Kenapa Takut Makan Ubat Hospital?

Maisarah Humaira | 22.10.18 | 3 Komen

Takut Makan Ubat Hospital


Ada yang kata, jangan terlalu bergantung dengan ubat hospital nanti badan boleh rosak lagi cepat. Benarkah begitu? Kata-kata negatif inilah yang membuatkan segelintir orang takut makan ubat hospital.

Laaa... kenapa nak takut pula. Ubat-ubat yang kita dapat dari hospital itu, mengikut preskripsi daripada doktor. Doktor yang merawat, mestilah dia tahu jenis ubat yang patut diambil oleh pesakit dan dos ubat yang betul untuk para pesakitnya.

ubat hospital
Foto dari Google

Mai sendiri pernah ambil ubat hospital selama hampir 5 bulan kerana jangkitan Sporo pada kulit. Ubat Sporo itu ada kesan sampingan jika diambil dalam jangka masa panjang. Tapi Mai tak risau sebab sepanjang ambil ubat Sporo, Mai ambil ubat mengikut dos seperti yang diarahkan oleh doktor.

Setiap 2 bulan sekali, doktor akan suruh buat pemeriksaan darah di hospital untuk memantau tahap kesihatan. Apabila luka Sporo sudah sembuh, hanya tinggal parut.. doktor suruh berhenti makan ubat tersebut sebabnya dah pulih. Alhamdulillah kini Mai dah bebas daripada jangkitan Sporo.

Kalau semasa pengambilan ubat terdapat sebarang masalah, berbincang dengan doktor, kemudian mereka akan mengenalpasti sesuatu masalah dan akan berusaha cari penyelesaian yang terbaik. Ubat yang dibekalkan kepada pesakit pula, bukan sebarang ubat dan bukan murah. Nampak.. doktor sangat menjaga pesakitnya kan? Cuma kadang-kadang kita tidak menghargainya, malah ada yang menuduh doktor dan ubat hospital menjadi punca sesuatu penyakit.

Sebenarnya ramai pesakit yang bergantung dengan ubat hospital. Alhamdulillah dengan izin Allah mereka dapat meneruskan kehidupan dengan bantuan ubat tersebut.

Kita yang masih diberi nikmat sihat, janganlah momokkan mereka dengan pelbagai kata negatif yang akhirnya akan membuat mereka tinggalkan ubat hospital. Kalau nak jual produk kesihatan atau makanan tambahan sekalipun, mohon janganlah sehingga keluarkan kata-kata yang memesongkan fakta yang benar demi mengaut keuntungan semata-mata.

Senang.. kalau sakit, jumpa doktor. Ada kalanya tak semua petua tradisional ngam dengan badan kita. Sudah ada teknologi yang memudahkan kita, manfaatkannya untuk kebaikan bersama.

Makan apa pun jika berlebihan, pasti ada kesan sampingan. Rujuk kepada yang pakar, InsyaAllah baik-baik saja.


Cara Upgrade Hotlink Non 4G SIM ke 4G LTE SIM

Maisarah Humaira | 21.10.18 | 3 Komen

Upgrade Hotlink Non 4G Sim ke 4G LTE SIM


Baru-baru ini, Mai dapat SMS daripada Hotlink yang meminta untuk upgrade simkad sedia ada ke 4G LTE. Yelah.. baru terfikir simkad yang sedang digunakan tiada liputan 4G. Simkad yang sedang digunakan ini pun dah lama, sejak zaman belajar lagi.

Smartphone Mai memang ada sokongan 4G LTE, cuma simkad yang digunakan saja bukan 4G. Betul juga, banyak kebaikan guna simkad 4G. Capaian internet lebih pantas berbanding teknologi rangkaian 3G sebelum ini. Maka buat kerja secara online lagi cepat jadinya.

upgrade simkad ke 4G

Mudah saja cara untuk upgrade simkad non 4G ke 4G LTE. Ini untuk pengguna pelan prabayar Hotlink Maxis..

1. Pergi ke Maxis Center berdekatan anda.
2. Beritahu kepada staf di situ, nak upgrade simkad ke 4G.
3. Mereka akan minta kad pengenalan dan beberapa butir-butir peribadi. 
4. Simkad 4G yang baru akan diberikan. 

Tiada sebarang caj dikenakan untuk proses ini. Proses upgrade simkad ini sekejap saja, hanya beberapa minit dah siap. Selepas setengah jam proses upgrade dilakukan, simkad 4G baru boleh digunakan dengan menggantikan yang lama.

Senang bebeno orang Perak kata. Kepada sesiapa yang masih belum upgrade simkad 3G ke 4G, eloklah tukarnya segera ya. Untuk yang bukan pengguna pelan Hotlink, anda boleh tanya dengan telco masing-masing ok.



Doktor Beri Nasihat, Diperlekehkan Pula

Maisarah Humaira | 15.10.18 | 11 Komen

Nasihat Doktor yang Sering Dikecam


Bukan senang nak bergelar seorang doktor kesihatan. Ahli farmasi juga sama. Banyak perkara dan ilmu yang mereka perlu belajar sepanjang tempoh pengajian di universiti. Banyak cabaran dan ujian demi kerjaya doktor yang membantu pesakit.

Kawan Mai ada yang yang sudah bergelar doktor dan ahli farmasi. Seronok bila bersembang sama-sama, tentang apa yang mereka belajar di universiti. Seronok sebab berkaitan kesihatan tubuh badan, rasa teruja nak tahu. Yela, kami belajar bidang lain-lain. Sambil tu dapat juga tambah ilmu baru.

nasihat doktor
Foto irishexaminer.com

Memang mencabar bidang kedoktoran ini. Nak kenal pelbagai urat, organ, otot, bab makanan, penyakit dan macam-macam lagi.. bukan senang. Ada beberapa subjek yang perlu dijawab secara lisan dan praktikal. Yang praktikal tu pula, kalau ada dijawab salah.. sampai perlu mengulang subjek itu. Ada yang kena guna mayat lagi tu. Uishhh..

Sama juga seperti ahli farmasi, semuanya tentang ubat. Pernah jugalah seorang kawan Mai yang ambil kos farmasi ini mengeluh kata kos ini susah. Sampai kena mengulang subjek sebab tersalah sukatan bancuhan ubat sewaktu peperiksaan praktikalnya. Nak botak kepala dibuatnya.. Tapi Alhamdulillah sekarang dia dah jadi ahli farmasi di sebuah hospital di Sarawak.

Apabila banyak ilmu yang dapat, baru tahu itu.. ini.. tak boleh diikut. Masa bersembang, banyak 'ooooo' sebab dah tahu yang betul dan salah sesuatu perkara yang menjadi amalan sebelum ini. Syukur ada kawan sendiri yang terlibat dalam bidang ini. Senang nak tanya perkara yang berkaitan.

Sekarang ini, ramai doktor yang sudi memberikan ilmu secara percuma di laman sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter. Ya, percuma tanpa gaji. Tujuannya untuk menyedarkan rakyat Malaysia dan yang lain tentang kepentingan kesihatan, ubat-ubatan, pemakanan dan sebagainya.

Seronok dapat ilmu sebegini, boleh diamalkan dalam kehidupan seharian. Tapi bukan semua orang suka dengan perkara baik yang mereka lakukan ini. Ada saja mata melihat dari sisi buruk juga mengecam tindakan mereka kerana nasihat yang para doktor sampaikan.


Nasihat dan teguran, tandanya sayang kan? Untunglah kita ada yang sayang. Doktor beritahu perkara sebenar daripada kita berterusan hidup dengan mitos kesihatan merapu yang sering dianggap fakta.

Terimalah kebenaran kerana terdapat berjuta kebaikan padanya.
Kesihatan terjaga, hidup bahagia, dapat beribadat dengan gembira.

Buat kita manusia yang sering ego dengan teguran...

Ilmu itu diumpamakan seluas lautan.
Tapi nak ilmu, kena berguru. Berguru dengan yang pakar dalam bidangnya.
Jika tidak, tersesat dalam lautan yang luas itu tanpa arah tuju yang betul.

Sudah dapat ilmu yang benar, amalkan. Jangan pula jadi bodoh sombong mahu ikut yang salah juga.
Apabila dilabel bebal, tahu pula melenting.

Mudah.. Betulkan yang biasa, biasakan yang betul.



GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM

Maisarah Humaira | 14.10.18 | 9 Komen

Giveaway planner


Tahun 2019 bakal tiba beberapa bulan saja lagi. Terfikir pula nak beli planner, bagi teratur sikit buat kerja-kerja harian hehe. Sedang blogwalking, ternampak pula GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM, terus sertainya sebab hadiahnya planner ๐Ÿ˜€

Comel corak depan planner tu, kalau ada rezeki bolehlah merasa hadiah ini hehe. Bagi anda yang nak sertai giveaway ini, klik je banner di bawah ini ok..

giveaway planner

Untuk blog Sha, Mai suka sebab minimalis, loading pun cepat. Mungkin blog itu Sha boleh letak warna background pada sidebar title dan gunakan warna tema yang sama dalam blog supaya nampak seragam, mesti lagi cantik :)

Ucapan untuk Sha pula, semoga Sha sentiasa mengekalkan semangat berblog dengan menyebarkan pelbagai ilmu kepada pembaca.


Resepi Oden Sedap dan Mudah, Buat Sendiri Je!

Maisarah Humaira | 13.10.18 | 7 Komen

Resepi Oden Buat Sendiri


Ramai yang sudah mencuba oden FamilyMart. Disebabkan ingin mencuba oden tersebut beratur panjang pun sanggup. Tapi kalau sedap, beratur panjang mana pun tak kisah kan hehe. Macam gerai Ais Kepal Milo Tok Abah Kuala Kangsar yang pernah viral sampai masuk TV3. Mai pun sanggup beratur panjang masa tu hihi.

Sejujurnya Mai belum pernah merasa oden FamilyMart. Disebabkan nak juga rasa kesedapannya, Mai pun ikutlah salah satu resepi oden mudah viral yang ada di Instagram. Sedap juga rasanya, kena dengan tekak Mai. Makan oden panas-panas sedang hujan turun, fuhhh nikmatnya rasa.

Jom buat oden sendiri, pasti bertambah-tambah makan ;)

resepi oden mudah


Resepi Oden Mudah

Resepi asal: Instagram cookby_ain, rujukan di laman web Rasa.my

Bahan-bahan:

2 paket kecil Perencah Asam Pedas Adabi
1 paket kecil Perencah Tomyam Adabi
Sedikit perasa Knorr (Mai tidak gunakan perasa)
Air secukupnya
Bahan Oden (kek ikan, bebola ikan, jejari ketam dan sebagainya mengikut kegemaran anda)

Cara memasak:

1. Masukkan perencah asam pedas ke dalam periuk dan panaskan.
2. Kemudian masukkan air secukupnya (tak pekat sangat dan tak cair sangat)
3. Selepas itu, masukkan perencah tomyam.
4. Tambah sedikit perasa jika perlu.
5. Masukkan bahan-bahan oden ke dalam periuk berisi kuah tadi dan biarkan mendidih.
6. Biarkan kuah mendidih dan bahan-bahan oden masak.
Siap!

Sedikit tips untuk anda:

- Jangan letak garam kerana perencah tersebut sudah cukup rasa.
- Sebelum letak perasa, rasa kuah dahulu. Kalau dah cukup rasa tak perlu tambah perasa.
- Tiada lidi cucuk-cucuk pun boleh je jadi, jangan risau hehe



Selamat mencuba. Sekali anda buat oden ini, mesti nak berkali-kali ๐Ÿ˜


MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa