KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

03 June 2015

Tutorial | Cara Mudah Letak Iklan Nuffnang di Blog

Cara letak atau pasang iklan Nuffnang / Adsense di blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

Ramai blogger yang telah memiliki akaun Nuffnang dan meletak iklan Nuffnang di blog mereka. Tapi ada juga segelintir blogger yang masih pening-pening dengan cara meletakkan iklan Nuffnang di blog walaupun tutorial atau cara letak iklan telah disediakan di laman web Nuffnang tersebut.

Jadi hari ini saya nak berkongsi tentang cara pasang atau meletakkan iklan Nuffnang di blog. Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Buka laman web Nuffnang dan log in akaun anda.

2. Setelah buka, lihat sidebar sebelah kiri (seperti gambar di bawah) dan klik 'Manage Blog'

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

2. Kemudian akan keluar seperti contoh di bawah ni, klik pada kotak 'ADD AD UNIT'

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

3. Pilih saiz iklan dan copy kod iklan Nuffang di Note Pad atau MS Word

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com

4. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Leaderboard (atas atau bawah header):

Cara letak iklan Nuffnang atas header:

Buka dashboard blog anda > Template > Edit HTML

Letak iklan Nuffnang di blog, pasang iklan Nuffnang di blog, maisarahsidi.com


 Anda klik je pada kod banyak2 tu tapi jangan usik kod. 
Kemudian klik ctrl + f pada keyboard PC, masukkan kod di bawah ini dalam kotak search tu dan klik enter.

<body atau <body>

Masukkan kod iklan Nuffnang di bawah kod <body yang anda cari tadi.

Contoh: 
Dah selesai, klik Preview. Jika tiada error, boleh save.


Cara letak iklan Nuffnang bawah header:

Pergi ke Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

Paste kod iklan Nuffnang di sini. Klik save.


5. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Large Rectangle (di bawah post):

Cara sama seperti letak iklan jenis Leaderboard

Buka dashboard blog anda > Template > Edit HTML

Anda klik je pada kod banyak2 tu tapi jangan usik kod. 
Kemudian klik ctrl + f pada keyboard PC, masukkan kod di bawah ini dalam kotak search tu dan klik enter.

data:post.body atau <div class='post-footer'>

Masukkan kod iklan Nuffnang di bawah kod data:post.body atau <div class='post-footer'> yang anda cari tadi. 

Dah selesai, klik Preview. Jika tiada error, boleh save.

6. Untuk letak iklan Nuffnang jenis Skycraper (di sidebar blog):

Pergi ke Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

Paste kod iklan Nuffnang di sini. Klik save.


Selamat mencuba! Dapat earning jangan lupa share.. ehehehehe


Klik SINI untuk tutorial yang lain.


Nak tempah design?

Kongsikan

Artikel berkaitan

Tutorial | Cara Mudah Letak Iklan Nuffnang di Blog
4/ 5
Oleh

Langgan melalui email

Suka dengan artikel di atas? Tambahkan email Anda untuk melanggan.

21 komen

Tulis komen
avatar
3.6.15

nice sharing Mas..tq

Reply
avatar
3.6.15

Tutorial ni bagus sgt . masa saya mula2 nak letak nuffnang dulu , susah betul nak cari tuto t.t

Reply
avatar
3.6.15

Perkongsian ilmu manfaat bersama..

Reply
avatar
5.6.15

thank you share kak mai ^^

Reply
avatar
24.10.15

Salam,
Akak , knp xboleh nmpak pun iklan ne ? sy dah cuba .

Reply
avatar
25.10.15

iklan nuffnang memang mcm ni..kejap2 hilang, nanti ade la tu :)

Reply
avatar
7.12.15

tq....Lawati blog saya.....i am newbie

http://firdausismailsr.blogspot.my/

Reply
avatar
10.12.15

terima kasih atas info

Reply
avatar
12.2.16

x bolehlah saya dah buat kenapa adds dia x keluar dkt blog saya.. hmmmm

Reply
avatar
13.2.16

mungkin perlukan masa sikit untuk muncul kat blog. iklan nuffnang ni memang selalu kejap ada, kejap takde :)

Reply
avatar
Abi
22.3.16

saya pun nak cuba juga

Reply
avatar
15.6.16

klu tengah dapat BE pun iklan kejap ada kejap ada tak jugak ke? kadang tak pernah nampak muncul pun..tetiba terus jadi metered earning

Reply
avatar
13.8.16

baru faham... ty sharing..

Reply
avatar
1.9.16

ty kak atas tutorial di atas. sya dah try buat. ty kak.

Blog saya: http://www.kupikupi.net/

Reply
avatar
1.10.16

kak kenapa saya punya timbul iklan je tp post tkde lgsung kosong.

Reply
avatar
4.10.16

kadang2 memang jd macam tu..tak tau sebab apa.

Reply
avatar
4.10.16

selalu jugak iklan nuffnang tak muncul kat blog,..saya pun tak pasti sebabnya

Reply
avatar
Ila
15.11.16

Tq atas info... sy nk try

Reply
avatar
16.11.16

Thanks for sharing...
nanti rajinkan jari jemari korang visit my blogs

http://hspaperbags.blogspot.my/

thanks semua..muah sikit :}

Reply
avatar
29.12.16

JOM SINGGAH DI BLOG SAYA
http://datoksirkronik.blogspot.my/

Reply
avatar
7.1.17

Saya dah buat. Tapi blogspot saya takde gmbr keluar ads tu. Tengokkan pleasee sis http://penatanpanama.blogspot.my/

Reply

Terima kasih atas komen anda