Tutorial Cara Buat Print Screen

Rata-rata umum da tau cara nak buat print screen. Tapi ade jugak yang masih tak tau cara nak buat print screen ni. Umumnya, print screen ni ialah cara nak save gambar atau ape yang sedang terpapar pada skrin laptop/pc/netbook. Tanpa banyak menaip, elok lah saya meneruskan niat sebenar :


CARA PERTAMA ( PRINT SCREEN MENGGUNAKAN APLIKASI 'PAINT')

Cara pertama ni memang standard kebanyakan orang guna untuk print screen sebabnya aplikasi “Paint” ni memang dah tersedia ada dalam semua laptop/pc/netbook.

Step 1.

Open sebarang file or ape2 je yang korang nak copy screen (save gambar) kat screen laptop.

Step 2

Tekan button “Ctrl + PrtSc” kat keyboard secara SERENTAK .

Step 3

Buka aplikasi “Paint” di dalam laptop korang.

Step 4

Klik icon “Paste” kat menu aplikasi “Paint” tu. Bawah menu aplikasi ni adalah gambar yang kite nak tu, hasil yang kite da paste. Pastu pandai-pandai le nak edit . Dah puas hati “Save”. Siaaap!

PC saya :)




CARA KEDUA (PRINT SCREEN MENGGUNAKAN PHOTOSCAPE)

Step 1

Open aplikasi “Photoscape” dan klik “Screen Capture”.




Step 2

Akan keluar pop out “Screen Capture” macam gambar kat atas tu. Korang boleh pilih sama ada nak “capture fullscreen/window/region”.

Step 3

Lepas klik je salah satu antara “capture fullscreen/window/region”, akan automatik copy screen yang dah dibuka sebelum ni. Pastu korang edit la , tak nak pun tak berdosa. Selepas berpuas hati boleh save.







CARA KETIGA ( PRINT SCREEN MENGGUNAKAN "SNIPPING TOOL")


Snipping ToolImage via Wikipedia



Kat atas ni adalah logo or gambar aplikasi "Snipping Tool". Bagi sesape yang ade aplikasi ni, lagi mudah untuk print screen.

Mula2, buka aplikasi "Snipping Tool". Pastu, satu window (aplikasi Snipping Tool) akan muncul. Untuk print screen, klik butang escape (esc) kat keyboard laptop. Then, klik 'new' pada menu aplikasi Snipping Tool untuk pilih cara nak print screen. Da selesai, boleh la save :)


Previous
Next Post »

8 komen

Write komen
3.7.12 delete

terima ksaih,,,,sgt2 b'guna pd akak yg bru wt blog ne,,,@__@
akak da follow adk,,,slm p'knln

Reply
avatar
remoih serr
AUTHOR
15.8.12 delete

hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
tanpa perlu capture pastu paste.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/

Reply
avatar
remoih serr
AUTHOR
15.8.12 delete

hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
tanpa perlu capture pastu paste.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/

Reply
avatar
teratai
AUTHOR
27.11.12 delete

thanks sharing:)

Reply
avatar
1D =]
AUTHOR
17.12.12 delete

thanks for this tuto. Guna snipping tools lagi senang. =)

FOLLOW SINI
http://sorrypagenotfound.blogspot.com

Reply
avatar
Puteri Mama
AUTHOR
30.1.13 delete

tq dear..tuto yg sangat berguna utk saya...hehehe :)

Reply
avatar
EAT,MAKE,READ
AUTHOR
13.2.16 delete

MANA NAK CARI BUTTON NI
Ctrl + PrtSc

Reply
avatar
13.2.16 delete

ada kat keyboard laptop/PC :)

Reply
avatar

Terima kasih atas komen anda
EmoticonEmoticon