Cara Pasang Button Facebook Share Pada Blog



Sekarang ni manusia dan  Facebook memang tak dapat dipisahkan ( tak de la sampai kawen ngan FB tu..). Bukak sane FB, bukak sini FB. Pendek kate sumenye FB la....haish. So, ape fungsinye button FB Share pada blog? FB Share button secara tak langsung dapat menambah traffic blog. Contohnye, bile kite klik button share tu, maka akan terpapar la link post korang tu kat wall FB tukang klik tu . Dan orang mesti nak tau ape isi post tu...then blablablabla....haha..manyak kan benefit nye? Pasang FB Share button kat blog ni pun nampak smart je. hoho.

Suda-suda la merepek tu, jom start .


1.Login ke Dashboard --> Layout --> Edit Html

2.Click Check pada “Expand Widget Templates”
3.Cari kod di bawah ini (Ctrl+F):

<div class=’post-header-line-1′/>
4.Sekarag copy kod Facebook Share Count Button dan paste di bawah kod tadi:
                                           

<div style=’float:right; margin-left:10px;’><script src=”http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js”></script></div>

NOTA: Kalo tak jumpe kod div class=’post-header-line-1′/ dalam template html, paste kan jer kod Facebook Share Count Button sebelum kod ini data:post.body/

Untuk jenis icon yang lain:

1.
                                        

<div style=’float:right; margin-left:10px;’>
<script>var fbShare = {url: ‘http://YOURBLOG.blogspot.com/‘,size: ‘small’,google_analytics: ‘true’}</script><script src=”http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js”></script></div>


tukar text warna biru kepada url blog korang.


2.
                                          


<div style=”float:right;padding:4px;”>
<a expr:share_url=’data:post.url’ name=’fb_share’ rel=’nofollow’ type=’box_count’/>
<script type=”text/javascript” src=”http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share”/>
</div>


3.                                    
                                     



<div style=”float:right;padding:4px;”>
<a expr:share_url=’data:post.url’ name=’fb_share’ rel=’nofollow’ type=’button_count’/>
<script type=”text/javascript” src=”http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share”/>
</div>

selamat try :)

5 comments.. read them below or add one

Abdullah Imrran As-Sabar Abdullah Imrran As-Sabar Jun 03, 2012
Baru je beljar nak buat blg.. tak reti
TKGCREW TKGCREW Julai 19, 2012
awk tersalah letak atau menggunakan coding seperti "'" berbeza dengan "’"
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ Julai 19, 2012
@Abdullah Imrran As-Sabar

belajar buat pelan2...rajin2 tengok tutorial :)
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ Julai 19, 2012
@TKGCREW

yeke?..boleh tunjuk yg mane 1 kt sy? tq :)
Syamimi Rosnee Syamimi Rosnee Februari 16, 2015
Salam awak. Kita newbies. Feel free to visit my ig :)

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)