Ohsem Giveaway by Mrs Pip (22/11/17 - 6/12/17)

Maisarah Humaira | 28.11.17 | 8 Komen

Giveaway by Mrs Pip 


Hai semua πŸ˜‰ Kali ini Mai sertai giveaway anjuran blogger Mrs Pip di blog miliknya.  Menurut Mrs Pip, hadiah giveaway kali ini dibawakan khas daripada laman web simplyohsem.com sempena Xmas 'Shop and Win' Campaign + hadiah khas dari Mrs Pip sendiri. Wow, mesti menarik hadiahnya! Mai dan tengok barangan yang ada di laman web simplyohsem.com, macam-macam ada. Best ni!

Kalau anda nak sertai giveaway ini, klik saja banner di bawah ini.

OHSEM GIVEAWAY BY MRS PIP
KLIK BANNER

Saya nak menang Ohsem Giveaway by Mrs Pip kerana saya ingin memenangi hadiah misteri daripada simplyohsem.com sempena Xmas 'Shop and Win' Campaign dan hadiah khas daripada Mrs Pip sendiri, yang pastinya hadiah tersebut akan digunakan dalam kehidupan seharian dan dapat menjadi kenang-kenangan serta mengeratkan ukhuwah sesama blogger.


Fan page: https://www.facebook.com/bingkisanhati/
IG: https://www.instagram.com/maisarah_humaira/



Hidup Lebih Bahagia dengan Botanic Superfood dan Lynnity Phyto Tropical

Maisarah Humaira | 24.11.17 | 3 Komen

Botanic Superfood dan Lynnity Phyto Tropical Botanic Juice Membantu Badan Sihat


Kehidupan yang bahagia menjadi impian setiap manusia. Banyak perkara yang mampu membuatkan manusia hidup bahagia. Salah satunya adalah wang. Rata-rata ramai yang mengetahui kata-kata ungkapan tentang wang yang popular iaitu, 'wang adalah segala-galanya tapi segala-galanya bukan wang'. Mai setuju sangat dengan ungkapan tersebut. Tapi, kalau badan tak sihat bagaimana kita boleh bekerja untuk dapatkan wang? Macam mana nak hidup bahagia bersama tersayang jika tahap kesihatan tidak bagus? 

Ini bermakna kesihatan juga adalah perkara penting yang perlu dijaga bagi mengecapi kehidupan yang bahagia. Untuk mengekalkan tahap kesihatan yang bagus, sudah semestinya kita perlu mengambil langkah berkesan seperti bersenam dan mengambil makanan yang sihat.  

Mai pernah mendengar rancangan temubual di radio tentang kesihatan badan, cara mengurangkan berat badan berkesan dan makanan seimbang. Cara berkesan untuk kekal sihat ialah dengan memakan pelbagai makanan daripada setiap satu daripada empat kumpulan makanan utama, dalam jumlah seperti yang disyorkan. Makan banyak makanan yang berbeza membantu mengekalkan diet yang sihat yang memberikan pelbagai khasiat yang berbeza kepada badan. 

Tiada makanan tunggal boleh menyediakan semua nutrien yang penting. Oleh itu, adalah penting untuk mengambil pelbagai jenis makanan untuk menyediakan pengambilan yang mencukupi vitamin, mineral dan serat diet, yang penting untuk kesihatan. 

Jadi, apa kata kita ambil Botanic Superfood dan Lynnity Phyto Tropical Botanic Juice daripada Lynnity sebagai makanan tambahan harian. Pelbagai nutrisi terkandung dalam kedua-dua produk berharga ni.

Lynnity Botanic Superfood

Sekali makan, macam-macam nutrisi yang badan akan dapat. Mai dah cuba, memang terasa manfaatnya. 

Botanic Superfood


Haaa.. mesti anda tertanya-tanya apa itu Botanic Superfood kan? Botanic Superfood ialah campuran Phyto bijirin, kacang dan pelbagai jenis buah-buahan, dirumus khas berdasarkan konsep DIET SIHAT = KELUARGA SIHAT dengan formula Superfood pemakanan lengkap yang terdiri daripada empat kumpulan makanan utama untuk penghasilan makanan yang sihat seperti:

Buah-buahan: Buah Pir, Epal Hijau, Nanas, Kiwi, Markisar, Lemon
Sayuran: Bayam, Saderi, Timun, Parsli, Keladi, Red Beet
Bijirin: Kasar Beras, Jagung, Barli, Beras Perang, Biji Lotus, Gandum Millet, Bijan Hitam, Beras Pulut, Gandum, Flax Seed, Oat Bran (Beta-Glucan)
Protein: Kacang Soya, Kacang Merah, Kacang Hijau, Almond, Kacang Pea Hijau, Whey Protein, Kacang Hijau, kacang Soya Hitam,Walnut

Makanan hebat lain seperti delima, halia hitam, manggis, oat bran, spirulina, mulberi, lingonberi, biji chia turut terkandung di dalamnya.

Lynnity Botanic Superfood

Kadang-kadang sukar untuk kita memasukkan pelbagai jenis makanan daripada empat kumpulan makanan ke dalam pemakanan harian, betul kan? Jadi Botanic Superfood adalah penyelesaian kepada masalah tersebut. Sekali minum, rasa kenyangnya lama. Yang ini Mai sendiri yang rasa. Mai sekarang ni pun sedang berusaha untuk kekal sihat dalam masa yang sama dapat mengurangkan berat badan, jadi Botanic Food ini sangat sesuai untuk Mai, sekaligus mendapat pelbagai nutrisi yang bagus untuk badan. Bagi mereka yang kata jadual makannya tidak teratur, eloklah ambil Botanic Sueprfood ni. Perut terisi, pasti kerja seharian lebih fokus. 

Untuk kekal bertenaga, campurkan 1 sachet Botanic Superfood dengan 200ml air suam. Sesuai diamalkan ketika sarapan dan/atau makan tengah hari / makan malam setiap hari. Bagusnya Botanic Superfood ini, ia boleh diamalkan seisi keluarga, daripada kanak-kanak sehinggalah kepada warga emas sesuai mengambilnya.

Lynnity Botanic Superfood

Pelbagai manfaat yang bakal diperoleh dengan pengambilan Botanic Superfood. Antaranya seperti meningkatkan imuniti, untuk mata, tulang dan perkembangan otak yang sihat, mencegah obesiti dan mengekalkan berat badan yang sihat, merupakan suplemen nutrien yang lengkap untuk keperluan harian, meningkatkan fungsi penghadaman dan kesihatan usus, mengurangkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kanser, penyakit kencing manis,  penyakit mata dan mengurangkan tahap kolesterol.


Lynnity Phyto Tropical Botanic Juice


Selain Botanic Food, Mai juga mengambil Lynnity Phyto Tropical Botanic Juice supaya dapat berat dan bentuk badan ideal dengan cepat dan berkesan di samping mengamalkan makanan seimbang dan senaman harian. Rasanya masam-manis buah-buahan. Mudah saja cara pengambilannya. Hanya minum 15ml selepas sarapan atau makan tengah hari. 

Lynnity Phyto Tropical

Apa itu Lynnity Phyto Tropical ?

Lynnity Phyto Tropical adalah satu penyelesaian dengan gabungan Phyto-Nutrient dari tumbuh-tumbuhan semula jadi dan ekstrak buah-buahan yang menjanjikan kesan efektif dalam pelangsingan tubuh badan. 

Lynnity Phyto Tropical Botanic Juice

Bagaimana Lynnity Phyto Tropical bertindak dengan badan? Lynnity Phyto Tropical mempercepatkan pemecahan lemak-lemak, meningkatkan metabolism dan melancarkan pencernaan serta sistem imunisasi secara semulajadi tanpa memberi kesan negatif pada badan. Lynnity Phyto Tropical mengandungi buah-buahan ekstrak ajaib yang menyekat selera makan secara semulajadi yang mempengaruhi jumlah leptin dalam aliran darah.

Selain itu, Lynnity Phyto Tropical mengandungi halia hitam yang berkesan dalam meningkatkan kekasaran kulit, toning saluran GI, lemak penyerapan, meningkatkan hiperlipidemia dan mengurangkan hiperglisemia secara pantas. Selain membantu menurunkan berat badan dan pencernaan, kandungan asid amino, enzim, Gotu Kola, antioksidan, vitamin dan mineral sangat bermanfaat untuk membantu memperbaiki dan mengimbangi fungsi fisiologi tubuh badan, dan menjadikan tubuh lebih sihat bertenaga dan kekal langsing.

Lynnity Phyto Tropical membantu badan dengan empat langkah iaitu;

Menyingkirkan
 - Tukar molekul besar lemak disimpan kepada tenaga dan mengembangkannya – Ia selamat serta berkesan untuk membakar lemak.
 -  Meningkatkan detoksifikasi badan - membuang bahan-bahan toksik dalam badan.
Ton
 - Merangsang metabolisma - memperbaiki sistem peredaran darah.
 - Kitaran hormon dan peningkatan sistem limfa - penting untuk penyingkiran & atasi selulit.

Bekalan Tambahan
 - Membekalkan vitamin, mineral, enzim, protein, asid amino & mikronutrien lain - memastikan badan menerima sejumlah nutrien yang sihat.

Pencegahan
 - Menurunkan paras C-reactive protein (CRP) di dalam badan & membolehkan leptin menyempurnakan tugasnya sebagai penahan selera makan – Tidak cepat lapar.
 - Mengurangkan penyerapan karbohidrat, protein dan lemak; menghalangpenyimpanan lemak - untuk mengekalkan lengkung badan.

Untuk kedua-dua produk ini, Lynnity telah memberi peringatan bahawa wanita mengandung dan pesakit dengan penyakit dan ubat yang serius perlu mendapatkan nasihat daripada doktor sebelum mengambil produk ini.

Wah, banyak manfaat yang kita akan dapat dengan pengambilan Botanic Superfood dan Lynnity Phyto Tropical ini. Apa lagi, jomlah kita sihat bersama-sama dengan produk Lynnity yang berasaskan botani. Semoga kita sentiasa menikmati hidup bahagia dengan tahap kesihatan yang baik di samping yang tersayang.

Untuk pelbagai maklumat lanjut tentang Botanic Superfood, Lynnity Phyto Tropical Botanic Juice dan produk Lynnity yang lain, lawati laman web Lynnity dan akaun Facebook mereka di:

Laman web Lynnity: www.lynnity.com


Rangkaian Gillette Venus, Cara Baru untuk Mencapai Kulit yang Licin di Malaysia

Maisarah Humaira | 23.11.17 | 3 Komen

Gillette Venus mengumumkan duta jenama pertamanya, yakni Farah Ann, pemenang pingat emas gimnastik artistik Sukan SEA

Procter & Gamble hari ini secara rasmi melancarkan Gillette Venus, jenama pencukur nombor 1 untuk wanita, serta memperkenalkan pencukur Gillette Venus ComfortGlide White Tea di Malaysia. Di pelancaran tersebut, Gillette Venus turut mengumumkan duta jenama pertamanya di tanah air, Farah Ann Abdul Hadi, pemenang pingat emas gimnastik artistik Sukan SEA.

Rangkaian produk Gillette Venus ini boleh didapati di Malaysia. Ia direka khas untuk kaum wanita bagi mencapai kulit yang licin dan tidak berbulu lebih lama dalam keselesaan rumah. Gillette Venus ComfortGlide White Tea yang dilancarkan di acara tersebut direka dengan bar pelembab berserta body butter dan aroma tropikal yang menyegarkan, tanpa memerlukan krim pencukur. Di samping itu, ia dilengkapi tiga bilah pisau yang memberikan sentuhan yang rapat serta cukuran yang selesa, walaupun pada untuk kulit yang sensitif. Pemegangnya dicipta berdasarkan konsep ergonomik, sekaligus menjadikannya sukar tergelincir dari pegangan semasa bermandi, iaitu masa biasanya wanita bercukur.

Gillette Venus, pisau cukur

“Gillette Venus memahami kepentingan kulit yang licin untuk berasa selesa. Rutin penjagaan peribadi bagi kaum wanita biasanya lebih panjang, rumit dan mahal. Menyedari cabaran ini, Gillette Venus’ melancarkan rangkaian produk termasuk Gillette Venus ComfortGlide White Tea sebagai penyelesaian bagi kaum wanita moden demi membantu mereka mencapai kulit yang licin secara mudah, tidak sakit, dan mampu dimiliki,” demikian kata Utkarsh Mohan, Pemimpin Kategori Shavecare, P&G Malaysia, Singapura, Pasaran Perkembangan Asia dan Vietnam di pelancaran tersebut.

Di pelancaran tersebut, Gillette Venus merungkai beberapa anggapan lazim bersama sekumpulan panel mengenai pembuangan bulu di kalangan wanita di seluruh dunia.

“Ada kalanya kita menerima nasihat dan tip kecantikan dari kawan dan keluarga tanpa mengenal pasti kesahihannya. Ianya tidak mudah untuk membezakan kebenaran daripada anggapan yang salah kerana terdapat banyak anggapan yang saling bercanggah mengenai pembuangan bulu. Oleh itu, Gillette Venus beriltizam untuk mendidik kaum wanita di Malaysia mengenai pelbagai tanggapan yang salah berkenaan kaedah pembuangan bulu,” tambah Mohan.

Farah Ann

Berkongsi pendapatnya dalam perbincangan panel, duta jenama Farah Ann berkata bahawa penjagaan penampilan dari atas hingga bawah sangat penting baginya sebagai gimnas negara. Menurut Farah, beliau mengikuti rejim penjagaan kulit yang ketat. “Saya tidak perlu bimbang dengan adanya Gillette Venus, kerana rekaannya yang unik memastikan pencukur wanita tidak kasar untuk kulit, malah meninggalkan kulit saya licin dan lembab. Paling penting, kini cukuran saya tidak lagi rumit,” kata Farah Ann.

Gillette Venus, pisau cukur

Berkongsi mengenai kepakarannya dalam bidang kecantikan, Pakar Estatik Dr. Yeow Hui Qian berkata, “Kebanyakan wanita khuatir akan cukuran. Mereka mengelakkan cukuran kerana percaya ia akan menjadikan kulit mereka lebih gelap, atau bulu mereka akan bertumbuh lebih cepat dan tebal. Namun, pertumbuhan rambut sebenarnya ditentukan oleh gabungan faktor genetik dan hormon seseorang.”

Rangkaian produk Gillette VenusΓ’ kini boleh didapati di peruncit-peruncit utama di Malaysia seperti Tesco, Giant, AEON, AEON Big, Watsons, Mydin, Guardian dan sebagainya. Anda dapat memperoleh maklumat lanjut di peruncit-peruncit tersebut. Segala keputusan mengenai harga, promosi, pengedaran, kepelbagaian serta penyusunan produk terpulang kepada pihak peruncit untuk menentukannya.

###

About Procter & Gamble 


P&G serves consumers around the world with one of the strongest portfolios of trusted, quality, leadership brands, including Always®, Ambi Pur®, Ariel®, Bounty®, Charmin®, Crest®, Dawn®, Downy®, Fairy®, Febreze®, Gain®, Gillette®, Head & Shoulders®, Lenor®, Olay®, Oral-B®, Pampers®, Pantene®, SK-II®, Tide®, Vicks®, and Whisper®. The P&G community includes operations in approximately 70 countries worldwide. Please visit www.us.pg.com for the latest news and information about P&G and its brands.


Filem Ayat-Ayat Cinta 2 Bakal Ditayangkan!

Maisarah Humaira | 22.11.17 | 2 Komen

Tayangan Filem Ayat-Ayat Cinta 2 di Malaysia


Wah.. Ayat-Ayat Cinta 2 bakal ditayangkan pada 21 Disember 2017! Tapi itu di Indonesia lah πŸ˜ƒ Tengok di website TGV Cinemas, filem ini akan mula ditayangkan pada 11 Januari 2018 di Malaysia.

Filem Ayat-Ayat Cinta 2

Teringat Ayat-Ayat Cinta yang diangkat dari novel karya Habiburrahman El Shirazy pada tahun 2008. Ketika itu belajar di Kolej Matrikulasi Gopeng, tonton filem ni pun di salah sebuah dewan kuliah je. Bayarannya mestilah sangat murah. Antara RM1-RM2 tiketnya 😁. Murah kan? hehe. Masa tu tak reti pun nak menonton di panggung wayang. Kalau minta kebenaran abah pun, tak kan dapat untuk ke sana. Jadi, kira syukur jugalah dapat menonton di dalam dewan kuliah hehe. 

Dalam filem tersebut, lagu Ayat-Ayat Cinta berjaya mencuri hati Mai. Suka sangat dengan lagu dan liriknya. Ada juga student matrik yang jadikan lagu ni sebagai ringtone. Masa tu polyphonic je pun haha. Smartphone tak wujud lagi. Memang mengimbau kenangan dulu-dulu πŸ˜„

Akan datang, filem Ayat-Ayat Cinta 2. Mesti tonton ni. Tak sabar nak tengok sambungan daripada cerita yang pertama. Beberapa orang pelakon Malaysia pun ada berlakon dalam filem ni. Untuk sinopsis filem ini, anda boleh baca di SINI. Jom layan sekejap official trailer Ayat-Ayat Cinta 2 . . .



Ini pula lagu Bulan Dikekang Malam, salah satu daripada OST Ayat-Ayat Cinta 2.



Sedap kan lagu ni? Ada sikit-sikit melodi lagu Ayat-Ayat Cinta. Berulang-ulang kali dah dengar lagu ni. Lirik dan lagunya memang ngam.

Ok. Filem Ayat-Ayat Cinta 2 ni dah masuk dalam senarai yang Mai wajib tonton hehe. Bagi anda peminat filem Ayat-Ayat Cinta, pasti anda takkan lepaskan peluang untuk menonton sambungannya nanti kan? Tak sabar nak tengok, lagi beberapa bulan je ni.


Prof Hariz Internet Marketing by PolicyStreet

Maisarah Humaira | 20.11.17 | 2 Komen

Siapakah Prof Hariz?

Siapakah Prof Hariz? Adakah anda mengenali beliau? Namanya sudah tidak asing lagi dalam Malaysia kerana kepakarannya dalam bidang SEO. Jom kenali beliau dengan lebih lanjut lagi dalam artikel ini.

Prof Hariz, Internet Marketing, PolicyStreet


Prof Hariz Internet Marketing Malaysia

Ridhauddin Hariz  ialah salah satu Internet Marketing Malaysia yang dikenali sebagai Prof Hariz dikalangan rakan-rakannya. Beliau  berasal dari Permatang Pauh Pulau Pinang. Beliau meruapakan anak sulung daripada tiga adik beradik. Beliau adalah anak sulung yang sangat tabah kerana telah kehilangan ayah tercinta ketika umur beliau 3 bulan. 

Prof Hariz merupakan pemegang Diploma Sistem Komputer dari Kolej ADTEC Melaka dan semenjak itulah beliau menceburkan diri dalam bidang komputer dan Internet. Prof Hariz seterusnya melangkah ke alam pekerjaan di dalam bidang online marketing dan pemasaran secara atas talian. Bermula daripada tahun 2014, Prof Hariz menubuhkan syarikat sendiri iaitu PH ProjectBase Resources dan dari situ beliau berkecimpung dengan kaedah pemasaran secara atas talian menggunakan media sosial, strategi pemasaran menggunakan email, Google Analytics, Search Engine Optimization atau SEO, rekabentuk laman web dan juga pemasaran melalui konsep funnel marketing. Sejak dari itu, beliau telah membantu ramai peniaga serta syarikat-syarikat dalam menambahbaik strategi pemasaran diatas talian.

Pengalaman beliau yang mendalam dalam SEO membuatkan Prof Hariz dilamar oleh syarikat Exabytes Group Sendirian Berhad pada dua tahun lalu dan dipertanggungjawab untuk  menjana idea-idea baru serta menerokai strategi-strategi pemasaran yang inovatif menggunakan teknologi internet yang terkini, seperti penghasilan laman web, blog, komuniti media sosial dan juga kaedah-kaedah komunikasi yang lain. 

Selepas berhempas pulas bersama Exabytes, tahun ini pada tahun 2017 beliau sekali lagi dimurahkan rezeki beliau untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi di syarikat As White Global Sdn Bhd sebagai Penasihat SEO. Prof Hariz kali ini memegang jawatan dan tanggngjawab yang besar hinggalah melibatkan diri dengan klien-klien dari Australia, US , UK , Singapore dan Germany. Sebagai Penasihat SEO yang terkemuka di Malaysia, beliau dipertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan SEO kepada klien-klien tidak kira di Malaysia mahupun di luar negara.

Prof Hariz, Online Marketing Specialist atau pakar dalam SEO dan pemasaran atas talian adalah gelaran yang diberikan oleh rakan-rakan serta kenalan kerana pencapaian beliau telah mencapai ke tahap yang sangat membanggakan.  Kini beliau dikenali sebagai Prof Hariz ataupun Tuan Hariz.

Untuk yang tidak mengenali lagi siapa Prof Hariz, berikut adalah pencapaian beliau sepanjang beliau berada di dalam bidang Internet Marketing.

Prof Hariz, Internet Marketing, PolicyStreet


Pencapaian Prof Hariz

  • Menganjurkan program diet bersama Utusan Malaysia pada bulan Ogos 2014 dengan program “Prof Hariz Kongsi Tips Kurus” yang melibatkan seramai 500 peserta di seluruh Malaysia secara online
  • Mendapat pengiktirafan sebagai Top 3 Affiliate Malaysia oleh Infokerjaya pada bulan Disember 2014 kerana beliau telah berjaya menjana jualan sehingga RM100,000 dalam masa 5 bulan melalui penjualan ebook kerjaya, serta membantu calon-calon menduduki peperiksaan online dan temuduga SPA
  • Menganjurkan seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog di Karangkraf pada Disember 2014 di mana beliau berkongsi pengalaman beliau menjejaki dunia perniagaan secara affiliate di mana beliau dapat menjana puluhan ribu ringgit dalam tempoh masa yang singkat
  • Menganjukan pelbagai bengkel-bengkel dan seminar-seminar, antaranya:
          -  Bengkel / Seminar bertajuk: Buat Duit Dengan Blog di Politeknik Seberang Perai, pada                        Mac 2015
          -   Bengkel Affiliate Ninja pada April 2015
          -   Bengkel Email Marketing pada Jun 2015
          -   Private group coaching bersama Shaklee Malaysia pada Disember 2015, untuk membuat                       strategi penjualan sebanyak RM10 juta pada tahun 2016

Prof Hariz, Internet Marketing, PolicyStreet
  • Bekerjasama dengan Irfan Khairi pada Februari 2016 dalam seminar khusus bagi peniaga-peniaga dalam membuat penjualan dengan blog
  • Menganjurkan Private Coaching Group 365 - Bagaimana Jana Pendapatan 4 Angka Dengan Blog pada Ogos 2016 bersama 40 orang suri rumah, hasil daripada itu program ini berjaya membantu 10 orang suri rumah untuk menjana pendapatan sekitar RM10,000 sebulan secara konsisten
  • Ditemuramah oleh Astro Awani pada Disember 2016 dengan memberikan pandangan beliau berkenaan dengan Potensi Digital Ekonomi untuk negara Malaysia pada masa yang sama Jack Ma (pengasas dan tuan punya syarikat gergasi Alibaba Group of Companies) telah dilantik sebagai Penasihat Ekonomi Digital Kerajaan Malaysia.


Servis Yang Ditawarkan Oleh Prof Hariz Sebagai Internet Markting Malaysia


Prof Hariz  menawarkan servis SEO yang mana membantu para usahawan dalam dunia perniagaan terutama membuat servis SEO untuk perniagaan secara atas talian. Bukan itu sahaja, Prof Hariz menawarkan servis review di blog beliau www.profhariz.com kepada usahawan yang ingin memperkenalkan produk mereka kepada orang ramai. Artikel review itu adalah artikel yang mempunyai unsur-unsur SEO yang mana dapat meningkatkan jualan anda kepada double dan triplle daripada biasa.
  • Marketing di Google
  • Personal coaching Zero Marketing to Hero
  • Funnel Marketing
  • Review
Bagi siapa yang baru sahaja memulakan perniagaan atau sudah lama berkecimpung di dalam dunia perniagaan tetapi tidak tahu untuk membuat marketing, anda oleh menghubungi Prof Hariz sebaga penasihat anda melalui info dibawah.

Info Mengenai Prof Hariz
Whatsapp : 6012-5336713



Prof Hariz Internet Marketing Malaysia by PolicyStreet


Kini beliau berkerja di salah sebuah syarikat Insurans , PolicyStreet . Prof Hariz dilantik dan dipertanggungjawabkan untuk menjadi Pengurus Internet Marketing disyarikat itu. 

PolicyStreet


PolicyStreet


PolicyStreet adalah insurans yang mudah, senang dan mampu bayar. PolicyStreet lebih menumpukan kepada mereka yang memerlukan insurans seperti syarikat , universiti, usahawan , kelab kesihatan, dan macam-macam lagi kumpulan.

PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan pelbagai jenis insurans mengikut keperluan seperti berikut :
  • Insurans Perubatan
  • Diabetes
  • Kanser
  • Kehidupan yang mampu
  • Tulang belakang
  • Bantuan jalan raya jangka pendek
  • Peralatan musik
  • Perbehentian kerja

Apa yang lebih membanggakan adalah, PolicyStreet menawarkan servis insurans untuk produk-produk yang lebih kecil antaranya ialah :
  • Keracunan makanan
  • Kerosakan rambut
  • Sewaan
  • Berbasikal
  • Keracunan alkohol
  • Menonton
  • Mendaki
  • Penyewa
  • Perlawanan bolasepak
  • Cinta
  • Peralatan musik
  • Perkahwinan
  • Majlis pengebumian

Sesiapa yang inginkan insurans, boleh hubungi PolicyStreet , syarikat insurans yang mengambil berat tentang keperluan anda. Bersama-samalah mencipta masa depan bersama PolicyStreet.

Info Mengenai PolicyStreet

Tarikh Mula Permohonan Baru Dan Kemaskini BR1M 2018

Maisarah Humaira | 17.11.17 | 21 Komen

Tarikh Permohonan dan Pengemaskinian BR1M 2018


Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) telah mengumumkan tarikh permohonan baru dan kemaskini BR1M 2018. Satu tarikh yang rakyat Malaysia perlu ambil tahu supaya penerima yang layak menerima BR1M tidak terlepas pandang oleh pihak LHDNM.

tarikh mohon dan kemaskini BR1M 2018


Tarikh permohonan baru dan kemaskini BR1M 2018 akan dibuka bermula pada tarikh 27 NOVEMBER hingga 31 DISEMBER 2017

Permohonan dan kemaskini boleh dilakukan di pejabat cawangan LHDNM, pusat khidmat hasil (PKH) LHDNM atau Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM. Permohonan juga boleh dibuat melalui Portal Rasmi BR1M (https://ebr1m.hasil.gov.my).

Siapa yang layak membuat permohonan baru BR1M?
  • Mereka yang belum pernah memohon
  • Pasangan kepada penerima BR1M 2017 yang telah meninggal dunia atau bercerai
  • Pemohon yang gagal atau tidak layak dalam permohonan BR1M sebelum ini

Pengemaskinian BR1M
  • Sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 3 (tiga) tahun permohonan.
  • Terdapat perubahan maklumat peribadi seperti kematian pasangan atau tanggungan. Perubahan status perkahwinan, perubahan alamat atau nombor telefon dan perubahan waris.

PENTING untuk kemas kini maklumat permohonan secara Borang Manual (boleh didapati secara percuma di LHDNM) atau Dalam Talian bagi memastikan penerima berada dalam kategori yang BETUL dan juga bagi mengelakkan permohonan ditolak. 


Pemakluman Keputusan Permohonan BR1M


  • Surat makluman keputusan permohonan BR1M akan dicetak dan diposkan mengikut alamat seperti di dalam Borang Permohonan BR1M
  • Semakan secara online: https://ebr1m.hasil.gov.my
  • e-mel yang didaftarkan di dalam borang Borang Permohonan BR1M
  • Semakan secara Aplikasi Mobile BR1M:  Muat turun di Play Store bagi platform Android dan di App Store bagi platform iOS
apps semakan BR1M


Antara maklumat penting yang perlu dikemaskini seperti:

1. Status perkahwinan
     - kahwin, cerai atau kematian pasangan (nyatakan tarikh penceraian / kematian pasangan)
2.  Alamat surat menyurat terkini dan e-mel
3.  Nombor telefon bimbit dan rumah
4.  Maklumat akaun bank (persendirian sahaja)
5.  Maklumat pasangan dan tanggungan
    - Pastikan maklumat nombor pengenalan seperti myKad, myPR, myKAS, myKID, Pasport dan              Visa serta Sijil Lahir diisi dengan TEPAT dan JELAS.
6. Maklumat waris
    - Waris asal yang dinamakan telah meninggal dunia
    - Bagi membolehkan waris membuat tuntutan SKK dan baki BR1M 


Dokumen Sokongan Penting yang diperlukan:

SSM
Bagi pemohon dan pasangan yang mempunyai pendaftaran perniagaan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), anda perlu kemukan salinan: 

i.     Penyata pendapatan perniagaan tahunan 2017; atau
ii.    Penyata akaun bank perniagaan / persendirian (Akaun semasa / simpanan) bagi 3 bulan terkini tahun 2017; atau
iii.  Pengesahan penamatan / pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017

KEWARGANEGARAAN
MyPR / MyKAS / Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan / tanggungan bukan warganegara Malaysia

KEMATIAN / PENCERAIAN
Salinan sijil perceraian / kemtian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara bagi pemohon berstatus Ibu Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda

Jadual Pembayaran BR1M 2018

Berikut adalah jadual pembayaran mengikut kategori:

Kategori 1 (Individu berpendapatan bulanan RM2000 dan ke bawah) : RM450
FEBRUARI - RM450

Kategori 2 (Isi rumah berpendapatan bulanan RM3001 - RM4000) : RM900
FEBRUARI - RM300
JUN  - RM300
OGOS  - RM300

Kategori 3 (Isi rumah berpendapatan bulanan RM3000 dan ke bawah) : RM1200
FEBRUARI - RM400
JUN  - RM400
OGOS  - RM400


Ok lah. Jangan lupa catat tarikh penting tersebut ya. Takut terlepas pula tarikhnya.

Sumber: Pamphlet BR1M 2018


Bersihkan Penghawa Dingin dengan 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner

Maisarah Humaira | 15.11.17 | 22 Komen

Mengapa masih perlu berbelanja untuk menyelenggara penghawa dingin?


Menyedari berlakunya peningkatan kos sara hidup ketika ini, kita seharusnya menilai semula perbelanjaan dengan cermat. Antara perkara yang mungkin boleh dilakukan ialah dengan melakukan rutin pembersihan sendiri tanpa perlu mengeluarkan sejumlah wang bagi mengupah khidmat kontraktor walaupun untuk menyelenggara penghawa dingin.

Kebanyakan rumah di Malaysia pastinya dilengkapi dengan kemudahan penghawa dingin untuk keselesaan hidup sekeluarga namun, harganya bukan murah dan sudah tentu pengguna mengharapkan ia mampu bertahan lama. Bagi memastikan alat penghawa dingin sentiasa berfungsi dengan baik, pengguna harus melakukan rutin pembersihan dan penyelenggaraan dengan sebaiknya.

Kerja pembersihannya sebenarnya bukanlah terlalu rumit seperti apa yang disangka malah, ia lebih mudah dengan adanya produk WD-40 iaitu ejen pembersihan terbaik 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner.

cara bersihkan penghawa dingin

Ejen pembersih berasaskan air ini mampu menanggalkan kotoran, debu, kulat serta kotoran lain yang terkumpul dari dalam gegelung penyejukan penghawa dingin berkenaan. Ia tidak perlu dibilas. Ini adalah cara mudah untuk menggunakan 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner:
  1. Utamakan keselamatan, tutup suis penghawa dingin anda. 
  2. Alihkan penapis dan cuci kotoran debu pada penapis. 
  3. Semburan 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner pada sirip penyejuk secara menegak dari bawah ke atas bagi memastikan setiap bahagian dilitupi semburan. 
  4. Biarkan sirip penyejuk selama dua minit untuk memastikan ejen penyejuk berfungsi dan kemudian masukkan kembali penapis. 
  5. Buka suis penghawa dingin semula dan biarkan selama 15 minit untuk memastikan kotoran dapat dikeluarkan daripada hos saliran. 
cara bersihkan penghawa dingin

Itu sahaja! Tugas membersih anda selesai! 

Sebaik selesai melakukan pembersihan, alat penghawa dingin anda lebih sejuk sekaligus mampu menjimatkan tenaga elektrik. Apa yang lebih baik ialah anda berupaya menikmati udara lebih bersih dan nyaman! Jadi, simpan wang anda kerana tidak perlu lagi berbelanja hingga beratus ringgit untuk mengupah orang lain membersihkan alat penghawa dingin di rumah dan lakukannya sendiri ! Jadilah pengguna yang bijak.

Untuk mendapat tips dan idea lebih lanjut berkaitan penjagaan rumah, sila lawati http://wd40asia bagi produk WD-40® serta rangkaian produk 3-IN-ONE®.

Tentang Produk 3-IN-ONE®


Jenama 3-IN-ONE® mula terkenal sejak tahun 1894 lagi. Ia telah menyelesaikan pelbagai masalah dan membuatkan orang tersenyum. Inilah penyebab syarikat WD-40 terlibat dengan bisnes 3-IN-ONE Oil pada 1995 dan dari masa ke masa melakukan inovasi bagi menghasilkan produk terbaik dengan sistem terbaik.

Pakar dalam solusi produk tahan lasak yang sentiasa menjadi pilihan pengusaha dan pusat diy, , jenama 3-IN-ONE® antara produk berkualiti syarikat WD-40. Layari laman sesawang Asia untuk maklumat lanjut https://goo.gl/NiDfNd; atau http://wd40.asia/products/3-in-one/3-in-one-professional-air-conditioner-cleaner


Tentang syarikat WD-40 


Syarikat WD-40 adalah pembuat produk pelbagai guna yang sangat dipercayai, malah peralatan ini mesti ada dalam toolbox setiap rumah seluruh dunia. Jenama Amerika ini ditubuhkan pada 1953 sebagai anti karat, pelindung anti-corrosian untuk lapisan luar Atlas Missile (peluru berpandu) dan ia diubah kepada produk penyelesaian yang pantas bagi membersih dan melindungi, melonggarkan bahagian yang berkarat, mengusir kelembapan dan lain-lain.

Produk syarikat WD-40 sentiasa menjadi pilihan mereka yang profesional dalam bidang penyelengaraan dan amatur DIY dalam kerja-kerja mereka .seperti perkakasan, industri, automotif , sukan, basikal dan jualan runcit. Hari ini WD-40® boleh diperolehi di seluruh dunia dalam pelbagai saiz dan pelbagai rangkaian produk baru seperti WD-40® Specialist™, WD-40® BIKE dan WD-40® Specialist™ Automotive.

Rangkaian produk WD-40® boleh diperolehi di kedai-kedai perkakasan seluruh negara. Untuk maklumat lanjut tentang WD-40® , layari: www.wd40.asia


SPM Fever Giveaway

Maisarah Humaira | 15.11.17 | 3 Komen

SPM Fever Giveaway Anjuran Blog Abam Kie


Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula pada hari ini, 6 Nov 2017, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Fever Giveaway. 


Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Full Edit Blog X 1 pemenang
Hadiah Kedua: RM30 X 1 pemenang
Hadiah Ketiga: Instant Shawl X 2 pemenang
Hadiah Keempat: Preloved Novel X 3 pemenang
Hadiah Kelima: Buku Agama X 1 pemenang
Hadiah Keenam: Buku Cerita dan Year Planner X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: RM20 X 3 pemenang
Hadiah Kelapan: RM10 X 5 pemenang
Hadiah Kesembilan: Topup RM10 X 8 pemenang

Kesemuanya 25 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie * Henrietta Jose * Aira * Najah Mustapa * Mamapipie * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

2. Follow instagram berikut: (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Hernee Nazir * Najah Mustapa * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

3. Like Facebook berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * JMBelog * Shalimar Yusof * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu *

4. Follow Google Plus berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * Sheila Adziz * Shikin Razali *

5. Letakkan URL Blog Mamapipie di dalam blog list anda.

6. Buat entri bertajuk 'SPM Fever Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Pengalaman yang tidak dapat dilupakan semasa menduduki SPM dahulu...

Peristiwa yang paling diingati sewaktu SPM dulu ialah kalkulator saintifik hilang pada hari menjawab kertas Matematik Tambahan. Hari tu, Mai dah kemas siap-siap dan masukkan kalkulator dalam beg dari rumah lagi. Dah sampai sekolah, duduk-duduk sekejap tepi dewan sambil periksa barang wajib bawa dalam dewan. Kalkulator pun siap keluarkan, baru sekejap je berpaling dah hilang! Memang gelabah habis masa ni. Nasib baik kawan bagi cadangan supaya pinjam daripada budak form 4. Fuhhh.. Alhamdulillah lega. Mujur diorang bawa ke kelas.  Syukur dapat jawab dengan lancar. Terfikir juga, macam manalah boleh hilang begitu je... adoyai...

9. Terbitkan

10. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini.

Jom klik di SINI jika nak join SPM Fever Giveaway.
Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 30 November 2017.

SEKIAN. TERIMA KASIH.


Bayaran dari HYPR Sudah Masuk Akaun!

Maisarah Humaira | 13.11.17 | 28 Komen

Pertama Kali Cashout HYPR


Sesuatu yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Alhamdulillah bayaran daripada HYPR sudah masuk akaun! Pertama kali cashout ni 😁 Sebelum itu, anda tahu tak apa itu HYPR?

HYPR Malaysia

Seperti yang diberitahu di laman web HYPR, mereka merupakan platform social influencer yang baru dilancarkan di Lembah Klang. Mereka ingin merevolusikan cara perkongsian artikel dan pengiklanan media sosial di Malaysia. 

Peranan HYPR sebagai perantara digital bagi influencer:
  • Membuat pengesahan dan penyelarasan kempen yang berdaftar di HYPR
  • Menyediakan pemantauan statistik untuk influencer merentasi semua media sosial
  • Menyediakan saluran pembayaran yang selamat bagi influencer untuk setiap promosi yang dilakukan

Anda selalu online dan buka media sosial seperti Twitter, Facebook dan lain-lain lagi? Jangan sia-siakan masa anda begitu saja. Daftar dan buat duit dengan HYPR. Dah terbukti mereka boleh dipercayai. Pertama kali Mai cashout dan kini bayaran tersebut sudah pun masuk terus ke dalam akaun bank. Ini buktinya...

HYPR Malaysia


Lepas ni nak lebih rajin share iklan atau kempen yang ada di HYPR di Twitter dan Facebook. Yeahhh!

Mudah je guna HYPR ni. Laman web HYPR boleh diakses melalui telefon pintar atau komputer. Lepas tu anda boleh jana keuntungan melalui promosi media sosial. Kalau anda nak tahu, HYPR adalah 100% percuma untuk influencer.

Haaaa.. macam mana? Dah mula berminat dan tak sabar nak buat duit dengan HYPR? Klik je pautan ini --> HYPR untuk mendaftar sekarang juga.

Penting untuk anda yang nak request cashout!

- Kalau anda cashout sebelum 21 haribulan setiap bulan, anda akan dapat bayaran pada 10 haribulan pada bulan berikutnya. 
- Cashout selepas 21 haribulan, bayaran akan dapat pada 10 haribulan 2 bulan berikutnya.

Ambil perhatian dengan tarikh tu ye. Jangan bila lambat masuk, meroyan pula πŸ˜‚

Untuk mengetahui maklumat lanjut tentang HYPR atau ada sebarang kemusykilan, anda pergi terus ke Facebook mereka di HYPR Malaysia.


Hasil Tempahan Design dan Cetak Kad Bisnes Murah dengan Maigraphicdesign

Maisarah Humaira | 12.11.17 | 8 Komen

Kad Bisnes Matte Laminate dan Frosted Plastic

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga sihat dan ceria selalu. Agak lama juga Mai tak update tentang kad bisnes. Alhamdulillah sebenarnya design dan cetak kad bisnes masih lagi berjalan seperti biasa cuma tak sempat nak update di blog je. Jadi kali ini Mai kongsi terus beberapa design kad bisnes sekaligus. Senang sikit hehe.

Kad yang bermula dari nombor 1 hingga 4 adalah kad berkemasan Matte Laminate berketebalan 260GSM. Kelebihan kad berkemasan Matte Laminate 260 GSM ialah peratus kalis air adalah tinggi, tahan lama, tidak mudah koyak dan sudah pasti membuatkan perniagaan atau servis yang anda tawarkan nampak lebih profesional. 

1. kad bisnes matte laminate

2. kad bisnes matte laminate

3. kad bisnes matte laminate

4. kad bisnes matte laminate


Dibawah ini pula ialah kad jenis frosted plactic, iaitu plastik yang mempunyai tekstur permukaan yang separuh lutsinar. Kad jenis ini semakin ramai permintaannya kerana unik dan sudah pastinya memiliki kelebihannya tersendiri seperti kalis air kerana ia adalah plastik dan tahan lama. Kad jenis ini boleh letak pelbagai warna, tidak terhad kepada satu warna sahaja.

kad bisnes frosted plastic

Harga kedua-dua jenis kad ini amat berbaloi dimiliki. Percuma design dan kos pengeposan untuk anda. Selain daripada kad kemasan matte laminate dan frosted plastic, jenis lain seperti berkemasan glossy, spot uv juga disediakan.

Hasil tempahan yang lain boleh dilihat di sini: Klik --> HASIL TEMPAHAN KAD BISNES

Pelbagai manfaat yang akan anda dapat dengan memiliki kad nama/kad bisnes. Kad bisnes atau kad nama adalah sebagai salah satu cara untuk meluaskan perniagaan atau servis yang anda tawarkan.

Berminat untuk membuat tempahan design dan cetak pelbagai jenis kad
seperti kad bisnes, kad nama, kad jemputan, tag label dan lain-lain lagi dengan 
harga yang berpatutan dan berkualiti?

Untuk membuat tempahan dan sebarang pertanyaan labih lanjut, hubungi Mai melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


* Pelbagai design yang lain Mai akan update dalam entri akan datang. InsyaAllah 😊 


Yang Patut Dibuat Apabila Dipuji

Maisarah Humaira | 10.11.17 | 25 Komen

Apa yang perlu dibuat jika dipuji?

Cara membalas pujian | Manusia mana yang tak suka dengan pujian. Bagi Mai, pujian itu sebagai salah satu cara untuk memotivasikan diri supaya lebih bersemangat dalam melakukan sesuatu. Tapi ada juga yang terlalu asyik dengan pujian lalu berbangga dengannya.


Foto: Google

Selalunya kita bila kena puji... be like

A: Kau ni cantiklah. Muka macam Siti Nurhaliza je.

B: Eh, mana ada lah. Aku ni biasa je. 

A: Betul la, mana ada main-main ni.

B: Eh, serius ke. Hehe. Janganla puji, malu la..

Anda macam tu juga kan? hehehe


Kelakar pulak video ni πŸ˜‚

Mungkin, kita pun tak tahu apa yang patut dibalas kepada pujian tersebut. Kalau mengiyakan, takut dikata perasan. Jadi merendah diri adalah cara yang kita rasakan betul untuk kita balas pujian tersebut. 

Sebenarnya. apabila kita dipuji, mudah saja, KEMBALIKAN PUJIAN itu kepada Allah. Cakap je Alhamdulillah dan haza min fadli rabbi.

Kerana, hanya Allah yang layak di puji. Bila orang puji, tak perlu acah rendah diri dan menafikan pujian atau kita kutuk diri sendiri. Jangan. Kita kembalikan saja pujian tu pada Allah. Ok? Hehe.

* Jangan melayang kerana pujian, jangan tumbang kerana cacian.


Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

Maisarah Humaira | 9.11.17 | 11 Komen


Giveaway Mialiana.com


Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

giveaway november


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....


Manis Buah Rambutan Diingati Selalu

Maisarah Humaira | 7.11.17 | 10 Komen

Musim Rambutan Kembali Lagi


Musim rambutan kembali lagi di tempat Mai iaitu di Lubuk Merbau, Kuala Kangsar. Alhamdulillah. Dua batang pokok rambutan yang ditanam berdekatan dengan rumah telah membuahkan hasil. Meriah buahnya. 

rambutan

Manis rasa isi buah rambutan hasil daripada dua pokok tersebut. Isinya juga bulat dan agak tebal. Sesiapa yang menggemari buah rambutan pasti takkan lepaskan peluang untuk mendapatkannya. Boleh terbayang tak rasanya yang manis tu? hehehe. Kalau kupas kulitnya, kemudian isinya dimasukkan dalam peti sejuk. Lepas tu makan buah yang sejuk-sejuk tu... perghhhh lagi sedap πŸ˜‹

rambutan

Sekarang ini sementara buah rambutan ada di pokok, hari-hari mengait buah rambutan, setakat makan 2-3 biji je. Makan banyak-banyak takut kena kencing manis pula 😁 Best sangat sebab segar baru dipetik, terus dimakan. Manis jee.. Tapi tak semua buah rambutan manis rasanya. Ada juga pokok rambutan yang buahnya masam. Macam mana nak makan rambutan masam ni? Buah rambutan masam ini sesuai dibuat jem. Ada rasa masam manis. Tapi Mai tak pernah buat sendiri pun. hihi

Kulit buah rambutan ketika warna merah dan sedikit hijau (seperti gambar di bawah ini), sedang elok untuk dimakan. Masa ini buah tengah sedap dan boleh kata sempurna dari segi rasa dan rupa.

rambutan

Kalau kulitnya dah terlalu merah, mungkin isinya berair. 

Selain dibuat makan, dijual pun ada juga. Dengan rambutan pun boleh buat duit tau. Kenalah jual dulu barulah dapat duitnya kan hee. Bolehlah menambah pendapatan sampingan abah. Sehari dapat juga jual dalam 20-25 kilogram. Sebelum dijual, ditimbang sekilogram seikat. Selalunya abah jual kepada peraih terus. Alhamdulillah laris, cepat je habis. Permintaan tinggi rambutan buat masa ni.

Kalau anda nak merasa rambutan, cepat-cepat cari di pasar malam. Tak pun balik je kampung sekejap, dapat makan fresh2 lagi tu hehe. 


Sedapnya Makan Kuah Durian Cicah Roti

Maisarah Humaira | 6.11.17 | 15 Komen

Kuah Durian Cicah Roti

Anda peminat buah durian? Mai memang penggemar buah durian. Peminat buah durian ini, kadang-kadang harga mahal pun tolak tepi. Janji dapat makan kan?

Sekarang ini pokok durian sebelah rumah dah berbuah dan dah banyak merasa buahnya. Cuma durian di dusun besar baru berputik. Alhamdulillah rezeki. Dapat juga rasa buah durian hasil tanaman sendiri. Macam-macam yang boleh dibuat dengan durian ini.  Buat makan sudah semestinya hehe. Kalau buah durian gugur banyak dalam sehari, dijual pun ada. Durian ni kalau makan dengan nasi pun sedap, sekali dengan ikan goreng dan kicap. Bertambah-tambah seleranya.

Rugi kalau tak suka durian hehe. Tapi kalau tekak tak boleh terima durian juga, takkan nak paksa juga kan 😊 Ada orang dia tak suka buah durian dimakan mentah begitu saja, kena transform jadi makanan lain baru dia boleh makan. Sebenarnya banyak resepi berasaskan buah durian yang boleh kita buat. Antara yang Mai selalu buat ialah kuah durian dan cucur durian.

resepi kuah durian

Sebut tentang kuah durian.. fuhhh sedapnya! Cicah pula dengan roti kosong, memang sedap.  Ada yang suka makan dengan roti jala. Makan pula ketika kuah durian masih panas. Sedap sangat. Mudah saja cara nak buat kuah durian ini. Kalau Mai buat kuah durian, ikut suka je sukatannya asalkan seimbang rasanya dan hasilnya nanti sedap. Jadi Mai kongsikan resepi kuah durian yang mudah ini dengan anda, tapi resepi ini daripada vitamin2u.net sebab disertakan sekali sukatan bahan-bahannya untuk memudahkan anda. Jom cuba resepi kuah durian ni. 

Resepi kuah durian


Bahan-bahan yang diperlukan:

1 biji durian saiz sederhana
1 cawan santan
2 cawan air
Gula secukup rasa
Secubit garam
1 helai daun pandan (dikoyak dan disimpul) nak bagi wangi.

Cara buat kuah durian:

1) Masukkan isi durian dari beserta bijinya. (Tak perlu asing isi dengan biji, kalau nak terpulang pada anda)
2) Masukkan santan, air dan daun pandan.
3) Tambahkan gula secukup rasa dan secubit garam.
4) Masak campuran ini dengan api perlahan. Perlu sentiasa dikacau.
5) Masakkan sehingga pekat. Kepekatan tu ikut selera masing-masing. Kalau nak pekat, masak lama sikit.

Dah siap, bolehlah dimakan dengan roti kosong atau roti jala.

*Kalau tak nak letak santan pun boleh, Mai guna tepung gandum. 


Dapat makan kuah durian musim hujan ni, berganda-ganda sedapnya hehe. Kalau durian banyak sangat dirumah, ini adalah salah satu resepi yang boleh anda buat untuk mengelakkan pembaziran berlaku. Mudah, cepat dan sedap lagi tu. Selamat mencuba resepi kuah durian ini πŸ˜‰


Matematik dan Bahasa Arab Tinggi Jadi Subjek Kegemaran Waktu SPM

Maisarah Humaira | 6.11.17 | 7 Komen

Subjek Kegemaran Waktu SPM


Zaman sekolah, mesti ada subjek yang menjadi kegemaran kan. Dalam 12 subjek yang diambil ketika SPM 2007, Mai paling suka Matematik dan Bahasa Arab Tinggi. Dah 10 tahun meninggalkan zaman persekolahan rupanya.

SPM


Sebab apa Mai suka Matematik dan Bahasa Arab Tinggi? Mai suka Matematik sebab lagi mudah berbanding dengan Matematik Tambahan. Matematik ni sekali belajar, Alhamdulillah cepat faham. Kalau Matematik Tambahan ambil masa sikit untuk fahamnya. Faham-fahamlah macam mana 'senang' Matematik Tambahan tu. hihi. 

Tapi ada je rakan sekelas yang senang sangat nak faham Matematik Tambahan. Jawab soalan pun laju je. Keputusan SPM pun dapat A1 dalam subjek ni. Mai dapat B4 je pun beryukur sangat dah. Mereka yang minat dengan subjek ni, mesti mudah je bagi mereka untuk faham dan jawab soalan. 

BACA: Cara Mudah Ingat Bentuk Graf Fungsi (Graph Of Function)

Bahasa Arab pula menjadi subjek kegemaran sejak dari Mai tingkatan 1 lagi. Teringat masa mula-mula jejakkan kaki ke dalam kelas aliran agama tingkatan 1. Masa tu tahu sikit je perkataan bahasa Arab ni. Yang belajar masa sekolah rendah pun banyak dah lupa. Maka, bermulalah sesi menghafal perkataan Bahasa Arab. Mula dengan yang mudah sehinggalah yang susah. Selalu juga kena denda ketika kelas ni sebab tak dapat hafal banyak perkataan masa tu. Bila dah lagi dalam belajarnya, bertambah suka pula pada Bahasa Arab ni.

Bahasa Arab ni syok bab mengarang esei. Bahasa Arab Komunikasi ketika PMR 2015, tiada soalan esei. Naik menengah atas, Bahasa Arab Tinggi pula ada soalan esei dalam kerta peperiksaan. Bahasa Arab Tinggi ni perlu banyak membaca. Kalau ada perkataan yang tak tahu, cepat-cepat buka kamus untuk cari maksud. Barulah ingat dengan perkataan tu. Kebanyakan pelajaran dalam Bahasa Arab Tinggi Mai suka. Hikam wal amsal (kata-kata hikmah) antara topik yang disukai dalam Bahasa Arab Tinggi. Memang teringat sewaktu belajar tentang tatabahasa, nombor, cara buat ayat, kena denda... rindu betul. hehe.

Sebjek-subjek lain pun Mai suka juga tapi Matematik dan Bahasa Arab Tinggi lebih menjadi pilihan Mai. Kedua-dua subjek ini dapat A1 dan A2. Alhamdulillah.

Antara subjek yang Mai ambil waktu SPM ialah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Matematik Tambahan, Sejarah, Bahasa Arab Tinggi, Fizik, Kimia, Biologi, Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah, Pendidikan Syariah Islamiah dan English for Science and Technology. Fuh... banyak. Alhamdulillah dengan keputusan SPM Mai masa tu. Keputusannya.. biarlah rahsia. hehehe.

Apa pun, semoga berjaya diucapkan kepada semua calon SPM 2017. Buat sehabis baik. InsyaAllah boleh. Jangan stress, dah habis jawab 1 paper, tak payah bincang dah soalan tu. Teruskan untuk subjek seterusnya. You can do it! Selagi SPM belum tamat, selagi itu anda boleh ubah kepada yang positif.


Lagu Yang Terindah daripada Achey untuk Isterinya

Maisarah Humaira | 2.11.17 | 4 Komen

Lagu Yang Terindah Nyanyian Achey


Pertama kali dengar lagu Yang Terindah nyanyian Achey, sedap juga suara Achey ni! Achey bukan hanya berbakat dalam bidang pengacaraan dan di pentas lawak tetapi juga berbakat dalam bidang nyanyian. Cayalah Achey. 

Lagu Yang Terindah Achey

Lagu ini Achey tujukan khas buat isterinya. Liriknya sangat menyentuh jiwa. Tapi bagi Mai, lagu ini ada bersifat ketuhanan dan sesuai untuk sesiapa sahaja yang kita sayang selain isteri.

Dengarkan...




Lihat diriku
Aku merayu walaupun secebis kasih beri kepadaku
Ia cukup bermakna sebelum ku terlena
Lena untuk selamanya

Yang terindah
Engkau tetap didalam ingatan
Yang terindah manis mengatasi kepahitan

Cintaku tetap satu
Hanyalah kepadamu
Yang tersemat diragaku

Yang terindah
Ku pintakan di dalam doaku
Yang terindah
Bila tercipta cinta padamu

Setia dijiwaku
Setia dihatiku
Kaulah yang terindah

Lihat diriku
Aku merayu secebis kasihmu
Ia bermakna sebelum lena
Lena selamanya


Macam mana dengan lagu ni? Sedap kan πŸ˜‰


Sesuatu yang Ajaib Bakal Muncul dari Juice Works

Maisarah Humaira | 1.11.17 | 4 Komen

Honey, it’s Christmas! Jus Baru dari Juice Works


Dapatkah anda merasakannya? Sesuatu yang ajaib bakal muncul. Daripada bunyi loceng yang menyinari hati sebagai nota yang biasa ditemui pada bulan yang akan datang ini berada di setiap sudut, ke senyuman yang lebih meriah di wajah orang yang kami temui. Sama ada kanak-kanak atau dewasa, rasa teruja di hati mereka semakin kuat apabila akhir tahun semakin mendekati.

Ia seperti suasana seluruh dunia bertukar kepada suasana yang lebih bahagia dengan ketibaan musim yang indah tahun ini – Krismas!

Jadi janganlah terkejut kika anda mendengar kami di Juice Works bersenandung bersama, atau jika anda melihat senyuman mengusik bibir kami apabila kami mencampur minuman anda.

Sempena musin yang meriah ini, kamu telah mencipta minuman yang istimewa, berkilat merah! Bagi kami, is melambangkan semua kebaikan, kebahagiaan dan kegembiraan manis sepanjang tahun ini. Kami berharap name minuman ini sendiri akan memberikan sentuhan gembira, kerana kami menyebutnya “Honey, it’s Christmas!”

Juice Works, Honey, it’s Christmas!

Smoothie ais bercampur dengan jus embun madu, plum, strawberi, lemon, dan ditambah dengan jus delima mulberi dan delima runy=merah, ramuan kecil ini hanya boleh didapati dari 6 Nov 2017 sehingga 1 Januari 2018!

Mulberry kering, yang mempunyai rasa manis semulajadi tanpa gula tambahan juga memberikan tahap protein dan zat besi yang luar biasa untuk buah. Ia adalah sumber yang kaya vitamin C, serat, kalsium san antioksidan. Itulah sebabnya mengapa mulberi kering adalah lazat apabila dijadikan sebagai makanan ringan atau dicampurkan dengan yogurt, smoothies dan banyak lagi.

Delima dan benih permatanya yang tersendiri telah digunakan untuk tujuan perubatan selama ribuan tahun. Dengan antioksidan yang lebih tinggi daripada jus buah-buahan yang lain, ia juga mempunyai tiga kali lebih banyak antioksidan berbanding wain merah dan the hijau. Oleh itu, buat Timur Tengah ini dikatakan berkesan untuk memerangi penyakit jantung, tekanan darah tinggi, keradangan dan beberapa jenis kanser, termasuk kanser prostat.

Tembikai susu mempunyai kandungan air yang tinggi dan kadar kalium, yang menjadikannya buah yang baik untuk mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat. Memandangkan ia mengandungi kedua-dua vitamin C dan tembaga, ia juga menggalakkan kulit yang sihat dengan membantu pengeluaran kolagen dan pembaikan tisu. Untuk meningkatkan lagi vitamin C-o-meter, jus lemon juga ditambahkan, untuk membantu pencernaan dan untuk menjaga sistem imun pada tahap optimum.

Bagi strawberi, ia adalah penuh dengan serat, folat dan antioksidan seperti vitamin C dan phytochemicals untuk membantu mengurangkan kolesterol dalam arteri dan vesel. Ia juga adalah kaya dengan iodin untuk membantu mengawal fungsi otak dan sistem saraf yang betul, di samping mempunyai dos tinggi kalium per beri, yang sangat baik untuk daya tumpuan dan ingatan.

Seperti yang anda boleh pastikan sekarang, gabungan minuman ini telah direka dengan bersunguh-sunguh untuk membantu anda menjauhkan diri daripada penyakit semasa musim perayaan, mengurangkan kolesterol semasa anda bermanja dengan makanan dan untuk memastikan anda terhidrat, dengan kulit yang sihat dan cantik!

Jadi, semasa anda berpesta pada akhir tahun dan meraikan kedatangan tahun baru, jangan lah anda lupa untuk meminumnya!

Dan daripada kami semua di Juice Works: Selamat menyambut hari Krismas dan tahun baru dengan badan yang sihat !

Sepatah dua tentang JUICE WORKS Malaysia


Juice Works Malaysia adalah perintis syarikat jus buah-buahan yang segar di negara di mana mereka dipercayai oleh beribu-ribu pelanggan-pelangang setia untuk kraf yang mengunnakan ramuan bahan-bahan semulajadi yang terbaik.

Juice Works

Diasaskan oleh Jason Choy dan Ling Mooi Li, pasangan berkenaan membuka kiosk pertama di pusat beli-belah Curve pada Disember 2004. Setelah tidak lama ia dibuka, kisok tunggal ini telah memenangi pujian daripada pelanggan-pelanggan untuk menu jus yang sihat dan smoothie yang sangat lazat.

Bermula daripada satu kiosk, Juice Works Malaysia telah berkembang sebagai syarikat pembekal jus buah-buahan dan smoothie segar premium di negara ini yang mengkhusus dalam menu hebat untuk lebih daripada 30 pilihan buatan tangan. Jenama ini terkenal dengan minuman sihat yang segar, dibuat selepas pesanan dan lazat menjamin pelangan akan kembali melawatnya lagi. Daripada eksekutif perniagaan yang sibuk kepada ibu bapa dan pengguna yang mementingkan kesihatan, Juice Works Malaysia mempunyai minuman yang sesuai dibuat segar untuk setiap keperluan individu.

Juice Works Malaysia kini boleh dijumpai di 29 lokasi di seluruh negara dengan banyak lagi akan di buka pada masa yang akan datang. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk gaya hidup sihat, Juice Works Malaysia juga menawarkan peluang francais sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangannya, serta kiosk mudah alih untuk menyampaikan minuman kepada pelanggan yang asyik bergerak.


MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa