Tutorial Install Font untuk Window 7 - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

04 May 2015

Tutorial Install Font untuk Window 7

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni saya nak kongsikan dengan pembaca tentang tutorial install font utnuk pengguna Window 7.

Kenapa nak install font? Kalau saya, jenis font penting untuk aktiviti mereka bentuk grafik di atas banner, bunting, header blog atau pelbagai lagi. Sebab font yang sedia ada pada PC seperti biasa yang kita lihat. Nak font yang bergulung, bercorak, tulisan tangan dan macam-macam lagi, semua boleh download tau. 

Sekali anda install font di PC, jenis font tersebut akan keluar di Microsoft Word, Adobe Photoshop CS6 contohnya.

Sila ikut langkah-langkah di bawah untuk install font di PC anda.

1. Klik dafont. (Yang lain pun ade jugak, tapi ni salah satu)

2. Dah masuk dafont, anda boleh 'search' jenis font. Dan nampak macam gambar ni, klik butang 'download'
Tutorial Install Font untuk Window 7
Klik button tu ok

Klik file font yang telah di muat turun.
Tutorial Install Font untuk Window 7
Font yang telah dimuat turun akan muncul di tetingkap PC anda seperti ini
3. Akan keluar seperti di bawah ni. Kalau guna Window 7 senang, hanya klik je. Kalau guna window versi terdahulu mungkin perlu extract fail tersebut.

Klik pada nama font. (Rujuk gambar)
Tutorial Install Font untuk Window 7
Klik font untuk install
Kemudian akan keluar seperti ini, klik butang 'Install' 
Tutorial Install Font untuk Window 7
Install font
Tutorial Install Font untuk Window 7
Akan keluar ni, selepas tu selesai kerja install font tersebut.

Selamat mencuba!


1 comment:

Terima kasih atas komen anda