30 Julai 2016

Jadi Jutawan Kerana Durian

Jadi Jutawan Kerana Durian

Durian... kulitnya dipenuhi dengan duri tapi ramai yang sukakannya. Walaupun ada segelintir yang kata bau durian ni busuk, tapi bagi penggemar durian kata wangi. Lagi kuat bau, lagi sedap disedut. hehehe. Buah durian sering menjadi rebutan ramai ketika tiba musimnya. Walaupun ada yang menjualnya dengan harga mahal, tetap ada pembelinya. Cayalah kau durian!

durian kampung

Beruntung bagi pemilik kebun atau dusun durian bila tiba musimnya. Memang boleh buat duit! Masa di universiti dulu sorang pensyarah pernah bercerita, ada orang Malaysia yang menjalankan eksport durian ke luar negara. Banyak negara pula tu. Sekali eksport bertan-tan banyaknya. Sah jadi jutawan tu.

Alhamdulillah, durian di kebun abah saya yang terletak di Padang Rengas, Perak menjadi tahun ni. Dapatlah merasa hasil setelah berbudi kepada bumi. Durian kampung mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan. Ramai yang mencari durian kampung ni. Durian original dari Malaysia la kata kan. Rasanya memang sedap. Durian di kebun abah mulai gugur selepas seminggu berhari raya. Tak sampai 3 minggu, jualan durian mencecah kira-kira RM1000 lebih. Alhamdulillah. Syukur sangat.

durian kampung

Daripada durian, macam-macam kita boleh buat. Antaranya durian boleh dibuat durian crepe, pulut durian, kuah durian, cucur durian, lempok durian, dodol durian, tempoyak, ais krim dan lain-lain lagi. Boleh juga dibuat jual kan. Dapat tambah pendapatan sampingan. Ramai peniaga di pasar malam mengambil kesempatan dengan menjual pelbagai produk berasaskan durian ni. Memang menjadi rebutan dan laris!

durian kampung

Sebenarnya bukan durian je buah yang berharga, setiap jenis buah yang Allah jadikan juga adalah berharga. Setiap apa yang Allah cipta di muka bumi ini, ada rahsia atau kegunaan di sebaliknya. Cuma kita perlu teroka dan buka minda apa yang perlu dibuat dengan ciptaan-Nya supaya ia memberi manfaat kepada manusia.

Jadi, jangan cepat mengeluh asyik cakap "tak cukup duit". Asalkan kita berusaha, segalanya mungkin akan jadi.

*Berbudilah kepada tanah walaupun hanya dengan menanan cili, insyaAllah akan ada hasilnya.


28 Julai 2016

Cara Gulung dan Potong Kulit Popia Nestum

Cara Menggulung Popia Nestum

Ramai juga yang cari resepi popia nestum di blog ni. Hasilnya entri resepi popia nestum ini sudah pun mencecah 100 ribu lebih bilangan pembacanya sejak bulan Julai 2015. Alhamdulillah, semoga perkongsian resepi yang mudah dan ringkas ini dapat beri manfaat kepada semua. Memang sesuai untuk dimakan bila-bila sahaja. Nak buat duit dengan popia nestum pun boleh tau.

cara gulung popia nestum

Macam-macam search keywords yang masuk dan sampai ke blog ini. Antaranya, resepi popia nestum, resepi popia nestum paling sedap, cara buat popia nestum dan cara gulung popia nestum. 
Disebabkan ada yang mencari cara menggulung popia nestum, saya nak kongsikan cara mudah untuk menggulung dan memotongnya.

Resepi penuh popia nestum boleh tengok di sini > Popia Nestum Rangup dan Sedap. Mudah je cara nak gulungnya. 

1. Sediakan dulang atau talam sebagai alas untuk proses menggulung. Nak guna tutup periuk atau apa saja yang rata pun boleh asalkan bersih.

2. Guna lidi satay atau straw untuk memudahkan menggulung kulit popia. Kalau tak guna tu pun takpe. Saya gulung macam tu je tanpa guna lidi atau straw. Tinggalkan sedikit ruang di hujung untuk disapukan dengan bancuhan tepung gandum atau telur sebagai pelekat.

cara gulung popia nestum

Begini hasilnya apabila dah siap gulung.

cara gulung popia nestum

3. Selesai proses menggulung, potong gulungan kulit popia dengan menggunakan gunting secara menyerong seperti gambar di bawah. Potong segera sebelum gulungan kulit popia mengeras. Kalau dah keras, memang susah nak potong. Dah siap potong, bolehlah digoreng.
cara gulung popia nestum
Maappp... gambo kabur pulak dah..

Ok. Tu je cara-cara gulung dan potong kulit popia untuk dibuat popia nestum, popia cheese atau apa saja yang berkaitan dengannya.

Selamat mencuba!


21 Julai 2016

Giveaway Minyak Wangi Braveheart dan Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com

Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com 

Braveheart merupakan minyak wangi lelaki khusus untuk memberi motivasi golongan ini supaya berani berhadapan dengan kehidupan, kenyataan dan segala kemungkinan.

MINYAK WANGI BRAVEHEART

minyak wangi lelaki

Ia tampil menguasai seluruh jiwa pemakainya. Membangkitkan iltizam seorang lelaki  yang sempurna. Haruman penuh imaginasi. Gandingan aroma anggur yang menggiurkan, membawa mesej tersendiri pada diri pemakai. Haruman ini membawa dimensi baru untuk lelaki urban yang masih tersimpan ke jiwa kedesaannya. Ekstrak anggur, musk dan casmerewood memberi percikan nota-nota haruman yang penuh maskulin dan ikonik.

Komposisi segar ini mampu memperkasakan penampilan jejaka yang memakainya. Gabungan ramuan inilah yang diperlukan setiap lelaki hebat dalam misi berinspirasi. Lelaki di sebalik Braveheart berjiwa pelindung, gagah, penuh wibawa dan kekal romantik.

MINYAK WANGI SWEETHEART

minyak wangi wanita

Haruman yang telah memukau ribuan pencinta dan pengumpul minyak wangi. Diinspirasikan dengan bau tumbuhan dan boleh dibawa solat.

Sweetheart digambarkan ibarat semanis bayangan wajah, kesempurnaan dan keanggunan. Haruman ini dirumus khas dengan pati segar yang memukau kalbu berunsur haruman terpilih seperti vanilla, rose, buah plum dan mandarin.

Aroma sweetheart menjanjikan kepuasan, keseronokan dan keindahan. Setiap nota haruman ini memberikan keasyikan berbeza. Vanila mengusik peribadi pemakai dengan gaya feminin. Manakala mandarin melayangkan kesegaran, menitip kecergasan. Nota haruman buah plum membangkitkan energi dan kemanisan.

Kelebihan dan Keunikan Minyak Wangi Braveheart dan Sweetheart

Minyak wangi keluaran DD Cosmetics diinspirasi dengan bau tumbuhan dan semulajadi serta boleh dibawa solat. Pati minyak wangi Braveheart dan Sweetheart diimport dari Paris. Kemudian, ekstrak haruman ini diformulasikan mengikut kesesuaian dan cita rasa pengguna Malaysia. 

Haruman ini mampu bertahan 12 hingga 24 jam sehari dan bergantung dengan aktiviti yang dilakukan.

Harga mampu milik juga ditawarkan kepada pengguna iaitu hanya RM49.90 sebotol yang berukuran 30 ml manakala untuk Sabah Sarawak hanya RM59.90.

PEMBELIAN SECARA ONLINE VIA STOKIS KERINCHI – KIOSK ONLINE TERMURAH

Kerinchi.com merupakan pemborong, pengedar dan penjual online pelbagai produk kecantikan, kesihatan bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan seluruh Malaysia.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Kerinchi.Com ini ialah D’Herbs, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Jamu Ratu Dara, Jamu Mirafica Plus dan DD Cosmetics

Instagram : @KerinchiDotCom
WhatsApp: 018-233 1211

DD Cosmetics sangat mengalu-alukan mereka yang berminat untuk mendaftar menjadi stokis dan ejen. Sebarang pertanyaan mengenai produk boleh hubungi:-

WhatsApp: 019-2018 014


Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com
giveaway minyak wangi
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI

SILA JAWAB SOALAN-SOALAN BERIKUT
  1. Umur anda? 26 tahun 
  2. Jantina anda? Perempuan 
  3. Saya patut dipilih oleh DD Cosmetics dan seterusnya bersetuju untuk membuat entri review minyak wangi Braveheart / Sweetheart berdasarkan pengalaman saya kerana saya telah menggunakan minyak wangi vanila sebelum ini dan saya ingin mencuba haruman vanila Sweetheart yang mampu bertahan 12 hingga 24 jam sehari, pastinya akan memberi kelainan dan juga aura positif kepada diri.
Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 19 hingga 29 Julai 2016 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama DD Cosmetics dalam mencari 15 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


Design Blog Writing is Theraphy

Servis edit/design/customize blog murah

Servis edit/design/customize blog murah | Blog milik Ika sempat juga disiapkan sebelum raya hari tu. Baru sekarang nak update blog tentang design ni. hehehe. Mood raya belum habis lagi. 

Pemilik blog ini amat berpuas hati dengan template blog yang simple seperti yang dimintanya. Warna putih dan sedikit kelabu dipilih sebagai warna tema sepadan dengan warna latar pada bahagian header. Header blog ini diserikan lagi dengan doodle yang menggambarkan anak-anaknya. Doodle ini juga saya designkan.

Blog milik Ika ini berkisarkan tentang gaya hidup, kesihatan dan juga tips mudah. Kalau nak tahu lebih lanjut lagi, boleh singgah ke blognya.

(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)
design blog murah
Template blog
design banner blog murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark
Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



15 Julai 2016

Design Blog Ummie Erna Shaklee

Servis edit/design/customize blog murah

Servis edit/design/customize blog murah | Blog milik pengedar Shaklee kawasan Puchong dan sekitarnya, berjaya disiapkan sebelum bercuti raya hari tu. Pemilik blog ini telah memilih warna merah jambu dan putih sebagai warna tema blog. Saya gabungkan sedikit dengan warna merah. Memang menarik dipandang.

'Kuasa Kasih Sayang' adalah tagline bagi blog merah jambu ini. Anda kena singgah blog ini, baru tahu banyak mana kuasa kasih sayangnya :) Kalau anda nak mencuba produk Shaklee, bolehlah ke blog ini. Pelbagai info tentang produk Shaklee dan info menarik tentang kesihatan disediakan di blog ini untuk para pembaca. 

(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design blog murah, shaklee

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



Berpuasa Enam Hari Pada Bulan Syawal

Berpuasa Enam Hari Pada Bulan Syawal

Hari ini merupakan hari kesepuluh Syawal 1437H. Mungkin ada di antara kita yang telah selesai melaksanakan ibadah puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal ini. Masih berbaki 19 hari lagi bulan Syawal. InsyaAllah kita masih berkesempatan untuk melaksanakannya sebelum bulan Syawal berlalu.

puasa enam dalam syawal

Besar ganjaran yang Allah kurniakan kepada hambaNya bagi sesiapa yang melaksanakan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal dengan ikhlas.

Daripada Abu Ayub r.a. bahawa Rasulullah SAW. bersabda, Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringinya dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun.

Huraian Hadith:
1. Islam menganjurkan umatnya supaya melakukan kebaikan dan kebajikan secara berterusan, walaupun sedikit.
2. Orang yang berpuasa Ramadhan diikuti dengan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal maka pahalanya sama dengan berpuasa setahun. Hal ini disebabkan puasa sunat satu hari bersamaan pahalanya dengan sepuluh hari. Manakala puasa Ramadhan bersamaan dengan sepuluh bulan, maka enam hari puasa sunat bersamaan dengan dua bulan, kemudian dicampurkan dengan sepuluh bulan jumlahnya menjadi setahun.
3. Seseorang yang hendak berpuasa sunat dalam bulan Syawal adalah lebih afdhal berturutan seperti puasa bulan Ramadhan tetapi dibolehkan berpuasa secara berselang hari selama dalam tempoh bulan Syawal itu.

Sumber: JAKIM

Jadi, jom sama-sama kita berpuasa sunat enam hari dalam bulan Syawal. Rebut peluang keemasan ini sementara masih ada.


13 Julai 2016

Resepi Kerepek Popia Cheese Rangup

Resepi Kerepek Popia Cheese

Sedap betul mengunyah kerepek popia cheese ni. Rasanya seakan-akan keropok keju jenama Cheezel yang ada di pasaran. Kerepek popia cheese sesuai untuk dijamu sebagai juadah ketika raya atau dimakan pada bila-bila masa. 

Setiap kali hari raya, saya akan buat kerepek popia cheese dan popia nestum. Memang laris waktu raya. Antara kerepek yang menjadi perhatian tetamu. Nak buat pun mudah je. Buat sendiri lagi jimat berbanding beli siap sebabnya akan dapat banyak. Untung tau. Bahan-bahan yang digunakan juga mudah didapati. 
popia cheese
Kerepek popia cheese


Resepi Kerepek Popia Cheese Rangup

Bahan-bahan yang diperlukan:

1 bungkus kulit popia
100 gram serbuk keju (atau mengikut kuantiti kesukaan anda)
Lidi satay atau chopstick (Untuk menggulung, kalau takda takpe)
2 sudu besar tepung gandum dicampur sedikit air (Sebagai pelekat)
Minyak masak (Untuk menggoreng)

Cara-cara membuatnya:

1. Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi satay atau chopstick (supaya mudah gulung, kalau taknak guna pun takpe). Tinggalkan sedikit hujung kulit popia untuk dilekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Buat sehingga habis.

* Semasa menggulung kulit popia, pastikan nampak lubangnya. Jika terlalu rapat, kena goreng lama supaya bahagian dalam gulungan kulit popia tu masak.

* Tutup bekas berisi kulit popia dengan kain lembab untuk mengekalkan kelembapan (supaya senang gulung dan dipotong)

*Kalau tak nak gulung, gunting kulit popia kecil-kecil pun boleh.

2. Kulit popia yang telah siap digulung, dipotong serong menggunakan gunting.

3. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing, kacau rata supaya tidak ada yang hangus. Angkat dan toskan.

4. Biarkan kulit popia yang telah siap digoreng sejuk seketika. Apabila sudah sejuk, tabur serbuk keju ke atas kulit popia. Gaul rata agar semua kulit popia disaluti dengan serbuk keju. Simpan dalam bekas kedap udara.

Siap! Selamat mencuba.



11 Julai 2016

Gaji Sebulan Habis Kerana Raya

Gaji Sebulan Habis Kerana Raya

Baru je rasanya dapat gaji. Tapi tidak mencukupi untuk simpanan walaupun RM100. Gaji sebulan dapat banyak tapi cepat je habis. Ada diantara kita seperti itu? Syukur bukan saya.

raya, syawal, gaji habis

Salah satu sebab utama yang membuatkan gaji kita 'terbang' dengan laju adalah salah pengurusan atau tidak pandai mengurus wang gaji. Tambah-tambah waktu raya. Nampak je tulisan SALE terpampang di pasaraya, terus je memborong sakan tanpa membuat sebarang perancangan. Walaupun tengah hangat penurunan harga di sesebuah pasaraya dan harga juga boleh tahan murah, tapi perbelanjaan juga perlu dirancang dengan sebaik mungkin supaya kita masih punya simpanan atau perbelanjaan ketika waktu kecemasan.

Sebenarnya tak salah pun membeli barangan yang baru sempena hari raya. Barulah ada semangat nak raya kan :) Namun berpada-pada dan bersederhana itu kan lebih baik. Tidak perlu ada rasa menunjuk-menunjuk. Asalkan kita dapat sambut hari raya dengan gembira. 

Ada yang buat pinjaman peribadi sempena raya ni? Sebelum membuat pinjaman, fikir masak-masak dulu supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Ada yang kata, gaji bulanan yang dapat tu tidak mencukupi. Memang tak dinafikan. Dengan harga barang yang semakin naik, tetapi dengan perancangan kewangan yang teliti, insyaAllah masalah 'tak cukup' ini dapat dielakkan. Utamakan barangan keperluan yang betul-betul perlu. Tak perlu malu kalau baju raya bukan dari Bella Ammara, tudung bukan dari Fareeda. Asalkan dapat menutup aurat dengan sempurna, tu pun dah cukup.

Selain itu, buat kerja part-time juga membantu kita menambah pendapatan bulanan. Buat dua kerja? Penat laaaa... Haipp. Kalau kita nak sesuatu, kena berkorban la sikit bro dan sis.

Masalah yang ada semuanya berpunca daripada kita sendiri juga. Jadi, kita jugalah yang perlu jadi pandai untuk keluar daripada masalah. Sekali dah terkena, jadikan ia sebagai pengalaman dan pengajaran buat diri. Jangan ulangi lagi kesalahan yang telah dilakukan.

Akhir kata, rancanglah perbelanjaan kita dan membeli mengikut kemampuan diri bukan mengikut nafsu. Semoga kita menjadi orang yang sentiasa beringat tidak kira pada waktu susah atau pun senang.

Nah.. dengarkan lagu ni




07 Julai 2016

Salam Aidilfitri dari MaisarahSidi.com

Aidilfitri 1437H/2016M

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat pembaca semua. Alhamdulillah kita sudah pun memasuki Syawal hari kedua. Masih belum terlambat lagi untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda semua. 

raya, aidilfitri

Akhir-akhir ni agak sibuk jugak sehinggakan blog jarang diupdate dengan entri baru. Usaha nak siapkan tempahan design pelanggan sebelum raya. Tapi tak sempat jugak hehehe. Lepas seminggu beraya akan bersambung semula.

Bagaimana hari raya Aidilfitri anda kali ini? Harapnya meriah dan gembira dengan raya kali ini sebagai menyambut kemenangan setelah sebulan berpuasa. Semoga ibadat dan amalan kebaikan yang dikerjakan dalam bulan Ramadhan dapat diteruskan dalam bulan-bulan yang lain, InsyaAllah.

Selamat Hari Raya Aidilfitri!