Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat)

21/2/2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sume :)
Ape kabo? hehe . . . petang2 ni saya nak kongsi satu tutorial iaitu cara letak lagu youtube di blog seperti yang ada dalam blog saya ni. 

camni la rupenye . . .

Disebabkan ramai yang request tutorial ni, saya pun buat la tutorial ni. Tutorial ni 100% di'copy dari blog Lyssa. Thanks a lot Lyssa !

Tanpa membebel lebih panjang, jom kita mulakan tutorial.


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Korang copy kod ini :

<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />


3. Paste di ruangan Html/JavaScript tadi tu ..

4. Yang warna merah , korang paste je URL lagu dari youtube ! Tak tahu nak cari macam mana ? Korang ikut step ni ...

5. Pergi ke >>> LINK INI

6. Taip lagu apa yang korang nak . Lepas tu , tekan Share ! Tekan Embed !
7. Tick pada Use Old Embed Code SAHAJA .

8. Copy kod ! Paste di Note Pad atau Word Pad .

yang tu ye Notepad...


9. Bila dah paste akan jadi macam ni :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


10. Copy URL lagu sahaja seperti yang ditunjukkan ni . (seperti atas ni)

11. Gantikan URL ni masuk dalam kod seperti no 2 tadi (ganti yang warna merah) . Dah kan ?

12. Sekarang macam mana pulak nak buat pause kita ikut warna yang kita suka ?

13. Yang warna biru tu , tukarkan dengan kod warna . Cari kod DEKAT SINI !!

14. Kalau da siap boleh la save. Pastu tengok blog korang, jadi tak. Kalau tak jadi bagi tau ok. Kalau tak    jadi pun bagi tau jugak.


Jangan segan untuk bertanye yek :)

Pada sesiapa yang tak berapa faham atau tak jadi, boleh PM saya di fanpage FB Blog BingkisanHati, saya akan buatkan coding untuk korang ye.

# sebelum tu like FB ni dulu ye :)



Kongsikan

Artikel Berkaitan

Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat)
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Suka dengan artikel di atas? Tambahkan email Anda untuk berlangganan.

26 komen

Tulis komen
avatar
18.7.12

salam..sy baru lagi dalm blogger ni..sy dah try dah ikut tutorial awk tu..tp xboleh pun..hmm

Reply
avatar
19.7.12

@laila zanudin

wslm..yg mne ye yg xleh wt tu?..sy tolong mne yg sy mmpu :)

Reply
avatar
16.10.12

ok done.. thanks yaa menjadi bl sy ikut step yg u bg...

Reply
avatar
Afifah
21.10.12

Terima kasih :)

Reply
avatar
2.11.12

salam . sya dh cuba buat ygg awk suruh . tapi kenape tak jdi . boleh awk tolong tak ?

Reply
avatar
2.11.12

hi! saya pakai blogskins lah. kalau pakai blogskins still boleh buat ke?

Reply
avatar
3.11.12

assalmmualaikum...saya gunakan dashboard blog yang baru..tak tau la nk buat mcm mana...tak jadi..

Reply
avatar
3.11.12

@TheOnlyOne

klu blogskin sy x sure bleh ke x...awk try godek2 cmne ea :)

Reply
avatar
3.11.12

@Ayu Nazirah

waalaikumussalam...same je stepnye dgn dashboard lame... :)

Reply
avatar
16.12.12

akak, camner nak cari note pad tu?

Reply
avatar
25.12.12

Akak ? Nape sy buad tk leh ponn ? Tak brapa paham lahh . Saya tak reti nk tukar code dye tuhh . Tolong la saya . Dye dah lain ngn yg dulu ek ?:(

Reply
avatar
27.12.12

kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

Reply
avatar
28.12.12

thankz..da jd da..thakz a lot..hu2.. :) btw..sy br jewp uat blog..mintak follow ea..tq.. :)

Reply
avatar
9.1.13

x jadi pun..dh 2x buat..

Reply
avatar
10.1.13

PERHATIAN !!!
kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

Reply
avatar
28.1.13

assalammualaikum, akak .. sya buat tak jadi pun ? dh bnyak kali buat ? hehe ?

Reply
avatar
3.2.13

kak word pad ngn note pad tu apee saye x tw laaa

Reply
avatar
20.2.13

saya da cuba byk tutor termasuk tutor aka untuk letak lagu dlm blog tp kenape tak menjadi?

Reply
avatar
13.1.15

salam...saya da follow tapi still xjadi...

Reply
avatar
13.1.15

@reannasy boleh tolong bg kod..contact sy kt fb Blog BingkisanHati ye

Reply
avatar
13.1.15

@Aira Omar boleh contact sy di fb Blog Bingkisan Hati..sy boleh bg kod sekali

Reply
avatar
20.9.16

memang x jadilah jawabnya sebab xdee code yg old punya pahal tah geramnyaa. beribu kali buat .

Reply

Terima kasih atas komen anda