Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat)

21/2/2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sume :)
Ape kabo? hehe . . . petang2 ni saya nak kongsi satu tutorial iaitu cara letak lagu youtube di blog seperti yang ada dalam blog saya ni. 

camni la rupenye . . .

Disebabkan ramai yang request tutorial ni, saya pun buat la tutorial ni. Tutorial ni 100% di'copy dari blog Lyssa. Thanks a lot Lyssa !

Tanpa membebel lebih panjang, jom kita mulakan tutorial.


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Korang copy kod ini :

<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />


3. Paste di ruangan Html/JavaScript tadi tu ..

4. Yang warna merah , korang paste je URL lagu dari youtube ! Tak tahu nak cari macam mana ? Korang ikut step ni ...

5. Pergi ke >>> LINK INI

6. Taip lagu apa yang korang nak . Lepas tu , tekan Share ! Tekan Embed !
7. Tick pada Use Old Embed Code SAHAJA .

8. Copy kod ! Paste di Note Pad atau Word Pad .

yang tu ye Notepad...


9. Bila dah paste akan jadi macam ni :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


10. Copy URL lagu sahaja seperti yang ditunjukkan ni . (seperti atas ni)

11. Gantikan URL ni masuk dalam kod seperti no 2 tadi (ganti yang warna merah) . Dah kan ?

12. Sekarang macam mana pulak nak buat pause kita ikut warna yang kita suka ?

13. Yang warna biru tu , tukarkan dengan kod warna . Cari kod DEKAT SINI !!

14. Kalau da siap boleh la save. Pastu tengok blog korang, jadi tak. Kalau tak jadi bagi tau ok. Kalau tak    jadi pun bagi tau jugak.


Jangan segan untuk bertanye yek :)

Pada sesiapa yang tak berapa faham atau tak jadi, boleh PM saya di fanpage FB Blog BingkisanHati, saya akan buatkan coding untuk korang ye.

# sebelum tu like FB ni dulu ye :)



Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat) Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat) Reviewed by Maisarah Humaira on Februari 21, 2012 Rating: 5

23 ulasan:

  1. salam..sy baru lagi dalm blogger ni..sy dah try dah ikut tutorial awk tu..tp xboleh pun..hmm

    BalasPadam
  2. @laila zanudin

    wslm..yg mne ye yg xleh wt tu?..sy tolong mne yg sy mmpu :)

    BalasPadam
  3. ok done.. thanks yaa menjadi bl sy ikut step yg u bg...

    BalasPadam
  4. Terima kasih :)

    BalasPadam
  5. salam . sya dh cuba buat ygg awk suruh . tapi kenape tak jdi . boleh awk tolong tak ?

    BalasPadam
  6. assalmmualaikum...saya gunakan dashboard blog yang baru..tak tau la nk buat mcm mana...tak jadi..

    BalasPadam
  7. @TheOnlyOne

    klu blogskin sy x sure bleh ke x...awk try godek2 cmne ea :)

    BalasPadam
  8. @Ayu Nazirah

    waalaikumussalam...same je stepnye dgn dashboard lame... :)

    BalasPadam
  9. akak, camner nak cari note pad tu?

    BalasPadam
  10. Akak ? Nape sy buad tk leh ponn ? Tak brapa paham lahh . Saya tak reti nk tukar code dye tuhh . Tolong la saya . Dye dah lain ngn yg dulu ek ?:(

    BalasPadam
  11. kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

    insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

    BalasPadam
  12. x jadi pun..dh 2x buat..

    BalasPadam
  13. PERHATIAN !!!
    kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

    insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

    BalasPadam
  14. assalammualaikum, akak .. sya buat tak jadi pun ? dh bnyak kali buat ? hehe ?

    BalasPadam
  15. kak word pad ngn note pad tu apee saye x tw laaa

    BalasPadam
  16. salam...saya da follow tapi still xjadi...

    BalasPadam
  17. @reannasy boleh tolong bg kod..contact sy kt fb Blog BingkisanHati ye

    BalasPadam
  18. @Aira Omar boleh contact sy di fb Blog Bingkisan Hati..sy boleh bg kod sekali

    BalasPadam
  19. memang x jadilah jawabnya sebab xdee code yg old punya pahal tah geramnyaa. beribu kali buat .

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)

Dikuasakan oleh Blogger.