Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed

Maisarah Humaira | 31.3.18 | 1 Komen

Jana Pendapatan Dengan Marketplace Tok Syed


Buat lebih daripada satu kerja selain kerja hakiki sudah menjadi kebiasaan pada zaman kini. Ia adalah salah satu cara untuk menambah pendapatan sampingan. Dapatlah juga tambah pendapatan bulanan yang adakalanya tak sampai sebulan dah habis. Jadi, Mai nak berkongsi dengan anda semua tentang cara menambah pendapatan sampingan dengan mudah iaitu buat duit dengan Marketplace Tok Syed.

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed

Baru-baru ini ada rakan blogger yang berkongsi tentang cara buat duit online yang mudah dengan Marketplace Tok Syed. Betul, memang mudah! Masa Mai baru daftar, kemudian Mai cuba apply satu job dan selesaikannya. Dapat 2 pitee masuk dalam akaun. Sekarang ini dah ada 10 pitee. Lagi rajin apply dan selesaikan job, lagi cepat Pitee atau ganjaran hasil buat job meningkat.

Pasti anda tertanya-tanya apa itu Marketplace Tok Syed bukan? Baiklah, Mai akan terangkan sedikit tentangnya. Marketplace Tok Syed ini adalah satu platform yang mana kita dapat buat pelbagai kerja-kerja online yang akan dibayar dengan kadar yang bersesuaian dengan kerjanya.

Antara kerja-kerja online yang dimaksudkan adalah seperti:

1. Post review di blog anda

2. Share post di wall FB anda

3. Like Page FB sesuatu perniagaan

4. Follow account Instagram seseorang

5. Share URL di wall FB anda

6. Buat review produk di account social media anda

7. Blast mesej di group Whatsapp di telefon anda

8. Dan banyak lagi..

Mudah saja kerjanya kan? Apa yang anda perlu ada ialah capaian internet, laptop atau telefon pintar untuk melakukan kerja-kerja ini. Kalau anda nak tahu, selain daripada blogger pun boleh buat duit dengan marketplace ni. Jadi, tak perlu risau kalau anda bukan seorang blogger ye. Sesiapa pun boleh buat kerja online ni.

Sebelum memulakan kerja-kerja tersebut, apa yang perlu anda buat ialah mendaftar terlebih dahulu di Marketplace Tok Syed. Cara-caranya seperti:

Cara Daftar Ahli di Marketplace Tok Syed


Langkah 1: Buat pendaftaran di Marketplace Tok Syed. Klik SINI untuk terus mendaftar dan isi segala maklumat di situ. Anda akan lihat paparan seperti di bawah ini.

daftar ahli Marketplace Tok Syed


Langkah 2: Akan akan mendapat emel daripada pihak Marketplace Tok Syed, klik butang Activate Account untuk mengaktifkan akaun anda.

Marketplace Tok Syed

Langkah 3: Log in laman Marketplace Tok Syed dengan username dan password anda. Kemudian anda akan lihat paparan seperti ini…

Marketplace Tok Syed


Langkah 4: Cara untuk apply job

Anda perlu klik pada perkataan JOBS yang ada pada bahagian Categories yang terletak di sebelah kiri halaman. 

Marketplace Tok Syed

Kemudian, klik mana-mana tajuk job untuk apply job.

Buat Job Marketplace Tok Syed



Langkah 5: Selesaikan job mengikut arahan yang telah ditetapkan. Apabila dah selesai, submit screenshot. 

Job Marketplace Tok Syed

Job Marketplace Tok Syed


Seterusnya, kerja anda akan dibayar mengikut kadar bayaran yang telah ditetapkan dalam nilai Pitee (1 Pitee = RM1). Anda boleh semak reward pada $ Wallet yang terletak di bar paling atas, bersebelahan Job Participated. 

Ini adalah contoh hasil yang Mai dapat...

Pitee Marketplace Tok Syed

Selain daripada kerja-kerja di atas, terdapat cara lain lagi anda boleh generate income melalui platform ini iaitu:

1. Melalui platform marketplace yang disediakan. Di sini anda boleh listingkan produk anda untuk dijual pada users active yang ada di situ. Platform ini juga boleh digunakan sebagai platform e-commerce anda. Jadinya tak perlu pening dan susah hati lagi untuk membina sistem jual beli (atau e-commerce) anda yang complicated.

2. Melalui komisyen affiliate sehingga 3-tier. Di dalam sistem ini ada disediakan satu fungsi “maintenance” di mana melalui sistem “maintenance” ini, anda boleh mendapat komisyen affiliate dari mereka yang anda refer. Lagi ramai anda refer user ke platform ini, lagi banyak komisyen affiliate yang anda dapat. Dan yang menariknya ianya pasif setiap bulan selagi mana user tersebut aktif melakukan “maintenance” bulanan, termasuk juga anda. Wah, mudahnya buat duit dengan affiliate dengan Marketplace Tok Syed ni! Orang yang mendaftar dapat Pitee, anda juga dapat Pitee.

Begitulah antara serba sedikit tentang cara buat duit online dengan Marketplace Tok Syed. Semuanya dihujung jari anda. Senang je kan jana pendapatan sampingan dengannya. Apa tunggu lagi, cepat-cepat mendaftar di Marketplace Tok Syed.


Shinsegae Mamee Lancar Produk Foodservice Bantu Pengendali Makanan

Maisarah Humaira | 27.3.18 | 2 Komen

Jadi Pengusaha Makanan Yang Berjaya dengan Produk Foodservice dari Shinsegae Mamee


Shinsegae Mamee Lancar Produk Foodservice untuk membantu pengendali makanan menjimatkan masa dan kos disamping mengekalkan kualiti makanan dan keaslian rasa

Mee Goreng, Nasi Goreng Kampung dan rojak buah sebagainya memang sinonim dengan industri makanan di Malaysia dan perniagaan makanan, sekiranya di tadbir dengan betul dapat mendatangkan pulangan yang lumayan.

Ia juga merupakan salah satu industri mampu membantu masyarakat “Bottom 40%” (B40) untuk berganjak ke dalam kurungan pendapatan yang lebih tinggi.

Kumpulan B40 yang terdiri daripada golongan berkolar biru, graduan yang menggangur dan berpendapatan rendah, suri rumah dan pesara dengan pendapatan isi rumah median sebanyak RM3,000.

Sempena pelancaran produk segera Shinsegae Mamee Foodservice yang disasarkan kepada peniaga makanan baru-baru ini, Shinsegae Mamee menganjurkan satu sesi panel bersama pihak berkepentingan seperti GIATMARA, Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia dan Majlis Bandaraya Shah Alam untuk membincangkan golongan B40 boleh berjaya dalam industri makanan.

Shinsegae Mamee
(Dari kiri ke kanan)
Jennifer Chee , Ketua Bahagian Perkhidmatan Makanan Shinsegae Mamee
Datuk Wira Pang Tee Nam, COO MAMEE-Double Decker
Tan Sri Pang Tee Chew, CEO MAMEE-Double Decker
Felix Pang Hee Zhong, Chief Operating Officer Shinsegae Mamee 
Chef Faizul Hazly Ghazali, Executive Chef Shinsegae Mamee

Dalam sesi panel tersebut, Ketua Pegawai Eksekutif GIATMARA, Haji Jamal Nasir Othman berkata terdapat keperluan untuk 91,000 pekerja mahir dalam Makanan & Minuman menjelang 2020.

Di dalam satu sesi panel tersebut, Ketua Pegawai Eksekutif GIATMARA Tn Haji Jamal Nasir Othman berkata, terdapat keperluan sebanyak 91,000 pekerja mahir dalam bidang Food & Beverage menjelang tahun 2020.

“Dianggarkan, hampir 1,000 pelatih bidang F&B mengikuti latihan sepenuh masa di GIATMARA setiap tahun. Setakat ini, GIATMARA telah mengeluarkan 10,570 orang chef. Di GIATMARA, kita berharap agar chef-chef yang dilatih ini dapat mengusahakan perniagaan sendiri,” katanya.

Jamal juga menambah bahawa Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah (KKLW) melalui GIATMARA telah mengambil inisiatif untuk menggalakkan pengwujudan usahawan dengan memperkenalkan program-program seperti Mobilepreneur & Mobile Truck selain program Rintis Niaga (inkubator).

Shinsegae Mamee
(Dari kiri ke kanan)
Md. Zawawi bin Md Isa, Ketua Seksyen Komposit Bahagian Perlesenan, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA)
Chef Faizul Hazly Ghazali, Executive Chef Shinsegae Mamee
Jamal Nasir bin Othman, CEO GIATMARA
Omar Farook Ali bin Seeni Abdul Kadir, Jawatankusas (Hal Ehwal Majlis Setempat) Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA)
Dato’ Chef Ismail, Mamee Chef and Malaysian Tourism Ambassador for Gastronomy
“Ia adalah satu polisi kerajaan yang amat baik dalam membantu golongan B40 berganjak kepadaM40 (Middle 40%) seterusnya T20 (Top 20%),” kata Jamal.

Ketua Pegawai Eksekutif GIATMARA itu juga berpendapat bahawa kerjasama strategic bersama pemain-pemain industri adalah penting bagi memastikan bahawa kualiti pelatih yang dihasilkan adalah berdasarkan keperluan semasa.

Beliau menambah bahawa GIATMARA berminat untuk bekersama dengan Shinsegae Mamee memandangkan produk-produk Shinsegae Mamee Foodservice yang dilancarkan baru-baru ini menarik dan dapat membantu pelatih-pelatih GIATMARA dari segi penjimatan kos dan masa sambil mengekalkan keaslian rasa makanan.

Di dalam sesi panel yang sama, Eksekutif Chef Shinsegae Mamee Chef Faizul Hazly Ghazali berkata bahawa kebolehan memasak semata-mata tidak dapat membantu seseorang chef untuk berjaya dalam perniagaan makanan.

Shinsegae Mamee
 (Dari kiri ke kanan)
Chef Faizul Hazly Ghazali Executive Chef Shinsegae Mamee 
Dato’ Chef Ismail, Mamee Chef and Malaysian Tourism Ambassador for Gastronomy

“Untuk berjaya dalam perniagaan makanan, pemilik perniagaan itu harus bijak merancang masa dan mengawal kos disamping menjaga kualiti makanan yang dihidangkan,” kata Faizul.

Berdasarkan ketiga-tiga perkara tersebut, Shinsegae Mamee telah mengeluarkan 10 produk segera Shinsegae Mamee Foodservice yang diperbuat dengan bahan-bahan asli dan tidak ditambah dengan perisa tiruan dan pengawet tiruan.

“Bila kita dengar perkataan makanan segera, persepsi pertama yang datang ke fikiran kita ialah tak ‘original’. Tetapi, ramai juga chef yang berjaya telah mengambil jalan pintas dengan menggunakan bahan-bahan segera untuk menjimat kos and masa.

“Walau bagaimanapun, bahan-bahan segera yang digunakan haruslah berkualiti tinggi supaya rasa dan kualiti masakan mereka tidak terjejas,” kata Faizul.

Eksekutif Chef Shinsegae Mamee itu juga menambah bahawa Shinsegae Mamee Foodservice sedang cuba mengubah persepsi bahawa semua makanan segera tidak asli adalah tidak benar dengan mengeluarkan gabungan bahan-bahan segera yang tidak ditambah dengan perisa dan bahan pengawet tiruan agar dapat membantu para peniaga makanan mengurangkan kos dan menjimatkan masa dan mengekalkan keaslian rasa makanan tersebut.


Tentang MAMEE DOUBLE DECKER


MAMEE-Double Decker (M) Sdn Bhd yang ditubuhkan pada 1971 merupakan cetusan idea bersama Pengerusi Eksekutif Kumpulan, Datuk Pang Chin Hin dan anak sulungnya Ketua Pegawai Eksekutif, Tan Sri Pang Tee Chew yang berkecimpung aktif dalam industri penghasilan mee kering. Perniagaan kecil ini kemudiannya berkembang menerusi label Pacific Food Products yang terletak di Ayer Keroh, Melaka sebelum dikenali sebagai MAMEE-Double Decker. Ketua Pegawai Operasi Datuk Wira Pang Tee Nam bersama dengan kesemua ahli keluarga – kini generasi ketiga – berjaya membangunkan syarikat menjadi antara pengilang makanan dan minuman terbesar di Malaysia. MAMEE-Double Decker yang diperbadankan pada 1991 mula tersenarai di papan bursa Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) pada tahun berikutnya dan telah menjadi syarikat persendirian sepenuhnya pada tahun 2012. Sehingga kini, syarikat dan kilang MAMEE-Double Decker terdapat di seluruh Malaysia – termasuk di Kuala Lumpur dan Kuantan, dengan kekuatan lebih 2,000 kakitangan – sebelum melebarkan sayap ke Myanmar, Indonesia dan Timur Tengah (dalam proses perbincangan)

Tentang SHINSEGAE FOOD


Shinsegae Food adalah salah satu daripada syarikat teras gabungan Syarikat Kumpulan Shinsegae yang bermula sebagai sebuah kedai serbaneka pada tahun 1930 (Antara 10 Syarikat yang terbesar di Korea dari segi gabungan aset dengan hasil jualan USD24.8 bil. yang dicatatkan pada tahun 2016), bermatlamat untuk memperkukuhkan unsur-unsur teras dalam industri makanan. Shinsegae Food telah menyelaraskan fungsi-fungsi utamanya kepada sistem sejajar, antaranya sumber bahan mentah kepada penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran, pemprosesan, penyimpanan, logistik, pemasaran dan jualan, pertama kali dalam industri makanan sejak dua puluh tahun yang lepas.

Shinsegae Food merupakan peneraju dalam perkhidmatan katering makanan domestik untuk dua dekad yang lalu, kini menumpukan usaha membangunkan perkhidmatan Katering makanan yang premium dan mendahului pasaran perkhidmatan makanan Korea dengan menggabungkan perniagaan Restoran dan katering makanan. Shinsegae Food adalah pengusahaan profesional dan organisasi maju dalam penyelidikan dan pembangunan yang berterusan untuk meningkatkan daya saing pengeluaran makanan dan berusaha untuk menjadi syarikat terkemuka dalam produk-produk Makanan Sedia Ada (RTE), Sedia Untuk Dimasak (RTC) dan Makanan Rumah Gantian (HMR) dengan pelaburan dalam kemudahan dan teknologi baru.

Di samping itu, Shinsegae Food turut menerajui perniagaan berteraskan global di Korea yang melibatkan pencarian jenama produk makanan global yang terkemuka, mendapatkan lesen-lesen eksklusif dan membekalkannya ke pasaran-pasaran tempatan. Malah, restoran-restoran baru dan lebih khusus termasuk Olbaan, O’slo, Gramercy Hall dan Johnny Rockets dilancarkan untuk menggambarkan perubahan trend secara mendadak dalam budaya pemakanan.


Kehebatan Doa 'Afiyah, Ilham Nama Anak Siti Nurhaliza

Maisarah Humaira | 26.3.18 | 4 Komen

Maksud di Sebalik Doa 'Afiyah


Siti Aafiyah, ringkas nama anakanda pasangan Siti Nurhaliza dan Dato K. Menurut Siti Nurhaliza, nama Aafiyah ini adalah ilham daripada Doa 'Afiyah yang memiliki maksud yang sangat besar.

MEMAHAMI MAKNA 'AFIAH'

Apa yang dimaksudkan dengan 'Afiyah ini? Jom ikuti perkongsian daripada  Ustaz Iqbal Zain di akaun Facebooknya tentang Doa 'Afiyah ini...

doa 'afiyah

Kita sentiasa mendengar perkataan sihat wal afiah. Namun adakah kita mengerti bahawa perkataan afiah mempunyai makna yang luas dan mencakupi banyak perkara.

Pada suatu hari, Sayyidina Al-Abbas (R.A.) bapa saudara Nabi (ﷺ) datang kepada Nabi (ﷺ) dan berkata: "Ya Rasulullah, ajarkanlah doa," katanya.

Nabi (ﷺ) berkata: "Wahai bapa saudara saya, bacalah :

‏أَلًْلّٰهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ أَلًْعَافِيَة

Allahumma inni asaluka al-'afiyah 
(Ya Allah, aku meminta kepada kamu 'afiyah).

Sekarang apa yang dimaksudkan dengan 'Afiyah?

'Afiyah bermaksud :

"Untuk menyelamatkan aku daripada sebarang kesusahan yang menimpa."

Untuk menjadi sihat,kita berada dalam 'afiyah.

Untuk mempunyai wang yang cukup, kita berada dalam 'afiyah.

Untuk hidup, kita berada dalam 'afiyah.

Untuk mempunyai anak-anak kita di lindungi,Kita berada dalam 'afiyah.

Dan jika kita sudah diampuni dan tidak dihukum, kita berada dalam 'afiyah.

Jadi, pada asasnya 'Afiyah bermaksud: 
"Ya Allah, lindungilah aku daripada apa-apa kesakitan dan penderitaan." Ini termasuk didunia dan akhirat.

Pendek kata, afiah meliputi segala keselamatan dan kesejahteraan zahir dan batin, urusan duniawi dan ukhrawi, perkara dunia dan agama, jasmani dan rohani, luaran dan dalaman.

Al-Abbas (R.A.) berfikir tentang ini untuk seketika, dan kemudian dia datang kembali selepas beberapa hari dan berkata:

"Ya Rasulullah, doa ini seolah-olah sedikit pendek. Saya mahu sesuatu yang besar."

Nabi (ﷺ) berkata: "Bapa saudara ku yang dikasihi, memohon kepada Allah untuk 'Afiyah, anda tidak boleh diberi apa-apa lebih baik daripada 'afiyah. Ia adalah doa yang mudah."

Yang benar bermakna apa yang anda katakan ketika berdoa.

"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu untuk selamat daripada sebarang kesusahan,kesedihan,bahaya dan jangan menguji saya dan lain-lain."

Semua ini termasuk dalam "Allahumma inni asaluka al-'afiyah" (Riyadh As Saliheen, Sunan At-Tirmidzi)

Sungguhpun doa ini amat pendek namun ia merangkumi banyak kebaikan dalam pelbagai aspek.

Mesti bacaDoa yang Menyembuhkan Penyakit

Pendek je doanya tapi besar dan luas maknanya. Apa lagi, jom jadikan doa hebat ini sebagai amalan seharian. Semoga kita sama-sama mendapat manfaat daripadanya. InsyaAllah.

Sebarkan perkara baik ini supaya lebih ramai mengetahuinya. Klik je butang share di bawah ini. Nabi Muhammad (ﷺ) berkata: "Sampaikan daripada aku, walaupun ia adalah satu ayat."


Siti Aafiyah, Nama Sebenar Anak Siti Nurhaliza yang Comel

Maisarah Humaira | 26.3.18 | 4 Komen

Nama Sebenar Anak Siti Nurhaliza


Kehidupan pasangan Siti Nurhaliza dan Dato K kini lebih berseri dengan kehadiran seorang bayi perempuan yang diberi gelaran Fatimah Az-Zahra selama seminggu sebelum diberi nama sebenar. Alhamdulillah, kini si Comel Pipi Merahnya dah pun memiliki nama yang penuh makna iaitu Siti Aafiyah Binti Khalid.

siti aafiyah, anak siti nurhaliza
Siti Aafiyah Binti Khalid, nama secantik orangnya
Foto dari akaun Instagram Siti Nurhaliza @ctdk

Semalam, 25 Mac, pasangan ini telah mengumumkan nama sebenar anak mereka di Youtube akaun Siti Official Video. Semalam juga telah diadakan majlis maulid nabi, aqiqah dan tahnik. Gembiranya tengok Siti Nurhaliza bersama si Comel Pipi Merahnya tu.

Comelnya wajah bayi Siti Nurhaliza ni. Secantik namanya. Menurut Siti Nurhaliza, nama Siti Aafiyah ini diambil daripada sebuah doa pendek tetapi mempunyai makna yang sangat besar iaitu...

doa aafiyah

Doa ini pendek sahaja tapi MasyaAllah besar makna disebaliknya. Suka nama Siti Aafiyah yang diberikan oleh ibu bapanya. Nama yang memiliki maksud yang sangat cantik. Ringkas je namanya tetapi mendalam maksudnya. Inilah yang sebaik-baiknya jika nak berikan nama pada bayi. Tak perlu panjang-panjang atau bagi nama yang susah nak disebut. Biar pendek janji ada makna dalam Islam.

Untuk Siti Aafiyah, semoga membesar dengan baik dan menjadi anak yang solehah kepada ibu bapa. Kamu adalah anugerah yang terindah untuk ibu bapa kamu yang telah bertahun menanti dirimu untuk lahir di dunia ini. 

Semua peminat seronok sangat tengok kegembiraan keluarga kecil penyanyi nombor satu negara ini. Rasa nak menangis sebab gembira pun ada ni. Yelah, Siti adalah antara artis yang baik perilakunya dengan orang disekelilingnya. Tutur kata yang dikeluarnya pun sentiasa baik dan sopan.

Apa pun semoga Siti Nurhaliza sekeluarga dilimpahkan rezeki yang baik dan sentiasa di bawah keredhaan Allah. InsyaAllah.


Awas, Jangan Terjebak dengan Dosa Siber

Maisarah Humaira | 23.3.18 | 2 Komen

Dosa Siber, apakah ia?


Media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan lain-lain lagi memberikan banyak faedah kepada kita jika digunakan dengan betul. Ada yang menjadikan medium ini untuk menjalankan aktiviti perniagaan, mencari kenalan lama dan juga menambah kenalan, menyebarkan sesuatu perkara yang baik seperti dakwah, ilmu dan sebagainya lagi.

dosa siber
Foto Google

Tapi tak kurang juga yang menyebarkan perkara yang tak baik. Meluahkan sesuatu dengan kata-kata yang tak baik, memberi komen negatif dan lain-lain. Semakin banyak. Perkara baik kalau viral, tak mengapa. Tapi kalau yang buruk... macam-macam pandangan orang bagi. Bagaikan ruangan kebebasan bersuara. Sampai boleh mencetuskan pergaduhan dan aktiviti umpat mengumpat, kutuk, caci maki... siap screenshot lagi tu untuk buat 'rujukan' ramai.

Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman ada berkongsi di akaun Facebook beliau tentang dosa siber. Berikut adalah perkongsian ustaz tentang perkara tersebut...

Antara DOSA SIBER yang meriah hari ini adalah screen capture facebook orang yang sedang mengata, mengumpat dan mengutuk seorang yang lain, kemudian diberikan screen capture itu kepada yang dikutuk agar bertindak balas atau kononnya 'membantu' mangsa. Itu sebenarnya namanya 'Nammam' atau juga 'Qattaat' iaitu pengadu domba yang dosa. Nabi sebut ( لا يدخل الجنة نمام) ertinya "Tidak masuk syurga orang yang mengadu domba". (Hadis sohih riwayat Muslim)

Moral : Jika sekadar seorang umpat, kutuk dan mengata, JANGAN sebarkan khususnya kepada mangsa. Nasihatilah pengumpat dan pengutuk itu sebaiknya, itu cukup. Selanjutnya balasan kelak nanti di barzakh dan akhirat. Pahalanya juga akan diberikan kepada mangsa.

Namun jika seorang memfitnah atau mencipta cerita bohong terhadap seseorang, itu barulah boleh 'screen capture' dan diserahkan kepada mangsa untuk tindakan lanjut yang sesuai seperti saman.

Kalau ada sesiapa yang benar-benar salah dan mendedahkannya hingga boleh menyesatkan, boleh screen capture dan disertai dengan nasihat dengan adab dan baik sebagai panduan orang awam bukan dengan cercaan dan caci serta kutuk.


Begitulah sedikit perkongsian daripada Ustaz Dr. Zaharuddin tentang dosa siber. Nampak mudah je kan. Tapi boleh memberikan impak negatif yang besar. 


Imam Al-Ghazali memberi sebuah nasihat: 

“Barangsiapa yang tidak dapat memelihara penglihatannya, nescaya ia tidak akan dapat menjaga nafsunya. 

Dan barangsiapa yang tidak dapat menjaga nafsunya, nescaya ia tidak akan dapat menjaga hatinya. 

Dan barangsiapa yang tidak dapat menjaga hatinya, nescaya ia tidak akan dapat menjaga lidahnya. 

Dan barangsiapa yang tidak dapat menjaga lidahnya, nescaya ia tidak akan dapat menjaga akhlaknya. 

Dan barangsiapa yang tidak dapat menjaga akhlaknya, nescaya ia tidak akan dapat menjaga agamanya. Dan barangsiapa yang tidak dapat menjaga agamanya, maka layaklah neraka ke atasnya.” 

[ Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali ]


Sebelum jadi keyboard warrior yang tak bertauliah, elok pandang diri sendiri dulu. Jangan asyik mencari kesalahan orang lain. Jangan mudah buruk sangka tentang seseorang kerana kita bukan tuhan yang berhak untuk mengadili makhluk-Nya.

Kongsi sesuatu yang bermanfaat di media sosial. Lagi banyak berkongsi perkara baik, makin ramai yang akan dapat manfaat daripadanya. Senang je kan?


Sejauh manapun manusia mengejimu,
Sejauh manapun manusia memujimu,
Tidak bererti jika tiada ikhlas dihatimu,
Tanya saja dirimu, siapakah aku disisi Tuhanku? Apakah tujuan hidupku?
Masa berlalu, laju laju laju tinggalkan aku!


Design Template Blog Responsive Sahabat Yadim UMS

Maisarah Humaira | 22.3.18 | 2 Komen

Template Blog Sahabat Yadim UMS

Kali ini, Mai akan berkongsi tentang blog yang Mai dah siap design iaitu Blog Sahabat Yadim UMS. Blog ini menyediakan pelbagai artikel ilmiah dan juga perkara berkaitan dengan berita semasa. Jadi tema minimalist dalam masa yang sama tampak elegan diterapkan untuk blog ini.

design blog murah

Warna ungu gelap dan putih yang dipilih sebagai warna tema blog ini yang sepadan dengan logo Sahabat Yadim UMS. Header blog ini diletakkan sedikit efek cahaya bagi menyerlahkan lagi header blog, sangat sesuai dengan blog ini menggunakan warna gelap.

Di bawah ini adalah template penuh Blog Sahabat Yadim UMS. Template ini adalah responsive, boleh lihat melalui paparan mobil atau semak terus di sini http://responsivedesignchecker.com.

Blog Pakej 3
Blog Sahabat Yadim UMS (www.sahabatyadimums.blogspot.com)

design blog murah
Template blog

Ini pula adalah watermark dan banner blog ini, yang termasuk dalam pakej 3 yang diambil.

design watermark murah
Watermark

design banner murah
Banner blog

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? Cepat-cepat hubungi Mai ye. Pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes, blog persatuan, blog sekolah dan lain-lain lagi Mai boleh reka mengikut kehendak dan citarasa anda, InsyaAllah.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)

Klik sini untuk lebih lanjut tentang tempahan dan harga design


Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

Maisarah Humaira | 21.3.18 | 9 Komen

Giveaway Blogger Lea Azleeya


Giveaway yang dianjurkan oleh blogger Lea Azleeya kali ini diberi nama Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends. Apa yang meletop sangat tu? Mestilah hadiahnya kan. Mai dah pun menyertai giveaway ini 

Kalau anda nak sertai giveaway ini mudah saja. Syarat yang dikenakan juga amat mudah diikuti. Untuk menyertai giveaway ini, klik terus banner di bawah...

KLIK BANNER

Ini adalah antara beberapa hadiah meletoppp yang disediakan oleh penganjur dan rakan-rakan:

SENARAI HADIAH

2 helai Tudung Aidijuma + sebuah buku motivasi preloved x 3 pemenang (Lea Azleeya)

Wang Tunai RM50 x 1 pemenang (Shad)

Sebuah Komik Jali Ohsem x 3 pemenang (Ankel Jonni)

Sebotol Sambal Garing Che Nor (150gm) x 5 pemenang (Kak Yang)

Hadiah Misteri x 1 pemenang (Lea Azleeya)


Banyak best ni... tunggu apa lagi cepat klik banner di atas untuk sertai giveaway ini ya. Semoga berjaya!


Siti Nurhaliza Selamat Melahirkan Bayi Perempuan

Maisarah Humaira | 19.3.18 | 5 Komen

Siti Nurhaliza sudah menjadi ibu


Tahniah Siti Nurhaliza! Seronoknya dengar berita baik pagi ini. Penyanyi kesayangan negara Malaysia ini telah selamat melahirkan bayi perempuan. Bayi yang sekian lama ditunggu-tunggu oleh pasangan Siti Nurhaliza dan Dato K akhirnya dapat melihat dunia ini. Alhamdulillah.

siti nurhaliza melahirkan bayi
Foto dari akaun Instagram Siti Nurhaliza @ctdk

Berikut adalah kenyataan rasmi daripada pengurusnya di akaun instagram milik Siti Nurhaliza.

Kenyataan Rasmi:
Dato’ Sri Siti Nurhaliza selamat melahirkan bayi perempuan di sebuah pusat perubatan di ibu kota, kira-kira jam 8.17 pagi.

Beliau melahirkan bayi seberat 3.55 kilogram itu secara pembedahan. Siti dan bayi berada dalam keadaan baik dan buat masa ini hanya membenarkan kaum keluarga terdekat saja untuk melawat.

Suami beliau, Dato’ Sri Khalid Mohamad Jiwa melahirkan rasa syukur kerana segalanya telah selamat. Apa yang penting bagi beliau adalah proses melahirkan berjalan dengan baik, isteri dan anaknya juga sihat.

Siti dan suami juga ingin mengucapkan terima kasih di atas doa dan sokongan daripada ahli keluarga, rakan-rakan, peminat dan juga pihak media sejak dari awal kehamilan sehinggalah melahirkan.

Pasangan ini memilih hari Isnin untuk kelahiran anak pertama mereka kerana bersamaan dengan hari kelahiran Nabi Muhammad (Rasulullah s.a.w) selain jatuh pada tarikh 1 Rejab.

Buat masa ini Siti mahu diberi ruang untuk berehat dan menumpukan perhatian pada hari-hari awal bergelar ibu.

Mengenai wajah dan nama anak, Siti dan Khalid meminta diberi sedikit masa sebelum mengumumkannya. -Rozi Abdul Razak
Pengurus


Apa pun, tahniah sekali lagi untuk Siti Nurhaliza yang dah bergelar ibu. Tak sabar nak lihat wajah bayi tu, mesti comel macam mak ayahnya.


Design Template Responsive Blog Impiana Beauty

Maisarah Humaira | 19.3.18 | 2 Komen

Design Blog Kedai Kosmetik Online, Blog Impiana Beauty


Design blog murah | Alhamdulillah, blog Impiana Beauty siap sepenuhnya. Blog ini dah lama siap tapi hari ini baru nak publish entri hehe.. kalau ikutkan banyak lagi artwork design blog yang Mai nak kongsikan, insyaAllah satu-satu Mai akan kongsikan juga nanti.

Design blog murah

Blog Impiana Beauty ini adalah blog bisnes yang menyediakan pelbagai produk kosmetik terkini. Blog ini direka mengikut seperti yang diinginkan oleh pemiliknya. Rekaannya simple dan tidak serabut supaya pembaca mudah untuk mencari informasi dalam blog ini.

Warna merah jambu dipilih oleh pemilik blog ini adalah warna tema untuk blog ini. Sedikit elemen bungaan juga diselitkan pada header. 

Blog Pakej 3
Blog Impiana Beauty (www.impianabeautyonline.blogspot.com)

Design blog murah
Template blog

Design blog murah
Banner blog

Design blog murah
Watermark



Template blog ini adalah responsive, seperti gambar di bawah ini. Blog ini bukan edit readymade template yang tersedia di internet. Memang design sendiri. Menu bar, beberapa elemen lain juga direka menjadi responsive dan sidebar akan nampak pada paparan mobil.

Design blog murah
Template responsive


Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? sEGERA hubungi Mai ye. Macam-macam tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi Mai boleh reka mengikut kehendak dan citarasa anda, InsyaAllah.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)




Lirik Lagu Di Matamu Sufian Suhaimi yang Menyentuh Hati

Maisarah Humaira | 17.3.18 | 1 Komen

Lirik Penuh Lagu Di Matamu Sufian Suhaimi


Pertama kali dengar teaser lagu Di Matamu, dapat rasa kesedihan dalam lagu yang dibawakan oleh Sufian Suhaimi ini. Nak pula lagu ini keluar selepas kisah pertunangan antara Sufian Suhaimi dan Elfira Loy terputus di tengah jalan atas sebab-sebab tertentu. Memang sedih dengarnya. Baru keluar teaser lagu, ramai yang dah buat cover lagu ini. Mungkin kerana lirik lagu ini yang 'kena' dengan kisah Sufian Suhaimi membuatkan lagu ini jadi makin popular.

lirik lagu di matamu sufian suhaimi

Baru-baru ini, Era fm telah memuat naik video lagu Di Matamu versi akustik dengan lirik penuh di YouTube. Sebelum ini biasa-biasa je minat pada lagu Sufian Suhaimi. Tapi lagu Di Matamu kali ini betul-betul menusuk ke jiwa. Terus suka lagu ini. Agaknya inilah perasaan yang sedang dialami oleh Sufian sekarang ni..

Apa pun jom dengarkan lagu Di Matamu dengan lirik penuh ini.

Lagu Di Matamu Sufian Suhaimi


Apakah kau cuba untuk menafikan
Keikhlasan hatiku padamu
Betapa ku mencuba
Mendapatkan secebis kasihmu

Apakah kau tak mampu untuk menentukan
Di antara kaca dan permata
Betapa telahanmu
Memaksaku mengundurkan diri

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu
Di dunia ini

Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu
Dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati
Yang telah dilukai

Aku sedar
Betapa hinanya
Ku dimatamu

....

Namun jika ku diperlukan
Dan diterima
Izinkan ku menagih kasihmu

Namun jika ku ditolak
Tak diperlukan 
Buang segala tentangku

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu
Di dunia Ini

Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu
Dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati
Yang telah dilukai

Aku sedar
Betapa hinanya
Ku dimatamu


Nantikan Official Music Video dan Audio lagu Di Matamu yang akan release pada 23 Mac 2018 ini.
Tak sabar tungguu ni...


Hari Jumaat Ada Waktu Istimewa Doa untuk Lebih Mustajab

Maisarah Humaira | 16.3.18 | 6 Komen

Waktu Mustajab Berdoa pada Hari Jumaat


Allah amat suka kepada hamba yang meminta kepada-Nya. Berdoa dan meminta kepada Allah adalah yang sebaik-baiknya. Yang penting, usaha jangan ditinggalkan. Anda tahu tak, hari Jumaat adalah hari yang terdapat waktu istimewa doa untuk lebih mustajab?

Waktu mustajab berdoa hari Jumaat
Sumber Foto Google

Bilakah waktunya?

Waktu Pertama : ketika imam mula duduk di atas mimbar sehingga solat Jumaat.

Waktu Kedua : Selepas waktu Asar berdasarkan hadis Nabi 

يَوْمُ الجُمُعة ثِنْتَا عَشْرَةَ سَاعَةً ، لاَ يُوجَد فِيهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ الله شَيْئاً إِلاَّ آتَاهُ إِيَّاهُ ، فَالْتَمِسُوهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ العَصْر

Erti : Hari Jumaat ada 12 bahagian masa yang mana tiada seorang hamba muslim berdoa padanya kecuali akan diberikan (maqbul), maka CARILAH IA di HUJUNG WAKTU SELEPAS ASAR" (hadis riwayat Abu Daud- hadis sohih)


Berdoalah dengan adab-adab menurut sunnah seperti berikut :-

1. Menghadap qiblat, angkat kedua belah tangan dan boleh menyapu muka di akhir doa.( sapu wajah selepas doa ada khilaf ulama kerana hadisnya diperdebat kerana dikategorikan sbg dhoif, namun Al-Hafidz Ibn Hajar dalam kitab Bulughul Maram berijtihad bahawa hadis-hadisnya saling mengukuh maka boleh diamalkan, bagi yang nak tinggalkan juga boleh. Namun ulama mazhab as-Syafie seperti Izzudin Abd Salam menolak amalan sapu muka lepas doa, demikian nukilan Al-Syarbini dalam Mughni al-Muhtaj,1/370)

2. Merendahkan suara di antara bisik dan jahar (lantang).

3. Hadir hati, Khusyu' dan rendah diri, berserah diri kepada Allah.

4. Datangkan rasa 'confirm' doa akan dimaqbulkan dan benar-benar harap kepada Allah swt.

5. Merayu bersungguh maka seeloknya diulang tiga kali.

6. Membuka doa dengan 'Majami' al-Hamd' (induk dan penghulu lafaz pujian kepada Allah swt - tahukah kalian bacaannya? selawat ke atas Rasul s.a.w dan diakhiri juga sedemikian.

7. Istighfar dan taubat beserta doa, jika ada ZALIMI maruah atau harta orang lain WAJIB DIKEMBALIKAN SEGERA. itu adalah faktor paling kuat untuk maqbulnya doa.

8. Memahami doa yang dipinta.


Ayuh berdoa meminta kepada-Nya dengan penuh kesungguhan. Semoga usaha dan doa kita diizinkan Allah untuk menjadi kenyataan. InsyaAllah.


Sumber: Facebook Dr. Zaharuddin Abd Rahman (2 Februari 2018)


Mudahnya Menjaga Kebersihan Elektronik dengan Pakar Pembersih Pengering Pantas WD40®

Maisarah Humaira | 14.3.18 | 1 Komen

Cara Mudah Menjaga Kebersihan Alat Elektronik


Pakar Pembersih Pengering Pantas WD40® | Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana untuk menjaga peralatan sensitif elektronik dan elektrikal anda supaya sentiasa bersih tanpa perlu menghantarnya kepada pusat pakar yang mahal?

Sama ada anda berfikir pencetak dan penyalin anda, kepersisan alat seperti gerudi elektrik, kawalan, papan litar, suis atau peralatan elektrik sensitif yang lain, pasti akan ada pakar yang anda boleh bekerjsama dengannya tanpa perlu menghabiskan banyak wang.

Kita sekarang bercakap mengenai Pakar Pembersih Pengering Pantas WD40®. Namun, sebelum anda menggunakannya, perlu sentiasa diingat supaya mematikan terlebih dahulu peralatan elektrik yang hendak dibersihkan dan biarkan mana-mana permukaan panas berkenaan sejuk sebelum memulakan proses pembersihan. 

Cara menjaga kebersihan alat elektronik

Setelah semua peralatan siap dibersihkan, gunakan sapuan menyeluruh Pakar Pembersih Pengering Pantas WD40® dan biarkan selama beberapa saat untuk melihat keajaiban hasil kerja terbabit dan selesai! Ia benar-benar cepat kering, tanpa meninggalkan sebarang sisa. 

Produk ini bagus untuk membersihkan minyak, kotoran, sisa kotoran, dan pemeluwapan. Penyelesaiannya berfungsi dengan cepat dan akan menembusi kawasan yang susah untuk diberishkan. 

Anda boleh menggunakan Pakar Pembersih Pengering Pantas WD40® terhadap semua peralatan atau elektrik dengan kekuatan tenaga sehingga 35,000 Volt per 0.1 inci.

Cara menjaga Kkebersihan alat elektronik

Anda juga boleh menggunakannya pada blok fius dan penyambung elektrik. Hanya semburkan ia pada penyambung terbabit dan pastikan ia benar-benar bersih sebelum memasukkannya kembali ke tempat asal. 

Oleh itu, sentiasa jaga kebersihan peralatan anda dan pastikan ia bekerja lebih lama dengan Pakar Pembersih Pengering Pantas WD40®. Pembersih DIY yang berguna ini pasti akan menjimatkan banyak masa dan wang berbanding kos penggantian keseluruhan yang lebih tinggi.

Untuk mendapatkan lebih banyak tips bagaimana untuk menggunakan sebaik mungkin Pakar Pembersih Pengering Pantas WD40® atau tentang barisan produk WD-40® atau WD-40® Specialist™, anda boleh melayari laman web, www.wd40.asia/wdsp-contactcleaner atau menghubungi talian 03-2724 3808.

Tentang Syarikat WD-40


Syarikat WD-40 adalah pembuat produk pelbagai guna yang sangat dipercayai, malah peralatan ini mesti ada dalam toolbox setiap rumah seluruh dunia. Jenama Amerika ini ditubuhkan pada 1953 sebagai anti karat, pelindung anti-corrosian untuk lapisan luar Atlas Missile (peluru berpandu) dan ia diubah kepada produk penyelesaian yang pantas bagi membersih dan melindungi, melonggarkan bahagian yang berkarat, mengusir kelembapan dan lain-lain.

Produk syarikat WD-40 sentiasa menjadi pilihan mereka yang profesional dalam bidang penyelengaraan dan amatur DIY dalam kerja-kerja mereka .seperti perkakasan, industri, automotif , sukan, basikal dan jualan runcit. Hari ini WD-40® boleh diperolehi di seluruh dunia dalam pelbagai saiz dan pelbagai rangkaian produk baru seperti WD-40® Specialist™, WD-40® BIKE dan WD-40® Specialist™ Automotive.

Rangkaian produk WD-40® boleh diperolehi di kedai-kedai perkakasan seluruh negara. Untuk maklumat lanjut tentang WD-40® , layari: www.wd40.asia .


Lanconone® Formula Herba Terkini Membantu Pesakit Sendi

Maisarah Humaira | 12.3.18 | 4 Komen

Membongkar Paradoks Sakit Sendi
Memperkenalkan Lanconone®: Formula Herba Terkini Membantu Pesakit Sendi


NuvaLanconone baru-baru ini telah menganjurkan satu acara yang empatetik, berinformasi dan sukar dilupakan yang bertajuk “Membongkar Paradoks Sakit Sendi” di mana hasil penyelidikan herba telah dibongkarkan. Pihak media telah mendapat penjelasan mengenai masalah kesakitan sendi artiritis, iaitu satu keadaan yang menyakitkan jika tidak dirawat dan bertambah teruk apabila dirawat dengan ubat tahan sakit. Dilema ini merupakan satu seksaan harian buat kira-kira 60% penduduk di seluruh dunia yang berumur 65 tahun ke atas dengan sedikit harapan untuk menjalani pembedahan yang berjaya. Dr Shalini Srivastava, penyelidik utama sains herba ini telah berada di Malaysia untuk berkongsi bagaimana Lanconone mampu menawarkan lebih banyak alternatif kepada penderita sendi kronik.

Lanconone® legakan sakit sendi
L-R: Serena C, Eddie Chong (Serena C’s father), S.L. Ho, General Manager of Nuvanta Sdn Bhd, Dr Shalini Srivastava, Associate Director-Clinical Development of Enovate Biolife, Datin Swanee Teh, Business Unit Manager of Nuvanta Nuvaceuticals Division, Mr Amol Pathak, Associate Director of Enovate Biolife, Mohd Jabar Ibrahim Ismail (Hafidz Roshdi grandfather), Hafidz Roshdi.


Wajah-Wajah Pesakit Sakit Sendi Degeneratif

Anda mungkin berusia 45 tahun ke atas, berkemungkinan dalam linkungan lewat 50-an. Anda tidak sakit atau kelihatan seperti seseorang yang tidak sihat. Anda mungkin sedang mengambil ubat tekanan darah tinggi ataupun kolesterol tetapi siapa sahaja yang tidak mengambilnya pada hari dan zaman ini? Sebelum kekuatan sendi anda merosot dalam beberapa bulan atau tahun, anda menjalani kehidupan yang aktif dan memuaskan - berjalan kaki setiap pagi, perjalanan jauh penuh aktif, menikmati sukan, malahan bermain dengan cucu anda. Anda adalah orang yang diharapkan untuk memasak setiap kali keluarga berkumpul, untuk pergi bercuti bersama, untuk mendaki bersama ... anda masih hidup aktif dan mudah bergerak di usia puncak anda.

Sendi anda semakin merosot sementara atiritis berkembang, maka semuanya telah berubah. Setiap hari berakhir dengan kesakitan yang tidak dapat ditanggung pada lutut manakala setiap pagi pula bermula dengan cubaan untuk memanaskan lutut anda yang kejang. Ia bukanlah sejenis kesakitan seperti patah tulang yang akhirnya menjadi lebih baik, tetapi ia merupakan kesakitan dan kekejangan pada sendi yang sentiasa ada. Kebanyakan orang mengalami kesakitan sendi di lutut mereka di mana risiko mengalami osteoarthritis lutut seumur hidup kini dianggarkan sekitar 45%. Ada juga yang mengalami sakit sendi di jari, bahu dan belakang.

Setiap hari merupakan satu perjuangan menentang kesakitan sendi kerana anda bertarung antara keupayaan dan kekurangan upaya. Anda ingin berjalan di waktu pagi seperti biasa tetapi anda hanya perlu mengambil beberapa langkah untuk diingatkan tentang batasan anda. Anda mahu menyertai keluarga anda ke pusat membeli-belah di hujung minggu tetapi hanya memikirkan tanggadan anda akan menyerah kalah kepada kesakitan sendi.

Kebiasaannya, anda akan memasak untuk keluarga anda tetapi kini membeli-belah dan juga berdiri lama adalah sesuatu yang anda tidak boleh lagi lakukan. Anda mungkin telah kehilangan beberapa kawan kerana sakit sendi anda telah menghadkan keupayaan anda untuk menyertai acara bersama. Tidak lama kemudian, kesakitan sendi anda mengehadkan banyak penglibatan sosial yang pernah menjadi sebahagian dari hidup anda.

Namun, anda tidak dapat berkongsi apa yang anda rasai walaupun dengan insan yang terdekat dan paling anda sayangi. Anda tidak kelihatan sakit tetapi anda berasa terpinggir, kalah dan terperangkap dalam kesakitan sendi anda. Bagaimana untuk mereka fahami anda? Artritis telah meragut keupayaan anda, mobiliti dan norma harian anda. Tidak hairanlah anda berasa kecewa.

Tetapi anda cuba membantu diri anda sendiri. Ubat tahan sakit bukanlah apa yang anda mahukan begitu juga kesakitan sendi yang anda lalui setiap hari. Oleh itu, anda berkompromi dan memilih ubat-ubatan yang dapat melegakan kesakitan setiap hari. Ini adalah sebagai tambahan kepada ubat-ubatan lain yang sudah anda ambil, sama ada untuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau diabetes.

Anda telah diberi amaran mengenai kesan sampingan ubat tahan sakit, kepada perut anda, jantung atau buah pinggang anda. Walaupun anda merasakan gastititis dan ransangan ubat-ubatan ini ...namun anda masih mahu menanggungnya. Kerana bagi anda, beberapa jam bebas dari kesakitan adalah lebih baik daripada hidup dengan kesengsaraan setiap hari.

Anda kemudian belajar bahawa ubat tahan sakit yang telah diambil, biasanya ubat Anti-Radang Tanpa Steroid, atau NSAIDs, telah didapati mempercepatkan perkembangan artritis di samping kesan sampingan lain (pendarahan gastrik, serangan jantung, strok dan kegagalan ginjal antara lain). Kajian telah menunjukkan bahawa pesakit yang mengambil NSAID memerlukan pembedahan penggantian sendi lebih awal daripada pesakit yang tidak mengambilnya.

Pada ketika ini, anda bersedia menyerah kalah. Paradoks sakit sendi adalah perjuangan yang tidak boleh dimenangi, dilihat dari sudut mana sekalipun.

Artritis adalah Degeneratif 


Tanpa diketahui ramai, artritis bukanlah sekadar masalah penuaan. Artritis, yang mana osteoarthritis adalah bentuk yang paling biasa, adalah penyakit sendi yang aktif dan degeneratif yang menyebabkan tisu sendi menjadi reput pada kadar yang cepat. Tanpa rawatan, artritis biasanya menjadi lebih teruk dari masa ke masa dan boleh mempengaruhi semua sendi utama dalam badan, termasuk tulang belakang, tangan, pinggul, dan lutut. Risiko pergembangan penyakit sendi degeneratif meningkat dengan usia begitu juga jika anda seorang perempuan dan mempunyai berat badan berlebihan.

Sakit sendi adalah punca utama penderitaan penghidap artritis. Sakit sendi memberi kesan kepada pesakit secara fizikal dan mental - memburukkan lagi keadaan adalah persepsi pesakit tentang keadaan mereka senditi. Menurut kajian yang dijalankan oleh Arthritis Research UK, 80% pesakit mengalami sakit sendi pada kebanyakan hari, manakala 60% pesakit mengalami sakit sendi setiap hari. Sakit sendi bukan sahaja seperti hilang keupayaan fizikal malahan menggangu kesihatan mental kerana ia meningkatkan tekanan, kesusahan dan kemurungan di kalangan penghidap artritis.

Pengurusan Sakit Secara Konvensional


Ubat ubat penahan sakit NSAIDs (ibuprofen, naproxen, celecoxib, etoricoxib) adalah ubat yang paling biasa diberikan untuk mengatasi kesakitan sendi, menjadikannya industri bernilai berbilion di seluruh dunia. Malah, dianggarkan sebanyak 70% individu berusia lebih 65 tahun mengambil NSAID sekurang-kurangnya sekali seminggu, dengan kira-kira separuh daripada kumpulan ini mengambil NSAID setiap hari.

Oleh kerana artritis merupakan penyakit kronik dan degeneratif, tidak hairanlah ramai pesakit bergantung kepada ubat penahan sakit ini secara berkala untuk mengatasi sakit sendi mereka. Walaupun NSAID berfungsi untuk melegakan simptom kesakitan sendi, bukti baru telah menunjukkan kesan buruk jika diambil untuk jangka masa panjang. Pada tahun 2006, Osteoarthritis Research Society International (OARSI) membentuk sebuah jawatankuasa antarabangsa untuk mengkaji semula semua garis panduan yang relevan dan bukti saintifik untuk rawatan osteoarthritis. Berdasarkan bukti yang menunjukkan fungsi sendi semakin merosot, dan peningkatan keperluan penggantian pinggul dan lutut pada pesakit osteoartritis yang mengambil NSAID, jawatankuasa telah menasihatkan untuk tidak menggunakan NSAID untuk rawatan jangka panjang osteoarthritis.


Membongkar Genggaman Paradoks Sakit Sendi

Ini meninggalkan pesakit Artritis dalam gengaman Paradoks Sakit Sendi. Anda mahu melegakan kesakitan sendi anda, tetapi keselesaan ubat penahan sakit sebenarnya memburukkan lagi keadaan anda. Menjalani kehidupan seperti ini adalah beribu-ribu pesakit sakit sendi, tanpa harapan untuk penyelesaian alternatif yang berkesan atau selamat. 

Lanconone®

Lanconone® adalah formula herba sakit sendi yang dikaji secara klinikal yang telah diuji melawan ubat tahan sakit NSAID, ibuprofen. Didapati bahawa ubat herba ini berfungsi dengan cepat dan berkesan seperti ubat NSAID untuk melegakan kesakitan sendi sementara menyokong pemulihan sendi pada masa yang sama. Terdiri daripada tujuh herba Ayurvedik yang disahkan dalam satu formula yang dipatenkan, Lanconone® kini boleh d idapati di Malaysia, yang menjadi asas kepada acara media ini.

Penyelidikan mengenai Lanconone® bermula sedekad yang lalu dengan kajian terbaru terhadap Ibuprofen yang diterbitkan dalam jurnal Trials 2016. Lanconone® menonjolkan kemampuannya untuk memberikan kelegaan sakit sendi sepantas Ibuprofen. Selain daripada melegakan kesakitan, fungsi sendi di kalangan pesakit sebenar dengan osteoarthirtis juga didapati bertambah baik selepas 12 minggu rawatan dengan Lanconone®. Keputusan ini menunjukkan keupayaan Lanconone untuk membolehkan sendi membaiki dirinya. Formula herba ini sesuai untuk vegetarian dan yang paling penting, ia telah terbukti selamat.


Penceramah

Datin Swanee Teh, Pengurus Unit Perniagaan Nuvanta Sdn. Bhd. Yang menjadi tuan rumah majlis itu menyampaikan pengenalan.

Lanconone® legakan sakit sendi
L-R: Dr Shalini Srivastava, Associate Director-Clinical Development of Enovate Biolife, Datin Swanee Teh, Business Unit Manager of Nuvanta Nuvaceuticals Division, Mr Amol Pathak, Associate Director of Enovate Biolife

Datin Teh, seorang ahli farmasi dan terapi semulajadi berkongsi, "Artritis adalah penyakit sendi yang dahsyat, yang perlahan-lahan menghisap semua warna dalam kehidupan seseorang. Ia boleh merubah walaupun orang yang positif menjadi bayang-bayang diri mereka kerana gejala utama sakitan sendi - merosakkan keupayaan diri, mobiliti dan kehidupan normal pesakit sedikit demi sedikit, hari demi hari.

Bukan sahaja pesakit yang terjejas, malahan keluarga juga turut terkesan kerana 76% daripada pesakit yang mengalami artritis tidak dapat menyertai aktiviti bersama keluarga mereka. Bayangkan cucu anda tidak mempunyai atauk dan nenek untuk berjalan-jalan, bermain malahan pergi bercuti bersama.

Nuvanta diberi penghormatan untuk bekerjasama dengan Enovate Biolife dalam membawa penyelesaian semulajadi yang terbukti secara klinikal seperti Lanconone® ke Malaysia. Hari ini, anda tidak hanya akan mendengar tentang kesakitan tetapi juga manfaat produk herba kelas dunia yang disokong oleh sains yang memberikan harapan baru untuk pesakit sakit sendi.

Turut hadir pada majlis itu adalah Amol Pathak seorang ahli farmasi berdaftar dan Pengarah Bersekutu Enovate Biolife. Amol telah memperjuangkan produk asli India selama hampir dua dekad di hampir empat puluh negara di seluruh dunia. Pada masa ini, beliau telah menjadi sebahagian daripada evolusi produk Ayurvedic ke dalam produk pelbagai kategori kesihatan termasuk makanan tambahan, makanan berfungsi, makanan perubatan, derivatif bioaktif, ubat-ubatan herba dan phyto-farmaseutikal.

Amol berkongsi, "Semua orang mahu mencari penyelesaian untuk masalah ini kerana artritis melemahkan semua orang - secara fizikal, mental dan kewangan. Sebagai seorang ahli farmasi, saya telah mengamalkan perubatan Barat sebagai satu-satunya cara penyelesain. Saya gembira berada di sini hari ini untuk berkongsi alternatif, ubat-ubatan Ayurvedic yang terbukti secara klinikal dalam bentuk Lanconone®. Berita baiknya adalah, YA ada cara lain untuk menyelesaikan paradoks sakit sendi ini dengan berkesan dan selamat. Sekarang, anda tidak perlu membuat pilihan yang mengerikan antara menderita sakit sendi atau menambah kerosakkan artritis anda atau mencederakan perut atau buah pinggang anda. "

Dr Shalini Srivastava adalah salah seorang penyelidik utama di Lanconone®. Dilatih sebagai seorang doktor dari Universiti Perubatan Negeri Rusia di Moscow, Dr Shalini telah mendedikasikan sebahagian besar waktunya untuk penyelidikan klinikal dan mempunyai kajiannya diterbitkan di peringkat nasional dan antarabangsa. Pengalaman selama tujuh belas tahun dalam bidang ini telah menyaksikan beliau menyandang jawatan di beberapa organisasi penyelidikan klinikal terkemuka di India dan hospital praktikal. Dr Shalini memegang ijazah pascasiswazah dalam Penyelidikan Klinikal (MSc) dari Cranfield University, UK dan merupakan pengurus projek yang disahkan oleh Universiti Adelaide, Australia. Sebagai ahli aktif Kolej Perubatan Amerika, Dr. Shahlini terus terlibat dalam membangunkan penyelesaian gaya hidup baru. 

Beliau berkata, "Apabila kami memulakan kajian membandingkan Lanconone® kepada salah satu ubat penahan sakit yang paling terkenal di dunia hari ini, dengan harapan kejayaan kami akan diterjemahkan kepada penyelesaian alternatif yang lebih berkesan tetapi selamat untuk pesakit sakitan sendi di luar sana. Dengan rendah hati, kita kini dapat berkongsi Lanconone® dengan rakyat Malaysia. "


Testimonial

Eddie Choong, Bapa Serena C’s:

“Saya sudah mengambilnya (Lanconone) secara tetap sejak 3 minggu lalu. Sakit belakang di awal pagi sudah kurang dan pergerakan saya lebih baik kini.”

Datuk Hafidz Roshdi, Mohd Jabar @ Ibrahim b Ismail:

“Lanconone adalah yang terbaik: kesannya dapat dirasai dalam tiga atau empat hari sahaja. Saya boleh berjalan lebih jauh dan menunaikan solat dengan selesa, dan Alhamdulillah tiada sebarang kesan sampingan yang saya, seorang warga emas rasai. Tahniah Lanconone!”

Lanconone® legakan sakit sendi
L-R: Mohd Jabar Ibrahim Ismail (Hafidz Roshdi grandfather), Eddie Chong (Serena C’s father), Mr Amol Pathak, Associate Director of Enovate Biolife, Datin Swanee Teh, Business Unit Manager of Nuvanta Nuvaceuticals Division, Dr Shalini Srivastava, Associate Director-Clinical Development of Enovate Biolife

Lanconone dijual pada harga RM160 sebotol yang mengandungi 50 biji kapsul. Ia boleh di dapati di Guardian, Caring, AA dan farmasi-farmasi terkemuka diseluruh Malaysia. 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-5636 3758 atau email pharmacist@nuvanta.com .


Cinta Dunia, Takut Mati | Lagu PANAMA Versi Dakwah

Maisarah Humaira | 9.3.18 | 6 Komen

Lagu Parodi Panama versi dakwah Nyanyian Autotune Band


Lagu Panama sudah pun wujud pada tahun 2013 lagi. Lagu ini menjadi semakin popular kerana satu tarian yang menggunakan lagu tersebut lalu dinamakan Panama Dance yang viral. Deman tarian ini masih lagi hangat sehingga kini.  Kecik besar tua muda.. ramai yang dah buat tarian mudah ni kan. hehe. Rentak lagunya yang sedap memang mudah untuk menarik perhatian sesiapa saja yang mendengarnya. 

Mai suka betul dengan lagu parodi Panama versi dakwah yang bertajuk MENGAPA daripada Autotune Band. Lagu ini berkisarkan tentang sebuah hadith Nabi bahawa suatu saat nanti, umat islam akan dikerumuni oleh orang kafir, seperti mana makanan dikelilingi. Puncanya ialah kerana umat ketika itu terlalu CINTA DUNIA DAN TAKUT MATI.

Cinta Dunia, Takut Mati

Parah kalau ada penyakit cinta dunia dan takut mati ni. Sekarang pun sikit-sikit dah boleh nampak. Ramai Muslim yang sanggup bekerja dari pagi sampai ke malam tapi solat nak tak nak je buat atau diabaikan terus. Rezeki minta dari Allah tapi suruhan-Nya tak nak buat. Malunya....

Nah, dengarkan lagu Panama versi dakwah dengan lirik yang menyentap jiwa. 

Lirik dan Lagu MENGAPA (Panama Cover) - Autotune Band



(Aiman luqman)
Sila sila, sila silakan dengar,
Mari mari, mari bersama dengarkan,
Tentang pelik pelik masyarakat,
yang menimpa dunia sementara ini

(Hafiz)
Kencang, bila di tegur oleh sesiapa
engkau balas "biarlah kubur masing-masing"
Kau kata:"Ala, kau bajet alim"
tapi kau boleh boom boom pula bajet jahil?

Apa yang engkau fikir?

(Aiman afif)
kau sanggup bangun pagi buta untuk pergi kerja,
namun subuh kau tinggal sahja oh teman mengapa?
Siapa tuhan kau? Allah tau harta?
Mengapa engkau jauhiNya oh teman mengapa?
Oh mengapa?
Oh teman mengapa?
Oh teman mengapa?
Oh teman mengapa?

(Aiman luqman)
Ayuh sambung!
Kini kini, kini kita di jajah,
pemikiran kita di perkosa dan,
di robek musuh untuk menghancurkan
hingga hilang jati diri sebagai hambanya!

(Hafiz)
Hingga satu saat kita di kelilingi
oleh musuh bagai makanan di kerumuni
Apakah puncanya? Cubalah engkau teka?
Semua kerna cinta dunia dan takut mati!

cinta dunia takut mati!

(Hafiz)
Berubah bukan mudah,
Kerana syurga bukannya percuma,
Dan hendak 1000 daya
Jika kau tak nak 1000 dalih kau berikan aha..


Lirik: Ustaz Adnin
Lagu: Matteo
TARBIAH SENTAP RECORDS


Lirik yang mudah faham, terus menusuk hati... perghh. Maka jomlah kita berubah jadi lebih baik, sentiasa perbaiki diri dari semasa ke semasa.

Nasihat itu perlu, untuk menjernihkan hati yang kelam dan suram. 


Selamat Menyambut Hari Wanita Sedunia!

Maisarah Humaira | 8.3.18 | 0 Komen

Smbutan Hari Wanita Sedunia


Hari ini, 8 Mac merupakan Hari Wanita Sedunia. Hari wanita yang disambut pada tarikh tersebut setiap tahun di seluruh dunia. Hari istimewa yang memberi pengiktirafan dan sokongan terhadap sumbangan kaum wanita.

hari wanita sedunia

Bermula dari dalam institusi keluarga sehinggalah kepada negara, kini kaum wanita semakin mendapat tempat dan perhatian kerana sumbangan mereka. Kita sendiri boleh nampak sekarang ramai wanita telah mencipta nama dalam pelbagai bidang sehinggalah membawa nama negara ke mata dunia, setanding dengan kaum adam.

Wanita kini dipandang tinggi. Islam memuliakan dan mengangkat martabat kaum wanita tidak seperti semasa zaman jahiliyah dahulu. Kerana peranan wanita juga penting .amat penting dalam pembentukan sesebuah institusi keluarga. 

Jom jadi wanita yang berani. Berani berubah demi masa depan dengan pegangan agama yang kukuh, pendidikan yang mantap dan berkemahiran. Berani bersuara atas perkara yang benar. Berani memperjuangkan hak. Anggap masalah yang hadir sebagai cabaran dalam hidup yang perlu dicari jalan penyelesaiannya. Jangan sia-siakan kemuliaan yang diberikan oleh agama Islam.

Selamat Hari Wanita Sedunia!




Keanggunan yang terpancar darimu.. muslimah..
Ketegasan jiwamu bak perisai nan indah
Kau hadirkan pesona penuh berbalut takwa
Laksana surga di dunia

Keteguhan hatimu oh wanita muslimah
Ketangguhan dirimu yang terbingkai solehah
Perhiasan dunia tunduk pada yang Kuasa
Sejukmu menenteramkan jiwa

Reff: Engkau wanita syurga bidadari dunia
Kehormatan kau jaga dengan penuh cinta
Engkau wanita syurga
bak permata berharga
berbinar indah dalam kesucian jiwa


Oh ya.. Hari Wanita untuk wanita je, bukan untuk lelaki yang baru masuk jadi wanita 😁


March Giveaway By Penselduabee

Maisarah Humaira | 6.3.18 | 6 Komen

Giveaway dari Blog Penselduabee


Blog Penselduabee sedang menganjurkan March Giveaway By Penselduabee yang bermula dari 5 Mac hingga 31 Mac 2018. Dengan adanya entri ini bermakna Mai menyertai giveaway ini. 

Pelbagai hadiah menarik disediakan dalam giveaway ini. Nak sertai dan nak tahu hadiah apa yang ditawarkan untuk para pemenang? Klik banner di bawah ini cepat-cepat ok.

March Giveaway By Penselduabee
KLIK BANNER

Menurut pemilik blog  Penselduabee, giveaway ini adalah untuk merapatkan ikatan ikhwah sesama rakan blogger dengan penyertaan di March Giveaway By Penselduabee ini.

Ada dua hadiah yang ditawarkan untuk dua pemenang bertuah. Top komentator juga akan menerima hadiah. Top komentator juga boleh memenangi hadiah yang ditawarkan jika nama ada naik semasa pemilihan dilakukan untuk dua pemenang yang mengunakan random.org. 5 lagi pemenang akan dimasukkan ke dalam April bloglist penselduabee.

Ate.. tunggu apa lagi? Moh sertai giveaway ini. Mana tau, ada rezeki menang hadiah dalam giveaway ini. InsyaAllah. Klik je terus banner di atas untuk sertai ye.


Sedapnya Ais Kepal Tok Abah Viral di Kuala Kangsar!

Maisarah Humaira | 6.3.18 | 18 Komen

Ais Kepal Milo Pekat Meleleh Kuala Kangsar


Sedapnya makan ais kepal, lebih-lebih lagi dalam musim panas ni, nikmat sungguh. Dapat pula makan ais kepal Tok Abah viral Kuala Kangsar... fuhhh memang sedap dan mengancam.

ais kepal milo kuala kangsar

Sebenarnya gerai ini dibuka beberapa tahun, tak ingat pula tahun bila. Ais kepal Tok Abah Kuala Kangsar ini mulai viral di laman sosial bulan Disember 2017. Mai perasan mulanya ada seorang rakan di Facebook yang berkongsi video dan gambar ais kepal dengan milo meleleh yang membuatkan orang terliur dengannya. Kemudiannya makin ramai yang berkongsi sehinggalah page yang dikenali ramai seperti Siakap Keli dan lain-lain juga turut berkongsi tentang ais kepal ini. Sejak dari itu, gerai ais kepal ni tak putus-putus dengan pelanggannya. Hebat betul kuasa viral ni kan. Semakin bertambah rezeki keluarga pakcik dan makcik ais kepal ni, Alhamdulillah.

Kalau lalu di jalan raya berhadapan dengan gerai Ais Milo Kepal Tok Abah ni, boleh nampak ramai pelanggan yang beratur panjang menunggu giliran untuk membeli ais kepal ini. Lagi-lagi hari minggu dan cuti umum, memang ramai yang beratur. Malam pun kena beratur juga. Kalau nak merasa juga, kena tahan sabar untuk beratur panjang je hehe.


Mai yang orang Kuala Kangsar pun baru dua kali merasa ais kepal coklat viral ni. Asal nak beli je ramai orang. Nasib baiklah hari yang Mai beli tu orangnya belum ramai datang. Lepas tu, pusing je belakang tengok ramai yang dah beratur panjang. Apa yang membuatkan Ais kepal Tok Abah Kuala Kangsar ini menjadi tarikan ramai pelanggan adalah bancuhan Milo meleleh yang diletakkan atas ais kepal tu. Pekat, ori dan banyak. Satu cawan bancuhan milo pekat untuk satu plastik ais kepal.  Harga sebungkus ais kepal ini cuma RM4.00 sahaja. Memang puas hati makan ais kepal ni walaupun kena terpaksa beratur panjang.

Baca juga: Kedai Laksa Sedap di Kuala Kangsar

Bila viral ais kepal dengan bancuhan Milo pekat ni, adalah juga beberapa komen-komen negatif yang Mai baca di laman sosial. Ada yang kata.. makin bertambah pesakit kencing manis nanti. Erkkk.. padahal banyak minuman segera ice blended jenama terkenal yang manis-manis dah wujud di Malaysia ni. Takde pula nak komen yang tu. Minuman sebegini seminggu sekali ke, sebulan sekali pun ok. Makan apa sekalipun ada hadnya. Pelanggan yang datang hari-hari tu pun kebanyakannya orang yang berbeza. Orang yang merokok hari-hari siap pakej dengan membahayakan orang di sekelilingnya, taknak pula kecam kan.. heee.

Ada juga yang kata campuran bancuhan coklat meleleh tu tidak menggunakan Milo ori. Ada yang kata hanya guna serbuk coklat biasa. Haha ada saja nak point negatif mereka. Makcik yang buat bancuhan coklat ni memang menggunakan Milo ori ye. Tak perlu ragu-ragu lagi. 

Di bawah ini adalah lokasi Ais Kepal Tok Abah Viral (Ais Kepal Milo Pekat Meleleh) di bandar Kuala Kangsar.


Gerai Ais Kepal Tok Abah Viral Kuala Kangsar ini cuti setiap hari Selasa. Hari lain on.  Gerai ini mula beroperasi pada jam 12 tengah hari sehingga 10 malam. 4 petang pula waktu mereka rehat. 

Terbayang kesedapan ais kepal Milo ni.... Kalau datang ke Kuala Kangsar, jangan lupa untuk menikmati Ais Kepal Tok Abah Viral ok.

Selamat menikmati ais kepal Milo meleleh!


MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa