Tutorial Cara Letak Like Box Facebook di Blog

Assalamualaikum .
Kali ni saye nak share tutorial cara letak like box FB di blog memasing. Salah seorang pembace blog ni nak tau camne cara2 nak letak 'like box' pada blog seperti yang ada pada sidebar di blog ni.


Step 1

  • Pertama sekali, korang mesti ade page (fan page) blog memasing kat FB. 
  • Kalau belum ade, korang kene create dulu. Klik link kat ni fan page blog Bingkisan Hati (kalo suke klik like, takde paksaan). Pastu scroll sampai bawah dan akan jumpe ni (footer FB). 
  • Then, klik 'create a page' kat footer tu.





Step 2

  • Pilih 'Artist, Band or Public Figure' dan isikan soalan yang diberikan. Pastu, klik 'get started' .
  • Then, upload profile picture untuk fan page korang. Seterusnya, 'get fans' dan 'basic info'. 
  • Edit maklumat page korang dan fan page blog korang da ciap... 
  • kat fan page tu, scroll bawah sikit sampai jumpe no.5, seperti kat bawah ni :





  • pastu akan keluar camni




STEP 3
  • Pada kotak Facebook Page URL, isikan dengan URL fanpage korang. Untuk dapatkan URL tu, buka fanpage yang korang da buat tadi dan amik URL (highlighted)  *seperti dalam gambar bawah ni*



  • Apabila URL yang sebenar dimasukkan. Korang punya fan page facebook akan bertukar nama kepada nama fan page blog korang. 
  • width, color scheme, show faces, border color, stream dan header, sila adjust mengikut kesukaan korang.

“width”=lebar box fan page

“color sheme”=warna box fan page

“show faces”=akan memaparkan jumlah pemilik fb yang like di depan box fan page

“show stream”= nak tunjukkan aktiviti latest dalam fan page atau tidak.

“show header”=nak tunjukkan header “Find us on facebook” atau tidak.

  • Segala apa yang korang adjust akan di preview di kotak sebelah tu.
  • Sila klik “Get Code“, kalau da puas hati.



Step 4
Code akan keluar (seperti dalam gambar) apabila 'Get Code' diklik.



  • Anak panah yang berwarna biru tu, pilih 'iframe'.
  • Pastu korang pergi pada blogger dashboard>design>page element>add a gadget> HTML/Javascript ,copy code didalam ruangan tu.
  • Save dan preview blog.


* klik gambo untuk tumbesaran berganda-ganda.
* kalau ade sebarang masalh sila tanye yek, di bahagian FB Comment Box bawah entri ni. :)
Selamat mencuba ye.

{ 12 comments.. read them below or add one }

amerull edham amerull edham Julai 17, 2012
salam..sy masih baru..jom join blog saya http://www.edhamz.blogspot.com/
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ Julai 17, 2012
@Princess ugly duck


wslm..yq sbb sudi singgah blog ni :)
sy rase same je caranye klu nk letak fanpage kt blog ngn fb baru...

tutorial ni ade 4 step je :)

nt sy update cmne nk letak fanpage ngn fb baru
Budak_NakaL Budak_NakaL Julai 23, 2012
nice tutorial..
selamat berpuase~hee
azrinaz azrinaz Ogos 12, 2012
yeah berjaya, tq ;)
cikji cikji September 17, 2012
tq dear for the info,follow sini #879
Ummuafiq Hashim Ummuafiq Hashim September 28, 2012
saya dah cuba dan berhasil..tapi ketinggiannya cuma cukup untuk satu row gambar saja..anyway tq.
Mohd Shah Mohd Shah November 29, 2012
Salam Akak @Deena apa laman web Akak?
sitisalha sitisalha Februari 24, 2013
Than untk tutorial...sgt membatu...leh like kat blog sy pula...tq
MDTC KELAS JAHITAN GANU MDTC KELAS JAHITAN GANU Mei 09, 2017
tak dapat pom...macama mana nak buat?
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Mei 13, 2017
tak dapat yg part mana ye?

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)