28 April 2016

Aku dan Kau Berbeza, Punya Istimewa

Perbezaan Lelaki dan Perempuan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Lelaki dan perempuan memang berbeza. Lihat luaran sahaja sudah tahu bezakan. Memang kedua-duanya berbeza, tetapi kedua-duanya juga mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

perbezaan lelaki dan perempuan

LELAKI

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.

Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin (yang ada anak perempuan ramai kena ingat ni....pastikan anak solat, tutup aurat dan lain-lain lagi) dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa...jangan percaya sangat)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

WANITA

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya?

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita ?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita:

1. Ibunya
2. Isterinya
3. Anak perempuannya dan
4. Saudara perempuannya

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:

1. Suaminya
2. Ayahnya
3. Anak lelakinya dan
4. Saudara lelakinya

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:

1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH. Sayangnya ALLAH pada wanita . . .

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki... kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin, maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya supaya kelak masing-masing lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.

"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)

Pada hari itu (Hari Qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "

Semoga kita sama-sama mendapat manfaat daripada perkongsian ini. InsyaAllah.
Perkongsian daripada emel yang dikirim rakan.


26 April 2016

Design dan Cetak Stiker Cookies Bite

Design dan cetak stiker murah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Artwork kali ini ialah stiker untuk Cookies Bite. Alhamdulillah, siap dan selamat sampai pada tangan client. Rekaan stiker Cookies Bite ini diserikan lagi dengan doodle perempuan. Warna merah jambu menjadi warna pilihan utama pilihan client dan beberapa warna yang lain.

Client berpuas hati dengan stiker ini. Stiker yang ditempah oleh client ini adalah berukuran 7cm x 7cm. Amat sesuai diletakkan pada balang biskut. Raya lagi beberapa bulan je kan..sesiapa yang sedang mencari stiker comel-comel dengan harga yang berpatutan, bolehlah tengok2 sini dulu :) Mana tau ada yang berkenan di hati.
stiker murah
Mock up stiker

stiker murah
Stiker Cookies Bite
Anda erminat untuk membuat tempahan design dan cetak logo, stiker, tag label dan lain-lain lagi
dengan harga yang amat berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


25 April 2016

Design Facebook Cover Photo De'khaliq Glam Fashion

Design Facebook Timeline Cover/ FB Cover Photo

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Facebook cover photo untuk page De'khaliq Glam Fashion. Siap juga cover photo bertemakan warna pilihan client iaitu ungu. Ilustrasi wanita bersama beg kertas beli-belah juga diletakkan pada cover photo ini sebagai simbol wanita dan aktiviti membeli-belah. Ilustrasi ini juga saya sendiri design.

Alhamdulillah, client berpuas hati dengan hasil rekaan cover photo ini. Nampak simple tetapi elegan bersesuaian dengan konsep perniagaannya.
design cover photo fb
Cover Photo De'khaliq Glam Fashion

Selain cover photo Facebook, client juga menempah watermark. Sekali lagi ilustrasi wanita bersama beg kertas diletakkan pada watermark ini.
design watermark murah
Watermark De'khaliq Glam Fashion
Berminat untuk membuat tempahan design Facebook timeline cover/ FB cover photo 
dengan harga yang berpatutan? Percuma profile picture!
Untuk pelbagai jenis page seperti personal, bisnes, syarikat dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


23 April 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

21 April 2016

Design Blog Humaira Beauty Bizz

Servis edit/design/customize blog murah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada anda yang sedang membaca ini.
Semoga ceria selalu :)

Artwork kali ini ialah template blog Humaira Beauty Bizz. Gabungan beberapa jenis warna biru menjadi pilihan pemilik blog ini sebagai warna tema blognya. Nampak sepadan apabila digabungkan bersama. 

Doodle karakter yang diletakkan pada header juga saya designkan. Alhamdulillah, pelanggan amat berpuas hati dengan hasil design template ini. 

Blog Humaira Beauty Bizz masih baru. Beberapa entri telah ditulis dan kesemuanya tentang wangian Dexandra yang sedang hangat di pasaran ketika ini. Kalau anda ada sebarang pertanyaan atau nak tahu lebih lanjut tentang perfume Dexandra, bolehlah ke blog Humaira Beauty Bizz.

Blog pakej 5: Blog Humaira Beauty Bizz
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)
design blog murah
Template blog
design banner murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



20 April 2016

IZ Hijabist | Koleksi Fesyen Muslimah Terkini

IZ Hijabist | Koleksi Fesyen Muslimah Terkini

Di zaman serba moden kini, setiap wanita semakin menitikberatkan soal penampilan mereka dalam apa juga situasi. Dalam bab berfesyen, wanita muslimah juga tidak mahu ketinggalan untuk tampil bergaya anggun dan menawan apabila mengenakan sesuatu busana. Oleh hal yang demikian, terdapat banyak fesyen muslimah yang diketengahkan oleh para designer khusus untuk wanita muslimah.Selain butik muslimah yang semakin banyak tumbuh bagaikan cendawan, jualan secara online juga tidak kurang hebatnya dan menjadi pilihan kebanyakkan peniaga dan pereka pakaian muslimah untuk memasarkan dan memperkenalkan  pakaian keluaran mereka. Dengan akses yang lebih mudah menggunakan internet dan telefon pintar memudahkan  wanita muslimah membuat pilihan fesyen pakaian yang mereka inginkan pada bila-bila masa di mana jua. Justeru itu, IZ Hijabist juga tidak melepaskan peluang untuk menambahkan lagi koleksi busana muslimah anda



Koleksi Fesyen Muslimah Terkini

IZ Hijabist menyediakan perkhidmatan jualan baju untuk para wanita secara online. Busana yang disediakan pastinya menepati citarasa terkini bagi anda yang sering tampil dengan imej muslimah. Anda boleh mendapatkan beberapa koleksi jubah dan blouse labuh dengan harga yang berpatutan. Antara material kain yang terdapat di IZ Hijabist ialah Cotton, Wolly Creepe, Dull Satin dan macam-macam lagi.









A photo posted by IZ Hijabist (@iz_hijabist) on


Gambar-gambar tersebut merupakan antara jubah dan blouse yang anda boleh dapatkan di IZ Hijabist. Baju-baju ini didatangkan dalam pelbagai jenis saiz yang mana sesuai untuk semua jenis potongan badan.

Koleksi Akan Datang Untuk Hari Raya

Musim perayaan akan menjelang tidak lama lagi dan sudah pasti setiap wanita ingin kelihatan anggun menawan di hari raya nanti. Semua itu tidak perlu dirisaukan lagi kerana IZ Hijabist juga menawarkan beberapa koleksi terbaru khusus untuk anda yang ingin bergaya di hari raya nanti. Bukan setakat baju sahaja, IZ Hijabist juga akan menyediakan beberapa koleksi shawl dan tudung khusus untuk dikenakan bersama baju raya anda.

Kelebihan Berurus Niaga Bersama IZ Hijabist

-Tidak perlu pre order kerana barang adalah ready stock. Hari ni order esok barang akan di poskan. 
- Sesuai dipakai untuk ibu yang menyusu kerana baju BF Friendly
- Labuh dan jenis kain yang tidak jarang
- Pakaian yang menutup aurat


Untuk info lanjut mengenai IZ Hijabist anda boleh melayari media sosial berikut:
Facebook Page : IZ Hijabist


Instagram: www.instagram.com/iz_hijabist


Bahaya Membunuh Lipas

Bahaya Membunuh Lipas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Errr.. lipas. Sebut je serangga ni dah boleh bayang rupa dan bentuknya. Lipas selalu ada di tempat yang kotor. Kadang tu tempat yang bersih pun ada je lipas ni.

Geli dengan lipas ni. Kalau lipas boleh terbang tu hinggap pada badan, memang menjerit lah jawabnya. Tapi ada juga manusia yang jadikan lipas sebagai snek untuk dimakan. Dahsyat betul ni...


cara bunuh lipas

Kalau nampak lipas, apa yang anda akan lakukan? Terus pukul dan lenyek sampai mati? Halau macam tu je? Hari tu ada baca sedikit tentang lipas.

Apabila lihat lipas di rumah, jangan memukulnya sampai mati kerana isi perut lipas sangat bahaya.

Dalam perut lipas terdapat cacing halus/lembut yang akan hidup meskipun berada diluar tubuh lipas. Apabila cacing ini sudah berada di luar dari tubuh lipas (perut), ia akan bergerak untuk mencari tempat baru.

Cacing ini bentuknya sangat pendek, halus dan lembut akan terlihat pada mata kasar bila jarak pandang sekitar 10-20cm.

Cara nak tengok cacing lipas ni, letak isi perut lipas di atas kertas hitam atau cermin. Akan kelihatan cacing pada perut lipas bergerak-gerak.

Sangat berbahaya apabila cacing ini sampai menyentuh kulit tubuh kita (terutama kaki) kerana ia dapat masuk melalui liang pada kulit atau apabila terdapat luka terbuka pada kulit luar.

Cara Berkesan Bunuh Lipas

Jadi, cara berkesan untuk bunuh lipas adalah dengan menggunakan penyembur racun serangga khas untuk membunuh lipas. Dah sembur pada lipas, apabila mati terus disapu dan dibuang.

Semoga info ini dapat beri peringatan kepada kita. Jangan lupa untuk pastikan kediaman atau kenderaan seperti kereta berada dalam keadaan bersih ye :)


19 April 2016

Giveaway Cash APRIL PART #2 by Emas Putih

Giveaway Cash APRIL PART #2 by Emas Putih 

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ;)

Jom sertai Giveaway Cash APRIL PART #2 by Emas Putih. Mana tau rezeki kali ini berpihak kepada kita kan :)

18 April 2016

Doodle Karakter Jururawat

Doodle Karakter Jururawat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga ceria selalu ;)

Kali ini doodle karakter jururawat atas permintaan daripada seorang pelanggan yang merupakan seorang jururawat. 

Cair tak korang tengok gadis jururawat yang comel ni? Bergetar tulang tulang rusuk? hehehe. Mata besar comel ni menarik perhatian sungguh. Alhamdulillah pelanggan berpuas hati dengan artwork ini. 

doodle murah, doodle comel
Kalau jadikan book cover pun cun juga ni
Harga sudah semestinya amat berpatutan. Berbaloi tempah tau. Satu doodle ni untuk pelbagai kegunaan. Boleh letak pada banner, bunting, kad jemputan, button badge, bookmark dan lain-lain lagi. Nak print atas glossy paper dan pasang bingkai pun boleh. Berbaloi ke tidok? hehehe

Anda berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



14 April 2016

Izzati Suhaide Bercerita Melalui Hati

Izzati Suhaide Bercerita Melalui Hati

Siapakah Izzati Suhaide? Kenal dengannya? Jom kenali blogger ini dengan lebih dekat lagi.

blog izzati suhaide

Nik Nor Izzati nama diberi, empunya blog Izzati Suhaide dengan tagline nya 'Bercerita Melalui Hati'. Blogger berkelulusan Iajazah Sarjana Muda Statistik ini adalah anak kelahiran Kelantan.

Izzati Suhaide atau lebih mesra disapa dengan dengan panggilan Zatie ini manis orangnya ;)

Izzati Suhaide

Bermula sebagai seorang blogger dengan menjadikan blog sebagai tempat meluahkan perasaan dan kerana suka-suka. Kini lebih blognya lebih matang dengan niche tentang gaya hidup (lifestyle). Setiap entri yang ditulis berkisarkan tentang dirinya sendiri, tips serta info tentang agama, cinta, wanita, dan lain-lain lagi.

Penulisan di blognya juga santai dan menarik pembaca untuk mengetahuinya seiring dengan tagline blognya iaitu 'Bercerita Melalui Hati'. Zatie ingin blog miliknya sentiasa dikunjungi oleh ramai orang dan berharap agar pembaca menyukai setiap penulisan yang disampaikannya.

Salah satu tajuk entri di blog miknya yang menarik perhatian saya ialah Wanita Tabah Itu Bukanlah Aku. Terkesan dengan penulisannya yang datang dari hati. Ya saya juga perempuan. Memahami dengan apa yang diluahkannya. Apa pun yang terjadi semoga Zatie tabah dan yakin dengan diri sendiri demi masa depan yang mendatang.

Seorang remaja yang menyimpan impian ingin menjadi wanita yang dapat berbakti kepada agama, bangsa, keluarga dan masyarakat. Memegang matlamat hidup; sentiasa pandang ke hadapan walau apa jua cubaan yang mendatang dan yang penting jangan putus asa.

Selain berblog, Zatie juga menjalankan perniagaan atas talian atas nama IZ Hijabist. IZ Hijabist menjual pelbagai jenis pakaian muslimah dan wanita. Jubah, blouse, baju kurung semuanya cantik! Memang rambang mata la kalau buka Instagram IZ Hijabist ni.

Untuk Zatie, semoga berjaya di dunia dan akhirat serta dimurahkan rezeki. Semoga blog Izzatie Suhaide terus berkongsi pelbagai cerita dan maklumat kepada pembaca tanpa rasa jemu.


13 April 2016

Ketika Sedang Marah

Ketika Sedang Marah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Marah... Jika sedang marah, pelbagai perkara negatif kita akan lakukan jika tak bendung kemarahan tersebut. Habis semua kata-kata kesat keluar. Betul kan begitu? Tapi saya yakin bukan semua yang begitu.
marah

Perasaan marah datang dengan pelbagai sebab. Sehinga kita sendiri sukar untuk tafsirkannya. Kadang-kadang marah terjadi tanpa sebab. Perempuan selalu hadapi situasi ini. hehe :) 

Tapi jangan diikut perasaan marah itu. Kelak memakan diri sendiri. Ketika sedang marah, syaitan semakin galak menghasut dengan perkara negatif. Allahu. Memang perlu dijauhkan keadaan ini. Jangan dilayan nafsu marah ini.

Terdapat beberapa cara untuk meredakan kemarahan yang saya lakukan jika nak marah atau sedang marah. Yelah, manusia mana yang tiada perasaan marah, cuma cara seseorang itu melepaskan marah yang membezakannya.

Cara Meredakan Kemarahan

  • Ingat Allah dan berdoa. Doa ni saya jumpa waktu scroll FB :) Jom amalkan bersama.
doa ketika sedang marah
Kredit: Inteam

  • Berwudhuk atau basahkan muka dan kepala. 
  • Cuba untuk berdiam beberapa minit dan pejam mata.
  • Luahkan kepada seseorang yang dipercayai segala yang terbuku di hati tentang apa yang di'marahkan'.
  • Jika sedang berdiri (ketika sedang marah), duduk.
  • Sabar dan abaikan kata-kata negatif orang sekeliling.
  • Buat perkara positif yang disukai
Apa yang kita lakukan dalam seharian tak semesti semuanya betul dan dipersetujui ramai. Jadi, kalau ada yang menegur, eloklah kita ambil teguran itu sebagai nasihat dan elakkan melenting. Secara tidak langsung membuatkan kita semakin matang berfikir.

Sesungguhnya orang yang paling kuat adalah orang yang dapat menahan amarahnya.

* Jangan marah selalu, nanti cepat tua dan muka berkedut. hehehe


11 April 2016

Design Blog Emma KZaman

Servis edit/design/customize blog murah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca semua. Semoga anda sihat selalu dan sentiasa dimurahkan rezeki. InsyaAllah :)

Blog bertemakan warna merah jambu dan kuning cair ini siap akhirnya. Alhamdulillah, pelanggan amat berpuas hati dengan template yang simple seperti yang dimintanya. Digital portrait pada header juga saya designkan. Klik SINI untuk lihat penuh digital portrait tersebut. Sesiapa yang nak buat tempahan digital portrait macam ni boleh hubungi saya ok :)

Blog pakej 3: Blog Emma KZaman
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design blog murah
Template blog
design banner murah
Banner blog
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)

> Klik sini untuk lebih lanjut tentang tempahan dan harga design


07 April 2016

Cara Memperbaharui Pendaftaran Perniagaan Secara Online

Cara Memperbaharui Pendaftaran Perniagaan Secara Online

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca semua.

InsyaAllah bulan Jun 2016 nanti saya akan memperbaharui pendaftaran perniagaan saya di bawah nama MaiGraphicDesign. Kali pertama nak renew pendaftaran ni :)

Nak memperbaharui pendaftaran ni mudah je rupanya. Tak perlu bersusah payah lagi untuk memperbaharui pendaftaran perniagaan, sekarang ni kita boleh melakukannya atas talian dan di mana sahaja. Mudah bukan?

renew pendaftaran perniagaan online

Cara Memperbaharui/Renew Pendaftaran Perniagaan Secara Online

Anda hanya perlu datang ke kaunter untuk pengesahan biometrik sekali sahaja dan anda anda akan menikmati kemudahan memperbaharui perniagaan anda seumur hidup.

Beberapa langkah yang perlu diikuti:

1. Daftar sebagai pengguna portal ezbiz (ezbiz.ssm.com.my) menggunakan alamat emel yang sah.
2. Aktifkan ID anda di mana-mana kaunter SSM sekali seumur hidup.
3. Perbaharui pendaftaran perniagaan anda secara online.

Fi Perbaharui Pendaftaran Perniagaan

Fi atau yuran juga dikenakan bagi memperbaharui pendaftaran perniagaan mengikut ketegori.

1. Perniagaan pemilikan tunggal menggunakan nama sendiri seperti di kad pengenalan - RM30.00
2. Perniagaan pemilikan tunggal atau perniagaan perkongsian menggunakan nama tred - RM60.00
3. Pendaftaran cawangan - RM5.00 setiap cawangan

Panduan Am Memperbaharui Pendaftaran Perniagaan

1. Pembaharuan Perakuan Pendaftaran Perniagaan boleh dibuat bagi jangkamasa satu (1) tahun dan tidak melebihi lima (5) tahun.
2. Perakuan Pendaftaran Perniagaan boleh diperolehi dalam masa 15 minit dari waktu pembayaran dibuat.
3. Seseorang yang meneruskan perjalanan sesuatu perniagaan selepas tamat tempoh pendaftaran adalah melakukan suatu kesalahan di bawah Akta Pendaftaran perniagaan 1956 dan jika disabit kesalahan dikenakan denda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua (2) tahun atau kedua-duanya.

Maklumat ini diperolehi daripada laman web Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Facebook Suruhanjaya Syarikat Malaysia (Laman Rasmi)

Renew pendaftaran perniagaan anda sebelum tamat tempoh ye. Kalau tak kena denda nanti :)


05 April 2016

Filem Muzik Janjiku oleh Hafiz Hamidun

Filem Muzik Janjiku oleh Hafiz Hamidun

Assalamualaikum dan selamat petang.

Sedap juga dengar lagu Janjiku nyanyian Hafiz Hamidun petang-petang ni sambil buat kerja. 
janjiku, hafiz hamidun
Kredit foto: Youtube
Janjiku ialah sebuah filem muzik oleh Hafiz Hamidun terbitan Arteffects International. Filem ini menampilkan Mira Filzah sebagai bintang utama. Nampak sweet sangat mereka digandingkan bersama.

Lirik lagu Janjiku berkisarkan tentang jodoh pertemuan antara dua hati yang telah ditetapkan oleh Allah. Tonton filem muzik ini pun dah boleh faham cerita disebaliknya :)

Filem Muzik Janjiku




Janjiku
Lagu: Azlan Abu Hassan
Lirik: Hafiz Hamidun
Hakcipta: Hafiz Hamidun

Indahnya segala ketentuan yang kuasa
Tidak akan tercepat dan terlewat
Dengan keyakinan dan dada berombakan
Melangkah kumenuju gerbang itu

Dikau yang kucari
Bukannya fantasi
Memiliki kekasih abadi

Kini terjawab setiap pertanyaan
Segala soalan lama tersimpan
Kini bersatulah setinggi pengharapan
Semua pengorbanan memilikimu
Adalah satu amanah
Ini janjiku padamu

Erti bahagia makin kuat kufahami
Makin mendalam aku mensyukuri

Jarak cinta kita
Hanya kisah silam
Dikau kini di hadapan mata

Ya Allah
Dikau limpahkan barakah
Dikau rahmatilah
Cinta kami berdua


Untungnya..Emas Boleh Digunakan Banyak Kali!

Kegunaan Emas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)
Semoga anda yang membaca ini dimurahkan rezeki oleh Allah hendaknya.

Sebelum ini saya ada kongsikan tentang Tips Cegah Boros. Bagaimana untuk mencegahnya? Dengan menyimpan emas.

kegunaan emas

Apa yang emas boleh buat? Ramai juga yang tertanya-tanya tentang cara untuk menggunakan emas. Yela.. dah jadi penyimpan emas mestilah perlu tahu cara untuk menggunakannya.

Katakan anda ada 10 keping suku dinar.

Contoh situasi, telefon anda rosak di pertengahan bulan, duit gaji hanya cukup untuk makan sehingga hujung bulan. Bagaimana nak buat?

Apa yang anda perlu buat ialah, pergi ke tempat pajak, gadaikan dalam 4 keping suku dinar, anda dapat RM400.
✳️ Gunakan duit tu untuk baiki telefon. Baki yang ada, disimpan untuk tebus semula emas/dinar.
✳️ Apabila dah dapat gaji, tebus semula emas yang anda telah gadaikan tadi.

Sekarang ini kita sudah dapat semula emas yang digadaikan tadi.

Kemudian... bulan depan mesin basuh pula rosak. Kos untuk baiki mesin basuh kira-kira RM300.
🌴 Pergi semula ke tempat pajak. Gadai 3 keping suku dinar dan anda dapat pinjaman RM300.
🌴 Anda dah boleh baiki mesin basuh.
🌴 Dinar tersebut boleh ditebus semula apabila dah dapat gaji nanti.

Tengok, emas yang sama. Tapi berguna banyak kali.

Ketika kita sedang menghadapi masalah duit, EMAS boleh digunakn sebagai cagaran.

Cara ini lagi elok dari kita berhutang dengan orang kan :)

Jom sahabat, kita simpan EMAS. Memang tak rugi tau. Tambah pula keadaan ekonomi negara kita yang tidak menentu. Emas tak mahal pun. 1gram emas pun dah boleh simpan. Simpan setiap bulan, lama-lama banyaklah. Beli emas dengan saya dapat murah. Nak tau lebih lanjut boleh PM saya di Facebook Maisarah Humaira'.

04 April 2016

Digital Portrait Keluarga Comel

Vector portrait/digital portrait

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bagaimana dengan artwork kali ini? Anda pun turut tertarik dengan digital portrait ini? 

Pelanggan yang membuat tempahan digital portrait ini berpuas hati dengan artwork ini. Alhamdulillah syukur dapat puaskan hati pelanggan. Pelanggan yang juga merupakan seorang blogger ini meletakkan digital portrait ini pada header di blognya. Bukan itu je, siap print besar2 lagi tu. hihihi. Suka sangat katanya.
digital portrait
Gambar di atas telah di kecilkan saiznya atau compress. Saiz asal memang besar dan kualiti gambar pun cun.
Anda boleh gunakan digital potrait ini untuk pelbagai kegunaan. Contohnya anda boleh letakkan di blog, banner, bunting, kad jemputan, kad nama, facebook, cetak dan sebagainya.

Berminat untuk membuat tempahan vector portrait / digital potrait dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai kegunaan, rugi kalau tak order ;)

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


Tips Elak Monday Blues

Tips Elak Mondays Blues

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca semua.
Semoga anda sihat selalu :)

Sebut sahaja hari Isnin pasti ramai yang mengeluh dengan hari tersebut. Bukan semua, mungkin hanya sebilangan sahaja. Mana taknya, Sabtu dan Ahad cuti dan kita rasa selesa dengan cuti itu lalu apabila teringat tentang rutin yang perlu dilakukan selepas habis cuti, itu yang membuatkan munculnya rasa malas dan lemau.
monday blues
Kredit foto: Crystal Kessler
Hari Isnin tu tiada salah apa pun. Yang salahnya adalah manusia itu sendiri. Manusia sendiri awal-awal dah set fikiran begitu. Memang jadi macam tu lah jawabnya. Selalu nampak status di Facebook seperti "Alaaaa esok Isnin dah.. tak best nye.." . Bukan yang bekerja sahaja mengalami Monday Blues, pelajar juga tidak terkecuali. Saya juga pernah alami perkara sebegini.

Namun, Monday Blues ni perlu dielakkan. Mengapa? Mungkin akan memberi kesan negatif terhadap aktiviti seharian yang sepatutnya dilakukan. Prestasi kerja tidak memuaskan, bosan, marah dan sebagainya. 

Terutamanya bagi kita yang beragama Islam. Sangat perlu untuk elakkan diri dengan Monday Blues ni. Tabiat ni bukan tabiat agama kita.

Jadi, terdapat beberapa tips untuk mengelakkan diri daripada 'dijangkiti' Monday Blues. Tips ini saya sendiri lakukannya.


Tips Elak Monday Blues


1. Niat kerana Allah.

Ini perkara paling penting dan tujuan utama kenapa kita lakukan sesuatu perkara. Pekerja ataupun pelajar mesti tetapkan niat kerja kerana Allah. Pesan seorang ustaz, jika kita buat sesuatu kerana Allah insyaAllah semua kita dapat. Nak bantu ibu ayah dapat, beli rumah, kereta, nikah..insyaAllah Allah bantu kita dan kita akan merasakan gaji itu cukup dan bahagia dengannya. Jika kita buat sesuatu kerana sesuatu, contohnya bekerja kerana wang atau kerana orang, maka itu je lah yang kita akan dapat.

2. Baca doa bangun tidur.

Bangun je daripada tidur, terus senyum dan baca doa bangun tidur. Bukan hari Isnin je kena baca doa bangun tidur, hari-hari kena baca sebagai tanda syukur kepada Allah kerana masih diberi kesempatan untuk bernafas. Haaa..senyum pulak kenapa ? Bagi saya senyum membuatkan saya bahagia seperti seolah-olah tiada masalah yang saya hadapi. Bila kita mulakan hari dengan sesuatu yang positif, insyaAllah aura positif datang dalam diri kita. *Malam sebelumnya tidur awal.

Lagi satu, masukkan sedikit air ke dalam lubang hidung dan telinga kerana ini adalah rongga yang terbuka ketika kita tidur. Masukkan air sambil berselawat ke atas Nabi. Ustaz bagitau juga bahawa syaitan membisikkan sesuatu yang buruk ketika kita tidur. Apabila kita tergoda dengan bisikan itu, aura negatif mula datang dalam diri. Perkara yang perlu kita elakkan.

3. Solat Subuh

Jangan tinggalkan solat Subuh. Kalau terlewat, wajib qada'. Rugi wooo kalau tinggal solat Subuh ni. Solat ni seperti satu senaman bagi kita. Bagi perempuan yang tidak boleh bersolat kerana keuzuran dianjurkan berzikir.

4. Ambil sarapan dan pergi kerja awal.

Wajib ambil sarapan kerana badan perlukan tenaga.

Ya, perlu bertolak awal ke tempat kerja untuk elak kesesakan lalu lintas. Elakkan bertolak lewat. Bila lewat, mula rasa cuak. Kalau sampai tepat pada masanya baguslah tapi kalau terlambat memang monyok je la hari tu.

5. Mulakan kerja dengan Basmalah

Sebelum lakukan sebarang aktiviti, mulakan dengan berdoa kepada Allah. Baca Bismillahirrahmanirrahim sahaja pun bagus dah.

6. Buat kerja / belajar dengan hati yang gembira.

Apabila hati gembira, insyaAllah mudah kita selesaikan sesuatu perkara.

Yang penting jangan tinggal solat ye. Allah yang bagi rezeki kepada kita, takkan kita nak berpaling dari Dia kot...agak-agak la wei..

Jadi mulai hari ini, perlu set minda kita ke arah yang positif. Hari-hari adalah hari yang membahagiakan. Saya tau, masalah pasti terselit dalam hari kita. Tipulah kalau bahagia je memanjang. Tapi yang penting jangan mudah mengalah dalam berusaha dan yakin Allah sentiasa bantu kita.

* Sentiasa buat perkara yang dapat menceriakan hari anda. Nak melompat setinggi langit pun boleh. hehe


02 April 2016

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500

Giveaway Blogger Utara

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 | Blogger Utara adalah satu komuniti yang mengumpulkan blogger yang berada di utara semenanjung seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Ahli Blogger Utara terkini adalah seramai 20 blogger dan sebahagian daripada blogger ini merupakan penaja kepada Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 ini . Blogger tersebut adalah 


Bersempena pencapaian 1000 liker di Page Blogger Utara di facebook, beberapa blogger dibawah komuniti ini bersetuju menjadi sponsar sebagai penghargaan kepada sesiapa yang bertuah dengan menyertai Giveaway ini. Hadiah adalah berbentuk wang tunai untuk 20 pemenang bertuah. 

Hadiah Utama : RM100 x 1 Pemenang (Top Referral)
Hadiah Kedua : RM 50 x 4 Pemenang (Random)
Hadiah Ketiga : RM 20 x 5 Pemenang (Random)
Hadiah Saguhati : RM 10 x 10 Pemenang (Random)

Marilah memeriahkan giveaway kami yang bermula 
1 April sehingga 14 April 2016 
dengan klik link di bawah ini


01 April 2016

Design Blog Vitamin Mama Danish

Servis edit/design/customize blog murah

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)
Mac baru sahaja berlalu dan April pula datang menjengah. Cepat masa berlalu kan?

Alhamdulillah, artwork design blog Vitamin Mama Danish siap mengikut kehendak pelanggan. Gembira sangat sebab pelanggan berpuas hati dengan hasil design blognya. Pelanggan gembira, saya pun gembira dan bersyukur :)
design blog murah
Template blog
Sweet tak gabungan warna merah jambu dan biru ni? Warna tema yang dipilih oleh pelanggan ini memang padan digabungkan bersama. Nak buat warna tema majlis perkahwinan pun boleh. hehehe.

Pemilik blog Vitamin Mama Danish merupakan seorang pengedar sah Shaklee. Blognya berkisarkan tentang ilmu penyusuan. Wah, bacaan yang bagus untuk para ibu di luar sana. Sambil2 singgah blognya, bolehlah tengok kebaikan produk Shaklee dan ambil ilmu tentang kesihatan.

Blog pakej 5: Blog Vitamin Mama Danish
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design banner murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)