Tutorial Mencantikkan Scroll Blog Bar - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

21 July 2011

Tutorial Mencantikkan Scroll Blog Bar

Tutorial cantikkan Scroll Blog Bar
Contoh

Malas nak taip panjang2, let's cekidaut.

Step 1

Pergi ke
Dashboard > Design > Edit html > Tick Expand Widget Templates


Cari code ini, sebelum tu tekan CTRL + F (untuk cari kod kat bawah ni, masukkan kod kat bawah ni ke dalam kotak find tu, then klik arrow kat situ)
]]></b:skin>


Step 2

Copy code kat bawah ni pastu letakkan sebelum code dalam step 1

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Preview dulu sebelum save, kalau takde masalah boleh save.


*Yang berwarna BIRU        --> kaler untuk background scroll bar
*Yang berwarna KUNING --> kaler untuk scroll bar
*Kalo nak tuka kaler, sila rujuk disini HTML Color Codes
*Secara tak langsung, sume scroll yang ade dalam blog korang tu akan bertukar mengikut yang telah diedit.

4 comments:

  1. mcm tu sye punye blog spot boleh gune ker....? n sye punye baru punya style dia kat lay out ker lepas tu tekan add gedget n klick edit html/java script lepas tu cari, cari pun sye x dapat...

    ReplyDelete
  2. @Amira Uzma Yahya


    boleh..
    pergi ke layout > add a gadget > cari HTML/javascript dan paste kod kt situ...
    nt sy wt tutorial klu masih blur lg :)

    ReplyDelete
  3. susa la tolong watkan leh x

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda