Tutorial Cara Buat Print Screen

Rata-rata umum da tau cara nak buat print screen. Tapi ade jugak yang masih tak tau cara nak buat print screen ni. Umumnya, print screen ni ialah cara nak save gambar atau ape yang sedang terpapar pada skrin laptop/pc/netbook. Tanpa banyak menaip, elok lah saya meneruskan niat sebenar :


CARA PERTAMA ( PRINT SCREEN MENGGUNAKAN APLIKASI 'PAINT')

Cara pertama ni memang standard kebanyakan orang guna untuk print screen sebabnya aplikasi “Paint” ni memang dah tersedia ada dalam semua laptop/pc/netbook.

Step 1.

Open sebarang file or ape2 je yang korang nak copy screen (save gambar) kat screen laptop.

Step 2

Tekan button “Ctrl + PrtSc” kat keyboard secara SERENTAK .

Step 3

Buka aplikasi “Paint” di dalam laptop korang.

Step 4

Klik icon “Paste” kat menu aplikasi “Paint” tu. Bawah menu aplikasi ni adalah gambar yang kite nak tu, hasil yang kite da paste. Pastu pandai-pandai le nak edit . Dah puas hati “Save”. Siaaap!

PC saya :)




CARA KEDUA (PRINT SCREEN MENGGUNAKAN PHOTOSCAPE)

Step 1

Open aplikasi “Photoscape” dan klik “Screen Capture”.




Step 2

Akan keluar pop out “Screen Capture” macam gambar kat atas tu. Korang boleh pilih sama ada nak “capture fullscreen/window/region”.

Step 3

Lepas klik je salah satu antara “capture fullscreen/window/region”, akan automatik copy screen yang dah dibuka sebelum ni. Pastu korang edit la , tak nak pun tak berdosa. Selepas berpuas hati boleh save.







CARA KETIGA ( PRINT SCREEN MENGGUNAKAN "SNIPPING TOOL")


Snipping ToolImage via Wikipedia



Kat atas ni adalah logo or gambar aplikasi "Snipping Tool". Bagi sesape yang ade aplikasi ni, lagi mudah untuk print screen.

Mula2, buka aplikasi "Snipping Tool". Pastu, satu window (aplikasi Snipping Tool) akan muncul. Untuk print screen, klik butang escape (esc) kat keyboard laptop. Then, klik 'new' pada menu aplikasi Snipping Tool untuk pilih cara nak print screen. Da selesai, boleh la save :)


{ 8 comments.. read them below or add one }

Izzah Norlizah Izzah Norlizah Julai 03, 2012
terima ksaih,,,,sgt2 b'guna pd akak yg bru wt blog ne,,,@__@
akak da follow adk,,,slm p'knln
remoih serr remoih serr Ogos 15, 2012
hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
tanpa perlu capture pastu paste.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/
remoih serr remoih serr Ogos 15, 2012
hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
tanpa perlu capture pastu paste.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/
1D =] 1D =] Disember 17, 2012
thanks for this tuto. Guna snipping tools lagi senang. =)

FOLLOW SINI
http://sorrypagenotfound.blogspot.com
Puteri Mama Puteri Mama Januari 30, 2013
tq dear..tuto yg sangat berguna utk saya...hehehe :)
EAT,MAKE,READ EAT,MAKE,READ Februari 13, 2016
MANA NAK CARI BUTTON NI
Ctrl + PrtSc
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Februari 13, 2016
ada kat keyboard laptop/PC :)

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)