16 Ogos 2017

Gayatnya Memandu Sebelah Kenderaan Besar di Jalan Raya!

Gayat Ketika Memandu


Gayatnya apabila memandu sebelah kenderaan besar di jalan raya! Mungkin Mai je macam ni kot hehe. 
gayat ketika memandu
Sumber: Google

Kalau memandu bersebelahan dengan kenderaan yang lebih kurang sama saiznya, Mai ok je. Tapi bila sebelah kereta ada kenderaan besar seperti lori besar atau bas... kecut perut dibuatnya. Rasa nak menjerit pun ada kalau waktu memandu tu kenderaan besar lalu di sebelah. 

Kalau Mai jadi penumpang pun, sama je gayatnya. Siap tutup mata bila lori besar lalu. Aduhhh.. Abah Mai gelak je lah. haha. Entahlah macam mana pula rasa gayat ni boleh datang. Mungkin sebab berita-berita kejadian kemalangan yang membuatkan Mai rasa gayat dan takut. 

Ingat lagi semasa ujian memandu dengan JPJ beberapa tahun lepas. Memang betul-betul ada lori besar lalu ketika sedang memandu. Haishhh. Takkan nak menjerit depan abam JPJ tu pulak kan. Nak tak nak Mai teruskan je memandu sambil baca macam-macam ayat dah. haha. Alhamdulillah, lulus jugak masa tu.

Mai ada terfikir juga. Macam mana cara nak atasi masalah gayat ni. Mungkin kalau Mai tak terlalu fikirkan yang bukan-bukan, akan kurang rasa gayat. InsyaAllah boleh kan.


*** 

Jangan sia-siakan akaun Blog, Facebook, Instagram dan Youtube anda. Anda boleh jana pendapatan dengannya. Konsepnya mudah, anda kongsi anda dapat wang.
Memang mudah, klik SINI segera untuk sertainya. 


14 Ogos 2017

Sedap ke Cadbury Dairy Milk Oreo?

Cadbury Dairy Milk Oreo

Masa mula-mula tonton iklan coklat Cadbury Dairy Milk Oreo yang baru di TV, kejap-kejap tu juga nak cari dan beli. Nak tahu juga rasanya sedap atau tak.

Sebenarnya Mai memang penggemar coklat. Lagi-lagi coklat Cadbury, hampir setiap jenis coklat Cadbury Mai pernah rasa. Yang Mai paling suka, Black Forest sebab ada biskut dan jeli dalam tu, sedap kunyah-kunyah dengan coklat. Sebab tu Mai teruja sangat nak rasa Cadbury Dairy Milk Oreo ni, ada biskut dalam tu kan hehe. Agak-agak sama tak rasa coklat Cadbury yang baru ni dengan yang sebelumnya?

Jom...

Cadbury Dairy Milk Oreo

Coklat ini dibeli di pasar raya The Store Sungai Siput. Jalan-jalan dalam The Store cari barang yang diperlukan, tiba-tiba ternampak coklat Cadbury baru ni. Apa lagi, beli terus la jawabnya. Tengok plastik Cadbury Dairy Milk Oreo ini pun dah tak sabar nak rasa isinya. 

Cadbury Dairy Milk Oreo

Ada sarung kertas lagi di dalamnya. Sayang nak buang, Mai simpan je penyudahnya hehe.

Cadbury Dairy Milk Oreo

Haaaa.. ini isi dalamnya. Betul-betul tak sabar nak rasa coklat Cadbury Dairy Milk yang diisi dengan krim berperisa vanila dan sudah pasti ada biskut Oreo yang telah dihancurkan dalamnya. Sedap juga rasa coklat ni kunyah-kunyah dengan biskut Oreo. Biskut yang ada dalam bar tu pun banyak. Yeaayy Mai suka! Cuma... rasanya saja agak manis. Mungkin sebab rasa krim vanila tu kot. Tapi yang lain memang ok dah 😊 Tak tahu la kot Mai je yang rasa agak manis coklat ni. Ikut lidah masing-masing kan hehehe.

Apa pun coklat Cadbury tetap menjadi pilihan hati Mai. Kalau ada yang nak hadiahkan Mai coklat Cadbury, lagi la Mai suka hahaha. Bagi anda penggemar coklat yang masih belum merasai Cadbury Dairy Milk Oreo ni, cepat-cepat beli ye. Sedap... tapi jangan makan selalu pula ya..

Coklat Cadbury sentiasa sedap!


13 Ogos 2017

ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

Giveaway Ogos

Hari ini sedang blogwalking jumpa satu giveaway iaitu ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH. Giveaway ini dianjurkan oleh blogger Atie Hilmi. Apa lagi, Mai pun join lah giveaway ini.

Kalau nak join giveaway ni juga, klik terus banner giveaway di bawah ini.

giveaway atiehilmi.com
KLIK BANNER

Apa hadiah yang disediakan untuk pemenang bertuah? Inilah antara hadiahnya...

giveaway atiehilmi.com

Mana tahu rezeki kita ada di sini 😊 InsyaAllah. Cepat-cepat sertai giveaway ini ya. Semoga berjaya!


11 Ogos 2017

Edit Template Dan Design Header Blog Zuraini.com

Servis Edit Template dan Design Header Blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua 😊 Semoga ceria selalu. Hari ini Mai nak kongsi artwork baru iaitu edit template dan design header Blog Zuraini.com. Template ini adalah template readymade responsive.

Pemilik blog ini telah memilih warna hijau dan emas sebagai warna tema blognya. Tiba-tiba teringat warna baju pengantin kawan yang sama dengan warna ni 😁 Cantik gabungan kedua-dua warna ni. Di bawah ini merupakan header blog tersebut.

design header blog cantik
Header Blog Zuraini.com

Blog Zuraini.com, blog tentang produk kecantikan dan kesihatan homemade. Jadi, Mai letakkan dedaun hijau pada footer blog ini. Jom ke blog hijau emas ini untuk melihat paparan penuh dengan lebih jelas lagi.

edit template responsive
Template Blog Zuraini.com

Sekarang ini lebih mudah. Blogger boleh pilih terus template readymade di mana-mana laman web yang menyediakannya. Hanya download dan install terus kod ke dalam blog. Tapi, pernah tak jadi pada anda... bila dah berkenan satu template tu, warnanya pula tak kena dengan jiwa. Ada juga yang nak tambah header bagi menarik lagi template. Macam-macam perkara lagi nak tambah dalam blog tapi tak berapa tahu nak pasang atau tukar sendiri.

Haaa.. kalau anda teringin menggunakan template readymade yang dah sedia ada dalam pelbagai laman web template percuma tetapi tidak mahir untuk edit sendiri, Whatsapp atau PM terus Mai di Facebook ye. InsyaAllah Mai boleh bantu dengan harga yang amat berpatutan 😊 Yang penting blog cantik mata memandang, kemas, anda puas hati dan lebih bersemangat menulis di blog lepas tu.

Blog template designer yang sedia ada di platform blogspot pun Mai boleh ubah jadi responsive dan SEO friendly.

Bagi anda yang berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan untuk pelbagai tema blog seperti blog peribadi, blog bisnes dan lain-lain lagi. InsyaAllah Mai akan design / edit mengikut citarasa anda.

Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan, hubungi Mai melalui:

Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Maisarah)

Cinta Kepada Allah Hilang kerana Nikmat-nya?

Lagu Hilang Nyanyian Rabithah 


Alhamdulillah Alhamdulillah  Alhamdulillah. Kita masih diberi nikmat menghirup udara oleh Allah. Nikmat yang maha penting kepada manusia dan setiap makhluk bernyawa. Tanpa udara, bagaimana kita boleh hidup. Betul kan? 

Udara juga merupakan rezeki berharga daripada Allah. Subhanallah, sebenarnya terlalu banyak nikmat rezeki yang Allah kurniakan. Sama ada kita sendiri perasan atau tidak saja. Yang kita asyik fikirkan saban hari adalah wang, wang dan wang yang kita anggap ia rezeki besar. Benar, ia juga adalah rezeki tapi secebis saja.

Bercakap tentang nikmat Allah, memang sepatutnya kita perlu banyak-banyak bersyukur kepada-Nya. Kalau tanpa izin-Nya, mana mungkin kita dapat rasa segala nikmat tersebut. Semoga nikmat yang Allah berikan membuatkan kita selalu ingat pada-Nya.

Lirik lagu Rabithah - Hilang

Terkesan betul dengan sebuah lagu nyanyian Rabithah yang bertajuk HILANG. Lagu ini adalah sebuah monolog tentang diri kita yang Allah dah bagi banyak sangat nikmat. Tapi, adakah nikmat yang Allah bagi tu membuatkan kita makin dekat dengan Allah, atau kita makin lupa dari Allah.

Adakah cinta Allah semakin kuat di hati kita, atau ia telah HILANG dibuai nafsu? Lagu ini menceritakan tentang diri kita yang leka di buai dengan nikmat, hingga lalai melupakan Allah tanpa sedar yang menyangka bahawa amal beliau sudah diredhai Tuhan. - Tarbiah Sentap



Hakim:
Hariku sering tuah hadir bertamu
Seakan dunia hanya untuk diriku
Kasih alam sering menyebelahiku
Seolah tiada ruang selain diriku

Namun sepi ku rasa walau ku sempurna
Takut ku pada indah dunia tak selama,
Kelompang di jiwa,
Tiada rasa tuk mendekati-Nya

Mahdi:
Tuhan ku bimbangi nikmat zikirku tiada lagi
Ridwan:
Rasa asyik ini ku sangka Kau redhai
Akmal:
Hampa sang nurani kerna ku ingin bebas rasa hilang
Korus:
Tuhan dekatiku pada yang Kau cintai

Hakim:
Kerna sepi ku rasa walau ku sempurna
Takut ku pada indah dunia tak selama,
Kelompang di jiwa,
Tiada rasa tuk mendekati-Nya

Mahdi:
Naluri lumrahku memanggil tuk kembali
Akmal:
Jauhlah diri dari pujukan dunia
Mahdi & Akmal:
Oh tuhan jauhkan daku
Dari rasa hilang ini



Jom fikir sejenak . . .

Adakah nikmat dan kejayaan yang kita kecapi selama ni, mendekatkan diri kita pada Allah, ataupun ia menambahkan kelalaian kita?

Adakah nikmat yang Allah kurniakan untuk kita ni betul-betul nikmat, atau ia adalah ISTIDRAJ?

Sejauh mana kita betul-betul menghargai segala nikmat yang Allah dah curahkan pada kita dari kita kecil hingga hari ini?

Ya Allah!

Ampunkan kami.