31 Ogos 2016

Design Web Banner Tema Hari Kebangsaan Malaysia

Design Web Banner Hari Kebangsaan

Kali ini dapat tempahan daripada klien untuk mereka web banner bertemakan hari kebangsaan Malaysia. Web banner ini dijadikan ucapan kepada rakyat Malaysia untuk diletakkan di Facebook dan blog milik klien. Wah, memang bersemangat merdeka betul. Saya pun excited design banner merdeka ni tau.

Klien meminta dua rekaan banner yang berlainan tetapi masih mengekalkan tema hari kebangsaan Malaysia. Maka siaplah banner bertemakan hari kebangsaan Malaysia seperti di bawah ini . . .

banner hari kebangsaan

banner hari kebangsaan

Alhamdulillah, klien amat berpuas hati dengan hasil rekaan banner merdeka ini. Bukan hari kebangsaan sahaja, pelbagai tema banner saya boleh design kan mengikut cita rasa anda. InsyaAllah. Apa lagi, cepat buat tempahan dengan segera ok!

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)


Selamat Hari Kemerdekaan 2016 Malaysia!

Hari Kemerdekaan 2016 Malaysia

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia 2016! Tahun ini genap 59 tahun negara Malaysia mengecapi kemerdekaan. Alhamdulillah, marilah kita sama-sama panjatkan syukur ke hadrat Ilahi atas peluang kita merasai nikmat merdeka ini.

hari kemerdekaan 2016
Kredit foto: akiraka-chan.deviantart.com
Sehingga kini, sebagai seorang rakyat Malaysia, apa yang telah kita sumbangkan kepada negara? Nampak macam besar sangat kan. Kita jaga diri dan amalkan sikap yang baik selama kita masih hidup, ini pun sudah memadai. Kerana sekecil-kecil perbuatan kita akan membuahkan hasil yang besar.

Bersyukurlah kerana kita dapat hidup dalam keadaan aman dan gembira. Jangan punahkan keamanan yang dikecapu dengan hanya sengketa kecil. Gunakan setiap kemudahan yang ada di negara dengan sebaik-baiknya. Harapan saya masih sama seperti sebelum ini, supaya rakyat Malaysia sentiasa bersatu dan sehati sejiwa dalam apa jua keadaan. "Sehati Sejiwa" yang mencerminkan roh kesepaduan, kesefahaman, kekitaan dan kemanusiaan seluruh rakyat di negara ini selain melambangkan semangat kesepaduan yang dimiliki oleh semua rakyat tidak kira di mana mereka berada.

Selain itu, sikap pentingkan diri sendiri dan suka memburukkan antara satu sama lain perlu dijauhkan agar matlamat negara dapat dicapai. Pemimpin atau rakyat, kita semua sama sahaja. Perlu saling membantu dan bekerjasama.

Terima kasih juga kepada rakyat Malaysia yang telah berjaya mengharumkan nama Malaysia serta mengangkat martabat negara di mata dunia dan menjadikan Malaysia semakin dikenali. Anda memang terbaik!

Akhir kata, jagalah Malaysia dengan sebaik-baiknya kerana ia adalah tanah tumpahnya darah kita. Ingatlah jasa orang yang telah bersusah payah demi memerdekan negara Malaysia. Tak perlu berlagak atau sombong dengan sikap pentingkan diri sendiri tu. Siapa lagi yang nak jaga kalau bukan rakyatnya kan?


Selamat Hari Kemerdekaan 2016 Malaysia!


30 Ogos 2016

Pengalaman Percutian Worldclass di Port Dickson

Pengalaman Percutian Worldclass di Port Dickson

Untuk post kali ni, saya nak ceritakan pengalaman bercuti bersama kawan‐kawan di Port Dickson.
Ramai orang ingat takde apa yang menarik disana. Tapi sebenarnya, banyak tempat‐tempat menarik yang boleh dilawati kalau anda rancang cantik-cantik percutian dari awal. Perkara pertama yang saya lakukan ialah mencari tempat untuk menginap di sana nanti. As I was browsing for senarai hotel di Port Dickson through the internet, saya jumpa the best deal of hotel Port Dickson di https://www.traveloka.com/en‐my/. Saya perasan kalau dibandingkan dengan flight and hotel booking site yang lain, Traveloka.com menawarkan kadar yang paling rendah dan harga yang korang tengok tu dah termasuk sekali dengan tax.

port dickson

Ok sekarang, berbalik kepada cerita tentang pengalaman saya bercuti. Saya dan kawan-kawan menginap di the fabulous water chalet Avillion Port Dickson. Bilik itu sangat mengujakan dan cantik! Chalet terapung, okay. Fefeeling macam bercuti di Bora‐Bora, haha!

water chalet Avillion Port, Dickson
Cantik kan? Menenangkan jiwa dan minda . . .
Tak payah cakap pasal tempat lain dulu, kat sini pun dah banyak aktiviti menarik untuk dibuat. Ada taman bunga orkid, taman herba, taman rama‐rama dan zoo mini. Part yang paling special ialah kebanyakan haiwan‐haiwan di zoo ni jinak dan boleh disentuh! Resort ni dilengkapi dengan kemudahan yang serba lengkap seperti tiga buah kolam mandi, water slide dan taman permainan untuk kanak‐kanak. Kami menghabiskan masa seharian untuk enjoy semua aktiviti yang boleh dibuat kat resort ni.

Keesokannya, kami ambil keputusan nak jelajah beberapa pantai kat sini. Destinasi pertama kami ialah Tanjung Tuan atau dikenali juga dengan nama Cape Rochado.

Tanjung Tuan
Tanjung Tuan a.k.a Cape Rochado
Disini, terdapat sebuah rumah api yang menghadap Selat Melaka. Menurut sejarah, rumah api ini dibina semasa zaman pemerintahan Portugese di Melaka dan tujuannya adalah untuk memberi panduan kepada kapal-kapal.

rumah api Tanjung Tuan
Rumah api di Tanjung Tuan
Sekarang, rumah api ini menjadi salah satu daripada tarikan pengunjung kerana pemandangan dari atas ni sangat mengagumkan. Tak rugi panjat tangga tingi-tinggi tau. Seterusnya, kami ke Kota Lukut. Di sini terdapat sebuah kota sejarah yang dibina oleh Raja Jumaat ibni Raja Jaafar pada tahun 1847 dan terletak di atas Bukit Gajah Mati.


Kota Lukut
Kota dan Muzium Lukut
Banyak barang‐barang sejarah yang boleh dilihat di sini seperti meriam dan pelbagai jenis senjata yang digunakan semasa peperangan pada masa pemerintahan raja terdahulu. Dari atas bukit ni, kami berpeluang menikmati satu lagi pemandangan yang cukup cantik. Rasa macam tak puas spend 2 jam kat situ.

Pada petangnya, kami ke Pantai Tanjung Biru (Blue Lagoon Beach) yang terletak berhampiran dengan Cape Rochado untuk berkayak. 2 jam jugaklah kami main‐main kat sini.

Pantai Tanjung Biru
Pantai Tanjung Biru (Blue Lagoon Beach)
Pantai ni best sebab banyak pokok, jadi takdelah panas sangat. Selain itu, pantai ini juga sangat menenangkan walaupun ramai orang. Suasana kat sini dah macam pantai dalam hutan sebab korang boleh dengar bunyi burung selain daripada bunyi ombak dan terdapat juga binatang lain seperti tupai dan monyet. Sambil berkayak, kami dapat satu lagi peluang untuk melihat pemandangan memukau matahari terbenam. That day was all about majestic sea views!

Hari berikutnya, selepas menikmati sarapan, kami melawat the Ostrich Farm. Bayaran yang dikenakan untuk masuk ke sini ialah RM8. Perkara yang saya rasa paling best di sini ialah pengalaman menunggang burung unta.

PD Ostrich Farm
Port Dickson Ostrich Farm

Yes, I rode an ostrich! Mana nak dapat buat perkara ni kat tempat lain kan? Selain tu, tarikan lain di tempat ini ialah Man’s BFF Cafe (first dog cafe in Malaysia), Dinosaurs in the Jungle dan PD Extreme Jungle Park.

dinosaurs in the jungle PD
Nampak tak denosor dalam semak tu?

Lepas pusing satu ladang ni, kami pun gerak balik ke KL. That should end our weekend retreat in PD. The highlight of our short trip was the accomodation, which was the most excellent hotel Port Dickson by far!

Of course, lepas ni kami plan nak pergi lagi sebab tak puas. Dan sebab banyak lagi tempat best yang kami tak sempat nak lawat. Next time, the luxurious Lexis Port Dickson hotel is definately going to be our place to stay. Thanks to Traveloka.com sebab merealisasikan percutian impian kami! Korang tunggu apa lagi? Rancang percutian anda sekarang juga ☺


29 Ogos 2016

Design Doodle Fesyen Muslimah

Doodle Fesyen Muslimah Comel

Hari ini nak kongsi lagi satu artwork, doodle fesyen muslimah. Klien membuat tempahan doodle comel ini untuk diletakkan pada logonya. Doodle muslimah yang berfesyen mengikut syariat menjadi permintaan klien. 

doodle comel, doodle fesyen

Doodle yang memakai shawl belit-belit, berjubah dan membawa beg tangan. Siap bawa beg tangan lagi tu kan. hehe. Alhamdulillah klien amat berpuas hati dengan hasil design ini. Kasi zoom sikit doodle ni...

doodle comel, doodle fesyen

Bagaimana dengan harga? Harga sudah semestinya amat berpatutan. Berbaloi tempah tau. Satu doodle ni untuk pelbagai kegunaan. Boleh letak pada logo, banner, bunting, kad jemputan, button badge, bookmark, di Facebook dan lain-lain lagi. 

Anda berminat untuk membuat tempahan doodle mengikut cita rasa anda 
dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)


26 Ogos 2016

Design Facebook Cover Photo Pakej Pulau Tioman

Design Facebook Timeline Cover/ FB Cover Photo

Alhamdulillah, cover photo untuk dua page Facebook iaitu Pakej Pulau Tioman (Original) dan Wan Pulau Tioman dapat disiapkan dengan jayanya. Klien inginkan cover photo bertemakan vintage. Warna perang, coklat dan hitam yang dipilih sesuai dengan tema vintage. Gambar barang-barang antik seperti peta lama, kompas, surat, buku dan lain-lain yang digunakan dalam menghasilkan cover photo ini, nampak menarik dan sesuai dengan tema.

Klien amat berpuas hati dengan kedua-dua cover photo Facebook yang ditempahnya. Kalau ada sesiapa yang sedang mencari pakej percutian di Pulau Tioman, jangan lupa singgah di kedua-dua page ini ya. Harga pakej Pulau Tioman yang ditawarkan amat berpatutan. Tak percaya? Klik segera Pakej Pulau Tioman (Original) atau Wan Pulau Tioman.

cover photo fb, pakej pulau tioman

cover photo fb, pakej pulau tioman

Anda berminat untuk membuat tempahan design Facebook timeline cover/ FB cover photo 
dengan harga yang berpatutan? Percuma profile picture!
Untuk pelbagai jenis page seperti personal, bisnes, syarikat dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Jom sertai Segmen Bloglist by Akupenghibur.com. Klik je banner di bawah ini.


{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
 Bloglist untuk blog akupenghibur.com selama 1tahun
1 Blogger bertuah Feed Blog di Blog akupenghibur.com

Mula : 25 Ogos 2016 | Tamat :1 Sept 2016


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

2. Letakkan blog acik di bloglist blog kamu

3. Follow instagram  :
@acik21

23 Ogos 2016

Cetak Foto Semudah ABC dengan WePrint Machine

WePrint Machine, mesin cetak foto segera

Asyik ber’selfie’ je tapi jarang atau tak terfikir pun nak cetak gambar tu. Mungkin disebabkan kekangan masa, susah nak ke kedai gambar untuk cetak. Anda dalam golongan begini? Tak perlu bersusah payah lagi, cetak saja foto dengan WePrint Machine hanya melalui aplikasi WeChat.


Apa itu WePrint Machine?

Ia adalah mesin mencetak foto segera berkualiti tinggi, yang mencetak foto daripada apa saja jenis telefon pintar, kurang daripada 1 minit melalui aplikasi WeChat. Foto pula akan dicetak di atas pelbagai jenis material seperti photo paper, magnetic paper atau dicetak terus secara heat transfer ke atas cover telefon pintar dan button badge

WePrint Machine

Selain itu, WePrint Machine juga adalah sebuah alat pemasaran atau pengiklanan yang mempunyai potensi perniagaan yang hebat. Ia memenuhi keperluan perniagaan yang berbeza. Banyak pasar raya yang telah membeli mesin cetak foto segera WePrint ini untuk melayan pengunjung mereka. Di samping itu, WePrint juga disewakan kepada syarikat-syarikat pengurusan acara. Paling penting, ia adalah alat pengiklanan yang sesuai untuk hampir kesemua jenis perniagaan.

Bagaimana WePrint Machine berfungsi?

WePrint Machine berfungsi semudah ABC. Hanya perlukan kurang daripada 1 minit untuk mecetak foto.Yang paling utama pastikan aplikasi WeChat telah di’install’ di dalam telefon pintar anda.

Cara-cara menggunakan WePrint Machine:

WePrint Machine

1. Buka aplikasi WeChat, imbas kod QR dan follow WePrint di aplikasi Wechat.
2. Pilih negeri dan acara.
3. Pilih gambar yang anda ingin cetak kemudian klik ‘Print Photo’
4. Crop gambar dan masukkan kod ID seperti yang tertera pada skrin mesin.
5. Gambar anda siap dicetak di atas kertas yang berkualiti.

WePrint Machine Sebagai Medium Pengiklanan

Anda percaya tak yang WePrint machine boleh bawa keuntungan kepada kita terutamanya peniaga?

Mesin cetak gambar segera ini direka untuk membantu pengiklan untuk memberitahu orang awam yang menggunakan mesin ini tentang produk atau servis yang dijalankan.

Contohnya, anda adalah pengeluar produk berupa minyak wangi. Mesin cetak WePrint digunakan dalam satu acara korporat atau apa saja majlis yang berkaitan. Kemudian mesin tersebut akan memaparkan iklan tentang minyak wangi anda pada skrin mesin WePrint sementara menunggu foto siap dicetak. Pasti ramai yang menggunakan WePrint Machine menlihat iklan tersebut dan ada yang tertarik dengan minyak wangi yang dipaparkan setelah melihat iklan ini. Betul tak?

Selain memaparkan iklan pada skrin, template pada foto juga boleh direka dengan meletakkan jenama atau maklumat tentang sesebuah perniagaan. Jadi, orang ramai akan sentiasa ingat dengannya. Contohnya seperti gambar di bawah ini:

WePrint Machine

Jadi, WePrint Machine juga adalah salah satu medium pengiklanan yang bagus bagi memperkenalkan sesebuah produk atau servis. Lagi ramai orang tahu, lagi bagus kan?

Sebenarnya ramai rakyat Malaysia telah melihatnya di beberapa pusat membeli-belah utama atau pameran. WePrint semakin popular apabila ia telah mencipta kesedaran dalam beratus-ratus pameran bergerak dan pameran, mempunyai beribu-ribu pengikut di Wechat, mencetak beribu-ribu salinan foto dalam sebarang acara sejak ia dibawa masuk ke Malaysia pada tahun 2015. Daripada acara-acara ini dan pangkalan data yang dikumpul, mesin ini menunjukkan bahawa ia sebagai alat perniagaan yang berpotensi untuk mengaut keuntungan yang besar.

WePrint Machine

Anda ingin menggunakan perkhidmatan mesin cetak foto segera WePrint jika anda nampak ia berada di mana-mana sahaja? Hanya imbas kod di bawah untuk mendapatkan potongan harga cetak foto. Diskaun hanya sah sehingga 30 November 2016.

diskaun WePrint Machine


Pembekal WePrint Machine

Liberty Printing menjadi pembekal bahan dan mesin cetak heat transfer di Malaysia. Mesin cetak foto segera WePrint telah diimport secara eksklusif, diurus dan diedarkan oleh Liberty Printing sejak 2015.

Kepada anda yang ingin menjadi pengedar, menggunakan perkhidmatan atau mendapatkan mesin cetak foto segera ini, hubungi pihak Liberty Printing seperti yang tertera di bawah:

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi:

Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T)

Alamat: 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang, Selangor.

No. telefon: 019-985 8151 (Elaine)

Emel: order@libertyprinting.com.my

Waktu operasi: Isnin hingga Sabtu (9 pagi - 6 petang)

Web: http://www.weprint.asia

Facebook: https://www.facebook.com/weprintmachine



What can we print for you? We can print photo for you with free!



22 Ogos 2016

Hadiah Jadi Lebih Bermakna dengan TBOOX Gift Creation

Customize Hadiah dengan Tboox.com

Cantik dan comel semua barang yang saya terima dari Tboox.com. Sejak pertama kali buka laman web Tboox.com, terus jatuh cinta dengan pelbagai barangan cenderahati yang disediakan di situ. Disebabkan barangannya berjaya menarik hati saya, maka saya pun mulalah membeli di laman web Tboox.com.

tboox.com, tshirt murah

Beberapa barang menjadi pilhan saya seperti t-shirt, mug dan non woven bag. Semua barangan ini boleh ditambah dengan design sendiri atau pihak mereka yang design kan. Mudah bukan? Harga yang ditawarkan pula amat berpatutan. Untuk melihat produk yang disediakan, klik pada kotak 'Product Catalog' yang ada di sebelah kiri laman web seperti gambar di bawah.

tboox.com


Best jugak kalau ada tshirt dengan url blog sendiri kan. Teringin juga nak ada tshirt yang dapat memperkenalkan blog sendiri ni. Jadi, tshirt berwarna kuning dengan tulisan url blog sendiri menjadi pilihan. Kainnya pula tidaklah nipis.

tboox.com


Selain itu saya juga memilih mug gelas jenis frosted yang diletakkan foto keluarga saya pada mug ini. Mug ni tak pecah pun dan selamat sampai di tangan saya. Mana tidaknya, mug ini dibalut dengan beberapa helai suratkhabar dan di luar kotaknya pula dibalut lagi dengan bubble wrap plastic. Jadi, tak perlu risau untuk menempah dengan Tboox.

tboox.com
Mug kaca jenis frosted

Comel tak woven bag di bawah ni? Siap ada ilustrasi sendiri lagi tu. hehe. Ilustrasi tu dari saya sendiri. Beg ini bersaiz 15' x15'. Nak sumbat apa pun boleh dalam beg ni. Memang sesuai untuk dijadikan cenderamata bagi pelbagai acara seperti majlis graduasi, majlis di sekolah dan apa-apa sahaja acara yang berkaitan.
tboox.com
Woven Bag
Semua barangan yang disediakan di laman web Tboox.com amat sesuai untuk dijadikan hadiah untuk sebarang acara seperti majlis meraikan hari lahir, majlis graduasi, majlis perkahwinan dan lain-lain lagi. Bukan dijadikan hadiah semata-mata, untuk diri sendiri pun boleh tau. Barangan hiasan rumah yang kreatif dan unik juga disediakan di laman web Tboox. Kalau anda nak lihat keunikan barangan yang disediakan, sila ke laman web Tboox.com. Anda pasti teruja!

Tboox memberi kita idea untuk menjadikan sesebuah hadiah itu unik dan akan diingati sepanjang masa oleh si penerima. Sekali gus menjadikan ia hadiah yang bermakna kepada seseorang. Lepas ni kalau nak hadiahkan sesuatu kepada seseorang, tak perlu susah payah nak fikir. Klik je Tboox.com. Pasti hidup lebih mudah dengannya.

Anda ingin membuat tempahan dengan Tboox? Klik saja www.tboox.com sekarang juga.


18 Ogos 2016

TEMUDUGA TERBUKA BERSEMPENA PROGRAM 'TRAIN RIDE & KEMBARA KERJAYA 2016'

TEMUDUGA TERBUKA DI PERAK BERSEMPENA PROGRAM 'TRAIN RIDE & KEMBARA KERJAYA 2016'

Peluang kerjaya di negeri Perak sedang terbuka luas! Sesiapa yang sedang mencari kerja yang sesuai terutamanya lepasan IPT, ini adalah peluang yang bagus untuk anda. 

temuduga terbuka perak

TARIKH  : 19 OGOS 2016 (JUMAAT)
MASA      : 8.30 PAGI - 4.00 PETANG
TEMPAT : PERKARANGAN STESEN KERETAPI IPOH, PERAK (KTMB IPOH)

SILA BERPAKAIAN FORMAL & BAWA BERSAMA:
1) RESUME
2) GAMBAR SAIZ PASSPORT
3) SALINAN SIJIL-SIJIL BERKAITAN
4) PEN (UNTUK MENGISI BORANG)

SYARIKAT YANG TERLIBAT:

1) PARKSON IPOH PARADE
i) JAWATAN : JURUWANG
KELAYAKAN : SPM / SIJIL / DIPLOMA DALAM BIDANG BERKAITAN

ii) JAWATAN :PENYELIA / PENOLONG PENYELIA
KELAYAKAN : DIPLOMA / IJAZAH DALAM BIDANG BERKAITAN

2) A- ASIGN CORPORATION SDN BHD
i) JAWATAN : INDOOR TELEMARKETER
KELAYAKAN : SPM

3) SUSHI KIN SDN BHD
i) JAWATAN : PEMBANTU PENGURUS RESTORAN / PENGURUS RESTORAN
KELAYAKAN : DIPLOMA / IJAZAH DALAM BIDANG PENGAJIAN PERNIAGAAN / HOSPITALITI / SAINS MAKANAN

ii) JAWATAN : CREW LEADER
KELAYAKAN : SPM / SIJIL

iii) JAWATAN : CREW
KELAYAKAN : SPM

4) OLDTOWN WHITE COFFE
i) JAWATAN : PENGURUS
KELAYAKAN : SPM / SIJIL DALAM BIDANG F&B

ii) JAWATAN : PEMBANTU PENGURUS
KELAYAKAN : SPM / SIJIL DALAM BIDANG F&B

iii) JAWATAN : SERVICE / BAR / KITCHEN CREW
KELAYAKAN : SPM

5) DEM DRAEXLMAIER AUTOMOTIVE SYSTEM (M) SDN BHD
i) JAWATAN : OPERATOR PENGELUARAN
KELAYAKAN : SPM

ii) JAWATAN : FINANCIAL CONTROLLER
KELAYAKAN : IJAZAH DALAM BIDANG KEWANGAN

6) LATEXX MANUFACTURING SDN BHD
i) JAWATAN : JURUTEKNIK
KELAYAKAN : SIJIL / DIPLOMA DALAM BIDANG ELEKTRIKAL/ MEKANIKAL/ MEGATRONIK/ KIMPALAN

ii) JAWATAN : OPERATOR
KELAYAKAN : SPM

iii) JAWATAN : PENYELIA
KELAYAKAN : DIPLOMA DALAM BIDANG BERKAITAN

7) MEASAT BROADCAST NETWORK SYSTEMS SDN BHD
i) JAWATAN : PEGAWAI JUALAN
KELAYAKAN : SPM / SIJIL / DIPLOMA / IJAZAH DALAM BIDANG PEMASARAN

ii) JAWATAN : PENGURUS JUALAN
KELAYAKAN : DIPLOMA / IJAZAH DALAM BIDANG PEMASARAN

8) SUNWAY LOST WORLD WATER PARK SDN BHD
i) JAWATAN : PEMBANTU / PEGAWAI IT
KELAYAKAN : SPM / SIJIL / DIPLOMA / IJAZAH DALAM BIDANG BERKAITAN

ii) JAWATAN : PEMBANTU KHIDMAT PELANGGAN
KELAYAKAN : SPM / SIJIL / DIPLOMA / IJAZAH DALAM BIDANG BERKAITAN

9) CARSEM (M) SDN BHD
i) JAWATAN : OPERATOR PENGELUARAN
KELAYAKAN : SPM / SIJIL

ii) JAWATAN : MANUFACTURING ASSISTANT
KELAYAKAN : SIJIL / DIPLOMA DALAM BIDANG KEJUTERAAN

iii) JAWATAN : QA OPERATOR
KELAYAKAN : SPM

10) CELCOM AXIATA BHD
i) JAWATAN : SLIM TRAINEE
KELAYAKAN : IJAZAH DALAM PELBAGAI BIDANG

11) AZAM ACHIEVERS MANAGEMENT
i) JAWATAN : KERANI PENTADBIRAN, JUALAN & PEMASARAN
KELAYAKAN : SPM KEATAS

ii) JAWATAN : PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN
KELAYAKAN : SPM KEATAS

iii) JAWATAN : EKSEKUTIF JUALAN
KELAYAKAN : SPM/DIPLOMA/IJAZAH

iv) JAWATAN : GRAPHIC, WEB & MEDIA SOCIAL DEVELOPER
KELAYAKAN : DIPLOMA / IJAZAH (ANY)

12) UNISEM (M) BERHAD
i) JAWATAN : RECRUITMENT OFFICER
KELAYAKAN : IJAZAH / DIPLOMA HUMAN RESOURCE MANAGEMENT

ii) JAWATAN : SHIFT SUPERVISOR
KELAYAKAN : IJAZAH / DIPLOMA BUSINESS STUDIES @ MANAGEMENT

iii) JAWATAN : TECHNICIAN
KELAYAKAN : DIPLOMA ELEKTIKAL / MEKANIKAL / MEKATRONIK / ELEKTRONIK

iv) JAWATAN : PROCESS ENGINEER
KELAYAKAN : IJAZAH KEJURUTERAAN (ANY)

v) JAWATAN : OPERATOR PENGELUARAN
KELAYAKAN : SPM

13) HOVID BERHAD
i) JAWATAN : PROCESS ENGINEER
KELAYAKAN : IJAZAH KEJURUTERAAN MEKANIKAL / MEKATRONIK

ii) JAWATAN : MACHINE SPECIALIST
KELAYAKAN : SIJIL / DIPLOMA MEKANIKAL / MEKATRONIK

iii) JAWATAN : LAB ASSISTANT
KELAYAKAN : SIJIL / STPM / SPM

iv) JAWATAN : QA INSPECTOR
KELAYAKAN : SIJIL / STPM / SPM

v) JAWATAN : OPERATOR
KELAYAKAN : PMR / SPM / STPM

14) 7-ELEVEN (M) SDN. BHD
i) JAWATAN : STORE MANAGER
KELAYAKAN : IJAZAH (ANY)

ii) JAWATAN : ASSISTANT STORE MANAGER
KELAYAKAN : DIPLOMA (ANY)

iii) JAWATAN : STORE ASSOCIATE
KELAYAKAN : SPM

15) AEON CO. (M) BERHAD
i) JAWATAN : SALES ADVISOR
KELAYAKAN : SPM KEATAS

ii) JAWATAN : SALES ASSISTANT
KELAYAKAN : SPM KEATAS

iii) JAWATAN : CASHIER
KELAYAKAN : SPM KEATAS

iv) JAWATAN : SECURITY ASSISTANT
KELAYAKAN : SPM KEATAS

16) QSR BRANDS (M) HOLDINGS SDN. BHD.
(KFC PENINSULAR (M) SDN. BHD. - MERU RAYA)
i) JAWATAN : PENOLONG PENGURUS
KELAYAKAN : DIPLOMA (ANY)

ii) JAWATAN : JURUWANG
KELAYAKAN : SPM KEATAS

iii) JAWATAN : PEMBANTU DAPUR
KELAYAKAN : SPM KEATAS

iv) JAWATAN : TUKANG MASAK
KELAYAKAN : SPM KEATAS

v) JAWATAN : PELAYAN
KELAYAKAN : SPM KEATAS

17) HICOM TECK SEE MANUFACTURING (M) SDN. BHD
i) JAWATAN : SUPERVISOR
KELAYAKAN : SIJIL KEMAHIRAN / SPM

ii) JAWATAN : SUPERINTENDENT
KELAYAKAN : DIPLOMA / SIJIL KEMAHIRAN (KEJURUTERAAN)

iii) JAWATAN : QUALITY EXECUTIVE
KELAYAKAN : IJAZAH (KEJURUTERAAN)

iv) JAWATAN : QA INSPECTOR
KELAYAKAN : SPM

v) JAWATAN : PRODUCTION EXECUTIVE
KELAYAKAN : IJAZAH KEJURUTERAAN

vi) JAWATAN : PRODUCTION ASSISTANT
KELAYAKAN : SKM (KEJURUTERAAN) TAHAP 2 / TAHAP 3 / DIPLOMA

vii) JAWATAN : OPERATOR
KELAYAKAN : SPM

18) AMANJAYA HOLDINGS & VENTURES SDN . BHD
i) JAWATAN : EXECUTIVE, KNOWLEDGE MANAGEMENT
KELAYAKAN : DEGREE IT / LIBRARY SCIENCE

ii) JAWATAN : EXECUTIVE ACCOUNTS
KELAYAKAN : DEGREE ACCOUNTING

iii) JAWATAN : OFFICER ACCOUNTS
KELAYAKAN : DIPLOMA ACCOUNTING

iv) JAWATAN : OFFICER DOCUMENT CONTROLLER
KELAYAKAN : DIPLOMA CIVIL ENGINEERING

v) JAWATAN : OPERATION ASSISTANT
KELAYAKAN : DIPLOMA LAND SURVEY / CERTIFICATE / SPM

vi) JAWATAN : ADMIN ASSISTANT
KELAYAKAN : DIPLOMA / CERTIFICATE OFFICE MANAGEMENT

vii) JAWATAN : DRIVER CUM OFFICE ASSISTANT
KELAYAKAN : SPM (VALID DRIVING LICENSE)

viii) JAWATAN : RESEARCH ANALYST
KELAYAKAN : DEGREE (ANY RELATED FIELD)

ix) JAWATAN : OFFICE ASSISTANT
KELAYAKAN : DIPLOMA / CERTIFICATE / SPM

x) JAWATAN : EXECUTIVE TOWN PLANNER
KELAYAKAN : DEGREE TOWN PLANNING

xi) JAWATAN : EXECUTIVE, ARCHITECTURE
KELAYAKAN : DEGREE ARCHITECTURE

xii) JAWATAN : PROJECT EXECUTIVE, REAL ESTATE MANAGEMENT
KELAYAKAN : DEGREE REAL ESTATE MANAGEMENT

xiii) JAWATAN : SITE COORDINATOR
KELAYAKAN : DIPLOMA LAND SURVEY

xiv) JAWATAN : RADIATION PROTECTION SUPERVISOR
KELAYAKAN : DEGREE / DIPLOMA NUCLEAR SCIENCE

xv) JAWATAN : EXECUTIVE, DESTINATION MANAGEMENT
KELAYAKAN : DEGREE TOURISM MANAGEMENT / BUSINESS MANAGEMENT

xvi) JAWATAN : INTERNSHIP / PRACTICAL TRAINEE
KELAYAKAN : ACCOUNTING / LAND SURVEY / ESTATE MANAGEMENT / ARCHITECTURE / TOWN PLANNING

19) HICOM HBPO SDN. BHD
i) JAWATAN : PENGAWAL KESELAMATAN (LELAKI SAHAJA)
KELAYAKAN : SPM / BEKAS TENTERA / POLIS / RELA

ii) JAWATAN : INSPEKTOR KUALITI
(LELAKI SAHAJA
KELAYAKAN : SIJIL KEMAHIRAN TAHAP 1@2 / SPM

iii) JAWATAN : OPERATOR PEMASANGAN
(LELAKI SAHAJA
KELAYAKAN : SIJIL KEMAHIRAN TAHAP 1@2 / SPM

iv) JAWATAN : OPERATOR LOGISTIK
KELAYAKAN : SPM

20) JK WIRE HARNESS SDN BHD
i) JAWATAN : PENOLONG PENGURUS
KELAYAKAN : IJAZAH DALAM BIDANG KEJUTERAAN

ii) JAWATAN : JURUTERA
KELAYAKAN : IJAZAH DALAM BIDANG KEJUTERAAN

iii) JAWATAN : EKSEKUTIF
KELAYAKAN : IJAZAH DALAM PELBAGAI BIDANG

iv) JAWATAN : PENYELIA
KELAYAKAN : IJAZAH DALAM BIDANG KEJUTERAAN

v) JAWATAN : JURUTEKNIK
KELAYAKAN : SKM / DIPLOMA DALAM BIDANG KEJUTERAAN

vi) JAWATAN : KERANI
KELAYAKAN : DIPLOMA DALAM PELBAGAI BIDANG

vii) JAWATAN : WARDEN
KELAYAKAN : SKM / DIPLOMA DALAM PELBAGAI BIDANG

21) SIME DARBY PLANTATION SDN BHD
i) JAWATAN : FARM WORKERS / GENERAL WORKERS
KELAYAKAN : SPM

22) HUME CEMENT SDN BHD
i) JAWATAN : ENGINEER, PRODUCTION
KELAYAKAN : IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DALAM KIMIA/ PETROLEUM/ GAS/ POLIMER ATAU PERLOMBONGAN

ii) JAWATAN : ENGINEER/ EXECUTIVE, SHIFT
KELAYAKAN : DIPLOMA / IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL

iii) JAWATAN : ENGINEER/ EXECUTIVE, MECHANICAL
KELAYAKAN : IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL
- SEKURANG-KURANGNYA 3 TAHUN PENGALAMAN BERKAITAN
- BOLEH ON CALL

iv) JAWATAN : DRAUGHTSMAN
KELAYAKAN : DIPLOMA KEJURUTERAAN MEKANIKAL
- KEMAHIRAN MENGGUNA AUTOCAD

v) JAWATAN : EXECUTIVE, MIS
KELAYAKAN : IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER/ TEKNOLOGI MAKLUMAT
- PENGALAMAN DALAM ERP DANMS SQL
- PENGETAHUAN DALAM C# DAN ASAS VISUAL
- MINIMUM 4 TAHUN PENGALAMAN BERKAITAN
- BOLEH ON CALL

vi) JAWATAN : PROCUREMENT EXECUTIVE
KELAYAKAN : IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL/ ELEKRIKAL
- MINIMUM 1 TAHUN PENGALAMAN

vii) JAWATAN : TECHNICIAN, MECHANICAL
KELAYAKAN : DIPLOMA/ SIJIL PROFESIONAL DALAM KEJURUTERAAN MEKANIKAL

viii) JAWATAN : OPERATOR, PACKING PLANT
KELAYAKAN : SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA / DIPLOMA

ix) JAWATAN : DRIVER, FORKLIFT
KELAYAKAN : SPM DENGAN SIJIL MEMANDU FOKLIFT

x) JAWATAN : DRIVER, BACKHOE/ ROAD SWEEPER/ BOBCAT/ WATER BOWSER
KELAYAKAN : SPM
- MEMILIKI LESSEN MEMANDU KELAS “B/D/E/H” YANG SAH.
- MAMPU BEKERJA DALAM JANGKA MASA PANJANG
- MINIMUM 2 TAHUN PENGALAMAN BERKAITAN

xi) JAWATAN : TESTER, LABORATORY
KELAYAKAN : SPM

xii) JAWATAN : FOREMAN
KELAYAKAN : MINIMUM 5 TAHUN PENGALAMAN KERJA

xiii) JAWATAN : TYREMAN
KELAYAKAN : MINIMUM 3 TAHUN PENGALAMAN KERJA

xiv) JAWATAN : CLERK, STORE
KELAYAKAN : SPM

23) PCO LITE ELECTRICAL SDN BHD
i) JAWATAN : PURCHASING OFFICER
KELAYAKAN : DIPLOMA PENGURUSAN / PENTADBIRAN

ii) JAWATAN : PURCHASING OFFICER (OVERSEA)
KELAYAKAN : DIPLOMA PENGURUSAN / PENTADBIRAN

iii) JAWATAN : LINE LEADER
KELAYAKAN : SPM KEATAS

iv) JAWATAN : OPERATOR PENGELUARAN
KELAYAKAN : SPM

24) PERUSAHAAN OTOMOBIL NASIONAL SDN. BHD. (PROTON)

i) JAWATAN : PEKERJA PENGELUARAN
KELAYAKAN : SPM / SKM

ii) JAWATAN : JURUTEKNIK AUTOMOTIF
KELAYAKAN :SIJIL KEMAHIRAN AUTOMOTIF TAHAP 3 KE ATAS

iii) JAWATAN : PENASIHAT JUALAN
KELAYAKAN : SPM


Apa tunggu lagi? Siapkan resume anda sekarang juga. Semoga berjaya!




17 Ogos 2016

Penat Mengejar Duit?

Penat Kejar Duit

Duit atau wang menjadi satu kemestian dalam kehidupan. Nak beli makanan, guna duit. Nak beli rumah, guna duit. Nak bayar bil, guna duit. Pendek kata semuanya guna duitlah. 

Orang kampung saya selalu cakap, money is everything but everything is not money. Betul kan? Contohnya, masa tidak dibeli dengan duit di mana-mana tempat. Kalau ia dah berlalu, berputih mata lah kita yang tak manfaatkan masa dengan sebaiknya. Pelik la kalau boleh masa di merata tempat kan ;)

Tetapi duit menjadi kepentingan dalam kehidupan seharian. Nak tak nak, kena cari juga. Kalau goyang kaki, dapat habuk je lah. Kerana nak cari duit, kita sanggup berpenat lelah sehingga penat. Ada juga yang terlalu mengejar duit sehingga mengabaikan keadaan di sekelilingnya. Ada yang siang malam mengejarnya tetapi masih tidak cukup. Mengapa ini terjadi?

mudahnya jemput rezeki
Kredit gambar
Pernah tak kita berfikir, kenapa kita bekerja? Adakah hanya kerana duit semata-mata? Kalau begitu, kena tetapkan niat kita bekerja kerana Allah. Seorang ustaz pernah berkata, jika kita bekerja dengan niat kerana Allah, insyaAllah Allah akan mencukupkan rezeki kita. Contohnya, walaupun gaji bulanan seseorang tu hanya RM900 tetapi sentiasa merasa cukup dengannya. Sehingga boleh berkongsi dengan orang lain lagi tu dan membeli pelbagai barangan keperluan lain. Senyuman pula sentiasa terukir di bibir.

KLIK > Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

Abah saya pernah cakap, kerja apa sekalipun memang takkan habis. Jangan terlalu leka mengejar duit sehingga lupa Allah. Kerana lupakan Allah, itu menjadi sebab kenapa seseorang sering merungut dan merasa tidak cukup dengan rezeki Allah.Yang penting jangan tinggal solat, sentisa bersyukur kepada-Nya dan ambil masa sedikit untuk tambah ilmu agama. Waktu bekerja, jangan buat perkara dilarang seperti rasuah, mengular, bersembang kosong dan lain-lain lagi. Tak guna kalau harta menggunung di dunia tapi sedikit amalan untuk dibawa ke akhirat.

Begitulah serba sedikit tentang apa yang saya baca daripada buku 'Mudahnya Menjemput Rezeki' karangan Fathuri Salehuddin. Saya bukanlah golongan ustaz ustazah yang bijak tentang ilmu agama tapi sekadar seorang manusia yang telah diberi tugas oleh Allah untuk saling mengingatkan antara satu sama lain. Saya juga manusia yang mudah lupa. Semoga apa yang saya tulis ini menjadi peringatan kepada saya, saya, saya dan anda. InsyaAllah.

Kejarlah akhirat, pasti kekayaan dunia mengejarmu



16 Ogos 2016

Design Blog Giza Creation

Design Blog Comel Giza Creation

Servis edit/design/customize blog murah | Blog bertemakan gabungan warna merah jambu dan putih ini siap juga akhirnya. Blog Giza Creation, sebuah blog perniagaan yang baru saja dibangunkan. Klien inginkan blog yang simple tetapi comel. Comel dengan warna merah jambu ni.

Blog Giza Creation adalah sebuah blog yang menyediakan produk seperti fridge magnet, stiker, penanda buku dan beg kertas. Seperti diberitahu oleh klien, barangan yang disediakan untuk dijadikan doorgift dalam pelbagai acara seperti majlis perkahwinan, hari lahir, hari guru dan sebagainya. Nantikan update terkini daripada Blog Giza Creation.

Blog pakej 3: Blog Giza Creation
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)
header comel, blog comel
Template blog
banner blog
Banner blog

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



15 Ogos 2016

Resepi Kerepek Popia Nestum Coklat

Resepi Kerepek Popia Nestum Coklat

Popia nestum coklat adalah salah satu jenis kerepek yang saya suka buat ketika waktu lapang. Mudah sangat cara nak membuat popia nestum coklat ini. Buat sekali, dapat penuh sebalang. Sedap buat kudapan ketika buat kerja, menonton televisyen atau di mana sahaja. 

popia nestum coklat

Ok. Jom buat kerepek popia nestum coklat


Resepi Kerepek Popia Nestum Coklat Sedap

Bahan-bahan yang diperlukan:

1 bungkus kulit popia
1 cawan Nestum (Dikisar halus)
1/2 cawan serbuk Milo/Vico
1/2 cawan gula kastor
Lidi satay atau chopstick (Untuk menggulung, kalau takda takpe)
2 sudu besar tepung gandum dicampur sedikit air (Sebagai pelekat)
Minyak masak (Untuk menggoreng)

Cara-cara membuatnya:

1. Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi satay atau chopstick (supaya mudah gulung, kalau taknak guna pun takpe). Tinggalkan sedikit hujung kulit popia untuk dilekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Boleh juga gunakan sebiji telur yang dipukul ringan sebagai pelekat. Buat sehingga habis.

* Semasa menggulung kulit popia, pastikan nampak lubangnya. Jika terlalu rapat, kena goreng lama supaya bahagian dalam gulungan kulit popia tu masak.

* Tutup bekas berisi kulit popia dengan kain lembab untuk mengekalkan kelembapan (supaya senang gulung dan dipotong)

2. Kulit popia yang telah siap digulung, dipotong serong menggunakan gunting. Klik sini > Cara Gulung dan Potong Kulit Popia Nestum untuk lihat cara menggulung dan memotong kulit popia tadi.

3. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing, kacau rata supaya tidak ada yang hangus. Angkat dan toskan.

4. Biarkan kulit popia yang telah siap digoreng sejuk seketika. Apabila sudah sejuk, tabur serbuk Milo/Vico dan gula kastor ke atas kulit popia. Gaul rata agar semua kulit popia disaluti bahan-bahan tersebut. Simpan dalam bekas kedap udara.

Siap!

Mudah kan cara nak membuatnya? Jangan lupa cuba resepi mudah ini. Selamat mencuba :)

14 Ogos 2016

Design Doodle Kanak-kanak Comel

Doodle Kanak-kanak Comel

Doodle kanak-kanak comel seperti dalam gambar sudah pun diterima klien. Alhamdulillah, klien amat berpuas hati dengan doodle ini. Doodle yang ditempah menggambarkan 3 orang anaknya.

doodle comel, doodle kanak-kanak

Doodle ini diletakkan pada header blog milik klien. Klik sini untuk ke blognya,  Blog 'Writing is Theraphy'. Klien yang membuat tempahan doodle akan menerima softcopy bersaiz besar yang akan dihantar melalui emel. Kalau tempah doodle untuk letak pada header je pun, akan dapat softcopy doodle juga.

Bagaimana dengan harga? Harga sudah semestinya amat berpatutan. Berbaloi tempah tau. Satu doodle ni untuk pelbagai kegunaan. Boleh letak pada banner, bunting, kad jemputan, button badge, bookmark, Facebook dan lain-lain lagi. 

Anda berminat untuk membuat tempahan doodle mengikut cita rasa anda 
dengan harga yang berpatutan? 

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


12 Ogos 2016

Minyak Wangi Sweetheart oleh DD Cosmetics, Haruman yang Mengasyikkan

Minyak Wangi Sweetheart, Haruman yang Mengasyikkan

Sweetheart, mekar mewangi disanubari. Minyak wangi khusus untuk kaum wanita yang mampu menaikkan aura positif dan membangkitkan semangat kepada si pemakainya. Ya, memang benar kerana saya telah mencuba minyak wangi Sweetheart ini dan hasilnya amat memuaskan.

minyak wangi sweetheart

Sekali semburan dapat bertahan dalam tempoh yang agak lama iaitu 8 hingga 12 jam (bergantung kepada aktiviti yang dilakukan). Wow! Ini sememangnya menarik. Campuran beberapa bauan wangi yang lembut terbit, membangkitkan perasaan gembira datang. Hanya semburan minyak wangi sahaja dah mampu membuatkan diri ceria. Tak percaya? Anda patut cuba minyak wangi ini.

Saya suka menghidu minyak wangi yang disembur pada nadi tangan. Tambah pula waktu bekerja, hidu sahaja bau minyak wangi yang terlekat pada tangan, insyaAllah tenang fikiran. Boleh buat kerja dengan lancar.

minyak wangi sweetheart

Selain itu, saya juga gemar menyembur minyak wangi sebelum tidur. Baunya yang lembut sesuai dibawa untuk tidur juga. Hidu haruman yang mengasyikkan ini membuatkan saya tidur lena. Bangun dari tidur pun, hidu bauan ini kerana minyak wangi ini bertahan selama lebih 8 jam. Saya dapat mulakan hari dengan senyuman dan wangian Sweetheart daripada DD Cosmetics ini.


Kelebihan Minyak Wangi Sweetheart

Apa yang saya dapat daripada minyak wangi Sweetheart ini? Ia memiliki kelebihan seperti wangiannya kekal harum walaupun telah berwudhuk. Dah basuh pun masih terlekat lagi baunya. Minyak wangi atau perfume ini juga boleh dibawa solat. Jadi, tidak perlu sembur banyak kali minyak wangi ini, sekaligus dapat menjimatkan penggunaannya. Untung bukan?

Minyak wangi buatan Malaysia ini standing jenama antarabangsa. Untuk pengetahuan anda, pati minyak wangi Sweetheart ini diimport dari Paris. Minyak wangi ini dirumus khas dengan pati segar yang memukau kalbu berunsur haruman terpilih seperti vanila, ros, buah plum dan mandarin. Kemudian, ekstrak haruman ini diformulasikan mengikut kesesuaian dan cita rasa pengguna Malaysia. Dan yang pastinya minyak wangi ini halal dan suci. Tak perlu ragu lagi tentang ramuannya.

Rekaan botol yang bersaiz sederhana dan comel membuatkan ia mudah dibawa ke mana-mana. Kalau saya, mesti simpan botol minyak wangi ini di dalam beg. Rasa tak lengkap tanpanya ke mana sahaja. Seperti jiwa yang kosong tanpanya.

Mungkin ada yang sudah tertarik dengan kelebihan minyak wangi ini. Pasti anda ingin tahu tentang harganya bukan? Harga minyak wangi ini amat berpatutan. Sebotol minyak wangi ini cuma berharga RM49.90 untuk Semenanjung Malaysia manakala RM59.90 untuk Sabah dan Sarawak. Kaum wanita patut dapatkannya untuk merasai sendiri kelebihannya.

Anda berminat untuk mencuba haruman yang mengasyikkan ini? Cara mudah untuk anda membeli minyak wangi ini hanya secara online. Anda boleh menghubungi Kerinchi.com yang merupakan pengedar minyak wangi Sweetheart untuk mendapatkannya.

Instagram : @KerinchiDotCom
WhatsApp: 018-233 1211

Di samping itu, anda juga boleh menambah pendapatan sampingan dengan menjadi stokis atau ejen minyak wangi ini. DD Cosmetics sangat mengalu-alukan sesiapa sahaja yang berminat untuk mendaftar menjadi stokis dan ejen. Sekiranya anda berminat, ajukan sebarang pertanyaan tantang produk, dengan menghubungi pihak DD Cosmetics seperti yang tertera di bawah ini.

Instagram : @DDCosmeticsOfficial
WhatsApp: 019-2018 014

minyak wangi sweetheart

Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh DD Cosmetics. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


10 Ogos 2016

Mengapa Berperang Kita Darinya Seorang?

Manusia semua sama tetapi kenapa berperang?

Perang terjadi kerana agama, harta, tidak pusa hati terhadap sesuatu dan lain-lain lagi. Yang berperang tu sudah pastinya manusia. Dalam keluarga pun boleh terjadi pergaduhan. Padahal manusia semua sama.

perang

Kenapa berperang? Kenapa bergaduh? Sedangkan manusia semua sama berasal dari Nabi Adam. Hitam atau putih kulitnya, semua adalah keturunan Nabi Adam.

Bisikan halus syaitan dan tipu dayanya telah berjaya menghasut manusia. Lihat saja negara Palestin yang dibedil oleh Israel. Tidak cukupkah lagi tanah Palestin yang dijajah oleh Israel sehingga ke hari ini tidak henti perangnya?

Tepuk dada, tanya iman. Kalau tanya selera mungkin tak pernah cukup. 

Al-As’yari mengatakan, “Rasulullah SAW bersabda, ‘Sungguh, Allah menciptakan Adam dari suatu genggaman yang Ia ambil dari seluruh bumi, lalu keturunan Adam muncul sepenuh bumi, diantaranya ada yang berkulit putih, merah, hitam dan campuran antara semua warna itu, ada yang berwatak lembut dan menurut, dan ada yang berwatak keras, juga ada yang wataknya campuran di antara keduanya, ada yang buruk dan ada yang baik, ada juga campuran di antara keduanya.”

Dengarkan lagu nyanyian Faizal Tahir, Adam.



09 Ogos 2016

Disuntik Hanya Kerana Lenguh Tangan

Lenguh siku, bahu dan leher

Pagi hari ni, saya ke hospital untuk mendapatkan rawatan lenguh tangan kanan. Selalunya kalau lenguh, sapu ubat yang sejuk tu untuk legakan lenguh. Tak lama lepas tu lenguh pun hilang. Tapi kali ni lenguhnya lain macam. Dah sebulan lebih rasa lenguh pada tangan kanan terutamanya bahagian siku.
sakit siku
Kredit gambar: id.wikihow.com

Kadang-kadang sampai rasa sakit sangat pada siku. Nak buat kerja pun terganggu. Stress dibuatnya dengan lenguh ni. Saya cuba untuk kurangkan sakit dengan sedikit senaman regangan macam ni
cara mengubati sakit siku
Kredit gambar: id.wikihow.com

Lega sekejap selepas buat senaman ringkas ni. Tapi beberapa lama lepas tu rasa sakit datang semula.

Semalam rasa sakit tu dah menjalar sehingga ke bahagian bahu kanan seterusnya ke belakang leher sebelah kanan. Sakit sangat rasanya sampai menangis. haha. Budak-budak betul. Mana tidaknya, nak gerakkan leher pun susah. Rasa tegang je leher.

Terus tanya adik yang pernah belajar dalam bidang fisioterapi, tentang apa yang perlu dibuat kalau sakit pada bahagian tangan, bahu dan leher. Adik beritahu ambil icepack dan letak pada tempat yang sakit. Saya pun letak ketul ais yang dibungkus menggunakan sapu tangan. Tapi sakitnya masih sama, tak berkurang. Malam semalam masuk tidur pun awal dengan harapan berkuranglah sakit tu. Tapi tak jadi juga.

Subuh je terus ambil keputusan untuk ke hospital. Risau juga dengan lenguh yang semakin menjadi-jadi ni. Setelah doktor bertanya tentang sakit yang saya hadapi, doktor tanya juga kerja saya. Saya beritahu bekerja sebagai graphic designer. Doktor tu kata lenguh ini berpunca daripada kerja saya juga. Mungkin salah posisi duduk atau cara ketika menggunakan komputer. Bila saya fikir semula memang betul pun. Saya diberikan satu suntikan dan 3 jenis ubat iaitu ubat tahan sakit, vitamin (ubat saraf/urat) dan ubat sapu yang sejuk, methyl salicylate untuk meredakan sakit yang dialami.

ubat sakit sendi

Doktor menyuruh saya untuk berehat dalam 2-3 hari daripada kerja menggunakan komputer supaya sakit yang dialami hilang. Nak guna komputer pun perlu dalam posisi badan yang betul.

Lenguh ni jangan diabaikan. Nampak ia adalah sakit yang ringan tapi kalau dah berada pada tahap kronik sampai perlu lakukan pembedahan tau. Jaga badan, jaga kesihatan, jaga makan, buang stress, insyaAllah sihat.


04 Ogos 2016

Design Blog AnaCikLemon

Servis edit/design/customize blog murah

Servis edit/design/customize blog murah | Kali ini dapat tempahan daripada seorang blogger, iaitu pemilik blog AnaCikLemon. Nama pun ada lemon kan..mestilah blog pun ada dihiasi dengan lemon. Warna hijau dan sedikit kuning menjadi pilihan pelanggan ini. Gabungan warna yang sepadan dan cantik. Foto pemilik blog juga diletakkan pada header.

Blog AnaCikLemon adalah sebuah blog yang menyediakan produk seperti makanan tambahan untuk kesihatan diri dan juga fesyen muslim dan muslimah terkini seperti jubah, baju kurung dan lain-lain lagi. Kalau anda sedang mencari jubah atau makanan tambahan, boleh ke blog AnaCikLemon untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk tersebut.

Blog pakej 3: Blog AnaCikLemon
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)
design blog murah
Template Blog
design banner murah
Banner Blog

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? 
Untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)



03 Ogos 2016

Makan Nasi Berlaukkan Durian

Makan Nasi dengan Durian

Sedapnya makan nasi bersama beberapa ulas durian. Makan pula dengan nasi yang masih panas, ada lauk ikan goreng sekali dan tabur sedikit kicap pada nasi. Perghh.. memang mengancam! Kalau musim durian selalu juga makan macam ni. Sedap sangat.
isi durian
Makanan tengah hari tadi

Apa perasaan anda tengok gambar di atas ni? Berselera betul saya bila dapat makan nasi bersama durian. Alhamdulillah, bersyukur kerana Allah masih izinkan saya untuk merasa durian. Dapat makan macam ni pun dah bersyukur sangat. Seronok bila tiba musim durian. Makan nasi pun kena dengan durian jugak. Bukan pulut je yang makan dengan durian tau. hehe.

Sesiapa yang tak berapa gemar durian ni, rugi jugak la kan :) Ada yang tak suka baunya. Ada yang tak suka rasanya. Tak kisah la apa orang kata, durian tetap berharga dan sedap. Tetapi jangan pula makan terlalu banyak dalam satu masa. Panas badan pula nanti.

Makan durian berpada-pada. Jangan ikut macam saya ok. haha.

Anda juga makan nasi bersama durian?


01 Ogos 2016

Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Wow..giveaway cash RM100 tu! Menarik ni..apa lagi, jom sertai giveaway anjuran Syira Lokman. Mudah je langkahnya. Klik banner di bawah ini untuk sertai giveaway ini.
giveaway syira lokman
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY

Jom join Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Syarat :

1. Follow blog atau google +

2. Follow instagram *jika ada 
3. Follow twitter *jika ada

4. Like sahaja fanpage 
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !"
3. Letak banner dekat entry. 
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Wang tunai RM30 x1 
Wang tunai RM20 x1 
Tapak Iklan free selama sebulan x1 
Topup RM5 x1 
[SyiraLokman]

(TOP REFERRAL)
 Wang tunai RM50 x1 
[nurfuzie] 

Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)

Jom ramai2 memeriahkan Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !  ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 1 Ogos 2016 
Tamat : 21 Ogos 2016

Semoga berjaya!


Dapat Dosa Kerana Durian

Dapat Dosa Kerana Durian

Durian boleh buat orang yang menggemarinya jadi gila. Gila sebab dah suka sangat kan. hehe. Saya juga penggemar buah durian. Aroma dan rasanya memang menarik hati. Harganya juga boleh tahan mahal. Jadi, ramai orang mengambil kesempatan dengan menjual durian apabila tiba musimnya.

durian

Dengan durian boleh jutawan. Dengan durian juga boleh dapat dosa. Dapat dosa? Macam mana tu?

Mencuri
Beruntung bagi pemilik kebun durian. Boleh juga mereka menjual hasilnya dan pulangannya juga agak lumayan. Disebabkan itu juga, ada segelintir orang yang mengambil langkah mudah dengan mencuri durian di kebun kepunyaan orang lain. Durian yang dicuri tu pula dijual kepada orang ramai. 

Menipu timbangan
Ada juga yang taksub sangat bila dapat duit berkepuk. Dalam keghairahan mencari keuntungan, ada peniaga durian yang sanggup menipu dalam timbangan. Kadang-kadang pelik juga tengok di pasar, buah durian tu kecil je tapi bila ditimbang beratnya tak sepadan dengan saiznya. Berniaga tu bagus dah. Sunnah Rasulullah. Janganlah dirosakkan ia. Jika betul berniaga ikut syarat, insyaAllah kita juga yang dapat pahal.

Allah SWT telah menemplak peniaga yang berbuat demikian di dalam surah al-Mutaffifin 1-3, mafhumnya: Kecelakaan besar bagi orang-orang yang curang (dalam timbangan dan sukatan), Iaitu mereka yang apabila menerima sukatan (gantang cupak) dari orang lain mereka mengambilnya dengan cukup, dan (sebaliknya) apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain, mereka kurangi.

Rasuah
Dalam urusan jual beli durian juga tak terlepas dari gejala rasuah. Macam-macam cerita keluar tentang rasuah musim durian ni. Ada ornag yang menjalankan kegiatan mencuri durian di kebun atau dusun meminta orang yang dah tahu tentang hal ini untuk 'tutup mulut'. Maka diberikan duit kepada orang tersebut. Ada juga orang yang sibuk mencarikan pelanggan untuk peniaga durian dan dia berharap akan mendapat sesuatu daripada peniaga durian tersebut. Senang cerita duit kopi la..

Seperti yang telah dinyatakan di laman portal e-Muamalat Jakim,
Sesetengah mereka berselindung dengan menukarkan istilah rasuah itu dengan kata-kata lain seperti pertolongan/ bantuan/ hadiah/ sedekah dan seumpamanya. Sememangnya rasuah jauh berbeza dengan sedekah dan hadiah. Rasuah adalah pemberian yang dibuat bertujuan untuk mendapatkan sesuatu dengan cara yang salah atau bukan dengan cara yang sebenar. Sedekah pula adalah pemberian yang dibuat dengan tujuan mendapatkan balasan pahala dari Allah SWT semata-mata, sedangkan hadiah pula adalah pemberian yang dibuat dengan tujuan mempereratkan lagi ikatan silatul rahim dan kasih sayang.
Rasuah kadangkala membawa keuntungan yang berlimpah, namun mesti diingat bahawa ia juga akan menghakis keberkatan dalam perniagaan, bahkan mereka akan mendapat laknat daripada Allah SWT. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Majah,Rasulullah SAW bersabda bermaksud:
Dari Abdullah bin Amru katanya, Rasulullah SAW bersabda Allah SWT melaknat pemberi rasuah dan penerima rasuah.
Dalam situasi apa sekalipun, jika ia adalah rasuah maka ia tetap rasuah. Hukumnya tetap haram.

Mungkin disebabkan kurangnya ilmu agama atau leka dengan dunia membuatkan kita menghalalkan yang haram. Jangan jadikan perniagaan yang merupakan sunnah Rasulullah dicemari dengan perbuatan yang dikeji Allah.

Berniaga mudah dapat duit, tapi senag juga untuk dapat dosa daripadanya. Allah.. semoga kita semua dijauhkan daripada perbuatan yang tak baik ni. InsyaAllah.