Cara Mudah Letak Like Box Fanpage Facebook di Blog

Tutorial Mudah Letak Like Box Fanpage Facebook atau Facebook Page Plugin di Blog 


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kali ini nak berkongsi satu tutorial iaitu cara mudah letak Like Box Fanpage Facebook di blog kerana ada pembaca yang bertanya tentnag tutorial ini. Sebelum ini saya pernah kongsi tutorial ini dalam post Tutorial Letak Facebook Page Plugin di Blog dan banyak langkah perlu dibuat. Tapi kali ini saya nak mudahkan lagi cara letak kod ini dalam blog.

Like Box Facebook di blog

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk meletakkan Like Box Fanpage Facebook di blog.

1. Pergi ke dashboard blog > Layout > Add A Gadget > HTML/Javascript
2. Copy kod di bawah ini dan paste kod tersebut di ruangan yang disediakan di HTML/Javascript.

<center><iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https://www.facebook.com/bingkisanhati/?fref=ts&amp;width=200&amp;height=290&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;header=true&amp;stream=false&amp;show_border=true" scrolling="no" frameborder="0" style="border:2px; overflow:hidden; width:300px; height:180px;" allowtransparency="true"></iframe></center>
</center>

URL yang berwarna merah di atas, gantikan dengan URL Facebook Page anda.
Warna oren, untuk adjust lebar widget ini.
Warna coklat, untuk adjust ketinggian widget ini.
Warna hijau, tukar kepada false kalau taknak ada gambar orang yang like page atau tukar true kalau nak ada gambar orang yang like page.
Warna ungu,tukar kepada true kalau nak stream atau status muncul pada widget. Tukar kepada false kalau taknak munculkannya.

Kalau berjaya, akan keluar macam gambar di bawah ini...

Like Box Facebook di blog

Mudah bukan cara untuk meletakkan Like Box Fanpage Facebook di blog? Jangan lupa like sekali page Facebook saya yang ada kat sidebar tu hehehe
Selamat mencuba! Kalau tak berhasil, boleh beritahu saya.

Kredit kepada blog Lyssa Faizureen atas tutorial ini.

4 comments.. read them below or add one

Noor Maizan Noor Maizan Mei 14, 2017
Memang mudah, hihihi. Dah lama tak pakai fanpage, lagi selesa pakai fb personal.
Maisarah Humaira Maisarah Humaira Mei 16, 2017
ok jugak guna fb personal. saya guna fb page untuk mudahkan customer contact saya, share entry dan nak tau berapa reach sesebuah entry yg dikongsi di FB page :)
Mohamad Shahrulnizam Mohd Tahir Mohamad Shahrulnizam Mohd Tahir Mei 16, 2017
Boleh Cuba ni... Terima kasih at as info
Dedaun Comel Dedaun Comel Mei 16, 2017
Kena cuba ni.. Tapi malu la fan page saya tak banyak like ;(

Terima kasih atas komen anda. Live link tidak dibenarkan sama sekali, jika didapati anda berbuat demikian, komen akan dibuang serta merta. Harap maklum ;)