Tutorial Cara Letak Like Box Facebook di Blog - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

20 September 2011

Tutorial Cara Letak Like Box Facebook di Blog

Assalamualaikum .
Kali ni saye nak share tutorial cara letak like box FB di blog memasing. Salah seorang pembace blog ni nak tau camne cara2 nak letak 'like box' pada blog seperti yang ada pada sidebar di blog ni.


Step 1

  • Pertama sekali, korang mesti ade page (fan page) blog memasing kat FB. 
  • Kalau belum ade, korang kene create dulu. Klik link kat ni fan page blog Bingkisan Hati (kalo suke klik like, takde paksaan). Pastu scroll sampai bawah dan akan jumpe ni (footer FB). 
  • Then, klik 'create a page' kat footer tu.





Step 2

  • Pilih 'Artist, Band or Public Figure' dan isikan soalan yang diberikan. Pastu, klik 'get started' .
  • Then, upload profile picture untuk fan page korang. Seterusnya, 'get fans' dan 'basic info'. 
  • Edit maklumat page korang dan fan page blog korang da ciap... 
  • kat fan page tu, scroll bawah sikit sampai jumpe no.5, seperti kat bawah ni :





  • pastu akan keluar camni




STEP 3
  • Pada kotak Facebook Page URL, isikan dengan URL fanpage korang. Untuk dapatkan URL tu, buka fanpage yang korang da buat tadi dan amik URL (highlighted)  *seperti dalam gambar bawah ni*



  • Apabila URL yang sebenar dimasukkan. Korang punya fan page facebook akan bertukar nama kepada nama fan page blog korang. 
  • width, color scheme, show faces, border color, stream dan header, sila adjust mengikut kesukaan korang.

“width”=lebar box fan page

“color sheme”=warna box fan page

“show faces”=akan memaparkan jumlah pemilik fb yang like di depan box fan page

“show stream”= nak tunjukkan aktiviti latest dalam fan page atau tidak.

“show header”=nak tunjukkan header “Find us on facebook” atau tidak.

  • Segala apa yang korang adjust akan di preview di kotak sebelah tu.
  • Sila klik “Get Code“, kalau da puas hati.



Step 4
Code akan keluar (seperti dalam gambar) apabila 'Get Code' diklik.



  • Anak panah yang berwarna biru tu, pilih 'iframe'.
  • Pastu korang pergi pada blogger dashboard>design>page element>add a gadget> HTML/Javascript ,copy code didalam ruangan tu.
  • Save dan preview blog.


* klik gambo untuk tumbesaran berganda-ganda.
* kalau ade sebarang masalh sila tanye yek, di bahagian FB Comment Box bawah entri ni. :)
Selamat mencuba ye.

16 comments:

  1. salam...nk tny untuk fb baru ni camner nk letak page kat blog...

    step yg no 5 tu kat mn?

    ReplyDelete
  2. salam..sy masih baru..jom join blog saya http://www.edhamz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. @Princess ugly duck


    wslm..yq sbb sudi singgah blog ni :)
    sy rase same je caranye klu nk letak fanpage kt blog ngn fb baru...

    tutorial ni ade 4 step je :)

    nt sy update cmne nk letak fanpage ngn fb baru

    ReplyDelete
  4. nice tutorial..
    selamat berpuase~hee

    ReplyDelete
  5. yeah berjaya, tq ;)

    ReplyDelete
  6. tq dear for the info,follow sini #879

    ReplyDelete
  7. saya dah cuba dan berhasil..tapi ketinggiannya cuma cukup untuk satu row gambar saja..anyway tq.

    ReplyDelete
  8. Great Site I Love This Site,Beautiful Template's Great Tutorial's Great Design's And All Feature's :-)
    Free Blog

    ReplyDelete
  9. thnx dear for sharing this info..im so new dlm blog world ni...bnyk nk blaja fr young generation like u all..anyway,feel free to visit my blog too dear

    ReplyDelete
  10. Apa laman web Akak?

    ReplyDelete
  11. Salam Akak @Deena apa laman web Akak?

    ReplyDelete
  12. Apa laman web Akak?

    ReplyDelete
  13. Salam.madeenayahya.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. @Mohd Shah. Blog akak www.madeenayahya.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Ok kak terima kasih tau.jgn lupa lak visit lamanweb saya :-)
    http//wr.my
    :-)

    ReplyDelete
  16. Than untk tutorial...sgt membatu...leh like kat blog sy pula...tq

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda