Tutorial Mencantikkan Scroll Blog Bar

Tutorial cantikkan Scroll Blog Bar
Contoh

Malas nak taip panjang2, let's cekidaut.

Step 1

Pergi ke
Dashboard > Design > Edit html > Tick Expand Widget Templates


Cari code ini, sebelum tu tekan CTRL + F (untuk cari kod kat bawah ni, masukkan kod kat bawah ni ke dalam kotak find tu, then klik arrow kat situ)
]]></b:skin>


Step 2

Copy code kat bawah ni pastu letakkan sebelum code dalam step 1

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Preview dulu sebelum save, kalau takde masalah boleh save.


*Yang berwarna BIRU        --> kaler untuk background scroll bar
*Yang berwarna KUNING --> kaler untuk scroll bar
*Kalo nak tuka kaler, sila rujuk disini HTML Color Codes
*Secara tak langsung, sume scroll yang ade dalam blog korang tu akan bertukar mengikut yang telah diedit.
Tutorial Mencantikkan Scroll Blog Bar Tutorial Mencantikkan Scroll Blog Bar Reviewed by Maisarah Humaira on Julai 21, 2011 Rating: 5

4 ulasan:

  1. mcm tu sye punye blog spot boleh gune ker....? n sye punye baru punya style dia kat lay out ker lepas tu tekan add gedget n klick edit html/java script lepas tu cari, cari pun sye x dapat...

    BalasPadam
  2. @Amira Uzma Yahya


    boleh..
    pergi ke layout > add a gadget > cari HTML/javascript dan paste kod kt situ...
    nt sy wt tutorial klu masih blur lg :)

    BalasPadam
  3. susa la tolong watkan leh x

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)

Dikuasakan oleh Blogger.