Textual description of firstImageUrl

Bercuti dengan Vietnam Tour Packages Traveloka

Maisarah Humaira | 11/15/2018 11:25:00 PTG | 0 Komen
Vietnam Tour Packages Traveloka

Vietnam Tour Packages Traveloka | Teringin pula rasanya bercuti di Vietnam. Baru-baru ini Mai ada baca tentang Vietnam di sebuah laman web. Rupanya banyak tempat menarik di sana! Sesuai sangat untuk bercuti bersama yang tersayang sambil menikmati keindahan alam, sejarah negara dan makanan halal di negara tersebut.

Cuti sekolah pula semakin mengahampiri. Elok sangat buat perancangan untuk bercuti sekarang ini. Bercuti ramai-ramai lagi meriah kan? Dengan keluarga atau rakan-rakan, mesti seronok nanti. Jadi, bolehlah mula cari tempat menarik di Vietnam untuk dilawati.

Daripada apa yang Mai baca di laman web tentang tempat menarik di Vietnam, banyak juga yang ada dalam senarai. Salah satunya di bandar Ho Chi Minh, di sini pun dah boleh lawat banyak tempat menarik.

Ho Chi Minh City


Kalau melancong, mengambil gambar kenangan adalah aktiviti yang wajib dibuat. Banyak tempat menarik di Ho Chi Minh yang ‘Instagrammable’. Banyak bangunan bersejarah dan moden dengan rekaan yang unik dan taman-taman menarik dengan hiasan tumbuhan dan kolam.

Antara yang menarik adalah bangunan pencakar langit 68 tingkat Bitexco Financial Tower di Ho Chi Minh. Rekaannya yang moden memang memukau mata yang memandangnya. Dari skydeck yang ditempatkan di tingkat 48 menara itu, kita boleh melihat pemandangan sekitar bandar. Pasti menarik ni!

Bitexco Financial Tower
Skydeck Bitexco Financial Tower

Bangunan bersejarah seperti Central Post Office, Saigon Opera House, Museum of Vietnamese History dan Fine Arts Museum. Lihat, cantikkan reka bentuknya? Kamera dan telefon pintar anda jangan lupa bawa untuk simpan momen indah di sini bersama tersayang.

Central Post Office
Saigon Opera House
Saigon Opera House
Museum of Vietnamese History
Museum of Vietnamese History
Vietnam Fine Arts Museum
Fine Arts Museum

Binh Tay Market juga memiliki senibina yang cantik. Macam-macam ada di sini, sayur-sayuran, buah-buahan, makanan laut hinggalah ke cenderamata. Kalau nak beli buah tangan untuk saudara-mara dan rakan-rakan, cari saja di pasar ini.

Binh Tay Market
Binh Tay Market
Setelah penat berjalan, berehat sebentar dengan menonton Water Puppet Show atau persembahan boneka air pasti membuka mata para penonton. Kalau di Malaysia ada wayang kulit dengan ceritanya, di Vietnam ada Water Puppet Show. Beberapa boneka diletakkan dalam air dan cerita seperti mitos-mitos, budaya dan kehidupan kampung Vietnam dipersembahkan kepada penonton.

Water Puppet Show
Water Puppet Show

Malamnya pula, bersiar-siar di Starlight Bridge. Sangat cantik pemandangannya yang dihiasi dengan lampu berwarna-warna di situ. Pasti rasa tenang minda dan mata bila ke sini.

Starlight Bridge
Starlight Bridge

Atau jika mahu melihat bandar Ho Chi Minh berwarna-warni dengan lampunya dari sungai, bolehlah menyusuri Sungai Saigon dengan menaiki kapal dengan harga berpatutan.


Kalau perut sudah berbunyi meminta diisi, makanan halal pasti dicari ketika ini. Yelah ada di tempat orang kan. Nak makan pun ragu-ragu. Tapi dah tengok, ada kedai makan halal di sana. Antaranya Restoran Hjh Basiroh, Restoran Haji Os Man, Restoran Haji Idris, Restoran Musa Kariem dan Restoran Halal Amin. Kalau pandai cari, InsyAllah banyak jumpa yang halal. Bolehlah cuba Goi Cuon atau popia Vietnam di sana ya.


Tempat seperti Saigon Zoo and Botanical Gardens pasti akan dilawati sebabnya zoo dan taman botani ditempatkan dalam lokasi yang sama. Rin Rin Park yang cantik, taman yang dihiasi dengan rumput menghijau, batuan dan kolam berisi ikan koi dengan jambatan comel di atasnya. Kemudian bersantai di Turtle Lake atau Tao Dan Park. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus… pasti tenang berada di sini setelah penat berjalan melawat pelbagai tempat. 

Saigon Zoo and Botanical Gardens
Saigon Zoo and Botanical Gardens
Rin Rin Park
Rin Rin Park

Turtle Lake, Tao Dan Park
Turtle Lake atau Tao Dan Park

Sebenarnya banyak lagi tempat menarik yang lain ada di sana. Best, macam-macam ada.

Tapi nak lawat pelbagai tempat menarik ini mungkin perlukan masa 2-3 hari di sana. Jadi kena fikirkan juga tentang penginapan dan tiket penerbangan pergi dan balik supaya tidak kelam kabut mencari apabila berada di sana nanti.

Sebelum nak ke sana, persiapan rapi mestilah dibuat terlebih dahulu. Supaya lebih mudah ke Vietnam. Cari punya cari, nampak Vietnam tour packages di Traveloka.

Terbaru daripada Traveloka iaitu Traveloka tour packages. Kini mereka menyediakan pakej kombo Penerbangan + Hotel. Apa yang menariknya dengan pakej ini?

Traveloka tour packages

Menariknya, pengguna dapat berjimat sehingga 11.5% dengan Pakej Penerbangan + Hotel. Ini bermaksud, jika membuat tempahan tiket penerbangan dan hotel sekaligus, harga akan jadi lebih murah. Lagi seronoklah melancong kalau macam ni kan.

Traveloka tour packages
Jimat kan?

Tempah penerbangan dan hotel secara berasingan, rasa leceh juga kan. Dua-dua nak kena cari di laman web berbeza. Apabila ada pakej Penerbangan + Hotel Traveloka ini, sangat memudahkan pengguna.

Untuk pakej Penerbangan + Hotel ini, terdapat pelbagai pakej pelancongan yang Traveloka tawarkan dan ubah suai pakej-pakej tersebut seperti yang kita mahukan untuk mendapatkan kombinasi yang paling sesuai. Senanglah macam ni…

Bab bayaran pula, pelbagai kaedah pembayaran disediakan sama ada tunai atau kad untuk kemudahan anda. Pilih saja nak yang guna yang mana satu. Berbelanja melalui kredit dengan pelan ansuran 0% terkini Traveloka juga boleh.

Gembiranya hati dapat jimat banyak dengan pakej ini! Emm.. bagaimana pula nak buat tempahan pakej Penerbangan + Hotel di Traveloka?


Cara Menempah Pakej Penerbangan + Hotel di Traveloka


1. Cari Penerbangan + Hotel

Mulakan carian anda dengan mengisi destinasi, tarikh perjalanan dan tempoh penginapan.

tempah tiket traveloka


2. Pilih Kombinasi

Di halaman hasil carian, pilih kombinasi Penerbangan + Hotel yang diingini.

tempah tiket traveloka


3. Ubah kombinasi

Jika anda ingin mengubah kombinasi, tekan UBAH pada Penerbangan Anda semasa menggunakan Traveloka App. Untuk laman web Traveloka, klik Ubah Bilik atau Ubah Penerbangan.

tempah tiket traveloka


4. Tempah Penerbangan + Hotel

Semak ringkasan perjalanan dan klik Pilih untuk meneruskan. Isi butiran penempah dan pelancong, dan pastikan semua butiran adalah tepat.

tempah tiket traveloka


5. Teruskan dengan pembayaran

Pilih kaedah pembayaran yang inginkan. Setelah bayaran diterima, e-tiket dan baucar akan dihantar ke emel anda dalam masa 60 minit.

Mudah dan jimat masa bukan? Mana tidaknya, tempahan hotel dan penerbangan boleh dibuat dalam masa yang sama. Untuk pengetahuan anda, buat masa ini, pakej ini boleh didapati di laman web Traveloka dan aplikasi android. Untuk IOS pula bakal menyusul.

Tunggu apa lagi? Cepat-cepat rancang percutian dengan yang tersayang. Jom berjimat dengan Traveloka!


Kredit foto:

https://goo.gl/9sZxPx
https://goo.gl/1nFUee
https://goo.gl/upRLNd
https://goo.gl/Zc6DRK
https://goo.gl/nRKFyD
https://goo.gl/dTU6cB
https://goo.gl/koNa2L
https://goo.gl/TdwMfw
https://goo.gl/QZtjG5
https://goo.gl/cMa87f
https://goo.gl/9jY5hz
https://goo.gl/iQZQWm
https://goo.gl/1nFUee


Textual description of firstImageUrl

Althea Petal Velvet Sunaway, Sunscreen Bagus untuk Kulit

Maisarah Humaira | 11/12/2018 03:25:00 PTG | 3 Komen

Sunscreen Althea Petal Velvet Sunaway


Sunscreen Althea Petal Velvet SunawayKulit yang cantik dan sihat menjadi idaman setiap wanita, lelaki juga tidak terkecuali. Nak kulit yang cantik dan sihat, mestilah beri perhatian yang lebih padanya. Jadi, pelindung matahari atau sunscreen perlu disapu setiap hari bagi melindungi kulit daripada cahaya matahari yang berbahaya, juga dapat mengurangkan pelbagai risiko masalah kulit.

Baru-baru ini, Mai dah cuba sunscreen Althea Petal Velvet Sunaway. Sekali guna terus suka.

Althea Petal Velvet Sunaway, sunscreen
Althea Petal Velvet Sunaway

Selepas disapu pada kulit, kulit terasa lembap dan licin. Teksturnya cecair pekat berwarna putih, tetapi tidak meninggalkan kesan putih pada permukaan kulit. Ia cepat meresap ke dalam kulit. Ringan pada kulit dan yang penting tidak melekit, kulit pun rasa selesa je. Baunya juga harum dengan wangian ros tapi jangan risau, pada yang tak suka bau wangi.. bau itu akan menghilang selepas disapu pada kulit.

Althea Petal Velvet Sunaway, sunscreen
Tidak meninggalkan kesan putih, cepat meresap ke dalam kulit

Althea Petal Velvet Sunaway ini melindungi kulit daripada cahaya UVA (penuaan) dan UVB (sunburn). Apa yang menarik tentang sunscreen ini adalah kandungan utamanya iaitu, ekstrak Damask Rose, melembapkan dan melicinkan kulit. Damask Rose mempunyai komposisi nanomolecular semulajadi yang kaya dengan vitamin untuk tembus jauh ke dalam kulit.

Hyaluronic Acid menarik kelembapan pada kulit untuk mencegah dehidrasi juga terkandung dalam sunscreen ini, secara tak langsung dapat mengawal sebum berlebihan pada kulit. Selain itu, Geranium Oil yang terdapat dalamnya juga menjadikan kulit berseri dan dapat menyembuhkan jerawat. Kalau anda yang banyak bekerja luar di bawah cahaya matahari, kerap melakukan aktiviti di luar rumah dalam masa yang lama, elok sangat gunakan Althea Petal Velvet Sunaway.

Althea Petal Velvet Sunaway, sunscreen


Althea Petal Velvet Sunaway dengan SPF 50+ dan PA++++ sesuai untuk kegunaan harian ye. Sesiapa yang sedang mencari sunscreen yang tahan lama dan beri perlindungan yang kuat untuk kegunaan seharian, yang memberi kelembapan pada kulit tanpa meninggalkan kesan putih pada kulit dan melekit, Althea Petal Velvet Sunaway adalah jawapannya.

Cara Menggunakan Althea Petal Velvet Sunaway

  1. Goncang botol Petal Velvet Sunaway sebelum menggunakannya.
  2. Sapu 15 minit sebelum memulakan aktiviti dibawah cahaya matahari.
  3. Sapukan pada muka dan kulit yang terdedah.
  4. Sapu 3-5 jam sekali untuk menguatkan perlindungan terhadap UV.

Althea Petal Velvet Sunaway ini sesuai untuk semua jenis kulit.

Jom jaga kulit supaya sihat dan cantik. Jangan lupa minum air putih secukupnya ya.
Untuk maklumat lanjut tentang Althea Petal Velvet Sunaway, boleh terus ke laman web Althea ok.

Textual description of firstImageUrl

Dakwah Disebalik Lirik dan Lagu Bekas Kekasih Nyanyian Tomok

Maisarah Humaira | 11/09/2018 08:00:00 PTG | 2 Komen

Dakwah dalam Bekas Kekasih oleh Tomok


Lirik dan Lagu Bekas Kekasih - Tomok | Zaman kini, zaman ujian. Mungkin kita yang masih kabur, tidak nampak dengan ujian tersebut. Lalu, terus leka dalam mainan ciptaan sendiri. Hari demi hari, waktu itu semakin menghampiri. Tapi apakah amalan kita sudah cukup untuk ke sana?

Lagu Bekas Kekasih-Tomok

Lagu Bekas Kekasih - Tomok




Ku dengar kau tak lagi bersamanya
Hidupku indah tanpamu disisiku
Tak mudah cintaku berputik lagi
Hidupku indah bersama kekasih yang baru

Kau harus terima
Itu hakikatnya
Tak seharusnya kita begini
Tak usah kembali lagi

Kau harus sedar
Tiada lagi ruang
Bersamamu
Bekas kekasih
Jangan kembali

Tak mudah cintaku kembali lagi
Hidupku indah bersama kekasih yang baru

Ku dengar kau tak lagi bersamanya
Hidupku indah tanpamu disisiku
Tak mudah cintaku berputik lagi
Hidupku indah bersama kekasih yang baru

Kau harus terima
Itu hakikatnya
Tak seharusnya kita begini
Tak usah kembali lagi

Kau harus sedar
Tiada lagi ruang
Bersamamu
Bekas kekasih
Jangan kembali


Jangan kembali bekas kekasih...

Daripada lagu ini, Bekas Kekasih adalah masa silam diri sendiri yang penuh dengan perkara maksiat yang melalaikan dan yang menjauhkan diri daripada Allah. Macam-macam jenis maksiat ada kan.

Salah satu ujian yang semakin kerap dilihat, tukar jantina. Daripada lelaki menjadi perempuan dan juga sebaliknya. Mereka yang menukar jantina, ada yang tanpa segan silu menunjuk yang mereka bangga dengan perbuatan masing-masing yang salah itu. Tapi ada juga daripada golongan itu yang sudah kembali kepada fitrahnya semula, Alhamdulillah.

Kita yang masih belum diuji, berusaha dengan perbuatan dan berdoa agar kita terhindar daripada perkara seperti ini. Dakwah, nasihat dan doa tanpa henti daripada kita amat perlu untuk golongan itu. Semoga mereka lembut hati untuk berubah semula.

Waktu muda, hati sedang membuak-buak nak mencuba pelbagai perkara. Tapi jangan sampai tersalah cuba. Nanti merana diri. Jika sudah jauh tersasar, ingatlah Allah sentiasa menerima taubat hamba-Nya.

Kembalilah kepada yang nyata.

Pesanan untuk saya, saya, saya dan kita semua.


Textual description of firstImageUrl

Suku-suku Separuh Bantu Kurangkan Berat Badan, Jom Cuba!

Maisarah Humaira' | 11/06/2018 04:05:00 PTG | 13 Komen

Amal Suku-suku Separuh untuk dapatkan berat badan ideal


Teringat ketika raya Aidilfitri beberapa bulan lepas. Ada seorang ibu saudara menegur Mai, katanya badan Mai nampak berisi. Depan orang lain pula tu dia cakap. Terasa jugalah hati dengan kata-katanya, suka-suka nak komen diri orang lain kan heeee

Tapi bila difikir semula, memang betul pun cakap ibu saudara. Masa berat tengah naik tu, kaki pun selalu rasa sakit, cepat penat. Pakaian lama tak boleh pakai dah! Perubahan bentuk badan sangat ketara. Apabila berat tak ideal dengan ketinggian badan, macam inilah jadinya kan.

Teringat zaman belajar di universiti, sampai pensyarah tegur Mai suruh makan banyak sebab kurus, muka pun cengkung. Masa itu aktif, sebab tu berat badan susah naik. Baju pun pakai saiz S. Bila dah kerja asyik mengadap komputer je, sedar tak sedar badan dah naik. Makan pula tak ambil diet seimbang.

Sedih juga bila baju-baju lama dah tak muat. Nampak sangatlah badan dah berisi kan. Nak tak nak, memang kena paksa diri untuk dapatkan semula berat badan ideal dan yang penting sihat. Perkara pertama yang Mai lakukan adalah ubah gaya hidup. Jaga pemakanan dan kerap buat senaman. Kalau sebelum ini nasi mesti penuh sepinggan, sekarang hanya ambil suku pinggan saja. Ya, Mai amalkan 'Suku-suku Separuh' seperti yang doktor sarankan.

Suku-suku Separuh
Foto www.finerminds.com

Suku-suku separuh.. suku karbohidrat, suku protein dan separuh sayur serta buah-buahan. Nak mudah, guna je pinggan sihat khas yang ada dijual di kebanyakan pasar raya. Kalau nak buat anggaran sendiri pun boleh. Yang suka ambil nasi, mi, bijirin dan ubi senang ikut genggam tangan masing-masing. Yang suka roti, ambil jenis wholemeal. Kalau Gardenia, pilih bungkusan warna hijau atau ungu. Kemudian, elakkan makanan dan minuman manis, makanan bergoreng Mai ambil sekali sekala, air masak jadi minuman utama. Makanan dan minuman yang diambil, jangan lupa kira kalori supaya tidak melebihi keperluan badan.

Suku-suku Separuh

Bersenam pun buat juga. Jogging, lompat tali.. berjalan laju pun ok. Nak bersenam dalam rumah pun boleh, boleh cari di YouTube aktiviti bersenam dalam rumah. Nak kurus ni niat kena betul. Kurus bukan sebab nak pakai baju ketat, tayang badan sana sini. Tapi sebab nak sihat supaya boleh uruskan diri sendiri dan keluarga dengan baik serta dapat beribadat dan bekerja dengan selesa.

Selepas amalkan 'suku-suku separuh' dan senaman, Alhamdulillah berat badan dah berkurang dan pakaian lama kembali muat! Buat kerja pun rasa selesa je.

Masa sedang amalkan diet seimbang, ada juga yang cakap, "alaaa buat apa nak diet-diet ni, hidup ni kena cuba semua makanan sedap, barulah nikmat". Ya, makanan sedap memang nikmat tapi kena pandai kira kalori ya. Kita kena ingat, makanan yang diambil perlu sesuai dengan tenaga yang kita gunakan. Dah makan macam-macam jenis makanan, kenalah pandai bersenam. Lainlah kalau kita pekerja buruh atau petani yang banyak gunakan tenaga. Jangan bising di socmed beritahu menyesal makan banyak, berat badan dah naik, badan dah berisi tapi tindakan diri sendiri tiada.

Nak amalkan diet seimbang ni mudah je sebenarnya. Yang susahnya istiqamah je. Makan secara sihat. Tak perlu risau fikir susah-susah nak makan apa, makan je ikut suku-suku separuh yang ada karbohidrat, protein dan sayuran serta buah. Nampak sikit kan portion makanan tu? Tapi sangat membantu kurangkan berat badan dan kekalkan berat badan ideal. Kalau rasa lapar nak makan snek, gantikan biskut, makanan ringan dan seumpanya dengan makan buah-buahan. Makan pula ikut waktu sepatutnya.

Lagi satu, jangan mudah terpengaruh dan tertipu dengan ubat kurus yang semakin banyak di pasaran. Nak kurus tapi dalam masa yang sama nak makan banyak dan tak nak bersenam. Agak-agak andalah.. jadi ke kurusnya tu? Jangan sampai organ dalam badan yang rosak ya kerana nak cepat kurus. Kita sendiri pun tahu, mana ada jalan singkat untuk berjaya kan.

Lagi, makan makanan sebenar lebih bagus daripada yang telah diproses. Rugi pada sesiapa yang tak suka buah-buahan dan sayur-sayuran sebenar, sangat banyak manfaatnya untuk badan. Sebelum memilih untuk ambil makanan tambahan kerana diri sendiri tak suka makan buah atau sayur, yang claim dirinya tak cukup khasiat.. fikir dulu dalam-dalam ye. Tak salah paksa diri untuk makan makanan sebenar yang kaya khasiat semulajadi.

Untung amalkan gaya hidup sihat. Kebaikan dan manfaatnya terasa pada diri sendiri. Kalau anda nak hidup sihat dengan berat badan ideal, ubah cara pemakanan dan kerapkan bersenam. 'Sayang lemak, tinggal-tinggalkan kan' eh hihihi..






Textual description of firstImageUrl

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Maisarah Humaira | 11/03/2018 11:32:00 PG | 23 Komen

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.
Sempena ulangtahun bulan kelahiran Mai, Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com dianjurkan untuk anda semua. Disamping itu, giveaway ini juga diadakan sebagai menghargai anda yang sudi singgah di blog ini. Sebenarnya hari lahir Mai jatuh bulan Oktober tapi disebabkan kekangan masa, terlupa untuk update tentang giveaway ini hehe.

MaisarahSidi.com

Giveaway ini berlangsung dari 3 November 2018 sehingga 2 Disember 2018.


Mudah saja syarat-syarat untuk menyertai giveaway ini:

1. Buat satu entry bertajuk " Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com "

2. Letakkan banner giveaway dan linkkan ke entri ini.

3. Buat ucapan, tak kisah panjang atau pendek sempena hari lahir Mai (kalau boleh buat ucapan kreatif, lagi bagus) dan berikan apa saja komen tentang blog ini.

4. Follow blog ini, Instagram @maisarah_humaira dan FB Page MaisarahSidi.com (wajib follow ketiga-tiga ini ya)

4. Tinggalkan URL entri penyertaan anda di ruangan komen entri ini.

Hadiah yang ditawarkan untuk pemenang berupa produk penjagaan kulit dan beberapa hadiah lain lagi, sesuatu yang pasti membuatkan anda suka 😉 InsyaAllah Mai akan update hadiah pada entri seterusnya.

Hadiah disediakan untuk beberapa blogger bertuah seperti:

  • Hadiah ucapan paling kreatif
  • Hadiah bertuah untuk 5 orang


Lagi banyak penyertaan, bolehlah Mai tambah hadiah lagi.

Setiap blog peserta akan dimasukkan ke dalam bloglist sehingga hujung tahun ini. Jom meriahkan giveaway ini.

Salam perkenalan dan semoga berjaya!



MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa