Tutorial | Cara Mudah Letak Iklan Nuffnang di Blog

Cara letak atau pasang iklan Nuffnang / Adsense di blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

Ramai blogger yang telah memiliki akaun Nuffnang dan meletak iklan Nuffnang di blog mereka. Tapi ada juga segelintir blogger yang masih pening-pening dengan cara meletakkan iklan Nuffnang di blog walaupun tutorial atau cara letak iklan telah disediakan di laman web Nuffnang tersebut.

Jadi hari ini saya nak berkongsi tentang cara pasang atau meletakkan iklan Nuffnang di blog. Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Buka laman web Nuffnang dan log in akaun anda.

2. Setelah buka, lihat sidebar sebelah kiri (seperti gambar di bawah) dan klik 'Manage Blog'

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

2. Kemudian akan keluar seperti contoh di bawah ni, klik pada kotak 'ADD AD UNIT'

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

3. Pilih saiz iklan dan copy kod iklan Nuffang di Note Pad atau MS Word

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

4. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Leaderboard (atas atau bawah header):

Cara letak iklan Nuffnang atas header:

Buka dashboard blog anda > Template > Edit HTML

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com


 Anda klik je pada kod banyak2 tu tapi jangan usik kod. 
Kemudian klik ctrl + f pada keyboard PC, masukkan kod di bawah ini dalam kotak search tu dan klik enter.

<body atau <body>

Masukkan kod iklan Nuffnang di bawah kod <body yang anda cari tadi.

Contoh: 
Dah selesai, klik Preview. Jika tiada error, boleh save.


Cara letak iklan Nuffnang bawah header:

Pergi ke Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

Paste kod iklan Nuffnang di sini. Klik save.


5. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Large Rectangle (di bawah post):

Cara sama seperti letak iklan jenis Leaderboard

Buka dashboard blog anda > Template > Edit HTML

Anda klik je pada kod banyak2 tu tapi jangan usik kod. 
Kemudian klik ctrl + f pada keyboard PC, masukkan kod di bawah ini dalam kotak search tu dan klik enter.

data:post.body atau <div class='post-footer'>

Masukkan kod iklan Nuffnang di bawah kod data:post.body atau <div class='post-footer'> yang anda cari tadi. 

Dah selesai, klik Preview. Jika tiada error, boleh save.

6. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Skycraper (di sidebar blog):

Pergi ke Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

Paste kod iklan Nuffnang di sini. Klik save.


Selamat mencuba! Dapat earning jangan lupa share.. ehehehehe


Klik SINI untuk tutorial yang lain.


Nak tempah design?

{ 22 comments.. read them below or add one }

Efa Othman Efa Othman Jun 03, 2015
nice sharing Mas..tq
AinAthirah Anuar AinAthirah Anuar Jun 03, 2015
Tutorial ni bagus sgt . masa saya mula2 nak letak nuffnang dulu , susah betul nak cari tuto t.t
PeRdU cINta PeRdU cINta Jun 03, 2015
Perkongsian ilmu manfaat bersama..
Amy J Amy J Jun 05, 2015
thank you share kak mai ^^
Hana Hansen Hana Hansen Oktober 24, 2015
Salam,
Akak , knp xboleh nmpak pun iklan ne ? sy dah cuba .
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Oktober 25, 2015
iklan nuffnang memang mcm ni..kejap2 hilang, nanti ade la tu :)
ismail mfirdaus ismail mfirdaus Disember 07, 2015
tq....Lawati blog saya.....i am newbie

http://firdausismailsr.blogspot.my/
eirfan 7 eirfan 7 Disember 10, 2015
terima kasih atas info
Tasha Meez Tasha Meez Februari 12, 2016
x bolehlah saya dah buat kenapa adds dia x keluar dkt blog saya.. hmmmm
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Februari 13, 2016
mungkin perlukan masa sikit untuk muncul kat blog. iklan nuffnang ni memang selalu kejap ada, kejap takde :)
Abi Abi Mac 22, 2016
saya pun nak cuba juga
Nur Fannun Nur Fannun Jun 15, 2016
klu tengah dapat BE pun iklan kejap ada kejap ada tak jugak ke? kadang tak pernah nampak muncul pun..tetiba terus jadi metered earning
Unni Anje Unni Anje Ogos 13, 2016
baru faham... ty sharing..
Rusdi Rusdi September 01, 2016
ty kak atas tutorial di atas. sya dah try buat. ty kak.

Blog saya: http://www.kupikupi.net/
TIPS UNTUK GRADUAN KV TIPS UNTUK GRADUAN KV Oktober 01, 2016
kak kenapa saya punya timbul iklan je tp post tkde lgsung kosong.
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Oktober 04, 2016
kadang2 memang jd macam tu..tak tau sebab apa.
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Oktober 04, 2016
selalu jugak iklan nuffnang tak muncul kat blog,..saya pun tak pasti sebabnya
Ila Ila November 15, 2016
Tq atas info... sy nk try
Hambali kusni Hambali kusni November 16, 2016
Thanks for sharing...
nanti rajinkan jari jemari korang visit my blogs

http://hspaperbags.blogspot.my/

thanks semua..muah sikit :}
Datoksir Kronik Datoksir Kronik Disember 29, 2016
JOM SINGGAH DI BLOG SAYA
http://datoksirkronik.blogspot.my/
A. Cosgen A. Cosgen Januari 07, 2017
Saya dah buat. Tapi blogspot saya takde gmbr keluar ads tu. Tengokkan pleasee sis http://penatanpanama.blogspot.my/
holla.my holla.my Mac 29, 2017
THANKS TUTORIAL NI ! HEE

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)