hadiah

1st Prize
Foldable Versatile Shopper Travel Bag

2nd Prize
Clinique Floral Tote Bag

3rd Prize
Deuter Pouch Bag

4th Prize
Jelita Red Makeup Bag

5th Prize
Vietnamese Flower Embroidered Clutch Bag

6th Prize
Indonesian Foldable PVC Bag

7th Prize
Cadbury Animation Clutch Bag

8th Prize
Turquoise Sequin Coin Bag 

Top Referral
Hadiah Misteri
(Walaupun peserta ada memenangi hadiah di atas, masih boleh dapat hadiah misteri jika dinobatkan sebagai top referral)

Klik untuk join giveaway ini Bags Giveaway By Penselduabee

04 Mac 2016

Antara Speaking English dan Mengaji Al-Quran

Antara Speaking English dan Mengaji Al-Quran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Apa khabar anda? Semoga sihat selalu :)

Bahasa Inggeris penting. Al-Quran lagi penting. Tapi masa kini individu yang tidak tahu bercakap bahasa Inggeris atau English sering diperlekehkan. Dengarnya kerja pun susah dapat kalau tak tahu speaking English. Benarkah sampai begitu sekali?

Kalau tak tahu membaca al-Quran pula bagaimana? Adakah membaca al-Quran dianggap kuno atau adat sahaja? Hanya dibaca untuk sekali khatam dan makan pulut kuning? Utamakan al-Quran lebih daripada yang lain. Al-Quran adalah 'surat cinta' daripada Allah kepada hambaNya. Ayat-ayat yang memberi ketenangan dan juga pahala yang banyak kepada pembacanya.

speaking English

Jadi mana satu pilihan anda? Tak salah untuk mahir berbahasa Inggeris dan baca al-Quran pula wajib semua umat Islam pelajari dan amalkannya.

Belajar ilmu dunia adalah fardhu kifayah. Jika tidak fasih berbahasa Inggeris, masih boleh pelajarinya. Begitu juga dengan al-Quran yang wajib umat Islam tahu, jika tidak tahu atau tidak lancar bacaannya, jangan ditinggalkan al-Quran begitu sahaja. Ambil masa untuk belajar walau sesibuk manapun kita. Tak perlu malu jika tak pandai speaking, tapi tak pandai mengaji al-Quran, tolong lah malu.

Biarlah apa yang kita buat di dunia ini menjadi amalan ke akhirat sana. InsyaAllah. 


03 Mac 2016

Pemenang Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

Pemenang Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.



Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA telah berlangsung selama seminggu iaitu bermula dari 22 Februari dan tamat pada 29 Februari yang lalu.

Alhamdulillah, penyertaan yang menggalakkan daripada para blogger. Seramai 49 blogger telah menyertai giveaway ini. Terima kasih kepada yang terlibat dalam giveaway ini terutamanya ahli Blogger KHEZMAIRA dan peserta.

Untuk lihat senarai peserta, klik link di bawah:


Masa yang ditunggu-tunggu telah tiba. Pengumuman pemenang Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA. Pemenang telah dipilih berdasarkan cabutan nombor di random.org.

Pemenangnya adalah . . .

Skinny Lotion

Skinny Legstea

Skinny Teatox

Vitamin C Face Mist

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang.

Pemenang perlulah Whatsapp butiran di bawah ke nombor 013-6801579 (Khaty)

Nama :
Alamat :
No. Telefon :
Url Penyertaan :
Item yang dimenangi :

SILA AMBIL PERHATIAN.
Tempoh tuntutan hadiah bermula dari tarikh hari ini 3 Mac 2016 sehingga 10 Mac 2016 sahaja. Jika pemenang tidak menuntut hadiah dalam tempoh masa yang diberikan, cabutan lain akan dibuat.


02 Mac 2016

Boleh Semak Keputusan SPM 2015 Secara Online dan SMS

Semakan Keputusan SPM 2015 Secara Online dan SMS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Esok, bersamaan 3 Mac 2016 merupakan tarikh rasmi pengumuman keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2015. 

Setelah berusaha bersungguh demi mencapai kejayaan di dalam peperiksaan SPM dan juga masa depan, calon peperiksaan SPM 2015 akan menerima keputusan mereka. 

Semak Keputusan SPM 2015

Semakan Keputusan SPM 2015 Menerusi Sekolah

Calon-calon boleh mendapatkan keputusan peperiksaan SPM dari sekolah masing-masing selepsa jam 10:00 pagi pada hari yang sama. 

Calon persendirian akan dimaklumkan melalui pos atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri tempat mereka mendaftar dulu.

Semakan Keputusan SPM 2015 Secara Online

Semakan keputusan SPM boleh dibuat secara online di:


Semakan Keputusan SPM 2015 Secara SMS

Kementerian Pendidikan Malaysia menyediakan perkhidmatan semakan keputusan peperiksaan SPM melalui mySMS 15888. Cara semak keputusan SPM 2015 secara SMS adalah seperti berikut:

Semak Keputusan SPM 2015

Perkhidmatan ini akan diaktifkan bermula jam 10:00 pagi, 3 Mac 2016 dan akan ditamatkan pada jam 11:59 malam, 9 Mac 2016.

Semoga berjaya calon-calon SPM 2015! Berjuanglah kerana Allah. Cari di dunia buat bekalan di akhirat. Apa sekalipun keputusan SPM anda, jangan cepat berpuas hati atau putus asa. Jika dapat seperti yang diharapkan, bersyukurlah. Jika tidak dapat seperti yang diharapkan, muhasabah diri dan sedar akan kesilapan yang telah dilakukan. Perjalanan masih panjang. Banyak peluang menanti. InsyaAllah.




Kempen Derma Buku anjuran PROGRESS SMART Selangor

Kempen Derma Buku anjuran PROGRESS SMART Selangor

Kempen Derma Buku anjuran PROGRESS SMART Selangor

CSR PROGRESS SMART Selangor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. 
Pernah dengar pasal orang Asli di Pulau Carey? Agak-agak menarik tak ye tempat dia? ha, kalau anda pernah membuat program di sana, kali ini kami pula yang akan merasainya sendiri. Untuk pengetahuan semua, seramai 100 orang peserta dari Programme on Graduate Employability Enhancement (PROGRESS) for SMART Selangor akan pergi ke sana untuk membuat khidmat komuniti servis. community service yang dijalankan oleh kami ini lebih dikenali sebagai Smart Bakti.
Program ini ditaja khas oleh kerajaan Selangor dengan kolaborasi bersama Irshad HR Consulting untuk memberi kursus selama sebulan kepada anak-anak Selangor yang baru sahaja beberapa bulan tamat pengajian tetapi masih belum mendapat sebarang pekerjaan. 
  
Di samping belajar mengenai Project & Event Management, Effective Business Writing dan lain-lain, kami juga perlu mengadakan satu program untuk semua peserta PROGRESS demi menjayakan kursus PROGRESS SMART Selangor.  

Kita semua dapat banyak kelebihan kan. dapat baca buku. ada library sendiri. dapat menimba macam-macam ilmu pengetahun. tapi apa salahnya pula kalau kita dapat menderma buku/majalah kepada kaum orang Asli ini supaya mereka juga dapat mencari ilmu sepertimana kita semua. Tujuan kami ke sana adalah untuk membina satu mini perpustakaan supaya mereka dapat bersantai di situ sambil membaca buku-buku ilmiah yang akan didermakan oleh kalian. 

Jadi, tunggu apa lagi. :) Andai kata rasa banyak buku tapi dah tak tahu nak buat apa, jom datang ke tempat yang dinyatakan dalam gambar berikut dan menderma sebanyak mungkin.

SUMBANGAN BUKU TERPAKAI DIPERLUKAN!! . . Anda mempunyai banyak buku yang sudah dibaca? Tiada ruang lagi untuk disimpan? JANGAN BUANG!!!!!! . . Kami dalam usaha mengumpul buku-buku terpakai untuk disalurkan kepada Perpustakaan Mini di Perkampungan Orang Asli Kg. Sg. Bumbun, Pulau Carey bagi Program CSR yang akan diadakan pada 6 Mac 2016. . . Buku-buku diperlukan : - Buku teks / rujukan akademik - Buku bacaan umum - Majalah - Buku ilmiah . . Sumbangan buku - buku boleh dibuat dengan cara : 1. Serahkan buku-buku tersebut pada kami di alamat yang tertera (Hotel Carlton). . . Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi : - Atiqah Jafri (013-2254675) - Elmi Farhana (011-18623632) E-mail : smartbakti2016@gmail.com . . Kami memohon jasa baik anda semua untuk membantu kami menghebahkan kepada orang ramai tentang usaha ini. Mari menderma, selain dapat berkongsi anda juga mendapat pahala. . . #ThePaybackTime #bookdonation #dermabuku #SMARTBAKTI2016
A photo posted by Smart Bakti (@smartbakti) on

Carlton Hotel Holiday and Suites ni betul-betul berada bersebelahan dengan Pusat Akuatik dan juga Tesco Shah Alam. kalau ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi nombor yang tertera. jumpa di sana nanti ye :) 

Sampai di sini sahaja. in shaa ALLAH kita berjumpa lagi.
HOT: Cara Kembalikan Chat Whatsapp yang Hilang / Terdelete
 

Design Doodle Keluarga

Design Doodle Keluarga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Artwork ini dah lama siap sebenarnya. hehe. Doodle keluarga tempahan daripada pelanggan yang ingin meletakkan doodle ini di header blognya. Alhamdulillah, pelanggan berpuas hati dengan artwork ini.

Beginilah hasilnya . . . background belakang tu saje saya gatal nak letak. Nampak serabut pulak. haha. Pelanggan akan dapat softcopy doodle tanpa background. 

doodle keluarga

Macam-macam yang boleh buat dengan doodle ni tau. Boleh letak pada banner, bunting, kad jemputan, button badge, bookmark dan pelbagai kegunaan lagi Nak print atas glossy paper dan pasang bingkai pun boleh. Berbaloi kan? 

Berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


01 Mac 2016

Design Blog suehasan.com

Servis edit/design/customize blog murah

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan Mac. Terasa cepat masa berlalu kan.

Blog suehasan.com, satu lagi artwork siap mengikut permintaan pelanggan. Alhamdulillah, pelanggan berpuas hati dengan hasil design blognya. Pelanggan gembira, saya pun gembira dan bersyukur :)

Warna green turquoise dan kelabu dipilih oleh pemilik blog tersebut. Memang padan gabungan warna ni. Nampak lembut je. Tak percaya? Sila ke blog suehasan.com ok. hehe.

Pemilik blog suehasan.com juga merupakan seorang pengedar sah Shaklee. Sambil2 singgah blognya, bolehlah tengok kebaikan produk Shaklee dan ambil ilmu tentang kesihatan.

Blog pakej 4: Blog suehasan.com
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design blog murah
design blog murah
design blog murah
Template blog

design banner murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)