Jika Diikutkan Hati, Semua Benda Nak Beli Tapi . . .

Jika Diikutkan Hati, Semua Benda Nak Beli Tapi . . .

beli barang, maisarahsidi.com

Jika diikutkan hati, semua benda nak beli tapi . . .
Gaji bulanan banyak pecahan
Bayar kereta, bil elektrik, air, wifi
Baki yang tinggal cuma seciput
Dapat beli apa?

Ya, memang semua benda nak beli tapi . . .
Kena fikir orang lain
Mak, abah, isteri, anak-anak
Semua kena fikir
Itu memang sudah tanggungjawab
Nak tak nak, memang kena fikir

Kalau boleh macam-macam nak beli tapi . . .
Zaman dah berubah
RM50 dapat beli beberapa barang je
Nilai matawang makin merudum

Nak sangat beli macam-macam benda tapi . . .
Harga getah buku naik turun
Harga petrol tak menentu
Harga barang dah nampak beza
Zaman ini zaman jiesti

Apa boleh buat
Saya cuma rakyat biasa
Siapalah nak dengar kata-kata rakyat biasa
Cuma menjadi mainan di telinga

#akuanakkampung sentiasa memerhatikan gelagat manusia.

*Terapkan amalan berjimat-cermat dalam diri. Buatlah sesuatu kerana Allah.



Nak tempah design?



{ 16 comments.. read them below or add one }

PeRdU cINta PeRdU cINta Ogos 21, 2015
Betul..kalau boleh nak penuhi setiap keperluan..dek kerana keperluan pun perlu di cut..maka kehendak jauh ditinggalkan..
Nurul Syuhaida Mustafa Nurul Syuhaida Mustafa Ogos 21, 2015
Aah..hari tu pergi pasar beli ikan dah rm86. Itu pun utk 3 orang dewasa makan
husna zahidi husna zahidi Ogos 21, 2015
ringgit makin kecik.. barang makin mahal..huhuhu..
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Ogos 21, 2015
jadi, utamakan yang utama. sampingan perlu difikirkan dulu
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Ogos 21, 2015
harga telur ayam pun dah naik..huhuhu
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Ogos 21, 2015
betul tu..risau dengan masa depan
Nor Dila Nor Dila Ogos 21, 2015
betul tu,,kena berjimat dan pertimbangkan antara keperluan dan kemahuan,,salam kenal sis,sudi2 singgah blog i..
Amy J Amy J Ogos 22, 2015
hmmm maybe ada la kot kelebihan dia. mengajar kita supaya berjimat cermat
cik pjaz cik pjaz Ogos 22, 2015
betul tu,,tak sama ngan dulu,, nak beli barang sekarang pun fikir banyak kali,,hurmm
Syahidah Fadilah Syahidah Fadilah Ogos 24, 2015
biasalah zaman barang serba mahal ni. huhu
rubiah kadir rubiah kadir Ogos 27, 2015
Betul tu..semua nk beli..kesian pada yg xmampu..
namy yul namy yul Ogos 27, 2015
harap esok takdelah kalu mahu beli roti jagung gardenia..
"berapa ringgit ni pakcik?"
"tiga ribu nak!"
Haa da macam Indon lah pulak =(
azlia azlia Ogos 27, 2015
tompang bakul..heeeeeheeee
Aisyhah Nyais Aisyhah Nyais September 12, 2015
Ikut hati binasa, hahaha. Semua benda kita nak beli tapi bila tengok dompet semuanya lesap angan2 haha.
Aqilah Azmi Aqilah Azmi September 16, 2015
betul TT_TT
kalau lah diikutkan hati.
kosong supermarket tu hahahaha

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)