Tutorial | Letak Frame Dan Background Pada Shoutbox

9/12/2012
25 Muharram 1434H


Tutorial ini adalah 100% milik JOM BINA BLOG. Maaf sebab tak dapat buat tutorial sendiri, agak sibuk kebelakangan ni. huhuhu


Preview:
Ramai juga yang bertanyakan saya macam mana cara nak combine frame dan background pada shoutbox..tutorial kali ni akan menunjukkan cara-caranya. Jom start:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy dan paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi:

<center><div id="edited" style="width:200px; height:360px; background:url(http://img856.imageshack.us/img856/9573/framefibox5.png) no-repeat left top; padding-top:90px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<center><div id="custombg" style="width:180px; height:255px; background:url(http://dl6.glitter-graphics.net/pub/3220/3220296jsbm3yjnbc.png) repeat; padding-top:0px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<iframe frameborder="0" title="shoutboxsaya" height="255" src="http://shout.busuk.org/?shoutboxsaya" id="r" style="filter:alpha(opacity=60);opacity:0.60;-moz-opacity:0.60; display:block; " scrolling="auto" width="180"></iframe>

</iframe></div></center></div></center></div>

Nota: 

url warna biru - masukkan url image frame yang korang suka. Korang boleh create sendiri atau just pilih frame yang dah disediakan di sini.

url warna merah - masukkan url background yang korang nak. search kat sini atau pilih jer background yang dah disediakan katsini.

url warna orange - url shoutbox korang. ( pada kod shoutbox korang, ambik dekat src='http://.....')


4) Lastly, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :) 

Menarik di sini:

2 comments.. read them below or add one

Nurul Syafiqah Hanis Nurul Syafiqah Hanis Disember 17, 2012
x de frame mcm awak ke?saya nak frame macam awak boleh?bagi urlnye ye.
Nur Azwa Edora Nur Azwa Edora Jun 27, 2013
jadi sy wat chatbox nie .. comel sgt2 .. thanks owner .. love u <3 <3 <3

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)