Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tentang Seorang Ayah

APA YANG ANDA TIDAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH?

ayah, abah, daddy

Mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadaan kita setiap hari. Tapi tahukah kita,
sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu adalah yang lebih sering mendukung kita. Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yang kita lakukan seharian.

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "Sudah diberitahu! Jangan minum ais!". Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tidak boleh!" Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya. Maka ayahlah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke universiti atau kolej untuk belajar. Pada saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya.

Saat kamu berjaya, ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu. Ayah akan tersenyum dengan bangga.

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah, ayah sangat berhati-hati mengizinkannya. Dan akhirnya. Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangannya, ayah pun tersenyum bahagia.

Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia. Dan dia pun berdoa,

"Ya Allah, tugasku telah selesai dengan baik. Bahagiakanlah putera puteri kecilku yang manis bersama pasangannya".

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk. Dengan rambut yang memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita.

Anda sayang ayah? Doakan untuk mereka.2 ulasan for "Tentang Seorang Ayah"

  1. Nahh. Big contest dengan hadiah wang Ringgit Malaysia untuk semua blogger. come and join us http://fifiy-fitrianiee.blogspot.my/2015/10/review-linkmy-2015.html

    BalasPadam