Doktor Beri Nasihat, Diperlekehkan Pula

Maisarah Humaira | 15.10.18 | 3 Komen

Nasihat Doktor yang Sering Dikecam


Bukan senang nak bergelar seorang doktor kesihatan. Ahli farmasi juga sama. Banyak perkara dan ilmu yang mereka perlu belajar sepanjang tempoh pengajian di universiti. Banyak cabaran dan ujian demi kerjaya doktor yang membantu pesakit.

Kawan Mai ada yang yang sudah bergelar doktor dan ahli farmasi. Seronok bila bersembang sama-sama, tentang apa yang mereka belajar di universiti. Seronok sebab berkaitan kesihatan tubuh badan, rasa teruja nak tahu. Yela, kami belajar bidang lain-lain. Sambil tu dapat juga tambah ilmu baru.

nasihat doktor
Foto irishexaminer.com

Memang mencabar bidang kedoktoran ini. Nak kenal pelbagai urat, organ, otot, bab makanan, penyakit dan macam-macam lagi.. bukan senang. Ada beberapa subjek yang perlu dijawab secara lisan dan praktikal. Yang praktikal tu pula, kalau ada dijawab salah.. sampai perlu mengulang subjek itu. Ada yang kena guna mayat lagi tu. Uishhh..

Sama juga seperti ahli farmasi, semuanya tentang ubat. Pernah jugalah seorang kawan Mai yang ambil kos farmasi ini mengeluh kata kos ini susah. Sampai kena mengulang subjek sebab tersalah sukatan bancuhan ubat sewaktu peperiksaan praktikalnya. Nak botak kepala dibuatnya.. Tapi Alhamdulillah sekarang dia dah jadi ahli farmasi di sebuah hospital di Sarawak.

Apabila banyak ilmu yang dapat, baru tahu itu.. ini.. tak boleh diikut. Masa bersembang, banyak 'ooooo' sebab dah tahu yang betul dan salah sesuatu perkara yang menjadi amalan sebelum ini. Syukur ada kawan sendiri yang terlibat dalam bidang ini. Senang nak tanya perkara yang berkaitan.

Sekarang ini, ramai doktor yang sudi memberikan ilmu secara percuma di laman sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter. Ya, percuma tanpa gaji. Tujuannya untuk menyedarkan rakyat Malaysia dan yang lain tentang kepentingan kesihatan, ubat-ubatan, pemakanan dan sebagainya.

Seronok dapat ilmu sebegini, boleh diamalkan dalam kehidupan seharian. Tapi bukan semua orang suka dengan perkara baik yang mereka lakukan ini. Ada saja mata melihat dari sisi buruk juga mengecam tindakan mereka kerana nasihat yang para doktor sampaikan.


Nasihat dan teguran, tandanya sayang kan? Untunglah kita ada yang sayang. Doktor beritahu perkara sebenar daripada kita berterusan hidup dengan mitos kesihatan merapu yang sering dianggap fakta.

Terimalah kebenaran kerana terdapat berjuta kebaikan padanya.
Kesihatan terjaga, hidup bahagia, dapat beribadat dengan gembira.

Buat kita manusia yang sering ego dengan teguran...

Ilmu itu diumpamakan seluas lautan.
Tapi nak ilmu, kena berguru. Berguru dengan yang pakar dalam bidangnya.
Jika tidak, tersesat dalam lautan yang luas itu tanpa arah tuju yang betul.

Sudah dapat ilmu yang benar, amalkan. Jangan pula jadi bodoh sombong mahu ikut yang salah juga.
Apabila dilabel bebal, tahu pula melenting.

Mudah.. Betulkan yang biasa, biasakan yang betul.



GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM

Maisarah Humaira | 14.10.18 | 2 Komen

Giveaway planner


Tahun 2019 bakal tiba beberapa bulan saja lagi. Terfikir pula nak beli planner, bagi teratur sikit buat kerja-kerja harian hehe. Sedang blogwalking, ternampak pula GIVEAWAY PLANNER 2019 by SHFYQHAZHR.COM, terus sertainya sebab hadiahnya planner ๐Ÿ˜€

Comel corak depan planner tu, kalau ada rezeki bolehlah merasa hadiah ini hehe. Bagi anda yang nak sertai giveaway ini, klik je banner di bawah ini ok..

giveaway planner

Untuk blog Sha, Mai suka dengan header blognya. Comel dan berwarna-warni. Blog pun ok, loading cepat. Kekurangannya tak nampak pula. Ok dah blog tu. Cun!

Ucapan untuk Sha pula, semoga Sha sentiasa mengekalkan semangat berblog dengan menyebarkan pelbagai ilmu kepada pembaca.


Resepi Oden Sedap dan Mudah, Buat Sendiri Je!

Maisarah Humaira | 13.10.18 | 6 Komen

Resepi Oden Buat Sendiri


Ramai yang sudah mencuba oden FamilyMart. Disebabkan ingin mencuba oden tersebut beratur panjang pun sanggup. Tapi kalau sedap, beratur panjang mana pun tak kisah kan hehe. Macam gerai Ais Kepal Milo Tok Abah Kuala Kangsar yang pernah viral sampai masuk TV3. Mai pun sanggup beratur panjang masa tu hihi.

Sejujurnya Mai belum pernah merasa oden FamilyMart. Disebabkan nak juga rasa kesedapannya, Mai pun ikutlah salah satu resepi oden mudah viral yang ada di Instagram. Sedap juga rasanya, kena dengan tekak Mai. Makan oden panas-panas sedang hujan turun, fuhhh nikmatnya rasa.

Jom buat oden sendiri, pasti bertambah-tambah makan ;)

resepi oden mudah


Resepi Oden Mudah

Resepi asal: Instagram cookby_ain, rujukan di laman web Rasa.my

Bahan-bahan:

2 paket kecil Perencah Asam Pedas Adabi
1 paket kecil Perencah Tomyam Adabi
Sedikit perasa Knorr (Mai tidak gunakan perasa)
Air secukupnya
Bahan Oden (kek ikan, bebola ikan, jejari ketam dan sebagainya mengikut kegemaran anda)

Cara memasak:

1. Masukkan perencah asam pedas ke dalam periuk dan panaskan.
2. Kemudian masukkan air secukupnya (tak pekat sangat dan tak cair sangat)
3. Selepas itu, masukkan perencah tomyam.
4. Tambah sedikit perasa jika perlu.
5. Masukkan bahan-bahan oden ke dalam periuk berisi kuah tadi dan biarkan mendidih.
6. Biarkan kuah mendidih dan bahan-bahan oden masak.
Siap!

Sedikit tips untuk anda:

- Jangan letak garam kerana perencah tersebut sudah cukup rasa.
- Sebelum letak perasa, rasa kuah dahulu. Kalau dah cukup rasa tak perlu tambah perasa.
- Tiada lidi cucuk-cucuk pun boleh je jadi, jangan risau hehe



Selamat mencuba. Sekali anda buat oden ini, mesti nak berkali-kali ๐Ÿ˜


Tips untuk Orang Lain Sangka Baik, Tidak Mengungkit dan Hormat Kita

Maisarah Humaira | 10.10.18 | 9 Komen

Sangka Baik, Tidak Mengungkit dan Hormat


Kadang-kadang kita tak sedar dengan kesalahan sendiri. Lalu mudah saja kita menyalahkan orang lain. Itu tak kena, ini tak kena.. rupa-rupanya datang daripada diri sendiri juga.

Sangka Baik, Tidak Mengungkit, Hormat
Sumber gambar Google

Contoh paling mudah, dalam sesebuah keluarga. Ada isteri bersangka buruk dengan suaminya, tak percaya dengan apa yang suaminya lakukan di luar dan sebaliknya. Ungkit-mengungkit perkara lepas sudah menjadi kebiasaan. Anak-anak pula tidak hormat ibu bapa. Apabila semua ini terjadi, masing-masing menyalahkan orang lain.

Apa yang perlu dibuat jika dalam keadaan ini? Ini sedikit perkongsian daripada channel Telegram Tarbiah Sentap..

Tips terbaik untuk orang lain SANGKA BAIK dengan kita adalah, kita sendiri yang mula bersangka baik dengan orang lain.

Tips terbaik untuk orang lain TIDAK MENGUNGKIT dengan kita adalah, kita sendiri yang mula tak mengungkit dengan orang lain.

Tips terbaik untuk orang lain HORMAT kita adalah, kita sendiri mula untuk hormat orang lain.

Jangan asyik menuding jari dengan mempersoalkan,

Kenapa dia tak hormat aku?

Kenapa dia asyik mengungkit?

Kenapa dia asyik sangka buruk dengan aku?


Jadi, muhasabah diri dulu sebelum tuding jari pada orang.

Point paling penting ialah, what goes around, comes around. :)


Design Template Responsive Blog Papaglamz.com

Maisarah Humaira | 9.10.18 | 11 Komen

Design blog tema Lifestyle

Blog Papaglamz.com, artwork design blog template responsive yang Mai nak kongsikan dengan anda kali ini. Blog ini sebenarnya sudah pun siap beberapa minggu yang lalu. Hari ini baru nak update di blog kan ๐Ÿ˜

design blog murah

Dah namanya Papaglamz.com, mestilah blog milik seorang blogger lelaki. Blog ini bertemakan warna oren, kelabu gelap dan putih. Rekaannya juga minimalis, memudahkan pengunjung blog untuk membaca dan mencari sesuatu yang berkaitan di blog.


Jom lihat keseluruhan template blog Papaglamz.com. Untuk lihat paparan penuh template, boleh ke blognya terus.

Blog Papaglamz.com (www.papaglamz.com)
Pakej 4
design blog murah
Template penuh

Template blog ini adalah responsive serta mobile-friendly. Anda boleh lihat template blog yang responsive ini melalui paparan smartphone anda atau boleh semak di laman web responsivedesignchecker.com untuk melihat paparan responsive tersebut.


Dibawah ini pula share button ke media sosial, widget entri berkaitan dan kotak komen bebenang yang ada dihujung entri blog, juga responsive.

design blog murah


Banner blog

design blog murah


Watermark percuma dengan tempahan Pakej 4

design watermark murah


Ada sesiapa yang berminat untuk membuat tempahan design / edit blog dengan harga yang berpatutan? Anda boleh PM Mai di Facebook, emel dan juga Whatsapp. Macam-macam jenis tema blog seperti blog peribadi, blog perniagaan, blog persatuan, blog sekolah dan lain-lain lagi Mai boleh reka mengikut kehendak dan citarasa anda sampai jadi, InsyaAllah. Nak edit template readymade pun boleh, harga dijamin mampu milik dan puas hati.

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan, boleh hubungi Mai melalui:

Facebook: FB page - MaisarahSidi.com atau
Email: maigraphikdesign[at]gmail.com atau
Whatsapp: 012-583 1965 (Mai)





MaisarahSidi.com © . Designed by Maisarah laaa