.

Tutorial : Cara letak pages/menutab dalam blog

24/3/2012


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.
Hari ni saya nak kongsi satu tutorial iaitu, cara letak pages/menutab dalam blog. Sebabnya ade yang request buat tutorial ni. Bagi sesiapa yang belum tahu apa tu menutab, tengok gambar di bawah ni:



Tu la dia menutab . Yang terletak di bawah header tu.
Nak buat? Jom ikut tutorial mudah ni.



Step 1

Pergi ke Dashboard > Posting > Edit Pages > New Page



Lepas klik 'new page', akan keluar seperti di bawah ni:


Taip le ape yang korang nak taip . . .



Step 2

Kalau dah siap, preview dulu jadi ke tak. Kemudian, klik 'save'.
Pastu akan keluar camni



Kalau nak letak kat sidebar, pilih 'Blog sidebar'.
Kalau nak letak kat bawah header, pilih 'Blog tabs'.

Kemudian, klik 'save and publish'.




Step 3
Pergi ke Dashboard > Design > Add a gadget > Pages
Akan keluar camni


Korang boleh drag and drop page order tu. Susun ikut hati anda.
Da siap, klik 'save'.


Selamat mencuba ^_^
Jangan segan untuk bertanya kalau ada sebarang masalah.

Previous
Next Post »

6 komen

Klik untuk komen
eka lab
PEMILIK BLOG
9.5.12 delete

salam..sy hendak tnya...cam ne nak edit post ikut pages dia,,,contohnye...tips2 kan bahagian tips2...xnak cmpur dalm home...

Balas
avatar
Batik Alaf Baru
PEMILIK BLOG
30.6.12 delete

salam.. sama pertanyaan dengan eka lab.. macam mana nak buat tiap bahagian tu terus ada cursor yg kita boleh tekan.. xnk yang mendatar.. cuba tgok kementerian-kemneterian punya page. nak yg macam tu

Balas
avatar
Nur Azira Latif
PEMILIK BLOG
5.7.12 delete

Assalam..kenapa sy pn page tak dpt di share or like kat fb?..home je yg bole shre n like tpi page xdpt pn..knpa ea??

Balas
avatar
kathy
PEMILIK BLOG
11.10.12 delete

akaq nak tanya niy, kenapa yang dashboard baru niy , bila nak buat page macam tu , tak ada ? ke dia ada kat tempat lain . ??

Balas
avatar
emey yateng
PEMILIK BLOG
21.3.13 delete

jelous tengok blog korang yang cantik2 tau

Balas
avatar
Sarah Stephanie
PEMILIK BLOG
2.6.15 delete

THANK YOU....

Balas
avatar

Tinggalkan komen anda disini. Terima kasih.
ConversionConversion EmoticonEmoticon

Backlink - Waazin Blog Blogged.my ping blog CK Free Auto Backlink SEO-PING