Which One is Better, Buying or Renting?

Maisarah Humaira | 30.6.18 | 21 Komen

Buying or Renting House


Having a home essential to us as it provides us shelter, warmth and security. It is also a personal space where we spend most of our time. Are you already at that age where you should be buying a house? However, buying a house in Malaysia is unaffordable especially to young working adults. If you are not planning to buy a house yet, you could always check on on the studios for rent in Kuala Lumpur. If you are torn between buying a property or renting a property, fret not, this article will guide you through the pros and cons of buying and renting a house in Malaysia.

Buying house, Renting House

A. Buying a house


Pros

a. Greater privacy

As this is your own house, you definitely have the whole place to yourself. You do not need to worry about sharing and losing your privacy. In addition, you are able to get things done the way you like it without having people telling you off. You do not need to deal with your housemates that are messy or Obsessive Compulsive Disorder housemates. After all, this is your house and it belongs to you. 

b. Freedom 

You are allowed to buy anything you want and have them in the house. There is also no need to fight for bathroom or kitchen when you need them. You are also in charge of your comfort as you are able to deal with problems immediately instead of waiting for the landlord to fix it for you, which may take a long time before it is fixed. 

c. Good investment 

If you do your research before buying a house, you will know that having a right house is an incredible asset. Not only it helps you to save money, it also increases in the value. If you are planning to live in it, you will not need to worry about paying for rental every month. It also provides a home for your family and you. However, if you plan to sell it off in the future, you will be making a profit if the price and timing are right. 

d. Avoid unreasonable landlords 

This is one of the most tedious issues that most tenants face - unreasonable landlords. Having a house on your own will save you from the problems caused by the unreasonable landlords. While some landlords can be really friendly and responsible, some landlords could be inconsiderate, unreasonable, exploitative and rude.Therefore, having a home on your own could help you to avoid all these problems of dealing with unreasonable landlords. 


Cons

a. Upfront money + hidden charges

You will need to fork out money on your own to pay for down payment and other miscellaneous fees, which could sum up to a huge amount. Most down payment would require a 10% of the property price, subjective to the approved loan amount from the bank. 

b. Financial risk 

There is also a risk of your house value depreciating instead. Other than that, you are also responsible for all the maintenance fees. All these could be a financial burden for you if you do not plan your budget ahead.

c. Long term commitment 

Do bear in mind that buying a house is a long term commitment. A property is only a good investment after a period of time. That being said, you will have to stay in the house for some time, at least 5 years to avoid paying for the Real Property Gain Tax. 


B. Renting a house 


Pros

a. No maintenance costs

The landlord is responsible for all the maintenance costs. For example, clogged drain, water leakage or faulty electrical appliances is under the landlord’s responsibility. You do not need to bear any cost unless the damage is caused by you. 

b. Low upfront costs 

Your upfront costs will be so much lower as compared to buying a property on your own, as you do not need to pay for down payment and monthly installment for the house. 

c. Low commitment 

Renting a house also requires lower commitment as compared to buying a house. As you are only renting a house, all you need to do is find a house, contact the landlord, sign the tenancy agreement and you are done. If you do not like the house, you could always leave after the tenancy ends.


Cons

a. No return

Bear in mind that renting a house does not come with any return because the property does not belong to you. The rental that you pay monthly belongs to the landlord and you do not gain any benefit from renting the house. 

b. No tax benefits 

You will not be able to enjoy any tax benefits as well as compared to those who buy a house on their own.

c. No law to govern tenancies 

As of today, there is no legal policy that helps in protecting the tenants in Malaysia. This is due to the market inflation that caused the high maintenance fees, therefore resulting in sudden increase in rent. In addition, if your rental property is located at a prime location, your rental might increase as well. Unlike buying a house where your mortgage is fixed. 


Moreover, some landlords take ages to get problems fixed although the damages could cause danger to the tenants. Therefore, it is important to have a tenancy agreement. 

In conclusion, both buying a home and renting a home come with their own sets of pros and cons. At the end of the day, it all boils down to personal preference and how much you can afford. If you are capable of buying a house, by all means go ahead. If not, you could always choose to rent a house first before you buy a home on your own if you are tight on your budget.


5 Rules to Wear the Black Perfectly

Maisarah Humaira | 29.6.18 | 35 Komen

How to Wear the Black Perfectly?


Wearing black is not always about being gothic rather it’s more about being elegant and looking super stylish! Here are the 5 rules to wear black in the perfect way: 

1. Knowing the occasion

Black can make you look classy in parties, dates, casual outings and probably all other occasions that you can ever imagine. However, a completely black outfit is definitely not a right pick for job interviews, business meetings and few wedding ceremonies. For casual wears, it’s best to pair your black outfit with a different coloured bottom or accessories. 

2. Choosing the theme that best suits your personality

It’s said that the type of clothes we wear can directly showcase our personality type. So, if you are a casual person, then your simple pick would be black denims with a coloured top, perfected with an overhanging black jacket/ shrug/ cardigan. On the contrary, if you love being glamorous, then your pick would be a glitterati/ metallic dress or a sequin body hugging dress, paired up with high heeled stilettoes in red or metallic colours. 

how to wear the black

Buying Black on the Black Friday Days! The Black Friday days starts on Lazada and Zalora from 24th of November and you can get discounts of up to 70% off using Lazada promocodes and Zalora promocodes. 

3. Know your body type

It’s a universally proven fact that black can make you look slimmer than any other colour. So, even if you have that little bulge, you can still confidently wear black. Playing around by mixing colours and textures can have a great impact on your final look. For instance, if you wear black with long white stripes, it can help you look taller, whereas if the stripes are horizontally placed, it can give you a broader appearance hence, the latter is definitely not recommended for apple shaped body types and those who are still trying to address their weight issues. 

how to wear the black


4. The Material

More than anything else, the type of material used for your black dress, top, or tuxedos is quintessentially important to define your class. The top trending blacks in vogue have now freshly arrived on Zalora and Lazada and include picks that are made up of leather, metallic and sequins. Never forget to add a glam factor or a statement accessory to complete your look. 

how to wear the black

5. Covering it all up

For wherever you go and for whatever season it is, black is undoubtedly a failsafe option. If you have accidentally worn an annoying dress that you aren’t confident about, it’s always best to keep a black shrug or a black overcoat in handy to cover up yourself and yet look elegant. For more offers click here.


Beberapa Jenama Ikan Sardin Tin Ada Cacing! Hati-hati Sebelum Makan

Maisarah Humaira | 29.6.18 | 3 Komen

Ikan Sardin Tin Mengandungi Cacing


Ikan sardin tin ada cacing? Terkejut juga dengar berita ini. Yelah, kadang-kadang ada juga beli ikan sardin tin dalam sebulan.

Mai bukanlah penggemar tegar ikan sardin tin tapi sekali sekala tu makan juga. Jenama ikan sardin tin yang selalu dibeli, Adabi dan Ayam Brand.

Teringat masa tinggal di rumah sewa ketika belajar di universiti dulu. Ikan sardin tin menjadi pilihan rakan serumah kerana harganya yang berpatutan, isinya banyak dan memudahkan kerja memasak. Masak campak-campak je lepas tu jadi, dah boleh makan.

Jenama ikan sardin tin ada cacing


Kini, heboh di media massa mengatakan bahawa terdapat cacing dalam beberapa jenama ikan sardin tin yang dijual di pasaran Malaysia. Antara jenama ikan sardin tin ada cacing itu adalah TL Tan Lung, TLC, RANESA, Cinta, Sea Fresh, HS Brand, King Cup, Bintang dan TC Boy. Banyak tu!

jenama ikan sardin ada cacing
Antara jenama ikan sardin dalam tin yang mengandungi cacing

Jenama ikan sardin tin yang disebutkan mengandungi cacing Filum Nematoda daripada genus Anisakis spp.

Disebabkan kejadian itu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengambil tindakan penguatkuasaan di mana syarikat terlibat telah diarah menarik balik produk tersebut dari pasaran.

Cacing ni betul-betul menakutkan pengguna... Untuk makanan dalam tin, sebaiknya diperiksa dulu sebelum digunakan sebaik saja ia dibuka. Tengok-tengok kot ada bendasing dalam tin tu. Kalau tiada, bolehlah digunakan. Yelah, kita bukan nampak pun apa yang ada dalam tu kan.

Mai ada juga saja-saja google gambar ikan sardin tin, ada pula yang jumpa sarung tangan getah dalam tin. Eeuuww geli betul tengok, rasa nak muntah. Macam manalah sarung tangan tu boleh termasuk sekali dalam tin..

Apabila kes sebegini keluar, kita perlu ambil lebih berhati-hati dalam memilih makanan dan jenamanya. Jangan asal murah je terus beli.  Beli produk yang betul-betul diyakini kebersihannya. Belek bungkusan makanan, tengok tarikh luput dan bahan-bahan yang digunakan. Bila dah buka, periksa isi dalamnya pula.

Ini adalah pesanan dari KKM.
Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh menghubungi:
  • Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah/Kawasan/Bahagian yang terdekat
  • Laman web http://moh.spab.gov.my
  • Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia
jika terdapat sebarang aduan berkaitan kebersihan dan keselamatan makanan.


Design Template Responsive Blog Tie Fatiemah

Maisarah Humaira | 27.6.18 | 7 Komen

Design Blog Niche Lifestyle


Artwork baru lagi! Ok kali ini Mai nak kongsi tentang artwork design blog template responsive Tie Fatiemah. Blog niche lifestyle ini masih baru.

edit blog murah

Seperti yang anda lihat, blog ini bertemakan warna merah jambu dan hijau lembut yang sedap mata memandang. Gabungan warna yang sepadan dan cantik apabila bersama. Sedikit elemen bungaan dimasukkan juga dalam blog pada header, banner dan footer blog ini sebagai penyeri.

Jom lihat keseluruhan blog Tie Fatiemah ini. 

Blog pakej 4
Blog Tie Fatiemah (tie-fatiemah.blogspot.com)

Template blog ini direka supaya menjadi responsive dan mobile-friendly. Anda boleh lihat template blog yang responsive ini melalui paparan smartphone anda atau boleh semak di laman web responsivedesignchecker.com.

design blog murah


Ini adalah banner blog Tie Fatiemah. Banner ini diletakkan pada sidebar di sebelah kanan blog berserta kod html yang boleh disalin (copy) dan letakkan di blog lain.

design blog murah

Di bawah ini pula adalah watermark blog Tie Fatiemah. Watermark ini boleh diletakkan pada gambar yang akan dimasukkan dalam entri.

design blog murah


Anda berminat untuk membuat tempahan design atau edit blog dengan harga yang berpatutan? Segera hubungi Mai ye. Pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog perniagaan, blog persatuan, blog sekolah dan lain-lain lagi Mai boleh reka mengikut kehendak dan citarasa anda sampai jadi, InsyaAllah. Nak edit template readymade pun boleh, beritahu je Mai ok.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Mai)

Klik sini untuk lebih lanjut tentang tempahan dan harga design


Beba Ifa 2nd Giveaway Raya!

Maisarah Humaira | 27.6.18 | 11 Komen

Giveaway Raya


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Masih dalam mood raya lagi kan. Hari ini sempat juga Mai sertai satu giveaway anjuran blog Beba Ifa iaitu Beba Ifa 2nd Giveaway Raya! . Hadiah yang ditawarkan kepada pemenang sangat menarik.

Anda yang nak menyertai giveaway ini, klik saja banner di bawah ini...
KLIK BANNER

Hadiahnya lumayan tau. Wang tunai dan gift voucher tajaan Printing Bajet Murah. Wow.. duit raya tuuu. Mana tahu rezeki kita terselit di giveaway ini, insyaAllah. 

Cepat-cepat sertai giveaway ini sebelum ia tamat. Semoga berjaya dan selamat hari raya!


Sedapnya Mengunyah Kerepek Popia Cheese Pedas

Maisarah Humaira | 25.6.18 | 16 Komen

Kerepek Popia Cheese Pedas Sedap


Kerepek popia cheese pedas ini menjadi kegemaran ahli keluarga Mai. Mana tidaknya, rasanya sedap.. rasa keju pedas manis memang kena dengan lidah. Makan sambil menonton TV, tak sedar habis sebalang.

popia cheese pedas
kerepek popia cheese pedas sedap!

Ada yang suka beli terus kerepek popia cheese pedas ini. Banyak jenama kerepek ini yang ada di pasaran. Salah satu jenama yang Mai tahu, Wonder Cheese. Tapi Mai lebih suka buat sendiri sebab lagi jimat, boleh dapat hasil yang banyak dengan modal yang sedikit. 

Nak cuba buat sendiri kerepek popia cheese pedas yang sedap? Jom ikut resepi mudah di bawah ini..

Resepi Kerepek Popia Cheese Pedas


Bahan-bahan yang diperlukan:

Sebungkus kulit popia (Mai guna jenama KG Pastry)
8 sudu besar serbuk keju
2 sudu besar serbuk cili (Mai guna jenama Baba's)
4 sudu besar gula 

Cara membuatnya:

1. Gunting kulit popia bentuk segiempat, kecil-kecil sehingga habis sebungkus.

2. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing, kacau rata supaya tidak hangus. Angkat dan toskan.

3. Kisarkan serbuk keju, serbuk cili dan gula.

4. Apabila kulit popia yang digoreng tadi sudah sejuk, masukkan ke dalam balang.

5. Kemudian masukkan serbuk yang sudah dikisar tadi ke dalam balang berisi kulit popia dan goncang dengan lembut sehingga serbuk keju rata sepenuhnya.

6. Sedia untuk dimakan.

*Jika rasa terlebih pedas, boleh seimbangkan rasa dengan menambah sedikit gula atau keju (ikut rasa masing-masing)

Dah siap! Mudah je kan? Lepas ni kalau rasa nak makan kerepek popia cheese pedas, boleh buat sendiri dah. Sekali rasa sekeping kerepek ni, confirm tak nak lepaskan balangnya.

Bukan boleh buat makan sendiri saja, nak jana pendapatan sampingan dengan jualan kerepek popia cheese pedas ini juga boleh. Kalau sebelum ini asyik membeli, kali ini dah boleh buat duit pula dengan kerepek ini πŸ˜‰

Jom le kite buat kerepek ...


Cukup Sepotong Lemang Sahaja Raya Kali Ini

Maisarah Humaira | 21.6.18 | 12 Komen

Lemang dan Rendang Pada Hari Raya


Lemang memang sinonim dengan Hari Raya Aidilfitri dan juga Aidiladha. Bagi Mai, kalau tiada lemang dan rendang pada hari raya, tak sah rasanya. Rasa macam tak raya je hehe.

lemang, rendang pedas
Lemang dan rendang
Foto Zulfaza Loves Cooking

Setiap kali hari raya, lemang adalah juadah pertama yang Mai akan cari dan makan. Setiap tahun pasti akan buat lemang sendiri. Makan dengan rendang pedas ayam atau daging air tangan mak, lagi bertambah sedapnya. Memang bertambah-tambahlah makannya. 

Tapi raya Aidilfitri kali ini, hanya sepotong lemang je yang Mai makan. Itupun malam raya. Sepotong pun cukup dah, jadilah hehe. Macam takda selera pula nak makan lemang banyak-banyak raya kali ini.

Korang tahu tak berapa kalori untuk sepotong lemang? 

Kalori untuk sepotong lemang dengan berat kira-kira 30 gram mempunyai 100 kcal (sumber dari artikel Kalori makanan istimewa Aidilfitri di Berita Harian).

Wow.. itu baru sepotong, belum berpotong-potong lagi.
Patutlah ada yang merungut berat badan naik ketika musim raya. Tambah pula raya ini macam-macam juadah sedap disediakan.

Baru-baru ini beraya ke rumah saudara-mara. Adalah seorang makcik dok usha.. last-last cakap nampak badan Mai dah berisi. haha. Mula-mula sentap juga tapi bila fikir semula, betul juga cakap makcik tu. Mai sendiri pun perasan badan dah naik. Saiz baju dari S dah ke M. 

Memang kena jaga makanlah kalau macam ni. Bukannya tak bersenam, cuma bab makan je agak payah nak kawal. Ada resepi sedap, nak cuba. Nampak makanan sedap, nak cuba. Sudahnya berat badan pun naik. Korang ada yang macam ni tak?

Ok. Maka, bermulalah misi mengurangkan berat badan mulai hari ini. Biar seimbang berat dengan tinggi. Makan nasi, cuba ambil portion suku-suku separuh. Jom kita sama-sama kurus untuk sihat dan dapat beribadat lebih kuat. 


Tak Sempat Buat Kuih Raya Tart Cadbury!

Maisarah Humaira | 19.6.18 | 11 Komen

Mengidam Tart Cadbury


Coklat jenama Cadbury memang menjadi kegemaran Mai bertahun dah. Kalau nak beli coklat, Cadbury lah yang menjadi pilihan pertama dan utama sebab rasanya sedap dan harganya juga berpatutan. Raya kali ini, viral pula biskut raya Tart Cadbury. Mengancam betul biskut raya yang ni...

Tart Cadbury
Tart Cadbury
Foto Rasa.my

Sedapnya kalau dapat makan Tart Cadbury. Setakat ini, masih belum jumpa tart cadbury bila beraya di rumah orang lain. Tart Cadbury ini dah disenaraikan dalam senarai biskut raya yang nak dibuat  untuk raya tahun ini. Tapi tak sempat pula.

Mai mula buat biskut raya, dua minggu sebelum Syawal tiba. Kalau diikutkan sempat je nak buat tart Cadbury tapi disebabkan ada beberapa dugaan yang tak dapat dielakkan, maka buat biskut yang 'laku' je. Demam dan cirit-birit membantutkan perancangan nak buat tart Cadbury heeee

Ini antara biskut raya yang sempat dibuat:

  • Biskut cip coklat
  • Biskut cornflakes rangup
  • Biskut arab
  • Classic butter cookies
  • Biskut red velvet
  • Tart nanas
  • Kerepek popia nestum
  • Kerepek popia cheese
  • Cornflakes madu

Biskut dalam senarai sebelum ini yang tak sempat dibuat selain tart Cadbury.. semperit dan simpul kasih.

Memandangkan masih tak jumpa lagi tart Cadbury, kena buat sendiri jugalah nampaknya. Tengok resepinya pun mudah juga nak buat. Ok lah nak cuba buat tart Cadbury dulu πŸ˜‹


Selamat Hari Raya Aidilfitri dari MaisarahSidi.com

Maisarah Humaira | 18.6.18 | 6 Komen

Salam Aidilfitri


Pejam celik, pejam celik... bulan Ramadhan sudah pun berlalu dan kini kita berada dalam bulan Syawal pula. Masih belum terlambat rasanya untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda.

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam di seluruh Malaysia dan luar negara. Rayakan kemenangan kita!

ucapan raya

 Hari ini Syawal keempat. Ada yang dah mula bekerja hari ini. Walaupun cuti sekejap saja, sempat juga beraya bersama keluarga di kampung. Jadilah tu hehe.. Syawal kan sebulan, boleh sambung beraya di tempat kerja juga nanti 😁

Yang belum sempat beraya dengan yang tersayang, jangan risau kerana bulan Syawal masih lagi sedang berjalan. Pulanglah bercuti luangkan masa bersama mereka yang menanti.

HOTRamadhan Sudah Berlalu, Apa yang Kita Dapat?

Budak-budak sekolah memang seronok sekarang ni sebab cuti masih berbaki kira-kira seminggu lagi. Maknanya ada masa lagi nak capai target kutipan duit raya tahun ni haha. Kutip jangan tak kutip dik.. akak dulu pun macam tu πŸ˜†

Raya, raya juga.. keselamatan juga perlu dijaga. Jangan main mercun ye. Dengar bunyi mercun meletup memang best tapi kalau tangan yang meletup, tak boleh nak ganti dah. Elak lagi bagus daripada menyesal.

Apa pun berayalah dengan gembira dan bersederhana.Semoga kita tidak sesekali melupakan Ramadhan yang baru saja berlalu pergi.




BolehCompare Menjadikan Kehidupan Seharian Lebih Mudah!

Maisarah Humaira | 2.6.18 | 6 Komen

BolehCompare Memudahkan Pengguna Membuat Perbandingan Produk


Mudahnya banding produk di BolehCompare | Sebelum membeli sesuatu produk atau menggunakan sebarang perkhidmatan, apa yang akan anda lakukan? Adakah anda akan terus membeli atau membuat perbandingan terlebih dahulu?

Kalau Mai, pasti akan buat senarai barangan atau servis dan buat perbandingan antara beberapa jenama sebelum membelinya. Mai suka buat macam ini sebabnya kita boleh pilih sesuatu barangan atau servis dengan kualiti yang bagus pada harga yang sangat berpatutan. Maknanya, kita dapat menjimatkan wang daripada mengalami kerugian dengan membeli tanpa buat perbandingan terlebih dahulu.

Contoh yang paling hangat sekarang ini, pelan data telefon. Rata-rata pengguna telefon pintar mahu memilih pelan yang paling jimat dan berbaloi dengan harga yang ditawarkan.

Tapi penyedia telekomunikasi (telco) yang ada di Malaysia ini agak banyak. Pening juga kalau nak senaraikan setiap satu telco berserta pelan yang disediakan. Jadi, untuk memudahkan kerja kita membuat perbandingan, pergi saja ke laman web BolehCompare.

BolehCompare?

Apa itu BolehCompare ?


apa itu BolehCompare

BolehCompare adalah sebuah laman web perkhidmatan perbandingan kewangan yang paling menyeluruh di Malaysia terutamanya untuk pelan telekomunikasi dan telefon pintar, broadband, perbankan dan juga insurans. Ia membantu pengguna menjimatkan masa, wang dan tenaga, sekaligus dapat membantu kita dalam membuat pilihan yang tepat.

Laman web ini sangat membantu memudahkan pengguna untuk membuat pilihan sebelum membeli. Tak perlu susah-susah untuk buat senarai secara manual tulis atas kertas untuk buat perbandingan antara beberapa produk. Dengan hanya beberapa klik, terus paparan senarai perbandingan muncul di skrin komputer. Mudah kan dengan BolehCompare. Paparan laman webnya juga mesra telefon pintar.

Mai suka dengan laman BolehCompare ini sebabnya ia tidak terhad untuk satu jenis produk saja yang boleh dibuat perbandingan tetapi lebih daripada satu, seperti:

  • Telco: Broadband, Pelan pascabayar (phone bundle) dan Pelan pascabayar (sim sahaja)
  • Telefon pintar
  • Bank: Kad kredit, Pinjaman perumahan dan Pinjaman peribadi
  • Insurans: Insurans Perubatan dan Insurans Kenderaan

Banyakkan? Senanglah nak buat perbandingan antara produk nanti. Dalam 1 laman web je boleh bandingkan kesemua yang dinyatakan.

BolehCompare
Antara beberapa tawaran hebat yang disediakan di muka depan laman web BolehCompare

Kalau anda nak tahu, maklumat dalam BolehCompare.com juga sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa, maknanya ia adalah yang terkini. Anda tak perlu risau untuk buat perbandingan dengan  selesa di BolehCompare.

Bagi Mai, penting untuk buat perbandingan produk sebelum membeli. Dari sini kita akan dapat tahu kelebihan dan kekurangan pada produk tersebut dengan yang lain. Harga, manfaat tambahan yang ditawarkan dan lain-lain lagi, barulah nampak dengan jelas setelah perbandingan dibuat. Kemudian bolehlah kita pilih produk yang terbaik pada harga yang sangat berpatutan mengikut bajet sendiri. Jadi BolehCompare adalah yang terbaik untuk anda membuat perbandingan produk dengan lebih terperinci.

Bagusnya BolehCompare ni!

Apa yang menarik lagi tentang laman web ini adalah, pengguna boleh terus mendaftar di laman BolehCompare untuk sesuatu produk yang dipilih. Contohnya, setelah membuat perbandingan antara beberapa broadband, telco dan gajet yang ditawarkan, pengguna boleh mendaftar terus di laman web tersebut setelah berpuas hati dengan pilihan sendiri.

Bagaimana nak buat perbandingan di BolehCompare?

Cara-cara buat perbandingan produk di BolehCompare


Mudah sangat, ikuti langkah-langkah ini dan anda boleh mula buat perbandingan.

1. Klik https://bolehcompare.com/
2. Pilih kategori produk dan jenis
3. Bandingkan produk dan buat pilihan yang terbaik
4. Isi borang dan mereka akan bantu pengguna untuk mendaftar


Ok, ini contohnya untuk lebih terperinci…

Jika anda nak buat perbandingan untuk pelan data telefon,

1. Halakan cursor ke tab Telco,

BolehCompare

kemudian klik Postpaid Plan (Phone Bundle), akan keluar paparan seperti di bawah ini.

BolehCompare

Anda boleh pilih phone brand, data quota, monthly commitment, device capacity, telco, contract duration, phone price dan klik butang Find Now.

2. Anda juga boleh scroll ke bawah, lihat satu persatu atau klik kotak Add for Compare untuk buat perbandingan antara beberapa produk.

3. Setelah membuat pilihan, anda juga boleh klik butang Apply Now dan isi borang tersebut untuk mendaftar terus di laman web BolehCompare.com.

BolehCompare
Borang pendaftaran

Senang saja kan?

Tak tahu bagaimana cara nak mendaftar? Jangan khuatir kerana pihak BolehCompare.com akan membantu anda sehabis baik.

Selain membuat perbandingan pelbagai produk, anda juga boleh menjana pendapatan sampingan denganmenyertai affiliate BolehCompare. Anda boleh mempromosikan produk yang terdapat dalam laman web tersebut kepada sesiapa saja. Anda berminat untuk menyertainya? Klik DAFTAR dengan segera.

Beruntungnya ada kemudahan untuk membuat perbandingan secara online dengan BolehCompare ini kan. Lepas ini, tak perlu peningkan kepala anda untuk meneliti sesuatu produk seperti broadband, pelan data telefon, pinjaman bank, kad kredit dan insurans… buka saja laman web BolehCompare, pasti hidup anda jadi lebih mudah. 


Misi Buat Kuih Raya Sendiri Bermula

Maisarah Humaira | 1.6.18 | 5 Komen

Buat Kuih Raya Sendiri 


Ramadhan masih berbaki lebih kurang 2 minggu saja lagi. Waktu ini, ramai yang sedang buat persiapan raya. Baju raya, songkok raya, tudung raya, kasut raya, kuih raya... semuanya nak raya 😁antara persiapan raya yang selalu dibuat kan. Anda pula macam mana, dah sedia semuanya?

kuih raya, biskut raya
Foto MyNewsHub

Setakat ini, baju raya saja yang dah ada. Sekarang ini pula tengah merancang projek kuih raya. Tahun-tahun sebelum ini buat dalam 5-6 jenis biskut. Tahun ini tak tahu lagi, dalam senarai adalah juga beberapa jenis. Antaranya:

  • Biskut cip coklat
  • Biskut cornflakes
  • Biskut arab
  • Classic butter cookies
  • Biskut red velvet
  • Semperit
  • Tart Cadbury
  • Simpul kasih

Cuma nak buat je larat atau tak hehe. Harapnya adalah tenaga nak buat semua ni, InsyaAllah.

Kuih raya yang simple seperti kerepek popia nestum, kerepek popia cheese dan cornflakes madu memang wajib buat setiap tahun. Kalau ketiga-tiga ni takda, tak sah raya jawabnya haha. Tiga kuih raya ni lah yang tetamu suka pun kalau datang rumah.

Kali ini nak mula awal sikit buat kuih raya. Kerja-kerja design bersambung lepas raya ke 10 nanti. Tahun lepas, lagi 3 hari nak raya baru buat. Sampai ke malam buatnya. Memang penat buat last minute ni. Penat memang penat tapi puas hati dapat buat sendiri. Hasilnya pun dapat banyak, jimat lagi tu.

Hari ini Mai ke sebuah kedai menjual bahan-bahan bakeri di Kuala Kangsar, wow ramai betul wanita di dalamnya! Yang sedang memilih bahan-bahan.. ramai, yang tengah beratur pun ramai. Tak jadi nak membeli haha. Nampak gayanya kena keluar awal pagi lah nak mencari bahan-bahan untuk kuih raya ni.

Bahan-bahan pun dah disenaraikan, bolehlah mula membeli. Anda pula macam mana, dah buat kuih raya? Atau beli je?


MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa