Tutorial : Buat Scroll Box Pada Sidebar / Widget - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

11 April 2012

Tutorial : Buat Scroll Box Pada Sidebar / Widget

11/4/2012


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Hari ni nak kongsi tutorial cara buat scroll box pada sidebar atau widget sebab ade blogger request tutorial ni.
Sebelum tu, bagi sesape yang belum tahu ape itu scroll box, cmni la rupenye. . .

yang kaler pink kat tepi tu


Tanpa melengahkan masa anda, moh ikut step by step tutorial ni.


Step 1

Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML

kemudian 'Tick Expand Widget' ...kalau tak tick, tak jumpa apa yang nak dicari nanti.


Step 2

Cari perkataan untuk widget yang korang nak modify tu dengan menggunakan ctrl+F. Contoh pada blog saya (mengikut gambar di atas) ialah My Blog List kemudian tekan enter. Jumpe kan?
Pastu, cari kod ini dibawah perkataan My Blog List tu..

<div class='widget-content'>

tukarkan kod itu kepada kod di bawah ini..

<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>

Kemudian kalau korang ketinggian mengikut citarasa sendiri, korang boleh adjust dekat height tu ye..

Kalau nak tukar untuk widget yang lain, stepnye same je seperti di atas ni.



Step 3

Preview dulu, kalau jadi save.


____________________________________________________________________

Nak scroll bar yang berwarna macam dalam blog saya ni?

Ikut tutorial ni KLIK

Da siap? Preview dulu sebelum save.



Selamat mencuba yek. Kalau menjadi komen ye, kalu x jadi pun komen jugak. hehe...



5 comments:

Terima kasih atas komen anda