.

Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat)

21/2/2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sume :)
Ape kabo? hehe . . . petang2 ni saya nak kongsi satu tutorial iaitu cara letak lagu youtube di blog seperti yang ada dalam blog saya ni. 

camni la rupenye . . .

Disebabkan ramai yang request tutorial ni, saya pun buat la tutorial ni. Tutorial ni 100% di'copy dari blog Lyssa. Thanks a lot Lyssa !

Tanpa membebel lebih panjang, jom kita mulakan tutorial.


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Korang copy kod ini :

<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />


3. Paste di ruangan Html/JavaScript tadi tu ..

4. Yang warna merah , korang paste je URL lagu dari youtube ! Tak tahu nak cari macam mana ? Korang ikut step ni ...

5. Pergi ke >>> LINK INI

6. Taip lagu apa yang korang nak . Lepas tu , tekan Share ! Tekan Embed !
7. Tick pada Use Old Embed Code SAHAJA .

8. Copy kod ! Paste di Note Pad atau Word Pad .

yang tu ye Notepad...


9. Bila dah paste akan jadi macam ni :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


10. Copy URL lagu sahaja seperti yang ditunjukkan ni . (seperti atas ni)

11. Gantikan URL ni masuk dalam kod seperti no 2 tadi (ganti yang warna merah) . Dah kan ?

12. Sekarang macam mana pulak nak buat pause kita ikut warna yang kita suka ?

13. Yang warna biru tu , tukarkan dengan kod warna . Cari kod DEKAT SINI !!

14. Kalau da siap boleh la save. Pastu tengok blog korang, jadi tak. Kalau tak jadi bagi tau ok. Kalau tak    jadi pun bagi tau jugak.


Jangan segan untuk bertanye yek :)

Pada sesiapa yang tak berapa faham atau tak jadi, boleh PM saya di fanpage FB Blog BingkisanHati, saya akan buatkan coding untuk korang ye.

# sebelum tu like FB ni dulu ye :)



Previous
Next Post »

25 komen

Klik untuk komen
laila zanudin
PEMILIK BLOG
18.7.12 delete

salam..sy baru lagi dalm blogger ni..sy dah try dah ikut tutorial awk tu..tp xboleh pun..hmm

Balas
avatar
19.7.12 delete

@laila zanudin

wslm..yg mne ye yg xleh wt tu?..sy tolong mne yg sy mmpu :)

Balas
avatar
anis fazliyana
PEMILIK BLOG
13.8.12 delete

tak jadi pun

Balas
avatar
SyAyUs
PEMILIK BLOG
16.10.12 delete

ok done.. thanks yaa menjadi bl sy ikut step yg u bg...

Balas
avatar
Afifah
PEMILIK BLOG
21.10.12 delete

Terima kasih :)

Balas
avatar
ee jul
PEMILIK BLOG
2.11.12 delete

salam . sya dh cuba buat ygg awk suruh . tapi kenape tak jdi . boleh awk tolong tak ?

Balas
avatar
TheOnlyOne
PEMILIK BLOG
2.11.12 delete

hi! saya pakai blogskins lah. kalau pakai blogskins still boleh buat ke?

Balas
avatar
Ayu Nazirah
PEMILIK BLOG
3.11.12 delete

assalmmualaikum...saya gunakan dashboard blog yang baru..tak tau la nk buat mcm mana...tak jadi..

Balas
avatar
3.11.12 delete

@TheOnlyOne

klu blogskin sy x sure bleh ke x...awk try godek2 cmne ea :)

Balas
avatar
3.11.12 delete

@Ayu Nazirah

waalaikumussalam...same je stepnye dgn dashboard lame... :)

Balas
avatar
Puteri Humaira
PEMILIK BLOG
16.12.12 delete

akak, camner nak cari note pad tu?

Balas
avatar
Nur Diyana
PEMILIK BLOG
25.12.12 delete

Akak ? Nape sy buad tk leh ponn ? Tak brapa paham lahh . Saya tak reti nk tukar code dye tuhh . Tolong la saya . Dye dah lain ngn yg dulu ek ?:(

Balas
avatar
27.12.12 delete

kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

Balas
avatar
fara dz
PEMILIK BLOG
28.12.12 delete

thankz..da jd da..thakz a lot..hu2.. :) btw..sy br jewp uat blog..mintak follow ea..tq.. :)

Balas
avatar
azilayanti
PEMILIK BLOG
9.1.13 delete

x jadi pun..dh 2x buat..

Balas
avatar
10.1.13 delete

PERHATIAN !!!
kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

Balas
avatar
nuradila dilla
PEMILIK BLOG
28.1.13 delete

assalammualaikum, akak .. sya buat tak jadi pun ? dh bnyak kali buat ? hehe ?

Balas
avatar
Hana_Cullen
PEMILIK BLOG
3.2.13 delete

kak word pad ngn note pad tu apee saye x tw laaa

Balas
avatar
sayidah napisah
PEMILIK BLOG
17.2.13 delete

sy xboleh pun

Balas
avatar
reanna
PEMILIK BLOG
20.2.13 delete

saya da cuba byk tutor termasuk tutor aka untuk letak lagu dlm blog tp kenape tak menjadi?

Balas
avatar
Aira Omar
PEMILIK BLOG
13.1.15 delete

salam...saya da follow tapi still xjadi...

Balas
avatar
Maisarah Humaira
PEMILIK BLOG
13.1.15 delete

@reannasy boleh tolong bg kod..contact sy kt fb Blog BingkisanHati ye

Balas
avatar
Maisarah Humaira
PEMILIK BLOG
13.1.15 delete

@Aira Omar boleh contact sy di fb Blog Bingkisan Hati..sy boleh bg kod sekali

Balas
avatar

Tinggalkan komen anda disini. Terima kasih.
ConversionConversion EmoticonEmoticon

Backlink - Waazin Blog Blogged.my ping blog CK Free Auto Backlink SEO-PING