Mimpi Indah Amirah Othman

Maisarah Humaira | 31.1.18 | 2 Komen

Lagu Mimpi Indah oleh Amirah Othman


Selamat malam, mimpi indah! Ucapan yang sering diucapkan sebelum tidur kan. Maka, jomlah tidur. Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini. 


Lirik Lagu Mimpi Indah


Malam terjaga
Terfikirkannya
Sedang apa di mana dia

Siang terkenang
Masih terbayang
Bersemuka dengan si dia

Senyum mulut bicara
Tapi hati tak sama
Mungkin kini jaraknya berbeza
Namun kau tetap ku dambakan

Jagakan dirinya
di saat bila ku tiada
Jikalau rindu
Ingatlah mimpi indah bersamaku

Jagakan hatinya
Di saat ku tak di sana
Jika tersedar
Ingatlah mimpi indah bersamaku
hmm.. hmm.. hmm..


What to do in Melaka Jika Berkunjung ke Sana?

Maisarah Humaira | 30.1.18 | 13 Komen

Tempat Menarik dan Tempat Makan Best di Melaka


Setiap negeri di Malaysia mempunyai pelbagai tempat menarik yang mampu membuka mata pelancong sama ada dari luar ataupun dalam negara untuk mengunjunginya. Salah satu negeri yang tidak asing lagi dalam Malaysia yang kaya dengan tempat bersejarah serta keunikannya adalah Melaka. What to do in Melaka jika bercuti di sana?

Memang banyak perkara yang boleh anda lakukan di Melaka. Melawat pelbagai tempat menarik sambil jalan-jalan cari makan sudah semestinya. Melaka bukan saja terkenal dengan keindahan sejarahnya, ia juga menawarkan tarikan semula jadi yang menakjubkan, pusat beli belah yang meriah dan juga pelbagai makanan yang enak. 

Sebut saja tempat tentang Melaka, terus Mai teringat Kota A Famosa dengan meriamnya dan Dutch Square dengan binaan bangunan berwarna merahnya iaitu Stadthuys yang menjadi landmark kawasan ini. Tempat ini memang ramai pengunjung, lebih-lebih lagi waktu cuti sekolah. Di sini kita boleh lihat pelbagai pelancong dari negara luar datang melawat.

Dutch Square
Dutch Square
Stadthuys ini pula dikelilingi oleh banyak tempat pelancongan yang patut dikunjungi. Terdapat Church Christ abad kelapan belas berdekatan dengannya. Tempat-tempat pelancongan lain yang berdekatan termasuk Sungai Melaka, Melaka River Cruise, Jonker Street yang terkenal, Muzium Budaya Cheng Ho, Muzium Maritim, Muzium Belia Malaysia. Berdekatan Dutch Square juga anda boleh melihat Queen Victoria's Fountain, air pancut itu dibina untuk memperingati Jubli Diamond Queen Victoria. 

tempat terkenal di melaka
Antara yang terkenal di Melaka
Salah satu tarikan top di situ ialah Melaka River Cruise. Kalau penat nak berjalan sekitar bandar,  anda naik je Melaka River Cruise untuk lawatan cepat di sekitar bandar dengan pantas. Sepanjang perjalanan selama 45 minit, anda dapat melihat bangunan bersejarah tinggalan Belanda, kincir air, kubu pesisir sungai dan 7 buah jambatan kecil sekitar bandar Melaka, pemandangan seperti kampung tradisional Melayu Kampung Morten dan mural yang indah di samping Jonker Walk.

Melaka River Cruise
Melaka River Cruise
Kalau ke Melaka, jangan lupa melawat Kampung Morten, sebuah kampung Melayu yang masih kekal dalam bandar Melaka. Apa yang membuatkan Mai tertarik dengan rumahnya ialah rumah tersebut nampak comel, dibina sederhana tinggi dan dihias dengan cantik sekali serta landskap yang menarik. Kampung ini diangap ‘muzium hidup’ kerana ramai penduduk kampung itu masih mengamalkan cara hidup lama, di samping mempamerkan keunikan reka bentuk rumah mereka. 

Kampung Morten
Kampung Morten
Kalau ke kampung ini, jangan lupa singgah di Villa Sentosa, sebuah rumah limas yang telah dibina oleh Othman ketika beliau membuka kampung berkenaan pada tahun 1920. Sekarang rumah terus masih didiami oleh warisnya. Kalau naik river cruise waktu malam, anda akan lihat pemandangan yang sangat cantik kerana rumah dihias penuh warna-warni.

Villa Sentosa
Villa Sentosa
Banyaknya tempat menarik di Melaka kan. Teringin pula nak tengok keseluruhan bandar Melaka. Segalanya mungkin dengan menaiki Menara Taming Sari setinggi 110 meter yang terletak di Bandar Hilir, bersebelahan dengan Dataran Pahlawan. Ia adalah menara berputar jenis gyro, yang menawarkan pemandangan 360 darjah ke bandar yang menarik. Satu sesi putaran yang mengambil masa kira-kira tujuh minit sahaja, tetapi anda akan melihat hampir semua bandar termasuk tempat tumpuan pelancong utama seperti Bukit Memorial St. Paul dan Memorial Kemerdekaan serta tapak membeli-belah moden seperti Dataran Pahlawan dan Mahkota Parade dari atas.

Menara Taming Sari
Menara Taming Sari
Nak tawan rasa gayat anda? Anda juga boleh melihat pemandangan bandar Melaka di The Shore Sky Tower selain daripada Menara Taming Sari. The Shore Sky Tower ini terletak di The Shore Shopping Gallery. Kalau naik menara ini rasa lagi mencabar sebab boleh berjalan di atas jambatan di bangunan setinggi 42 tingkat ini. Wow! Di sini kita boleh ambil gambar sebanyak mana yang mahu sebab boleh stay lama di sini berbanding Menara Taming Sari. Di bahagian atasnya juga disediakan kolam ikan koi. Dataran di atas ini memang menjadi tarikan pengunjung untuk mengambil gambar kenangan, pasti cantik hasil gambarnya. 

The Shore Sky Tower
The Shore Sky Tower
Dah puas melihat pemandangan bandar Melaka dan ambil gambar, apa kata Upside Down House Gallery yang terletak di kawasan berdekatan dengan Mahkota Parade. Mudahnya, galeri ini betul-betul terletak di belakang Seri Costa Hotel. Menariknya di sini anda boleh ‘terbalikkan’ diri anda. Bolehlah penuhkan galeri gambar di telefon atau kamera anda dengan pelbagai aksi menarik di sini, beraksi gaya Spiderman pun ok juga kan hehe. 

Upside Down House Gallery
Upside Down House Gallery
Nak lagi menarik, jom ke Melaka Alive. Di sini, kita boleh mempelajari dan merasai sejarah zaman Kesultanan Melayu Melaka. Tarikan utama di Melaka Alive adalah Pirate Adventure dan Winds of Merdeka. Persembahan teater muzikal yang dilakukan diatas pentas dengan senibina seperti seperti sebuah bahtera mrnghidupkan semula Kisah Panglima Awang. Kisahnya dimana kisah hidup beliau disepanjang pelayaran mengelilingi dunia dan serangan ke atas Portugis. Gabungan fakta kajian sejarah, teater dan tarian melayu tradisional membuatkan pengunjung tertarik dengannya.

Melaka Alive
Melaka Alive
Kalau anda tak mahu hanya duduk menonton teater, anda boleh ke Pirate Adventure. Di sini anda akan masuk ke kapal lanun yang lengkap dengan pelbagai prop yang realistik dan lanun-lanun hidup yang menyeramkan.

Setelah puas berjalan-jalan ke pelbagai tempat menarik, tenangkan fikiran dengan keindahan Pantai Klebang pula. Seronoknya beriadah bersama keluarga di sini pada waktu petang. Menariknya di sini ialah ‘padang pasir’ yang lapang. 

Pantai Klebang
Pantai Klebang 

Kawasan pantainya yang seakan-akan padang pasir di Tanah Arab memang menarik ramai pengunjung datang ke sini. Ramai yang tak melepaskan peluang untuk bergambar di sini. Kalau lapar, jangan risau sebab terdapat banyak gerai makanan yang ada di tepi jalan. Jangan lupa menikmati Coconut Shake Original Klebang yang terkenal di Pantai Klebang tu. Ada kawan Mai bagi cadangan, coconut shake di Batu Berendam pun tak kurang hebatnya, lagi sedap.

Coconut Shake Original Klebang
Coconut Shake Original Klebang
Kalau anda dah selalu sangat rasa coconut shake, apa kata anda mencuba Big Bowl Ice yang menyediakan pelbagai aiskrim sama ada snow atau shaved di sini. Mengancam betul! Terdapat tiga cawangan Big Bowl Ice di Melaka iaitu di Batu Berendam, Kota Laksamana dan Jonker Street.

Big Bowl Ice
Big Bowl Ice Melaka
Bab makan pula, Melaka juga mempunyai pelbagai tempat makan yang sedap dengan menu yang menarik. Siapa yang tak kenal dengan kuih keria gula Melaka yang sedap tu kan. Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil di Kampung Limbongan antara yang terkenal di Melaka. Ramai yang sanggup beratur panjang menunggu kuih keria yang sedap itu.

Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil
Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil
Melaka yang terkenal dengan masakan asam pedas juga membuatkan ramai pengunjung ingin mencuba kesedapannya. Salah satu kedai yang kawan Mai cadangkan kalau nak makan asam pedas yang paling best di sana adalah di Asam Pedas Power Abang Piee Bukit Cina. Sedap dan kaw katanya. 

Asam Pedas Power Abang Piee Bukit Cina
Asam Pedas Power
Restoran Line Clear yang terletak di Kampung Jawa juga antara yang terkenal di Melaka. Macam-macam menu disediakan disediakan antaranya satay daging, satay ayam, satay kerang, satay hati, mee rojak udang, pasembor dan lain-lain lagi..fuhhh sedap semuanya. Sambil makan tengok bot lalu, macam kat Venice dah. Hehe

Restoran Line Clear Kampung Jawa
Restoran Line Clear Kampung Jawa
Bagi peminat roti john, anda bolehlah mencubanya di Roti John Tarik Mael Lambong. Yang tak suka pun boleh jadi suka dengan roti john di sini. Tengok saja pun boleh meleleh air liur dibuatnya. Banyak pilihan isi roti john yang disediakan, cheese pun melimpah.

Roti John Tarik Mael Lambong
Roti John Tarik Mael Lambong
Untuk sarapan, apa kata anda cuba Mee Goreng Pak Hassan atau dikenali dengan nama Mee Bodoh juga terkenal di Melaka. Dahsyat betul namanya kan hehe. Mee goreng ni dipanggil mee bodoh sebab ia dimasak tanpa rencah, tapi yang membuatkan mee ni sedap sebab lauk lain yang ditambah sekali seperti timun, sambal dan telur mata kerbau, campur semua sekali, letak kicap dan sedikit cuka... sedap kata mereka yang pernah mencubanya.

Mee Goreng Pak Hassan, mee bodoh
Mee Goreng Pak Hassan atau  Mee Bodoh 
Anda juga boleh menikmati Roti Canai Kayu Arang selain Mee Bodoh untuk sarapan. Antara menu yang disediakan seperti Roti Nanchos, Roti Tampal Dangdut, Roti O’ dan Nasi Lemak Kukus dengan telur goreng.

Roti Canai Kayu Arang
Roti Canai Kayu Arang
Perghhh banyak betul tempat menarik dan tempat makan best di Melaka! Bukan hanya yang disebut seperti di atas sahaja, sebenarnya macam-macam tarikan lain lagi yang ada di Melaka tau.

Kalau anda ingin merancang percutian dalam Malaysia dan nak pergi ke tempat yang anda rasa belum pernah pergi lagi, nak senang rujuk je page Unseen Malaysia. Pelbagai info menarik tentang tempat menarik juga disediakan di situ.

Unseen Malaysia | 41 Bucket-list-worthy Destinations Unseen Malaysia | 41 Bucket-list-worthy Destinations. View the interactive version here

Rancang percutian anda dengan sebaik-baiknya supaya lancar dan puas hati dengan percutian tersebut ๐Ÿ˜‰


Kredit foto:

Dutch Square - http://www.gomelaka.my/red-square-dutch-square/
Stadthuys - http://www.orangmelaka.com/sejarah-bangunan-stadthuys.html
Sungai Melaka- https://asian-images.photoshelter.com/image/I00002gl9YVsTGm0
Melaka River Cruise - https://www.jomjalan.com.my/listing/melaka-river-cruise/
Jonker Street - http://travelguide.easybook.com/destinations/malaysia/jonker-walk/
Muzium Budaya Cheng Ho - http://malacca.attractionsinmalaysia.com/Cheng-Ho-Cultural-Museum.php
Muzium Maritim - http://malacca.attractionsinmalaysia.com/Maritime-Museum.php
Muzium Belia Malaysia - http://datukserimohdalirustam.blogspot.my/2012/01/muzium-belia-malaysia.html
Kampung Morten & Villa Sentosa - http://bettyandlingshing.blogspot.my/2013/11/kampung-morten-melaka.html
Menara Taming Sari - https://www.bharian.com.my/node/105107
The Shore Sky Tower - http://skytower.theshoremelaka.com/
Upside Down House Gallery - http://packages.asiatravel.com/
Melaka Alive - http://www.gomelaka.my/melaka-alive/
Pantai Klebang - https://www.caridestinasi.com/pantai-klebang-percutian-di-melaka/
Coconut Shake Klebang - https://afiqhalid.com/2017/03/coconut-shake-klebang-wajib-singgah/
Coconut Shake Batu Berendam - http://www.foodadvisor.my/melaka/batu-berendam-coconut-shake-malacca
Big Bowl Ice - https://www.koleksiviral.com/2017/03/ais-kacang-big-bowl-ice-melaka-sedap.html
Mee Bodoh - http://foodmento.com/dish/mee-goreng/4499
Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil  - http://www.melakapages.com/kuih-keria-antarabangsa-haji-jalil/
Asam Pedas Power Abang Piee Bukit Cina - http://asampedaspowerabgpiee.blogspot.com/2009/09/selamat-datang-ke-asam-pedas-power-abg.html
Restoran Line Clear Kampung Jawa - https://www.youtube.com/watch?v=psIMx0fMYME
Roti John Tarik Mael Lambong - https://www.caridestinasi.com/tempat-makan-best-di-melaka-jjcm/
Mee Goreng Pak Hassan - http://foodmento.com/dish/mee-goreng/4499
roti canai kayu arang - https://www.tempatmenarik.my/roti-canai-kayu-arang-tempat-makan-menarik-di-melaka/



Kadang-kadang Cermin Juga Menipu Kita

Maisarah Humaira | 26.1.18 | 18 Komen

Cermin yang menipu


Kalau nak tengok rupa diri sendiri, sudah semestinya kita akan cari cermin. Nak tahu mana ada yang tak kena di wajah atau penampilan diri. Betul kan?

cermin
Foto Sumber Google

Tapi kadang-kadang cermin juga ada yang 'menipu' kita sehingga membuatkan kita keliru. Keliru dengan rupa diri yang sebenar setelah melihat melalui beberapa cermin. Bila tengok pada cermin ini, nampak ok. Bila tengok guna cermin lain, nampak gemuk pula badan. Pernah macam tu? heeee

Walaupun cermin itu adalah sama seperti cermin yang lain (cermin meja mekap tu.. bukan cermin tingkap atau yang lain ye) yang kita tahu sifatnya mencipta pantulan bayangan objek dengan sempurna, tetapi hasilnya sedikit berbeza.

Sama macam hidup ini. Nama je manusia, spesis yang sama tapi hati dan fikirannya lain-lain. Maka, wujudlah pelbagai ragam. Ada orang jenis yang terus bagi pandangan yang jujur, ada pula jenis yang suka puji tapi hakikatnya lain, ada juga yang jenis suka cakap belakang baik buruk seseorang dan macam-macam lagi. 

Dalam hidup ini, yang penting jangan mudah terpengaruh dengan kata-kata pujian yang sebenarnya tipu belaka. Jangan mudah keliru dengan pandangan yang berbeza daripada manusia. Tenang dan minta petunjuk daripada Allah, kerana Dia yang lebih mengetahui tentang sesuatu.

Kita hidup ini sebenarnya nak raih perhatian Allah, maka buatlah apa yang Allah suka, kalau ikut apa yang manusia suka, tak semestinya kita juga akan suka dengannya.


Selesai 3 Dos Suntikan Vaksinasi HPV

Maisarah Humaira | 24.1.18 | 16 Komen

Dos Lengkap Suntikan Vaksinasi HPV

Selesai juga suntikan 3 dos vaksinasi HPV, Alhamdulillah. Semalam (23 Januari 2018) merupakan suntikan terakhir. Anda yang bergelar wanita.. dah dapatkan suntikan vaksin ini? Kalau belum anda boleh ke mana-mana Klinik Nur Sejahtera LPPKN untuk mendapatkan nasihat serta tarikh temujanji dengan segera.

Suntikan Vaksinasi HPV

Mai ingat lagi, Mai pergi ke Klinik Nur Sejahtera LPPKN Kuala Kangsar dalam awal tahun 2017. Masa tu lalu depan klinik dan terlihat kertas yang dilampirkan pada dinding kaca klinik tersebut, mengatakan bahawa "bermula Januari 2017, pemberian vaksinasi HPV secara percuma melalui program ini adalah kepada wanita bujang/belum pernah berkahwin, warganegara malaysia atau penduduk tetap yang lahir pada tahun 1990 hingga 1996". Apa lagi, Mai pun masuklah klinik dan bertanya tentang suntikan tersebut serta memberi maklumat diri seperti nama dan nombor telefon. Mereka akan menghubungi semula apabila stok vaksin HPV sampai. 18 Julai 2017 merupakan temujanji yang pertama untuk suntikan ini.

Suntikan Vaksinasi HPV
Tarikh temujanji Mai

Rugi kalau anda tidak mendapatkan suntikan ini. Sebabnya ia diberikan secara percuma kepada wanita yang layak menerima suntikan vaksinasi HPV ini. Percuma tuu.. memang rugilah kalau tak dapatkannya. Kalau tak, mau beratus juga yang perlu dibayar. Lagipun suntikan ini bertujuan untuk mencegah daripada berlakunya kanser serviks, kanser organ reproduktif yang paling utama dan kanser wanita kedua yang paling kerap berlaku selepas kanser payudara. Memang tak rugi mendapatkannya.

Ada juga yang tanya, betul ke suntikan vaksinasi HPV ini mampu mencegah kanser serviks? Seperti yang telah diberitahu oleh pakar perubatan, 3 dos vaksinasi memberi perlindungan optimum daripada jangkitan HPV serta boleh mencegah 70% kejadian kanser serviks.

Untuk kandungan vaksin pula, anda tak perlu ragu-ragu dengannya. Vaksin yang digunakan untuk vaksinasi HPV tidak mengandungi produk yang meragukan. Dah ada kemudahan begini, jangan lepaskan peluang kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. Jangan dengar kata-kata mereka yang negatif tentang vaksin.

Kepada anda kaum wanita yang layak mendapat suntikan vaksin HPV, pergilah ke Klinik Nur Sejahtera LPPKN. Ini juga adalah usaha kita untuk mencegah kanser yang sering berlaku kepada wanita ini.  Jom cegahnya, jaga kesihatan dan amalkan gaya hidup sihat. 


Tidur Malam Lebih Lena dengan Balm Bayi Tasneem Naturel

Maisarah Humaira | 19.1.18 | 31 Komen

 Balm Bayi Tasneem Naturel Memberi Tidur yang Sempurna


Tidur yang lena dan berkuaiti dapat mengembalikan tenaga yang secukupnya untuk keesokan harinya. Bagusnya Balm Bayi Tasneem Naturel ni! Ia membantu Mai mendapatkan tidur yang lena. Barulah kehidupan seharian pun ceria dan bertenaga nak selesaikan kerja yang banyak dengan lancar.

Alhamdulillah, setelah Mai mencuba Balm Bayi Tasneem Naturel jenis Sleep Time, tak perlu nak golek-golek, kira bulu kambing.. senang je nak tidur malam. Kadang-kadang Mai sapu juga balm Calm Time. Tenang je rasa. Bau balm juga tidak kuat, sedap baunya. Pasti anda tertanya-tanya apa itu balm bayi Tasneem Naturel kan? Orang dewasa pun boleh guna balm bayi ni ke?

Ok lah. Mai kongsikan dengan anda tentang balm ini beserta kegunaan dan manfaat daripadanya. Balm bayi Tasneem Naturel merupakan kit bayi semulajadi yang memberi manfaat kepada ibu bapa yang mempunyai bayi atau anak kecil. Ia adalah produk yang dirumus khas daripada bahan semulajadi serta kombinasi 100% pati minyak (essential oil) yang asli dan bermutu tinggi.

Balm Bayi Tasneem Naturel

Untuk pengetahuan anda, balm bayi yang telah mendapat kelulusan daripada KKM ini tidak mengandungi sebarang bahan kimia berbahaya seperti Paraben, SLS dan bahan pewarna. Penggunaan bahan semulajadi ini membuatkan ia sangat sesuai digunakan kepada bayi dan anak kecil. 

Balm Bayi Tasneem Naturel, walaupun pada namanya terdapat perkataan bayi tetapi ia sesuai digunakan seisi keluarga, bermula daripada bayi sehinggalah golongan dewasa. Haa.. sebab itulah Mai sendiri menggunakan balm ini untuk kegunaan harian. Jimat, satu keluarga boleh gunakan balm ini. Jangan khuatir jika di rumah anda tiada bayi atau anak kecil kerana anda sendiri boleh menggunakannya.


Jenis-jenis Balm Bayi Tasneem Naturel dan penggunaannya


Kalau anda nak tahu, balm bayi Tasneem Naturel mempunyai empat jenis berbeza dengan fungsi dan penggunaan yang berlainan. Antaranya ialah:

1) CF RUB

Balm Bayi, CF-Rub

CF Rub dirumus khas bagi membantu ibu bapa yang berhadapan dengan masalah anak demam, batuk dan selesema. Bahan-bahan seperti Lemon, Sweet orange, Eucalyptus oil, Cypress dan Tea Tree membantu melegakan pernafasan, mengurangkan batuk dan mencairkan kahak serta mengurangkan suhu anak-anak.

Cara menggunakannya amat mudah, hanya perlu sapu balm ini di tapak kaki, dada, tekak dan tulang belakang.


2) CALM TIME


Balm jenis Calm Time pula bertindak untuk memberi keselesaan kepada bayi dan anak kecil. Ia diadun khas dengan menggunakan minyak pati tulen dan bahan-bahan seperti Lavender, Naval orange, Tangerine, Geranium, Marjoram, Frankinsense, Bergamot dan Chamomile yang membantu bayi dan anak kecil mengurangkan keletihan dan tekanan sekaligus menjadikan mereka lebih tenang dan ceria.

Untuk menggunakannya, sapu pada tulang belakang, tapak kaki, nadi, belakang telinga, serta pergelangan tangan.

Mai paling suka balm Calm Time ni. Suka sangat dengan baunya yang lembut. Bau wangi yang sedap dihidu. Rasa tenang apabila hidu bauan dari balm Calm Time ini. Mai akan sapu balm ini pada nadi di tangan dan leher, memang membantu mengurangkan stress semasa bekerja. Kadang-kadang, nak tidur malam juga mai akan sapu balm ini selain balm Sleep Time. Apa pula balm Sleep Time tu?


3) SLEEP TIME

Balm Bayi, sleep time

Balm jenis Sleep Time ini amat sesuai bagi mengatasi masalah anak sukar tidur dan aktif pada waktu malam. Cedar, Vetiyer, Roman chamomile, Sweet orange, Marjoram, Targerine fruit fermet dan Ylang ylang adalah pati-pati tumbuhan yang digabungkan supaya dapat membantu anak mudah lena dan bangun dalam mood yang ceria.

Mudah saja cara penggunaannya, hanya sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga, serta pergelangan tangan.

Sebelum tidur, Mai akan sapu balm ini kalau susah nak tidur malam. Best! Dapat tidur lena dan bangun pagi pun ceria.


4) T-RUB

Balm Bayi Tasneem Naturel, T-Rub

Balm jenis T-Rub ini menjadi kegemaran para ibu kerana balm ini berupaya untuk melegakan kembung perut, sembelit dan membuang angin berlebihan. Pastinya bayi dan anak kecil akan lebih selesa tanpa rengekan dengan balm T-Rub hasil gabungan bahan-bahan seperti Fennel, Ginger, Peppermint, Tangerine, Patchouli, Lemongrass, Anise dan Juniper.

Untuk mendapatkan kesan yang terbaik, balm ini perlu disapu pada perut dan tapak kaki.

Balm jenis ini Mai gunakan jika perut mengalami masalah kembung dan rasa tidak selesa. Kadang-kadang, tak sedar tersalah makan lalu masalah kembung perut terjadi. Boleh guling-guling juga sebab tak dapat kentut atau sendawa waktu ini. Jadi, Mai sapu je balm ini untuk melegakan masalah kembung perut. Fuhh.. Alhamdulilah lega…


Keempat-empat jenis balm ini menjadi kegemaran Mai dan keluarga. Memang terasa perubahan positif setelah menggunakannya. Hidup pun bertambah ceria. Maka, amat disarankan setiap rumah untuk memiliki kesemua jenis balm bayi Tasneem Naturel ini. 

Balm Bayi Tasneem Naturel

Saiz bekas balm bayi ini walaupun kecil, tetapi mampat isinya. Bayi dan anak kecil tidak dapat dijangka ragamnya. Jadi, dengan saiz bekas Balm bayi Tasneem Naturel yang kecil ini membuatkan ia mudah dibawa ke mana sahaja anda pergi bersama bayi dan anak kecil anda. Kalau Mai, balm Calm Time dan F-Rub mesti ada dalam beg. Bungkusan balm ini juga comel dan menarik, berwarna-warni kotaknya, sangat sesuai untuk dijadikan hadiah.


Harga Balm Bayi Tasneem Naturel


Bagaimana pula dengan harga balm yang bagus ini? Harga bagi seunit Balm Bayi Tasneem Naturel ialah RM49. Tapi kalau anda beli banyak, lagi jimat tau. Berikut adalah senarai harga pakej terbaru tahun 2018:

1 unit – RM49

2 unit – RM88 (Customer jimat RM10)

3 unit – RM132 (Customer jimat RM15)

4 unit – RM176 (Customer jimat RM20)

5 unit – RM220 (Customer jimat RM25)

Betul kan? Lagi banyak beli, lagi jimat.

Anda ingin mencuba balm ini? Balm ini boleh dibeli dengan menghubungi hotline Tasneem Naturel HQ di talian 011-20964665.

Anda juga boleh menjana pendapatan dengan balm bayi Tasneem Naturel ini. Bagi anda yang berminat untuk mendaftar sebagai agen atau stokis, segera hubungi pihak Tasneem Naturel Network di 010-8453469.

Sehingga hari ini, ramai pengguna telah memberikan maklum balas positif penggunaan balm ini. Untuk melihat pelbagai testimoni daripada pelanggan dan maklumat lebih lanjut tentang Balm Bayi Tasneem Naturel ini, anda boleh terus akaun Instagram, Facebook dan laman web Tasneem Naturel Network seperti di bawah ini:






Mengemas Sempena Tahun Baru Cina dengan Produk WD-40®

Maisarah Humaira | 15.1.18 | 18 Komen

WD-40® Produk Serbaguna untuk Pelbagai Kegunaan


Produk hebat WD-40® | Sesuatu yang merah dan mengujakan akan tiba tidak lama lagi… bolehkah anda cuba menekanya? Ya, ia Tahun Baru Cina 2018! Sudahkah anda membuat sebarang persiapan? Adakah anda serius untuk memastikan kediaman anda cukup bersedia menyambut kedatangan tahun baru yang lebih sejahtera? 

Sebelum anda memulakannya, pastikan anda mempunyai pembantu yang berguna berada di tangan anda bagi membantu anda mengatasi kerja pembersihan yang berat! Siapakah pembantu berguna itu? 

Baiklah, ini adalah antara asas-asas yang perlu anda ada di dalam senarai semak anda: 1) WD-40® Multi-Use Product (product pelbagai guna), 2) 3-In-One Professional Air-Conditioner Cleaner (Pembersih Penghawa Dingin), dan 3) WD-40® SpecialistTM Fast Acting Degreaser (Pembersih Gris) 4) Kain Pembersih/ kain.

Berikut adalah cara terpantas yang boleh dilakukan untuk anda:

1) WD-40® Multi-Use Product (product pelbagai guna): Hebat untuk menggilap permukaan krom dan memulihkan kesinaran permukaan keluli tahan karat. Adakah karpet anda terdapat gula-gula getah? Dengan produk ini, anda hanya perlu sembur di atasnya, gosok sedikit dan ia akan hilang! Terdapat kesan krayon di dinding? Hanya sembur dan lap dengan kain yang bersih. Dan jangan biarkan pintu yang lama hilang seri, hanya sembur dan ia akan lebih baik. 

WD-40® Multi-Use Product


2) 3-In-One Professional Air-Conditioner Cleaner (Pembersih Penghawa Dingin): Seperti nama produk ini sendiri, ia adalah pembersih penghawa dingin yang bagus. Adalah penting untuk memastikan penghawa dingin berfungi dalam keadaan yang terbaik ketika Tahun Baru Cina yang biasanya agak panas berbanding cuaca biasa. Oleh itu, alihkan penapis dan cuci kotoran debu pada penapis, dan semburkan produk pada sirip penyejuk secara menegak dari kiri ke kanan bagi memastikan setiap bahagian dilitupi semburan. Biarkan sirip penyejuk selama beberapa minit untuk memastikan ejen penyejuk berfungsi dan kemudian masukkan kembali penapis. Itu sahaja! Tugas membersih anda selesai!

Pembersih Penghawa Dingin WD-40


3) WD-40® SpecialistTM Fast Acting Degreaser (Pembersih Gris): Ini adalah satu penyelesaian berasaskan air untuk menanggalkan kotoran minyak makanan, minyak, lemak, kotoran sabun dan jelaga dengan cepat tanpa meninggalkan SEBARANG kesan! Penggunaannnya cukup mudah iaitu dengan menyemburkan pada permukaan dan bilas dengan air. Buihnya berkuasa dengan berfungsi serta merta dan terus menghapuskan kotoran dengan pantas. Ia cukup menakjubkan apabila kesannya boleh dilihat dalam tempoh singkat!

Pembersih Gris WD-40


4) Kain Pembersih/ kain: Benar, hanya padankan dengan mana-mana produk di atas. Air dan sabun adalah pilihan. 


Adakah anda benar-benar memerlukan pakar apabila anda mempunyai Produk Pelbagai Guna WD-40®? Sudah tentu. WD-40® Specialist ™ dirumuskan untuk tugas-tugas tertentu, manakala Produk Pelbagai Guna WD-40® membantu anda menyelesaikan pelbagai pekerjaan dengan lebih mudah. Dengan kedua-duanya, anda sentiasa bersedia untuk apa-apa sahaja.


Jadi, adakah anda bersedia untuk merapikan rumah? Pasangkan muzik dan nikmatinya semasa anda berada di dalamnya! 

WD-40® mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina dan semoga diberi kegembiraan, kesihatan dan kesejahteraan kepada semua! Untuk maklumat lanjut tentang barisan produk WD-40® yang boleh memenuhi keperluan anda, sila melayari, http://wd40.asia.


Tentang syarikat WD-40


Syarikat WD-40 adalah pembuat produk pelbagai guna yang sangat dipercayai, malah peralatan ini mesti ada dalam toolbox setiap rumah seluruh dunia. Jenama Amerika ini ditubuhkan pada 1953 sebagai anti karat, pelindung anti-corrosian untuk lapisan luar Atlas Missile (peluru berpandu) dan ia diubah kepada produk penyelesaian yang pantas bagi membersih dan melindungi, melonggarkan bahagian yang berkarat, mengusir kelembapan dan lain-lain.

Produk syarikat WD-40 sentiasa menjadi pilihan mereka yang profesional dalam bidang penyelengaraan dan amatur DIY dalam kerja-kerja mereka .seperti perkakasan, industri, automotif , sukan, basikal dan jualan runcit. Hari ini WD-40® boleh diperolehi di seluruh dunia dalam pelbagai saiz dan pelbagai rangkaian produk baru seperti WD-40® Specialist™, WD-40® BIKE dan WD-40® Specialist™ Automotive.

Rangkaian produk WD-40® boleh diperolehi di kedai-kedai perkakasan seluruh negara. Untuk maklumat lanjut tentang WD-40® , layari: www.wd40.asia


Mitos Kesihatan Merapu yang Sering Dianggap Fakta

Maisarah Humaira | 11.1.18 | 15 Komen

Mitos Tentang Kesihatan yang Merapu


Akhir-akhir ini, Mai kerap membaca perkongsian tentang kesihatan yang dikongsikan di sosial media seperti Facebook dan Twitter oleh doktor-doktor bertauliah. Nak sihat, kenalah cari ilmu dengan orang yang pakar dengan ilmu tersebut kan. Kalau tak nak kena tipu, ikut je apa doktor beritahu.

mitos kesihatan

Pagi tadi sempat baca satu post menarik yang dikongsikan oleh Doktor Erna Nadia di akaun Facebook miliknya. Statusnya tentang beberapa mitos tentang kesihatan yang selama ini kita anggap ia fakta. Antara beberapa mitos yang Doktor Erna kongsikan seperti:

1. Jangan minum ais banyak banyak nanti gemuk/buncit
2. Jangan makan dengan pakai baju keluar/dress, nanti buncit.
3. Jangan minum air masak banyak dalam pantang, nanti kembang bawah tu.
4. Jangan makan laksa dalam pantang, nanti sakit badan, bisa untuk luka
5. Jangan makan ayam, sotong, udang, kerang, telur masa dalam pantang, nanti luka bawah tu lambat sembuh.
6. Jangan minum ais dalam pantang, nanti urat kembang
7. Jangan buka kipas, aircond masa dalam pantang, nanti angin masuk.
8. Jangan makan laksa, mi, megi, teh,kopi, nanti angin masuk urat.
9. Jangan mandi lepas makan, nanti perut buncit.
10. Lepas bersalin wajib pakai bengkung, kalau tak nanti buncit.
11. Lepas kahwin memang semua orang akan buncit.
12. Jangan makan yang sejuk sejuk macam tembikai,timun nanti kembang bawah tu.
13. Jangan makan yang sejuk sejuk dalam pantang, nanti urat kembang.
14. Jangan minum ais waktu malam, nanti buncit
15. Jangan mandi lama-lama masa pantang, nanti kembang semua benda.
16. Jangan duduk depan kipas lama lama, nanti badan masuk angin
17. Jangan cuci kepala dalam pantang, nanti urat kepala kembang.

Inilah antara beberapa mitos yang dikongsikan. Kalau ikutkan terdapat banyak lagi yang merapunya. Menurut Doktor Erna, semua yang disebut di atas adalah MITOS dan TIDAK BETUL.

Kenapa tidak betul?
Sebab tidak ada istilah angin masuk urat, angin masuk rahim, urat kembang dan lain-lain yang seangkatan dengannya. 

Doktor Erna beritahu lagi, kita akan berasa ada 'angin' dalam badan kita (perut rasa tidak selesa, perut kembung, mual, sakit kepala, asyik sendawa) apabila cara kita makan dan jenis pemakanan kita tak betul. Bukan kerana gastrik semata-mata. Kalau makan banyak sangat pun tak elok, makan cepat sangat pun tak elok, makan kerap sangat pun tak elok, makan berminyak berlemak sangat lagilah tak elok.

Doktor Erna menambah, apabila makan banyak atau makan tak betul, bukan faraj saja yang kembang, satu badan akan jadi macam kembang semangkuk yang direndam dalam semangkuk air ๐Ÿ˜‚

Makanlah apa sahaja yang halal dan berpada pada. Makan sedikit-sedikit tapi kerap. Kunyah dengan betul dan telan makanan tu. Minum air kosong secukupnya setiap hari. Pastikan hidangan yang diambil lengkap setiap hari (ada karbohidratnya, ada proteinnya, ada serat dan lemaknya).

makanan sihat
Foto HelloSehat

Kalau anda tak sesuai atau alah kepada sesuatu makanan atau minuman, elakkanlah. Alah anda tak sama dengan alah orang lain. Jadi, janganlah kutuk orang tu minum ais, makan laksa atau makan udang waktu berpantang. Kenali badan sendiri. Apa yang sesuai dan apa yang tidak sesuai dengan badan.

Doktor Erna juga bercakap tentang pantang selepas bersalin. Apa yang tak boleh buat selepas bersalin?

Pantang selepas bersalin bermaksud pantang tidak bersama suami. Pantang makan ini tidak hanya tertakluk semasa selepas bersalin sahaja. Kalau nak pantang, pantanglah seumur hidup. Takkanlah rahim dan faraj tu perlu ditatang semasa selepas bersalin sahaja.

Kata badan nak pakai lama, kan?

“… makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan…”
(Surah al-A’raf, ayat 31)

Harap kita semua sama-sama istiqomah untuk sihat dan kuat.
  • Dapatkan berat badan yang ideal.
  • Tak perlu mendadak.
  • Sikit sikit lama-lama jadilah slim InsyaAllah.
  • Yang penting, sihat.

Jangan kalut nak kurus tapi salah cara. Betul apa yang doktor beritahu, yang ini Mai setuju. Buat apa sekalipun perlukan proses dan masa untuk mendapat hasilnya. Kalau sekelip mata je dapat apa yang diinginkan, tu magik namanya. Mai tak percaya betul dengan produk yang kata "minum sepaket boleh hilang 1 kg", "tak perlu bersenam, hanya makan pil sahaja boleh jadi kurus". Dusta belaka! Kalau berkesan pun, mungkin akan ada kesan sampingan yang tak baik pula datang.

Mai pun dah mula ubah gaya hidup yang mana tak bagus tu. Bersenam mesti buat setiap hari paling kurang pun berjalan, ambil makanan berkhasiat mengikut saranan doktor yang bertauliah.

Baca: Surah Al-Fatihah Sebagai Antibiotik

Perut itu adalah rumah penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit ( Hadis riwayat muslim). Jadi, berpada-padalah kita dalam mengambil sesuatu jenis makanan. Sakit datang tak kira waktu dan usia, maka mencegah lebih baik daripada mengubati.

Pesan Doktor Erna untuk semua, sentiasa usaha usaha usaha, doa dan tawakal. Jangan hanya menganga tanpa berbuat apa-apa. Ingat tu!

Wahai sekalian manusia, lakukanlah amalan sesuai dengan kemampuan anda. Kerana Allah tidaklah bosan sampai anda merasa bosan. (Ketahuilah bahwa) amalan yang paling dicintai oleh Allah adalah amalan yang berterusan walaupun sedikit.
( Hadis Riwayat Muslim)

Semoga perkongsian ini memberi berjuta manfaat kepada kita semua. InsyaAllah.
Tak tahu tanya, dah tahu yang sebenar, sebarkannya.


Jaga Hati Jangan Biar Mati

Maisarah Humaira | 10.1.18 | 9 Komen

Lagu cover Havana daripada The Faith - Peliharalah


Dalam banyak-banyak perkara dalam dunia ini, HATI adalah benda yang paling penting perlu dijaga. 
Hati ibarat RAJA kepada seorang manusia. Jika baik hatinya, maka baiklah seluruh jasad. Jika buruk hatinya, maka buruklah seluruh jasad.

jaga hati, the faith peliharalah
Foto duniatips.ml

Adakalanya, kerana terlalu ego dengan hati sendiri, terlalu ramai yang mengabaikan hati hingga ia mati. Akhirnya, musnah amal dan ibadah terasa berat serta maksiat pula yang jadi nikmat.

Kali ini kumpulan The Faith membawakan lagu cover Havana yang diberi tajuk PELIHARALAH yang berkisarkan tentang hati. Bagi mereka yang dah lama kenal dan sentiasa mengikuti perkembangan The Faith, lagu ini adalah lagu cover terakhir The Faith sebelum mereka release single  #YANGPERTAMA pada tahun ini. Wah.. mereka bakal ada lagu sendiri!

Jom dengarkan...




The Faith - Peliharalah (Havana Cover)


KORUS(ANIQ)
Di mana ke mana?
Di mana kau ketika "dia" merana?
Terus terleka dengan dunia fana,
Engkau sering tinggal yang benar,
Tidakkah kau terpana?
Jahannam 'tau jannah?

VERSE (AMIR)
Di mana dikau tika "dia" pedih?
Mengapa kau biarkan "dia" sendiri?
Hingga diri kau jadi begini!
Sampai bila engkau mahu zalim,
Diri kau sendiri...

PRE CHORUS (FIRDAUS)
Huu..
Mungkin engkau tertanya,
"Dia" itu siapa?
Siapakah "dia"?
Takkan kau sudah lupa,
Kerna terlena, nananananana...

KORUS (ANIQ)
Di mana ke mana?
Di mana kau ketika "dia" merana?
Terus terleka dengan dunia fana,
Engkau sering tinggal yang benar,
Tidakkah kau terpana?
Jahannam 'tau jannah?

RAP (FAHIMI)
Jadi,
Sekali lagi ku tanya dirimu...
Adakah kau sedar siapa "dia"?
(Bukalah mata..)
"Dia" yang sering kau abai itu!
Betapa kejamnya dirimu teman..

(Dia)
Itu hati,
Yang engkau sakiti,
Hingga ia mati (mati)
"Dia" itu hati (hatimu)
Yang hilang sejati,
Kerna kau tak bakti (hitam)

Hati-hati tika menjaga hati (hati)
Agar bahgia nanti (tenteram),
Janji padaNya kau tepati,
Kau perlu mula dari sini..

KORUS (ANIQ)
Di mana ke mana?
Di mana kau ketika "dia" merana?
Terus terleka dengan dunia fana,
Engkau sering tinggal yang benar,
Tidakkah kau terpana?
Jahannam 'tau jannah?

(RAMAI-RAMAI)
hatimu mana?
Peliharanya...

KORUS(ANIQ)
Di mana ke mana?
Di mana kau ketika "dia" merana?
Terus terleka dengan dunia fana,
Engkau sering tinggal yang benar,
Tidakkah kau terpana?
Jahannam 'tau jannah?

(RAMAI-RAMAI)
Hatimu mana...

(Aniq)
Jahannam 'tau jannah..

***

Lirik: Ustaz Adnin
Lagu asal: Camila Cabello
TARBIAH SENTAP RECORDS


Tak pernah tak bagus lirik daripada Ustaz Adnin ni. Jom sebarkan lagu ini untuk sampaikan mesej dakwah ini!

Peringatan buat saya dan semua. Sebelum jaga hati orang lain, jaga hati sendiri dulu. Jaga hati, jangan dibiar sepi lalu mati. Nanti diri sendiri juga yang rugi.


Tempahan Ilustrasi Ibu dan Wanita Bertudung Ayu

Maisarah Humaira | 8.1.18 | 2 Komen

Ilustrasi / digital portrait wanita bertudung

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga anda sihat selalu, insyaAllah. Hari ini Mai nak berkongsi satu artwork yang siap di penghujung tahun 2017 yang lalu iaitu ilustrasi seorang ibu dan juga wanita bertudung turquoise seperti mock-up di bawah ini.

ilustrasi wanita bertudung, digital portrait

Alhamdulillah klien amat berpuas hati dengan hasil artwork ini. Ilustrasi ini siap tahun lepas lagi tapi hari ini baru kongsikan di blog. Tahun lepas la sangat... macam lama beno je ๐Ÿ˜ Padahal siap penghujung bulan Disember 2017 hihihi.

Mai beritahu siap-siap, ilustrasi ini boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Untuk cetak dan bingkaikan boleh, nak letak pada cover buku, stiker, penanda buku juga boleh. Nak jadikan profile picture di pelbagai sosial media pun boleh dan macam-macam lagilah. Pendek kata memang banyak kegunaannya.

Haaa.. anda berminat untuk membuat tempahan ilustrasi/ vector portrait/ digital potrait dengan harga yang berpatutan?

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)


Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Maisarah Humaira | 7.1.18 | 1 Komen
Mystery Giveaway

Sempat juga sertai giveaway yang dianjurkan blogger Mya ni. Rupanya esok (8 Januari) tarikh akhir untuk sertai giveaway ini. Jadi, dengan wujudnya entri ini bermakna Mai menyertainya.

Bagi anda yang ingin menyertai giveaway ini, klik terus banner di bawah.


Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog,
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni (ada di blog Mya) dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Semoga berjaya!


Tetamu Tak Diundang yang Menyeramkan

Maisarah Humaira | 5.1.18 | 25 Komen

Tetamu yang tak diundang - ular tedung selar


Tetamu yang datang selalunya kita sambut dan raikannya. Tetapi tetamu yang datang kali ini tak diundang, juga menakutkan. Menggigil bila dia datang. Mana taknya, seekor ular tedung selar yang datang.

ular tedung selar
Kredit foto milosuam.net
Tak ambil sendiri gambar ular tedung yang datang tu sebab takut sangat

Ceritanya Rabu malam hari tu (3 Januari), lebih kurang jam 10 malam... seorang penunggang motorsikal yang melalui jalan depan rumah ternampak ular sedang menjalar di halaman rumah opah dan terus beritahu abah. Rumah opah bersebelahan rumah Mai je. Mujur ada buluh yang dijadikan galah untuk menjolok buah rambutan ada tersedia, terus abah ambil untuk halau ular tu.

Mungkin ular tu takut dan rasa terancam. Ia melarikan diri ke kawasan bawah rumah opah kemudian terus menyusur ke rumah Mai. Laju betul ia menyusur. Haaa sudah... datang ke rumah pulak. Abang Mai terus call JPAM. Orang kampung yang lalu di jalan depan rumah, berhenti untuk membantu. Masa ni Mai dapat tengok ular tedung selar tu dari dalam rumah, agak besar juga saiznya, dah macam sebesar betis orang dewasa yang berisi. Mak ai... panjang pun boleh tahan. Kali pertama ular bersaiz besar datang rumah. Memang menggigil dibuatnya.

Sementara menunggu JPAM tiba, beberapa orang jiran membantu supaya ular tu tak masuk ke dalam rumah. Apa lagi, cepat-cepat Mai kunci pintu. Ular tedung tersebut terus menjalar naik ke jeriji pintu rumah. Bergoyang pintu, kuat tolakan daripada ular tu. Masa ni Mai nampak kepala ular tu.. fuhhh takutnya. Nasib baik mereka pantas bertindak, kalau tak ular tu dah masuk rumah melalui bata berbunga atas pintu. Ular tu dijolok dengan kayu dan buluh, kemudian lari pula ke tepi kereta abah. Ular tersebut dapat dipukul, tetapi tidaklah pukul sampai mati. Lepas tu terus masukkan dalam plastik.

Lambat pulak JPAM datang. Dah selesai baru mereka tiba. Mereka juga agak terkejut dengan saiz ular tedung tersebut. Ular yang dah ditangkap tu biarlah mereka yang uruskan. 

Gambar ular tedung selar tu Mai tak ambil sebab takut dan geli dengan haiwan yang licin ni. Tapi sampai sekarang memang teringat-ingat ular tu. Saiz ular yang agak besar tu betul-betul menyeramkan. Apa pun, kena lebih hati-hati selepas ni. Sentiasa kena peka dan perhati keadaan sekeliling rumah. Moga ular jenis besar-besar ni tak datang rumah jadi tetamu yang tak diundang lagi, insyaAllah..


Best ke Filem The Greatest Showman?

Maisarah Humaira | 2.1.18 | 23 Komen

Filem Muzikal The Greatest Showman


Filem The Greatest Showman telah ditayangkan bermula 28 Disember 2017 di pawagam Malaysia.  Pasti anda juga dah tonton filem ini kan? Semalam, sempat juga menonton filem ini di AEON Klebang. Mai tak tengok pun trailer filem ini sebelum menontonnya. Terus je beli tiket. Risau juga kalau hambar saja jalan ceritanya nanti.

Rupanya ia adalah filem genre muzikal. Filem muzikal yang penuh dengan warna-warni ini diilhamkan daripada cerita sebenar tentang cita-cita dan imaginasi, jatuh bangun Phineas Taylor Barnum atau lebih dikenali sebagai P.T Barnum. Filem The Greatest Showman ini menceritakan kisah seorang yang bangkit daripada bawah sehingga mampu  menjadi terkenal di seluruh dunia dengan perniagaan pertunjukannya. Gembira, sedih dan macam-macam perasaan lagi yang anda boleh rasa bila menonton filem ni. Ada satu part tu, nak menangis pun ada.

The Greatest Showman

Watak utama dalam filem ini ialah Hugh Jackman sebagai P.T Barnum. Pelakon lain yang turut menjayakan filem ini antaranya Zac Efron, Rebecca Ferguson, Michelle Williams, Zendaya dan ramai lagi. 

Cerita dalam filem ini bermula dari P.T Barnum diberhentikan kerja kerana syarikatnya mengalami bankrup. Dia seorang yang tekad untuk mengubah kehidupan keluarganya bersama isteri dan dua orang anak dengan pelbagai usaha termasuklah mencetuskan idea mengasaskan sarkas, Ringling Bros dan Barnum & Bailey Circus, yang akhirnya menjadikannya seorang Showman terkenal. Namun, ada saja orang yang tidak suka dengan apa yang dilakukannya. 


The Greatest Showman Soundtrack 


Pembukaan cerita ini dimulakan dengan lagu The Greatest Show, penuh warna-warni dengan tarian memukau. 


Best lagu ni! Nah... dah senarai siap-siap lagu yang ada dalam filem ini. Sedap semuanya.

1. The Greatest Show
2. A Million Dreams
3. Come Alive
4. The Other Side
5. Never Enough
6. This Is Me
7. Rewrite The Stars
8. Tightrope
9. From Now On

Jalan ceritanya disusun cantik dengan lagu-lagu yang sesuai mengikut situasi serta mudah difahami.


Usaha P.T Barnum untuk Berjaya


Apa yang membuatkan Mai tertarik dengan jalan ceritanya adalah usaha P.T Barnum untuk memperkenalkan perniagaannya kepada masyarakat tempatan pada waktu itu. Bermula dari muzium yang dibeli dengan pinjaman bank, daripada mempamerkan pelbagai patung lilin sehingga tercetusnya idea pertunjukan sarkas daripada anaknya. Dia dikritik, dicaci tetapi tetap meneruskan usahanya. Sehingga dapat meluaskan lagi perniagaannya kepada golongan atasan dengan kerjasama Phillip Carlyle (Zac Efron). 

Dalam banyak positifnya, tetap ada sedikit negatif. Semakin dirinya diterima oleh golongan kaya, semakin dia menjauhi rakan-rakan yang menjayakan sarkasnya. Masa bersama keluarga juga semakin kurang kerana terlibat dengan program jelajah bersama penyanyi Jenny Lind (Rebecca Ferguson). Tetapi akhirnya dia cepat tersedar perbuatannya yang dah semakin jauh daripada tujuan asalnya. 

Langit tidak selalu cerah. Pada satu hari, dia diuji dengan muziumnya terbakar. Jenny Lind pula keluar daripada program jelajah mereka dan Barnum dituduh menjadi skandalnya. Memang down waktu itu, tetapi sokongan daripada rakan-rakan sarkasnya membuatkan dia kembali naik dan membuka satu kawasan di Manhattan untuk pertunjukan sarkasnya dengan hanya menggunakan khemah.


Pengajaran daripada filem The Greatest Showman


Bagi Mai, filem ini sarat dengan pengajaran. Antaranya:

  • Jangan berhenti usaha, usaha selagi boleh sehingga berjaya.
  • Jangan penat mengejar mimpi dan jadikan mimpi itu realiti.
  • Jangan sesekali bongkak dan melupakan orang yang banyak membantu kita semasa susah jika dah berjaya.
  • Rupa paras dan pangkat tidak penting, yang penting adalah kebahagiaan yang dikecapi.
  • Buat sesuatu yang membuatkan diri sendiri gembira dan bahagia.
  • Jangan dengar cemuhan dan kutukan orang. Tebalkan hati untuk hadapinya. Jadikan ia sebagai pembakar semangat.
  • Sayangi keluarga melebihi orang lain.
  • Jangan pernah putus asa ketika diuji dengan pelbagai dugaan.



Haaa.. agak-agak anda yang masih belum menonton filem ini, best ke tak? Nak tahu best atau tidak, cepat-cepat tonton di pawagam. Tak rugi tonton filem The Greatest Showman ini. Memang rasa nak menari dan menyanyi sekali nanti ๐Ÿ˜„ Mai bagi 9/10 untuk filem ni. Best!


Telah Tiba Tahun Baru 2018

Maisarah Humaira | 2.1.18 | 2 Komen

Selamat Tahun Baru!


Pejam celik, pejam celik... kita sudah pun berada dalam tahun 2018! Pantasnya masa berlalu meninggalkan kita.

ucapan tahun baru
Pinjam web banner tempahan pelanggan jap ๐Ÿ˜

Setiap kali menjelang tahun baru, pasti masing-masing sudah menetapkan azam dan cita-cita yang ingin dilaksanakan dalam tahun yang mendatang. Ia seperti perancangan kasar tahunan. Sedikit sebanyak ia membantu kita lebih fokus untuk melaksanakan azam dengan jayanya. Menjadikan kita lebih bersemangat dalam mencapai sesuatu perkara yang diinginkan apabila sudah ada arah tuju.

Tahun baru, ini bermakna umur juga umur baru. Semakin bertambah umur, semakin hampir kita dengan waktu yang itu. Waktu yang Allah telah tetapkan untuk setiap manusia pulang kembali kepada-Nya. 

Sudah semestinya masing-masing menginginkan yang terbaik dalam segala hal dalam tahun tersebut. Hanya kita yang dapat mengubah diri sendiri menjadi lebih baik dalam setiap perkara yang dilakukan. Buat baik untuk dapat yang terbaik.

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada pembaca. Untuk tahun 2018 ini, semoga pencapaian dalam pelbagai perkara untuk tahun ini lebih baik dan semakin baik daripada tahun sebelumnya, InsyaAllah.


MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa