22 Jun 2017

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Parlimen Padang Rengas Pasti Memukau

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut

Kome tahu tak apa itu panjut? Panjut atau dalam kata lainnya ialah pelita yang selalu dipasang pada minggu akhir Ramadhan. Di Padang Rengas, Kuala Kangsar adalah salah satu tempat yang terkenal dengan panjut. Maka, pertandingan dan pertunjukan panjut akan diadakan di kawasan yang meliputi Parlimen Padang Rengas bagi tahun ini. Tahun lepas masuk TV lagi tu.

Pertandingan dan pertunjukan panjut Parlimen Padang Rengas ini akan berlangsung pada 23 Jun 2017 (Jumaat malam Sabtu) bermula pada jam 10:30 malam. Kepada anak perantau Perak, cepat-cepat balik kampung untuk melihat kemeriahan pertandingan dan pertunjukan panjut ni. 


Berikut ialah pelan lokasi beserta koordinat GPS kawasan pertandingan dan pertunjukan panjut Parlimen Padang Rengas...

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Parlimen Padang Rengas

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Parlimen Padang Rengas

Jangan lepaskan peluang ini. Bawa kamera bersama untuk rakam setiap bentuk rekaan panjut yang unik nanti.

Apa yang menariknya tentang panjut di Kuala Kangsar ini ialah pelita dipasang pada binaan yang dibuat daripada buluh atau apa sahaja yang sesuai. Pelbagai rekaan seperti masjid, rumah, istana dan lain-lain bentuk lagi yang kome boleh saksikan dalam pertandingan dan pertunjukan panjut ni. Tak sabarnya nak tengok panjut esok!

Seronok tengok panjut. Mengimbau zaman ketika kenak-kanak dulu. Dulu selalulah juga Mai pasang panjut di sekeliling rumah tapi sekarang ni setakat satu dua je pasang sebab depan rumah dah ada lampu neon terang benderang. Kalau saudara-mara jauh balik kampung, memang mereka akan pasang panjut. Sambil tu main bunga api. Bestnya!

Jom ramai-ramai meriahkan pertandingan dan pertunjukan Panjut Parlimen Padang Rengas ini. Pasti membuat kome terpukau dengan keunikannya yang tersendiri.


17 Jun 2017

Cantik Bergaya di Hari Raya dengan Kebaya Kenanga Demiane Hijau

Baju Raya Cantik dan Mampu Milik di Lazada Malaysia


Pening juga nak pilih warna tema untuk hari raya Aidilfitri tahun ni. Mana tak nya, semua ahli keluarga cadangkan warna yang berlainan. Bincang punya bincang, akhirnya tema warna-warni menjadi pilihan. Haaa kan senang… mesti nampak meriah nanti macam-macam warna ada kan. Hehehe.  Jadi baju raya tahun ni Mai pilih warna hijau yang lembut. Sedap mata memandang.

Untuk hari raya Aidilfitri tahun ini, sama saja seperti tahun-tahun sebelumnya. Mai akan pilih pakaian yang simple rekaannya dan sesuai untuk digunakan pada bila-bila masa. Baju kurung sudah semestinya menjadi pilihan hati. Mai lebih suka baju kurung tanpa corak, kalau ada hiasan seperti manik, labuci atau lace pada baju tersebut lagi bagus. Lagi nampak serinya. 

Bab tudung pula, tudung bercorak atau tudung warna kontra dengan warna baju akan dipilih sebab Mai suka baju kurung tanpa corak. Barulah padan kan. Tudung bercorak tu pula Mai selalunya akan pilih corak yang simple dan berwarna lembut. 

Setiap tahun, baju raya Mai beli yang dah siap je. Banyak rekaan terkini yang boleh dipilih nanti. Tapi selalu juga ada masalah. Masalahnya susah nak pilih je hehe. Sebab semua design cantik dan terkini. Apa yang menjadi keutamaan Mai dalam memilih pakaian ialah design yang patuh syariah. Maknanya pakaian tu labuh dan longgar serta tak jarang dan semestinya menutup aurat dengan sempurna. Labuh dan longgar bukan bermaksud sampai susah nak jalan ke sana ke mari, tapi mengikut saiz badan, tidak ketat mengikut bentuk badan dan selesa.

Untuk membeli baju raya, Mai tak kisah nak beli online atau beli terus di kedai. Hari tu saja-saja buka laman web Lazada Malaysia untuk cari beberapa barangan keperluan untuk hari raya, nampak pula ada baju raya dengan pelbagai jenama di situ. Cantik-cantik pula tu. Tudung pun ada juga. 

Belek punya belek, Mai berkenan sungguh nak beli Kebaya Kenanga Demiane berwarna hijau terang dan lembut ini, kain premium silk cotton. Memang kena dengan warna tema hari raya yang Mai pilih. Tambahan pula rekaannya menepati citarasa dan semestinya menjadi pilihan hati Mai. Harganya cuma berharga RM89.00 sepasang. Memang mampu milik.

Kebaya Kenanga Demiane



Tudung pula, untuk dipadankan dengan kebaya berwarna hijau lembut tadi, sesuai sangat digayakan dengan Instant Shawl Mystic Topaz Series yang berwarna hijau kontra dengan warna kebaya. Sarung je terus siap. Harganya pun berpatutan, cuma RM30 sehelai. Beli sepasang kebaya dan tudung ni, tak sampai RM150 pun jumlahnya. Memang berbaloi. Boleh berjimat lagi tu kan.

Instant Shawl


Kalau anda masih belum ada baju raya atau ingin menambah lagi pakaian raya, cepat-cepat ke laman web Lazada Malaysia. Macam-macam jenis pakaian ada dengan pelbagai jenama, untuk wanita, kanak-kanak dan juga lelaki disediakan.

Jualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) berlangsung dari 19 Mei hingga 30 Jun (tempat yang anda boleh dapat diskaun istimewa sehingga 90%!)


13 Jun 2017

Waktu Sebelum Berbuka Puasa adalah Waktu Mustajab Berdoa

Kelebihan Berdoa pada Bulan Ramadhan


Banyakkan Berdoa Sementara Ramadhan Masih Ada | Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca semua. InsyAllah beberapa hari saja lagi kita bakal melangkah ke fasa terakhir Ramadhan bagi tahun 1438H. Sementara Ramadhan masih ada, jom kita pulun ibadat dan amalan kebaikan kerana Allah.

Semua tahu bahawa segala ibadat dan amal kebaikan yang dilakukan kerana Allah dalam bulan Ramadhan akan diganjar dengan pahala yang berlipat ganda. Doa yang kita minta dengan Allah juga insyaAllah akan dimakbulkan. Jadi, janganlah kita sia-siakan bulan yang penuh rahmat ini.

Waktu doa dimakbulkan dalam bulan Ramadhan

Sebut tentang doa, ada waktu mustajab untuk berdoa yang Allah kurniakan dalam bulan Ramadhan iaitu berdoa menjelang atau sebelum berbuka puasa. Kira-kira 10-15 minit sebelum berbuka puasa eloklah kita bersedia dengan wudhuk dan berdoa meminta apa saja pada-Nya.


Kalau hari-hari puasa sebelumnya kita buat tak tahu je dengan waktu mustajab ini atau kita masih sibuk menyediakan juadah untuk berbuka puasa, apa kata mulai hari ini luangkan sedikit masa sebelum azan Maghrib berkumandang untuk kita berdoa.

Tapi, jangan risau. Berdoalah kepada Allah bila-bila masa dan di mana saja InsyAllah akan diperkenankan oleh-Nya asalkan kita tak mudah putus asa. Ada juga yang merungut, "doa aku macam tak makbul je"... ini maknanya Allah suruh kita gandakan lagi usaha, perbetulkan diri kita, bersabar dan terus berdoa kepada-Nya tanpa jemu. Tak dapat sekarang, kita akan dapat bila tiba masanya. Percayalah dengan Allah.


11 Jun 2017

Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

Duit Raya Giveaway

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga semua ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t. Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati sekalian dengan secara rasminya melancarkan Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan duit raya dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah.

duit raya

SILA KLIK BANNER DI ATAS JIKA MAHU MENANG DUIT RAYA!

 Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

RM20 X 11 pemenang
RM10 X 13 pemenang
Selendang Rindu X 2 pemenang
Stokin Tangan dan Stokin Silvy X 2 pemenang
Pre-loved Novel X 2 pemenang
Topup RM5 untuk peserta terpantas dan terakhir!

Kesemuanya 32 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog dan Google+ penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie
* Ceritera Ibu
* Shafyqah Azahar
* Dearies Couple
* Jiakreatifelt
* Lovely Sunshine
* Saghah Cheeky Lady
* Sedetik Seketika
* Lea Azleeya
* Queen Bee
* irrayyan.com
* Kasihku Amani
* Hazrina Halim
* Mia Liana

2. Follow instagram berikut. (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Najiah Shaharain
* Abam Kie
* Mardhiyyah Rosli
* Shafyqah Azahar
* Afdilah Ceritera Ibu
* irrayyandotcom
* mialiana

3. Like Facebook berikut.

* Ina Azzahra
* Ayuni Dibble
* Handsock Murah dan Cantik
* Mialiana.com


4. Buat entri bertajuk Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

5. Salin dan tampal kod HTML yang disediakan

6. Terbitkan

7. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri SINI sahaja

8. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini. Selamat maju jaya dan selamat menyempurnakan ibadah puasa pada tahun ini!

Jom klik di SINI jika nak join Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals.

Resepi Puding Karamel yang Sedap dan Mudah Disediakan

Puding Karamel Sedap


Sedapnya makan puding karamel lebih-lebih lagi ketika berbuka puasa. Rasanya lemak-lemak dan manis je, memang mengancam. Cara untuk membuatnya juga amat mudah. Puding karamel sesuai untuk dijadikan pencuci mulut dan juga sesuai dihidangkan untuk pelbagai majlis.

Puding Karamel

Jom cuba resepi puding lemak manis ini.

Puding Karamel

Resepi ini untuk hidangan 8 orang.

Bahan-bahan

Untuk karamel:
200g gula putih
100ml air

Untuk kastard:
4 biji telur
200g susu pekat manis
120ml susu segar
10g tepung kastard
320ml air
1/2 sudu teh esen vanilla 

Cara-cara:

Untuk membuat karamel:
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana sehingga gula menjadi pekat dan kuning keperangan.
2. Tutup api dan tuang ke dalam loyang dan masukkan dalam pengukus.

Untuk membuat kastard:
1. Campurkan kesmua bahan iaitu telur susu pekat masin, sus segar, tepung kastard dan air) ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
2. Tuang kastard ke atas karamel yang telah dimasukkan ke dalam loyang pengukus.
3. Kukus selama 30-35 minit sehingga masak.
4. Sejukkan selama 30 minit dan terbalikkan berhati-hati ke atas piring.

Emmmm.. sedapnya puding karamel kastard ni. Rasa puding karamel manis, makan sekali sekali tu bolehlah kan.

Puding Karamel

Selamat mencuba resepi mudah ini.



09 Jun 2017

Ruginya Abaikan Solat Sunat Tarawih !

Hidupkan Malam Ramadhan dengan Solat Sunat Tarawih


Hari ini merupakan 14 Ramadhan 1438H bermakna malam ini ialah malam 15 Ramadhan. Bulan pun bercahaya penuh. Alhamdulillah, Allah masih memberi kita peluang untuk merasai Ramadhan. Rezeki besar daripada Allah yang tak patut kita sia-siakannya. Ramadhan sudah separuh, bagaimana dengan solat tarawih kita?

solat sunat tarawih
FOTO HAFEEZ HALIM

Solat tarawih sinonim dengan bulan Ramadhan. Ia merupakan sunat muakkad iaitu ibadah yang amat digalakkan untuk kita lakukan namun tidak wajib dilakukan. Tapi ia datang sekali sahaja dalam setahun hanya pada bulan Ramadhan. Rugikan kalau abaikan solat tarawih ni.

Seperti yang biasa kita lihat dan buat, solat sunat tarawih dilaksanakan secara berjemaah di masjid atau surau. Tetapi sebenarnya ia juga boleh dilakukan secara bersendirian di rumah. Jadi, tiada alasan lagi jika kata tak sempat untuk tunaikannya kerana tempoh waktunya sehingga sebelum fajar. Ada juga sebilangan kecil yang kata penat solat sunat tarawih kerana lama. Pejam celik, kejap je sebenarnya.
Sabda Rasulullah ﷺ: "Sesiapa solat pada malam Ramadan dengan keimanan sebenar dan mengharapkan ganjaran (daripada Allah), diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." – Hadis riwayat Imam Muslim di dalam Sahihnya, no: 759.
Rasulullah ﷺ amat menggalakkan solat tarawih. Apa salahnya waktu malam kita diisi dan hidup dengan ibadat sunat kan? InsyaAllah setiap ibadat dan amalan kebaikan yang dilakukan pada bulan Ramadhan, Allah akan gandakan pahalanya. Ate.. rugi le kalau buat tak endah je solat tarawih ni disebabkan ia hanya solat sunat. Sunnah Rasulullah ni. Bila lagi kita nak buat kalau bukan bulan Ramadhan kan. 

Solat sunat tarawih adalah salah satu perkara yang ditunggu-tunggu dalam bulan Ramadhan. Kalau di tempat Mai, seronok sangat tunaikan secara berjemaah di surau. Pada akhir solat diselitkan dengan pengisian berupa tazkirah ringkas. Alhamdulillah, meriah! Masa inilah kita boleh bertanya khabar, jumpa jiran-jiran, rapatkan ukhuwah, makan bersama-sama dan lain-lain lagi.

Jangan risau jika ada yang pandang dan melabel kita hipokrit kerana datang masjid atau surau hanya pada Ramadhan saja. Hanya Allah saja yang tahu tentang diri kita. Mana tau, 'hipokrit' ini yang akan membuatkan kita jadi selesa dengan masjid dan surau selepas perginya bulan Ramadhan. 

Jom hidupkan Ramadhan dengan ibadat dan amalan kebaikan. InsyAllah manfaat daripadanya kita juga yang dapat. Kurangkan perkara sia-sia, tingkatkan ibadah sementara masih ada.


07 Jun 2017

Berjimat Ketika Online Shopping dengan Lazada Voucher dari ShopBack Malaysia

Berjimat Ketika Online Shopping dengan ShopBack Malaysia


Membeli-belah secara atas talian atau online shopping menjadi trend masa kini kerana ia amat memudahkan, menjimatkan masa dan tenaga pengguna. Pengguna hanya perlu ke laman web beli-belah yang disukai, pilih barang dan membuat bayaran kemudian tunggu saja barang sampai di rumah. Anda suka online shopping di laman mana? Kalau Mai, sudah semestinya Lazada menjadi pilihan kerana terdapat pelbagai barangan keperluan disediakan. Tapi anda tahu tak sebenarnya anda boleh bayar dengan harga yang lebih murah ketika membeli di Lazada dengan menggunakan Lazada voucher  dari ShopBack Malaysia?

Lazada voucher dari ShopBack Malaysia

Betul ke boleh bayar dengan harga yang lebih murah ketika membeli-belah di Lazada? Ya betul tapi anda mesti menggunakan Lazada voucher dari ShopBack Malaysia sebab ada manfaat lain yang anda akan dapat. Dengan ShopBack Malaysia, anda akan dapat semula duit anda setelah berbelanja. Biar betul? Pelanggan setia Lazada mesti gembira kan? Yelah, dah berbelanja banyak, dapat duit pula lagi. Siapa yang tak mahu kan 😉 Sebelum pergi lebih lanjut, Mai terangkan serba sedikit tentang Shopback Malaysia.

ShopBack Malaysia


Shopback Malaysia

ShopBack Malaysia adalah laman rebat tunai atau cashback di mana anda benar-benar akan mendapatkan tunai kembali apabila anda membeli dengan peniaga rakan kongsi seperti Lazada, Hermo, Zalora, Expedia, ServisHero, easybook dan lain-lain daripada laman web Shopback. Untuk mendapatkan cashback, anda mesti membeli barangan atau menempah perkhidmatan di laman web terpilih menggunakan kod voucher dan diskaun yang disediakan ShopBack Malaysia. Jimat berganda tau!

ShopBack Malaysia

Selepas membuat bayaran, rebat tunai yang dikreditkan ke akaun ShopBack anda, kemudiannya boleh ditunaikan ke dalam akaun bank anda dengan wang tunai sebenar! Woww.. Perkhidmatan yang ditawarkan ShopBack Malaysia adalah sah dan mereka telah ditubuhkan bukan sahaja di Malaysia, Singapura, Filipina dan India, tetapi berkembang ke seluruh Asia tidak lama lagi. Shopback adalah cara yang bijak untuk membeli-belah atas talian!



Mesti anda teruja kan? Jom lihat apa yang menarik di ShopBack Malaysia...

Klik saja mana-mana kedai online yang anda suka untuk dapatkan barangan atau perkhidmatan yang diperlukan. Mai klik pada Lazada sebab nak membeli di situ. Apabila anda klik butang 'Activate Cashback', anda akan dibawa ke laman web Lazada.

ShopBack Malaysia

Lazada menawarkan 11% cashback. Wow!


Pada anda yang ingin atau sedang mencari barangan make-up dan juga produk penjagaan kulit, apa kata anda klik saja pada Hermo.

ShopBack Malaysia

Hermo menawarkan 2% cashback untuk anda.


Hari Raya bakal menjelma tak lama lagi, memang elok sangatlah membeli-belah barangan keperluan di sini. 11% cashback ditawarkan. Banyak tu!

ShopBack Malaysia


Lagi menarik, setiap rakan yang anda refer, anda akan dapat RM5. Rakan anda juga akan dapat RM5 untuk pembelian pertama.

ShopBack Malaysia


Haaa.. banyak kan kelebihan yang anda akan dapat dengan membeli-belah di Shopback Malaysia? Nak beli barang keperluan rumah, barangan dapur, barangan peribadi, produk kesihatan, nak tempah hotel, nak tempah tiket pengangkutan awam dan lain-lain lagi, semuanya boleh di Shopback Malaysia! Memang tak rugi berbelanja di sini. Jadi, anda kena cepat-cepat daftar ShopBack Malaysia. Klik ShopBack Malaysia untuk menikmati pelbagai penjimatan.

Jimat belanja, hati bahagia


05 Jun 2017

GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS

GIVEAWAY RAYA


Selamat berpuasa untuk semua pembaca yang disayangi. Hari ni rajin Mai join giveaway hehe.Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, blogger Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk anda cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, jom usha syarat dan hadiah kat bawah.

GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
KLIK BANNER UNTUK SERTAI GIVEAWAY INI

Syarat :
↳ Malaysian Blogger
↳ Follow Instagram : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow / Add FB : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow Google+ : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow blog : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS

↳ Tinggalkan link entri dalam bahagian komen INI
↳ Selesai

Hadiah :
💕 Tempat pertama : RM 100
💕 Tempat kedua : RM 70
💕 Tempat ketiga : RM 50
💕 Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.
Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu.