Textual description of firstImageUrl

Pentingnya Mengetahui Keputusan Peperiksaan Pelajar dengan SAPS Ibu Bapa

Maisarah Humaira | 10/31/2017 10:56:00 PTG | 2 Komen

Kepentingan SAPS Ibu Bapa


Keputusan peperiksaan pelajar sangat penting kepada ibu bapa. Ini kerana ibu bapa dapat mengetahui prestasi anak-anak mereka dalam pelajaran di sekolah dengan keputusan tersebut. Kini, ibu bapa lebih mudah untuk menyemak keputusan peperiksaan anak-anak dengan adanya SAPS Ibu bapa.

SAPS Ibu Bapa

Apa itu SAPS?


SAPS merupakan singkatan bagi Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah. Menurut sistemkpm.com, SAPS adalah satu sistem online yang diwujudkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menyimpan data-data peperiksaan sekolah di seluruh Malaysia. Sistem ini boleh memudahkan ibu bapa dan pelajar membuat semakan tentang keputusan peperiksaan, serta guru untuk memasukkan markah peperiksaan secara online. Sistem SAPS juga boleh diakses dan digunapakai oleh pihak sekolah, KPM, JPN dan PPD.


Kenapa SAPS Ibu Bapa Penting?


Sebelum SAPS Ibu Bapa diaplikasikan seperti sekarang ini, keputusan peperiksaan pelajar direkodkan dalam buku laporan kemajuan pelajar. Buku inilah yang akan diberikan kepada ibu bapa untuk menyemak keputusan peperiksaan anak-anak mereka. Adakalanya sekolah mengadakan sesi menandatangani buku laporan pelajar dengan ibu bapa. Ada juga yang diberikan terus kepada pelajar untuk diberikan kepada ibu bapa bagi menyemak keputusan peperiksaan. Tetapi bagaimana jika ibu bapa tidak dapat menghadirkan diri pada sesi tersebut? Bagaimana jika ada pelajar yang tidak memberikan buku laporan kepada ibu bapa kerana takut dimarahi atau ada yang meniru tandatangan ibu bapa?

SAPS Ibu Bapa

Di sini kita nampak kepentingannya. Pelajar tidak mudah untuk menipu ibu bapa mereka tentang keputusan peperiksaan di sekolah dengan adanya SAPS Ibu Bapa. Ibu bapa juga dapat memantau keputusan dan prestasi pelajar dengan lebih senang dan efektif. Jika keputusan peperiksaan pelajar tidak memberangsangkan, inilah masanya untuk ibu bapa bertanya dengan anak mereka tentang masalah yang dihadapi serta cara untuk mengembalikan semangat meraka belajar di sekolah.

Selain itu, pelajar juga boleh terus membuat semakan keputusan peperiksaan mereka tanpa perlu menunggu lama daripada guru untuk mendapatkannya.

Mudahnya zaman sekarang ini bukan? Nak semak keputusan peperiksaan anak-anak pun online sahaja. Hanya beberapa saat, ibu bapa dapat mengetahui keputusan penuh peperiksaan anak-anak.


Cara Menggunakan SAPS Ibu Bapa


Untuk pengetahuan anda, SAPS Ibu Bapa ini dapat menyemak keputusan yang melibatkan pelajar sekolah rendah dari darjah 1 hingga darjah 6 serta pelajar sekolah menengah dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Melalui SAPS, ibu bapa dapat mengetahui keputusan peperiksaan anak-anak seperti Ujian 1 dan 2, Peperiksaan pertengahan tahun, Peperiksaan akhir tahun dan Peperiksaan percubaan kecuali peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM.

Apa yang ibu bapa perlu ada untuk mengetahui keputusan peperiksaan melalui SAPS Ibu Bapa ialah komputer atau telefon pintar dan juga capaian internet. Ramai ibu bapa yang sudah tahu cara-cara untuk menggunakan SAPS Ibu Bapa. Tapi mungkin juga, ada segelintir ibu bapa yang masih belum tahu cara menggunakannya. Jangan risau, mudah sahaja. Ikuti langkah-langkah di bawah ini.

Langkah-langkah membuat semakan keputusan peperiksaan pelajar.

1. Layari laman SAPS Ibu Bapa: https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/. Kemudian akan keluar seperti paparan di bawah ini.

SAPS Ibu Bapa

2. Isi maklumat lengkap pelajar yang diperlukan seperti Nombor IC atau Sijil lahir, Negeri, Nama sekolah dan tahun.
3. Klik Semak.
4. Klik Papar Slip Keputusan atau Papar Markah Keputusan.

Seterusnya sistem akan memaparkan slip keputusan peperiksaan pelajar dengan terperinci termasuk markah setiap subjek, kedudukan dalam kelas dan tingkatan. Slip ini boleh dicetak untuk simpanan jika anda mahu.

Sekiranya anda menghadapi masalah seperti nombor IC pelajar tidak dapat disemak, ibu bapa harus menghubungi dan memaklumkan perkara ini kepada guru kelas pelajar berkenaan. Kejadian ini biasanya berlaku disebabkan kesalahan pengisian nombor IC di APDM.

Mudah bukan? Kini, segalanya di hujung jari anda. Manfaatkan penggunaan SAPS Ibu Bapa sebaiknya. Semoga perkongsian kali ini memberi sesuatu yang berharga kepada kita semua.


Textual description of firstImageUrl

Ringkasan Ucapan Bajet 2018

Maisarah Humaira | 10/28/2017 08:43:00 PG | 10 Komen

Ucapan Bajet 2018

Ringkasan Ucapan Bajet 2018 | YAB Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, telah membentangkan Bajet 2018 di Parlimen pada 27 Oktober 2017.

Ringkasan Ucapan Bajet 2018

'Memakmur Ekonomi Yang Inklusif, Mengimbang Keunggulan Duniawi Dan Ukhrawi Demi Mensejahtera Kehidupan Rakyat, Menuju Aspirasi TN50' merupakan tema Bajet 2018. Berikut merupakan ringkasan Bajet 2018. Sumber dari Laman Rasmi Bajet 2018, Ringkasan Teks Ucapan (Touchpoints Bajet 2017).

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Bajet 2018

Untuk pelbagai maklumat lain tentang Bajet 2018, anda boleh terus ke laman rasmi Bajet 2018 di www.treasury.gov.my .


Textual description of firstImageUrl

Pembentangan Bajet 2018

Maisarah Humaira | 10/26/2017 11:57:00 PTG | 2 Komen

Pembentangan Bajet 2018

Sudah tiba masanya untuk rakyat Malaysia mendengar ucapan Bajet 2018. YAB Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri juga merangkap Menteri Kewangan akan membentangkan Bajet 2018 pada 27 Oktober 2017 di Dewan Rakyat

Bajet 2018
Kredit gambar: Laman Rasmi Bajet 2018

Tema Bajet 2018 kali ini ialah 'Memakmur Ekonomi Yang Inklusif, Mengimbang Keunggulan Duniawi Dan Ukhrawi Demi Mensejahtera Kehidupan Rakyat, Menuju Aspirasi TN50'.

Pembentangan Bajet 2018 ini juga boleh ditonton secara langsung melalui saluran-saluran TV di Malaysia seperti RTM, Bernama, TV3, NTV7, 8TV, TV9, Astro dan TV Al-Hijrah. Jangan lupakan tonton pembentangan Bajet 2018 di kaca televisyen atau secara live streaming.

Bagi anda yang tidak dapat menonton pembentangan Bajet 2018, ringkasan ucapan boleh dibaca di SINI.


Textual description of firstImageUrl

Sedap atau Tidak Rasa Ayam KFC Spicy Sawadee Crunch?

Maisarah Humaira | 10/26/2017 08:00:00 PTG | 12 Komen

Ayam KFC Spicy Sawadee Crunch

KFC adalah salah satu restoran yang menyediakan makanan segera di Malaysia. Dah jenama pun Kentucky Fried Chicken, mestilah ayam goreng menu utamanya kan ๐Ÿ˜ . Ayam goreng KFC memang menjadi pilihan Mai. Dalam sebulan, mesti akan ke restoran KFC. Sekarang ini KFC sedang mempromosikan menu terbarunya iaitu Spicy Sawadee Crunch. Ayam goreng berperisa ala Thai.

Ayam KFC Spicy Sawadee Crunch

Hari-hari tengok iklan tu di TV, hari ini baru terbuka hati untuk rasa menu baru Spicy Sawadee Crunch ini. Sebelum ni pernah baca komen mereka yang dah cuba menu baru ni pada iklan KFC di Facebook. Ada yang kata sedap, ada yang kata sebaliknya. Tapi Mai nak rasa juga menu baru ni walaupun ada yang kata tak berapa sedap di tekak mereka. Nak tahu sedap atau tak.. kena lah cuba sendiri kan.

Ayam KFC Spicy Sawadee Crunch ini rasanya lebih pedas daripada ayam Hot & Spicy. Kulit ayam pula ada rasa masam-masam, manis dan masin sikit, sikit je. Takde la sampai begitu masin seperti ada yang mereka katakan terlalu masin sehingga tak boleh makan. Bagi Mai rasa ayam KFC Spicy Sawadee Crunch ni boleh diterima oleh tekak Mai. Ok la. Pedas pun terasa pada lidah.

Ayam KFC Spicy Sawadee Crunch

Cuma rasa Thai tu ada pada kulit ayam je. Seperti serbuk perasa yang ditabur pada kulitnya sahaja. Lagi bagus kalau isi ayam pun rasa macam tu juga. Kulit ayam pula kalau nak dibandingkan dengan Hot & Spicy, jenis Hot & Spicy lagi rangup. Mai bagi 3/5. Mungkin rasa yang sedikit berbeza tu contohnya ada yang kata terlalu masin kerana lain cawangan, lain orang yang menyediakannya. Restoran KFC di tempat Mai ok je setakat ini ๐Ÿ˜Š

Dalam banyak-banyak menu ayam goreng KFC, Mai paling suka Ayam Kicap Meletup. Sedap! Makan seketul memang tak cukup. Rasanya seimbang, sangat kena dengan lidah yang merasa. Rindunya kat Ayam Kicap Meletup ni. Kalau tak silap, menu ni dah dua kali keluar. Mungkin sebab ramai yang suka kan.

Apa pun pilihan di tangan anda. Nak tau sedap atau tak, anda kena cuba dulu. Dengar cerita daripada mulut orang lain, tak semestinya sama dengan kita. Kalau rasa ayam tak dapat memuaskan tekak anda, beritahu terus kepada pekerja dapur KFC. Senang cerita kan. hehe


Textual description of firstImageUrl

Mudahnya Keluarkan Duit Google Adsense Melalui Western Union

Maisarah Humaira | 10/25/2017 02:00:00 PTG | 4 Komen

Keluar Duit Google Adsense Melalui Western Union


Beruntunglah bagi blogger yang sudah ada iklan Google Adsense di blognya ๐Ÿ˜ Iklan ini adalah salah satu cara blogger menjana pendapatan melalui blog. Terdapat tiga cara untuk keluarkan duit Google Adsense iaitu melalui Western Union, dikreditkan terus ke akaun bank ataupun cek yang dipos kepada anda. Terpulang kepada diri masing-masing untuk pilih cara yang mana satu.

Serba sedikit tentang iklan Google Adsense bagi blogger newbie. Apabila iklan Adsense muncul di blog, pembaca atau pelawat blog yang tertarik dengan iklan yang dipaparkan akan klik iklan tersebut. Setiap klik ada nilainya yang telah ditetapkan, yang menariknya ia dalam matawang USD. Duit Google Adsense boleh dikeluarkan apabila sudah mencapai USD100. 

Keluarkan Duit Google Adsense Melalui Western Union

Sebelum ini Mai pernah keluarkan duit menggunakan cek dan juga Western Union. Masa pertama kali nak keluarkan duit tu, Mai terus je pilih cek sebab tak buat research di Google dulu. Rupa-rupanya kena tunggu lebih kurang beberapa bulan kalau tak silap, barulah dapat pegang duit tu. Lama betul! Siap kena caj lagi. Rugi wooo kena caj sebanyak USD10.

Selepas itu, Mai terus bertukar kepada cara melalui Western Union. Sebabnya tidak dikenakan sebarang caj dan kebanyakan bank di Malaysia menyediakan perkhidmatan keluar duit melalui Western Union. Anda pernah terima atau keluarkan duit Google Adsense melalui Western Union? Mudah saja cara ini.

Cara-caranya:

1. Pilih Western Union sebagai cara pembayaran. 

2. Untuk proses tersebut, pihak Google Adsense akan memaklumkan pembayaran yang dibuat kepada kita melalui emel apabila sudah mencapai USD100. 

3. Kemudian, buka akaun Google Adsense dan klik pada Payment. 

Jika muncul perkataan 'Payment Issued' ini bermakna anda sudah boleh keluarkan duit tersebut. Klik pautan 'details' yang berwarna biru untuk melihat butiran maklumat lanjut. Anda akan lihat seperti ini.

Keluarkan Duit Google Adsense Melalui Western Union

4. Cetak maklumat yang dipaparkan. Senang nanti tunjuk terus pada staf bank kalau mereka tanya tujuan pengeluaran. 

5. Bawa cetakan tersebut ke bank berhampiran anda yang tertera papan tanda Western Union. Anda perlu tanya pada staf bank sama ada bank tersebut menyediakan servis terima duit melalui Western Union atau tidak. Jika tiada, pergi ke bank lain.

6. Beritahu kepada staf bank untuk membuat pengeluaran duit melalui Western Union, boleh tunjuk bukti cetakan maklumat pembayaran. Mereka akan memberi satu borang untuk diisi, contohnya seperti di bawah ini. Yang ini dibuat di AmBank. Pentingnya cetak maklumat tersebut sebab nombor MTCN perlu diisi dalam borang tersebut.

Keluarkan Duit Google Adsense Melalui Western Union


7. Setelah selesai mengisi borang dan beri semula kepada mereka, tunggu beberapa minit untuk proses pengeluaran tersebut.

8. Anda akan diberikan resit sebagai bukti.

Keluarkan Duit Google Adsense Melalui Western Union

Selesai. Mudah je kan? Inilah cara yang saya pilih untuk keluarkan duit Google Adsense. Selamat mencuba!


Textual description of firstImageUrl

Tutorial Letak Widget Instagram InstaWidget di Blog

Maisarah Humaira | 10/24/2017 04:38:00 PTG | 18 Komen

Cara mudah letak widget Instagram di blog


Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca semua. Baru-baru ini ada rakan blogger yang bertanyakan tentang cara mudah meletakkan widget Instagram di blog. Jadi kali ini Mai nak kongsi widget Instagram yang mesra pengguna, kata lainnya mudah digunakan dan setting sendiri.

letak Widget Instagram di Blog

Sebelum ini Mai pernah kongsi tutorial mudah ini dalam entri ini Tutorial | Letak Widget Instagram Di Blog dengan menggunakan beberapa widget Instagram yang lebih kurang sama fungsinya dan cara settingnya. Tapi kali ini Mai menggunakan widget InstaWidget yang sangat mudah digunakan.

Jom ikuti beberapa langkah mudah untuk meletakkan widget Instagram di blog:

1. Pergi ke laman InstaWidget (klik pautan) dan muncul seperti paparan di bawah ini.

InstaWidget

2. Masukkan username Instagram anda. hashtag tak perlu isi. Untuk lebar widget, boleh adjust sehingga betul-betul muat dengan sidebar blog anda. Kemudian isi kotak yang lain sekali mengikut kehendak anda. 

Dah siap isi boleh tekan butang 'Preview'. Nanti akan muncul widget tu di sebelah kanan. Anda perlu set Public akaun Instagram anda. Kalau private, widget Instagram takkan muncul setelah tekan butang Preview, kalau letak kod widget dalam blog pun takkan muncul widget tu. Set Public dulu ye.

Inilah rupa widget yang akan muncul...

letak Widget Instagram di Blog

3. Selepas itu, copy kod yang disertakan dan paste ke dalam ruangan html pada layout blog ( Layout > Add a gadget > HTML/JavaScript )

Contoh seperti di bawah...

letak Widget Instagram di Blog

Kemudian masukkan ke dalam ruangan HTML/JavaScript pada Layout blog

letak Widget Instagram di Blog

Apabila dah siap, bolehlah klik butang Save. 


Mudah je kan guna widget ini? Mai suka widget InstaWidget ini sebab kemas dan berbeza sedikit daripada widget Instagram yang lain. 

Kalau ada sebarang pertanyaan, tinggalkan komen di bawah ye. Selamat mencuba!


Textual description of firstImageUrl

Sakit itu Tandanya Allah Sayangkan Kita

Maisarah Humaira | 10/23/2017 11:29:00 PTG | 9 Komen

Ujian Sakit


Sakit itu penghapus dosa. Ketika sedang sakit ini selalunya automatik mulut kita menyebut kalimah 'Allah' . Sama ada kita perasan atau tidak sahaja. Dapat pahala percuma hanya dengan menyebut nama-Nya bukan?


sakit penghapus dosa
Foto Google

Mungkin saja sakit itu ujian yang diberikan Allah kepada kita supaya kita tidak lupa dengan-Nya. Sakit membuatkan kita teringat tentang amalan yang kita buat. Waktu inilah kita mula mengimbas kesalahan-kesalahan yang telah dilakukan. 

Selagi kita masih menyedut udara milik-Nya, kita masih punya waktu untuk menginsafi diri dan berubah kepada yang lebih baik. Jaga solat, baca al-Quran, berzikir dan seumpamanya selagi kita masih bernyawa. Selagi itulah kita perlu berusaha untuk sihat, tidak ada gunanya putus asa dan merungut. Allah melihat setiap usaha yang dibuat, ada ganjaran di sebaliknya. Tiada penyakit yang tidak boleh diubati kecuali mati. 

Baca: Doa Yang Menyembuhkan Penyakit

Kepada rakan-rakan yang sedang berusaha melawan sakit, semoga Allah memberi kesembuhan kepada anda. Allah menguji hamba-Nya kerana Dia sayang. Allah rindukan rintihan hamba-Nya. Berusahalah sekuatnya kerana masih banyak perkara yang perlu dilaksanakan sebelum melangkah ke alam baru. 


Textual description of firstImageUrl

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

Maisarah Humaira | 10/23/2017 12:09:00 PTG | 10 Komen

Giveaway Oktober 

Siapa yang suka membaca pasti suka dengan giveaway yang dianjurkan oleh blog Siqahiqa ini. Hadiah yang ditawarkan dalam giveaway ini adalah buku. Jika diizinkan Allah menjadi pemenang, dapatl;ah tambah koleksi buku untuk dibaca ๐Ÿ˜Š  Bukan buku sahaja, hadiah misteri juga turut disediakan untuk pemenang bertuah. Wah, best ni!

giveaway blog

Mudah sahaja syarat-syarat yang perlu diikuti. Klik terus banner di atas ini untuk menyertai giveaway ini.

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa sedang berlangsung dan akan tamat pada 12 November 2017 nanti. 

Semoga berjaya!



Textual description of firstImageUrl

Nikah itu Sekali Aja, Seumur Hidup!

Maisarah Humaira | 10/20/2017 12:46:00 PTG | 8 Komen

Video Mat Luthfi 'Kain Mahal'


Dalam hidup, pasti setiap pasangan yang berkahwin mengimpikan hubungan mereka sampai ke syurga. Nikah memang sekali, tapi kalau perbelanjaan untuk majlis kahwin boleh menampung perbelanjaan untuk beberapa tahun, ini patut dijauhkan. 
nikah, kahwin
Foto deseretnews.com

Dah tonton video terbaru Mat Luthfi yang bertajuk 'Kain Mahal' ? Video berdurasi pendek ini sarat dengan pengajaran. Dalam kelakar ada terselit mesej tersirat dalam video lakonan Mat Luthfi dan viners terkenal Adib Alex dan Luqman Podolski.


Sekali aja, seumur idup! Suka dengar dia cakap macam tu ๐Ÿ˜„

Beberapa isi yang Mai dapat daripada video tersebut, 
  • Nikah memang sekali, tapi jangan disebabkan alasan itu sanggup berhabis duit untuk majlis yang hanya berlangsung beberapa jam sahaja.
  • Semahal-mahal kain yang kita pakai semasa hidup, kain kapas putih juga yang akan menutup badan pada penghujung hidup kita nanti.
  • Jangan terlalu fikir tentang dunia, nanti hidup entah ke mana. 
  • Jangan berlebihan, bersederhana itu lebih baik.
  • Manusia hanya merancang tapi Allah adalah sebaik-baik penentu.
  • Yang lebih penting, persediaan menghadapi waktu yang pasti dilalui setiap manusia iaitu kematian yang akan datang bila-bila sahaja.


Apa pun, bersederhanalah dalam setiap perbuatan. Manfaatnya kita juga yang rasa nanti.
Mati juga sekali aja, seumur idup!


Textual description of firstImageUrl

Design Template Responsive Blog Eres Hermosa

Maisarah Humaira | 10/19/2017 10:19:00 PTG | 9 Komen

Template Blog Responsive Tema Kecantikan, Kesihatan dan Lifestyle

Servis design blog murah | Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kali ini Mai nak berkongsi tentang satu lagi artwork iaitu design blog Eres Hermosa yang dimiliki oleh blogger Ija Juhari. Tahu tak apa maksud Eres Hermosa? Maksudnya adalah bahasa Spanish yang bermaksud 'awak cantik'. 

design blog murah

Blog ini bertemakan gabungan warna pastel seperti warna merah jambu dan hijau. Sedap mata memandang. Header blog ini diserikan dengan bunga-bungaan dan dedaun yang lembut warnanya. Rekaan blog ini simple dan tidak serabut agar dapat memudahkan pembacaan. 

Template blog Eres Hermosa ini adalah template responsive. Di bawah ini adalah template penuh blog ini.

Blog pakej 4 + template responsive: Blog Eres Hermosa (klik untuk lihat paparan penuh)

design blog murah

Di bawah pula adalah paparan blog ini apabila dilihat menerusi telefon pintar.
design blog murah

Banner blog
design blog murah


Watermark
design watermark murah


Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? Untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi. InsyaAllah saya akan design / edit mengikut citarasa anda.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)

> Klik sini untuk lebih lanjut tentang tempahan dan harga design


Textual description of firstImageUrl

10 Reka Bentuk Ruang Tamu Kontemporari Menarik Di Malaysia

Maisarah Humaira | 10/18/2017 11:31:00 PG | 21 Komen

Reka Bentuk/Derkorasi Ruang Tamu


Ruang tamu merupakan ruang yang amat penting untuk sesebuah rumah kerana di situlah tempatnya untuk ahli keluarga bersantai bersama setiap hari, dan juga tempat untuk tuan rumah melayan tetamu yang datang membawa berkat.

Jadi, disebabkan itu, setiap pemilik rumah pasti akan berasa tidak sabar untuk renovate ruang tamu sebaik saja menerima kunci untuk rumah baru. Namun begitu, bukan ruang tamu untuk rumah baru sahaja yang boleh diubahsuai, rumah yang sedang diami sekarang juga boleh diubahsuai untuk memberikan suasana yang lebih segar dan moden.

Jika anda perlukan inspirasi untuk hias ruang tamu anda, jom lihat kompilasi gambar ruang tamu yang telah dihias cantik oleh interior designer tempatan untuk rumah-rumah di Malaysia.

1. Kondominium di St Mary Residences, Bukit Bintang

deko ruang tamu
Projek oleh La Conception Hauz

Hiasan dalaman kondominium ini telah menggunakan kombinasi reka bentuk kontemporari, artistik dan antik dengan sangat baik. Kerusi kulit berwarna coklat yang digandingkan dengan meja kopi kayu membuatkan ruang ini kelihatan klasik. Permaidani hitam dan sofa putih pula digunakan untuk mengimbangi suasana ruang ini dengan penampilan kontemporari.


2. Kondominium di Casa Tropicana, Petaling Jaya

deko ruang tamu
Projek oleh Pocket Square

Perabot di ruang tamu di ini telah disusun atur dengan kemas tanpa barang yang banyak di lantai. Rak di dinding di belakang sofa adalah idea yang kreatif dan praktikal sebagai ruang simpanan dan untuk menggantikan meja kopi. Sofa kulit berwarna coklat bentuk L itu pula membuatkan ruang ini kelihatan lebih maskulin.


3. Banglo di Raub, Pahang
reka bentuk ruang tamu

Banglo ini dihias dengan tema kontemporari dan minimalis. Sofa kulit dan meja kopi membuatkan ruang ini kelihatan moden. Pemilihan warna putih dan kelabu pada lantai, sofa dan feature wall menyerlahkan lagi tema minimalis di ruang ini. Bunga hiasan berwarna terang pula ditambah untuk menaikkan seri.


4. Rumah berkembar di Ecohill, Semenyih

deko ruang tamu

Warna coklat memang dikenali sebagai warna yang memberikan suasana warm and cosy. Interior designer yang menghias rumah ini telah berjaya memberikan suasana tersebut dengan menggunakan dinding kayu bercorak sebagai feature wall. Bingkai gambar pula disusun di dinding dengan penuh kesenian dan sebagai salah satu ciri hiasan dalam. Sofa moden berwarna gelap juga sangat sesuai dengan keseluruhan tema ruang ini.


5. Kondominium di Verde, Ara Damansara

deko ruang tamu

Palet warna hitam dan putih telah digunakan untuk menghasilkan hiasan dalam yang moden dan bersih. Permukaan kaca pada kabinet dapur membuatkan kondominium pelan terbuka ini kelihatan lebih luas. Bagi menaikkan seri ruang tersebut, lampu gantung bercorak artistik telah digunakan untuk ruang makan dan di dapur. Sofa hitam bentuk L yang selesa pula diletakkan di ruang tamu untuk menyerlahkan lagi tema moden.


6. Kondominium di Royal Regent, Dutamas

deko ruang tamu

Permaidani gebu berwarna kelabu adalah tumpuan utama untuk ruang tamu ini, dan berperanan dalam menghasilkan suasana yang selesa. Hiasan dalaman dengan tema kontemporari untuk ruang ini telah dilengkapkan dengan sofa dan meja kopi yang ringkas tetapi menarik. Dinding pemisah berwarna hitam dengan corak artistik pula digunakan untuk membahagikan ruang sambil mengekalkan reka bentuk pelan terbuka.

(Baca: 20 Rules To Hire Renovation Contractors in Malaysia)


7. Kondominium di Putra Prima, Puchong

deko ruang tamu

Ruang ini telah dihiasi dengan hiasan dalaman dengan palet warna yang terang dan ceria. Kombinasi warna kuning dan corak abstrak membuatkan ruang ini kelihatan moden dan unik dengan caranya tersendiri. Bagi memastikan suasana ruang tersebut kekal seimbang, pereka hias dalaman telah menggunakan warna asas sebagai warna latar.


8. Rumah teres di Bandar Rimbayu, Shah Alam

deko ruang tamu

Sementara kebanyakan ruang tamu lain menjadikan televisyen sebagai sebagai tumpuan, ruang tamu ini sangat berbeza. Kombinasi pelbagai jenis corak seperti batu bata sebagai feature wall, serta meja dan kabinet kayu asli membuatkan ruang ini kelihatan unik dan menarik. Sofa gebu dan oversized yang diletakkan di ruang ini pula membuatkan keseluruhan suasana kelihatan sangat selesa dengan serta-merta.


9. Kondominium di Casa Tropika, Puchong

deko ruang tamu
Projek oleh Hatch Design

Sekali imbas, mungkin ada yang merasakan ruang tamu ini mempunyai terlalu banyak barang. Tetapi yang sebenarnya, ruang tamu bertema minimalis ini mengetengahkan ciri-ciri praktikal. Pereka hias dalaman memilih reka bentuk abad pertengahan dengan menggunakan sofa kelabu tiga tempat duduk dengan meja kopi yang ringkas. Ruang makan dan ruang kerja pula disekalikan bagi menjimatkan penggunaan ruang.


10. Kondominium di Bangsar Puteri

deko ruang tamu

Hiasan dalaman ruang tamu moden abad pertengahan ini mempunyai gabungan warna terang dan kusam. Gandingan lantai berwarna kayu asli, siling berwarna simen konkrit dan dinding putih membuatkan rumah ini kelihatan sangat unik dan menarik. Bagi menaikkan seri, ruang tersebut telah dipenuhi dengan sofa berwarna biru terang dan kerusi makan pelbagai warna.


Adakah anda kagum dengan hasil kerja interior designer tempatan seperti dalam gambar-gambar di atas? Luangkan masa untuk lihat lebih banyak hasil kerja pereka hias dalaman yang berdaftar di Recommend.my untuk pelanggan di seluruh negara.

Jika anda inginkan suasana baru untuk ruang tamu, bilik tidur, ruang makan atau ruang dapur rumah anda, dapatkan sebut harga secara online di Recommend.my. Kongsi beberapa maklumat ringkas dan pihak Recommend.my akan memberi maklumbalas dalam tempoh 2 jam. Sangat mudah, kan?


MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa