Lazada Mobile Prepaid Top Up Memudahkan Tambah Nilai Nombor Telefon Prabayar

Maisarah Humaira | 28.4.18 | 2 Komen

Mudahnya Tambah Nilai Nombor Telefon Prabayar dengan Lazada Mobile Prepaid Top Up


Lazada adalah salah satu pusat beli belah yang terkenal di Malaysia. Nak cari pelbagai jenis barangan keperluan, segalanya ada di Lazada. Anda tahu tak yang anda juga boleh membuat tambah nilai nombor telefon prabayar di Lazada dengan Lazada Mobile Prepaid Top Up selain membeli-belah?

Lazada Mobile Prepaid Top Up
Servis Lazada Mobile Prepaid Top Up
Wow, bagusnya! Anda yang menggunakan nombor telefon prabayar patut cuba membuat tambah nilai di Lazada Mobile Prepaid Top Up. Sebabnya ia adalah perkhidmatan tambah nilai prabayar yang cepat dan mudah.

Kini, telefon bimbit sudah menjadi barang-mesti-ada kepada seseorang. Sudah menjadi keperluan harian kerana ia memudahkan manusia untuk berhubung dengan lebih pantas. Untuk menjamin kepantasan berhubung, baki kredit nombor telefon prabayar perlu sentiasa mencukupi. 

Kita tak tahu bila waktu kita betul-betul memerlukannya. Kadang-kadang nak buat panggilan pada waktu kecemasan yang tak terduga, kredit habis pula. Kedai berdekatan pula tutup atau boleh jadi tiada kedai berhampiran pada waktu tersebut. Jadi, Lazada Mobile Prepaid Top Up sangat membantu ketika ini.

Kalau sebelum ini kedai-kedai berhampiran anda yang menyediakan servis tambah nilai prabayar menjadi tumpuan anda, apa kata anda cuba Lazada Mobile Prepaid Top Up pula. Mudah dan menjimatkan masa. Di Lazada Mobile Prepaid Top Up ini, anda boleh membuat tambah nilai nombor telefon prabayar untuk pelbagai operator seperti Digi, Celcom, Maxis, Tune Talk, U Mobile dan XOX

Anda hanya perlu ikut 3 langkah mudah ini untuk membuat tambah nilai prabayar di Lazada. Cara-caranya seperti:

Cara-cara membuat tambah nilai prabayar di Lazada Mobile Prepaid Top Up


Untuk membuat tambah nilai prabayar di laman web Lazada, anda perlu pergi ke Lazada Mobile Prepaid Top Up (klik link).

1. Masukkan nombor telefon prabayar anda dan pilih operator.

Lazada Mobile Prepaid Top Up

2. Pilih jumlah tambah nilai seperti yang disediakan dalam senarai.

Lazada Mobile Prepaid Top Up

Setelah pilihan dibuat, klik butang TOP UP NOW


3. Buat bayaran.

Anda boleh membuat bayaran melalui kad kredit/debit atau perbankan online.

Lazada Mobile Prepaid Top Up

Selesai. Nombor telefon prabayar anda akan ditambah nilai beberapa saat selepas pembayaran dibuat.


Senang dan cepat kan? Asalkan ada capaian internet, di mana-mana sahaja tak kira masa anda boleh membuat tambah nilai prabayar nombor telefon anda.

Kalau anda nak tahu, promosi tambah nilai prabayar bulanan (untuk semua operator) juga disediakan untuk anda. Promosi ini bergantung kepada operator atau pihak Lazada sendiri.Yang pasti, anda dapat penjimatan berganda dengan adanya promosi ini.

Bagi Mai sendiri yang telah menggunakan servis ini, Mai sangat berpuas hati. Tambah nilai cepat dikreditkan ke nombor telefon prabayar. Tak perlu tunggu lama pun. Terbaiklah...

Kredit habis? Kini anda tak perlu risau dan susah hati lagi jika kehabisan kredit tambah nilai prabayar. Lazada Mobile Prepaid Top Up kan ada…


Penyelesaian Masalah Hasil Cetak Printer Bergaris dan Putus-putus

Maisarah Humaira | 25.4.18 | 12 Komen

Hasil Cetak Printer Bergaris dan Putus-putus


Geram juga rasanya apabila hasil cetak printer bergaris dan putus-putus. Cuba dua tiga kali print, masih keluar yang sama juga hasilnya, garis putus-putus dan nampak ruangan putih pula di tengah-tengah teks yang panjang.

Cara-cara selesaikan Masalah Hasil Cetak Printer Bergaris dan Putus-putus

Printer Mai yang berjenama Canon iP2770 menggunakan tank dakwat di luar, memang jimat banyak bila guna tank ni. Dah lama guna printer ni, dari zaman belajar di universiti lagi. Masa belajar dulu jangan cakaplah, memang banyak kerja yang perlu menggunakan printer jadi penggunaan tank dakwat di luar sangat-sangat membantu.

Printer tu sekarang ni dah pun bertukar tangan, adik Mai pula yang guna. Baru-baru ni printer tu mengalami masalah hasil cetak printer bergaris dan putus-putus, warna hitam je yang jadi masalah ini. Pelik juga sebab dakwat dalam tank masih banyak isinya. Siap keluar Error 5100. Nak kata ada benda tersangkut dalam printer, tak juga. Jadi, mungkin kesalahan ini terjadi disebabkan dakwat tak dapat mengalir lancar kerana kepala pencetak tersumbat. Macam mana boleh tersumbat pula? Mungkin sebab kepala pencetak kotor, dakwat mengering yang terlekat tidak dibersihkan.

Tapi error ni senang je nak selesaikannya.

Cara Mengatasi Canon Printer Error 5100

1. Off printer dan matikan suis.
2. Keluarkan cartridge daripada printer. Kemudian, lap printer head dan pin menggunakan tisu sehingga bersih.
3. Masukkan semula cartridge ke dalam printer.
4. On printer, test print untuk lihat hasilnya.


Ok dah selesai masalah Error 5100. Tapi hasil cetakan masih lagi sama keluar putus-putus dan garisan putih. Pembersihan sendiri oleh printer (di Maintenance printer Canon) pun tak jadi juga. Adik Mai bawa printer ke kedai komputer untuk periksa kerosakannya. Penyudahnya mereka suruh beli cartridge dakwat hitam yang baru. Ok, beli je lah yang baru masa tu. Tapi baru 4 bulan guna, jadi semula masalah print keluar garis putus-putus tu. 

Apa yang dibuat kali ini, printer dibawa balik. Mai cuba periksa sendiri printer tu ikut tutorial di internet. Kalau pergi kedai komputer lagi, mungkin mereka akan suruh beli cartridge baru. Tujuan guna tank dakwat pun memang nak jimatkan penggunaan dakwat. Takkan asyik nak beli cartridge baru je kalau ada masalah macam ni jadi kan..

Fikir punya fikir terus buka YouTube, cari tutorial untuk selesaikan masalah ini. Rupanya senang caranya.

Cara-cara untuk selesaikan masalah hasil cetak printer bergaris dan putus-putus


1. Off printer dan matikan suis.
2. Keluarkan cartridge daripada printer.
3. Sediakan air panas dalam bekas yang kecil.
4. Rendam printer head dalam air panas tersebut. Pastikan air tidak terkena pin di tepi. Rendam sampai air panas tu sejuk.
5. Kemudian, lap printer head dengan menggunakan tisu sehingga kering.
6. Apabila sudah betul-betul kering, masukkan cartridge ke dalam printer semula.
7. Test print untuk lihat hasilnya.

Selagi hasil cetakan keluar garis bergaris dan putus-putus, ulang semula langkah tadi sampai puas hati.

dakwat hitam tidak keluar


Di bawah ini adalah hasil selepas printer head dicuci.

test print
Hasil test print. Warna hitam dah ok.
test print
Hasil cetak sebelum printer head dicuci
Hasil Cetak Printer Bergaris dan Putus-putus
Hasil cetak selepas printer head dicuci

Alhamdulillah jadi! Cantik hasil cetakannya. Mai buat langkah-langkah ini 3 kali baru dakwat lancar keluar, takda dah garis putus-putus warna putih pada hasil cetakan. Kalau tahu awal hari tu, dah lama buat cara ini. Jimat dan tak kena tipu huhuhu...

Kalau anda pun menghadapi masalah begini, bolehlah cuba cara-cara untuk selesaikan masalah hasil cetak printer bergaris dan putus-putus ini. Kalau masih tak berjaya setelah mencuba beberapa kali, bawa printer anda kepada yang pakar.


Kerana Dunia, Tertipu dengan Diri | Lagu Kiroro Mirai e Versi Islamik

Maisarah Humaira | 20.4.18 | 5 Komen

Lagu Kiroro Mirai e Versi Islamik Nyanyian Kumpulan Nasyid Rabithah


Dunia, dunia juga.. akhirat jangan ditinggal pula. Sejauh mana dunia yang dikejar, agama jangan sesekali dipisahkan. Allah jangan sesekali dilupakan, kerana Dialah pencipta kita. Jangan kerana dunia, suruhan-Nya diabaikan. 

Contoh yang paling mudah, solat. Bekerja 10 jam mampu disudahkan tapi solat 5 minit tak mampu dilaksanakan. Semuanya kerana dunia. Ya, tak salah cari dunia tapi biar seiring dengan agama. Mana mungkin hidup hanya mencari dunia semata-mata, pasti terasa kosongnya hati. Maka berbaliklah kepada Allah. Itulah yang sebenar-benarnya cinta yang perlu dicari.

Itulah serba sedikit yang berkaitan dengan lirik lagu Kiroro Mirai e versi islamik. Lagu Mirai e, siapa yang tak kenal lagu ini kan, antara lagu bahasa Jepun yang popular. Dah pernah dengar versi nasyid punya?

Lagu Kiroro Mirai e Versi Islamik

Lagu Kiroro Mirai e versi islamik ini mula dipopularkan oleh kumpulan nasyid Fenomena Voice, pelajar Yayasan Khairiah, Kupang, Baling. Mereka telah memuatnaik video lagu ini pada 5 November 2017, di akaun Instagram fenomenavoice dengan lirik dan suara yang mampu menyentuh hati para pendengar.  Lagu ini dah jadi viral pun baru-baru ini. Daripada video ini, ramai yang dah cover lagu versi islamik ini.

Inspirasi daripada lagu tersebut, kumpulan RABITHAH menyanyikan lagu ini dengan lirik penuh mereka yang menyentuh jiwa yang diberi tajuk Sucikanlah. Jom dengarkan...

Rabithah - Sucikanlah (Kiroro Mirai e Cover)




RIDWAN:
Allah,
sucikanlah hati aku,
yang terus resah,
melakukan dosa padaMu..
Allah,
Ampunilah dosa ini,
Sesungguhnya Kau maha mengampuni...

HAKIM:
Kerana dunia,
cintaMu tak pernah ku sedar,
Tertipu dengan diri,
Mengejar suatu yang sementara..

AYMAN:
Kerana cinta manusia,
Hatiku buta,
KasihMu aku dustai,
kerna cinta manusia,
Kau ku pinggiri,
Ku pergi dan terus terleka...

MAHDI:
Namun Kau masih lagi,
memberiku nikmat ini,
Kan ku pinta,
ampunanMu tuhan yang ku buru..

MAHDI:
Allah,
sucikanlah hati aku,
yang terus resah,
melakukan dosa padaMu..
Allah,
Ampunilah dosa ini,
Sesungguhnya Kau maha mengampuni...

KORUS:
Allah,
sucikanlah hati aku,
yang terus resah,
melakukan dosa padaMu..
Allah,
Ampunilah dosa ini,
Sesungguhnya Kau maha mengampuni...

Sesungguhnya Kau maha mengampuni..

Lirik: Fenomena Voice dan Ustaz Adnin.
Lagu asal: Kiroro Mirae.
Musik: Ustaz Adnin
TARBIAH SENTAP RECORDS


MasyaAllah.. sangat sedap didengar dengan lirik yang sangat baik. Sedikit sebanyak lagu ini dapat menjentik hati kita mengenang dosa sendiri lalu berubah menjadi yang lebih baik.

Semoga saya, saya, saya dan kita semua tidak mudah tertipu dengan diri sendiri kerana dunia, InsyaAllah.


Pusat Mengundi Bertukar Sendiri Tanpa Buat Permohonan

Maisarah Humaira | 17.4.18 | 7 Komen

Pusat Mengundi Bertukar Sendiri


Tarikh Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 sudah pun diketahui iaitu 9 Mei 2018 untuk pengundian biasa. Anda dah buat semakan daftar pemilih? Semakan maklumat pusat mengundi untuk PRU ke-14 nanti tu la... Mana tahu, tiba-tiba pusat mengundi bertukar sendiri tanpa buat permohonan kan..

Semakan maklumat pusat mengundi

Kalau belum, eloklah buat semakan sekarang. Penting kepada mereka yang kali pertama mengundi untuk tahu di mana pusat mengundi yang betul supaya tak kelam kabut nanti. Untuk yang dah pernah mengundi pun kena buat semakan juga ya. 

Semalam abang Mai buat semakan daftar pemilih di laman web SPR. Tengok tengok.. pusat mengundinya dah bertukar sendiri! Sebelum ini dia mengundi di sebuah sekolah agama di Padang Rengas tapi sekarang sekolah Kebangsaan Syeikh Mohd Idris Al-Marbawi di Lubuk Merbau. Ok la juga dapat dekat dengan rumah. DUN dan Parlimen masih lagi sama. Buatnya dapat tempat yang jauh, naya je. Tapi itulah, pelik juga abang Mai tak pernah buat permohonan tukar tempat mengundi pun. Nasib baik semak awal, kalau semak last minute, rugi masa je la nanti kan. Emm.. memang boleh jadi macam ni ke?


 Cara Buat Semakan Daftar Pemilih


Anda yang masih belum membuat semakan, bolehlah berbuat demikian sekarang ni. Mudah sangat untuk buat semakan maklumat pusat mengundi. Semuanya di hujung jari saja. Ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membuat semakan, antaranya:

1. Semak di laman web https://pengundi.spr.gov.my/
Hanya masukkan nombor kad pengenalan dan klik butang SEMAK, terus maklumat pusat mengundi  anda terpapar.

semakan daftar pemilih


2. SMS
    Taip: SPR jarak NoKP dan hantar ke 15888
    Contoh: SPR 881211001234

Untuk SMS, ada caj yang dikenakan. Caj penghantaran RM0.15 dan caj penerimaan RM0.20 (tidak termasuk GST)

3. Melalui aplikasi 'MySPR Semak'

app MySPR Semak

Apa tunggu lagi... semak jangan tak semak. Perkara penting macam ni jangan diremehkan walaupun dah pernah mengundi dan tahu di mana pusat mengundinya. Takut jadi macam ni kan, tiba-tiba pusat mengundi bertukar sendiri.

Sementara ada masa lagi sebelum tarikh mengundi, kalau ada sebarang kemusykilan atau pertanyaan tentang semakan daftar pemilih, anda boleh menghubungi pihak Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) di talian 03-8892 7018.

* Fuhh.. tak sabar pula nak mengundi ni haaa


Edit Template Dan Design Header Blog Kedai Kosmetik zmbeautycare

Maisarah Humaira | 17.4.18 | 2 Komen

Servis Edit Template dan Design Header Blog Murah


Alhamdulillah blog Kedai Kosmetik Online zmbeautycare siap juga. Blog ini menggunakan template readymade yang ada di internet kemudiannya beberapa kod diedit pada template ini, header blog, footer dan beberapa bahagian juga direka semula supaya dapat disesuaikan mengikut niche blog ini.

design blog murah

Warna merah dan putih telah dipilih sebagai warna tema blog ini. Cantik juga hasilnya setelah siap dengan gabungan dua warna ini. Beberapa peralatan kosmetik diletakkan pada header dan footer blog, menyerlahkan lagi isi kandungan blog ini. 

Jom lihat paparan penuh blog Blog Kedai Kosmetik Online zmbeautycare di www.zmbeautycare.online.

edit blog murah

Sekarang ini lebih mudah kerana blogger boleh pilih terus template readymade di mana-mana laman web yang menyediakannya. Yang percuma ada, berbayar pun ada. Hanya download dan install terus kod ke dalam blog. Tapi, pernah tak jadi pada anda... bila dah berkenan satu template tu, warnanya pula tak kena dengan jiwa. Ada juga yang nak tambah header bagi menarik lagi template. Macam-macam perkara lagi nak tambah dalam blog tapi tak berapa tahu nak pasang atau tukar sendiri.

Kalau anda teringin menggunakan template readymade yang dah sedia ada dalam pelbagai laman web template percuma tetapi tidak mahir untuk edit sendiri, Whatsapp atau PM terus Mai di Facebook ye. InsyaAllah Mai boleh bantu dengan harga yang amat berpatutan ๐Ÿ˜Š Yang penting blog cantik mata memandang, kemas, anda puas hati dan lebih bersemangat menulis di blog lepas tu.

Blog template designer yang sedia ada di platform blogspot pun Mai boleh ubah jadi responsive dan SEO friendly.

Bagi anda yang berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi. InsyaAllah Mai akan design / edit mengikut citarasa anda.

Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan, hubungi Mai melalui:

Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)

Canggih Betul uDiva 2 Smart Sofa, Teknologi Revolusi Osim Terkini

Maisarah Humaira | 16.4.18 | 0 Komen

uDiva 2 Smart Sofa, sofa teknologi baru


OSIM memperkenalkan Smart Sofa yang pertama di pasaran – uDiva 2 Smart Sofa dilengkapi dengan tiga manfaat; sofa, kerusi urut dan kerusi baring.

Sesebuah rumah tidak akan lengkap jika tidak mempunyai sofa. Sofa memberikan keselesaan kepada penggunanya dan membolehkan keluarga dan rakan-rakan untuk bersosial, berehat dan menonton televisyen selain aktiviti-aktiviti yang lain bersama-sama.

Oleh itu, sofa merupakan satu pelaburan yang amat penting, dan sebagai pembeli, mereka selalu hendak memastikan sofa yang dibeli oleh mereka dapat memberikan keselesaan dan berfungsi seperti yang diperlukan dengan nilai yang berbaloi.

Revolusi “Smart Sofa”


Praktis untuk mewujudkan inovasi adalah sesuatu yang telah diamalkan oleh OSIM selama ini. Dengan peningkatan keperluan reka bentuk pelbagai guna pengguna, OSIM telah mencipta OSIM uDiva 2 Smart Sofa untuk memenuhi permintaan peminat-peminatnya.

uDiva 2 Smart Sofa

Dengan penggabungan teknologi urut yang unik dan terkemuka, uDiva 2 Smart Sofa yang telah dilancarkan dapat membantu pengguna untuk berehat, memulihkan tenaga dan juga meringankan tekanan yang disebabkan oleh jadual kerja yang sibuk setiap hari.

Smart Sofa OSIM uDiva 2 telah berjaya dicipta untuk memenuhi keperluan ini. Ia didatangkan di dalam pakej yang sesuai digunakan untuk setiap ruang di rumah.

Smart Sofa yang serba boleh ini bukan sahaja menyenangkan keperluan secara estetika, akan tetapi ia juga juga boleh membantu menjimatkan ruang yang sedia wujud di dalam rumah. Apabila ia tidak digunakan, ia boleh disimpan untuk menawarkan lebih banyak ruang rumah untuk kegunaan-kegunaan lain, selain itu, ia boleh menjimatkan sehingga 34% ruang rumah.

Satu lagi kejayaan Smart Sofa uDiva 2 adalah backrest dan footrest yang boleh digunakan secara berasingan.

Dengan gabungan patent “Hybrid Power-ball Massage Ball Technology” dan patented “Hyper-power Foot Massage Technology”, Smart Sofa ini boleh membawa kenikmatian gaya hidup yang maksimum kepada pengguna.

Dengan bezanya daripada sofa convensional yang lain, uDiva 2 Smart Sofa mempunyai 8 ciri-ciri serba-boleh yang sesuai untuk semua mood. uDiva 2 Smart Sofa akan memberikan pengguna 3 kali manfaat sofa seperti; Sofa, Kerusi Urut dan Kerusi Baring – semua di dalam satu pakej.

uDiva 2 Smart Sofa

i. Sofa: uDiva 2 Smart Sofa boleh memberikan keselesaan seperti sofa biasa, dan ia membolehkan pengguna untuk meluangkan masa untuk diri sendiri (masa peribadi). 

uDiva 2 Smart Sofa

ii. Sofa dengan “Ottoman”: Manjakan diri anda dengan uDiva 2 Smart Sofa sambil melibatkan diri di dalam rutin kecantikan kegemaran anda.

uDiva 2 Smart Sofa
iii. Urut Kaki: Menyediakan sesi refleksologi yang lengkap yang melibatkan lutut, pergelangan kaki yang akan meringankan kesakitan. 

uDiva 2 Smart Sofa

i. Urut Belakang: Untuk menghilangkan sakit urut belakang semasa anda membaca platform media social. 

uDiva 2 Smart Sofa

ii. Urut Belakang dengan Ottoman: uDiva 2 Smart Sofa boleh membantu untuk melegakan dan mengurangkan kesakitan belakang serta memberikan postur yang baik.

uDiva 2 Smart Sofa

iii. Urut Penuh Badan: Dapatkan urutan otot untuk menyenangkan otot anda sementara menonton drama kegemaran anda.

uDiva 2 Smart Sofa

iv. Kerusi Baring: Satu kerusi baring yang membolehkan anda baring dengan selesa semasa membaca buku atau menggunakan facial mask.

uDiva 2 Smart Sofa

v. Urutan Penuh Berbaring: Menyenangkan seluruh badan anda dengan program urut yang direka khas untuk menyenangkan anda dari kepala ke kaki. 

Di samping itu, uDiva 2 Smart Sofa adalah dilengkapi dengan reka bentuk pengawal yang anggun dimana ia disertakan dengan pengawal lampu, direka dengan wayar tersembunyi untuk kemudahan pengguna walaupun di bawah cahaya yang rendah.

“OSIM uDiva 2 Smart Sofa adalah sofa yang unik,” kata Chia Sook Fun, Pengurus Besar. "

Smart sofa bukan sahaja adalah object untuk digunakan dengan fungsi mekanikal sahaja, manakala ia dicipta untuk tujuan yang lebih besar. OSIM uDiva 2 Smart Sofa adalah satu contoh yang baik kerana ia bukan sahaja Smart Sofa tetapi ia menawarkan reka bentuk yang terbaik, teknologi inovatif dan relaksasi yang diperlukan oleh semua pengguna.”

“Lagipun, berehat selepas satu hari selepas bekerja keras di dalam tempat kerja atau rumah, adalah kemahuan yang badan kami sangat diperlukan. Kami berharap uDiva 2 Smart Sofa OSIM dapat mengisi jurang ruang untuk kesemua Smart Sofa mahu pun sofa biasa yang dapat memenuhi kehendak pengguna pada masa kini.”

uDiva 2 Smart Sofa adalah edisi yang sempurna dimana ia boleh melengkapi ke semua ruang di rumah sama ada ruang tamu, bilik tidur atau tempat kerja, tidak kira reka bentuk Modern, Scandinavian, Industrial, Contemporary, Retro atau Chic. Ia boleh didapati di dalam 4 warna yang berbeza. Pengguna boleh memilih warna OSIM uDiva 2 Smart Sofa yang sesuai menurut citarasa masing-masing.

Bersempena dengan Hari Ibu, sudah tibanya masanya bagi kami untuk menghadiahkan ibu kita sebuah Smart Sofa yang mampu melegakan keletihan mereka apabila mereka berehat. uDiva 2 Smart Sofa telah direka dengan ciri-ciri yang luar biasa. Ia adalah hadiah yang tetap tidak dapat dilupakan oleh ibu-ibu! 



Harga uDiva 2 Smart Sofa


Harga Runcit @ RM 8,988

· Harga pelancaran @ RM 7,388 dengan ansuran 24 bulan, untuk hanya RM 308 sebulan.

· Sah sehingga 15 April 2018

uDiva 2 Smart Sofa

Tentang OSIM (Malaysia) Sdn Bhd

OSIM (Malaysia) Sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 1992. OSIM Malaysia merupakan sebuah syarikat produk gaya hidup sihat terkemuka yang memperolehi peningkatan bahagian pasaran dan pengukuhan status kepimpinan yang berterusan.

Dengan lebih daripada 47 cawangan di seluruh negara dan masih berkembang lagi, OSIM Malaysia memberikan keutamaan kepada inspirasi individu bagi mengawal kesejahteraan mereka dan berusaha ke arah kesihatan and kehidupan yang sempurna. Perniagaan holistik OSIM pada masa ini memberi penekanan kepada empat fokus pelengkap – Relax and Relieve (melegakan badan dan urut); Tone and Shape (toning and membentuk badan serta mengurangkan kalori); Check and Measure (pemantauan kesihatan); serta Clean and Purify (penulenan udara, memerangi kekotoran, alergen dan bakteria).

Selama ini, OSIM Malaysia telah menerima senarai anugerah dan penghargaan atas pencapaian cemerlang mereka dan ini termasuk diiktiraf sebagai “Rantaian Runcit Peralatan Kesihatan dan Penjagaan Terbesar di Malaysia” oleh Malaysia Book of Records pada tahun 2001; selama tiga tahun berturut-turut 2002-2004 OSIM Malaysia dipilih sebagai Superbrand Malaysia; serta dianugerahkan sebagai 2006, 2007 dan 2008 Jenama Terbaik dalam penjagaan kesihatan dan gaya hidup kategori untuk Kerusi Urut oleh Organisasi The Brand Laureate. Baru-baru ini, OSIM juga telah memenangi kedudukan perak dalam Kategori Kesihatan PUTRA Brand Awards pada tahun 2010 dan 2011.


Politik itu Suci, Jangan Dikotori

Maisarah Humaira | 11.4.18 | 4 Komen

Politik Kotor


Ada segelintir orang cakap, politik kotor. Benarkah ia kotor? Sejauh mana mereka tahu ia benar-benar kotor?

politik kotor

Definisi Politik


Pertama sekali, jom fahami dan ambil tahu tentang apa itu politik yang menjadi topik utama sekarang ini.
 
Politik adalah ilmu dan kemahiran. Ia merupakan ilmu kerana iamempunyai prinsip-prinsip dan disiplin-disiplin tertentu yang keseluruhannya membentuk 'ilmu politik'. Politik juga dikatakan sebagai kemahiran kerana dalam realiti pelaksanaannya ia tidak mungkin terhad kepada semata-mata melaksanakan undang-undang yang bersifat teori dan tidak juga pada pelaksanaan sebenar kekuasaan atau kekuatan, malah ia menuntut kepakaran tertentu yang diperoleh melalui pengalaman dan pengetahuan mengenai kaedah-kaedah praktikal yang tertentu.
Pemimpin pula disebut sebagai ulil amri  yang bertindak sebagai pengurus, pengatur dan penjaga kepada rakyatnya. Sistem politik pula ialah satu struktur yang mengatur hubungan antara pemimpin-pemimpin dan orang bawahan. Sistem politik terbentuk daripada keseluruhan institusi yang mengatur masyarakat awam dan institusi yang mengatur kekuasaan.
Sumber: Politik dan Pemerintahan Negara Menurut Perspektif Islam

Apabila baca definisi politik, tiada apa yang kotor dengannya. Ia adalah satu ilmu dan sistem yang perlu ada di setiap negara.


Politik ini bukanlah perkara baru. Sudah lama wujud, sejak zaman Rasulullah lagi. Kalau zaman Rasulullah pun sudah ada politik ini, bagaimana ada segelintir rakyat yang kata politik itu kotor? Politik itu kotor bukan kerana politik itu sendiri tetapi ahli yang ada dalam bidang politik tersebut yang menyalahgunakan bidang ini.

Jika jenayah kolar putih seperti rasuah, tidak jujur dan amanah semakin berleluasa, siapa yang suka kan? Kerana rakyat juga yang akan menanggung akibat daripadanya. Rakyat sendiri boleh menilai mana yang baik dan mana yang buruk. 

Senang cerita, segala apa yang dilakukan biarlah niat kerana-Nya. Agama dan politik berjalan biar seiring. Bukan pangkat dan harta yang dinanti tapi redha Allah yang dicari. Barulah hati tenang dan mudah segala urusan pentadbiran negara dan insyaAllah negara dilimpahkan rezeki yang baik. Jika memberi pula biarlah ikhlas. Contohi kepimpinan Rasulullah yang mampu membuatkan umatnya sayang kepada baginda. Menangi hati rakyat dengan menyelami jiwa mereka bukan ditabur harta tanpa ikhlas kepada mereka.

Jika harta yang dicari, itulah yang akan membuatkan seseorang menjadi tidak puas dengan apa yang ada atau mudah katanya tamak. 

Sayang manusia biar dengan jiwa, bukan dengan harta.
Baru hidup sejahtera.
Kalau asyik ditabur harta, risau nanti hati merana.
Tak pernah puas dengan apa yang ada.

Jangan kotori politik yang asalnya memang tiada salah apa pun. Nak dekat sangat tarikh mengundi ni. 



Pemandu Wanita Tidak Tahu Selesaikan Masalah Tanpa Bantuan?

Maisarah Humaira | 10.4.18 | 23 Komen

Kajian automotif Bosch: Hanya satu peratus pemandu wanita tahu menyelesai masalah tanpa bantuan


Satu kajian oleh Bosch Automotive Aftermarket mendedahkan hanya satu peratus wanita mampu menyelesaikan masalah berkaitan kenderaan mereka sekiranya berlaku kerosakan berbanding kaum lelaki sebanyak 48 peratus. Kaji selidik yang dijalankan oleh Bosch – pembekal utama komponen gantian automotif itu melibatkan seramai 350 pemandu negara ini berusia 18 hingga 55 tahun bertujuan mendapatkan input mengenai tabiat pengurusan bateri kereta yang merupakan salah satu penyebab utama kenderaan rosak.

bateri kereta kong
Foto Wire Cutter
“Kajian kami menunjukkan bahawa 70 peratus daripada kerosakan kenderaan berpunca daripada masalah bateri. Masalah tersebut bukan sahaja menimbulkan kesulitan malah mampu mendatangkan risiko keselamatan kepada semua pemandu terutama kaum wanita sekiranya mereka terkandas bersendirian” kata Encik Pang Yoon Kong, Pengurus Bosch Automotive Aftermarket Malaysia.

Kaji selidik itu juga mendapati 84 peratus wanita akan mendapatkan bantuan daripada ahli keluarga dan rakan-rakan manakala 12 peratus dalam kalangan mereka akan menghubungi syarikat penyedia bantuan kerosakan kenderaan sekiranya kereta rosak akibat kegagalan bateri.

“Menurut kaji selidik itu, sejumlah besar wanita masih tidak mengetahui bagaimana untuk mengatasi masalah kereta rosak akibat kerosakan pada bateri kenderaan. Di Bosch, kami berhasrat untuk memperkasakan pemandu terutamanya wanita untuk memiliki pengetahuan mengenai kenderaan dan boleh mengenal pasti tanda-tanda awal kerosakan pada bateri kerana 70 peratus daripada kerosakan kenderaan berpunca daripada masalah bateri,” kata Pang

Lima tanda bateri kereta rosak 

- Aci engkol perlahan 
Bunyi aci engkol pada enjin lembap dan ambil masa lama untuk dihidupkan

- Lampu amaran papan pemuka 
Apabila kuasa bateri lemah, lampu amaran pada papan pemuka muncul

-Perlu bantu mula (Jump start) bateri
Gantikan sekiranya bateri kenderaan telah dibantu mula melebihi tiga kali dalam tempoh seminggu

-Bekas bateri bengkak 
Bateri kereta yang terdedah kepada jumlah haba berlebihan mungkin membengkak dan boleh menyebabkan jangka hayat bateri lebih pendek 

-Bau seperti telur busuk 
Bateri kereta mengandungi asid sulfurik, ia akan mengeluarkan bau seperti telur busuk sekiranya berlaku lintar pintas, beku atau terlebih cas. Pastikan bateri diperiksa secepat mungkin kerana berkemungkinan berlaku kebocoran asid sulfuric yang boleh merosakan bahagian kenderaan yang lain

29 percent of women drivers, compared to 22.6 percent of men, are still using lead-acid batteries as opposed to maintenance-free ones, as the survey revealed. “More drivers now prefer maintenance-free batteries, compared to lead-acid batteries which require constant and regular maintenance on the driver’s part. Maintenance-free batteries have more advantages as they typically have higher cranking power and charge capacities, recharge faster, and last longer. Drivers are able enjoy a stress-free driving experience without worry about battery water levels at different states of charge,” added Pang.

Kaji selidik itu juga mendedahkan sejumlah 29 peratus pemandu wanita berbanding 22.6 peratus pemandu lelaki masih menggunakan bateri asid plumbum (bateri sel basah) berbanding bateri bebas penyelenggaraan (bateri sel kering).

“Lebih ramai pemandu kini memilih untuk menggunakan bateri sel kering berbanding bateri sel basah yang memerlukan penyelenggaraan. Bateri sel kering memiliki kelebihan kerana mampu memberikan lebih kuasa, mengecas lebih pantas dan mampu tahan lebih lama. Pemandu dapat menikmati pengalaman memandu tanpa tekanan tanpa perlu bimbang mengenai air bateri” tambah Pang

Bateri Bosch boleh didapati di semua pengedar sah di seluruh negara:



Design Template Responsive Blog Shaklee Atiyya Cantik Sihat

Maisarah Humaira | 9.4.18 | 3 Komen

Template Blog Atiyya Pengedar Shaklee


Blog Shaklee Atiyya Cantik Sihat, blog pengedar Shaklee ini siap juga akhirnya. Pemilik blog ini ingin berkongsi tentang pelbagai produk Shaklee kepada pembaca. Jadi, design yang simple dan memudahkan pembaca mencari maklumat direka untuk blog ini.

design header blog murah

Pemilik blog ini memilih untuk menggunakan warna ungu dan merah jambu sebagai warna tema, warna lembut yang sedap mata memandang. Sedikit elemen bungaan turut diletakkan pada header dan footer blog bagi menambah seri blog ini. Di bawah ini adalah template penuh blog ini.

Blog pakej 2
Blog Atiyya Cantik Sihat (atiyyacantiksihat.blogspot.my)

design blog murah
Template blog



Template blog ini juga direka supaya menjadi responsive, anda boleh lihat melalui paparan mobil atau semak di responsivedesignchecker.com.

Ini pula banner blog Shaklee Atiyya Cantik Sihat.

design banner murah
Banner blog

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? Jangan malu, cepat-cepat hubungi Mai ye. Pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog perniagaan, blog persatuan, blog sekolah dan lain-lain lagi Mai boleh reka mengikut kehendak dan citarasa anda, InsyaAllah.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)



Bukan Mata yang Buta Tapi Hati | Official Music Video Buta - Caliph Buskers ft. Faizal Tahir

Maisarah Humaira | 6.4.18 | 4 Komen

Official Music Video Buta daripada Caliph Buskers ft. Faizal Tahir


Dah tonton video muzik rasmi lagu Buta nyanyian Caliph Buskers ft. Faizal Tahir? Video lagu Buta ini memiliki makna yang sangat mendalam. Lagu Buta ini mengisahkan tentang buta mata dan buta hati. 

lagu Buta - Caliph Buskers ft Faizal Tahir

Rupanya buta hati lebih berat daripada buta mata. Jika buta mata, masih ada deria lain yang dapat membantu. Jika buta hati, membuatkan kita terlupa pada sang pencipta. Kenapa boleh terlupa pada-Nya? Kerana hati sudah 'jatuh cinta' pada dunia. Kalau sayang sesuatu, sayanglah kerana-Nya insyaAllah apa yang dilakukan diredhai Allah. Tak salah nak cari dunia, tapi cari dunia untuk akhirat sana.



Pejamkan mata dengarkan saja
Apa di minda
Apakah semua yang zahir dimata
Takkan pernah berdusta

Ceritakanlah pada aku
Agar ku faham dunia

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Andai mampu ku lihat semua
Adakah ku sempurna
Atau kerna mataku yang leka
Membuat ku berdosa

Ceritakanlah pada aku
Agar ku faham dunia

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Tuhan
Segalanya telah Engkau berikan
Tetapkan saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Tanpa Kamu siapalah aku
Tanpa aku tetap saja Kau sempurna
Dan satu
Terangilah hatiku

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Maafkan aku
Selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Pejamkan mata
Dengarkan saja
Apa di minda


Sedih betul video muzik lagu Buta ini. Memang terbaiklah lagu ni, sarat dengan maksud yang tersirat antara buta mata dan buta hati. Gabungan vokal Azmi Caliph Buskers dan Faizal Tahir pun mantap.  Lakonan pun tak kekok. Tak pernah mengecewakan lagu daripada Faizal Tahir ni.

Apa pun sentiasalah ingat pada-Nya dengan bersyukur. Jangan lupa bersyukur apabila sudah dapat apa yang diinginkan dan jangan sombong dengan-Nya barulah hidup diberkati. Kadang-kadang kita asyik menyalahkan sesuatu atau orang lain jika tak dapat apa yang kita usahakan. Yang ini, cuba lihat diri sendiri, apa salah dan silap kita terhadap Allah yang dah dilakukan sampai jadi begitu.

Muhasabah diri adalah perkara yang terbaik supaya kita tak jauh dari-Nya. Semoga saya, saya, saya dan kita semua dijauhkan daripada buta yang paling ditakuti, buta hati.

"It is not the eyes that are blind, but the hearts"
- Al-Quran (22:46) -


Yakin dengan Diri Anda, #makeyourmark dengan Bio-Oil

Maisarah Humaira | 2.4.18 | 5 Komen

Kempen #makeyourmark dengan Bio-Oil


Bulan ini, Bio-Oil Malaysia memberi penghormatan kepada wanita-wanita Malaysia yang luar biasa dengan kempen #makeyourmark.

Kempen #makeyourmark

Menyedari bahawa masyarakat kini mempunyai persepsi yang tidak realistik mengenai badan yang sempurna sehingga menyebabkan rasa tidak yakin dan mempunyai imej negatif terhadap diri sendiri, kempen #makeyourmark memperkasakan wanita supaya berasa selesa dengan diri sendiri dan mengingati mereka tentang nilai diri.

"Di Bio-Oil, kami memahami perjuangan seorang wanita. Kadang-kadang, rasanya seperti kita diharap untuk melakukan semuanya dan tetap kelihatan cantik! Apabila anda berfikir dengan teliti, ia sebenarnya bukan satu pencapaian yang mudah. Oleh demikian, kami berada di sini untuk mengingatkan wanita bahawa mereka semuanya cantik dalam cara tersendiri, bahawa mereka semua kuat dan luar biasa; dan mampu menjadi yang terbaik. Dan dalam perjalanan kehidupan diri, anda boleh bergantung kepada Bio-Oil untuk menjaga keserian kulit tanpa kesan. Marilah kita semua memadamkan keraguan pada diri sendiri dan sayangi diri anda supaya anda dapat melangkah jejak dengan yakin dan bersedia untuk menghadapi apa jua cabaran." kata Ms. Low Hooi Wan, Pengurus Unit Perniagaan Bio-Oil Malaysia.

Kempen #makeyourmark adalah bahagian pertama kempen #iamremarkable yang akan dijalankan sepanjang tahun 2018 untuk memperkasakan para wanita. Kebanyakan wanita menggemari untuk kelihatan terbaik, biarlah Bio-Oil menjadi sebahagian daripada perjalanan anda untuk mencapai kulit yang cerah dan sihat. Ini bertujuan memperkasakan para wanita untuk mengejar impian mereka dan pada masa yang sama berasa selesa dengan diri sendiri.

Berikut adalah perkongsian beberapa wanita luar biasa tentang pengalaman mereka dengan Bio-Oil:

“Banyak yang saya perlu uruskan; keluarga, kerja, jadual semua perlu dijaga, sekurang-kurangnya saya tahu dengan Bio-Oil saya tidak perlu risau. Saya biarkan ia memainkan peranannya iaitu menjaga kulit saya dengan kelebihan minyak semulajadi. Selain penggunaannya untuk menyegarkan dan menyuburkan kulit, saya menggunakannya pada perut saya sebagai langkah pencegahan dari kesan regangan. Ia melembapkan kulit dan apa yang saya sukai ialah ia tidak meninggalkan kesan berminyak. " kata Elaine Daly, seorang Pelakon, Hos TV, Pengarah Organisasi Miss Universe Malaysia Kebangsaan, dan Pengarah Saluran www.hurr.tv.

Kempen #makeyourmark

“Bio-Oil membantu saya kelihatan muda selama mana yang termampu. Ia membantu dalam masalah kekeringan dan melembab kulit saya tanpa meninggalkan kesan berminyak. Saya lebih yakin dan selesa dengan kulit saya sekarang! " kata Madam Molly Khoo, Pengasas Heritage Village Restaurant.

Kempen #makeyourmark

“Bio Oil adalah minyak penjagaan kulit pakar yang hebat yang menyokong wanita dengan memberi penjagaan yang terbaik untuk kulit kita. Ia sama seperti minyak bayi, tetapi baunya mengagumkan, ringan, tidak berminyak dan mudah diserap. Saya syorkan untuk semua!” kata Nadia Hasbi, Pengasas Fit Rebel.

Kempen #makeyourmark

Tentang kempen Bio-Oil #iamremarkable


Kempen #makeyourmark adalah yang pertama dalam kempen sepanjang tahun Bio-Oil bertajuk #iamremarkable. #iamremarkable meraikan perjalanan seseorang menuju pencapaian yang paling besar dan paling bermakna dalam kehidupan sambil membantu menjaga kulit bebas daripada tanda cela. Kempen #iamremarkable akan menampilkan pelbagai tema dan personaliti wanita dari pelbagai industri.

Tentang Bio-Oil


Bio-Oil adalah produk pakar penjagaan kulit yang sangat digemari kerana keberkesanannya untuk membantu memperbaiki pelbagai masalah kulit, seperti parut, tanda regangan dan tona kulit yang tidak sekata. Rumusannya yang unik mengandungi PurCellin Oil ™ yang berfungsi secara sinergi dengan gabungan mujarab vitamin A & E dan minyak tumbuhan semulajadi - lavender, kalendula, rosemary dan kamomil untuk menjana semula dan menyuburkan kulit tanpa meninggalkan kesan berminyak. Selain daripada memperbaiki parut-parut lama dan semasa pada kulit, Bio-Oil juga boleh digunakan sebagai langkah pencegahan untuk membantu mengurangkan kesan regangan terbentuk. Di samping itu, produk yang sangat popular ini juga digunakan untuk melicinkan dan menegangkan kulit dan kedutan di muka dan badan. Bio-Oil juga boleh digunakan untuk membantu menambahkan minyak kulit yang terhakis akibat kesan penyaman udara dan mandian kerap.

Sebanyak 223 anugerah yang diterima oleh Bio-Oil dan kedudukan No.1 di 24 negara di seluruh dunia, termasuk Malaysia, merupakan bukti keberkesanan produk ini.


Birthday Giveaway by Mrs Pip

Maisarah Humaira | 1.4.18 | 1 Komen

Giveaway by Mrs Pip


Birthday Giveaway by Mrs Pip akan tamat 8 April ni laa.. Mujur sempat juga sertai giveaway ini. Kalau anda masih belum sertai giveaway yang dianjurkan oleh blogger Mrs Pip ini, cepat-cepat klik banner di bawah ini ok.

KLIK BANNER UNTUK SERTAI

Apa hadiah yang ditawarkan dalam giveaway ini?

Seorang pemenang bertuah akan memenangi hadiah :-
  • Face mask jenama b.live (fine line stoppage sheer off crease) x 3 sheets
  • Suaviss Colmado body wash 30ml x 2 bottles (random fragrance : lime, coconut, strawberry, grapefruit, mango)
  • Pre-loved novel
  • Hadiah misteri (wang tunai / skincare product / beauty products / shawl / atau lain lain produk)
Semua hadiah tu best tau. InsyaAllah ada rezeki, mana tau jadi milik kita kan ๐Ÿ˜Š

Nak menang hadiah? Jangan lupa sertai giveaway ini. Semoga berjaya!


MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa