Tutorial | Letak Frame Dan Background Pada Shoutbox - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

09 December 2012

Tutorial | Letak Frame Dan Background Pada Shoutbox

9/12/2012
25 Muharram 1434H


Tutorial ini adalah 100% milik JOM BINA BLOG. Maaf sebab tak dapat buat tutorial sendiri, agak sibuk kebelakangan ni. huhuhu


Preview:
Ramai juga yang bertanyakan saya macam mana cara nak combine frame dan background pada shoutbox..tutorial kali ni akan menunjukkan cara-caranya. Jom start:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy dan paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi:

<center><div id="edited" style="width:200px; height:360px; background:url(http://img856.imageshack.us/img856/9573/framefibox5.png) no-repeat left top; padding-top:90px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<center><div id="custombg" style="width:180px; height:255px; background:url(http://dl6.glitter-graphics.net/pub/3220/3220296jsbm3yjnbc.png) repeat; padding-top:0px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<iframe frameborder="0" title="shoutboxsaya" height="255" src="http://shout.busuk.org/?shoutboxsaya" id="r" style="filter:alpha(opacity=60);opacity:0.60;-moz-opacity:0.60; display:block; " scrolling="auto" width="180"></iframe>

</iframe></div></center></div></center></div>

Nota: 

url warna biru - masukkan url image frame yang korang suka. Korang boleh create sendiri atau just pilih frame yang dah disediakan di sini.

url warna merah - masukkan url background yang korang nak. search kat sini atau pilih jer background yang dah disediakan katsini.

url warna orange - url shoutbox korang. ( pada kod shoutbox korang, ambik dekat src='http://.....')


4) Lastly, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :) 

Menarik di sini:

2 comments:

  1. x de frame mcm awak ke?saya nak frame macam awak boleh?bagi urlnye ye.

    ReplyDelete
  2. jadi sy wat chatbox nie .. comel sgt2 .. thanks owner .. love u <3 <3 <3

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda