18 Oktober 2017

10 Reka Bentuk Ruang Tamu Kontemporari Menarik Di Malaysia

Reka Bentuk/Derkorasi Ruang Tamu


Ruang tamu merupakan ruang yang amat penting untuk sesebuah rumah kerana di situlah tempatnya untuk ahli keluarga bersantai bersama setiap hari, dan juga tempat untuk tuan rumah melayan tetamu yang datang membawa berkat.

Jadi, disebabkan itu, setiap pemilik rumah pasti akan berasa tidak sabar untuk renovate ruang tamu sebaik saja menerima kunci untuk rumah baru. Namun begitu, bukan ruang tamu untuk rumah baru sahaja yang boleh diubahsuai, rumah yang sedang diami sekarang juga boleh diubahsuai untuk memberikan suasana yang lebih segar dan moden.

Jika anda perlukan inspirasi untuk hias ruang tamu anda, jom lihat kompilasi gambar ruang tamu yang telah dihias cantik oleh interior designer tempatan untuk rumah-rumah di Malaysia.

1. Kondominium di St Mary Residences, Bukit Bintang

deko ruang tamu
Projek oleh La Conception Hauz

Hiasan dalaman kondominium ini telah menggunakan kombinasi reka bentuk kontemporari, artistik dan antik dengan sangat baik. Kerusi kulit berwarna coklat yang digandingkan dengan meja kopi kayu membuatkan ruang ini kelihatan klasik. Permaidani hitam dan sofa putih pula digunakan untuk mengimbangi suasana ruang ini dengan penampilan kontemporari.


2. Kondominium di Casa Tropicana, Petaling Jaya

deko ruang tamu
Projek oleh Pocket Square

Perabot di ruang tamu di ini telah disusun atur dengan kemas tanpa barang yang banyak di lantai. Rak di dinding di belakang sofa adalah idea yang kreatif dan praktikal sebagai ruang simpanan dan untuk menggantikan meja kopi. Sofa kulit berwarna coklat bentuk L itu pula membuatkan ruang ini kelihatan lebih maskulin.


3. Banglo di Raub, Pahang
reka bentuk ruang tamu

Banglo ini dihias dengan tema kontemporari dan minimalis. Sofa kulit dan meja kopi membuatkan ruang ini kelihatan moden. Pemilihan warna putih dan kelabu pada lantai, sofa dan feature wall menyerlahkan lagi tema minimalis di ruang ini. Bunga hiasan berwarna terang pula ditambah untuk menaikkan seri.


4. Rumah berkembar di Ecohill, Semenyih

deko ruang tamu

Warna coklat memang dikenali sebagai warna yang memberikan suasana warm and cosy. Interior designer yang menghias rumah ini telah berjaya memberikan suasana tersebut dengan menggunakan dinding kayu bercorak sebagai feature wall. Bingkai gambar pula disusun di dinding dengan penuh kesenian dan sebagai salah satu ciri hiasan dalam. Sofa moden berwarna gelap juga sangat sesuai dengan keseluruhan tema ruang ini.


5. Kondominium di Verde, Ara Damansara

deko ruang tamu

Palet warna hitam dan putih telah digunakan untuk menghasilkan hiasan dalam yang moden dan bersih. Permukaan kaca pada kabinet dapur membuatkan kondominium pelan terbuka ini kelihatan lebih luas. Bagi menaikkan seri ruang tersebut, lampu gantung bercorak artistik telah digunakan untuk ruang makan dan di dapur. Sofa hitam bentuk L yang selesa pula diletakkan di ruang tamu untuk menyerlahkan lagi tema moden.


6. Kondominium di Royal Regent, Dutamas

deko ruang tamu

Permaidani gebu berwarna kelabu adalah tumpuan utama untuk ruang tamu ini, dan berperanan dalam menghasilkan suasana yang selesa. Hiasan dalaman dengan tema kontemporari untuk ruang ini telah dilengkapkan dengan sofa dan meja kopi yang ringkas tetapi menarik. Dinding pemisah berwarna hitam dengan corak artistik pula digunakan untuk membahagikan ruang sambil mengekalkan reka bentuk pelan terbuka.

(Baca: 20 Rules To Hire Renovation Contractors in Malaysia)


7. Kondominium di Putra Prima, Puchong

deko ruang tamu

Ruang ini telah dihiasi dengan hiasan dalaman dengan palet warna yang terang dan ceria. Kombinasi warna kuning dan corak abstrak membuatkan ruang ini kelihatan moden dan unik dengan caranya tersendiri. Bagi memastikan suasana ruang tersebut kekal seimbang, pereka hias dalaman telah menggunakan warna asas sebagai warna latar.


8. Rumah teres di Bandar Rimbayu, Shah Alam

deko ruang tamu

Sementara kebanyakan ruang tamu lain menjadikan televisyen sebagai sebagai tumpuan, ruang tamu ini sangat berbeza. Kombinasi pelbagai jenis corak seperti batu bata sebagai feature wall, serta meja dan kabinet kayu asli membuatkan ruang ini kelihatan unik dan menarik. Sofa gebu dan oversized yang diletakkan di ruang ini pula membuatkan keseluruhan suasana kelihatan sangat selesa dengan serta-merta.


9. Kondominium di Casa Tropika, Puchong

deko ruang tamu
Projek oleh Hatch Design

Sekali imbas, mungkin ada yang merasakan ruang tamu ini mempunyai terlalu banyak barang. Tetapi yang sebenarnya, ruang tamu bertema minimalis ini mengetengahkan ciri-ciri praktikal. Pereka hias dalaman memilih reka bentuk abad pertengahan dengan menggunakan sofa kelabu tiga tempat duduk dengan meja kopi yang ringkas. Ruang makan dan ruang kerja pula disekalikan bagi menjimatkan penggunaan ruang.


10. Kondominium di Bangsar Puteri

deko ruang tamu

Hiasan dalaman ruang tamu moden abad pertengahan ini mempunyai gabungan warna terang dan kusam. Gandingan lantai berwarna kayu asli, siling berwarna simen konkrit dan dinding putih membuatkan rumah ini kelihatan sangat unik dan menarik. Bagi menaikkan seri, ruang tersebut telah dipenuhi dengan sofa berwarna biru terang dan kerusi makan pelbagai warna.


Adakah anda kagum dengan hasil kerja interior designer tempatan seperti dalam gambar-gambar di atas? Luangkan masa untuk lihat lebih banyak hasil kerja pereka hias dalaman yang berdaftar di Recommend.my untuk pelanggan di seluruh negara.

Jika anda inginkan suasana baru untuk ruang tamu, bilik tidur, ruang makan atau ruang dapur rumah anda, dapatkan sebut harga secara online di Recommend.my. Kongsi beberapa maklumat ringkas dan pihak Recommend.my akan memberi maklumbalas dalam tempoh 2 jam. Sangat mudah, kan?


16 Oktober 2017

Mug Comel dengan Rekaan Menarik di WePrintGift

Mug Comel daripada WePrintGift


Mug adalah barangan yang biasa ada di rumah atau di tempat kerja. Mug bukan sahaja digunakan untuk minum malah untuk perhiasan juga. Ia juga merupakan pilihan yang popular untuk barangan peribadi kegunaan sendiri dan dijadikan hadiah dalam pelbagai majlis dan acara yang berkaitan.

Lagi cantik dan menarik sesebuah mug itu jika disertakan dengan rekaan memukau hasil idea sendiri. Kemudian rekaan tersebut dicetak pada mug. Tapi bagaimana kita ingin mencetaknya jika tiada peralatan yang sesuai untuk itu? Jangan risau. Selesaikan masalah anda dengan WePrintGift. Mereka sedia membantu anda.
mug comel, WePrintGift
Mug daripada WePrintGift


Apa itu WePrintGift?


Pasti anda tertanya-tanya tentang WePrintGift kan? WePrintGift menyediakan servis membuat hadiah peribadi yang unik dengan merealisasikan reka bentuk yang kita inginkan dicetak pada barangan tertentu. Mereka juga menyediakan alatan reka bentuk yang memudahkan pengguna untuk mereka sendiri mengikut idea masing-masing di laman web tersebut. Harga yang ditawarkan untuk sesuatu barangan pula sudah pasti mampu untuk dimiliki oleh semua orang.
Laman Web WePrintGift

WePrintGift menawarkan sehingga 3,000 produk berkualiti tinggi untuk anda pilih, alat reka bentuk (design tools) mesra pengguna serta kaedah percetakan yang tahan lama, jaminan wang 100% dan bantuan perkhidmatan pelanggan yang cepat. Anda pasti merasai pengalaman membeli-belah yang menyenangkan di WePrintGift.

Pelbagai barangan menarik disediakan di WePrintGift, sama ada barangan kegunaan sendiri digunakan untuk menghiasi rumah atau hadiah yang sederhana namun amat bermakna buat penerima.


Teknologi Percetakan di WePrintGift


WePrintGift menggunakan teknologi percetakan pemindahan haba (heat transfer printing technology) untuk mencetak foto, nama atau mesej mengikut reka bentuk yang anda fikirkan. Anda boleh memilih untuk menggunakan alat reka bentuk mudah digunakan di laman web WePrintGift atau mereka bentuk sendiri menggunakan Adobe Photo atau Illustrator, memuat naik dan mencetak.

Ciri-ciri mug berkualiti yang disediakan WePrintGift:
  • Seramik
  • 3.25" Diameter, 3.75" Tinggi
  • Dishwasher and Microwave safe
  • Terdapat dalam 11oz
  • Mug Gred AA dengan kualiti premium
  • Dicetak sepenuhnya dengan monogram, logo atau mana-mana imej pada permukaan.
  • Terdapat dalam jenis Glossy dan Matte 
  • Tiada tempahan minimum diperlukan



Mug Peribadi WePrintGift yang Patut Dimiliki


Pada masa kini, hadiah yang menarik dan unik menjadi trend, semua orang ingin memiliki sesuatu yang bermakna kepada mereka.

Apa kata jika mug dengan hasil rekaan idea sendiri diberikan kepada yang tersayang. Pasti ia menjadi ingatan dan kenangan manis dalam hidup mereka. Anda boleh membuat mug peribadi sama ada dengan meletakkan foto, nama atau mesej untuk penerima.
mug comel, WePrintGift
Boleh letak foto, nama atau mesej

Mug sering menjadi pilihan sebagai hadiah atau juga kegunaan peribadi kerana ia digunakan setiap hari, jadi tidak hairanlah mug adalah salah satu pilihan yang paling popular untuk item peribadi atau idea hadiah! 


Cara untuk Membuat Tempahan di WePrintGift

Mudah sahaja cara untuk membuat tempahan di WePrintGift,  semudah ABC. Apa yang perlu buat ialah pergi ke laman web WePrintGift, kemudian...

Langkah 1 – Pilih barangan pilihan anda

Langkah 2 – Reka bentuk sendiri mengikut idea anda

Langkah 3 – Pesan

Mudah kan? Untuk lebih lanjut tentang cara membuat tempahan, anda boleh merujuk panduan yang disediakan di SINI.

Anda tidak perlu bersusah payah untuk mencari hadiah menarik dan unik buat yang tersayang dengan adanya WePrintGift. Apa tunggu lagi? Jom ke WePrintGift sekarang juga!

Laman web: www.weprintgift.com


15 Oktober 2017

First Giveaway by Mushyzaini

Giveaway September

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ini baru ada masa jengah blog sendiri. Sibuk sikit akhir-akhir ni. Kali ini Mai sertai First Giveaway by Mushyzaini yang dianjurkan blogger Musfirah. 

Klik banner di bawah ini untuk menyertai giveaway ini.

Giveaway Mushyzaini
KLIK > First Giveaway by Mushyzaini

Hadiah yang ditawarkan sangat menarik. Kalau nak tahu hadiahnya, klik terus banner di atas ye.
Mudah saja syarat-syarat yang perlu diikuti. Cepat-cepat sertai ye.

Rakan blogger yang ditag: +tenku butang dan +Nurul Syahirah 

Semoga berjaya!


11 Oktober 2017

Minuman Heartbeat daripada Juice Works Kaya Antioksidan

Jus Kaya Antioksidan - Minuman Heartbeat daripada Juice Works


Antioksidan, anda mungkin pernah dengar istilah ini di sekitar kedai makanan kesihatan di bandar atau pun perbincagan mengenai topik kesihatan dan pencegahan penyakit.

Carian melalui Google menunjukkan penggunaan istilah ini telah berkembang pesat semenjak dua dekat yang lalu ini, selaras dengan peningkatkan minat dalam permakanan hidup yang lebih sihat. Tetapi tahukan anda apa itu antioksidan sebenarnya?

Merujuk kepada kamus, antioksidan merupakan bahan yang menghilangkan agen-agen pengoksida yang berpotensi merosakkan organisma hidup didalam badan. Pengoksidaan di dalam tubuh manusia adalah tindak balas kimia yang menghasilkan radikal bebas yang boleh menyebabkan tindak balas rantaian yang boleh merosakkan sel.

Malah process metabolisme atau pemprosessan oksigen yang kita ambil melalui pernafasan, atau penghasilan tenaga daripada sel-sel, boleh menghasilakan radikal bebas seperti itu.

Tubuh kita adalah penciptaan tuhan yang menakjubkan, kerana ia juga boleh menghasilkan antioksidan yang diperlukan untuk mengatasi kerosakkan ini. Walau bagaimanapun, kandungan radikal bebas ini jauh lebih banyak daripada antioksidan yang terdapat didalam tubuh kita, terutamanya di dalam dunia yang semaking tercemar ini.

Oleh itu, untuk membantu badan kita mengekalkan keseimbangan, bekalan antioksidan luar yang berterusan diperlukan untuk membantu meneutral dan menghilangkan radikal bebas.

Inilah sifat alam semulajadi yang menyediakan apa yang diperlukan oleh badan kita. Antioksidan boleh didapati di kebanyakkan makanan yang ber asaskan tumbuh-tumbuhan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia juga boleh di dapati di dalam teh, wain dan coklat! Terdapat juga banyak jenis antioksidan yang lain, beberapa yang popular adalah vitamin (beta-Karoten), C, dan E. Andajuga mungkin pernah dengar mengenai flavanols – yang terdapat didalam coklat dan lycopene yang terdapat di dalam tomato. 

Salah satu sebab disebalik kenaikkan minat terhadap jus buah-buahan an sayur-sayuran baru-baru ini – selain daripada kelazatannya adalah jumlah antioksidan yang banyak yang boleh diperolehi daripada mereka.

Ambil minuman Heartbeat daripada Juice Works, yang menggabungkan kebaikan antioksidan yang kuat dari limau gendang, oren, lobak merah, epal dan timun.

Juice Works Heartbeat

Ia mempunyai hesperidin antioksidan daripada oren, dimana ia boleh membantu meningkatkan fungsi saluran darah dan menurunkan risiko penyakit jantung seseorang.

Selain daripada antioksidan alfa dan beta-karoten, yang bain untuk kuit, paru-paru, sistem imun dan kesihatan jantung, wortel mengandungi antioksidan lutein yang penting untuk kesihatan mata.

Di samping kaya dengan vitamn A dan C, limau gendang juga mempunyai antioksidan naringenin, yang telah didapati untuk membantu hati memecah lemak dan meningkatkan kepekaan sel tubuh terhadap insulin. Terdapat bukti menyatakan bahawa naringenin mungkin melindungi hati daripada kerosakkan.

Timun, mempunyai banyak antioksidan juga. Sekali lagi, selain vitamin C fan beta-karoten, ia mengandungi flavonoid seperti kaempferol, yang dapat membantu melawan kanser dan menurukan risiko penyakit kronik, termasuk penyakit jantung. Epal juga adalah kaya dengan flavonoid yang mempunyai antioksidan yang banyak. Saintis kini telah mengira kuasa antioksidan epal adalah bersamaan dengan lenih daripada 1,5000 miligram vitamn C.

Heartbeat, Juice Works

Jadi apa yang anda tunggukan? Dapatkan secawan Heartbeat – atau mana-mana jus pilihan anda dari Juice Wroks hari ini - dan bantu badan anda melepaskan radikal bebas yang jahat!

P/s: Khusus untuk bulan Oktober, Juice Works telah berkerjasama dengan Face – dahulu dikenali sebagai Groupon – unutk menawarkan RM 5 Diskaun untuk setiap pembelian di Juice Works. Hanya layari www.myfave.com atau muat turun aplikasi Fave dan dapatkan kod promo untuk mendapatkan diskaun anda!**

**Tawaran ini boleh ditebus dari Oct 1 sehingga Oct 31, 2017
**Ia tidak boleh digabungkan dengan diskaun/baucar yang lain



TENTANG JUICE WORKS Malaysia

Juice Works Malaysia adalah perintis syarikat jus buah-buahan yang segar di negara di mana mereka dipercayai oleh beribu-ribu pelanggan-pelangan setia untuk kraf yang mengunakan ramuan bahan-bahan semulajadi yang terbaik.

Juice Works

Diasaskan oleh Jason Choy dan Ling Mooi Li, pasangan berkenaan membuka kiosk pertama di pusat beli-belah Curve pada Disember 2004. Setelah tidak lama ia dibuka, kisok tunggal ini telah memenangi pujian daripada pelanggan-pelanggan untuk menu jus yang sihat dan smoothie yang sangat lazat.

Bermula daripada satu kiosk, Juice Works Malaysia telah berkembang sebagai syarikat pembekal jus buah-buahan dan smoothie segar premium di negara ini yang mengkhusus dalam menu hebat untuk lebih daripada 30 pilihan buatan tangan. Jenama ini terkenal dengan minuman sihat yang segar, dibuat selepas pesanan dan lazat menjamin pelangan akan kembali melawatnya lagi. Daripada eksekutif perniagaan yang sibuk kepada ibu bapa dan pengguna yang mementingkan kesihatan, Juice Works Malaysia mempunyai minuman yang sesuai dibuat segar untuk setiap keperluan individu.

Juice Works Malaysia kini boleh dijumpai di 29 lokasi di seluruh negara dengan banyak lagi akan di buka pada masa yang akan datang. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk gaya hidup sihat, Juice Works Malaysia juga menawarkan peluang francais sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangannya, serta kiosk mudah alih untuk menyampaikan minuman kepada pelanggan yang asyik bergerak.


10 Oktober 2017

Puas Hati dengan Jam Tangan Casio Dari Zalora

Jam Tangan Casio Dari Zalora 

Alhamdulillah, jam tangan Casio dari Zalora selamat tiba di rumah. Encik posmen Gdex yang hantarkan. Puas hati sangat sebab bungkusan jam dan juga kotaknya tiada sebarang kerosakan. Tempoh penghantaran pun cepat. Inilah jam tangan wanita berjenama Casio yang Mai pesan melalui laman web Zalora.

Jam Tangan Casio

Agak lama juga Mai tak pakai jam tangan, bertahun juga lah. Sebabnya Mai alah dengan besi. Sebelum tu Mai pakai je jam tangan, bahagian bawah jam tu mesti ditampal dengan selotape. Baru boleh pakai. Kalau tak, timbul bintik-bintik merah dan gatal di kawasan yang terkena besi. Siap ikut bentuk bulat lagi tu. Nak beli jam plastik rasa macam budak-budak pulak. hehehe.

Akhir-akhir ni teringin pula rasanya nak pakai jam tangan. Jam tangan yang ada dah diberi kepada adik. Mai pun bukalah laman web Zalora untuk cari jam pilihan hati. Agak lama juga mencari sebab rambang mata hehe. Akhirnya, jam tangan jenama Casio dipilih. Harganya pula tidak melebihi RM100. 

Apa yang membuatkan Mai tertarik dengan jam tangan ini ialah rekaannya yang simple. Didalamnya diletakkan angka roman dan juga terdapat tarikh serta hari. Talinya pula adalah daripada kulit. Bingkainya berwarna perak berkilat. Memang berkenan dengan jam tangan ni. Yang pastinya ia adalah original. 

Jam Tangan Casio

Kalau jam tangan, Mai tak suka jenis yang kosong tanpa angka atau banyak corak dan aksesori didalamnya. Jadi, jam tangan ini memang jadi pilihan hati Mai.

Secara keseluruhannya, sangat berpuas hati dengan servis daripada Zalora. Dah banyak kali juga membeli di situ. Yang sebelum-sebelum ni pun sama. Servis tip top. 

Kalau anda nak tahu, sekarang ini sedang berlangsung #MYCYBERSALE yang bermula dari 9 sehingga 13 Oktober 2017. Pelbagai jenis produk disediakan untuk anda dengan diskaun berganda-ganda dan tawaran eksklusif yang anda boleh dapatkan semasa jualan ini sahaja. Apa tunggu lagi? Cepat-cepat buka laman web beli-belah online sekarang juga. Kalau nak lebih penjimatan, beli melalui Shopback, anda akan dapat casback pula. Untung kan?

Selamat membeli-belah!