Tutorial | Cara Mudah Letak Iklan Nuffnang di Blog





Cara letak atau pasang iklan Nuffnang / Adsense di blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

Ramai blogger yang telah memiliki akaun Nuffnang dan meletak iklan Nuffnang di blog mereka. Tapi ada juga segelintir blogger yang masih pening-pening dengan cara meletakkan iklan Nuffnang di blog walaupun tutorial atau cara letak iklan telah disediakan di laman web Nuffnang tersebut.

Jadi hari ini saya nak berkongsi tentang cara pasang atau meletakkan iklan Nuffnang di blog. Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Buka laman web Nuffnang dan log in akaun anda.

2. Setelah buka, lihat sidebar sebelah kiri (seperti gambar di bawah) dan klik 'Manage Blog'

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

2. Kemudian akan keluar seperti contoh di bawah ni, klik pada kotak 'ADD AD UNIT'

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

3. Pilih saiz iklan dan copy kod iklan Nuffang di Note Pad atau MS Word

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

4. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Leaderboard (atas atau bawah header):

Cara letak iklan Nuffnang atas header:

Buka dashboard blog anda > Template > Edit HTML

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com


 Anda klik je pada kod banyak2 tu tapi jangan usik kod. 
Kemudian klik ctrl + f pada keyboard PC, masukkan kod di bawah ini dalam kotak search tu dan klik enter.

<body atau <body>

Masukkan kod iklan Nuffnang di bawah kod <body yang anda cari tadi.

Contoh: 
Dah selesai, klik Preview. Jika tiada error, boleh save.


Cara letak iklan Nuffnang bawah header:

Pergi ke Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

Paste kod iklan Nuffnang di sini. Klik save.


5. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Large Rectangle (di bawah post):

Cara sama seperti letak iklan jenis Leaderboard

Buka dashboard blog anda > Template > Edit HTML

Anda klik je pada kod banyak2 tu tapi jangan usik kod. 
Kemudian klik ctrl + f pada keyboard PC, masukkan kod di bawah ini dalam kotak search tu dan klik enter.

data:post.body atau <div class='post-footer'>

Masukkan kod iklan Nuffnang di bawah kod data:post.body atau <div class='post-footer'> yang anda cari tadi. 

Dah selesai, klik Preview. Jika tiada error, boleh save.

6. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Skycraper (di sidebar blog):

Pergi ke Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

Paste kod iklan Nuffnang di sini. Klik save.


Selamat mencuba! Dapat earning jangan lupa share.. ehehehehe


Klik SINI untuk tutorial yang lain.


Nak tempah design?

Catat Ulasan

19 Ulasan

  1. Tutorial ni bagus sgt . masa saya mula2 nak letak nuffnang dulu , susah betul nak cari tuto t.t

    BalasPadam
  2. Perkongsian ilmu manfaat bersama..

    BalasPadam
  3. thank you share kak mai ^^

    BalasPadam
  4. x bolehlah saya dah buat kenapa adds dia x keluar dkt blog saya.. hmmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin perlukan masa sikit untuk muncul kat blog. iklan nuffnang ni memang selalu kejap ada, kejap takde :)

      Padam
  5. saya pun nak cuba juga

    BalasPadam
  6. klu tengah dapat BE pun iklan kejap ada kejap ada tak jugak ke? kadang tak pernah nampak muncul pun..tetiba terus jadi metered earning

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalu jugak iklan nuffnang tak muncul kat blog,..saya pun tak pasti sebabnya

      Padam
  7. kak kenapa saya punya timbul iklan je tp post tkde lgsung kosong.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kadang2 memang jd macam tu..tak tau sebab apa.

      Padam
  8. Tq atas info... sy nk try

    BalasPadam
  9. JOM SINGGAH DI BLOG SAYA
    http://datoksirkronik.blogspot.my/

    BalasPadam
  10. THANKS TUTORIAL NI ! HEE

    BalasPadam
  11. mana nak cari button template kat blogspot ek?saya cari x jumpa

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang ni button template dah tukar jadi Theme

      Padam
  12. tutorial sis memang terbaik. Dah jadi pon. Tenkiu

    BalasPadam
  13. terbek...support blog saya yew..

    https://www.adajew.net

    BalasPadam
  14. Terima kasih di atas infonya.. nanti boleh la singgah di blog sy..

    https://info-cikgu-din.blogspot.com/

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)