21 Ogos 2017

Program Kembara Jom Jimat Elektrik

Program Kembara Jom Jimat Elektrik SMKTPG


TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan


Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 


20 Ogos 2017

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com





Giveaway Ogos

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini sempat juga join Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com. Kalau anda nak join, klik terus banner di bawah ini...

giveaway ogos
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI


Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 10 Ogos 2017 sehingga 11.59 malam 30 Ogos 2017. Menawarkan pelbagai hadiah yang lumayan dan menarik untuk dimenangi oleh para peserta.

Semua blogger dijemput untuk menyertai giveaway ini.

Syarat - syarat :-

  • Follow Blog Sponsor 



  • Like Fanpage

  • Add To Circle Sponsor 

  • Follow Instagram Sponsor


  • Follow Twitter Sponsor 

  • Buat entri bertajuk Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri
  • Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI

17 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 

1 September 2017


Semoga berjaya!


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Anda seorang blogger? Inginkan job berbayar dengan harga serendah USD50? Jom sertai Sushivid (klik link). Anda daftar, anda akan dapat RM25. Bukan tu saja, setiap rakan yang anda invite dan sertai di bawah link anda juga, anda akan dapat RM25. Wow! 

Jangan sia-siakan akaun Blog, Facebook, Instagram dan Youtube anda. Anda boleh jana pendapatan dengannya.


18 Ogos 2017

Jangan Jadi Manusia yang Lupa dengan Janji-Nya

Lirik lagu Buta (Caliph Buskers ft. Faizal Tahir)


Kita telah berjanji dengan Sang Pencipta ketika masih di dalam perut ibu lagi. Tapi, adakah janji suci itu masih kita tidak mungkiri?

Buta (Caliph Buskers ft. Faizal Tahir)

Lagu Buta nyanyian Caliph Buskers ft. Faizal Tahir ini betul-betul membuatkan kita terfikir semula tentang janji yang kita sudah ungkapkan dahulu. Mari perbetulkan diri kita, sementara peluang masih ada. Syukur kepada-Nya jangan pernah sesekali kita lupa, kerana tanpa-Nya siapalah kita.




Pejamkan mata dengarkan saja
Apa di minda
Apakah semua yang zahir dimata
Takkan pernah berdusta

Ceritakanlah pada aku
Agar ku faham dunia

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Andai mampu ku lihat semua
Adakah ku sempurna
Atau kerna mataku yang leka
Membuat ku berdosa

Ceritakanlah pada aku
Agar ku faham dunia

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Tuhan
Segalanya telah Engkau berikan
Tetapkan saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Tanpa Kamu siapalah aku
Tanpa aku tetap saja Kau sempurna
Dan satu
Terangilah hatiku

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Tuhan
Segalanya telah Engkau tentukan
Terangi saja hatiku
Maaf ku selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Maafkan aku
Selalu terlupa
Mensyukuri semuanya

Pejamkan mata
Dengarkan saja
Apa di minda


Jom introspeksi diri. Semoga peringatan ini sentiasa membuka mata dan hati saya, saya, saya dan kita semua. InsyaAllah.

***

Jangan sia-siakan akaun Blog, Facebook, Instagram dan Youtube anda. Anda boleh jana pendapatan dengannya. Konsepnya mudah, anda kongsi anda dapat wang. Dapatkan job berbayar dengan harga bermula dari USD50.
Memang mudah, klik SINI segera untuk sertainya.


17 Ogos 2017

Promosi Kad Bisnes Murah dari MaiGraphicDesign

PROMOSI KAD BISNES/KAD NAMA MURAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Promosi kad bisnes murah kembali lagi!

Anda sedang mencari-cari kad bisnes harga mampu milik?
Anda ingin meluaskan perniagaan anda dan dikenali ramai?
Promosi kad bisnes murah oleh MaiGraphicDesign Enterprise sedang berlangsung!

kad bisnes murah
Jangan lupa save gambar ini dan sebarkan kepada rakan serta saudara-mara anda 😉

Promosi kad bisnes murah dengan harga berbaloi-baloi ini berlangsung sehingga perubahan harga diberitahu kelak.
Dapatkan segera sebelum terlambat!

Apa yang menariknya dengan promosi ini?
DESIGN DAN *KOS PENGEPOSAN ADALAH PERCUMA!

Anda tiada idea untuk design sendiri kad bisnes / kad nama anda?
Atau anda mahukan kami design kad bisnes anda?
Jangan risau, kami sedia untuk menyediakan design kad bisnes yang menarik untuk anda.

Promosi kad bisnes murah ini sah untuk material 
MATTE/GLOSSY LAMINATE 260 GSM sahaja.

Kelebihan material MATTE/GLOSSY LAMINATE 260 GSM:
1. Kalis air
2. Tahan lama
3. Tidak mudah koyak
4. Perniagaan anda nampak lebih profesional

Servis dan kualiti terbaik kami berikan kepada anda. InsyaAllah

Hasil tempahan kami, boleh lihat sini:

Selain daripada kad kemasan matte laminate dan glossy, jenis lain seperti spot uv dan frosted plastic card (kad bisnes translucent) juga disediakan.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan,
sila hubungi MaiGraphicDesign Enterprise di:

atau
Whatsapp/Telegram: 012-583 1965 (Maisarah)
atau
Email: maigraphikdesign@gmail.com

Siapa lambat, melepas lah jawabnya. hehehe


16 Ogos 2017

Gayatnya Memandu Sebelah Kenderaan Besar di Jalan Raya!

Gayat Ketika Memandu


Gayatnya apabila memandu sebelah kenderaan besar di jalan raya! Mungkin Mai je macam ni kot hehe. 
gayat ketika memandu
Sumber: Google

Kalau memandu bersebelahan dengan kenderaan yang lebih kurang sama saiznya, Mai ok je. Tapi bila sebelah kereta ada kenderaan besar seperti lori besar atau bas... kecut perut dibuatnya. Rasa nak menjerit pun ada kalau waktu memandu tu kenderaan besar lalu di sebelah. 

Kalau Mai jadi penumpang pun, sama je gayatnya. Siap tutup mata bila lori besar lalu. Aduhhh.. Abah Mai gelak je lah. haha. Entahlah macam mana pula rasa gayat ni boleh datang. Mungkin sebab berita-berita kejadian kemalangan yang membuatkan Mai rasa gayat dan takut. 

Ingat lagi semasa ujian memandu dengan JPJ beberapa tahun lepas. Memang betul-betul ada lori besar lalu ketika sedang memandu. Haishhh. Takkan nak menjerit depan abam JPJ tu pulak kan. Nak tak nak Mai teruskan je memandu sambil baca macam-macam ayat dah. haha. Alhamdulillah, lulus jugak masa tu.

Mai ada terfikir juga. Macam mana cara nak atasi masalah gayat ni. Mungkin kalau Mai tak terlalu fikirkan yang bukan-bukan, akan kurang rasa gayat. InsyaAllah boleh kan.


*** 

Jangan sia-siakan akaun Blog, Facebook, Instagram dan Youtube anda. Anda boleh jana pendapatan dengannya. Konsepnya mudah, anda kongsi anda dapat wang.
Memang mudah, klik SINI segera untuk sertainya.