28 April 2017

Apakah Gred Solat Kita?

Gred Solat Fardhu 


Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca semua. Rata-rata umat Islam sudah pun mengetahui bahawa solat lima kali sehari adalah wajib dilaksanakan. Solat adalah rukun Islam yang kedua, menunjukkan betapa pentingnya solat kepada kita. Alhamdulillah bagi yang tidak leka dan sentiasa menjaga solatnya. Anda tahu tak solat pun ada grednya?

solat
FOTO ISLAMITUINDAH.MY

Bukan peperiksaan saja yang dinilai mengikut gred, solat juga ada grednya. Apa gred solat tu?

Gred Solat 


GRED E
Bila azan buat tak tahu. Yang sedang masak, terus memasak, tengah berFacebook terus berFacebook, tengah Whatsapp terus je Whatsapp, yang sedang menonton TV terus menonton dan seumpamanya.

GRED D
Bila azan berkumandang, dia perlahankan TV dan radio, berhenti buat kerja seketika tetapi tetap meneruskan aktiviti selepas azan habis berkumandang.

GRED C
Bila azan berkumandang, terus mengambil wudhuk dan solat.

GRED B
Bila azan berkumandang, terus berwudhuk dan menuju ke masjid ataupun surau.

GRED A
Sudah berada di masjid dalam keadaan berwudhuk dan bersedia untuk solat.

Sumber gred solat: gambar dari group Telegram


Kita sendiri sudah boleh mengagak kita berada di gred yang mana satu. Gred saya sendiri pun masih belum capai yang tertinggi. Tapi sementara Allah masih memberi peluang melihat matahari, selagi itu kita masih punya masa untuk berubah. Berubah menjadi lebih baik, supaya dekat dengan-Nya. InsyaAllah.

Apalah.. solat pun nak gred2 ke? Sama macam exam juga. Kalau kita tahu keputusan exam dapat gred rendah, mesti rasa down je kan. Jadi kalau nak dapat gred yang bagus, mestilah kena usaha. Sama juga dengan solat. Kalau nak solat itu betul-betul memberi kesan terhadap diri, memang perlu sentiasa perbaiki solat kita dari segi bacaan ayat-ayat suci al-Quran, khusyuk kita dalam solat dan lain-lain lagi. Dengan adanya gred solat ini sedikit sebanyak dapat mempengaruhi dan mengingatkan kita supaya sentiasa menjaga solat.

Jom sama-sama ke gred yang tertinggi dalam solat. Semoga tulisan ini sedikit sebanyak menjadi peringatan buat saya, saya, saya dan kita manusia yang sering terlupa dan leka dengan keindahan dunia.

Kejar dunia untuk akhirat.


26 April 2017

Design Template Blog Responsive Rumah Salya

Template Blog Responsive Tema Lifestyle

Servis design blog murah |  Dah lama rasanya tak berkongsi hasil design blog dengan pembaca semua. Jadi, hari ini saya nak kongsi satu artwork iaitu template blog Rumah Salya yang responsif. Blog ini bertemakan warna hijau buah zaitun. Cantik juga warna ni.

design template blog responsive

Header blog ini juga simple saja. Tertera nama blog 'Rumah SalYa' pada header dan disertai dengan pokok sebagai hiasan. Rekaan blog ini mendapat maklum balas yang positif daripada pemiliknya, amat berpuas hati dengan blognya. Alhamdulillah. Jom singgah blog hijau Rumah SalYa...

Blog pakej 3 + responsive: Blog SalYa
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

design template blog responsive


Template blog ini adalah responsive. Anda boleh melihat template blog responsive ini melalui telefon pintar atau semak di sini Troy dan masukkan url blog www.salya07.com.

design template blog responsive

Bagi anda yang berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan
harga yang berpatutan,
untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi.
InsyaAllah saya akan designkan mengikut citarasa anda.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, hubungi saya melalui:
Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)

25 April 2017

Selesai Renew Domain maisarahsidi.com untuk Tahun Kedua

Renew Domain di NetKL


Diam tak diam rupanya domain blog ini, maisarahsidi.com sudah pun berusia dua tahun. Hari ini dah selamat renew domain blog ini untuk tahun kedua.

PHOTO ILEXCONTENT.COM

Alang-alang dah hampir sangat dengan due date, eloklah renew domain awal. Tahun lepas saya nyaris je terlepas tarikh akhir renew. Esoknya due date, hari ni baru buat bayaran. Boleh pula terlupa nak buat bayaran. hihi. Nasib baiklah tergerak hati untuk semak semula emel dan terbacalah emel dari NetKL untuk pembaharuan domain.

Domain maisarahsidi.com ini telah dibeli di Netkl pada 6 Mei 2015. Tahun tersebut juga saya mula berblog secara serius. Disebabkan itulah saya membuat keputusan untuk membeli domain

Dah berdomain dotcom ini, jangan lupa renew sebelum due date. Nanti blog tak boleh buka pula. Kesian pembaca setia blog. Kurang pula pageview dan unique visitors nanti. Tak susah pun renew domain ni.

Cara Mudah Renew Domain NetKL


Bagi anda yang pertama kali ingin memperbaharui atau renew domain, mudah saja langkah-langkahnya. Macam saya beli dari NetKL. Lebih kurang sebulan sebelum due date, pihak NetKL akan menghantar emel invois pembayan untuk renew domain.

Renew Domain NetKL

Kalau anda nak lihat butir-butir penuh pembayaran yang perlu dibuat, klik saja pautan ini Client Area - NetKL Network dan login dengan memasukkan emel dan password anda, kemudian klik pada Invoices.

Renew Domain NetKL

Kalau pembayaran masih belum dibuat, tertulis angka 1 pada bahagian Invoices. Kalau dah selesaikan pembayaran, angka 0 yang berada di bahagian Invoices seperti gambar di bawah.

Renew Domain NetKL

Apa yang anda perlu lakukan ialah transfer atau bank in ke akaun NetKL mengikut jumlah seperti yang dilampirkan dalam emel. Selepas selesai membuat bayaran, jangan lupa hantar emel ke support@netkl.com untuk beritahu kepada pihak NetKL yang kita dah selesai buat pembayaran. Sertakan resit bukti pembayaran bersama. Dalam masa beberapa minit, settle dah. Pihak NetKL akan menghantar emel, beritahu pembayaran sudah diselesaikan.

Mudah je kan? Haa.. dah jadi tanggungjawab untuk renew domain setiap tahun. Ada yang kata rugi kena bayar setiap tahun hanya untuk domain. Tapi sebenarnya banyak kelebihan kepada blog yang ada domain sendiri. InsyaAllah saya akan ceritakan kelebihan menggunakan domain sendiri di blog pada entri akan datang.

Anda nak beli domain untuk blog kesayangan anda? Klik terus banner di bawah untuk membeli domain pilihan hati.



19 April 2017

GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR

GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR


JAWAPAN KEPADA SOALAN DALAM GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR

1. Berikan nama karakter POWERPUFF GIRLS
Jawapan: Blossom, Buttercup dan Bubbles

2. Siapakah idola cilik (Malaysia) kepada POWFACTOR - POWERPUFF GIRLs?
Jawapan: Chef cilik Danish Harraz Abd Hafiz atau dikenali juga sebagai Abang Danish

3.Bilakah program POWFACTOR ini di tayangkan dan di mana akan di tayangkan?
Jawapan: Setiap Jumaat 14, 21 dan 28 April 2017 dari jam 4 petang ditayangkan di Malaysia, Cartoon Network (Astro Channel 616)

4. Lengkapkan slogan ini "Saya ingin memenangi GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR kerana ............................" (tidak melebihi 50 patah perkataan)

Saya ingin memenangi GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR kerana saya meminati animasi Powerpuff Girls serta tiga karakter yang comel dengan pelbagai aksi sejak dari zaman kanak-kanak lagi. Jadi, ia menjadi harapan saya untuk memenangi giveaway ini untuk menambah koleksi barangan Powerpuff Girls.


Powerpuff Girls
klik BANNER untuk SERTAI

SYARAT-SYARAT GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR

1. Warganegara Malaysia

2. Jawab semua soalan.

3. Buat satu entri blog yang bertajuk GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR dan jangan lupa sertakan jawapan di entri blog masing-masing ye.

4. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen entri ini.

5. Follow blog , G+ dan subscribe YouTube

6. Penyertaan GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR akan di tutup pada 28 April 2017 jam 11.59 malam (Jumaat)


HADIAH UNTUK GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR


Powerpuff Girls

2 pemenang dari FACEBOOK dan 2 pemenang dari BLOG ini di cari. Nak tahu ke apakah hadiah untuk KEMPEN POWFACTOR ini? Ha...hadiahnya agak ekslusif juga tau.

*4 set of Powerpuff Girls plush toys (Blossom, Bubbles, Buttercup)

*4 sets of UBS (Blossom, Bubbles, Buttercup)

*4 Powerpuff Girls notebook

*4 Powerpuff Girls stickers


Jom sertai ! Semoga Berjaya !

Selanjutnya untuk informasi, keterangan lanjut dan lain-lain pertandingan. Boleh lawati ke : Astro Circle website., www.PowerpuffYourself.com , CartoonNetworkAsia.com atau facebook.com/Asia.CartoonNetwork.

17 April 2017

Selamat Tinggal Ubat Sporo !

Berhenti Ambil Ubat Sporo


Gara-gara terkana jangkitan Sporo atau nama panjangnya Sporotrichosis, saya terpaksa ambil ubat anti fungus Inox Itraconazole. Rupanya dah 20 minggu saya ambil ubat ini. Wuu.. lama juga tempoh masa ni. Selepas 20 minggu, doktor pakar kulit meminta saya untuk berhenti ambil ubat Sporo.

ubat anti fungs, itraconazole


Kini, sudah sebulan saya berhenti daripada ambil ubat Sporo (13 Mac 2017 berhenti). Alhamdulillah tiada tanda-tanda jangkitan Sporo kembali. Sekarang ini hanya tinggal parut luka pada tangan kiri. Cuma rasa gatal-gatal je pada parut tu sebab parutnya agak tebal doktor beritahu. Parut itu juga kini semakin hari nampak perbezaannya. Semakin mengecil saiznya. Alhamdulillah.

Teringat lagi waktu mula-mula tahu terkena jangkitan Sporo. Macam-macam saya fikir, "boleh baik ke luka saya ni?" , "berapa lama kena makan ubat Sporo ni?" , "bila boleh sembuh ni?". Seekor kucing saya yang ada jangkitan Sporo pun saya fikir juga tentang dia. Tak tergamak nak PTS (put to sleep) kucing tu sebab sayang sangat.

Nak tak nak saya pun ikut je la cakap doktor sebab nak cepat pulih daripada jangkitan Sporo walaupun tak suka makan ubat. Ubat Sporo perlu diambil mengikut dos yang telah ditetapkan. Kira-kira 3 bulan saya perlu ambil ubat Sporo 2 biji pagi dan 2 biji malam setiap hari. Selepas 3 bulan, dos dikurangkan kepada 1 biji pagi dan 1 biji malam setiap hari. Berbeza dengan kucing, mereka perlu ambil separuh saja daripada 1 biji kapsul setiap hari kerana ubat ini memberi kesan yang agak kuat terhadap kucing. Kesan kepada manusia juga sama. Setiap 2 bulan saya perlu menjalani ujian darah bagi memastikan ubat tersebut tidak memberi kesan negatif kepada bahagian badan saya yang lain.

Spray8 bantu merawat luka jangkitan Sporo


Selain ambil ubat Sporo, luka jangkitan juga saya usaha untuk sembuhkannya. Syukur saya dipertemukan dengan ubat yang mujarab untuk menyembuhkan luka jangkitan Sporo pada tangan kiri saya. Spray8 betul-betul berkesan mengubati luka. Inilah rupanya Spray8.

ubat luka mujarab, Spray8

Mudah sangat cara nak guna Spray8 ini. Hanya sembur pada kawasan luka dan gunakan 3 kali sehari. Bahan-bahan yang digunakan dalam Spray8 juga adalah berasaskan semula jadi. Betul ke Spray8 amat berkesan mengubati luka? Klik sini Luka Basah Cepat Kering dengan Spray8® untuk mengetahui testimoni berkesan daripada saya sendiri selepas penggunaan Spray8.

Alhamdulillah, seronok rasanya bebas daripada jangkitan Sporo. Kepada anda pencinta kucing, pastikan kucing sentiasa berada dalam keadaan sihat. Jika terdapat luka walaupun kecil, cepat-cepat bawa ke klinik haiwan kerana daripada luka tersebarnya jangkitan Sporo. Jangkitan Sporo juga tidak mustahil untuk berjangkit kepada manusia dan memakan masa berbulan-bulan untuk pulih sepenuhnya. Jadi, perlu sentiasa peka dengan keadaan kucing dan diri sendiri.

Semoga kucing dan anda sendiri yang terkena jangkitan sporo ini segera diberikan kesembuhan oleh Allah, asalkan tidak berputus asa. InsyaAllah boleh.

13 April 2017

Dapat Panggilan dari Scammer 0147270265 Ugut Minta Wang

Penipuan Scammer Melalui Panggilan Telefon


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kes penipuan berkaitan dengan wang semakin berleluasa pada masa kini. Penipuan wang yang diselitkan dalam peraduan, cabutan nombor telefon bertuah, bank minta buat bayaran dan lain-lain lagi. Sebelum ini biasanya saya dapat SMS je.  Tapi, kali ini saya dapat panggilan daripada seorang lelaki bernombor 0147270265 yang kononnya bekerja di sebuah syarikat insurans.

scam, scammer, 0147270265

Pagi semalam (12 April 2017) kira-kira jam 10 pagi, saya menerima panggilan daripada nombor telefon yang tidak dikenali. Saya pun jawab je lah, mungkin pelanggan nak tempah design yang telefon. Bila jawab panggilan tersebut, seorang lelaki memperkenalkan dirinya, siap sebut nama dan pekerja syarikat insurans. Tapi butir sebutannya tak berapa jelas. Saya minta ulang sekali lagi pun tetap sama bunyinya, tak jelas.

Kemudian dia beritahu tentang pembatalan kontrak insurans. Dia meminta saya untuk membatalkan kontrak insurans dan perlu membayar RM499 kepadanya. Kalau tak batalkan kotrak, nama saya akan terus ada dalam sistem dan perlu buat bayaran setiap bulan. Insurans ini untuk perlindungan visa dan kad kredit. Saya beritahu dia yang saya takda kad kredit. Lepas tu boleh pula dia cakap, perlindungan insurans tu sekali dengan kad debit. Saya cakap, sebelum ni pihak bank takda pun yang beritahu tentang insurans ini. Dia balas, pihak bank memang takkan beritahu tentang insurans ini. Aik, pelik sangat bunyinya ni.

Saya cuba minta butir-butir pembayaran dihantar melalui emel tapi dia beritahu tak boleh hantar melalui emel, hanya melalui pos sahaja. Semua urusan hanya melalui telefon atau pos saja. Saya dah tau dia ni menipu sebenarnya. Sebelum ni saya pernah batal kontrak insurans melalui emel je. Selesai. Tapi ni banyak sangat alasan tak munasabah.

Saya malas dah nak layan panggilan tu sebab rasa pelik dan suara dia pun tak berapa nak jelas. Saya pun cakap, saya sendiri akan tanya pihak bank untuk pastikan kesahihannya. Lepas tu, saya terus putuskan panggilan tu.

Nak kata panik, tak juga. Saya cuma fikir, betul ke kena bayar banyak tu. Tapi lagi pelik sebab dia pula yang suruh saya batalkan kontrak insurans. Saya pun google nombor 0147270265. Rupa-rupanya ramai yang dapat panggilan daripada nombor ini. Ada yang dapat panggilan daripada lelaki dan ada juga perempuan dengan pelbagai nama samaran. Semuanya kes yang lebih kurang sama dengan saya, ugut minta wang.

Macam-macam la sekarang ini kan. Nak cepat dapat duit, sanggup menipu orang lain. Apa pun sentiasa peka dengan nombor dan panggilan seperti ini. Jangan mudah percaya dan terpedaya dengan tipu helah scammers. Kalau dia cuba nak tipu kita, tanya macam-macam kat dia sampai dia tak boleh jawab. Jangan lupa cari info di internet juga. Boleh jadi bahan bukti juga nanti.

Jom jadi bijak, jangan jadi mangsa.

11 April 2017

Tips Pemakaian dan Penjagaan Cermin Mata

Tips Memakai dan Menjaga Cermin Mata


Kira-kira sebulan yang lalu, saya telah menempah cermin mata baru gara-gara patah pada penyambung skru dan 'tangkai' sebelah kanan. Disebabkan itu saya ambil keputusan untuk membuat tempahan di sebuah kedai cermin mata terletak di Kuala Kangsar iaitu Rizal Optometris. Menariknya, pekerja kedai cermin mata ini memberi penerangan tentang tips pemakaian dan penjagaan cermin mata kepada pelanggannya.


Jadi saya ingin berkongsi beberapa tips yang saya dapat daripada kedai cermin mata tersebut untuk manfaat kita bersama.

Tips Pemakaian Cermin Mata


1. 4 jam sehari
Cuba pakai cermin mata baru sekurang-kurangnya 4 jam sehari. Ini khusus untuk cermin mata baru.

2. Multifocal/Bifocal (jauh dekat)
Pada permulaan pemakaian cermin mata, elakkan daripada terus memandu. Gunakan untuk membaca atau menonton televisyen pada minggu pertama pemakaian.

3. Cermin mata lama
Sekiranya ada cermin mata lain atau yang lama, elakkan pakai secara bertukar-tukar (kejap pakai yang lama, kejap pakai yang baru).

Cara Penjagaan Cermin Mata


1. Simpan cermin mata di dalam bekas khasuntuk mengelakkan rosak dan hilang.
2. Elakkan daripada mengelap cermin mata menggunakan baju, tisu serta jenis-jenis kain kasar yang boleh menyebabkan cermin calar.
3. Sekiranya cermin mata terkena air/ air hujan, digalakkan untuk mengelap cermin mata anda. Jika dibiarkan berlarutan tanpa dilap, ia akan meninggalkan kesan tompok (watermark) pada kanta.
4. Haba boleh mnyebabkan cermin dan bingkai rosak. Jadi, elak daripada meninggalkan cermin mata di dalam kereta.

Pening/ Sakit Kepala Ketika Memakai Cermin Mata


Pening atau sakit kepala ini selalu berlaku di awal pemakaian cermin mata baru.

1. Adalah normal sekiranya mengalami sakit kepala, pening, mata rasa senak mahupun jalan rasa tinggi rendah.
2. Apabila power berubah, cara mata bekerja juga turut berubah.
3. Mata perlukan masa untuk sesuaikan dengan cermin mata baru.
4. Pening akan mula berkurangan apabila otot mata telah belajar cara terbaik untuk fokus.

Kalau dah tahu, bolehlah kita amalkan yang mana patut. Macam saya sebelum ini, main hentam je lap cermin dengan baju, tudung.. dah calar-balar baru menyesal. hihihi. Nak buat baru mahal juga. 

Bercerita tentang kedai cermin mata Rizal Optometris yang terletak di Kuala Kangsar ini, bagi saya ia adalah yang terbaik dari segi servis dan layanan terhadap pelanggan. Masuk je kedai tu terus disambut pekerjanya. Siap dihidangkan dengan teh panas sebelum tiba giliran.

Pekerjanya juga adalah berpengalaman. Saya sendiri tak tahu nak buat pilihan bingkai cermin mata mana yang sesuai untuk saya. Jadi, pekerja di situ mencadangkan bingkai yang besar sebab muka saya kecil. Otot mata kita penat pun boleh kita ketahui juga setelah mereka memeriksa menggunakan alat khas. Mereka juga tak paksa2 kita untuk membeli. Mereka berusaha untuk menerangkan secara terperinci tentang sesuatu berkaitan mata, kanta dan bingkai. Setelah seminggu pemakaian cermin mata baru, pihak Rizal Optometris menelefon untuk mengetahui perkembangan pemakaian cermin mata baru ni. Siap telefon lagi tu. Bagus servis mereka ni.

Bagi penduduk di daerah Kuala Kangsar atau yang berdekatan bolehlah cuba ke kedai cermin mata Rizal Optometris untuk membuat tempahan cermin mata dengan servis yang amat memuaskan. Cawangannya juga ada di Klebang Restu dan Taiping. 


Untuk sebarang pertanyaan ke Rizal Optometris, hubungi:

Kuala Kangsar: 05-7701034
Klebang Restu: 05-2910170
Taiping: 019-4742194

Atau klik saja Facebook Rizal Optometris.


Cari Allah Apabila Ada Masalah

Cara atasi masalah hidup


Selagi kita masih bernyawa, selagi itu kita diuji dengan pelbagai dugaan. Allah memberi kita dugaan, ujian dan masalah kerana ada sebabnya. Supaya kita sentiasa bersyukur dengan nikmat pemberian-Nya. Sekalipun kita dilanda musibah, jangan mudah melatah terus menjauh dari-Nya tetapi tetap terus bersyukur kepada Allah.

Allah tahu dugaan yang diberikan itu mampu kita tanggung. Allah beri kita rasa dugaan dan masalah kerana Allah ingin kita meluahkan apa yang terbuku di hati kepada-Nya. Allah rindu akan rintihan makhluk-Nya.


cara atasi masalah
Foto QuranicGen

Jadi, sebelum cari manusia untuk luahkan perasaan dan masalah, luahkanlah perasaan kita kepada Allah kerana kunci penyelesaian masalah ada pada Dia. Lagi banyak kita meluahkan perasaan kepada Allah, insyaAllah Allah permudahkan kita dengan laluan untuk keluar daripada masalah yang dihadapi.

Semoga apa yang disampaikan ini menjadi peringatan kepada saya, saya, saya dan anda semua. InsyaAllah.

09 April 2017

Dapat Hadiah Jam Tangan Adidas Original

Jam Tangan Adidas Original Menjadi Milikku


Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca semua. Siapa yang tak seronok bila dapat hadiah kan? Tambah pula dapat hadiah yang mahal. Lagilah suka hehehe. Alhamdulillah, tak sangka saya dipilih untuk menjadi salah seorang pemenang dalam peraduan #GooseySelfie anjuran pusat beli belah MyTown KL. Hadiahnya berupa seutas jam tangan Adidas yang bernilai RM199.

Jam Tangan Adidas Original

Sebenarnya dah lama saya terima hadiah jam tangan ini, iaitu pada hujung bulan Mac. Emel telah dihantar pada pagi 19 Mac, dalam emel tersebut pihak MyTown meminta saya supaya menuntut hadiah pada hari yang sama di pusat beli belah tersebut. Tapi memang tak dapatlah nak ke sana dalam waktu yang singkat dan semata-mata nak ambil hadiah tu je kan. hehe.

Saya fikir semula, rugilah kalau tak tuntut hadiah tu. Bukan senang nak dapat hadiah macam ni. Nak tak nak saya mencari blogger yang juga pemenang dalam peraduan #GooseySelfie tersebut. Alhamdulillah, atas bantuan blogger Syafiera akhirnya jam tangan Adidas ini selamat sampai di rumah.

Sampai je bungkusan hadiah ini di rumah, teruja betul nak buka balutannya. Tengok isinya, yeayy dapat dapat jam tangan Adidas berwarna merah. Seronoknya! Memandangkan saya juga ada jam tangan, jadi jam tangan ini diberikan kepada adik. Seronoklah dia dapat pakai jam tangan Adidas original tu. hihi

Ramai juga yang sertai peraduan #GooseySelfie ni sebenarnya. Bersyukur sebab terpilih menjadi pemenang. Apa pun terima kasih kepada MyTown Shopping Centre atas hadiah yang menarik ini. 

Jom shopping di MyTown Shopping Centre, dekat dengan Ikea Damansara je 😊


07 April 2017

Tempahan Design Ilustrasi Wanita Dalam Blazer

Ilustrasi/ digital portrait wanita berkerjaya


Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca semua! Semoga sihat selalu. Ok, hari ini saya nak berkongsi artwork iaitu ilustrasi wanita dalam blazer. Entahlah tak tau nak letak tajuk apa yang sesuai. Hentam sajalah.. hihihi.

Artwork ini dah siap kira-kira 2 minggu yang lalu. Hari ni baru update di blog. hehehe. Ilustrasi ini adalah mengikut kehendak klien sendiri. Klien beri gambar wajahnya manakala badannya gambar orang lain. Jadi, inilah hasil gabungannya. 

digital portrait, ilustrasi, vector portrait

Haaa nak buat macam ni pun boleh juga. Gabungkan gambar, tapi jangan tersilap gabung lain jadinya nanti. hehe. Alhamdulillah, klien amat berpuas hati hati dengan hasil ilustrasi ini.

Ada juga yang bertanya kepada saya, "nak buat apa dengan ilustrasi ni?". Anda boleh gunakan ilustrasi ini untuk pelbagai kegunaan. Contohnya anda boleh letakkan di blog, banner, bunting, kad jemputan, kad nama, facebook, untuk cetakan dan sebagainya.

Kalau anda berminat untuk membuat tempahan ilustrasi/ vector portrait/ digital potrait dengan harga yang berpatutan,

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


Rahsia di Sebalik Ujian

Rahsia Ujian Allah 


Hidup tidak selalunya indah. Hidup tidak selalunya lancar perjalanannya. Malah ada yang menyimpang dari jalan yang lurus. Kadang-kadang mulut asyik terlepas dengan keluhan kerana ujian yang datang bertimpa-timpa. Sebenarnya Allah nak tunjukkan sesuatu daripada ujian dan dugaan yang diberikan-Nya.

ujian Allah

Dapat belajar sesuatu daripada gambar di atas ni? Ujian membuatkan kita lagi kuat dan dapat tambah pengalaman serta memberi peringatan kepada kita akan sang pencipta. Ujian juga adalah satu pelajaran yang mana kita boleh belajar cara supaya bijak menyelesaikan sesuatu masalah.

Dah namanya hidup, memang kena tempuh ujian la kan. Jom introspeksi diri. Semoga kita sentiasa bersyukur dan kurangkan merungut.


05 April 2017

Widget Bloglist di Blog Hilang Tiba-tiba

Widget Bloglist Hilang Secara Tiba-tiba


Bloglist hilang tiba-tiba! Saya perasan minggu lepas lagi. Sebenarnya tak usik langsung widget bloglist ni. Sebelum tukar template baru lagi widget tersebut hilang secara tiba-tiba.

Widget Bloglist Hilang

Lama juga saya biarkan kosong tak berisi widget bloglist ni. Rasa tak biasa pula takda widget ini di blog. Saya selalu blogwalking ke blog-blog melalui widget bloglist. Dari dashboard blog pun ada juga. Tapi kalau takda widget bloglist di blog rasa macam susah pula nak blogwalking. hehe

Sebab nampak pelik je widget bloglist kosong, pagi semalam saya cuba masukkan beberapa blog dalam widget tu. Saya buka blog pada petangnya, dah hilang bloglist tu! Kenapa ye agaknya jadi macam ni? Ada sebarang penyelesaian tak? Kalau ada jangan lupa kongsi ye 😊

04 April 2017

Tips Menjimatkan Wang Ketika Membeli-belah

Berjimat Cermat Ketika Membeli-belah


Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu pada masa ini, kita amat dianjurkan untuk berjimat cermat daripada kerap berbelanja. Kadang kala kita sanggup berbelanja besar untuk membeli barangan keperluan harian. Namun, kita masih dapat berjimat dengan membuat beberapa persedian sebelum keluar membeli-belah dan penelitian tentang harga barangan yang akan dibeli. 

cara berjimat cermat

Ada yang sedang mencari tips atau cara-cara menjimatkan wang ketika membeli-belah? Inilah antara tips yang saya akan lakukan sebelum membeli-belah. Jom ikuti beberapa tips yang boleh kita lakukan untuk langkah berjimat cermat ini:

1. Buat senarai barangan beserta harga sebelum keluar membeli-belah

Ini adalah perkara yang paling penting untuk membeli-belah. Tujuannya supaya kita dapat membuat kira-kira tentang perbelanjaan yang perlu dikeluarkan agar tidak membazir wang. Selain itu, dengan membuat senarai ini dapat menjimatkan masa ketika membeli belah. Sebabnya kita dah tahu nak beli apa.


2. Makan sebelum pergi membeli-belah

Kenapa perlu makan sebelum keluar membeli-belah? Nafsu kalau tak diberi makan akan 'menggila'. Betul tak? Contohnya, ketika perut lapar, waktu inilah kita teringin nak macam-macam. Fikir tentang makanan, pakaian dan lain-lain lagi. Sedar tak sedar dah boleh buat satu senarai panjang hanya dalam otak. Nanti tak pasal-pasal lari bajet terus kalau berbelanja ikut nafsu. 

Bolehlah anda cuba ini. Jangan lupa untuk makan di rumah sebelum keluar membeli-belah. Nak tahu berkesan atau tak, anda kena cuba dulu. Lagi satu, kalau perut terisi, pasti perbelanjaan untuk ke restoran juga dapat dipotong. Jadi, dapat berjiimat kan?


3. Kenali lokasi yang terbaik untuk membeli-belah

Anda selalu membeli barangan di mana? Pasar raya, kedai runcit, kedai serbaneka RM2? Bagi saya, cari yang terdekat dekat tempat tinggal kita. Kalau dekat, dapat jimat minyak kereta dan masa juga.

Kalau nak ke pasar raya pun boleh je. Beli banyak sekali gus, contohnya barangan yang dibeli tu cukup untuk sebulan. Lagi bagus kalau beli-belah di pasar raya ketika ada harga runtuh. Wow, peluang yang terbaik untuk membeli belah ni. Dapat beli barang dengan kuantiti yang agak banyak kerana harganya murah sekaligus dapat menjimatkan wang dalam poket anda. Tapi jangan pula terlebih membeli ya. Nanti sakit poket tu 😁


4. Survey dan buat perbandingan harga barangan

Dalam sesebuah kedai atau pasar raya, pasti terdapat pelbagai jenama dan harga untuk sejenis barangan. Contohnya, pencuci pinggan mangkuk. Ada yang harganya mahal dan ada yang murah mengikut jenama masing-masing. Apa yang perlu anda lakukan ialah, bandingkan harga mengikut jenama serta kualiti sesuatu barangan. Kalau saya, harga yang murah dan menepati cita rasa, itu sudah cukup berkualiti dan membuatkan saya terus membelinya.

Tetapi bergantung juga kepada seseorang. Ada yang kata, barangan mahal itu berkualiti. Kalau anda rasa ia berbaloi, bolehlah beli. Tapi biarlah betul-betul perlu dan tidak mengganggu wang perbelanjaan untuk barangan dan perkara lain.


5. Membeli-belah secara bersendirian

Membeli-belah secara bersendirian membuatkan kita lebih fokus dengan senarai barangan yang telah dibuat dan membeli mengikut senarai sahaja. Bukan tidak boleh membeli-belah bersama keluarga, tetapi perlu tegaskan kepada yang lain supaya tidak membeli barangan yang tidak sepatutnya supaya tidak menganggu perbelanjaan yang telah dibuat.


6. Membeli-belah secara atas talian (online)

Membeli-belah secara online semakin popular pada masa kini. Mana tidaknya, hanya cari barangan yang diperlukan di mana-mana kedai online, buat bayaran dan tunggu barang yang dipesan sampai di rumah. Mudah kan?

Saya selalu juga membeli-belah online di Lazada, Lelong.my, Zalora, Hermo dan online sellers lain di laman sosial Instagram atau Facebook. Sebenarnya, lagi bagus jika kita menggunakan kod kupon untuk membeli-belah secara online. Terdapat banyak laman web yang menawarkan kod kupon dan tawaran yang gempak. Dengan kod kupon, saya dapat menikmati lebih penjimatan dengan diskaun besar daripada peruncit dalam talian seperti Lazada, laman web beli-belah yang saya selalu beli. Wow, sangat jimat kan!

Beli-belah secara online memang bagus kerana dapat menjimatkan masa dan tenaga tetapi jangan sampai membazir terbeli barangan mengikut kehendak nafsu dan akhirnya menyesal.


Begitulah antara beberapa tips yang dapat menjimatkan wang ketika membeli-belah yang boleh dijadikan panduan bersama.

Akhir kata, berbelanjalah mengikut keperluan dan sentiasa berjimat cermat untuk kesenangan pada masa hadapan.

02 April 2017

Menghitung Hari Menuju Bulan Ramadhan

Persediaan untuk Bulan Ramadhan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca semua. Semoga kita semua sentiasa berada di bawah lindungan-Nya. Kini kita sudah pun berada dalam bulan April bagi tahun Masihi dan bulan Rejab bagi tahun Hijri. Kurang 60 hari, umat Islam bakal menyambut bulan Ramadhan, bulan yang paling mulia dan dinanti seluruh umat Islam.

persediaan untuk Ramadhan

Sudah bersedia untuk memasuki bulan Ramadhan? InsyaAllah kita masih punya masa untuk membuat persediaan yang secukupnya sebelum melangkah ke bulan Ramadhan. Perlukah buat persediaan sebelum Ramadhan? Ya perlu kerana Ramadhan bukan sekadar bulan untuk kita menahan lapar dan dahaga.

Ramadhan adalah madrasah rohani. Bulan yang mengajar kita untuk meninggalkan perkara yang dilarang Allah, supaya kita dapat membawa ilmu yang kita dapat dalam Ramadhan untuk diamalkan dalam seluruh kehidupan kita. Malah segala amalan kebaikan yang dilakukan pada bulan tersebut akan digandakan pahalanya. Rugi kalau tak rebut. Jadi, sebab itulah kita perlu bersedia dari segi ilmu, minda dan jiwa. 

Jom mula dari sekarang. Mulai saat ini jom solat tepat pada waktunya, latih diri untuk berinfaq, berusaha untul dirikan solat malam, melatih diri puasa sunat, mengawal waktu tidur, memanfaatkan waktu yang ada, akrab dengan al-Quran, mendalami ilmu fiqh Ramadhan, mengawal pemakanan dan lazimi berdoa. Jika niat kerana-Nya insyaAllah Allah permudahkan semua ini.

Mari pimpin diri ke arah jalan yang diredhai Allah. Berubah kepada yang lebih baik dengan memperbaiki diri sendiri. Mantapkan diri dengan ilmu. Didik nafsu dengan cara yang betul. Semoga kita semua sempat untuk bertemu dengan bulan Ramadhan yang penuh barakah. InsyaAllah.

Lebihkan melihat diri sendiri daripada kerap melihat perilaku orang lain.