05 Julai 2017

Jangan Hanyut Dengan Cinta Buta Mengarut | JAUHILAH (Shape Of You Cover)

Lagu Jauhilah (Shape Of You Cover) Tentang Cinta Nyanyian The Faith


Cinta.. ramai antara kita yang menyalahertikan maksud cinta. Cinta itu sebenarnya suci yang lahir dari hati. Mana ada cinta hanya kerana rupa semata-mata. Mana mungkin cinta akan wujud hanya kerana harta. Cinta akan wujud kerana keikhlasan hati kita kasih terhadap sesuatu. Apabila ikhlas hadir, cinta akan datang tanpa dipaksa.

Shape of You

Cinta juga bukanlah jiwang karat semata-mata, bukan juga yang akhirnya ke 'lembah hitam'. Bukan hanya cinta sesama makhluk tetapi yang cinta kepada Allah, itu yang paling utama. Haa.. mesti anda tahu lagu Shape of You nyanyian Ed Sheeran kan? Sedap je bunyi lenggok lagu tu. Siap nyanyi dan bersiul-siul lagi bila dengarnya. Betul tak? Tapi... lirik lagu Shape of You ini sangat-sangat lucah, memang tak bagus untuk dibuat penenang jiwa.

Apa kata anda dengar lagu Jauhilah daripada kumpulan The Faith, lagu cover Shape of You pula. Pelbagai kata nasihat terkandung dalam lirik lagu cover ini. Jika lagu asal ini tentang zina, maka lirik yang team Tarbiah Sentap ubah ini adalah untuk ajak semua anak muda agar jauhi zina.



The Faith - JAUHILAH (Shape Of You Cover)

Lirik: Ustaz Adnin.
Lagu asal: Ed Sheeran.
Producer: Ustaz Adnin
Mixing & Mastering: Amin Nordin.
Video: Afiq Jamil.
Designer: Ubai Zaidi
TARBIAH SENTAP RECORDS

VERSE(ANIQ)
Tenggelam hanyut terlena,
Terbenam mabuk lalai jatuh dan leka,
Kisah ini adalah tentang aku,
Yang di goda dengan cinta..

Jika kau mahu tahu,
Kisah silam ku ini,
Ku pilih tuk bercerita oh,
Agar setiap kali kau melaluinya,
Kau mampu bertahan,
Dan kau mampu menang!

PRE CHORUS(FIRDAUS)
Andai dirimu lemah,
Tipu daya musuh mencengkam diri,
Godaan menguasai,
Dan kau mulai turuti nafsu,
Kau terpedaya,
Cinta buta pun mula mengaburi,
Jiwa kau di musnahi,
Dan hati kau turut mati,
Hmm...

CHORUS(FAHIMI)
Mula kau memandangiku,
Lalu turun ia di hatimu,
Kemudian kau menegurku,
Ku harap kau jauhi!
Dan kau masih mengejarku,
Walau tak ku melayanimu
Kerana aku takuti tuhanku,
Aku harap kau jauhi (3kali)
Kerana aku cintai tuhanku,
Aku menolak godaanmu!

VERSE 2(AMIR)
Tipulah ku tak terumbang-ambing,
Dengan godaanmu itu,
Sungguh hatiku ini,
Berdebar tuk memilih,
Antara nafsu dan wahyu..

Ku terus ulang dan ulang,
Pesanan tuhan untukku,
Agar jauhi zina tercela,
Dan terkadang aku sangsi,
Namun ku sedari,
Dosa takkan buat ku bahgia,
Lalu ku bertahan..

PRE CHORUS(AMIR)
Andai dirimu lemah,
Tipu daya musuh mencengkam diri,
Godaan menguasai,
Dan kau mulai turuti nafsu,
Kau terpedaya,
Cinta buta pun mula mengaburi,
Jiwa kau di musnahi,
Dan hati kau turut mati,
Hmm...

CHORUS 2(FAHIMI)
Teman jangan dikau hanyut,
Dengan cinta buta mengarut,
Pasti amalmu serabut,
Aku harap kau jauhi..
Dan waspada ikhtilatmu,
Agar hatimu tak terganggu,
Andai nikah kau masih lagi tak manpu,
Aku harap kau jauhi(3 kali)
Kerana aku cintai tuhanku,
Aku menolak godaanmu..

BRIDGE(ANIQ)
Jagalah dirimu teman(8 kali)

CHORUS(FIRDAUS)
Mula kau memandangiku,
Lalu turun ia di hatimu,
Kemudian kau menegurku,
Ku harap kau jauhi!
Dan kau masih mengejarku,
Walau tak ku melayanimu,
Kerana aku takuti tuhanku,
Aku harap kau jauhi (3kali)
Kerana aku cintai tuhanku,
Aku menolak godaanmu!


Tak rugi dengar lagu ini kan? Secara tak langsung dapat menyedarkan diri sendiri dan juga orang tersayang di sekeliling kita tentang cinta yang sepatutnya. Semoga penyampaian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada saya, saya, saya dan anda semua. InsyaAllah.

* Berhibur tiada salahnya tapi carilah hiburan yang tidak melalaikan.


Previous Post
Next Post

About Author

10 ulasan:

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)