Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

21 June 2015

Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG

Kecilkan Saiz Gambar Format PNG dengan TinyPNG

Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG

Untuk menghasilkan hasil imej tanpa latar belakang atau telus, ia perlu disimpan dalam fomat PNG. Selalunya saiz gambar berformat PNG adalah lebih besar berbanding format JPEG. 

Sebelum itu, anda tahu apa itu PNG? PNG adalah Portable Network Graphics. Format PNG ini diperkenalkan untuk menggantikan format GIF. PNG mempunyai faktor mampatan yang lebih baik berbanding dengan GIF (kurang lebih 5% -25% lebih baik berbanding format GIF). Tetapi ada satu kemudahan dari GIF yang tidak terdapat pada PNG format iaitu sokongan terhadap simpanan multi format untuk keperluan animasi. Untuk keperluan pemprosesan imej, walaupun format PNG boleh dijadikan alternatif untuk proses pemprosesan grafik namun format JPEG masih menjadi pilihan yang lebih baik.

File PNG sesuai digunakan untuk:
  • Gambar yang mempunyai warna banyak
  • Gambar yang mahu disunting semula tanpa menurunkan kualiti.
File PNG tidak sesuai digunakan untuk:
  • Gambar yang jika dikompress dengan JPG hampir-hampir tidak kelihatan penurunan kualitinya (contoh: pemandangan)
Untuk mengecilkan saiz gambar format PNG, kita boleh menggunakan salah satu daripada aplikasi atas talian (online) iaitu TinyPNG. Saya juga adalah pengguna TinyPNG.

Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG


Apakah yang TinyPNG lakukan?
TinyPNG menggunakan teknik mampatan lossy untuk mengurangkan saiz fail-fail PNG anda. Dengan terpilih mengurangkan bilangan warna dalam imej, kurang bait dikehendaki untuk menyimpan data. Kesannya adalah hampir tidak kelihatan tetapi ia membuat perbezaan yang sangat besar dalam saiz fail!

Mengapa saya perlu menggunakan TinyPNG?
PNG adalah berguna kerana ia adalah format yang hanya disokong secara meluas yang boleh menyimpan sebahagiannya imej telus . Format ini menggunakan mampatan, tetapi fail-fail masih boleh menjadi besar. Gunakan TinyPNG untuk mengecilkan imej untuk aplikasi dan laman web anda. Ia akan menggunakan kurang bandwidth dan memuatkan lebih cepat .

Bagaimana ia berfungsi?
Apabila anda memuat naik satu fail PNG (Portable Network Graphics) , warna yang sama dalam imej anda digabungkan. Teknik ini dipanggil "pengkuantuman". Oleh kerana bilangan warna yang dikurangkan, 24-bit fail PNG boleh ditukar kepada yang lebih kecil 8-bit warna imej diindeks. Hasilnya, fail-fail kecil PNG dengan sokongan 100% untuk lut sinar (tiada latar belakang).

Perbezaan gambar sebelum dan selepas menggunakan TinyPNG
Berikut adalah dua imej untuk perbandingan. Imej (1) disimpan sebagai 24-bit PNG terus dari Adobe Photoshop. Imej (2) adalah imej yang sama, diproses oleh TinyPNG. Anda tak nampak sebarang perbezaan?
Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG
Imej (1): Asal gambar PNG, saiz fail: 57 KB

Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG
Imej (2):Gambar PNG setelah dikecilkan, saiz fail: 15 KB
Dalam gambar di atas saiz fail dikurangkan sebanyak lebih daripada 70% . Penggunaan imej yang telah dimampatkan (compress) dapat menjimatkan bandwidth dan tempoh loading laman web anda.

Adakah ia disokong di mana-mana?
Fail-fail yang dihasilkan oleh TinyPNG dipaparkan dengan sempurna pada semua pelayar moden termasuk peranti mudah alih . Masih perlu menyokong Internet Explorer 6? Ia biasanya mengabaikan PNG ketelusan (lut sinar) dan memaparkan warna latar belakang yang kukuh. Dengan TinyPNG latar belakang menjadi telus lagi. 

Bagaimana pula dengan Photoshop?
Adobe Photoshop tidak boleh menyimpan imej-imej sebagai fail PNG diindeks dengan alpha ketelusan. Photoshop CS5 dan ke bawah tidak dapat dipaparkan dengan betul.

Anda boleh menggunakan Save for Web (dalam photoshop) untuk mengeksport imej 24-bit fail PNG telus dan memuat naiknya ke TinyPNG. Seterusnya akan menukar imej kepada saiz yang lebih kecil. 

Di samping itu, anda juga boleh memasang plugin TinyPNG Photoshop. Ia membolehkan anda untuk melihat dan menyimpan imej-imej PNG dimampatkan terus dari Photoshop.

Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG
TinyPNG juga menyokong format JPEG! Memang mudah la kerja lepas ni.

Cara menggunakan TinyPNG:

1. Pergi ke TinyPNG

2. Klik ikon tersebut dan pilih gambar format PNG atau JPG yang anda ingin kecilkan saiznya.

Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG

3. Klik 'download' untuk mendapatkan gambar anda dengan saiz baru setelah dikompres. Cari imej tersebut dalam fail 'Downloads' di komputer anda. Selesai.

Cara Kecilkan Saiz Gambar Format PNG

Wahhh, saiz imej berubah mendadak!


Mudah bukan?
Semoga berjaya dan berpuas hati dengan hasil anda.


*Sumber: TinyPNG



Nak tempah design?


5 comments:

  1. Terima kasih perkongsiannya!

    ReplyDelete
  2. terima kasih sahre . lepas ni takdak la makan byk sapce sgt :)

    ReplyDelete
  3. hmmm aida ni x pandai sgt.
    tapi mcm fhm la beza jpeg dgn png.
    biasa nampak perkataan tu.
    tq... nak cuba nanti.

    ReplyDelete
  4. Selalu juga gunakan tinyPNG ni. Selalunya nak compress gambar daripada kamera DSLR yg besar sangat saiznya...

    ReplyDelete
  5. kenapalah sy baru tahu psal ni..hehehe... tqvm cik maisarah!

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda