30 Disember 2014

Tips yang Perlu Dilakukan Sekiranya Kereta Ditenggelami Banjir

Banjir, Tips yang Perlu Dilakukan Sekiranya Kereta Ditenggelami Banjir, Kereta
Ihsan Google


TIPS PENTING!!! 

Pasti ramai yang pening kepala memikirkan keadaan harta benda terutamanya kenderaan yang rosak teruk ditenggelami air bah. Ketahui tips dan langkah-langkah penting jika kereta terlibat dengan banjir. Ramai yang tidak mengetahui apa yang harus dilakukan sekiranya kereta ditenggelami oleh banjir yang melanda. Di sini disediakan beberapa tips penting yang perlu anda lakukan sekiranya kereta ditenggelami banjir.

1. Selepas banjir surut, periksa kereta anda. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk Enjin & bahagian dalam kabin kereta;

2. Jangan cuba hidupkan enjin kereta. Tindakan ini biasanya akan menyebab anda terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan enjin kereta, aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer (untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan, akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti.

3. Kos untuk sebuah kotak komputer bergantung kepada jenis kereta, cc dan pilihan pengguna. Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis enjin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi. Kita ambil contoh, sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. Selepas itu, keseluruhan kotak gear terpaksa diganti. Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru, waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup, ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak.

4. Apabila sampai ke bengkel, baraikan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik.

5. Periksa palam pencucuh kereta anda. Pastikan ianya tidak berair. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam enjin. Periksa juga minyak enjin. Pastikan minyak enjin tidak bercampur air. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Boleh dihidupkan enjin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa.

6. Sekiranya enjin boleh dihidupkan, murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu. Periksa minyak kotak gear, biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air, warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). Jika bercampur air, tukar minyak gear, jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear.

Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik, kos cuma akan melibatkan upah, minyak enjin, minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara.

SUMBER: PAGE FB Lembaga Pelindung & Kebajikan Pengguna Malaysia


29 Disember 2014

Tips Solat Ketika Musim Banjir

Ya Allah, selamatkanlah mangsa banjir dan mangsa pesawat QZ8501 Air Asia Indonesia.
Mangsa banjir di beberapa kawasan telah menujukkan penurunan dan ada juga yang semakin meningkat. Apa pun teruskan berdoa kepada Allah SWT, sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar. Hulurkan sumbangan seikhlas hati kepada mereka yang amat memerlukan.

Tip solat di bawah ini boleh dipraktikkan ketika musim banjir. 

Tips Solat Ketika Musim Banjir, banjir
Tips Solat Ketika Musim Banjir

Sumber dari Wanita ISMA 



28 Disember 2014

Kisah dan Doa Ketika Banjir



Banjir, Doa Ketika Banjir,
Keadaan banjir di Arena Square Kuala Kangsar

Dari Anas bin Malik, “Demi Allah, (pernah satu masa) kami tidak melihat matahari selama 6 hari (kerana hujan setiap hari). Kemudian pada hari Jumaat, ketika Rasulullah s.a.w berdiri menyampaikan khutbah tiba-tiba muncul seorang lelaki dari pintu masjid. Lelaki itu mengadap Nabi s.a.w sambil berdiri. Dia berkata, ‘Ya Rasulullah, banyak ternakan yang mati dan jalan terputus (kerana banjir). Kerana itu, berdoalah kepada Allah agar Dia menahan hujan.’ 

Kemudian Nabi s.a.w mengangkat kedua tangannya dan berdoa:

اللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا، وَلاَ عَلَيْنَا، اللَّهُمَّ عَلَى الآكَامِ وَالجِبَالِ وَالظِّرَابِ وَبُطُونِ الأَوْدِيَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ

ALLAHUMMA HAWAALAINA WA LAA ’ALAINA. ALLAHUMMA ’ALAL AAKAMI WAL JIBAALI, WAZH ZHIROOBI, WA BUTHUNIL AWDIYATI, WA MANAABITISY SYAJARI

Maksudnya: “Ya Allah, turunkanlah hujan di sekitar kami dan tidak di atas kami. Ya Allah turunkan hujan di bukit-bukit, pergunungan, dataran tinggi, tengah lembah, dan tempat tumbuhnya pohon-pohon.” 

Tiba-tiba (selepas Rasulullah membaca doa) hujan terus berhenti. Kami keluar masjid di bawah terik matahari."


Banjir, Doa Ketika Banjir,
Keadaan depan padang kawad istana 

Banjir, Doa Ketika Banjir,
Keadaan air Sungai Perak


Gambar-gambar di atas ni saya 'shoot' sendiri beberapa hari yang lalu. Kemungkinan air semakin surut. 

Bersama-sama kita mendoakan kesejahteraan mangsa banjir, semoga mereka dan kita semua berada di bawah lindungan Allah SWT. InsyaAllah. 

#TemanOrangPerak #TemanOrangKualaKangsar


24 Disember 2014

Tempahan Design Blog Umie Fezie

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati atau
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com



Blog Pakej 2 :  Blog Umie Fezie

Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati






23 Disember 2014

Tempahan Doodle #13

Berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan? Macam2 yang kome boleh buat dengan doodle/lukisan comel ni tau. 

Anda boleh tempah melalui:
Email : maigraphikdesign@gmail.com


family doodle, keluarga, Portfolio, tempahan design doodle murah, tempahan design vector potrait, vector potrait,
Keluarga bahagiaaaa aaaaaaa . . . oooooo




Tempahan Design Facebook Cover Photo: Nabiah Beauty

Berminat untuk membuat tempahan design Facebook Cover Photo  dengan harga yang berpatutan? Untuk personal,bisnes, macam2 boleh ;)

Anda boleh tempah melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati
Email : maigraphikdesign@gmail.com



FB Cover Photo untuk Nabiah Beauty



22 Disember 2014

Tempahan Design Facebook Cover Photo: Duzzaira Trading

Berminat untuk membuat tempahan design Facebook Cover Photo  dengan harga yang berpatutan? Untuk personal,bisnes, macam2 boleh ;)

Anda boleh tempah melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati
Email : maigraphikdesign@gmail.com



Portfolio, Tempahan Design Facebook Cover Photo, tempahan design FB cover photo murah, tempahan design Facebook Timeline Cover murah,
FB Cover Photo untuk Duzzaira Trading



Tempahan Design Header Doodle #17

Berminat untuk membuat tempahan header blog beserta doodle/lukisan dengan harga yang berpatutan? Nak yang comel2? Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh tempah melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati
Email : maigraphikdesign@gmail.com



Portfolio, Tempahan Design Header Blog murah, Tempahan Design Header Doodle, tempahan design doodle murah, Blog Bingkisan Hati
Header blog FarmBerry Network

21 Disember 2014

Tempahan Design Header + Vector Potrait #3

Berminat untuk membuat tempahan header blog beserta vector potrait dengan harga yang berpatutan? Nak yang comel2? Untuk blog personal, blog bisnes, macam2 boleh ;)


Anda boleh tempah melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati
Email : maigraphikdesign@gmail.com


Portfolio, tempahan design vector potrait, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design vector murah, vector potrait, Blog Bingkisan Hati
Header Blog Shiemz



Tempahan Design Blog Beauty Body Fitness

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati atau
Email : maigraphikdesign[at]gmail.com




Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati

Template

* Doodle kat header tu bukan saya design. Ihsan Google.


20 Disember 2014

Tempahan Design Blog FarmBerry Network

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati atau
Email : maigraphikdesign@gmail.com

Blog Pakej 5: Blog FarmBerry Network

Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Tempahan Design Header Doodle, tempahan design banner blog murah, tempahan watermark, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Tempahan Design Header Doodle, tempahan design banner blog murah, tempahan watermark, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Tempahan Design Header Doodle, tempahan design banner blog murah, tempahan watermark, Blog Bingkisan Hati

Template


Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Tempahan Design Header Doodle, tempahan design banner blog murah, tempahan watermark, Blog Bingkisan Hati
Banner Blog


Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Tempahan Design Header Doodle, tempahan design banner blog murah, tempahan watermark, Blog Bingkisan Hati
Watermark


Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Tempahan Design Header Doodle, tempahan design banner blog murah, tempahan watermark, Blog Bingkisan Hati
Post signature


Tempahan Design Blog Shiemz

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati atau
Email : maigraphikdesign@gmail.com

Blog Pakej 5: Blog Shiemz

Kod asal blog responsif yang diedit tanpa mengubah link pereka blog asal.

Portfolio, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design vector potrait, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design vector potrait, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design vector potrait, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Blog Bingkisan Hati

Template



Portfolio, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design vector potrait, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Blog Bingkisan Hati
Banner


Portfolio, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design vector potrait, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Blog Bingkisan Hati
Watermark




19 Disember 2014

Tempahan Vector Potrait #3

Berminat untuk membuat tempahan vector potrait? Macam2 boleh guna. Boleh letak kat blog, FB, Twitter, banner, bunting, kad jemputan, kad nama, kat dalam bas. Pendek kata macam2 la boleh. ^_^

Anda boleh tempah melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati
Email : maigraphikdesign@gmail.com




Portfolio, tempahan design vector murah, tempahan vector potrait murah, vector potrait, Blog Bingkisan Hati
Vector potrait permintaan pelanggan :)




17 Disember 2014

Tempahan Design Blog Mama Siti

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati atau
Email : maigraphikdesign@gmail.com

Blog Pakej 4: Blog Mama Siti

Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Template


Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Banner Blog


Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, tempahan design banner blog murah, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Bingkisan Hati
Watermark

Tempahan Design Header Doodle #16

Berminat untuk membuat tempahan header blog dengan harga yang berpatutan? Nak yang comel2? Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh tempah melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati
Email : maigraphikdesign@gmail.com


Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, tempahan design doodle murah, Tempahan Design Header Doodle, Tempahan Design Header Blog murah,
Jom singgah tuan punye header ni > http://bakaljenazah94.blogspot.com/



16 Disember 2014

Tempahan Doodle #12

Berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan?

Anda boleh tempah melalui:
Email : maigraphikdesign@gmail.com


Pelanggan nak kambing tersenyum nampak dua batang gigi pakai cermin mata. Maka jadi la ni . . .

cermin mata, doodle comel, Doodle murah, kambing, tempahan design doodle murah,
Kambing comel ada 2 batang gigi haaaa . . .

06 Disember 2014

CPUV Nuffnang Blog Bingkisan Hati

Assalamualaikum :)
Ape kabo? Orang Arab kata 'kaifa halukum', orang putih kata 'how are you', orang cina kata 'ni hao ma'.

Baru je tengok CPUV dan CPC kejap tadi. Alhamdulillah, menaik jugak total earnings :)
TQ Nuffnang !

CPUV Nuffnang Blog Bingkisan Hati
CPUV Nuffnang Blog Bingkisan Hati

05 Disember 2014

SEGMEN BLOGWALKING by Sakura

Assalamualaikum :)


Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU

Syarat dia terlalu simple.

 Follow blog sakura :)
 Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.
 Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)
 Dah boleh start blogwalking.
 Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok? 


So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)


Fi Hifzillah,
Wassalam.



Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad

03 Disember 2014

Tempahan Doodle #11


Berminat untuk membuat tempahan doodle dengan harga yang berpatutan?

Anda boleh tempah melalui:
Email : maigraphikdesign@gmail.com


Cekgu sekoloh ^_^

Portfolio, tempahan design doodle murah, tempahan design vector potrait, tempahan design vector murah,
Cikgu sekolah :)




Tempahan Design Blog Ibu Zharif Qusyairi

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati atau
Email : maigraphikdesign@gmail.com



Blog Pakej 2:  Blog Ibu Zharif Qusyairi

Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Ibu Zharif Qusyairi
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Ibu Zharif Qusyairi
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, Blog Ibu Zharif Qusyairi

Template




02 Disember 2014

Tempahan Design Blog Emas Magnet Kekayaan Anda

Berminat untuk membuat tempahan design/edit blog dengan harga yang berpatutan?
Untuk blog personal, blog bisnes dan lain-lain lagi.

Anda boleh membuat tempahan melalui:
Facebook : FB page - Blog Bingkisan hati atau
Email : maigraphikdesign@gmail.com



Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design banner blog murah,
Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design banner blog murah,
Basecode blog ni adalah blog responsif. Kod pencipta asal tidak diubah.



Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design banner blog murah,
Banner Blog


Portfolio, tempahan edit blog murah, tempahan edit/design/customize blog, Tempahan Design Header Blog murah, tempahan design banner blog murah,
Watermark