26 September 2017

Temujanji Terakhir dengan Doktor kerana Sporotrichosis

Temujanji Terakhir dengan Doktor Pakar Kulit


Semalam, 25 September 2017 merupakan temujanji yang terakhir dengan doktor pakar kulit di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. Ini bermakna Mai dah sembuh sepenuhnya daripada jangkitan Sporo. Alhamdulillah!

temujanji dengan doktor pakar kulit

Untuk temujanji yang bermula pada jam 2 petang, nama Mai adalah nama pertama dipanggil untuk Bilik 4 Klinik Dermatologi. Gembira sebab tak perlu lama menunggu giliran hehehe. Maklumlah kalau ke hospital kerajaan macam mana kan.. ramai. Masuk je bilik doktor, doktor tengok bahagian kulit yang terkena luka jangkitan Sporo. Belek punya belek dan tanya beberapa soalan, doktor beritahu dah OK dan tak perlu datang lagi untuk temujanji seterusnya. Seronok betul heee.

Ramai juga yang temujanjinya pada waktu petang. Masa Mai letak kad temujanji pun dah berkeping-keping ada dalam bekas tu. Alhamdulillah sekejap je duduk, nama pun dipanggil. Boleh balik cepat kan. Kerja pun banyak nak selesaikan lagi.

Ingat lagi masa mula-mula terkena jangkitan Sporo. Tak tahu pun luka yang semakin membesar pada tangan kiri sebenarnya berpunca daripada Sporo. Bengkak-bengkak mula tumbuh sehingga hampir ke ketiak. Sangat tak selesa pada waktu tu. Badan asyik rasa tak sihat, demam. Luka pula, dah sapu ubat pun masih tak berkesan malah semakin membesar. Akhirnya dapat jawapan daripada doktor di Hospital Kuala Kangsar, luka Mai ini berpunca daripada jangkitan Sporo. Terkejut juga masa tu. Terus dirujuk ke klinik pakar dermatologi atau kulit Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. 

Pertama kali datang untuk temujanji di klik pakar kulit, doktor siap buat pembedahan kecil lagi tu. Siap menangis tu haha. Bengkak lebam yang paling besar pada tangan kiri dipotong. Tujuannya sebagai sample untuk mereka kaji puncanya. Gambar luka dan tangan kiri Mai juga diambil. Masa tu juga terfikir tentang seekor kucing di rumah yang ada Sporo. Serabut. Tak tergamak nak PTS kucing tu. Sekarang ni Alhamdulillah, luka kucing tu pun dah beransur pulih.

Macam-macam cerita tentang Sporo yang Mai alami. Anda yang nak baca cerita-cerita Sporo di blog Mai, bolehlah klik tajuk di bawah ini...

Sedikit pesanan untuk anda, bagi anda yang memelihara kucing perlu kerap periksa tahap kesihatan kucing, cari luka kucing pada badannya terutamanya kucing outdoor+indoor. Jika terdapat luka, bawa terus ke klinik haiwan. Sporo dapat dielakkan kalau luka pada badan kucing segera dirawat. Manusia yang menjaga kucing yang dijangkiti Sporo juga perlu berhati-hati, jangan lupa pakai sarung tangan.

Jaga kesihatan kucing, jaga kesihatan anda juga.


24 September 2017

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

Segmen untuk Blogger

Hari minggu hari untuk blogwalking. Maka terjumpalah Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri! anjuran blogger Rin Hijabist ini di salah sebuah blog yang menyertainya. Tanpa buang masa Mai terus sertai segmen mudah ini 😊

segmen blog
KLIK BANNER UNTUK SERTAI SERTAI SEGMEN INI

Ini adalah segmen paling mudah dan anda berpeluang untuk menangi Hadiah Misteri iaitu berupa wang tunai dan juga barangan eksklusif.

Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk menambah kenalan antara Blog Rin dan juga anda semua juga sempena Rin baru lancarkan Ashrin Food dan juga Butik. So hadiah pun adalah dari wang tunai dan barangan butik. 

Cara untuk menang?
Senang je. Tak perlu buat entry. Hanya perlu klik banner di atas dan buat perkara di bawah ini:

1. Follow Blog Rin Hijabist.
2. Like page facebook ASHRIN FOOD dan page RIN HIJABIST.
3. Komen di Shoutbox atau ruangan komen entri segmen di blognya.

Segmen ini berlangsung sehingga 1 Oktober kerana tarikh itu adalah tarikh pelancaran untuk Ashrin Food.

Semoga berjaya!


Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel Mengekalkan Keremajaan Kulit

Kekalkan Keremajaan Kulit dengan Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Pee


Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel  | Jika anda berasa wajah anda kasar dan ketat, maka anda mungkin mempunyai kulit yang kering. Ini bermakna kulit anda kekurangan air. Apabila kulit dehidrasi, ia akan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kelembapan kulit. Ini akan menyebabkan jerawat, kerengsaan dan tompok kering di wajah. Keaadaan in akan menjejaskan kesihatan dan keyakinan kita.

Dehidrasi adalah satu masaalah besar – Kulit orang di Asia selalunya akan terjejas lebih teruk daripada yang lain kerana kelembapan cuaca di sekeliling kita. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 40-72 peratus pengguna kerap mempunyai kulit kering di wajah mereka*. Walaupun meminum air adalah sangat penting untuk mengembalikan kelembapan dan kemudaan kulit, ia mungkin bukan penyelesaian yang mencukupi untuk memerangi dehidrasi kulit.

Kulit yang sihat adalah satu sebab kami akan berasa lebih baik. Salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan anda adalah untuk memberikan kulit anda lebih cerah dan kelihatan lebih licin.

Produk baru Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel dicipta untuk mengembalikan kulit anda sihat, bersinar dan berseri dari dalaman ke luar. 

murad face mask

Produk ini dilengkapi dengan 2 langkah sistem yang unik dimana ia melembutkan kulit dan memberikan faedah anti-penuaan dengan memberikan dos penghidratan yang mengagumkan sehingga 400% untuk mengurangkan garis halus dan kedutan.

Retexturizing Swab boleh melembutkan kulit dan menghidratkan kulit yang kering. Ia mempunyai Lactic Acid, Glycolic, and Hyaluronic Acids yang menyokong pergerakkan sel untuk menyerikan kulit dan membersihkan sepihan kulit untuk mengungkap kulit yang licin, cerah dan bercahaya. Saiz Swab ini direka khas untuk kulit anda yang halus dimana ia membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan.

Apabila menandatangani dehidrasi kulit dan kulit kusam, bungkusan Murad Moisture Infusion Mask dipenuhi asid hyaluronik yang akan mengembali and menyuburkan kulit, ia berfungsi sebagai penghidratan segera yang sehingga 400% untuk kulit anda. Dengan penggunaan yang berpanjangan, kulit muka yang kering dan mengungkap tidak akan berlaku lagi.

Secara ringkas, Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel mengandungi 4 rawatan mudah termasuk:

Retexturizing Swab – Swab besar ini adalah tunas kapas bertutup yang telah tepu dalam campuran berasaskan AHA campuran Latuc dan Glycolic Acid, yang berfungsi untuk melembapkan lapisan permukaan kulit dengan perlahan, melarukan sel-sel mati dan membersihkan liang-liang kulit yang tersumbat untuk memberikan tekstur yang lebih halus.

Moisture Infusion Mask – Topeng lembaran memberkalkan asid hyaluronik untuk memberikan rangsangan segera kepada tahap kelembapan sehingga 400% dan membantu mengurangkan kesan garis kedut. Kulit akan berasa lebih cantik dan bersinar apabila kesan kedutan berkurangan.

LANGKAH-LANGKAH MENGGUNAKANNYA

Gunakannya sekali seminggu.

Langkah 1 - Retexturizing Swab: Sapu swab di muka yang bersih. Jangan bilas. 
Langkah 2 - Moisture Infusion Mask: Letakkan topeng lembaran di muka selama 15-20 minit. Keluarkan topeng lembaran dan jangan bilas. Kemudian sapukan pelembap kepada muka. 

Diasaskan lebih dari 28 tahun yang lalu, Murad adalah jenama doktor pertama yang diiktiraf di Amerika Syarikat. Jenama ini tetap benar dengan prinsip saintifik pengasasnya, dermatologi terkenal di dunia; Howard Murad, M.D. Melalui lebih daripada 50 tahun pengalaman penyelidikan Dr. Murad telah membuktikan bahawa kecantikan dan kesihatan adalah saling berkaitan dan terbaik dicapai melalui pendekatan inkusif yang meningkatkan setiap sel di dalam badan.

Murad Hydro-Glow Aqua Peel boleh didapati di kedai Murad diseluruh Malaysia.Ia juga boleh didapati di laman web www.murad.com.my bermula pada pertengahan bulan September. 

Nikmati diskaun 10% pada produk Hydro-Glow Aqua Peel apabila anda membeli di laman dengan kod GLOW di https://www.murad.com.my/unlock-secret-to-youthful-skin sah sehingga 31 Mac 2018.

*R. Voegeli, A. V. Rawlings, P. Seroul, and B. Summers. A novel continuous colour mapping approach for visualization of facial hydration and transepidermal water loss for four ethnic groups. International Journal of Cosmetic Science, 2015, 37, 595-605.


TENTANG MURAD, INC.


Ditubuhkan pada tahun 1989, Murad adalah jenama penjagaan kulit klinikal perintis yang didedikasikan untuk mengalakkan orang ramai untuk hidup dengan lebih bahagia, sihat dan hidup yang lebih penuh. Disokong oleh 19 paten yang unik dan warisan yang mempunyai lebih daripada 30 tahun penyelidikan dan ujian klinikal, falsafah unik Murad, yang dikenali sebagain Connected Beauty, adalah pendekatan seluruh badan manusia untuk kesihatan dan kecantikan yang memberi inspirasi kepada orang untuk menyuburkan kulit mereka, membangkitkan badan mereka melalui aktiviti fizikal, “Eat” air dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan sumber air, dan pemikiran “Be Kind To Their Mind”.

Untuk maklumat lanjut mengenai Murad, log masuk www.murad.com.my atau Facebook Murad di Murad.Malaysia.



20 September 2017

First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

Beauty Box Giveaway

Menariknya giveaway yang Mai sertai kali ni! Menarik sebab penganjur First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ iaitu Mellya, Mrs Pip, Aira, SyahirahValiant, dan Siqahiqa nak hadiahkan beauty box kepada seorang pemenang. Wah, bestnya kalau dapat beauty box tu kan, macam-macam ada dalam satu kotak tu. Boleh cuba produk yang ada dalam beauty box tersebut nanti. InsyaAllah jika rezeki terpaut di sini, merasalah juga nanti mencuba hadiah yang disediakan.

Wanita dengan produk kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Kalau anda berminat untuk sertai giveaway ini, klik terus banner di bawah. Mudah saja syarat-syarat yang perlu diikuti.

Beauty Box Giveaway
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI
Instagram: @maisarah_humaira


First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ , bermula dari 20 September 2017 sehingga 20 Oktober 2017. Jom sertainya. Semoga berjaya!


Design Template Responsive Blog Aini Agen Mary Jardin

Template Blog Responsive Tema Kecantikan & Lifestyle

Servis design blog murah | Dah lama tak update tentang design blog ni. Bukan berhenti buat kerja-kerja design blog, masih berjalan seperti biasa cuma tak sempat nak update di blog je hehe. Untuk kali ini, saya nak kongsikan dengan anda blog yang telah siap Mai design iaitu blog agen Mary Jardin, produk kecantikan dan kesihatan kulit.

servis design blog murah

Pemilik blog ini memilih warna ungu dan emas sebagai warna tema sesuai dengan warna tema produk Mary Jardin. Pada header blog ini, diletakkan produk supaya pembaca jelas dengan produk Mary Jardin. 

Di bawah ini adalah template responsive blog ini. Jom lihat blog ini untuk paparan penuh dan lebih jelas di sini...

Blog pakej 4 + template responsive:  Blog Aini Agen Mary Jardin

servis design blog murah

Di bawah pula adalah paparan blog ini apabila dilihat menerusi telefon pintar. 
design template blog responsive

Sidebar blog
design template blog responsive

design banner blog murah
Banner blog
design watermark murah
Watermark, percuma dengan tempahan pakej 4


Syukur, pemilik blog ini amat berpuas hati dengan design template responsive ini.

Anda berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan? Untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi. InsyaAllah saya akan design / edit mengikut citarasa anda.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)