Jika Diikutkan Hati, Semua Benda Nak Beli Tapi . . . - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

21 August 2015

Jika Diikutkan Hati, Semua Benda Nak Beli Tapi . . .

Jika Diikutkan Hati, Semua Benda Nak Beli Tapi . . .

beli barang, maisarahsidi.com

Jika diikutkan hati, semua benda nak beli tapi . . .
Gaji bulanan banyak pecahan
Bayar kereta, bil elektrik, air, wifi
Baki yang tinggal cuma seciput
Dapat beli apa?

Ya, memang semua benda nak beli tapi . . .
Kena fikir orang lain
Mak, abah, isteri, anak-anak
Semua kena fikir
Itu memang sudah tanggungjawab
Nak tak nak, memang kena fikir

Kalau boleh macam-macam nak beli tapi . . .
Zaman dah berubah
RM50 dapat beli beberapa barang je
Nilai matawang makin merudum

Nak sangat beli macam-macam benda tapi . . .
Harga getah buku naik turun
Harga petrol tak menentu
Harga barang dah nampak beza
Zaman ini zaman jiesti

Apa boleh buat
Saya cuma rakyat biasa
Siapalah nak dengar kata-kata rakyat biasa
Cuma menjadi mainan di telinga

#akuanakkampung sentiasa memerhatikan gelagat manusia.

*Terapkan amalan berjimat-cermat dalam diri. Buatlah sesuatu kerana Allah.



Nak tempah design?



16 comments:

  1. Betul..kalau boleh nak penuhi setiap keperluan..dek kerana keperluan pun perlu di cut..maka kehendak jauh ditinggalkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi, utamakan yang utama. sampingan perlu difikirkan dulu

      Delete
  2. Aah..hari tu pergi pasar beli ikan dah rm86. Itu pun utk 3 orang dewasa makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga telur ayam pun dah naik..huhuhu

      Delete
  3. ringgit makin kecik.. barang makin mahal..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..risau dengan masa depan

      Delete
  4. betul tu,,kena berjimat dan pertimbangkan antara keperluan dan kemahuan,,salam kenal sis,sudi2 singgah blog i..

    ReplyDelete
  5. hmmm maybe ada la kot kelebihan dia. mengajar kita supaya berjimat cermat

    ReplyDelete
  6. betul tu,,tak sama ngan dulu,, nak beli barang sekarang pun fikir banyak kali,,hurmm

    ReplyDelete
  7. biasalah zaman barang serba mahal ni. huhu

    ReplyDelete
  8. Betul tu..semua nk beli..kesian pada yg xmampu..

    ReplyDelete
  9. harap esok takdelah kalu mahu beli roti jagung gardenia..
    "berapa ringgit ni pakcik?"
    "tiga ribu nak!"
    Haa da macam Indon lah pulak =(

    ReplyDelete
  10. tompang bakul..heeeeeheeee

    ReplyDelete
  11. Ikut hati binasa, hahaha. Semua benda kita nak beli tapi bila tengok dompet semuanya lesap angan2 haha.

    ReplyDelete
  12. betul TT_TT
    kalau lah diikutkan hati.
    kosong supermarket tu hahahaha

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda