Tutorial | Letak Widget Instagram di Blog - MaisarahSidi.com

KLIK> Daftar Percuma Narratrs - Jana Income USD Menerusi Instagram

18 January 2016

Tutorial | Letak Widget Instagram di Blog

Cara Letak Widget Instagram di Blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Baru-baru ni ada yang bertanya tentang cara-cara letak widget Instgram di blog. Saya kongsikan tutorial mudah ini untuk anda walaupun ramai yang sudah mengetahui cara-caranya.

Kenapa letak widget Instagram di blog?
Banyak manfaatnya. Terutamanya bagi peniaga online yang menjalankan aktiviti perniaagaan melalui akaun Instagram. Anda kongsi gambar-gambar di blog, akan menarik minat pembaca untuk klik gambar tersebut. Ini bonus bagi anda!

Selain itu, secara tidak langsung, kaki selfie juga boleh mendapatkan banyak like dengan meletakkan gambar Instagram di blog ;) Bukan itu sahaja, anda yang berkongsi gambar resepi, gambar tempat-tempat menarik, gambar kenangan atau apa sahaja sekalipun boleh meletakkannya di blog masing-masing. Jangan tidak tahu, anda juga boleh meletakkan widget Instagram di page Facebook. Tapi kali ini saya nak berkongsi tentang cara meletakkan widget Instagram di blog.

Antara laman web yang menyediakan widget Instagram ini seperti:
Ikuti langkah-langkah di bawah untuk meletakkan widget Instagram di blog.

1. Untuk tutorial ini, saya menggunakan widget dari Intagme.com.

Isikan dengan username anda, pilih widget type, setkan thumbnail size, photo border, background color dan sahring buttons. Kemudian preview. Kalau dah puas hati, klik 'Close' kemudian klik 'Get Code'

widget Instagram di blog


2. Copy kod tersebut di Note Pad, MS Word atau di mana sahaja yang sesuai.
widget Instagram di blog
Contoh kod. Copy kod ini.

3. Pergi ke Dashboard Blog > Pilih 'Layout' > Pilih 'HTML/JavaScript'

widget Instagram di blog

Paste kod tadi di sini dan klik 'Save'

widget Instagram di blog
 

4. Ini hasilnya widget Instagram di blog.
widget Instagram di blog
Siap! Selamat mencuba.


3 comments:

  1. salam, kenapa bila part nak letak username tu, dia cakap USERNAME NOT FOUND ye? tak reti lah :( please help me. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis guna widget yang mana 1 ye?

      Delete

Terima kasih atas komen anda