26 September 2017

Temujanji Terakhir dengan Doktor kerana Sporotrichosis

Temujanji Terakhir dengan Doktor Pakar Kulit


Semalam, 25 September 2017 merupakan temujanji yang terakhir dengan doktor pakar kulit di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. Ini bermakna Mai dah sembuh sepenuhnya daripada jangkitan Sporo. Alhamdulillah!

temujanji dengan doktor pakar kulit

Untuk temujanji yang bermula pada jam 2 petang, nama Mai adalah nama pertama dipanggil untuk Bilik 4 Klinik Dermatologi. Gembira sebab tak perlu lama menunggu giliran hehehe. Maklumlah kalau ke hospital kerajaan macam mana kan.. ramai. Masuk je bilik doktor, doktor tengok bahagian kulit yang terkena luka jangkitan Sporo. Belek punya belek dan tanya beberapa soalan, doktor beritahu dah OK dan tak perlu datang lagi untuk temujanji seterusnya. Seronok betul heee.

Ramai juga yang temujanjinya pada waktu petang. Masa Mai letak kad temujanji pun dah berkeping-keping ada dalam bekas tu. Alhamdulillah sekejap je duduk, nama pun dipanggil. Boleh balik cepat kan. Kerja pun banyak nak selesaikan lagi.

Ingat lagi masa mula-mula terkena jangkitan Sporo. Tak tahu pun luka yang semakin membesar pada tangan kiri sebenarnya berpunca daripada Sporo. Bengkak-bengkak mula tumbuh sehingga hampir ke ketiak. Sangat tak selesa pada waktu tu. Badan asyik rasa tak sihat, demam. Luka pula, dah sapu ubat pun masih tak berkesan malah semakin membesar. Akhirnya dapat jawapan daripada doktor di Hospital Kuala Kangsar, luka Mai ini berpunca daripada jangkitan Sporo. Terkejut juga masa tu. Terus dirujuk ke klinik pakar dermatologi atau kulit Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. 

Pertama kali datang untuk temujanji di klik pakar kulit, doktor siap buat pembedahan kecil lagi tu. Siap menangis tu haha. Bengkak lebam yang paling besar pada tangan kiri dipotong. Tujuannya sebagai sample untuk mereka kaji puncanya. Gambar luka dan tangan kiri Mai juga diambil. Masa tu juga terfikir tentang seekor kucing di rumah yang ada Sporo. Serabut. Tak tergamak nak PTS kucing tu. Sekarang ni Alhamdulillah, luka kucing tu pun dah beransur pulih.

Macam-macam cerita tentang Sporo yang Mai alami. Anda yang nak baca cerita-cerita Sporo di blog Mai, bolehlah klik tajuk di bawah ini...

Sedikit pesanan untuk anda, bagi anda yang memelihara kucing perlu kerap periksa tahap kesihatan kucing, cari luka kucing pada badannya terutamanya kucing outdoor+indoor. Jika terdapat luka, bawa terus ke klinik haiwan. Sporo dapat dielakkan kalau luka pada badan kucing segera dirawat. Manusia yang menjaga kucing yang dijangkiti Sporo juga perlu berhati-hati, jangan lupa pakai sarung tangan.

Jaga kesihatan kucing, jaga kesihatan anda juga.


24 September 2017

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

Segmen untuk Blogger

Hari minggu hari untuk blogwalking. Maka terjumpalah Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri! anjuran blogger Rin Hijabist ini di salah sebuah blog yang menyertainya. Tanpa buang masa Mai terus sertai segmen mudah ini 😊

segmen blog
KLIK BANNER UNTUK SERTAI SERTAI SEGMEN INI

Ini adalah segmen paling mudah dan anda berpeluang untuk menangi Hadiah Misteri iaitu berupa wang tunai dan juga barangan eksklusif.

Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk menambah kenalan antara Blog Rin dan juga anda semua juga sempena Rin baru lancarkan Ashrin Food dan juga Butik. So hadiah pun adalah dari wang tunai dan barangan butik. 

Cara untuk menang?
Senang je. Tak perlu buat entry. Hanya perlu klik banner di atas dan buat perkara di bawah ini:

1. Follow Blog Rin Hijabist.
2. Like page facebook ASHRIN FOOD dan page RIN HIJABIST.
3. Komen di Shoutbox atau ruangan komen entri segmen di blognya.

Segmen ini berlangsung sehingga 1 Oktober kerana tarikh itu adalah tarikh pelancaran untuk Ashrin Food.

Semoga berjaya!


Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel Mengekalkan Keremajaan Kulit

Kekalkan Keremajaan Kulit dengan Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Pee


Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel  | Jika anda berasa wajah anda kasar dan ketat, maka anda mungkin mempunyai kulit yang kering. Ini bermakna kulit anda kekurangan air. Apabila kulit dehidrasi, ia akan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kelembapan kulit. Ini akan menyebabkan jerawat, kerengsaan dan tompok kering di wajah. Keaadaan in akan menjejaskan kesihatan dan keyakinan kita.

Dehidrasi adalah satu masaalah besar – Kulit orang di Asia selalunya akan terjejas lebih teruk daripada yang lain kerana kelembapan cuaca di sekeliling kita. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 40-72 peratus pengguna kerap mempunyai kulit kering di wajah mereka*. Walaupun meminum air adalah sangat penting untuk mengembalikan kelembapan dan kemudaan kulit, ia mungkin bukan penyelesaian yang mencukupi untuk memerangi dehidrasi kulit.

Kulit yang sihat adalah satu sebab kami akan berasa lebih baik. Salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan anda adalah untuk memberikan kulit anda lebih cerah dan kelihatan lebih licin.

Produk baru Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel dicipta untuk mengembalikan kulit anda sihat, bersinar dan berseri dari dalaman ke luar. 

murad face mask

Produk ini dilengkapi dengan 2 langkah sistem yang unik dimana ia melembutkan kulit dan memberikan faedah anti-penuaan dengan memberikan dos penghidratan yang mengagumkan sehingga 400% untuk mengurangkan garis halus dan kedutan.

Retexturizing Swab boleh melembutkan kulit dan menghidratkan kulit yang kering. Ia mempunyai Lactic Acid, Glycolic, and Hyaluronic Acids yang menyokong pergerakkan sel untuk menyerikan kulit dan membersihkan sepihan kulit untuk mengungkap kulit yang licin, cerah dan bercahaya. Saiz Swab ini direka khas untuk kulit anda yang halus dimana ia membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan.

Apabila menandatangani dehidrasi kulit dan kulit kusam, bungkusan Murad Moisture Infusion Mask dipenuhi asid hyaluronik yang akan mengembali and menyuburkan kulit, ia berfungsi sebagai penghidratan segera yang sehingga 400% untuk kulit anda. Dengan penggunaan yang berpanjangan, kulit muka yang kering dan mengungkap tidak akan berlaku lagi.

Secara ringkas, Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel mengandungi 4 rawatan mudah termasuk:

Retexturizing Swab – Swab besar ini adalah tunas kapas bertutup yang telah tepu dalam campuran berasaskan AHA campuran Latuc dan Glycolic Acid, yang berfungsi untuk melembapkan lapisan permukaan kulit dengan perlahan, melarukan sel-sel mati dan membersihkan liang-liang kulit yang tersumbat untuk memberikan tekstur yang lebih halus.

Moisture Infusion Mask – Topeng lembaran memberkalkan asid hyaluronik untuk memberikan rangsangan segera kepada tahap kelembapan sehingga 400% dan membantu mengurangkan kesan garis kedut. Kulit akan berasa lebih cantik dan bersinar apabila kesan kedutan berkurangan.

LANGKAH-LANGKAH MENGGUNAKANNYA

Gunakannya sekali seminggu.

Langkah 1 - Retexturizing Swab: Sapu swab di muka yang bersih. Jangan bilas. 
Langkah 2 - Moisture Infusion Mask: Letakkan topeng lembaran di muka selama 15-20 minit. Keluarkan topeng lembaran dan jangan bilas. Kemudian sapukan pelembap kepada muka. 

Diasaskan lebih dari 28 tahun yang lalu, Murad adalah jenama doktor pertama yang diiktiraf di Amerika Syarikat. Jenama ini tetap benar dengan prinsip saintifik pengasasnya, dermatologi terkenal di dunia; Howard Murad, M.D. Melalui lebih daripada 50 tahun pengalaman penyelidikan Dr. Murad telah membuktikan bahawa kecantikan dan kesihatan adalah saling berkaitan dan terbaik dicapai melalui pendekatan inkusif yang meningkatkan setiap sel di dalam badan.

Murad Hydro-Glow Aqua Peel boleh didapati di kedai Murad diseluruh Malaysia.Ia juga boleh didapati di laman web www.murad.com.my bermula pada pertengahan bulan September. 

Nikmati diskaun 10% pada produk Hydro-Glow Aqua Peel apabila anda membeli di laman dengan kod GLOW di https://www.murad.com.my/unlock-secret-to-youthful-skin sah sehingga 31 Mac 2018.

*R. Voegeli, A. V. Rawlings, P. Seroul, and B. Summers. A novel continuous colour mapping approach for visualization of facial hydration and transepidermal water loss for four ethnic groups. International Journal of Cosmetic Science, 2015, 37, 595-605.


TENTANG MURAD, INC.


Ditubuhkan pada tahun 1989, Murad adalah jenama penjagaan kulit klinikal perintis yang didedikasikan untuk mengalakkan orang ramai untuk hidup dengan lebih bahagia, sihat dan hidup yang lebih penuh. Disokong oleh 19 paten yang unik dan warisan yang mempunyai lebih daripada 30 tahun penyelidikan dan ujian klinikal, falsafah unik Murad, yang dikenali sebagain Connected Beauty, adalah pendekatan seluruh badan manusia untuk kesihatan dan kecantikan yang memberi inspirasi kepada orang untuk menyuburkan kulit mereka, membangkitkan badan mereka melalui aktiviti fizikal, “Eat” air dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan sumber air, dan pemikiran “Be Kind To Their Mind”.

Untuk maklumat lanjut mengenai Murad, log masuk www.murad.com.my atau Facebook Murad di Murad.Malaysia.



20 September 2017

First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

Beauty Box Giveaway

Menariknya giveaway yang Mai sertai kali ni! Menarik sebab penganjur First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ iaitu Mellya, Mrs Pip, Aira, SyahirahValiant, dan Siqahiqa nak hadiahkan beauty box kepada seorang pemenang. Wah, bestnya kalau dapat beauty box tu kan, macam-macam ada dalam satu kotak tu. Boleh cuba produk yang ada dalam beauty box tersebut nanti. InsyaAllah jika rezeki terpaut di sini, merasalah juga nanti mencuba hadiah yang disediakan.

Wanita dengan produk kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Kalau anda berminat untuk sertai giveaway ini, klik terus banner di bawah. Mudah saja syarat-syarat yang perlu diikuti.

Beauty Box Giveaway
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI
Instagram: @maisarah_humaira


First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ , bermula dari 20 September 2017 sehingga 20 Oktober 2017. Jom sertainya. Semoga berjaya!


Design Template Responsive Blog Aini Agen Mary Jardin

Template Blog Responsive Tema Kecantikan & Lifestyle

Servis design blog murah | Dah lama tak update tentang design blog ni. Bukan berhenti buat kerja-kerja design blog, masih berjalan seperti biasa cuma tak sempat nak update di blog je hehe. Untuk kali ini, saya nak kongsikan dengan anda blog yang telah siap Mai design iaitu blog agen Mary Jardin, produk kecantikan dan kesihatan kulit.

servis design blog murah

Pemilik blog ini memilih warna ungu dan emas sebagai warna tema sesuai dengan warna tema produk Mary Jardin. Pada header blog ini, diletakkan produk supaya pembaca jelas dengan produk Mary Jardin. 

Di bawah ini adalah template responsive blog ini. Jom lihat blog ini untuk paparan penuh dan lebih jelas di sini...

Blog pakej 4 + template responsive:  Blog Aini Agen Mary Jardin

servis design blog murah

Di bawah pula adalah paparan blog ini apabila dilihat menerusi telefon pintar. 
design template blog responsive

Sidebar blog
design template blog responsive

design banner blog murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark, percuma dengan tempahan pakej 4


Syukur, pemilik blog ini amat berpuas hati dengan design template responsive ini.

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? Untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi. InsyaAllah saya akan design / edit mengikut citarasa anda.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)



19 September 2017

COMEBACK GIVEAWAY

Giveaway Oleh Cik Belbel


Ada giveaway lah! Hari tu Mai telah ditag oleh blogger CikLa dalam entri Comeback Giveaway di blognya. Dengan adanya entri ini bermakna Mai sertai goveaway tersebut. Mana tahu rezeki ada di giveaway ini kan, InsyaAllah 😊

Anda yang ingin sertai Comeback Giveaway yang dianjurkan Cik Belbel ini, klik terus banner di bawah ini. Mudah je syarat yang perlu diikuti.

comeback giveaway cik belbel
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI
Apa hadiah yang disediakan oleh Cik Belbel? Kalau nak tahu, klik je banner di atas ye 😉 Giveaway ni akan tamat pada 30 September 2017. Cepat sertainya sebelum terlambat!

Rakan blogger yang ditag: Syahirah, Lea Azleeya, Nik Ainaa

WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant Menyelesaikan Masalah Seharian

Pelincir Serbaguna WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant 


Cermin kereta tersekat? Pintu bunyi berkeriut? Kita sedia maklum bahawa getah dan PVC lama kelamaan akan mendegrasi dan mengeras. Untuk mengatasi masalah ini, kita memerlukan bahan pemplastik untuk mengembalikan getah kepada kekenyalan asal. Kerana itulah anda memerlukan WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant.

WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant
Pelincir serbaguna

Usah gusar dan tidak perlu bersusah payah berkejar mencari mekanik sebelum hujan turun (atau tersekat di kesesakan jalan raya). Dapatkan setin WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant, yang berupaya melincirkan, mengalisairkan dan melindungi permukaan logam dan bukan logam termasuk getah, plastik dan vinil.

WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant

WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant

Untuk mengatasi masalah tingkap cermin kereta yang tersekat sekat, hanya semburkan sedikit ke atas penutup getah tingkap cermin tersebut dan ia akan kembali mudah dinaik dan diturunkan, Sekiranya anda memiliki atau sedang membaik pulih kereta klasik antik dengan tingkap menggunakan tombol pemusing – di mana ada habuk dan minyak terperangkap – hanya semburkan ke arah mekanism trek tingkap, dan ia akan terus kembali lancar digelongsorkan.

Begitu juga dengan pintu kereta yang berkeriut: hanya sempurkan dan biarkan beberapa minit, dan nah - tiada lagi bunyi yang menjengkelkan. Paling menarik, pelincir ini tidak memerangkap habuk dan kotoran, serta sangat bagus untuk pengalisan air dan melindungi alat ganti daripada kelembapan.

Selamat digunakan untuk kebanyakan getah dan plastik, WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant tidak meninggalkan kesan warna dan ia memberikan prestasi unggul merentangi julat suhu yang besar ( dari -73°C sehingga +260°C). Ia juga boleh digunakan untuk peralatan yang bertekanan tinggi sepeti injap, peralatan pemasangan dan tetiub.

Merupakan antara produk daripada WD-40®'s, WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant juga begitu sesuai digunakan untuk takal, engsel, kekunci, kabel dan banyak lagi.

Selain daripada penggunaan automotif, ia juga sangat sesuai untuk pintu gelongsor – atau mana mana bahagian penyambung yang sukar. Hanya semburkan pada trek logam pintu untuk membersihkan landasan dan melancarkan gelongsor pintu. 

Ingin tahu lebih lanjut? Layari laman web WD-40® Silicone di https://goo.gl/e5yJz2 atau di http://wd40.asia hari ini.

Paling penting adalah usah panik sekiranya ada berada di dalam situasi yang sukar. Hanya pastikan ada memiliki setin pelincir hebat ini di rumah. Seperti yang dikatakan oleh para pelanggan kami, setiap rumah perlu ada satu!

Tentang syarikat WD-40® 


Syarikat WD-40® adalah pembuat produk pelbagai guna yang sangat dipercayai, malah peralatan ini mesti ada dalam toolbox setiap rumah seluruh dunia. Jenama Amerika ini ditubuhkan pada 1953 sebagai anti karat, pelindung anti-hakisan untuk lapisan luar Atlas Missile (peluru berpandu) dan ia diubah kepada produk penyelesaian yang pantas bagi tujuan membersih dan melindungi, melonggarkan bahagian yang berkarat, menghilangkan kelembapan dan lain-lain.

Produk syarikat WD-40® sentiasa menjadi pilihan mereka yang profesional dalam bidang penyelengaraan dan amatur DIY dalam kerja-kerja mereka seperti perkakasan, industri, automotif , sukan, basikal dan jualan runcit. Hari ini WD-40® boleh diperolehi di seluruh dunia dalam pelbagai saiz dan pelbagai rangkaian produk baru seperti WD-40® Specialist™, WD-40® BIKE dan WD-40® Specialist™ Automotive.

Rangkaian produk WD-40® boleh diperolehi di kedai-kedai perkakasan seluruh negara. Untuk maklumat lanjut tentang WD-40® , layari: www.wd40.asia


18 September 2017

Study Week, Waktu untuk Ulangkaji Pelajaran atau Bercuti?

Cara Manfaatkan Waktu Study Week


Bila adik sedang pulun ulangkaji pelajaran dalam tempoh study week kolejnya sekarang ini, teringat ketika Mai belajar di universiti dulu. Waktu study week memang dimanfaatkan sepenuhnya. Rugi kalau abaikan macam tu je.

study week, study last minute
Sumber: Google

Study week, waktu untuk ulangkaji pelajaran atau bercuti merehatkan badan? Dah namanya study week, mestilah untuk ulangkaji pelajaran kan. Boleh juga dikatakan waktu pecutan akhir untuk ulangkaji pelajaran. Tetapi ada juga pelajar yang ambil masa study week ni untuk pergi bercuti. Bagi Mai, kalau untuk sehari dua boleh je. Kalau seminggu pergi bercuti atau duduk-duduk saja tanpa buat apa-apa ketika study week, rugi tau. Lepas peperiksaan kan ada cuti semester? Pergi saja dalam waktu tu.

Jadi, Mai nak kongsi cara ulangkaji pelajaran ketika study week melalui pengalaman sendiri sewaktu di universiti. Mai rasa pelajar lain pun sama je lebih kurang kan. hehe...

1. Nota ringkas
Nota ringkas setiap bab sesuatu pelajaran mesti ada waktu ini. Bila masa yang sesuai untuk buat nota ringkas? Habis saja setiap bab, buat terus nota ringkas. Mai buat dalam kertas A4 kosong, dan lipat kepada 3 bahagian, guna depan belakang. Kalau boleh sehelai kertas A4 untuk satu bab, sebab banyak guna shortform dan keywords penting saja dalam nota ringkas ini. Nota ringkas ini penting, sebaik-baiknya jangan buat last minit nak dekat waktu peperiksaan.

Untuk subjek Matematik atau seumpamanya, kena jawab banyak soalan dan bukukan soalan dan jawapan tersebut supaya mudah untuk buat rujukan.

2. Buat jadual ulangkaji ketika study week
Ini perkara wajib Mai buat. Mai akan dahulukan matapelajaran yang paling awal tarikh peperiksaannya. Pagi dan petang Mai sediakan untuk ulangkaji.

3. Jawab soalan peperiksaan semester sebelumnya
Ini pun penting sebab mungkin ada soalan lebih kurang sama akan keluar. Mai akan rujuk nota ringkas untuk jawab soalan sem lepas. Cara ini menjimatkan masa ulangkaji sebab dalam masa yang sama dapat jawab soalan (kaji soalan terus) dan baca nota ringkas. Sebelum tu, mesti dapatkan soalan-soalan peperiksaan semester lepas, sama ada dapatkan dari senior atau download di portal universiti masing-masing. Untuk soalan peperiksaan ini, Mai mula kumpul dari awal semester.

Cara Mai belajar ketika study week; waktu pagi jawab soalan peperiksaan semester lepas, tengah hari rehat, petang sambung jawab soalan peperiksaan semester lepas. Malamnya pula baca nota ringkas.

4. Ulangkaji, ulangkaji juga. Solat jangan lupa.
Ini amat penting. Jaga hubungan dengan Allah, insyaAllah dipermudahkan urusan kita. Nak faham, menghafal, menjawab soalan insyaAllah mudah nanti. Minta Allah lancarkan urusan.

Macam hard je kan cara Mai ulangkaji waktu study week. Sebenarnya ada je waktu lapang yang Mai dah sediakan setiap hari waktu study week. Siap boleh tengok movie lagi. Takkan nak ulangkaji sampai lebam, mau pengsan nanti hehe. Waktu makan jangan skip. Kesihatan mesti dijaga. Jangan tiba-tiba hari peperiksaan nanti sakit pula yang dapat.

Sebab itulah kena mula dari awal semester. Belajar ini perlukan kita untuk faham, dah faham baru boleh ingat dengan senang hati. Jangan berat mulut tanya pada pensyarah kalau ada sesuatu yang tak faham. 

Mai tak pernah study last minute ke? Anda pernah tak study last minute semua bab terus? Mengaku cepat hehehe. Mai pernah je. Pernah sekali, esok paper subjek tu, hari ini Mai pulun baca kesemua bab. Waktu baca tu memang betul-betul fokus 100% , telefon siap off. Lepas baca jawab soalan peperiksaan semester lepas terus. Alhamdulillah Allah izinkan dan mudahkan Mai untuk ingat apa yang dah dibaca. Alhamdulillah lancar menjawab soalan ketika peperiksaan. Kenapa study last minute pula ni? Sebab banyak kisah dengan satu subjek ni haha. Tapi kan, jangan selalu study last minute nanti stress tau. Kalau stress lagi bahaya, boleh hilang fokus dan boleh jadi lupa.

study week, study last minute
Sumber Google

Boleh ke buat study group ketika study week? Ini bergantung kepada seseorang juga. Kalau dia rasa tak boleh belajar seorang, ajak kawan sertai sama. Kalau Mai, biasanya study week memang akan ulangkaji sendiri tanpa buat study group. Risau kalau buat study group bertukar jadi sembang group pula. Tak jadi ulangkaji pelajaran nanti 😁 Tapi kalau selain waktu setudy week, Mai memang ada geng study group.

Apa pun, belajarlah bersungguh-sungguh dengan cara kita. Mak abah dah susah payah hantar kita ke IPT untuk belajar dan berjaya dalam bidang masing-masing, jadi jangan hampakan harapan mereka. Balas semula jasa dengan memberikan kejayaan kepada mereka. Bila dah belajar bersungguh-sungguh dan lulus dengan cemerlang, pasti akan rasa kepuasannya. 

Rajin-rajin study ye, jangan asyik stido sesaje 😄 Nak CGPA bagus, kenalah kerja lebih.

Semoga berjaya!


16 September 2017

Ulangtahun Ke-38 Osim dengan Kerusi Urut uLove Warna Emas Edisi Terhad

Ulangtahun Ke-38 Osim | Kerusi Urut uLove Warna Emas Edisi Terhad


Tahun 2017 melakar sejarah sebagai ulangtahun ke-38 buat OSIM. Setelah sekian lama OSIM memperkukuhkan jenama sebagai pengeluar barangan keperluan rumah dan perabut kesihatan yang berinovasi serta berkualiti tinggi, pihak OSIM telah dengan khususnya telah menyediakan pelbagai acktiviti istimewa dalam kedai sempena sambutan ulangtahunnya ke-38.

“Jenama kami sudah mencapai kejayaan cemerlang selepas 38 tahun berada dalam pasaran global dan ianya pencapaian yang cukup membanggakan.” kata Pengurus Besar OSIM Malaysia, Cik Chia Sook Fun

“Menerusi produk yang dihasilkan, matlamat kami adalah untuk memastikan kesejahteraan dan keselesaan pelanggan kita.”

“Bagi terus kekal relevan dalam pasaran, pelbagai inovasi dalam penghasilan produk serta peningkatan prestasi barangan dijalankan untuk mencapai piawaian terbaik,” katanya.

Maklum balas positif dari berjuta pengguna OSIM di seluruh dunia terhadap kerusi urut rata-rata mengatakan ia berkualiti dan berprestasi tinggi apatah lagi dalam memberi keselesaan.

Pelangan juga memberi respon dengan berkata kerusi urut OSIM adalah pilihan terbaik dan mereka amat berpuas hati dengan prestasinya.

Keistimewaan kerusi urut mewah OSIM uLove adalah gabungan tiga unsur iaitu – sebagai kerusi urut yang mampu memberi kelegaan badan dan ketenangan minda; dilengkapi sistem audio secara menyeluruh bagi memberi relaksasi minda yang lebih mendalam dan merangsang deria tubuh bagi mendapatkan tidur yang lebih nyenyak.

Kerusi Urut uLove Osim

Sebagai tawaran istimewa sempena ulangtahun OSIM ke-38 ini, kerusi urut mewah OSIM uLove dilengkapi peranti khas untuk hiburan anda! Peranti ini berfungsi untuk memegang gajet pintar seperti tablet atau telefon pintar ketika anda menikmati urutan menyamankan kerusi urut uLove.

Sejak kerusi urut uLove ini dilancarkan, ia mendapat respon yang cukup mengalakkan dari peminatnya di seluruh dunia.

Pelanggan yang juga seorang surirumah, Ivy Lew, 33 berkata beliau mengalami masalah tidur yang agak kronik, menyebabkan sering tidak cukup tidur dan lemah. Namun kerusi urut uLove membantu beliau untuk tidur dengan lebih senang dan lena.

“Kerusi urut uLove ini cukup selesa dan mudah untuk digunakan. Saya berpuas hati dengan pilihan urutan yang diprogramkan pada kerusi mewah ini. Dengan citarasa masing-masing yang berlainan, setiap pilihan urutan tetap menepati kehendak saya dan keluarga.”

“Selain itu ia cukup dinamik dengan 7 tahad pilihan 3D bagi urutan bahu, tulang belakang dan punggung,” katanya.

Pelanggan yang juga pegawai IT, Willie Koh, 40, memuji kepintaran kerusi urut uLove ini dengan berkata ia mempunyai pelbagai ciri-ciri yang cukup istimewa.

“Kerusi ini adalah rekaan yang paling hebat. Saya mampu memuat turun urutan menerusi internet dan memprogramkan ia pada kerusi ini menerusi bluetooth. Ia cukup mudah, telefon pintar ini hanya perlu disambungkan pada kerusi dengan sambungan bluetooth saja dan saya dapat menikmati pelabagai jenis urutan yang dimahukan dengan mudah.

Bagi Andrew Teh, 43, pula, beliau menggemari rekaan dan keaslian reka bentuk kerusi urut mewah OSIM uLove yang turut mengabungkan pelbagai fungsi di samping ia sesuai dijadikan perabot hiasan pada ruang tamu.

Sementara itu pelanggan yang juga pemilik salun rambut, Charmaine Chen, 37, turut berkongsi pengalaman beliau menikmati serta merasai kehebatan kerusi urut mewah uLove.

Chen berkata beliau sering berasa kerusi urut, biasanya kelihatan terlalu besar dan memakan terlalu banyak ruang di dalam rumahnya. Tetapi dengan kerusi urut mewah uLove ini ia kelihatan elegan dan cukup selesa seolah-olah sedang menaiki penerbangan kelas pertama.

“Selain dari itu dan yang paling penting, ia memberikan urutan cukup intensif untuk melegakan tekanan dari hujung rambut ke hujung kaki,” katanya.

Apa yang membuat kerusi urut mewah uLove ini lebih istimewa adalah unit edisi terhad yang didatangkan dalam kemasan warna emas.

Hanya 66 unit saja dikeluarkan sempena ulangtahun OSIM ke-38 dan ia dijual pada harga runcit iaitu RM19,988.

Ia turut dilengkapi dengan meja tambahan istimewa sebagai tambahan koleksi perabot untuk menghiasi rumah anda.

Kerusi urut mewah uLove OSIM ini boleh didapati di mana-mana cawangan OSIM seluruh negara termasuk roadshow yang akan diadakan nanti. Layari www.OSIM.com.mu untuk keterangan lanjut.


Tentang OSIM (Malaysia) Sdn Bhd


OSIM Malaysia merupakan sebuah syarikat produk gaya hidup sihat terkemuka yang memperolehi peningkatan bahagian pasaran dan pengukuhan status kepimpinan yang berterusan.

osim

Dengan lebih daripada 47 cawangan di seluruh negara dan masih berkembang lagi, OSIM Malaysia memberikan keutamaan kepada inspirasi individu bagi mengawal kesejahteraan mereka dan berusaha ke arah kesihatan and kehidupan yang sempurna. Perniagaan holistik OSIM pada masa ini memberi penekanan kepada empat fokus pelengkap – Relax and Relieve (melegakan badan dan urut); Tone and Shape (toning and membentuk badan serta mengurangkan kalori); Check and Measure (pemantauan kesihatan); serta Clean and Purify (penulenan udara, memerangi kekotoran, alergen dan bakteria).

Selama ini, OSIM Malaysia telah menerima senarai anugerah dan penghargaan atas pencapaian cemerlang mereka dan ini termasuk diiktiraf sebagai “Rantaian Runcit Peralatan Kesihatan dan Penjagaan Terbesar di Malaysia” oleh Malaysia Book of Records pada tahun 2001; selama tiga tahun berturut-turut 2002-2004 OSIM Malaysia dipilih sebagai Superbrand Malaysia; serta dianugerahkan sebagai 2006, 2007 dan 2008 Jenama Terbaik dalam penjagaan kesihatan dan gaya hidup kategori untuk Kerusi Urut oleh Organisasi The Brand Laureate. Baru-baru ini, OSIM juga telah memenangi kedudukan perak dalam Kategori Kesihatan PUTRA Brand Awards pada tahun 2010 dan 2011.


15 September 2017

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Blogger Syahirah anjurkan Giveaway Comel By Syahirah Valiant lah! Apa lagi, jom cepat-cepat serati giveaway ini. Klik banner di bawah ye...

KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI
Giveaway ini bermula dari 9 September 2017 sehingga 9 Oktober 2017. Sebanyak 3 kotak hadiah harta karun dengan barangan comel di dalamnya disediakan untuk giveaway ini tau. Apa hadiahnya? Klik terus banner di atas untuk mengetahui hadiah yang disediakan penganjur 😉


13 September 2017

Jom Minum Minuman yang Lebih Sihat dengan Juice Works Heartbeat

Juice Works, minuman jus buah-buahan segar yang sedap dan berkhasiat


Dengarlah suara hatimu ... dan minum minuman yang lebih sihat!

KUALA LUMPUR: Senyap dan merbahaya, ia merayap didalam anda semasa anda tidak menyedarinya. Dan ia adalah pembunuh nombor 1 di negara ini.

Apa yang kami maksudkan adalah penyakit jantung, dan kira-kira 20% daripada rakyat Malaysia terdedah kepadanya. Menurut kajian Institute Jantung Negara (IJN), penyakit jantung asalah punca utama kematian dikalangan wanita dan bukan kanser payudara sepertimana yang dianggap oleh kebanyakan orang.

Wanita yang berusia 45 tahun ke atas mempunyai kebarangkalian yang sama seperti lelaki untuk mengalami penyakit jantung. Sebelum menopaus, badan wanita mempunyai kelebihan berbanding dengan lelaki, kerana badan mereka menghasilkan jumlah estrogen yang mencukupi untuk mengurangkan risiko serangan jantung berbanding dengan lelaki.

Akan tetapi, selepas menopaus berlaku, bilangan perlindugan daripada estrogen menurun, dan jika ia digabungkan dengan faktor risiko lain seperti diabetes dan obesiti, itulah bagaimana penyakit jantung akan berlaku.

Realitinya, kami berada di negara yang mana IJN menyaksikan pesakit lelaki/wanita – semuda 20 tahun menjalani pemberdahan pintasan untuk membersihkan arteri yang tersumbat.

Oleh itu, sempena Hari Jantung Sedunia yang akan berlangsung pada 29 September setiap tahun, Juice Works memperkenalkan “Heartbeat”, minuman bermusim yang si penuhi dengan semua kebaikan semulajadi untuk membantu kami melawan pembunuh senyap ini.

Juice Works Heartbeat

Jus ini diperbuat dari limau gendang, timun, oren, lobak merah dan epal, Heartbeat kini boleh didapati di setiap cawangan Juice Works dan Juice Works2Go. Apa lagi, jika anda seorang ahli VIP Juice Works, anda akan juga mendapat 10% diskaun daripada harga runcit**!

Kenapa Limau Gendang? Kerana gabungan nutrien berkuasa serat, lycopene, vitamin C, kalium dan choline di dalam limau gendang ini boleh membantu mengekalkan jantung yang sihat. Satu penyelidikan mendapati bahawan makanan yang ditambah dengan limai gendang merah segar mempengaruhi tahap lipid darah, terutama trigliserida.

Kenapa Timun? Rendah kalori kandungan fiber dan air yang tinggi, timun juga adalah kaya dengan potassium yang membantu mengurangkan tekanan darah. Ia juga mengandungi polifenol yang dipanggil lignans, yang boleh mengurangkan risiko kanser tertentu. Bonue: Ia kaya dengan vitamin K yang penting untuk kesihatan tulang.

Mengapa Oren? Para penyelidik telah melaporkan bahawa buah ceria ini mempunyai antioksidan yang dipanggil hesperidin, yang meningkatkan fungsi saluran darah dan membantu menurunkan risiko penyakit jantung seseorang. Hesperidin adalah sebatian yang berasaskan tumbuhan yang dipanggil falvonoid, yang dikatakan dapat meningkatkan kesihatan sel-sel yang halus yang mengalirkan saluran darah.

Kenape Lobak Merah? Lobak merak adalah sumber yang sangat baik untuk antioxidant alpha dan beta karoten, yang diprocess oleh tubuh badan ke retinol (vitamin A), yang baik untuk kulit, paru=paru, sistem kekebalan tubuh dan kesihatan jantung. Ia juda mengandungi antioksidan lutein, yang penting untuk kesihatan mata.

Kenape Epal? Kajian telah menunjukkan bahawa memakan epal setiap hari dapat membantu menurunkan kolesterol jahat yang disebut LDL dalam tubuh badan dan dua penanda lain yang berkaitan dengan plak dan peradang di dinding arteri. Ia seolah-olah epal hidup sehingga pepatah lama membantu untuk menghindari daripada doktor apabila dimakan setiap hari.

Jadi, dengarlah suar hatimu dan dapatkan Heartbeat hari ini untuk menjadi lebih kuat dan sihat!

** Ia tidak boleh digabungkan dengan diskaun / penawaan / baucar yang lain

** Minuman bermusim in hanya boleh diperolehi sehingga 31 Ocktober 2017.

** Sementara stok masih ada

** Juice Works Malaysia mempunyai kata putus terakhir mengenai promosi ini.



TENTANG JUICE WORKS Malaysia


Juice Works Malaysia adalah perintis syarikat jus buah-buahan yang segar di negara di mana mereka dipercayai oleh beribu-ribu pelanggan-pelangang setia untuk kraf yang mengunnakan ramuan bahan-bahan semulajadi yang terbaik.

Juice Works

Diasaskan oleh Jason Choy dan Ling Mooi Li, pasangan berkenaan membuka kiosk pertama di pusat beli-belah Curve pada Disember 2004. Setelah tidak lama ia dibuka, kisok tunggal ini telah memenangi pujian daripada pelanggan-pelanggan untuk menu jus yang sihat dan smoothie yang sangat lazat.

Bermula daripada satu kiosk, Juice Works Malaysia telah berkembang sebagai syarikat pembekal jus buah-buahan dan smoothie segar premium di negara ini yang mengkhusus dalam menu hebat untuk lebih daripada 30 pilihan buatan tangan. Jenama ini terkenal dengan minuman sihat yang segar, dibuat selepas pesanan dan lazat menjamin pelangan akan kembali melawatnya lagi. Daripada eksekutif perniagaan yang sibuk kepada ibu bapa dan pengguna yang mementingkan kesihatan, Juice Works Malaysia mempunyai minuman yang sesuai dibuat segar untuk setiap keperluan individu.

Juice Works Malaysia kini boleh dijumpai di 29 lokasi di seluruh negara dengan banyak lagi akan di buka pada masa yang akan datang. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk gaya hidup sihat, Juice Works Malaysia juga menawarkan peluang francais sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangannya, serta kiosk mudah alih untuk menyampaikan minuman kepada pelanggan yang asyik bergerak.



11 September 2017

Tak Kenal Maka Tiadalah Cintanya | MENGENALIMU (Beautiful Cover)

Lirik dan lagu MengenaliMu (Beautiful-OST Goblin Cover) Nyanyian The Faith

Orang kata, tak kenal maka tak cinta. Ada betulnya juga. Kalau kita tak kenal seseorang, bagaimana kita akan suka dengannya. Mungkin perkara negatif yang kita fikirkan tentangnya. Tapi setelah mengenalinya, barulah suka dan cinta itu hadir dengan sendirinya. Betul kan? Sama seperti kita dengan Allah. Kalau kita tak berusaha untuk mengenal Allah, bagaimana perasaan cinta kepada-Nya akan hadir.

The Faith - MengenaliMu (Beautiful Cover)

MENGENALIMU adalah sebuah cover lagu Beautiful (OST Drama Korea Goblin) terbaru nyanyian kumpulan yang disertai anak-anak muda iaitu The Faith. Baru publish 8 September 2017, video ini dah pun mencecah  30 ribu lebih penonton. Satu pencapaian yang memberangsangkan bagi lagu yang berunsur dakwah seperti ini. Terbaiklah The Faith!

Lagu MengenaliMu ini adalah tentang luahan seorang hamba bahawa betapa indah dan bahagianya hidup apabila dapat mengenali Allah dan menyembah serta mentaati-Nya. Bayangkan, andai kita semua tidak mendapat Islam pada hari ini, alangkah rugi dan sedihnya hidup. 

The Faith - MENGENALIMU (Beautiful Cover)





Lagu asal: Crush
Lirik: Ustaz Adnin
TARBIAHSENTAP RECORDS

(FAHIMI)
Its a beautiful life,
Meninggalkan dosa lalu,
Its a beautiful life,
Melakar hidup yang baru,
Its a beautiful life,
Bahgia hidupku ini,
Pabilaku kembali padaMu...

(FIRDAUS)
Its a beautiful life,
Beautiful day,
Hingga mengalir air mata bahgia,
Beautiful life,
beautiful day,
Kadang sebak di hatiku,
Betapa indah,
MengenaliMu,
Its a beautiful life!!

(ANIQ)
Its a beautiful life,
Pabila mengenaliMu,
Its a beautiful life,
Tika ku mengingatiMu,
Its a beautiful life,
Kala ku menyebut namaMu,
Tak mampu ku ungkap dengan kata...

(FIRDAUS)
Its a beautiful life,
Beautiful day,
Hingga mengalir air mata bahgia,
Beautiful life,
beautiful day,
Kadang sebak di hatiku,
Betapa indah,
MengenaliMu..

(AMIR)
Its a beautiful life!!
Bayangkan,
Andai ku tak mengenali,
Dalam hidupku,
Tak pernah menyembahMu,
Mungkinkah aku,
Ke nerakaMu?

(AMIR)
Namun Kau beri,
Agama ini,
Kepadaku walau tidak ku pinta,
Beautiful life,
Beautiful day,
Hidupku bagai di syurga,
Betapa manisnya,
MengenaliMu,
Oh,
Allah tuhanku...


Perkongsian daripada channel Telegram Tarbiah Sentap . . .

Dalam banyak-banyak makhluk yang Allah cipta, Allah pilih KITA jadi makhluk paling mulia iaitu manusia. Allah muliakan kita!

Dalam banyak-banyak manusia, Allah pilih kita jadi umat nabi Muhammad, umat yang paling mulia! Allah muliakan kita!

Dalam banyak-banyak umat Nabi Muhammad, Allah pilih kita jadi ISLAM, agama yang paling mulia. Sekali lagi, Allah muliakan kita!!

Dalam banyak-banyak orang islam, Allah bagi kita kesedaran untuk buat dakwah. Dakwah adalah sunnah yang paling mulia. Sekali lagi, Allah muliakan kita!!

Kawanku!

Pernah tak dikau menangis setelah membayangkan pelbagai nikmat demi nikmat demi nikmat yang Allah beri pada kita, yang kadang kita tak pernah minta pun??!

Tetapi, Allah maha pemurah. Allah beri kita nikmat iman dan islam.

Pernah tak dikau menangis bahgia mengenangkan perkara ini? Pernah tak dikau menangis bahagia mengenangkan betapa nikmatnya hidup mengenali Allah?

Jika tak pernah menangis, dikau menangislah kawanku.

Sungguh, kadang, air mata itu akan menjadikan diri kita lebih kuat!


08 September 2017

Segmen Bloglist Oktober-Disember 2017 + Mini Giveaway Ciklapunyabelog [dot] blogspot [dot] my

Segmen Bloglist Oktober-Disember 2017 dan Mini Giveaway 

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.

Hari ini tengah blogwalking terjumpa satu segmen + giveaway. Maka, Mai pun sertai segmen dan giveaway tersebut, Segmen Bloglist Oktober-Disember 2017 + Mini Giveaway Ciklapunyabelog [dot] blogspot [dot] my. 

Mudah saja syarat untuk menyertai segmen + giveaway ini, klik saja banner di bawah ini.
Segmen Bloglist Oktober-Disember + Mini Giveaway Ciklapunyabelog[dot]blogspot[dot]my.
KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN + GIVEAWAY INI

Mai pilih cardigan 1.

Segmen bermula dari 5 September 2017 hingga 30 September 2017 (pukul 8 malam).

Antara hadiah yang menanti pemenang bertuah ialah...

Pemilik blog tersebut, Cikla, akan pilih 10 blog bertuah yang akan menyerikan bloglist blog ni nanti dan akan duduk dalam bloglist selama 3 bulan.

Lepas tu, untuk mini giveaway pula, cikla akan pilih 2 orang yang bertuah untuk menerima sehelai cardigan setiap seorang. 

Rakan blogger yang ditag: Kak Azi dan Inani



Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Pejuang Kanser Jelajah Borneo


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com


06 September 2017

Cara Mudah Tukar Domain Blogspot ke Dotcom

Cara Setting Domain | Cara Tukar Domain Blogspot dari dotblogspot ke dotcom


Anda sudah membeli domain untuk blog tapi masih belum menukarnya? Kali ini saya berkongsi dengan anda tentang cara untuk setting domain atau cara tukar domain sendiri di blogspot. Pada mulanya, nampak sukar untuk tukar sendiri domain untuk blog. Tapi setelah ikut tutorial ini, pasti mudah kerja anda. Tak susah mana pun. Hanya ikut saja tutorial ini, insyaAllah pasti menjadi.

cara tukar domain ke dotcom

Tutorial yang dikongsikan ini bagi anda yang telah membeli domain dari NetKL. Untuk provider lain pun sama saja, anda boleh ikuti langkah-langkahnya. Proses menukar domain di blogspot dibuat dalam Domain Control Panel dan pada bahagian setting di Blogspot.

Jom ikuti langkah-langkah tukar atau setting domain di blogspot: 

Langkah 1
Login ke dalam NetKL Domain Control Panel di sini. Masukkan email dan password. Kalau lepas tu keluar warning 'Invalid Password/Username'... klik link 'Forgot your password?'  Masukkan je emel dan password anda. Kemudian login macam biasa.

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 1

Langkah 2

Pada bahagian tab biru(Gambar 2), halakan cursor ke Manage Orders kemudian klik pada List/Search Orders untuk pilih domain yang nak ditukar di Blogspot. Seterusnya tick pada domain yang anda nak setup dan klik pada link domain (Gambar 3).

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 2

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 3

Langkah 3
Scroll sampai bawah dan anda akan jumpa DNS Management kemudian klik Manage DNS (Gambar 4).
(DNS: Domain Name Servers)

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 4

Nanti akan keluar pop-up screen seperti Gambar 5 di bawah ini.

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 5

Langkah 4
Setting 'A-Records'
Dalam pop-up screen tersebut, klik Add A Record. Nanti akan keluar gambar macam di bawah ini (Gambar 6).

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 6

Masukkan simbol '@' atau boleh juga dibiarkan kosong dalam ruangan Host. Kemudian, masukkan salah satu Google IP seperti di bawah dalam ruangan Destination IPv4 Address (Gambar 7). JANGAN USIK TTL.

216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21


cara tukar domain ke dotcom
Gambar 7

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 8

Langkah ini perlu diulangi sebanyak EMPAT KALI untuk create empat A-records yang berasingan yang akan point kepada empat Google IP yang berbeza. Pastikan akhir sekali anda akan dapat empat A-records seperti ini:

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 9

Langkah 5 : Setting CNAME Records
Langkah seterusnya ialah setup CNAME Records. Klik butang CNAME Records.

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 10

Selepas tu, isi ruangan Host Name dan Value seperti di bawah (Gambar 11). JANGAN USIK TTL.

Host Name: www
Value: ghs.google.com

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 11

Dah siap boleh klik butang Add Record.

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 12, CNAME yang telah berjaya ditambah

Kemudian kena tambah lagi satu CNAME Record. Tapi sebelum itu buka dulu setting blog yang anda nak tukar domain tu.

Langkah 6 : Setting Blogspot
Pergi ke Settings dan pilih Basic. Seterusnya klik +Setup a 3rd party URL for your blog.

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 13

Masukkan URL domain yang anda dah beli dan klik Save. Kemudian akan keluar seperti ini (Gambar 14):

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 14

Kod 1 dan 2 adalah kod yang perlu ditambah dalam Langkah 5 tadi. Copy kod tersebut.

Klik Add CNAME Record sekali lagi dan masukkan Kod 1 dalam ruangan Host manakala Kod 2 dalam ruangan Value. Dah siap boleh klik Add Record. Akhir nanti akan dapat macam ini (Gambar 15).

cara tukar domain ke dotcom
Gambar 15

Langkah 7 : Save Domain Baru
Pergi semula ke setting blog. Untuk Use a missing file host tu biarkan sebagai No (Tidak) . Cuba klik Save. Kalau keluar error contohnya Error 12, Error 14, etc. jangan panik sebab saya juga mengalaminya. Cuba save sehingga berjaya.

Langkah 8 : Redirect non-www ke www

Redirect ini penting untuk mengelakkan page blog daripada error apabila orang taip nama blog anda tanpa www. Selepas Langkah 7 dah selesai, klik semula pada Edit dan tick pada Redirect xyz.com to www.xyz.com.

cara tukar domain ke dotcomc
Gambar 16
cara tukar domain ke dotcom
Gambar 17


Dah selesai! Mudah bukan?

Jangan risau, kalau anda tak mahir atau tak pasti ara nak setup sendiri domain, anda boleh meminta pihak NetKL yang tolong setup kan.

Klik SINI dan pilih samada anda nak CDS Blogger Plan without Email Package (RM10 one time) atau with Email package (RM80/year).

Selamat mencuba!

Klik banner di bawah untuk membeli domain daripada NetKL Network




Sumber: NetKL Network


Jenama LANAFIRA Fesyen Terkini Pakaian Muslimah

LANAFIRA, Butik Online Pakaian Muslimah


Pakaian muslimah yang mengikut perkembangan fesyen semasa, itulah yang dibawa oleh butik muslimah online, Lanafira. Satu jenama butik muslimah online yang sedang meningkat naik dalam Malaysia. Selain daripada fesyennya yang mengikut perkembangan semasa, pakaian dengan harga mampu milik dan pastinya yang berkualiti juga ditawarkan oleh butik Lanafira kepada para pelanggan.

pakaian muslimah Lanafira

Apa yang ada di butik online Lanafira? Sudah pasti pakaian muslimah dengan pelbagai jenis disediakan di laman web tersebut. Antara jenis pakaian yang ada di laman web tersebut adalah seperti gaun labuh (long dress), baju kurung, baju peplum, baju kebaya, tops dan skirt dengan pelbagai rekaan dan warna yang menarik hati. Memang rambang mata nak buat pilihan sebab cantik-cantik semuanya.

pakaian muslimah Lanafira

Bagaimana nak membeli pakaian di butik online Lanafira? Mudah sahaja cara untuk membeli-belah pakaian muslimah di butik online Lanafira. Apa yang anda perlu lakukan ialah, pergi ke laman web Lanafira. Klik terus pada pakaian yang menepati citarasa anda, pilih saiz yang bersesuaian dengan badan anda kemudian klik butang 'add to cart' dan teruskan membuat pembayaran setelah siap mengisi borang. Selepas itu, anda tunggu saja pakaian yang dipesan tiba di rumah. Mudah serta menjimatkan masa bukan?

Selain itu, beberapa ilmu berguna seperti tips supaya rambut tidak berbau dan lebih lembap apabila bertudung, tips yang wajib diketahui sebelum membeli gaun labuh (long dress) dan pelbagai tips lain lagi disediakan untuk keperluan gaya anda yang boleh dijadikan panduan juga turut dikongsikan di laman web butik online Lanafira. Bukan itu sahaja, trend fesyen terkini juga disediakan bersama khusus bagi anda yang sentiasa bergaya mengikut fesyen terkini. Sambil membeli-belah di Lanafira, sempat juga menambah ilmu kan? 

Anda dah mula berminat dan terpaut dengan pakaian muslimah di butik online Lanafira? Tunggu apa lagi? Jom ke laman web mereka untuk melihat lebih banyak rekaan pakaian muslimah terkini. Jangan lupa ikuti Lanafira di laman Instagram dan juga Facebook.
 
Laman web: www.lanafira.com
Instagram: @lanafiraofficial
Facebook page: www.facebook.com/lanafiraofficial

04 September 2017

Pro Tips to Get the Best Property for Your Money

Pro Tips to Get the Best Property for Your Money


Are you planning to buy your first own property in Malaysia? Or are you planning to be a property investor? Regardless of which answer you choose, you would definitely want your money to be put to good use and want to get the best property for your money. After all, it is a huge sum and a long term investment plan. Being a first timer in the property field would often cause confusions that leads to many mistakes and tedious procedures. Therefore you start reading many guides to buying property in Malaysia. Fret not, this article will guide you through the some useful tips in getting the best property for your money

panduan beli aset di Malaysia


First of all, you have to be clear on the purpose of buying a property. Is it for investment purpose? Or is it for own stay? This is the very first question that you need to consider when you decide to get the best property. Property for investment purpose would normally be easier to decide, not saying that you should care less, but because property for investment purpose will bring less concerns to you in terms of size, amenities or facilities. This is because your main concern of property for investment purpose will be mainly about getting a number of tenants to bring you a handsome return of investment. Hence, all the factors such as size, facilities, amenities, accessibility will bother you lesser as compared to buying a property for own stay, especially if you are a parent yourself because you pay more attentions to details such as safety. 

Next, ever wonder to yourself what a freehold title is? Or what a leasehold title is? After deciding the purpose of buying a property, it is time to decide the type of property title you are looking to purchase. A unit with freehold title allows the property buyer to purchase with no restrictions whereas a unit with a leasehold title requires renewal, which can be quite costly. In addition, banks typically comes with a restriction of number of years remaining on your property’s leasehold titles before deciding on whether the loan can be approved or not. Generally, most banks will consider properties with at least 50 to 60 years of remaining lease for owners to resale their properties. 

Not to forget, non Bumiputera citizens should be cautious when looking for a pre-owned property. Double check if the property is a Bumiputera unit because it will be a hassle to go through the application for title change (Bumiputera title to non Bumiputera title). Hence, it is advisable to prevent buying a Bumiputera unit if you are a non Bumiputera because it might take years for the application to go through, with no guarantee that it will get approved. 

Public transportations can be quite an important factor when it comes to buying your best property. Proximity to public transportation plays a very important role when it comes to deciding the location of the property. Most people are concerned with the availability of public transportation around their properties. With the massive jam that you get in big cities, easy accessibility to public transportation will be of a good help in helping owners to prevent being stuck in a jam, whether or not if you are an investor or a home owner. Staying near to public transportation, however, do have its cons as well, as the noise or the shakiness from the public transportations (MRT or KTM) will depreciate the value of the property. Therefore, properties that are within minutes proximity, say 10 minutes to public transportation would be an ideal choice. 

Level of unit plays an important role too when it comes to buying a condominium unit. Higher floor or lower floor? Residents staying in a unit on higher floors will get to enjoy better views and privacy but will need to wait longer for elevators whereas residents staying in a unit on the lower floors will have easier accessibility to windows or doors in case of any emergencies such as fire. To make things easier, if you are buying for own stay, it is solely based on your personal preference whereas if you are buying for investment purpose, this should not be much of a big concern. 

If you are a believer of Feng Shui, the direction of your house would be a big concern. Whether the house should face the north, south, east, or west plays a major role when it comes to deciding a property. If you are a believer of Feng Shui, you could always go with your beliefs an choose a unit that satisfy your Feng Shui placement to bring you more pleasant earnings. 

Lastly, we Malaysians are superstitious. Different cultures and races have different superstitious beliefs. When it comes to choosing the right property, it is said that units that are facing T-junctions are considered bad, house number or unit floor with the number 4 or 13 will bring bad luck, units facing cemeteries, nearby cemeteries, places that are said to be haunted or scene of death or suicide are said to be bad, therefore, most people will avoid them as the resale value will be low. Well, it is always better to be safe than sorry but it is still up to you to believe or not. 

The above are just some tips to help you decide on how to choose the best property for your money. Follow this guide in buying property in Malaysia. Take some time to weigh out the pros and cons when it comes to choosing the best property for your money. Do not rush into things as this will be a long term investment and it involves a huge sum. You certainly do not want to make the wrong choice only to regret later on.