28 Februari 2017

Sunnah Mudah Rasulullah yang Tidak Patut Diabaikan

Sunnah Mudah Rasulullah

Siapa sayang Nabi Muhammad? Mesti ramai yang jawab sayang kan 😊 Nabi Muhammad Rasulullah Salallahualaihiwasallam adalah pemberi syafaat di akhirat kelak. Tapi... kita ikut tak apa yang Rasulullah buat dan apa yang Rasulullah jauhi? 

sunnah Rasulullah

Kalau sayang, jom ikut sunnah Rasulullah. Beberapa sunnah Rasulullah yang mudah boleh kita boleh amalkan:

Sunnah Mudah #1

1. Masuk tandas kaki kiri dan keluar kaki kanan
2. Tutup kepala apabila masuk tandas.

Sunnah Mudah #2

1. Kibaskan tempat tidur
2. Permulaan tidur mengiring sebelah kanan.
3. Kepala menghadap kiblat.
4. Baca doa tidur

Sunnah Mudah #3

1. Minum dengan tangan kanan.
2. Minum duduk.
3. Minum niat kerana Allah dan baca Bismillah.

Sunnah Mudah #4

1. Datang awal ke masjid
2. Berjalan kaki ke masjid.
3. Berwuduk dari Rumah.
4. Baca doa masuk dan keluar masjid.

Sunnah Mudah #5

1. Masuk tandas pakai alas kaki.
2. Buang air kecil dan besar dalam keadaan duduk atau mencangkung
3. Masuk tandas jangan lama-lama.
4. Jangan makan dan minum dalam tandas

Sunnah Mudah #6

1. Bangun tidur baca doa bangun tidur atau ucap syukur.
2. Kemas tempat tidur.
3. Bersihkan diri.

Sunnah Mudah #7

1. Masuk masjid dengan kaki kanan dan keluar dengan kaki kiri.
2. Jika ada sampah dalam masjid kutip dan buang.
3. Bila masuk masjid niat iktikaf, semua perkara yang di buat dalam masjid akan dikira sebagai ibadah .

Sunnah Mudah #8

1. Baca Bismillah sebelum memakai baju atau doa ringkas ini "Ya Allah, aku memohon dari engkau kebaikan dari berpakaian ini".
2. Apabila memakai pakaian mulakan dengan sebelah kanan.
3. Jangan memakai pakaian untuk tujuan riak.
4. Memakai pakaian yang menunjukkan simbolik seorang muslim.

Sunnah Mudah #9

1. Sebelum tidur ambil wuduk.
2. Maafkan semua kesalahan org lain dan halalkan hutang piutang.
3. Jika mimpi baik bangun doa supaya dipercepatkan.
4. Jika mimpi buruk bangun buat isyarat ludah kekiri dan doa dijauhkan.

Sunnah Mudah #10

1. Pakai selipar kaki kanan dahulu.
2. Beri salam 3 kali bila bertamu ke rumah sahabat2.
3. Apabiila marah dalam keadaan berdiri hendaklah duduk, apabila marah dalam keadaan duduk hendaklah berbaring sehingga marah itu hilang.
4. Apabila marah, segera berwuduk.

Sunnah Mudah #11

1. Tutup aurat ketika memasak.
2. Adun atau kacau makanan dari kanan ke kiri.
3. Jangan buka keseluruhan penutup periuk atau bekas minuman ketika ambil nasi atau air.
4. Ketika sedang memasak perbanyakkan zikir dan menyebut kebesaran Allah.(baik untuk ibu yang ingin membentuk anak-anak soleh)

Sunnah Mudah #12

1. Basuh tangan sebelum makan.
2. Makan buah dahulu baru makan nasi.
3. Makan secara berjemaah, makan dengan family lagi ramai lg berkat rezeki tu.
4. Makan makanan yang ada dihadapan, jangan capai yang jauh.

Sunnah Mudah #13

1. Memotong kuku pada hari jumaat.
2. Memperbanyakkan doa antara Imam berkhutbah sehingga Asar.
3. Mandi sunat Jumaat.
4. Memakai pakaian terbaik untuk Solat Jumaat.
5. Memakai wangi-wangian.

Sunnah Mudah #14

1. Makanan sunnah susu, madu, barli dan kurma.
2. Makan bermula dari tepi kemudian tengah.
3. Hisap jari selepas makan (Sunnah 3 Jari)
4. Selepas makan terus basuh pinggan.
5. Puasa pada hari Isnin dan Khamis.

Sunnah Mudah #15

1. Baca Bismillah dan Alhamdulillah setiap kali menyedut air.
2. Jangan gunakan cawan yg sumpik, sumbing atau pecah.
3. Jangan tiup ke dalam air panas untuk menyejukkannya.
4. Jangan minum dalam bekas yang besar seperti jug air dan botol yang besar.

Sunnah Mudah #16

1. Semaikan rasa ingin berjuang di jalan Allah SWT.
2. Berazam untuk terus beristiqamah mempertahankan Islam.
3. Berusaha untuk mendaulatkan Islam di setiap peringkat.
4. Jangan melangkaui arahan dan perintah Allah SWT serta sunnah Rasulullah SAW.

Sunnah-sunnah yang disenaraikan di atas memang mudah mudah untuk kita amalkan. Tapi selalu juga kita abaikan atau buat tak tahu dengan sunnah tersebut. Tak rugi pun kita amalkan sunnah Rasulullah, dapat pahala lagi tu insyaAllah 😊

Setiap apa yang Rasulullah lakukan ada sebabnya. Jom sama-sama kita sebagai umatnya, menghayati sunnah Rasulullah.


Kempen 'Warranty Day' daripada Senheng

Kempen 'Warranty Day' daripada Senheng

Sebut saja barangan elektrik atau perkakasan rumah, pasti kita teringat Senheng. Siapa yang tak tahu Senheng bukan? Kedai elektrik dengan trademark warna hijau, Senheng merupakan salah satu daripada rangkaian kedai elektrik utama di Malaysia. Senheng beroperasi dengan lebih 100 buah kedai di seluruh Malaysia supaya pelanggan mudah untuk mencari mereka. Semakin hari, pelanggannya semakin bertambah. Jadi, Senheng memperkenalkan Warranty Day Promotion dikenali sebagai W-Day khas untuk pelanggan setianya.

Warranty Day (W-Day) Senheng
Warranty Day (W-Day) untuk pelanggan setia Senheng
(tertakluk kepada terma dan syarat)
Wow, satu penghargaan daripada Senheng kepada pelanggannya. Pasti anda tertanya-tanya, apa itu W-Day bukan?

W-Day (Warranty Day) adalah Promosi Hari Waranti eksklusif daripada Senheng untuk pelanggan setianya. Promosi W-Day terbahagi kepada dua iaitu:

Promosi 1: Anda hanya perlu membayar RM1 untuk menikmati '1 to 1 Replacement Warranty' dalam masa 24 bulan. Promosi ini hanya layak untuk peralatan elektrik kecil RM500 ke bawah.

Promosi 2: PERCUMA waranti TAMBAHAN selama 2 tahun untuk peralatan elektrik, perkakas rumah dan peralatan digital pada W-Day. Promosi ini adalah layak untuk barangan yang bernilai RM500 ke atas.

Kalau anda nak tahu, Promosi W-Day ini hanya sah pada 1 hari sahaja iaitu pada setiap 1 hari bulan setiap bulan. W-Day ini telah pun bermula pada 1 Disember 2016 dan akan berlangsung pada bulan seterusnya pada setiap 1 hari bulan. Sebagai contoh, pada 1 Januari, 1 Februari, 1 Mac dan setiap 1 hari bulan pada bulan seterusnya.

Jadi, saya terus ke kedai Senheng berdekatan iaitu di Kuala Kangsar untuk melihat pelbagai barangan yang layak untuk Promosi W-Day.

barangan elektrik, Senheng
Pelbagai barangan berjenama yang layak untuk Promosi W-Day. Rambang mata dibuatnya!
(tertakluk kepada terma dan syarat)
barangan elektrik, Senheng
Tengok2 DSLR dan telefon pintar Huawei 
barangan elektrik, Senheng
Pelbagai barangan elektrik untuk dapur di bawah RM500
(tertakluk kepada terma dan syarat) 
barangan elektrik, Senheng
Macam-macam saiz TV ada!
barangan elektrik, Senheng
Kagum tengok TV yang bersaiz besar ni. Memang cantik gambarnya dan berkualiti. 

Wah, pelbagai jenis peralatan elektrik, perkakas rumah dan peralatan digital ada di Senheng. Seronok membeli di Senheng sebab boleh mohon waranti tambahan lagi tu. Jadi, tidak perlu risau jika barangan elektrik yang anda beli itu rosak setelah tempoh waranti yang telah dibekalkan untuk produk tersebut tamat kerana barangan tersebut masih memiliki WARANTI TAMBAHAN 2 tahun lagi.

Kaum wanita memang suka membeli-belah, lagi-lagi jika keluar beli-belah barangan keperluan. Isteri pasti berasa kagum jika suami mampu menyediakan beberapa sarapan ringan untuknya, dan akhirnya suami akan membawa isteri ke Senheng pada W-Day untuk membeli-belah barangan elektrik yang menjadi idaman. Seronoknya!

Pastinya Promosi W-Day menjadi hari yang gembira buat si isteri. Pelbagai jenis peralatan dapur dan barangan elektrik idaman isteri seperti gambar di bawah ini dapat dibeli bagi mempercepatkan tugas harian mereka...

barangan elektrik, Senheng
Antara barangan elektrik (berharga di bawah RM500) yang layak untuk '1 to 1 Replacement Warranty'
(tertakluk kepada terma dan syarat)
Isteri juga tak perlu risau jika tiba-tiba barangan elektrik yang sedang digunakan itu rosak atau tidak boleh berfungsi. Bawa terus barangan tersebut ke kedai Senheng beserta waranti. Pasti mereka akan memberikan servis yang terbaik untuk anda.

Jom ke kedai Senheng sekarang juga!

Kedai Elektrik Senheng Kuala Kangsar
Untuk pengetahuan anda, Promosi W-Day ini hanya sah untuk ahli PlusOne sahaja. Teringin nak dapatkan waranti tersebut? Anda mesti menjadi ahli Senheng PlusOne dengan membuat bayaran sebanyak RM12 sahaja.

Ini sangat menarik! Untunglah pelanggan setia Senheng. Jadi, tunggu apa lagi. Segeralah ke kedai Senheng berdekatan anda untuk mendaftar sebagai ahli PlusOne disamping dapat menikmati pelbagai promosi dan tawaran hebat daripada Senheng.

24 Februari 2017

Dapat Hadiah Chia Seeds dari SlimmTreats

Chia Seeds daripada SlimmTreats

Hadiah chia seed pek 200 gram daripada SlimmTreats selamat tiba di rumah. Sebenarnya minggu lepas lagi dah sampai chia seed ini tapi hari ini baru nak kongsi cerita dengan anda 😁 

Inilah rupa pek chia seeds 200 gram yang saya dapat daripada SlimmTreats.

chia seed murah

Alhamdulillah, saya telah terpilih sebagai salah seorang pemenang Slimmtreats Chia Seeds dalam GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017. Saya baru bercadang nak beli chia seeds sebab tergoda dengan khasiat dan kebaikannya. Tup tup dapat hadiah chia seeds pula. Syukur, rezeki 😊

Anda sedang mencari chia seeds? Apa kata kalau anda tempah sahaja chia seeds dengan SlimmTreats. Harga 1 pek chia seeds dengan berat 200 gram ini hanyalah RM20.

chia seed murah

Untuk tempahan SlimmTreats Chia Seeds, anda boleh menghubungi pihak SlimmTreats seperti yang tertera di bawah:

Telefon / Whatsapp: 012-614 5179
Instagram: @Slimmtreats
Laman web: slimmtreats.com


23 Februari 2017

Status Permohonan BR1M Masih Dalam Proses

Status Permohonan BR1M 2017

Wang BR1M dah pun masuk mulai Rabu, 22 Februari semalam. Tapi masih ada juga yang belum dapat lagi walaupun statusnya adalah LULUS. Kalau dah berstatus lulus tapi belum dapat, insyaAllah akan masuk ke akaun juga nanti tu.

Saya masih belum dapat lagi sebab masih berstatus 'DALAM PROSES'. Dalam keluarga saya ni, abah, abang dan adik semuanya tertulis lulus. Kenapa agaknya tertinggal anak abah yang sorang ni? Hahaha. Nampaknya sama macam tahun lepas juga. InsyaAllah, saya termasuk dalam penerima BR1M untuk kelompok kedua.

status BR1M

Saya tahu ramai yang masih berstatus 'DALAM PROSES'. Saya faham ramai orang yang betul-betul memerlukannya. Kalau dah dapat ucapkan Alhamdulillah dan kalau belum dapat lagi sila sabar.

Tahun lepas dan tahun sebelumnya abah, abang dan adik saya wang BR1M nya terus dimasukkan ke akaun bank masing-masing tapi tahun ini dapat baucar pula. Emm pelik juga ni. Dalam borang permohonan BR1M sudah diisikan nombor akaun bank tapi dapat baucar juga. Surat untuk pengambilan baucar BR1M itu diserahkan oleh wakil ketua kampung yang datang ke rumah. Kena ambil di dewan yang telah ditetapkan. Banyak kerja pula kena buat tapi takpalah. Dapat juga merasa wang BR1M 😊

Kalau dapat wang BR1M nanti, insyaAllah sebahagian daripadanya saya akan gunakan untuk membeli goldbar. Kenapa? Sebab emas ni adalah penyimpan harga yang bagus dan harganya akan menaik dari semasa ke semasa. Kalau ada apa-apa kecemasan, boleh gunakan emas tu. Emas juga salah satu aset yang mudah untuk kita simpan. Haaa kan.. takdalah duit BR1M tu disia-siakan dengan cara ni ye dak 😉

Apa pun gunakan ia dengan sebaiknya.
Daripada rakyat ia datang, kepada rakyat ia kembali 😁

22 Februari 2017

Dugaan Apabila Cermin Mata Patah

Cermin Mata Patah

Cermin mata amat penting bagi orang yang rabun. Kalau tak pakai memang kaburlah jawabnya. Orang yang rabun jauh ni kalau melihat tanpa pakai cermin mata, objek tak nampak jelas dan kabur, nampak warna je. Kalau cahaya pula nampak 'kambang' je.

cermin mata patah

Payah rasanya tak pakai cermin mata ni. Pagi ini ditakdirkan cermin mata saya patah pada penyambung skru dan 'tangkai' sebelah kanan. Suka hati je panggil tangkai. haha. Bila dah patah ni, nak pakai memang tak boleh dah. Senyum dah redha je lah sebab tak nampak :) Nak tak nak kena juga tempah cermin mata baru.

Yelah, tahap rabun jauh saya agak tinggi. Jadi kalau tak pakai sukar nak tengok secara jelas. Tengok skrin laptop depan mata tanpa cermin mata pun kabur je. Melambatkan kerja jadinya. Kerja pula banyak menghadap laptop. 

Ok lah. Nak cari kedai cermin mata yang betul-betul menepati kehendak mata dan hati ini :)

20 Februari 2017

Lapan Jenis Rezeki Daripada Allah

Rezeki yang Baik Dari Allah

Alhamdulillah, hari ini kita masih dapat menghirup udara dan bernafas serta dapat melihat keindahan alam ciptaan Allah. Semuanya kerana Allah yang memberikan nikmat tersebut kepada kita. Ia juga merupakan rezeki yang tidak ternilai harganya.

rezeki daripada Allah

Tetapi, masih ada segelintir daripada kita mengatakan bahawa rezeki itu adalah wang semata-mata. Jika tiada wang, kehidupan tidak dapat diteruskan dengan sempurna. Bagi saya sendiri, wang itu memang penting , lebih-lebih lagi dalam urusan jual beli. Nak beli beras, mesti guna wang. Kalau tiada, tak makanlah jawabnya.

Disebabkan itulah ramai yang mencari rezeki kerana wang semata-mata. Jangan sampai mengejar rezeki menjauhkan kita daripada pemberi rezeki. Allahu...

Jadi, saya ingin berkongsi apa yang saya baca melalui perkongsian di grup emas yang saya sertai iaitu jenis-jenis rezeki daripada Allah kepada makhluk-Nya. Jom ketahui jenis-jenis rezeki tersebut.

Lapan Jenis Rezeki Daripada Allah


1. Rezeki Yang Telah Dijamin.

‎وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
"Tidak ada satu makhluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya."
(Surah Hud : 6).

2. Rezeki Kerana Usaha.

‎وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى
"Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya."
(Surah An-Najm : 39).

3. Rezeki Kerana Bersyukur.

‎لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu."
(Surah Ibrahim : 7).

4. Rezeki Tak Terduga.

‎وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا( ) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
"Barangsiapa yang bertakwa kepada ALLAH nescaya Dia akan menjadikan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya."
(Surah At-Thalaq : 2-3).

5. Rezeki Kerana Istighfar.

‎فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ( ) يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
"Beristighfarlah kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyak harta.”
(Surah Nuh : 10-11).

6. Rezeki Kerana Menikah.

‎وَأَنكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ
"Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak dari hamba sahayamu baik laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, maka ALLAH akan memberikan kecukupan kepada mereka dengan kurnia-Nya."
(Surah An-Nur : 32).

7. Rezeki Kerana Anak.

‎وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ
"Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut miskin. Kamilah yang akan menanggung rezeki mereka dan juga (rezeki) bagimu.”
(Surah Al-Israa' : 31).

8. Rezeki Kerana Sedekah.

‎مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً
"Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka ALLAH akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak."
(Surah Al-Baqarah : 245).

Begitulah antara jenis-jenis rezeki daripada Allah kepada makhluk-Nya. Terima kasih pada yang berkongsi ilmu ini di grup. Yang penting, jangan mudah putus asa walaupun dilanda ujian yang besar dan berusaha serta sabar untuk mencari jalan penyelesaiannya demi kehidupan yang lebih baik. Sentiasa bersyukur, bertawakal dan perbanyakkan amalan bersedekah tidak kira waktu kerana itulah harta kita yang sebenar untuk dibawa ke akhirat sana.

Semoga Allah swt sentiasa melimpahkan kita dengan rezeki zahir dan batin yang dapat membantu perjalanan kita menuju Allah. InsyaAllah

Jom menjemput rezeki!


19 Februari 2017

Rekaan Facebook Cover Photo Page Surie e-Shoppe

Design Facebook Timeline Cover/ FB Cover Photo Tema Bisnes

Kini, Facebook merupakan salah satu media sosial penting untuk menjalankan pelbagai aktiviti perniagaan. Facebook masih menjadi pilihan ramai peniaga bagi mempromosikan produk perniagaan mereka kerana lebih mesra pengguna. Kali ini saya berkongsi hasil kerja design cover photo Facebook yang bertemakan bisnes atas talian yang digunakan untuk menarik perhatian pengguna Facebook.

Rekaan cover photo kali ini berkisarkan tentang bisnes barangan bayi dan kanak-kanak. Pemilik akaun Facebook Surie e-Shoppe telah memilih warna pastel untuk cover photo ini. Clip art barangan bayi dan kanak-kanak juga diletakkan pada cover photo bertepatan dengan temanya. Maka terhasillah cover photo Facebook Surie e-Shoppe...

facebook cover photo
Mock-up cover photo page Surie e-Shoppe
facebook profile picture
Profile picture seperti yang diminta oleh klien.
Percuma dengan setiap tempahan design cover photo FB
Alhamdulillah, klien amat berpuas hati dengan hasil rekaan cover photo ini. Tunggu apa lagi? Kalau anda juga ingin buat tempahan, cepat-cepat Whatsapp atau PM saya di Facebook ye.

Anda berminat untuk membuat tempahan
design Facebook timeline cover/ FB cover photo 
dengan harga yang berpatutan?
Percuma profile picture!
Untuk pelbagai jenis tema page seperti personal, bisnes, syarikat dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)

18 Februari 2017

Segmen Review Blog By Syahirah Valiant

Segmen Review Blog

Hari ini saya rajin sikit sertai satu segmen blog ini, Segmen Review Blog By Syahirah Valiant. Kalau anda nak tahu, pemilik blog tersbut akan review semua blog yang join segmen ini mengikut bahagian. Haaaa.. nak blog anda direviu? Sertai segmen ini ye :)

Kalau anda nak sertai segmen ini, klik banner di bawah ini.

Segmen Review Blog
Segmen Review Blog By Syahirah Valiant

Jom korang.. sambil tu boleh blogwalking dan berkenalan dengan rakan blogger yang lain. Segmen ini bermula dari 12 Februari 2017 sehingga 12 March 2017.


17 Februari 2017

Masa Ibarat Pedang

Masa Anugerah Allah

Masa itu emas. Malah masa lebih berharga daripada emas. Setiap saat adalah anugerah Allah yang tidak ternilai harganya. Cuma kita yang buat-buat tidak nampak dengan nikmat itu.

Bagaimana dengan masa kita? Adakah hari ini sudah terisi dengan sebenar-benarnya? Adakah waktu kerja diselitkan dengan bersembang kosong? Atau curi-curi tidur? Imam Shafie ada mengatakan bahawa masa ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya, ia akan memotong kamu.

masa ibarat pedang


Masa terus berlalu tidak menunggu kita. Amat rugi jika masa dibazirkan begitu sahaja dengan perbuatan yang melalaikan hati dan menjauhkan diri daripada Allah.

Apa sahaja yang telah dilakukan hari ini menjadi pengajaran buat kita pada masa akan datang bernama esok. Kalau hari ini kita biasa-biasa saja, esok kita cuba jadi luar biasa. Urus masa dengan yang amat bernilai itu sebaik-baiknya. Jadikan esok lebih baik daripada hari ini. InsyaAllah.


14 Februari 2017

Perkara yang Tak Patut Dibuat untuk Majlis Perkahwinan

Berjimat untuk Majlis Perkahwinan

Melangkah ke alam perkahwinan bukanlah mudah seperti yang disangka. Tapi jika niatnya benar kerana Allah, insyaAllah dipermudahkan urusan. Apabila sebut soal perkahwinan, ia bukanlah semata-mata kerana cinta untuk disatukan bersama tetapi kerana takdir Allah yang mempertemukan dua jiwa untuk bercinta kerana-Nya. 

kahwin jimat
FOTO OHSEM PAPA

Untuk jadi pasangan suami isteri, ilmu agama dan rumah tangga mestilah ada supaya apabila dah kahwin nanti jika wujud masalah, masalah tersebut dapat diselesaikan dengan ilmu yang ada. Selain itu perancangan kewangan yang mantap juga amat perlu dan ia bermula sebelum majlis perkahwinan itu lagi.

Saya pernah baca surat khabar tempatan yang menyatakan bahawa terdapat pasangan yang rumah tangganya tidak bertahan lama disebabkan lemahnya dalam mengurus kewangan. Ada yang buat pinjaman peribadi semata-mata untuk majlis perkahwinan supaya nampak grand. Akibat hutang tersebut, perbelanjaan untuk perkara lain terganggu dan hutang masih belum habis walaupun dah ada anak. Perkara sebegini sebenarnya boleh dielakkan jika ada kesedaran untuk menabung dan belajar berjimat untuk kebaikan masa depan. Jimat tapi jangan sampai kedekut pula :)

Jadi, saya nak kongsikan apa yang saya pernah baca di Facebook Dr. Azizul Azli Ahmad, salah seorang pakar dalam bidang kewangan dan hartanah di Malaysia tentang perkahwinan.

Perkara yang Patut Dielakkan untuk Majlis Perkahwinan


1. Jangan buat pinjaman peribadi untuk jadi Raja Sehari, yang suka meminjam itu menteri.
2. Jangan berkompang dan karaoke waktu azan Zohor pengantin sampai, keberkatan itu tak capai.
3. Jangan sediakan meja VVIP, kita samakan semua dan jadi tetamu kenduri.
4. Salam beri sampul itu bukan amalan agama, tiada duit orang malu nak datang makan nanti.
5. Jangan guna bomoh hujan, minta saja pada tuhan. Jangan sekutukan tuhan majlis persandingan kita.
6. Jangan jadi 'Raja' sangat, kita semua rakyat jelata.
7. Jangan ada agenda photoshoot di tempat lain, tetamu datang nak jumpa pengantin.
8. Jangan sayang make up sampai tak solat Asar dan Maghrib.
9. Jangan habiskan semua duit untuk majlis kahwin, lepas kahwin kena tidur tilam lipat.
10. Jangan buang duit beli goodies dari China, salam cium tangan itu lebih bermakna.

Mungkin ada yang kurang setuju dengan perkara di atas tetapi percayalah, yang sederhana itu lebih baik. Tak peningkan kepala dan hidup bahagia selepas majlis perkahwinan, insyaAllah :) 

Jom mula menabung dan menyimpan hari ini juga. Saya juga simpan emas selain wang simpanan kerana emas 'penyimpan' nilai yang bagus. Anda juga patut cuba ini.

Kurangkan air liur basi. tingkatkan prestasi.

10 Februari 2017

Sunnah Rasulullah Sebelum Tidur

Sunnah Rasulullah Sebelum Tidur 

Tidur adalah satu nikmat kurniaan daripada Allah. Manusia perlukan tidur untuk berehat setelah berusaha kuat mencari rezeki pada siang harinya. Malam adalah waktu terbaik untuk tidur mengikut fitrah manusia itu sendiri. 

Sunnah Rasulullah Sebelum Tidur

Tidur pun bukan main tidur saja. Terutamanya umat Islam, terdapat beberapa adab yang juga merupakan sunnah Rasulullah, perlu diikuti sebelum tidur.
Antara sunnah Rasulullah sebelum tidur adalah:

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

doa sebelum dan bangun tidur

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu, dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 kali, Alhamdulillah 33 kali, Allahuakbar 33 kali.

4. Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia. Kemudian baca Bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa membaca Bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu’ sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.
Peringatan:
Pesan Rasulullah, jangan tidur secara meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak timbul fitnah. Tidur tanpa menutup aurat dengan sempurna akan menghindarkan malaikat, bahkan mengundang makhluk lain.

Jangan lupa untuk muhasabah diri sebelum tidur agar kita dapat memperbaiki kesalahan yang telah dilakukan.

Mudah kan sunnah Rasulullah?  Dapat pahala lagi tu kalau laksanakannya. Begitulah antara beberapa sunnnah Rasulullah sebelum tidur yang patut diamalkan setiap hari. InsyaAllah pelbagai manfaat yang kita akan dapat dengan mengikutinya.


Sumber Sunnah Rasulullah: Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia

Kalau Seorang Muslim itu Tidak Solat...

Menghukum Orang yang Tinggalkan Solat

Solat fardhu 5 waktu sehari adalah solat yang diwajibkan ke atas umat Islam. Tetapi walaupun hanya 5 waktu sehari dengan pelaksanaannya yang mengambil masa kurang daripada 10 minit, masih ada lagi yang belum mampu untuk tunaikannya. Masih ada yang tinggalkan solat kerana lebih mementingkan hal-hal keduniaan walaupun tahuakan dapat dosa jika tinggalkannya.

hukum tinggalkan solat
FOTO AQUILA-STYLE.COM

Emm.. Kalau seseorang itu contohnya ahli keluarga dan rakan-rakan tak solat apabila telah masuk waktu solat, apa tindakan anda? Adakah anda membiarkan saja atau terus mengajaknya? Haaa... waktu ini ramai orang yang menganggap diri sendiri yang menunaikan solat itu sudah cukup baik. Lalu, cepat saja dihukumnya orang yang tidak solat tu. "Kau tak solat, masuk neraka nanti" dan macam-macam lagi. Cepat saja kutukan dikeluarkan daripada mulut. Salah cara ini.
"Syeikh, apa hukuman orang yang tidak solat?"
Syeikh: "Pegang tangannya dan ajar dan ajak dia untuk solat. Jangan jadi penghukum. Jadilah penyebar kebaikan".
Kan bagus kalau kita jadi penyebar kebaikan. Ajak secara berhikmah. Jangan mudah menghukum seseorang. Kita juga bukan sempurna. Hidup di muka bumi saling memerlukan. Jangan pentingkan diri sendiri. Syurga bukan untuk kita seorang saja.

Solat itu tiang agama. Jika tiangnya rapuh, maka robohlah rumahnya. Semoga kita sentiasa menjaga solat kita dan menjadi penyebar kabaikan. InsyaAllah

08 Februari 2017

Design Cover Photo FB Page Almari Damia

Design Facebook Timeline Cover/ FB Cover Photo Tema Bisnes

Salam sejahtera pembaca semua. Semoga anda sentiasa dilimpahkan rezeki yang baik daripada Allah. Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda artwork untuk klien saya iaitu Facebook cover photo bertemakan bisnes. Cover photo ini digunakan untuk page Almari Damia.

Rekaan cover photo ini menonjolkan perniagaan utama pemilik kedai online ini. Fesyen muslimah dengan pelbagai saiz daripada S sehingga XXL menjadi perkara utama dalam cover photo ini. Jadi, ilustrasi model mengikut saiz dilukis untuk cover photo ini. Ilustrasi almari juga dilukis, bertepatan dengan nama Facebook ini iaitu Almari Damia.

Alhamdulillah, klien amat berpuas hati dengan rekaan cover photo Facebook ini. 

design cover photo murah
Mock-up cover photo page Almari Damia
design cover photo murah
Profile picture percuma dengan setiap tempahan design cover photo FB

Kini, semakin ramai yang menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Sama ada menjadikan ia karier utama ataupun sampingan. Laman sosial adalah salah satu medium pengiklanan untuk mempromosikan pelbagai produk yang diketengahkan.

Kalau anda salah seorang daripada mereka, jom buat tempahan cover photo FB mengikut kehendak anda sebagai langkah untuk mempromosikan produk atau servis.

Anda berminat untuk membuat tempahan
design Facebook timeline cover/ FB cover photo 
dengan harga yang berpatutan?
Percuma profile picture!
Untuk pelbagai jenis tema page seperti personal, bisnes, syarikat dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)

06 Februari 2017

Hadiah Menarik untuk Kekasih daripada Printcious.com

Pilihan Hadiah untuk Hari Kekasih


Memberi hadiah kepada seseorang yang disayangi adalah salah satu cara untuk mencipta kenangan yang indah. Tambah pula kalau si kekasih hati yang dapat hadiah tu, lagi bertambah sayang kepada anda :) Nak beri hadiah kepada si dia biarlah hadiah yang boleh membuatkan si dia tersenyum dan gembira apabila teringatkan anda.

Sebenarnya rumit juga proses nak cari hadiah ni. Sebab terlalu banyak pilihan hadiah yang disenaraikan atau hadiah tidak menepati citarasa. Mesti macam-macam kita fikir. Risau pula si kekasih hati tak suka hadiah yang diberi. Tapi jangan risau, ada jalan penyelesaiannya. Pergi saja ke laman web Printcious.com. Pelbagai idea hadiah yang menarik terdapat di situ. Boleh design sendiri lagi tu.

hadiah hari kekasih, printcious.com

Apa yang menariknya di Printcious ni?


Memang menarik. T-shirt, mug, puzzle, sarung telefon, bantal, pad tetikus, kusyen, jubin seramik, dan t-shirt mini terdapat di laman web Printcious. Hadiah pula sesuai dengan pelbagai acara, majlis dan juga hari-hari istimewa. Harganya juga berpatutan. Kalau anda membeli hadiah bernilai RM80 ke atas, anda layak menikmati penghantaran percuma untuk ke semenanjung. Wah!

hadiah hari kekasih, printcious.com

Lagi menarik kita boleh reka sendiri hadiah tu. Kalau nak tambah kata-kata romantik atau gambar anda kepada kekasih anda juga boleh. Jadi Printcious.com adalah pilihan terbaik untuk anda mencari hadiah di situ sempena Hari Kekasih yang bakal tiba nanti. Pasti anda tak menyesal. Ini bermakna anda boleh berikan sesesuatu yang menarik dan unik selain daripada memberi sejambangan bunga atau coklat seperti kebiasaannya kepada kekasih hati anda.

Cara design sendiri hadiah di Printcious.com


Saya kongsikan bagaimana cara-cara untuk design sendiri hadiah di Printcious.com khas sempena Hari Kekasih ini. Jom...

1. Buka laman web Printcious.com

hadiah hari kekasih, printcious.com

2. Create akaun dengan klik perkataan 'Member' yang ada di bucu atas kanan laman web.

3. Kemudian, klik menu 'Gifts' dan klik 'Valentine's Day'.

hadiah hari kekasih, printcious.com

4. Anda akan lihat pelbagai jenis hadiah. Scroll hingga ke bawah dan klik page number untuk lihat produk yang lain lagi. Semuanya boleh design sendiri!.

hadiah hari kekasih, printcious.com

5. Klik satu produk, contohnya t-shirt.

6. Pilih saiz mengikut badan anda dan kuantiti yang ingin ditempah.

hadiah hari kekasih, printcious.com

7. Klik butang biru 'Customise It'. Di sini anda boleh tambah gambar atau perkataan yang anda suka. Kalau nak tambah ayat atau gambar anda sendiri, letak dalam garis putus-putus hijau seperti gambar di bawah ini.

hadiah hari kekasih, printcious.com

8. Apabila sudah siap, klik butang 'Done' dan anda boleh teruskan untuk buat pembayaran dengan klik butang merah jambu 'Add to cart'. Anda boleh pos hadiah ke alamat anda atau terus kepada kekasih anda.

Wah, mudahnya! Tak perlu pening-pening lagi berfikir tentang hadiah. Hanya ke laman web Printcious.com sahaja pasti selesai masalah anda.

Tunggu apa lagi? Raikan Hari Kekasih anda dengan mengabadikan kenangan indah bersama Printcious.com.

Printcious.com - Precious Gifts From Your Heart

05 Februari 2017

Muhasabah Diri Itu Perlu

Pentingnya Muhasabah Diri


Dalam seharian, pelbagai perkara yang kita dah lakukan. Dalam kita menjaga perbuatan kita, mungkin secara tak sengaja atau tanpa sedar, terselit juga perkara yang tidak baik kita lakukan. Tercakap perkara yang tidak baik, terlihat sesuatu yang tak sepatutnya dan lain-lain lagi. Jadi, sebab itulah penting kita muhasabah diri sebelum tidur.

muhasabah diri
FOTO ARIAN'S BLOG

Kenapa perlu muhasabah diri? Mudah saja jawapannya. Supaya kita akan jadi lebih baik daripada hari ini. Maksudnya supaya kita sentiasa memperbaiki diri kita dengan berfikir atas setiap perbuatan yang telah kita lakukan. Macam kerja juga, kerja pun ada masanya akan diaudit. Yang mana terkurang, perlu dipertingkatkan. Manusia pun macam tu juga.

Kalau ada salah dengan seseorang, segera minta maaf dan memaafkan. Kalau ada perbuatan yang tidak baik atau percakapan yang buruk dilontarkan, berazam supaya kita tidak akan ulangi kembali perkara tersebut. Yang mana perkara baik, teruskan ia.

Semoga kita semua sentiasa menjadikan hari esok lebih baik daripada hari ini. InsyaAllah.

02 Februari 2017

Design Template Blog Responsif Agen Mary Kay

Design Blog Responsif  Tema Bisnes

Servis design blog murah | Jenama Mary Kay tidak asing lagi dalam dunia penjagaan kulit. Kali ini, saya dapat tempahan daripada perunding kecantikan Mary Kay untuk mereka blog miliknya. Rekaan blog yang ringkas dan memudahkan pembaca menjadi pilihan pemilik blog ini.

Blog yang bertemakan warna merah dan emas ini sudah pastinya berkisarkan tentang produk penjagaann kulit Mary Kay. Alhamdulillah, klien berpuas hati dengan rekaan blog ini. 

Blog pakej 5 + responsif: Blog Nurin CikPuan MARY KAY
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

template blog bisnes
Template Blog
Template blog ini adalah responsif. Boleh semak di sini Troy dan masukkan url blog ini.

template blog responsive
Template Blog Responsive
design banner blog murah
Banner Blog

design watermark murah
Watermark

Bagi anda yang berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang
berpatutan, untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi.
InsyaAllah saya akan designkan mengikut kehendak anda ;)

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, hubungi saya melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)



01 Februari 2017

Template Blog Responsif Ceritera Ibu dan Anak

Design Blog Tema Lifestyle dan Bisnes

Servis design blog murah | Assalamualaikum dan selamat datang Februari! Alhamdulillah masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk mencari rezeki di muka bumi milik-Nya. Kali ini saya nak kongsi artwork iaitu design template blog responsif Ceritera Ibu dan Anak.

template blog responsive

Warna putih dan kelabu menjadi pilihan tuan punya blog untuk dijadikan warna tema blognya. Blog Ceritera Ibu dan Anak ini lebih berkisarkan tentang gaya hidup mereka sekeluarga dan perkongsian tips dan petua, jadi foto pemilik blog dan anak-anaknya diletakkan pada header blog tersebut. Selain daripada gaya hidup dan petua, bisnes produk Forever Living juga diselitkan juga dalam blog ini. 

Blog pakej 4 + responsif: Blog Ceritera Ibu & Anak
(klik url di atas untuk paparan penuh dan lebih jelas)

template blog responsvie
Template blog

Template blog ini adalah responsif. Boleh semak di sini troy.labs.daum.net dan masukkan url blog ini.

design banner murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark

Bagi anda yang berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan,
untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi.
Cakap saja anda nak bagaimana rupa blog tu, saya akan designkan mengikut kehendak anda ;)

Nak blog jadi responsive pun saya boleh buat kalau anda nak.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, hubungi saya melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)