Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat)

21/2/2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sume :)
Ape kabo? hehe . . . petang2 ni saya nak kongsi satu tutorial iaitu cara letak lagu youtube di blog seperti yang ada dalam blog saya ni. 

camni la rupenye . . .

Disebabkan ramai yang request tutorial ni, saya pun buat la tutorial ni. Tutorial ni 100% di'copy dari blog Lyssa. Thanks a lot Lyssa !

Tanpa membebel lebih panjang, jom kita mulakan tutorial.


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Korang copy kod ini :

<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />


3. Paste di ruangan Html/JavaScript tadi tu ..

4. Yang warna merah , korang paste je URL lagu dari youtube ! Tak tahu nak cari macam mana ? Korang ikut step ni ...

5. Pergi ke >>> LINK INI

6. Taip lagu apa yang korang nak . Lepas tu , tekan Share ! Tekan Embed !
7. Tick pada Use Old Embed Code SAHAJA .

8. Copy kod ! Paste di Note Pad atau Word Pad .

yang tu ye Notepad...


9. Bila dah paste akan jadi macam ni :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


10. Copy URL lagu sahaja seperti yang ditunjukkan ni . (seperti atas ni)

11. Gantikan URL ni masuk dalam kod seperti no 2 tadi (ganti yang warna merah) . Dah kan ?

12. Sekarang macam mana pulak nak buat pause kita ikut warna yang kita suka ?

13. Yang warna biru tu , tukarkan dengan kod warna . Cari kod DEKAT SINI !!

14. Kalau da siap boleh la save. Pastu tengok blog korang, jadi tak. Kalau tak jadi bagi tau ok. Kalau tak    jadi pun bagi tau jugak.


Jangan segan untuk bertanye yek :)

Pada sesiapa yang tak berapa faham atau tak jadi, boleh PM saya di fanpage FB Blog BingkisanHati, saya akan buatkan coding untuk korang ye.

# sebelum tu like FB ni dulu ye :)



{ 26 comments.. read them below or add one }

laila zanudin laila zanudin Julai 18, 2012
salam..sy baru lagi dalm blogger ni..sy dah try dah ikut tutorial awk tu..tp xboleh pun..hmm
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ Julai 19, 2012
@laila zanudin

wslm..yg mne ye yg xleh wt tu?..sy tolong mne yg sy mmpu :)
SyAyUs SyAyUs Oktober 16, 2012
ok done.. thanks yaa menjadi bl sy ikut step yg u bg...
AfifahAfifah Oktober 21, 2012
Terima kasih :)
ee jul ee jul November 02, 2012
salam . sya dh cuba buat ygg awk suruh . tapi kenape tak jdi . boleh awk tolong tak ?
TheOnlyOne TheOnlyOne November 02, 2012
hi! saya pakai blogskins lah. kalau pakai blogskins still boleh buat ke?
Ayu Nazirah Ayu Nazirah November 03, 2012
assalmmualaikum...saya gunakan dashboard blog yang baru..tak tau la nk buat mcm mana...tak jadi..
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ November 03, 2012
@TheOnlyOne

klu blogskin sy x sure bleh ke x...awk try godek2 cmne ea :)
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ November 03, 2012
@Ayu Nazirah

waalaikumussalam...same je stepnye dgn dashboard lame... :)
Puteri Humaira Puteri Humaira Disember 16, 2012
akak, camner nak cari note pad tu?
Nur Diyana Nur Diyana Disember 25, 2012
Akak ? Nape sy buad tk leh ponn ? Tak brapa paham lahh . Saya tak reti nk tukar code dye tuhh . Tolong la saya . Dye dah lain ngn yg dulu ek ?:(
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ Disember 27, 2012
kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)
fara dz fara dz Disember 28, 2012
thankz..da jd da..thakz a lot..hu2.. :) btw..sy br jewp uat blog..mintak follow ea..tq.. :)
azilayanti azilayanti Januari 09, 2013
x jadi pun..dh 2x buat..
♥ Maisarah Humaira ♥ ♥ Maisarah Humaira ♥ Januari 10, 2013
PERHATIAN !!!
kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)
nuradila dilla nuradila dilla Januari 28, 2013
assalammualaikum, akak .. sya buat tak jadi pun ? dh bnyak kali buat ? hehe ?
Hana_Cullen Hana_Cullen Februari 03, 2013
kak word pad ngn note pad tu apee saye x tw laaa
reanna reanna Februari 20, 2013
saya da cuba byk tutor termasuk tutor aka untuk letak lagu dlm blog tp kenape tak menjadi?
Aira Omar Aira Omar Januari 13, 2015
salam...saya da follow tapi still xjadi...
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Januari 13, 2015
@reannasy boleh tolong bg kod..contact sy kt fb Blog BingkisanHati ye
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Januari 13, 2015
@Aira Omar boleh contact sy di fb Blog Bingkisan Hati..sy boleh bg kod sekali
Miss Sisxn's Miss Sisxn's September 20, 2016
memang x jadilah jawabnya sebab xdee code yg old punya pahal tah geramnyaa. beribu kali buat .

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)